61984J0025

ARREST VAN HET HOF VAN 17 SEPTEMBER 1985. - FORD - WERKE AG EN FORD OF EUROPE INC. TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - MEDEDINGING - DISTRIBUTIESYSTEEM. - GEVOEGDE ZAKEN 25 EN 26/84.

Jurisprudentie 1985 bladzijde 02725


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . MEDEDINGING - MEDEDINGINGSREGELINGEN - SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL - BESLISSING VAN FABRIKANT OM IN HANDEL GEBRACHT PRODUKTIEASSORTIMENT TE WIJZIGEN - KWALIFICATIE - EENZIJDIGE HANDELING DIE AAN VERBOD VAN MEDEDINGINGSREGELINGEN ONTSNAPT - NEEN - HANDELING DIE VALT BINNEN SFEER VAN CONTRACTUELE BETREKKINGEN TUSSEN FABRIKANT EN ZIJN WEDERVERKOPERS - INAANMERKINGNEMING BIJ ONDERZOEK VOOR ONTHEFFING

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 85 , LEDEN 1 EN 3 )

2 . MEDEDINGING - MEDEDINGINGSREGELINGEN - VERBOD - ONTHEFFING - SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL - IN AANMERKING TE NEMEN ELEMENTEN - WEIGERING TE BEVOORRADEN - BEOORDELING DOOR COMMISSIE

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 85 , LID 3 )

3 . HANDELINGEN VAN DE INSTELLINGEN - MOTIVERING - VERPLICHTING - OMVANG - BESCHIKKING TOT TOEPASSING VAN MEDEDINGINGSREGELS

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 190 )

Samenvatting


1 . WANNEER TOELATING TOT EEN SELECTIEF DEALERNET IMPLICEERT DAT DE DEALERS HET BELEID VAN DE FABRIKANT TEN AANZIEN VAN HET OP EEN NATIONALE MARKT TE LEVEREN PRODUKTIEASSORTIMENT AANVAARDEN , IS DE BESLISSING VAN DE FABRIKANT OM DE VERKOOP VAN EEN DER PRODUKTEN VAN DAT ASSORTIMENT STOP TE ZETTEN , GEEN EENZIJDIGE HANDELING DIE ALS ZODANIG NIET ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , EEG-VERDRAG VALT . ZIJ PAST JUIST IN HET KADER VAN DE CONTRACTUELE BETREKKINGEN DIE DE ONDERNEMING MET HAAR WEDERVERKOPERS ONDERHOUDT , EN MAG DUS DOOR DE COMMISSIE IN AANMERKING WORDEN GENOMEN BIJ HAAR ONDERZOEK VAN DE DEALEROVEREENKOMST MET HET OOG OP EEN EVENTUELE ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG .

2 . DE COMMISSIE MAG IN HET KADER VAN HET ONDERZOEK VAN EEN DEALEROVEREENKOMST MET HET OOG OP EEN EVENTUELE ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG ALLE OMSTANDIGHEDEN DIE VERBAND HOUDEN MET DE TOEPASSING ERVAN IN AANMERKING NEMEN . BIJ DIT ONDERZOEK KAN ZIJ TOT HET OORDEEL KOMEN , DAT DE WEIGERING DOOR DE FABRIKANT OM AAN DE DEALERS VAN EEN LID-STAAT BEPAALDE , VOOR EXPORT GESCHIKTE PRODUKTEN VAN HAAR ASSORTIMENT TE LEVEREN , OP ZICHZELF EEN ESSENTIEEL ELEMENT VOOR DE KUNSTMATIGE OPDELING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT IS , EN DE VERBETERING VAN DE DISTRIBUTIE DER PRODUKTEN ALS GEVOLG VAN DE OVEREENKOMST AFWEGEN TEGEN DE NADELEN DIE OP HET STUK VAN DE MEDEDINGING VOORTVLOEIEN UIT DE ONMOGELIJKHEID OM IN EEN LID-STAAT BEPAALDE PRODUKTEN VAN DE GAMMA TEGEN DE DAAR TOEGEPASTE PRIJZEN TE KOPEN EN UIT DE AANZIENLIJKE VERMINDERING VAN DE CONCURRENTIEDRUK IN EEN ANDERE LID-STAAT , DIE DAARVAN HET GEVOLG IS .

