91999E1446(01)

SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1446/99 van Erik Meijer (GUE/NGL) aan de Commissie. Gesubsidieerde verplaatsing chemisch bedrijf Akcros Chemicals B.V. van Roermond naar Greiz.

Publicatieblad Nr. 203 E van 18/07/2000 blz. 0001 - 0002


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-1446/99

van Erik Meijer (GUE/NGL) aan de Commissie

(1 september 1999)

Betreft: Gesubsidieerde verplaatsing chemisch bedrijf Akcros Chemicals B.V. van Roermond naar Greiz

1. Is het de Commissie bekend dat het bedrijf Akcros Chemicals B.V. (voorheen Haagen Chemie, eigendom van AKZO Nobel Chemicals), dat lood- en metaalstearaten en non-vinyl halfproducten produceert voor de kunststofindustrie, het voornemen heeft zijn vestiging te Roermond (Nederland, provincie Limburg) met 1200 werknemers te sluiten, in plaats van het oorspronkelijke voornemen uit te voeren waarbij de productie zou worden verplaatst naar het terrein van het uit te breiden bedrijf Limax (eveneens een onderdeel van Akcros) in Roermond-Oost?

2. Is het de Commissie tevens bekend dat het AKZO Nobel-concern deze sluiting in Roermond een gemeente met een voor Nederland hoge werkloosheid beargumenteert met de investeringssubsidie van 35 % die aan het bedrijf wordt gegeven om de non-vinyl productie te verplaatsen naar Greiz (Duitsland, Land Thüringen), terwijl daarnaast de productie van loodstearaten wordt verplaatst naar Düren (Duitsland, Land Nordrhein-Westfalen)?

3. Kan de Commissie mededelen of aan deze verplaatsing van de productie geheel of gedeeltelijk wordt bijgedragen met gelden van de zijde van de Europese Unie? Zo ja, wat is hiervoor de reden? Hoe verhoudt de verwachte groei van het aantal arbeidsplaatsen te Greiz zich tot het verwachten verlies aan arbeidsplaatsen te Roermond? Wat zijn de kosten per toegevoegde arbeidsplaats?

4. Acht de Commissie het terecht dat de bevordering van werkgelegenheid in het ene gebied met een tekort aan arbeidsplaatsen wordt bevorderd door deze werkgelegenheid met overheidssubsidies weg te halen uit een ander gebied met eveneens een tekort aan werkgelegenheid? Zo nee, wat is de Commissie dan voornemens te doen om het door ondernemingen onnodig schuiven met arbeidsplaatsen alsmede het verlies aan arbeidsplaatsen tegen te gaan?

Aanvullend antwoord van de heer Barnier Namens de Commissie

(18 november 1999)

De Commissie ontvangt geen informatie over de commerciële activiteiten van privé-ondernemingen als AKZO Nobel Chemicals, behalve als het om aangelegenheden gaat waarop het gemeenschapsrecht van toepassing is. Wat de reorganisatie van de productieactiviteiten van AKZO betreft, is aan de Commissie door de autoriteiten van de deelstaat Nordrhein-Westfalen gemeld dat voor de vestiging in Düren geen communautaire of nationale steun is toegekend.

De deelstaat Thüringen heeft gemeld dat voor de vestiging AKROS Chemicals in Greiz uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) een steunbedrag is toegekend van 2 120 000 DEM, d.i. 50 % van de totale overheidssteun. Deze subsidie is toegekend op grond van de in Duitsland geldende regeling inzake investeringspremies, de zogenaamde Gemeinschaftsaufgabe Regionale Wirtschaftsförderung. Deze regeling is door de Commissie in het kader van het mededingingsbeleid overeenkomstig artikel 87, lid 3, onder a), van het EG-Verdrag (voorheen artikel 92) goedgekeurd.

Thüringen komt voor steun in aanmerking niet alleen als regio van doelstelling 1 van de Structuurfondsen, maar ook als gebied dat in het kader van het communautaire mededingingsbeleid staatssteun mag ontvangen. Thüringen krijgt steun uit de Structuurfondsen om de sociaal-economische achterstand ten opzichte van de rest van Europa in te halen, en een deel van deze steun wordt aangewend om investeringen in kapitaalgoederen in de regio aan te trekken. Aan AKROS Chemicals is een subsidie toegekend om in de vestiging van Greiz ongeveer 150 banen in stand te houden. De overheidssteun bedraagt in totaal ongeveer 28 000 DEM per arbeidsplaats.

Voor de volgende serie programma's van de Structuurfondsen, waarmee volgend jaar wordt begonnen, gelden overeenkomstig artikel 30 van Verordening (EG) nr. 1260/1999 van de Raad van 21 juni 1999 houdende algemene bepalingen inzake de Structuurfondsen(1) andere voorwaarden voor de toekenning van communautaire steun in dergelijke omstandigheden. In de verordening is namelijk bepaald dat de lidstaat de voor een activiteit toegekende communautaire steun moet terugvorderen als zich belangrijke veranderingen voordoen, met name als de productieactiviteit binnen vijf jaar na het besluit tot toekenning van de steun wordt beëindigd of wordt overgebracht naar een andere plaats.

In de richtsnoeren voor de nieuwe programma's, die de Commissie in juni 1999 heeft gepubliceerd, is ook bepaald dat de Structuurfondsen niet voor het verplaatsen van bestaande activiteiten mogen worden gebruikt.

(1) PB L 161 van 26.6.1999.