29.3.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 79/29


Beroep ingesteld op 18 januari 2008 — Liga para a Protecção da Natureza/Commissie van de Europese Gemeenschappen

(Zaak T-29/08)

(2008/C 79/58)

Procestaal: Portugees

Partijen

Verzoekende partij: Liga para a Protecção da Natureza (LPN) (Lissabon, Portugal) (vertegenwoordiger: P. Vinagre e Silva, advocaat)

Verwerende partij: Commissie van de Europese Gemeenschappen

Conclusies

het besluit van de secretaris-generaal van de Europese Commissie waarbij in antwoord op een confirmatief verzoek van LPN diens verzoek om toegang tot bepaalde stukken betreffende de bouw van de stuwdam van Baixo Sabor is afgewezen, nietig te verklaren;

de Commissie te verwijzen in de kosten van de procedure.

Middelen en voornaamste argumenten

Om te beginnen kan en moet de informatie waarom LPN de Commissie heeft verzocht, haar ter beschikking worden gesteld, gelet op de belangrijke milieubelangen die zij in het kader van de geplande bouw van de stuwdam van Baixo Sabor wenst te verdedigen (verordeningen nrs. 1367/2006 (1) en 1049/2001 (2)).

Ook al zou het vermoeden niet spelen dat het openbaar belang dat de openbaarmaking gebiedt, van hogere orde is (artikel 6, lid 1, van Verordening nr. 1367/2006), blijft de Commissie gehouden om dit belang in concreto in haar overwegingen te betrekken. Weigeringsgronden moeten door de Commissie steeds restrictief worden uitgelegd.

De Commissie kan niet louter op grond van een theoretisch model volgens hetwelk de uitzondering in verband met inspecties en audits primeert, beslissen om LPN toegang tot alle door haar aangevraagde stukken te weigeren, zonder voor elk document afzonderlijk aanvullende concrete redenen op te geven.

De Commissie heeft op grond van algemene overwegingen gedeeltelijke toegang geweigerd. Ervan uitgaande dat geen van de stukken betreffende de onderzoeksprocedures toegankelijk is, neemt zij niet de moeite om deze stukken in „vertrouwelijke en niet-vertrouwelijke passages” in te delen. De Commissie moet nochtans ook hier een concrete beoordeling verrichten van de in de stukken vervatte informatie waartoe verzoekster toegang wenst.


(1)  Verordening (EG) nr. 1367/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 6 september 2006 betreffende de toepassing van de bepalingen van het Verdrag van Aarhus betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden op de communautaire instellingen en organen (PB L 264, blz. 13).

(2)  Verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2001 inzake de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (PB L 145, blz. 43).