3 . IN EEN BESCHIKKING HOUDENDE WEIGERING VAN EEN ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG VOOR EEN SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL , IS DE COMMISSIE NIET VERPLICHT EEN GEDETAILLEERD ONDERZOEK TE WIJDEN AAN ALLE VOOR- EN NADELEN DIE UIT HET BETROKKEN STELSEL KUNNEN VOORTVLOEIEN , WANNEER ZIJ OP GOEDE GRONDEN KAN AANNEMEN DAT DE FABRIKANT HET HEEFT GEBRUIKT OM DE NEVENIMPORT TE BELETTEN EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT KUNSTMATIG OP TE DELEN .

Partijen


IN DE GEVOEGDE ZAKEN 25 EN 26/84 ,

1 ) FORD-WERKE AG , TE KEULEN ( BONDSREPUBLIEK DUITSLAND ),

VERZOEKSTER IN ZAAK 25/84 ,

2 ) FORD OF EUROPE INC ., TE WILMINGTON , DELAWARE ( VERENIGDE STATEN ),

VERZOEKSTER IN ZAAK 26/84 ,

VERTEGENWOORDIGD DOOR J . LEVER , Q . C ., EN C . S . VAJDA , BEIDEN VAN GRAY ' S INN TE LONDEN , BIJGESTAAN DOOR PH . COLLINS , SOLICITOR TE LONDEN , EN P . SAMBUC , ADVOCAAT TE KEULEN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ J.-C . WOLTER , ADVOCAAT ALDAAR ,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR J . TEMPLE LANG , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ M . BESCHEL , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

ONDERSTEUND DOOR

BUREAU EUROPEEN DES UNIONS DE CONSOMMATEURS , TE BRUSSEL , VERTEGENWOORDIGD DOOR S . A . CROSSICK , SOLICITOR OF THE SUPREME COURT OF ENGLAND AND WALES , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ E . ARENDT , ADVOCAAT ALDAAR ,

Onderwerp


BETREFFENDE EEN BEROEP TOT GEDEELTELIJKE NIETIGVERKLARING VAN BESCHIKKING NR 83/560/EEG VAN DE COMMISSIE VAN 16 NOVEMBER 1983 INZAKE EEN PROCEDURE OP GROND VAN ARTIKEL 85 VAN HET EEG-VERDRAG ( IV/30.696 - DISTRIBUTIESYSTEEM VAN FORD-WERKE AG ) ( PB 1983 , L 327 , BLZ . 31 ),

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFTEN , NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 25 JANUARI 1984 , HEBBEN FORD-WERKE AKTIENGESELLSCHAFT , TE KEULEN , EN FORD OF EUROPE INCORPORATED , TE WILMINGTON , DELAWARE ( VERENIGDE STATEN ), KRACHTENS ARTIKEL 173 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG ELK BEROEP INGESTELD TOT NIETIGVERKLARING VAN BESCHIKKING NR . 83/560 VAN DE COMMISSIE VAN 16 NOVEMBER 1983 INZAKE EEN PROCEDURE OP GROND VAN ARTIKEL 85 VAN HET EEG-VERDRAG ( IV/30.696 - DISTRIBUTIESYSTEEM VAN FORD-WERKE AG ) ( PB 1983 , L 327 , BLZ . 31 ).

2 BIJ BESCHIKKING VAN 29 FEBRUARI 1984 HEEFT HET HOF DE TWEE ZAKEN WEGENS VERKNOCHTHEID GEVOEGD VOOR DE VERDERE BEHANDELING EN HET ARREST .

