61986J0058

ARREST VAN HET HOF (DERDE KAMER) VAN 26 MAART 1987. - COOPERATIVE AGRICOLE D'APPROVISIONNEMENT DES AVIRONS TEGEN RECEVEUR DES DOUANES DE SAINT-DENIS EN DIRECTEUR REGIONAL DES DOUANES DE LA REUNION. - VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR HET TRIBUNAL D'INSTANCE DE SAINT-DENIS (EILAND REUNION). - LANDBOUWHEFFINGEN - NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL - VERJARING VAN VERZOEKEN OM TERUGBETALING. - ZAAK 58/86.

Jurisprudentie 1987 bladzijde 01525


Samenvatting
Partijen
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


++++

1 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - GRANEN - HEFFINGEN BIJ INVOER - HEFFING ONAFHANKELIJK VAN WERKELIJKE AANKOOPPRIJS

( VERORDENING NR . 2727/75 VAN DE RAAD )

2 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - GRANEN - HEFFINGEN BIJ INVOER - GEEN VRIJSTELLING VAN INVOER VAN MAIS IN REUNION - GEEN DISCRIMINATIE

( EEG-VERDRAG, ARTIKEL 40, LID 3, TWEEDE ALINEA; VERORDENING NR.*2727/75 VAN DE RAAD )

3 . EIGEN MIDDELEN VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN - TERUGBETALING OF KWIJTSCHELDING VAN INVOERRECHTEN - ARTIKEL*13 VAN VERORDENING NR.*1430/79 - "BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN" - BEGRIP

( VERORDENING NR . 1430/79 VAN DE RAAD, ARTIKEL*13 )

Samenvatting


1 . DE HEFFING BIJ INVOER, BEDOELD IN VERORDENING NR.*2727/75 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN, HEEFT TOT DOEL, DE EERBIEDIGING VAN DE COMMUNAUTAIRE PREFERENTIE EN DE VERWEZENLIJKING VAN DE DOELEINDEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID TE WAARBORGEN . ZIJ IS OOK VAN TOEPASSING, WANNEER DE WERKELIJKE AANKOOPPRIJS NIET OVEREENSTEMT MET DE FICTIEVE REFERENTIEPRIJS EN NIET ALLEEN DEZE LAATSTE, MAAR OOK DE COMMUNAUTAIRE PRIJS OVERTREFT .

2 . DOOR TE OORDELEN DAT DE SITUATIE OP HET EILAND REUNION NIET OBJECTIEF VERSCHILT VAN DIE VAN DE REST VAN DE GEMEENSCHAP EN GEEN VRIJSTELLING VAN DE HEFFING BIJ INVOER VAN MAIS NAAR DAT GEBIED RECHTVAARDIGT, HEEFT DE COMMISSIE DE GRENZEN VAN HAAR BEOORDELINGSVRIJHEID NIET OVERSCHREDEN . DE TOEPASSING VAN DE BIJ VERORDENING NR . 2727/85 INGEVOERDE HEFFING OP DE INVOER VAN VOOR HET EILAND REUNION BESTEMDE MAIS IS DERHALVE NIET IN STRIJD MET HET NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL VAN ARTIKEL*40, LID*2, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG .

3 . DE GEOGRAFISCHE EN ECONOMISCHE SITUATIE VAN HET EILAND REUNION IS EEN OBJECTIEF GEGEVEN DAT EEN ONBEPAALD AANTAL MARKTDEELNEMERS RAAKT, ZODAT DE OMSTANDIGHEDEN WAARONDER OP DAT EILAND MAIS WORDT INGEVOERD, ONMOGELIJK "BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN" IN DE ZIN VAN ARTIKEL*13, EERSTE ALINEA VAN VERORDENING NR.*1430/79 KUNNEN ZIJN, WELKE DE TERUGBETALING VAN DE OP DIE INVOER GELEGDE HEFFINGEN ZOUDEN RECHTVAARDIGEN .

