BESCHIKKING VAN DE PRESIDENT VAN DE DERDE KAMER VAN HET HOF VAN 3 JULI 1984. - H. DE COMPTE TEGEN EUROPEES PARLEMENT. - ZAAK 141/84 R.
Jurisprudentie 1984 bladzijde 02575
Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum
KORT GEDING - OPSCHORTING VAN TENUITVOERLEGGING - VOORWAARDEN VOOR TOEKENNING
( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 185 ; REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING , ARTIKEL 83 , PARAGRAAF 2 )
DE MAATREGELEN , WAARONDER DE OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING , DIE KRACHTENS ARTIKEL 83 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING KUNNEN WORDEN BEVOLEN , KUNNEN DOOR DE RECHTER IN KORT GEDING WORDEN TOEGESTAAN , INDIEN WORDT AANGETOOND DAT TOEKENNING ERVAN RECHTENS EN FEITELIJK VOORSHANDS GERECHTVAARDIGD IS ; INDIEN ZIJ DRINGEND GEBODEN ZIJN IN DIE ZIN DAT ZIJ , OM ERNSTIGE EN ONHERSTELBARE SCHADE TE VOOR KOMEN , MOETEN WORDEN GELAST EN EFFECT MOETEN SORTEREN VOOR DE RECHTERLIJKE BESLISSING IN DE HOOFDZAAK ; INDIEN ZIJ TENSLOTTE VOORLOPIG ZIJN , DAT WIL ZEGGEN NIET OP DE BESLISSING IN DE HOOFDZAAK PREJUDICIEREN EN NOG GEEN BESLISSING INHOUDEN OP PUNTEN , RECHTENS OF FEITELIJK , IN GEDING , NOCH DE GEVOLGEN VAN DE LATER TE GEVEN BESLISSING IN DE HOOFDZAAK BIJ VOORBAAT ONGEDAAN MAKEN .
IN ZAAK 141/84 R ,
H . DE COMPTE , AMBTENAAR VAN HET EUROPEES PARLEMENT , WONENDE TE LUXEMBURG , AVENUE GUILLAUME 10 , VERTEGENWOORDIGD DOOR G . VOGEL , ADVOCAAT TE LUXEMBURG ,
VERZOEKER ,
TEGEN
EUROPEES PARLEMENT , VERTEGENWOORDIGD DOOR ZIJN SECRETARIS-GENERAAL H . J . OPITZ ALS GEMACHTIGDE , BIJGESTAAN DOOR M . PETER , HOOFD VAN DE AFDELING JURIDISCHE ZAKEN EN ADMINISTRATIE , EN R . ANDERSEN , ADVOCAAT TE BRUSSEL , AVENUE MONTJOIE 214 , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ HET SECRETARIAAT-GENERAAL VAN HET EUROPEES PARLEMENT , PLATEAU DU KIRCHBERG ,
VERWEERDER ,
BETREFFENDE EEN VERZOEK OM OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING VAN HET BESLUIT VAN 24 MEI 1984 , WAARBIJ DE VOORZITTER VAN HET EUROPEES PARLEMENT VERZOEKER BIJ WEGE VAN TUCHTMAATREGEL HEEFT TERUGGEZET VAN DE RANG A 3 , SALARISTRAP 8 , NAAR DE RANG A 7 , SALARISTRAP 6 .
1 VOLGENS ARTIKEL 185 EEG-VERDRAG HEEFT EEN BIJ HET HOF VAN JUSTITIE INGESTELD BEROEP GEEN SCHORSENDE WERKING . HET HOF KAN ECHTER , INDIEN HET VAN OORDEEL IS DAT DE OMSTANDIGHEDEN ZULKS VEREISEN , OPSCHORTING VAN DE UITVOERING VAN HET BESTREDEN BESLUIT GELASTEN . HET KAN VOORTS ALLE ANDERE NOODZAKELIJKE VOORLOPIGE MAATREGELEN GELASTEN .
2 VOLGENS ARTIKEL 83 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET EEN VERZOEK STREKKENDE TOT OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING EN TOT HET VERKRIJGEN VAN VOORLOPIGE MAATREGELEN DE OMSTANDIGHEDEN VERMELDEN WAARUIT BLIJKT VAN HET SPOEDEISENDE KARAKTER VAN HET VERZOEK , ALSMEDE DE MIDDELEN OP GROND WAARVAN DERGELIJKE MAATREGELEN AANVANKELIJK GERECHTVAARDIGD VOORKOMEN .