3 VERZOEKSTERS ZIJN DOCHTERONDERNEMINGEN VAN FORD MOTOR COMPANY , EEN IN DE VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA GEVESTIGDE VENNOOTSCHAP . VERZOEKSTER FORD OF EUROPE INCORPORATED ( HIERNA : FORD OF EUROPE ) IS EEN IN DE VERENIGDE STATEN OPGE RICHTE VENNOOTSCHAP MET VESTIGINGEN IN HET VERENIGD KONINKRIJK , BELGIE EN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND ; VERZOEKSTER FORD-WERKE AKTIENGESELLSCHAFT ( HIERNA : FORD AG ) IS EEN VENNOOTSCHAP NAAR DUITS RECHT DIE IS GEVESTIGD IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND EN , ALS PRODUKTIEMAATSCHAPPIJ , OOK IN BELGIE .

4 FORD OF EUROPE COORDINEERT DE VERDELING VAN DE ECONOMISCHE WERKZAAMHEDEN OVER DE EUROPESE DOCHTERMAATSCHAPPIJEN VAN FORD MOTOR COMPANY ( HIERNA : DE FORD-GROEP ). DE DOOR FORD AG GEBOUWDE AUTO ' S WORDEN VOOR EEN DEEL DOOR HAARZELF OP DE DUITSE MARKT GEBRACHT EN VOOR EEN DEEL UITGEVOERD , ONDER MEER NAAR EEN AANTAL LID-STATEN WAAR ZIJ DOOR ANDERE ONDERNEMINGEN VAN DE GROEP IN DE HANDEL WORDEN GEBRACHT . EEN BELANGRIJK DEEL VAN DE PRODUKTIE VAN FORD AG WORDT RECHTSTREEKS VERKOCHT AAN FORD MOTOR COMPANY LIMITED ( HIERNA : FORD BRITAIN ) IN HET VERENIGD KONINKRIJK , DIE DE AUTO ' S ALDAAR IN DE HANDEL BRENGT EN DIE , EVENALS FORD AG , EEN EIGEN VERKOOPPROGRAMMA EN EEN EIGEN DISTRIBUTIENET HEEFT . DERHALVE HEEFT FORD AG ZOWEL AUTO ' S MET LINKSE ALS AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING IN HAAR VASTE PRODUKTIE .

5 VOOR DE UITVOERING VAN HAAR VERKOOPPROGRAMMA OP DE DUITSE MARKT HEEFT FORD AG EEN SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL OPGEZET IN DE VORM VAN EEN HOOFDDEALEROVEREENKOMST ( ' ' HAUPTHANDLERVERTRAG ' ' ), DIE HAAR AAN HAAR DUITSE DEALERS BINDT . FORD AG MELDDE DEZE OVEREENKOMST OP 14 MEI 1976 BIJ DE COMMISSIE AAN MET HET VERZOEK OM EEN NEGATIEVE VERKLARING ALS BEDOELD IN ARTIKEL 2 VAN VERORDENING NR . 17 VAN DE RAAD VAN 6 FEBRUARI 1962 ( PB 1962 , BLZ . 204 ) OF , SUBSIDIAIR , EEN ONTHEFFING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG .

6 TOT 1 MEI 1982 WERDEN NOGAL WAT AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING - WAARVAN SOMMIGE VOLGENS DE BRITSE UITVOERING EN ANDERE VOLGENS DE DUITSE UITVOERING WAREN GEBOUWD - DOOR FORD AG AAN HAAR ERKENDE DUITSE DEALERS GELEVERD EN IN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND VERKOCHT . SINDS HET VOORJAAR VAN 1981 WAS DE VRAAG NAAR AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING OP DEZE MARKT STERK TOEGENOMEN OMDAT DE PRIJZEN , TEN DELE TEN GEVOLGE VAN MONETAIRE FLUCTUATIES , VER ONDER DIE VAN DE BRITSE MARKT LAGEN EN BIJGEVOLG EEN TOENEMEND AANTAL BRITSE KLANTEN DEZE WAGENS BIJ EEN DUITSE DEALER KOCHT . DAAR DE GEVOLGEN VAN DEZE VERKOPEN VOOR DE POSITIE VAN FORD BRITAIN EN HAAR DISTRIBUTIENET HAAR ZORGEN BAARDEN , DEELDE FORD AG HAAR DUITSE DEALERS BIJ RONDSCHRIJVEN VAN 27 APRIL 1982 MEE , DAT ZIJ VANAF 1 MEI DAAROPVOLGENDE GEEN BESTELLINGEN VOOR AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING MEER ZOU AANNEMEN EN DAT DIE AUTO ' S VOORTAAN NOG SLECHTS KONDEN WORDEN BETROKKEN VAN FORDDEALERS IN HET VERENIGD KONINKRIJK DAN WEL EEN DOCHTERONDERNEMING VAN FORD BRITAIN .

7 DIT RONDSCHRIJVEN BRACHT HET BUREAU EUROPEEN DES UNIONS DE CONSOMMATEURS ( HIERNA : BEUC ), INTERVENIENTE IN DE ONDERHAVIGE ZAKEN , ERTOE , ZICH OP 12 MEI 1982 TOT DE COMMISSIE TE WENDEN MET EEN KLACHT , WAARIN ZIJ VERZOCHT OM DE VASTSTELLING VAN VOORLOPIGE MAATREGELEN . OP 2 JULI 1982 BESLOOT DE COMMISSIE , EEN PROCEDURE IN TE LEIDEN OP GROND VAN ARTIKEL 6 , LID 1 , VAN VERORDENING NR . 17 , EEN UITVOERINGSBEPALING BIJ ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG , EN DEELDE ZIJ FORD AG HAAR PUNTEN VAN BEZWAAR MEE . IN DEZE MEDEDELING GAF DE COMMISSIE TE KENNEN , DAT HET IN HAAR VOORNEMEN LAG OM TE BESCHIKKEN , DAT HET DISTRIBUTIESTELSEL VAN FORD AG IN STRIJD WAS MET ARTIKEL 85 , LID 1 , EN NIET IN AANMERKING KWAM VOOR ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 ; IN DE TUSSENTIJD ZOU ZIJ EVENWEL EEN VOORLOPIGE BESCHIKKING GEVEN EN FORD AG GELASTEN HAAR RONDSCHRIJVEN VAN 27 APRIL 1982 IN TE TREKKEN EN WEER WAGENS MET RECHTSE BESTURING IN HAAR AANBOD OP TE NEMEN .

8 OP 18 AUGUSTUS 1982 STELDE DE COMMISSIE EEN BESCHIKKING HOUDENDE VOORLOPIGE MAATREGELEN VAST ( PB 1982 , L 256 , BLZ . 20 ). BIJ DEZE BESCHIKKING WERD FORD AG GELAST OM BINNEN TIEN DAGEN NA KENNISGEVING VAN DE BESCHIKKING HET RONDSCHRIJVEN VAN 27 APRIL 1982 IN TE TREKKEN EN DE DUITSE FORDDEALERS MEE TE DELEN , DAT AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING EVENALS VOORHEEN ONDERDEEL ZOUDEN VORMEN VAN HET CONTRACTUELE LEVERINGSPROGRAMMA VAN FORD AG . DE BESCHIKKING WAS VAN KRACHT TOTDAT DE PROCEDURE MET EEN DEFINITIEVE BESCHIKKING ZOU ZIJN AFGESLOTEN .