Partijen


IN ZAAK*58/86,

BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL*177 EEG-VERDRAG VAN HET TRIBUNAL D' INSTANCE TE SAINT-DENIS ( REUNION ), IN HET ALDAAR AANHANGIG GEDING TUSSEN

COOPERATIVE AGRICOLE D' APPROVISIONNEMENT DES AVIRONS ( REUNION )

EN

RECEVEUR DES DOUANES TE SAINT-DENIS EN DIRECTEUR REGIONAL DES DOUANES VAN REUNION,

OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN SOMMIGE BEPALINGEN VAN 'S*RAADS VERORDENINGEN NRS.*2727/75 VAN 29*OKTOBER 1975 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN ( PB*1975, L*281, BLZ.*1 ) EN 1430/79 VAN 2*JULI 1979 BETREFFENDE TERUGBETALING OF KWIJTSCHELDING VAN IN - EN UITVOERRECHTEN ( PB*1979, L*175, BLZ.*1 ), VAN VERORDENING NR.*1575/80 VAN DE COMMISSIE VAN 20*JUNI 1980 TOT VASTSTELLING VAN DE UITVOERINGSBEPALINGEN VAN ARTIKEL*13 VAN VERORDENING ( EEG ) NR.*1430/79 VAN DE RAAD BETREFFENDE TERUGBETALING OF KWIJTSCHELDING VAN IN - OF UITVOERRECHTEN ( PB*1980, L*161, BLZ.*13 ), ZOALS GEWIJZIGD BIJ VERORDENING NR.*2640/82 VAN DE COMMISSIE VAN 30*SEPTEMBER 1982 ( PB*1982, L*279, BLZ.*67 ), ALSMEDE VAN ARTIKEL*40, LID*3, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG,

WIJST

HET HOF VAN JUSTITIE ( DERDE KAMER ),

ADVOCAAT-GENERAAL : M.*DARMON

GRIFFIER : H.*A.*RUEHL, HOOFDADMINISTRATEUR

GELET OP DE OPMERKINGEN, INGEDIEND DOOR :

- COOPERATIVE AGRICOLE D' APPROVISIONNEMENT DES AVIRONS, VERZOEKSTER IN HET HOOFDGEDING, VERTEGENWOORDIGD DOOR C.*DE GUARDIA, ADVOCAAT TE PARIJS,

- COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, VERTEGENWOORDIGD DOOR CHR.*BERARDIS-KAYSER, LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST,

GEZIEN HET RAPPORT TER TERECHTZITTING EN TEN VERVOLGE OP DE MONDELINGE BEHANDELING VAN 27*NOVEMBER 1986,

GEHOORD DE CONCLUSIE VAN DE ADVOCAAT-GENERAAL TER TERECHTZITTING VAN 5*FEBRUARI 1987,

HET NAVOLGENDE

ARREST

Overwegingen van het arrest


1 BIJ BESCHIKKING VAN 17*FEBRUARI 1986, INGEKOMEN TEN HOVE OP 3*MAART DAARAANVOLGEND, HEEFT HET TRIBUNAL D' INSTANCE TE SAINT-DENIS ( REUNION ) KRACHTENS ARTIKEL*177 EEG-VERDRAG VERSCHEIDENE PREJUDICIELE VRAGEN GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN SOMMIGE BEPALINGEN VAN 'S*RAADS VERORDENINGEN NRS.*2727/75 VAN 29*OKTOBER 1975 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN ( PB*1975, L*281, BLZ.*1 ) EN 1430/79 VAN 2*JULI 1979 BETREFFENDE TERUGBETALING OF KWIJTSCHELDING VAN IN - EN UITVOERRECHTEN ( PB*1979, L*175, BLZ.*1 ), VAN VERORDENING NR.*1575/80 VAN DE COMMISSIE VAN 20*JUNI 1980 TOT VASTSTELLING VAN DE UITVOERINGSBEPALINGEN VAN ARTIKEL*13 VAN VERORDENING ( EEG ) NR.*1430/79 VAN DE RAAD BETREFFENDE TERUGBETALING OF KWIJTSCHELDING VAN IN - OF UITVOERRECHTEN ( PB*1980, L*161, BLZ.*13 ), ZOALS GEWIJZIGD BIJ VERORDENING NR.*2640/82 VAN DE COMMISSIE VAN 30*SEPTEMBER 1982 ( PB*1982, L*279, BLZ.*67 ), ALSMEDE VAN ARTIKEL*40, LID*3, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG .

