91997E2953

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 2953/97 van Angela SIERRA GONZÁLEZ aan de Commissie. Bescherming van de berg Tindaya en omgeving (Canarische eilanden)

Publicatieblad Nr. C 102 van 03/04/1998 blz. 0152


SCHRIFTELIJKE VRAAG P-2953/97 van Angela Sierra González (GUE/NGL) aan de Commissie (10 september 1997)

Betreft: Bescherming van de berg Tindaya en omgeving (Canarische eilanden)

Op het eiland Fuerteventura (provincie Canarische eilanden) bevindt zich de berg Tindaya. Deze berg, die in cultureel, etnografisch, archeologisch en geologisch opzicht en qua natuur bijzonder interessant is, is krachtens de wetgeving inzake beschermde gebieden van de Canarische eilanden tot "nationaal monument¨ en krachtens de wet op het Spaanse historische erfgoed tot "cultuurgoed¨ uitgeroepen (wegens de belangrijke pre-Spaanse voetvormige afdrukken die hier zijn gevonden), en door het Spaanse Instituut voor mijntechnologie tot "plaats van geologisch belang¨ verklaard.

Bovendien is op de berg een kolonie van de plantensoort "caralluma burchardii¨ te vinden, een op de Canarische eilanden voorkomende inheemse plant die op Lanzarote en Fuerteventura is aangetroffen, en die in Bijlage II van Richtlijn 92/43/EEG ((PB L 206 van 22.7.1992, blz. 7. )) van de Raad (de habitat-richtlijn) is opgenomen.

In een recent rapport van professor Esperanza Beltrán Tejera van de afdeling plantebiologie van de Faculteit voor Farmacie van de universiteit van La Laguna, wordt bevestigd dat op voornoemde berg een kolonie van deze soort is gehuisvest, en wel in een gebied "met grote landschapswaarde en veel inheemse soorten¨, dat overigens zeer kwetsbaar is. In het rapport wordt - verwijzend naar de Tindaya - aanbevolen "niet alleen deze soort, maar de gehele flora, die momenteel sterk is aangetast, te beschermen en in de oude staat te herstellen¨.

Niettemin worden er momenteel in dit gebied delfstoffen gewonnen en heeft de provinciale regering van de Canarische eilanden de beeldhouwer Eduardo Chillida opgedragen binnenin de berg een sculptuur te vervaardigen waarvoor een holte wordt gemaakt van 50 × 50 × 50 meter. Deze activiteiten staan haaks op de doelstellingen van bescherming van de Tindaya en zouden volgens juristen en milieubeschermers duidelijk in strijd zijn met de wet en een aantasting van de berg en de waarde hiervan betekenen.

Is de Commissie op de hoogte van de hierboven beschreven feiten? Is de Commissie geïnteresseerd in het rapport van de universiteit van La Laguna dat hierboven wordt vermeld?

Is de Commissie van oordeel dat de bescherming van de Tindaya, en met name van de kolonie van "caralluma burchardii¨, te verenigen is met het winnen van delfstoffen en de vervaardiging van een beeldhouwwerk die noodgedwongen gepaard zal gaan met graafwerkzaamheden, verplaatsing van aarde, aanleg van tunnels, grote toeloop in het gebied, enz.?

Is de Commissie van mening dat de genoemde ingrepen die de berg bedreigen en de huidige winningsactiviteiten verenigbaar zijn met artikel 6 van Richtlijn 92/43/EEG?

Welke maatregelen denkt de Commissie te treffen om te voorkomen dat de Tindaya en de omgeving ervan verder worden aangetast?

Antwoord van mevrouw Bjerregaard namens de Commissie (6 oktober 1997)

De Commissie is op de hoogte van de vermelde feiten, daar een niet-gouvernementele organisatie van de Canarische eilanden deze onlangs aan haar heeft meegedeeld.

Bij deze mededeling was een rapport van de universiteit van La Laguna gevoegd, waarin staat dat op de Canarische eilanden 29 kolonies van de plantensoort Caralluma burchardii zijn aangetroffen, met naar schatting een totaal van 1.800 planten. De kolonie van het berggebied van Tindaya bestaat uit 50 exemplaren.

Spanje heeft tot op heden het berggebied van Tindaya niet voorgesteld als zone van het toekomstige netwerk Natura 2000. Op het aan Macaronesië gewijde biogeografische seminar werd geconcludeerd dat de soort Caralluma burchardii in onvoldoende mate was vertegenwoordigd. Spanje werd derhalve aangespoord nieuwe zones voor te stellen teneinde ervoor te zorgen dat deze soort bescherming geniet.

Artikel 6 van Richtlijn 92/43/EEG inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna is tot op heden niet van toepassing op het berggebied van Tindaya. Het betreft hier noch een op de communautaire lijst voor Natura 2000 voorkomende zone, noch een uitzonderlijk geval van een zone die een prioritaire soort herbergt waarvoor de Commissie uit hoofde van artikel 5 van deze richtlijn een overlegprocedure met Spanje moet inleiden.

De bescherming van de Tindaya en de natuurlijke, culturele en geologische belangen van dit gebied vallen dus onder de bevoegdheid van de Spaanse instanties.