91998E3297

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 3297/98 van José BARROS MOURA aan de Commissie. Overdracht van Macau aan het Chinese bestuur - legertroepen

Publicatieblad Nr. C 297 van 15/10/1999 blz. 0065


SCHRIFTELIJKE VRAAG E-3297/98

van José Barros Moura (PSE) aan de Commissie

(9 november 1998)

Betreft: Overdracht van Macau aan het Chinese bestuur - legertroepen

In 1975 heeft Portugal zijn troepenmacht teruggetrokken uit Macau, daar dit gebied te klein was om een militaite aanwezigheid te rechtvaardigen. Weliswaar werd in de Gemeenschappelijke Lusitaans-Chinese Verklaring de exclusieve zeggenschap op het gebied van defensie en extern beleid aan de regering van de Chinese Volksrepubliek toegekend, maar tussen de partijen werd overeengekomen dat er geen Chinese troepen op het grondgebied van Macau gelegerd zouden worden. Deze overeenkomst werd nog eens in april 1997 in het Europees Parlement bevestigd door de heer Lu Ping, in antwoord op een vraag van ondergetekende.

Desondanks heeft de vice-premier Qian Qichen onlangs in de voorbereidende commissie, in een vergadering in Peking, aangekondigd dat China troepen naar Macau zou sturen als symbool van de Chinese soevereiniteit.

Hoe oordeelt de Commissie over dit feit, in het licht van de Chinese toezeggingen om "in eenzelfde land twee systemen" te handhaven?

Antwoord van Sir Leon Brittan namens de Commissie

(23 november 1998)

Het is de Commissie bekend dat de Portugese regering in 1975 besloot haar troepenmacht terug te trekken uit Macau na deze enclave sedert 1553 te hebben bestuurd. Op grond van de Lusitaans-Chinese Verklaring van 1987 zal China met ingang van 20 december 1999 de soevereiniteit over Macau overnemen. Artikel 14 van de Basiswet van de speciale administratieve regio Macau van de Volksrepubliek China bepaalt dat de Centrale Volksregering verantwoordelijk is voor de externe defensie van de speciale administratieve regio Macau. De regering van Macau is verantwoordelijk voor het handhaven van de binnenlandse openbare orde.

De Commissie is een overtuigd voorstander van de toepassing van het principe om in de toekomstige speciale administratieve regio Macau twee systemen te handhaven en zal nauw blijven samenwerken met Macau in het kader van de Handels- en samenwerkingsovereenkomst die de Gemeenschap met dit land heeft gesloten. De Commissie zal de ontwikkelingen in verband met de overdracht van de soevereiniteit zorgvuldig blijven volgen.

In dit verband hecht de Commissie het grootste belang aan het beginsel dat toezicht op de naleving van de wet, misdaadpreventie en handhaving van de openbare orde taken zijn die tot de verantwoordelijkheid van de autoriteiten en de rechterlijke macht van de speciale administratieve regio behoren. Op grond van de Basiswet kunnen deze taken niet onder de verantwoordelijkheid vallen van eventuele Chinese troepen die in Macau gestationeerd zouden worden. Een dergelijke aanwezigheid zou alleen gerechtvaardigd kunnen zijn wanneer de veiligheid van Macau extern wordt bedreigd, hetgeen momenteel niet het geval lijkt te zijn.