2 DEZE VRAGEN ZIJN GEREZEN IN EEN GESCHIL TUSSEN DE COOPERATIVE AGRICOLE D' APPROVISIONNEMENT DES AVIRONS ( VERZOEKSTER IN HET HOOFDGEDING, HIERNA : VERZOEKSTER ) ENERZIJDS, EN DE RECEVEUR DES DOUANES TE SAINT-DENIS EN DE DIRECTEUR REGIONAL DES DOUANES VAN REUNION ANDERZIJDS, MET BETREKKING TOT DE TERUGBETALING VAN DOOR VERZOEKSTER BETAALDE HEFFINGEN OVER MAISIMPORTEN VANUIT ZUID-AFRIKA IN DE JAREN 1980, 1981, 1982 EN 1983 .

3 TEN*EINDE DIT GESCHIL TE KUNNEN OPLOSSEN HEEFT HET TRIBUNAL D' INSTANCE TE SAINT-DENIS DE BEHANDELING VAN DE ZAAK GESCHORST EN HET HOF DE VOLGENDE VRAGEN VOORGELEGD :

"1 ) IS, VOOR ZOVER DE INVOERHEFFING VAN VERORDENING NR.*2727/75 VAN DE RAAD MOET WORDEN OPGEVAT ALS EEN VARIABEL RECHT, DAT OVEREENKOMT MET HET VERSCHIL TUSSEN DE PRIJZEN BINNEN EN BUITEN DE GEMEENSCHAP EN ERTOE STREKT DE MARKT IN EVENWICHT TE BRENGEN DOOR HET VERSCHIL TUSSEN EEN LAGERE WERELDPRIJS EN EEN HOGERE COMMUNAUTAIRE PRIJS OP TE HEFFEN, DE TOEPASSING DAARVAN OP EEN BEPAALD PRODUKT NIET IN STRIJD MET DE GEEST VAN DE COMMUNAUTAIRE REGELING EN ONVERENIGBAAR MET DE AARD VAN DE HEFFING, WANNEER DE WERKELIJKE AANKOOPPRIJS NIET OVEREENSTEMT MET DE FICTIEVE REFERENTIEPRIJS EN NIET ALLEEN DEZE LAATSTE, MAAR OOK DE COMMUNAUTAIRE PRIJS OVERTREFT?

2 ) IS DE GELIJKE BEHANDELING VAN OBJECTIEF VERSCHILLENDE SITUATIES NIET IN STRIJD MET DE ALGEMENE BEGINSELEN VAN GEMEENSCHAPSRECHT, MEER BEPAALD MET HET IN LANDBOUWAANGELEGENHEDEN GELDENDE NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL VAN ARTIKEL*40, LID*3, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG, LUIDENS HETWELK DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER LANDBOUWMARKTEN 'ELKE DISCRIMINATIE TUSSEN DE PRODUCENTEN OF VERBRUIKERS VAN DE GEMEENSCHAP MOET UITSLUITEN' ?

3 ) IS, VOOR ZOVER VASTSTAAT DAT DE MAISIMPORTEURS VAN HET EILAND REUNION DOOR HUN GEOGRAFISCHE SITUATIE GEDWONGEN ZIJN, ZICH BUITEN DE GEMEENSCHAP TEGEN EEN HOGERE DAN DE COMMUNAUTAIRE PRIJS TE BEVOORRADEN,

A ) DE INNING VAN DE INVOERHEFFING VAN VERORDENING NR.*2727/75 NIET IN STRIJD MET DE LETTER EN DE GEEST VAN DEZE REGELING EN MET VORENBEDOELD NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL?

B ) MOETEN BIJGEVOLG DE TEN ONRECHTE GEINDE HEFFINGEN NIET OVEREENKOMSTIG ARTIKEL*13, EERSTE ALINEA, VAN VERORDENING NR.*1430/79 VAN DE RAAD WORDEN TERUGBETAALD, AANGEZIEN DE IMPORTEURS GEEN ENKELE NALATIGHEID OF MANIPULATIE KAN WORDEN VERWETEN?

4 ) VOOR HET GEVAL VAN EEN BEVESTIGEND ANTWOORD OP VRAAG*3B :

A ) GELDT VOOR VERZOEKEN OM TERUGBETALING DE VERJARINGSTERMIJN VAN TWAALF MAANDEN VOORZIEN IN ARTIKEL*2 VAN VERORDENING NR.*1575/80 VAN DE COMMISSIE, ZOALS GEWIJZIGD BIJ VERORDENING NR.*2640/82 VAN DE COMMISSIE, OF DIE VAN DRIE JAAR VOORZIEN IN TITEL*I-A ( ARTIKEL*2, LID*2 ) VAN VERORDENING NR.*1430/79 VAN DE RAAD?