9 DEZE BESCHIKKING WERD DOOR HET HOF NIETIGVERKLAARD BIJ ARREST VAN 28 FEBRUARI 1984 ( GEVOEGDE ZAKEN 228 EN 229/82 , FORD , JURISPR . 1984 , BLZ . 1129 ). IN HET MIDDEN LATEND OF DE COMMISSIE BIJ EEN OVEREENKOMSTIG DE ARTIKELEN 6 EN 8 VAN VERORDENING NR . 17 GEGEVEN BESCHIKKING IN DE ZIN VAN ARTIKEL 85 , LID 3 , DE WEIGERING OM TE LEVEREN KAN AANMERKEN ALS EEN OMSTANDIGHEID DIE AAN EEN ONTHEFFING VOOR DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST IN DE WEG STAAT , DAN WEL AAN EEN DERGELIJKE ONTHEFFING DE VOORWAARDE KAN VERBINDEN DAT DE LEVERINGEN WORDEN HERVAT , OVERWOOG HET HOF , DAT DE COMMISSIE NIET GERECHTIGD WAS OM EEN DERGELIJKE VOORWAARDE VIA EEN VOORLOPIGE BESCHIKKING OM TE ZETTEN IN EEN APART , VOOR TENUITVOERLEGGING VATBAAR BEVEL , DAT DE BETROKKEN ONDERNEMING GEEN ENKELE KEUZE LAAT .

10 OP 16 NOVEMBER 1983 GAF DE COMMISSIE DE DEFINITIEVE BESCHIKKING , DIE HET ONDERWERP IS VAN HET ONDERHAVIGE BEROEP . IN DEZE TOT FORD AG GERICHTE BESCHIKKING , WAARBIJ DE BESCHIKKING VAN 18 AUGUSTUS 1982 WORDT HERROEPEN ( ARTIKEL 3 ), STELT DE COMMISSIE VAST , DAT DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST VAN FORD AG DE MEDEDINGING BEPERKT EN EEN ONGUNSTIGE INVLOED HEEFT OP DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , EEG-VERDRAG , EN WEIGERT ZIJ KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG EEN ONTHEFFING TE VERLENEN VOOR DE OVEREENKOMST ZOALS DIE DOOR FORD AG IS TOEGEPAST SINDS 1 MEI 1982 , DE DATUM VAN INWERKINGTREDING VAN HET RONDSCHRIJVEN VAN FORD AG VAN 27 APRIL 1982 ( ARTIKEL 1 ). TENSLOTTE GELAST DE COMMISSIE FORD AG , EEN EINDE TE MAKEN AAN DE VASTGESTELDE INBREUK ( ARTIKEL 2 ).

11 IN DE CONSIDERANS VAN DE BESCHIKKING WIJST DE COMMISSIE EROP , DAT DE BESCHIKKING SLECHTS DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST BETREFT ZOALS DIE SINDS 1 MEI 1982 DOOR FORD AG IS TOEGEPAST EN IN HET KADER WAARVAN ZIJ DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING AAN HAAR DUITSE DEALERS HAD STOPGEZET ( PARAGRAAF 28 VAN DE BESCHIKKING ). DEZE STOPZETTING VAN DE LEVERING ZOU VOOR DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 85 EEG-VERDRAG ZELFS DAN IN AANMERKING KUNNEN WORDEN GENOMEN , WANNEER ZIJ NIET ONMIDDELLIJK OP DE OVEREENKOMST ZOU BERUSTEN . DE COMMISSIE ZOU IMMERS EEN OVEREENKOMST MOETEN BEOORDELEN IN DE ECONOMISCHE CONTEXT WAARIN DEZE WORDT TOEGEPAST ( PARAGRAAF 36 VAN DE BESCHIKKING ).

12 VERZOEKSTERS EN DE COMMISSIE ZIJN HET EROVER EENS , DAT DE KERNVRAAG IN HET ONDERHAVIGE BEROEP IS , OF DE COMMISSIE DE IN ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG BEDOELDE ONTHEFFING VOOR DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST VAN FORD AG KON WEIGEREN OP GROND DAT DIE ONDERNEMING DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING AAN HAAR DUITSE DEALERS HAD STOPGEZET . VOLGENS VERZOEKSTERS IS DE STOPZETTING VAN DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING EEN EENZIJDIGE HANDELING DIE NIET ONDER DE VERBODSBEPALINGEN VAN ARTIKEL 85 EEG-VERDRAG VALT ; VOLGENS DE COMMISSIE KAN BIJ HET ONDERZOEK VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST MET HET OOG OP EEN EVENTUELE ONTHEFFING , GEEN ABSTRACTIE WORDEN GEMAAKT VAN DE CONTEXT WAARIN DE OVEREENKOMST FUNCTIONEERT EN WAARVAN HET GEDRAG VAN FORD AG DEEL UITMAAKT .