3 VOLGENS VASTE RECHTSPRAAK VAN HET HOF KUNNEN DERGELIJKE MAATREGELEN DOOR DE RECHTER IN KORT GEDING WORDEN TOEGESTAAN , INDIEN WORDT AANGETOOND DAT TOEKENNING ERVAN RECHTENS EN FEITELIJK VOORSHANDS GERECHTVAARDIGD IS ; INDIEN ZIJ DRINGEND GEBODEN ZIJN IN DIE ZIN DAT ZIJ , OM ERNSTIGE EN ONHERSTELBARE SCHADE TE VOORKOMEN , MOETEN WORDEN GELAST EN EFFECT MOETEN SORTEREN VOOR DE RECHTERLIJKE BESLISSING IN DE HOOFDZAAK ; INDIEN ZIJ TENSLOTTE VOORLOPIG ZIJN , DAT WIL ZEGGEN NIET OP DE BESLISSING IN DE HOOFDZAAK PREJUDICIEREN EN NOG GEEN BESLISSING INHOUDEN OP PUNTEN , RECHTENS OF FEITELIJK , IN GEDING , NOCH DE GEVOLGEN VAN DE LATER TE GEVEN BESLISSING IN DE HOOFDZAAK BIJ VOORBAAT ONGEDAAN MAKEN .
DE VOORWAARDE INZAKE HET SPOEDEISEND KARAKTER VAN HET VERZOEK EN HET BESTAAN VAN ERNSTIGE EN MOEILIJK TE HERSTELLEN SCHADE
4 GELIJK HET HOF HERHAALDELIJK HEEFT BESLIST ( BESCHIKKING VAN 17 . 9 . 1974 , ZAAK 62/74 R , VELOZZI , JURISPR . 1974 , BLZ . 895 , EN BESCHIKKING VAN DE PRESIDENT VAN DE EERSTE KAMER VAN 22 . 5 . 1980 , ZAAK 33/80 R , ALBINI , JURISPR . 1980 , BLZ . 1671 ), KAN ZUIVER GELDELIJKE SCHADE IN BEGINSEL NIET ALS ONHERSTELBAAR OF ZELFS MOEILIJK TE HERSTELLEN WORDEN BESCHOUWD , VOOR ZOVER DAARVOOR LATER FINANCIEEL HERSTEL KAN WORDEN GEBODEN . HET STAAT EVENWEL AAN DE RECHTER IN KORT GEDING , DE BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN VAN IEDER AFZONDERLIJK GEVAL TE ONDERZOEKEN . DAARTOE DIENT HIJ DE ELEMENTEN TE BEOORDELEN AAN DE HAND WAARVAN KAN WORDEN VASTGESTELD , OF DE ONVERWIJLDE TENUITVOERLEGGING VAN HET BESLUIT WAAROP HET VERZOEK OM OPSCHORTING BETREKKING HEEFT , AAN DE BETROKKENE ONHERSTELBARE SCHADE ZOU VEROORZAKEN , DIE OOK NIET KAN WORDEN GOEDGEMAAKT INDIEN HET BESLUIT ZOU WORDEN VERNIETIGD , EN DIE ONDANKS HAAR VOORLOPIG KARAKTER ONEVENREDIG IS AAN HET BELANG VAN DE BETROKKEN INSTELLING BIJ TENUITVOERLEGGING OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 185 EEG-VERDRAG VAN HAAR BESLUITEN , OOK AL ZOUDEN DEZE IN RECHTE WORDEN BETWIST ( BESCHIKKING VAN 21 . 8 . 1980 , ZAAK 174/80 R , REICHARDT , JURISPR . 1980 , BLZ . 2665 ).
5 GELET OP DE BIJZONDERE OMSTANDIGHEDEN VAN HET ONDERHAVIGE GEVAL , BLIJKT ZOWEL BIJ ONDERZOEK VAN DE DOOR PARTIJEN GEPRODUCEERDE STUKKEN , MET NAME DE DOOR DE COMPTE TOT STAVING VAN ZIJN VERZOEK IN KORT GEDING OVERGELEGDE BIJLAGEN , ALS UIT DE MONDELINGE OPMERKINGEN VOOR DE RECHTER IN KORT GEDING , DAT DE ZEER AANZIENLIJKE VERMINDERING VAN VERZOEKERS INKOMSTEN DIE HET GEVOLG ZOU ZIJN VAN DE ONMIDDELLIJKE TENUITVOERLEGGING VAN HET BESTREDEN BESLUIT , HEM ZOU DWINGEN OM ONDER ONGUNSTIGE OMSTANDIGHEDEN OVER TE GAAN TOT DE VERKOOP VAN ONROEREND GOED , HETGEEN HEM EEN ONHERSTELBAAR VERMOGENSNADEEL ZOU BEROKKENEN . ZELFS INDIEN HET HOF HEM LATER IN DE HOOFDZAAK IN HET GELIJK MOCHT STELLEN , ZOU HIJ IMMERS NIET MEER ONDER DEZELFDE OMSTANDIGHEDEN OVER DE ALDUS VERLOREN VERMOGENSBESTANDDELEN KUNNEN BESCHIKKEN .