B ) WELKE PRIJS, KOERS OF WAARDE MOET IN AANMERKING WORDEN GENOMEN BIJ DE VRAAG OF DE HEFFING AL DAN NIET VERENIGBAAR IS MET HET GEMEENSCHAPSRECHT?"

4 VOOR DE OPMERKINGEN VAN PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING EN VAN DE COMMISSIE WORDT VERWEZEN NAAR HET RAPPORT TER TERECHTZITTING . DEZE ELEMENTEN VAN HET DOSSIER WORDEN HIERONDER SLECHTS WEERGEGEVEN VOOR ZOVER DIT NOODZAKELIJK IS VOOR DE REDENERING VAN HET HOF .

DE EERSTE VRAAG

5 MET DE EERSTE VRAAG WENST DE VERWIJZENDE RECHTER IN HOOFDZAAK TE VERNEMEN, OF DE HEFFING BIJ INVOER BEDOELD IN VERORDENING NR.*2727/75 VAN DE RAAD HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN OOK VAN TOEPASSING IS, WANNEER DE WERKELIJKE AANKOOPPRIJS NIET OVEREENSTEMT MET DE FICTIEVE REFERENTIEPRIJS EN NIET ALLEEN DEZE LAATSTE, MAAR OOK DE COMMUNAUTAIRE PRIJS OVERTREFT .

6 VERZOEKSTER BETOOGT, DAT HET OP GROND VAN DE ECONOMISCHE EN GEOGRAFISCHE SITUATIE VAN HET EILAND REUNION NOODZAKELIJK IS, MAIS UIT ZUID-AFRIKA IN TE VOEREN TEGEN EEN CIF-PRIJS DIE AANMERKELIJK HOGER LIGT DAN DE COMMUNAUTAIRE DREMPELPRIJS . ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN ZOU DE TOEPASSING VAN DE HEFFING IN STRIJD ZIJN MET DE GEEST VAN DE GEMEENSCHAPSREGELING .

7 DE COMMISSIE BETOOGT DAARENTEGEN DAT, GELET OP DE DOELSTELLINGEN VAN DIE REGELING, IN HET HEFFINGSTELSEL GEEN REKENING KAN WORDEN GEHOUDEN MET DE CONCRETE PRIJS VAN IEDERE AFZONDERLIJKE INVOER .

8 ER ZIJ AAN HERINNERD DAT, GELIJK HET HOF OVERWOOG IN HET ARREST VAN 13*DECEMBER 1967 ( ZAAK*17/67, NEUMANN, JURISPR.*1967, BLZ.*555 ), "DE HEFFING OP HET VERDRAG -*EN NIET OP DE NATIONALE WET *- BERUST, IN ALLE LID-STATEN -*EN NIET IN EEN ENKELE LID-STAAT *- MOET WORDEN TOEGEPAST, IN HET KADER ENER GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING -*EN NIET SLECHTS OP NATIONAAL NIVEAU *- EEN MARKTREGULERENDE FUNCTIE VERVULT, TERWIJL VOORTS BIJ HAAR VASTSTELLING EEN OP DE DOELSTELLINGEN DER GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT AFGESTEMD PRIJSNIVEAU IN AANMERKING WORDT GENOMEN ".

9 DE HEFFINGEN HEBBEN TOT DOEL, DE VERSCHILLEN TUSSEN DE PRIJZEN BINNEN EN BUITEN DE GEMEENSCHAP OP TE HEFFEN EN ALDUS DE EERBIEDIGING VAN DE COMMUNAUTAIRE PREFERENTIE EN DE VERWEZENLIJKING VAN DE DOELEINDEN VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID TE WAARBORGEN . HET BETREFT HIER EEN SYSTEEM DAT GEEN REKENING HOUDT MET DE IN PARTICULIERE TRANSACTIES OVEREENGEKOMEN PRIJZEN; BIJGEVOLG MOETEN DE MARKTDEELNEMERS HUN IMPORTEN AFSTEMMEN OP DE GELDENDE REGELING .

