91997E1479

SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1479/97 van Sirkka-Liisa ANTTILA aan dee Raad. Omzetting van het Finse B-quotum voor bietsuiker in een A- quotum om een voldoende verwerkingscapaciteit te waarborgen

Publicatieblad Nr. C 082 van 17/03/1998 blz. 0007


SCHRIFTELIJKE VRAAG P-1479/97 van Sirkka-Liisa Anttila (ELDR) aan de Raad (24 april 1997)

Betreft: Omzetting van het Finse B-quotum voor bietsuiker in een A-quotum om een voldoende verwerkingscapaciteit te waarborgen

Het Finse quotum voor de productie van bietsuiker bedraagt in totaal 146.776 ton, bestaande uit een A-quotum van 133.433 ton en een B-quotum van 13.343 ton. Het Finse A-quotum bedraagt 1,1% en het B-quotum 0,5% van de respectievelijke quota voor de hele EU.

Het Finse quotum voor de productie van ruwe suiker bedraagt 60.000 ton. De consumptie van suiker bedraagt in Finland jaarlijks 200.000 ton. In Finland bestaat dus een duidelijke onderproductie van suiker en Finland heeft dan ook hoegenaamd geen baat bij de communautaire steun voor de suikersector. In feite steunt Finland de suikersectoren in de overproducerende lidstaten middels het betalen van productieheffingen en opslagbijdragen. De Finse productieheffing voor 1995/96 bedroeg 27,5 miljoen FIM, waarvan de basisheffing voor het A-quotum 996.215,30 FIM bedroeg en de productieheffing voor het B-quotum 16.556.660,14 FIM. Finland financiert de suikersector van de EU met 27,5 miljoen FIM, voor 40% betaald door de industrie en voor 60% door de boeren.

De geringe omvang van het quotum voor bietsuiker heeft ertoe geleid dat in Finland in 1998 de suikerfabriek te Janakkala gesloten zal worden omdat het quotum te klein is om drie fabrieken draaiende te houden. Het quotum voor bieten dat in 1995 bij de toetredingsonderhandelingen is overeengekomen was vanaf het begin al te klein, hetgeen leidde tot grotere kosten per te verwerken eenheid.

De sluiting van genoemde fabriek betekent het onmiddellijke verlies van 150 arbeidsplaatsen en berooft meer dan duizend verbouwers van suikerbieten van hun inkomen.

Voor Finland moet een quotum voor de productie van suikerbieten worden vastgesteld dat in redelijke verhouding staat tot de binnenlandse consumptie. Daarom moet het Finse B-quotum van 13.343 ton worden omgezet in een A-quotum, waardoor de te betalen productieheffing daalt van 27,5 miljoen FIM naar 10,9 miljoen FIM. Dit zou de Finse suikersector rendabeler maken en een rechtvaardiger productie- en verwerkingscapaciteit garanderen.

Antwoord (16 oktober 1997)

Momenteel ligt er bij de Raad geen Commissievoorstel over de omvang de suikerquota ter tafel.

Wat de suikerregeling betreft, zou de Raad er de Geachte Afgevaardigde echter op willen wijzen dat:

- de suikerconsumptie van een lidstaat niet de enige doorslaggevende factor is voor de omvang en samenstelling van zijn suikerqotum;

- over het suikerqotum voor Finland overeenstemming werd bereikt in het kader van de onderhandelingen over de toetreding van Finland tot die Unie. Vervolgens heeft de Raad, bij de herziening van de communautaire suikerregeling in april 1995, de omvang van de productiequota voor Finland en de andere lidstaten bevestigd. Het voor Finland vastgestelde B-quorum bedraagt 10 % van het A-quotum. net zoals voor vijf andere lidstaten;

- bij de suikkerregeling rekening is gehouden met de voorzieningssituatie, omdat in gebieden met een tekort afgeleide geregionaliseerde prijzen voor suiker gelden; deze prijzen zijn hoger dan de algemene communautaire prijs, zodat ook de opbrengst voor suikerproducenten en bietentelers in die gebieden hoger uitvalt. Dit is eveneens voor Finland het geval.