6 VOORTS HEEFT DE IN CASU GEVRAAGDE MAATREGEL STELLIG EEN SPOEDEISEND KARAKTER . DE TERUGZETTING IN RANG GAAT IMMERS IN OP 15 JUNI 1984 ; BOVENDIEN ZOU DE AANZIENLIJKE EN ONMIDDELLIJKE VERMINDERING VAN VERZOEKERS SALARIS HEM VOLGENS ZIJN ONWEERSPROKEN VERKLARINGEN TER TERECHTZETTING DWINGEN , ONVERWIJLD OVER TE GAAN TOT DE VERKOOP VAN EEN APPARTEMENT , TENEINDE AAN ZIJN BETALINGSVERPLICHTINGEN TE KUNNEN VOLDOEN .
7 VOORTS MOET EROP WORDEN GEWEZEN DAT , GELIJK HET EUROPEES PARLEMENT TER TERECHTZITTING HEEFT ERKEND , DE DOORBETALING GEDURENDE ENKELE MAANDEN , TOT DE UITSPRAAK VAN HET HOF , VAN HET AAN VERZOEKERS HUIDIGE RANG A 3 VERBONDEN SALARIS , IN GEEN ENKEL OPZICHT AFBREUK DOET AAN DE ORGANISATIE VAN DE AMBTELIJKE DIENST EN GEEN GEVAAR VAN SCHADE INHOUDT , AANGEZIEN HET PARLEMENT DE ZEKERHEID HEEFT DAT HET EVENTUEEL ONVERSCHULDIGD BETAALDE BEDRAGEN ZAL KUNNEN RECUPEREREN , MOCHT HET HOF HET BEROEP TOT NIETIGVERKLARING VERWERPEN .
8 MITSDIEN MOET WORDEN AANGENOMEN , DAT IS VOLDAAN AAN DE VOORWAARDE INZAKE HET SPOEDEISEND KARAKTER VAN HET VERZOEK EN HET BESTAAN VAN ERNSTIGE EN MOEILIJK TE HERSTELLEN SCHADE DIE VOOR VERZOEKER UIT DE ONMIDDELLIJKE TENUITVOERLEGGING VAN HET BESTREDEN BESLUIT ZOU VOORTVLOEIEN .
MIDDELEN OP GROND WAARVAN OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING VAN HET BESTREDEN BESLUIT AANVANKELIJK GERECHTVAARDIGD VOORKOMT
9 VOORAF MOET WORDEN GEPRECISEERD DAT HET PARLEMENT HEEFT GEMEEND , IN HET STADIUM VAN DE PROCEDURE IN KORT GEDING NIET TE MOETEN ANTWOORDEN OP DE MIDDELEN WAAROP VERZOEKER ZIJN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING BASEERT . HET IS DE RECHTER IN KORT GEDING DERHALVE ONMOGELIJK , ZICH BIJ DE HUIDIGE STAND VAN HET ONDERZOEK EEN NAUWKEURIG OORDEEL TE VORMEN OVER HET BESTAAN , DE JUISTHEID EN DE KWALIFICATIE VAN DE FEITEN IN GEDING .
10 DIT STILZWIJGEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT MAG NIET WORDEN OPGEVAT ALS ZOU HET DAARMEE ZIJN INSTEMMING MET DE DOOR VERZOEKER AANGEVOERDE MIDDELEN HEBBEN WILLEN BETUIGEN ; EVENMIN ECHTER MAG DAARDOOR AAN VERZOEKER HET RECHT OP EEN ZORGVULDIG EN NAUWGEZET ONDERZOEK VAN ZIJN VERZOEK OM OPSCHORTING WORDEN ONTNOMEN .