10 MITSDIEN MOET OP DE EERSTE VRAAG WORDEN GEANTWOORD DAT DE HEFFING BIJ INVOER, BEDOELD IN VERORDENING NR.*2727/75 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN, OOK VAN TOEPASSING IS WANNEER DE WERKELIJKE AANKOOPPRIJS NIET OVEREENSTEMT MET DE FICTIEVE REFERENTIEPRIJS EN NIET ALLEEN DEZE LAATSTE, MAAR OOK DE COMMUNAUTAIRE PRIJS OVERTREFT .

DE TWEEDE VRAAG EN HET EERSTE DEEL VAN DE DERDE VRAAG

11 MET DE TWEEDE VRAAG EN HET EERSTE DEEL VAN DE DERDE VRAAG WENST DE VERWIJZENDE RECHTER IN HOOFDZAAK TE VERNEMEN, OF DE TOEPASSING VAN DE HEFFING VAN VERORDENING NR.*2727/75 OP DE INVOER VAN VOOR HET EILAND REUNION BESTEMDE MAIS NIET IN STRIJD IS MET HET NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL VAN ARTIKEL*40, LID*3, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG .

12 DE COMMISSIE BETOOGT, DAT ER GEEN OBJECTIEF VERSCHIL BESTAAT TUSSEN DE SITUATIE VAN HET EILAND REUNION EN DIE VAN DE REST VAN DE GEMEENSCHAP, EN DAT EEN GELIJKE BEHANDELING BIJGEVOLG NIET DISCRIMINEREND IS .

13 IN DE EERSTE PLAATS MOET WORDEN OPGEMERKT, DAT OP GROND VAN ARTIKEL*227, LID*2, EEG-VERDRAG DE BIJZONDERE EN ALGEMENE VERDRAGSBEPALINGEN BETREFFENDE DE LANDBOUW, MET UITZONDERING VAN ARTIKEL*40, LID*4, VANAF DE INWERKINGTREDING VAN HET VERDRAG VAN TOEPASSING ZIJN OP DE FRANSE OVERZEESE DEPARTEMENTEN, EN DAT UITZONDERINGEN MOGELIJK ZIJN WANNEER DE ECONOMISCHE EN SOCIALE ONTWIKKELING VAN DIE STREKEN ZULKS VEREIST .

14 HET STAAT AAN DE GEMEENSCHAPSWETGEVER OM TE BESLISSEN OF DE ECONOMISCHE, GEOGRAFISCHE OF SOCIALE SITUATIE VAN HET EILAND REUNION UITZONDERINGSMAATREGELEN VEREIST . IN HET KADER VAN DEZE BEOORDELINGSVRIJHEID HEEFT DE GEMEENSCHAPSWETGEVER VERORDENING NR.*594/78 VAN 20*MAART 1978 ( PB*1978, L*82, BLZ.*10 ) VASTGESTELD, WAARBIJ DE INVOER VAN RIJST OP HET EILAND REUNION VAN DE INVOERHEFFING IS VRIJGESTELD MET DE OVERWEGING, DAT ALDAAR GEEN RIJST WORDT VERBOUWD EN HET VERBRUIK PER INWONER ER VEEL HOGER LIGT DAN IN DE GEMEENSCHAP .

15 VOORTS ZIJ OPGEMERKT DAT ARTIKEL*40, LID*3, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG BEPAALT, DAT DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER LANDBOUWMARKTEN ELKE DISCRIMINATIE TUSSEN PRODUCENTEN OF VERBRUIKERS VAN DE GEMEENSCHAP MOET UITSLUITEN . VOLGENS VASTE RECHTSPRAAK VAN HET HOF ( ARREST VAN 23*FEBRUARI 1983, ZAAK*8/82, WAGNER, JURISPR.*1983, BLZ.*371 ) IS ER SPRAKE VAN DISCRIMINATIE WANNEER GELIJKE SITUATIES VERSCHILLEND OF VERSCHILLENDE SITUATIES GELIJK WORDEN BEHANDELD .

16 WAT MAIS BETREFT HEEFT DE COMMISSIE ER TERECHT OP GEWEZEN, DAT OOK DE REST VAN DE GEMEENSCHAP DEZE GRAANSOORT IN ONVOLDOENDE MATE VERBOUWT EN TOT INVOER UIT DERDE LANDEN MOET OVERGAAN, WAARBIJ HOGE TRANSPORTKOSTEN TE BETALEN ZIJN ZONDER VERLAGING VAN DE HEFFING . DAAR KOMT BIJ DAT HET EILAND REUNION DE MAIS DIE HET NODIG HEEFT, NIET INVOERT UIT BEPAALDE UITVOERENDE ACS-STATEN MET GEBRUIKMAKING VAN DE IN VERORDENING NR.*435/80 VAN 18*FEBRUARI 1980 ( PB*1980, L*55, BLZ.*4 ) VOORZIENE VRIJSTELLING VAN DE HEFFING EN MET LAGERE TRANSPORTKOSTEN, ALLEEN OMDAT ZIJN HAVENS NIET OVER SILO' S BESCHIKKEN EN DE MAIS IN ZAKKEN MOET WORDEN INGEVOERD .

17 ONDER DIE OMSTANDIGHEDEN HEEFT DE COMMISSIE, DOOR TE OORDELEN DAT DE SITUATIE OP HET EILAND REUNION NIET OBJECTIEF VERSCHILT VAN DIE VAN DE REST VAN DE GEMEENSCHAP EN -*IN TEGENSTELLING TOT DE VOOR RIJST GETROFFEN REGELING *- GEEN VRIJSTELLING VAN DE HEFFING BIJ INVOER VAN MAIS NAAR DAT GEBIED RECHTVAARDIGT, DE GRENZEN VAN HAAR BEOORDELINGSVRIJHEID NIET OVERSCHREDEN .

18 MITSDIEN MOET OP DE TWEEDE VRAAG EN OP HET EERSTE DEEL VAN DE DERDE VRAAG WORDEN GEANTWOORD, DAT DE TOEPASSING VAN DE HEFFING VAN VERORDENING NR.*2727/75 OP DE INVOER VAN VOOR HET EILAND REUNION BESTEMDE MAIS NIET IN STRIJD IS MET HET NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL VAN ARTIKEL*40, LID*3, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG .

HET TWEEDE DEEL VAN DE DERDE VRAAG

19 MET HET TWEEDE DEEL VAN DE DERDE VRAAG WENST DE VERWIJZENDE RECHTER IN HOOFDZAAK TE VERNEMEN, OF DE OMSTANDIGHEDEN WAARONDER DE MAISIMPORTEN OP HET EILAND REUNION PLAATSVINDEN, GEEN "BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN" ZIJN IN DE ZIN VAN ARTIKEL*13, EERSTE ALINEA, VAN VERORDENING NR.*1430/79 VAN DE RAAD BETREFFENDE TERUGBETALING OF KWIJTSCHELDING VAN IN - OF UITVOERRECHTEN .

20 VOLGENS VERZOEKSTER MOETEN DE OMSTANDIGHEDEN WAARONDER HET EILAND REUNION ZIJN MAIS AANKOOPT, WORDEN AANGEMERKT ALS BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN OP GROND WAARVAN VOLGENS ARTIKEL*13 VAN VERORDENING NR.*1430/79 TERUGBETALING OF KWIJTSCHELDING VAN DE INVOERRECHTEN GERECHTVAARDIGD IS .

21 DE COMMISSIE BETOOGT DAT DIT ARTIKEL IN*CASU NIET VAN TOEPASSING IS . HET BEGRIP "BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN" DOELT HAARS INZIENS OP DE SPECIFIEKE SITUATIE VAN DE BELANGHEBBENDE TEN OPZICHTE VAN DE DOUANE-ADMINISTRATIE, EN NIET OP OBJECTIEVE SITUATIES WAAROP EEN ONBEPAALD AANTAL MARKTDEELNEMERS ZICH KAN BEROEPEN . ARTIKEL*13 VAN VERORDENING NR.*1430/79 MAG GEEN NIEUWE MOGELIJKHEID OPENEN OM DOOR MIDDEL VAN BESCHIKKINGEN VAN DE COMMISSIE EEN VERORDENING VAN DE RAAD TE WIJZIGEN . ANDERS ZOU DE COMMISSIE BESCHIKKEN OVER EEN RUIME DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID, DIE HET INSTITUTIONELE EVENWICHT ERNSTIG ZOU AANTASTEN .