11 IN DIE OMSTANDIGHEDEN DIENT DE RECHTER IN KORT GEDING ZICH ERTOE TE BEPERKEN , VERSCHILLENDE FEITELIJKE OMSTANDIGHEDEN IN HET LICHT TE STELLEN WAARUIT BLIJKT , DAT HET VOOR HEM GEVOERDE DEBAT SERIEUS MOET WORDEN OPGEVAT EN VERZOEKERS ZIENSWIJZE DOOR SOLIDE ARGUMENTEN WORDT GESTAAFD . DEZE OMSTANDIGHEDEN ZIJN DE VOLGENDE :
1 . HET FEIT DAT DE TUCHTRAAD ZICH NA GRONDIG ONDERZOEK VOOR EEN ZEER MILDE SANCTIE HEEFT UITGESPROKEN , TERWIJL DE UITEINDELIJK GETROFFEN TUCHTMAATREGEL ONTEGENZEGLIJK HARD IS ;
2.DE OMSTANDIGHEID DAT HET EUROPEES PARLEMENT DE COMPTE OP 10 APRIL 1984 MET EEN ZEER GROTE MEERDERHEID DECHARGE HEEFT VERLEEND VOOR HET LITIGIEUZE BOEKJAAR , OP GROND VAN EEN VERSLAG VAN ZIJN COMMISSIE VOOR BEGROTINGSCONTROLE . DE PROCEDURE VAN DECHARGE STREKT TOT BEOORDELING VAN DE REGELMATIGHEID EN DE JUISTHEID VAN DE REKENINGEN , EN IS DERHALVE TE ONDERSCHEIDEN VAN DE TUCHTPROCEDURE , DIE DIENT OM DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REKENPLICHTIGE TE BEOORDELEN . DIT NEEMT ECHTER NIET WEG , DAT DE COMMISSIE VOOR BEGROTINGSCONTROLE VAN HET PARLEMENT BIJ HAAR NAUWGEZET ONDERZOEK VAN HET DOOR DE COMPTE GEVOERDE BEHEER , TER ZAKE VAN DE TE ZIJNEN AANZIEN GEFORMULEERDE GRIEVEN TOT HEEL ANDERE CONCLUSIES OVER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN BETROKKENE IS GEKOMEN DAN HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG .
3.TENSLOTTE DE OMSTANDIGHEID , DAT HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG BLIJK HEEFT GEGEVEN VAN GROTE ONZEKERHEID OMTRENT DE ZWAARTE VAN DE AAN VERZOEKER OP TE LEGGEN SANCTIE . NA OP 16 MAART 1984 TOT TUCHTRECHTELIJK ONTSLAG TE HEBBEN BESLOTEN , ZETTE ZIJ DIE MAATREGEL OP 24 MEI 1984 OM IN TERUGZETTING NAAR DE RANG A 7 . DEZE ONZEKERHEID IS STOREND , IN ZOVERRE HET TOT AANSTELLING BEVOEGDE GEZAG GEEN VERKLARING HEEFT GEGEVEN VAN DE BEWEEGREDENEN VOOR DEZE OMMEKEER . DE ENIGE MOTIVERING VAN DE SANCTIE VAN 24 MEI , WAAROP HET ONDERHAVIGE VERZOEK OM OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING BETREKKING HEEFT , BESTAAT IMMERS IN EEN VERWIJZING NAAR DE MOTIVERING VAN HET AANVANKELIJKE BESLUIT TOT TUCHTRECHTELIJK ONTSLAG , GEFORMULEERD VOOR DE VERLENING VAN DECHARGE DOOR HET EUROPEES PARLEMENT EN VOOR DE PUBLIKATIE VAN HET VERSLAG VAN DE COMMISSIE VOOR BEGROTINGSCONTROLE .
12 VOORMELDE OMSTANDIGHEDEN LATEN UITERAARD NOG GEEN OORDEEL OVER DE WETTIGHEID OF ONWETTIGHEID VAN DE BESTREDEN TUCHTMAATREGEL TOE . NU HET PARLEMENT IN DE PROCEDURE IN KORT GEDING NIET HEEFT GEANTWOORD OP DE MIDDELEN WAAROP VERZOEKER ZIJN BEROEP TOT NIETIGVERKLARING BASEERT , MAKEN ZIJ EVENWEL AANNEMELIJK , DAT DEZE LAATSTE TENMINSTE EEN MIDDEL HEEFT AANGEVOERD OP GROND WAARVAN DE GEVRAAGDE MAATREGEL AANVANKELIJK GERECHTVAARDIGD VOORKOMT IN DE ZIN VAN ARTIKEL 83 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING .
13 MITSDIEN MOET HET VERZOEK OM OPSCHORTING VAN DE TENUITVOERLEGGING WORDEN TOEGEWEZEN .
DE KOSTEN
14 DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN MOET VOORLOPIG WORDEN AANGEHOUDEN .
DE PRESIDENT VAN DE DERDE KAMER , WAARNEMEND VOOR DE PRESIDENT VAN HET HOF ,
UITSPRAAK DOENDE BIJ VOORRAAD ,
BESCHIKT :
1 . DE TENUITVOERLEGGING VAN HET BESLUIT VAN 24 MEI 1984 , WAARBIJ DE COMPTE IS TERUGGEZET NAAR DE RANG A 7 , SALARISTRAP 6 , WORDT OPGESCHORT TOT DE UITSPRAAK VAN ' S HOFS ARREST .
2.DE BESLISSING OMTRENT DE KOSTEN WORDT AANGEHOUDEN .