22 VOLGENS 'S*HOFS RECHTSPRAAK IS ARTIKEL*13 VAN VERORDENING NR.*1340/79 "ALS EEN ALGEMENE BILLIJKHEIDSCLAUSULE TE BESCHOUWEN, BEDOELD VOOR ANDERE SITUATIES DAN DIE WELKE IN DE PRAKTIJK MEESTAL AAN DEN DAG TREDEN EN WAARVOOR, BIJ DE VASTSTELLING DER VERORDENING, EEN BIJZONDERE REGELING KON WORDEN GETROFFEN" ( ARRESTEN VAN 15*DECEMBER 1983, ZAAK*283/82, SCHOELLERSKAMMER, JURISPR.*1983, BLZ.*4219, EN 15*MEI 1986, ZAAK*160/84, ORYSOMYLI, JURISPR.*1986, BLZ.*1633 ). DIT ARTIKEL MOET WORDEN TOEGEPAST WANNEER DE OMSTANDIGHEDEN WAARDOOR DE BETREKKINGEN TUSSEN DE MARKTDEELNEMER EN DE ADMINISTRATIE WORDEN GEKENMERKT, VAN DIEN AARD ZIJN DAT HET NIET BILLIJK ZOU ZIJN OM EERSTGENOEMDE EEN NADEEL TE BEROKKENEN DAT HIJ NORMALITER NIET ZOU HEBBEN ONDERGAAN . GELIJK DE COMMISSIE TERECHT OPMERKT, IS DE GEOGRAFISCHE EN ECONOMISCHE SITUATIE VAN HET EILAND REUNION EEN OBJECTIEF GEGEVEN DAT EEN ONBEPAALD AANTAL MARKTDEELNEMERS RAAKT, ZODAT DE OMSTANDIGHEDEN WAARONDER OP DAT EILAND MAIS WORDT INGEVOERD, ONMOGELIJK ALS "BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN" IN DE ZIN VAN VOORNOEMD ARTIKEL*13 KUNNEN WORDEN BESCHOUWD .

23 MITSDIEN MOET OP HET TWEEDE DEEL VAN DE DERDE VRAAG WORDEN GEANTWOORD, DAT DE OMSTANDIGHEDEN WAARONDER DE INVOER VAN MAIS OP HET EILAND REUNION PLAATSVINDT, GEEN "BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN" IN DE ZIN VAN ARTIKEL*13, EERSTE ALINEA, VAN VERORDENING NR.*1430/79 ZIJN, WELKE DE TERUGBETALING VAN DE OP DIE INVOER GELEGDE HEFFINGEN ZOUDEN RECHTVAARDIGEN .

24 AANGEZIEN DE VIERDE VRAAG SLECHTS IS GESTELD VOOR HET GEVAL ARTIKEL*13 VAN VERORDENING NR.*1430/79 VAN TOEPASSING ZOU ZIJN, KOMT ZIJ NIET MEER AAN DE ORDE .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

25 DE KOSTEN DOOR DE COMMISSIE WEGENS INDIENING VAN HAAR OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT, KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN, ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( DERDE KAMER ),

UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR HET TRIBUNAL D' INSTANCE TE SAINT-DENIS ( REUNION ) BIJ VONNIS VAN 17*FEBRUARI 1986 GESTELDE VRAGEN, VERKLAART VOOR RECHT :

1 ) DE HEFFING BIJ INVOER, BEDOELD IN VERORDENING NR.*2727/75 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR GRANEN, IS OOK VAN TOEPASSING WANNEER DE WERKELIJKE AANKOOPPRIJS NIET OVEREENSTEMT MET DE FICTIEVE REFERENTIEPRIJS EN NIET ALLEEN DEZE LAATSTE, MAAR OOK DE COMMUNAUTAIRE PRIJS OVERTREFT .

2 ) DE TOEPASSING VAN DE HEFFING VAN VERORDENING NR.*2727/75 OP DE INVOER VAN VOOR HET EILAND REUNION BESTEMDE MAIS, IS NIET IN STRIJD MET HET NON-DISCRIMINATIEBEGINSEL VAN ARTIKEL*40, LID*3, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG .

3 ) DE OMSTANDIGHEDEN WAARONDER DE INVOER VAN MAIS OP HET EILAND REUNION PLAATSVINDT, ZIJN GEEN "BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN" IN DE ZIN VAN ARTIKEL*13, EERSTE ALINEA, VAN VERORDENING NR.*1430/79, WELKE DE TERUGBETALING VAN DE OP DIE INVOER GELEGDE HEFFINGEN ZOUDEN RECHTVAARDIGEN .