13 DAAR DE VERSCHILLENDE DOOR VERZOEKSTERS AANGEVOERDE MIDDELEN OM DEZE KERNVRAAG DRAAIEN , DIENT ZIJ VOORAF TE WORDEN ONDERZOCHT .

A ) HET EENZIJDIG KARAKTER VAN HET GEDRAG VAN DE ONDERNEMING

14 IN DIT VERBAND STELLEN VERZOEKSTERS , DAT IN DE AUTOMOBIELSECTOR , WAAR HET OM DE VERKOOP VAN TECHNISCH HOOGONTWIKKELDE PRODUKTEN GAAT , DE NOODZAAK VAN SELECTIEVE DISTRIBUTIESTELSELS DOOR DE COMMISSIE IS ERKEND . FORD AG ZOU EEN DERGELIJK STELSEL HEBBEN INGEVOERD IN DE VORM VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST DIE ZIJ MET HAAR DEALERS SLUIT . DEZE OVEREENKOMST ZOU DE MEDEDINGING NIET MEER BEPERKEN DAN ENIG ANDER DISTRIBUTIESTELSEL IN DE AUTOMOBIELSECTOR ; DE COMMISSIE ZOU DAN OOK BEREID ZIJN GEWEEST OM BEDOELDE OVEREENKOMST OP GROND VAN ARTIKEL 85 , LID 3 , TE ONTHEFFEN VAN DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , WARE HET NIET DAT ZIJ DE STOPZETTING VAN DE VERKOOP VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING DOOR FORD AG IN DUITSLAND WILDE BELETTEN . DE BESTREDEN BESCHIKKING ZOU IN WERKELIJKHEID NIET DE HERROEPING VAN BEPAALDE , RESTRICTIEF GEACHTE CLAUSULES VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST BEOGEN , MAAR DE HERVATTING VAN DE VERKOOP VAN FORD-AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING OP DE DUITSE MARKT .

15 HET RONDSCHRIJVEN VAN 27 APRIL 1982 EVENWEL EN DE STOPZETTING VAN DE VERKOOP VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING AAN DE DUITSE DEALERS ZOUDEN VOLGENS VERZOEKSTERS EEN EENZIJDIG KARAKTER HEBBEN ; EEN EENZIJDIGE HANDELING ZOU ECHTER NIET GEREKEND KUNNEN WORDEN TOT DE BIJ ARTIKEL 85 EEG-VERDRAG VERBODEN MEDEDINGINGSREGELINGEN . ENERZIJDS ZOU MEN EEN AUTOFABRIKANT NIET KUNNEN VERPLICHTEN , EEN BEPAALD TYPE IN ZIJN PRODUKTIE- OF VERKOOPPROGRAMMA OP TE NEMEN , AANGEZIEN HET DIE FABRIKANT IS DIE HET ONDERNEMERSRISICO DRAAGT . ANDERZIJDS ZOU DE STOPZETTING VAN DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING IN CASU GEEN VERBAND HOUDEN MET DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST , EN IN IEDER GEVAL ZOU DE COMMISSIE HET BESTAAN VAN EEN DERGELIJK VERBAND GEENSZINS HEBBEN BEWEZEN . BIJGEVOLG ZOU HET UIT DE MARKT NEMEN VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING IRRELEVANT ZIJN VOOR DE TOETSING VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST AAN HET VERDRAG .

16 DE COMMISSIE WIJST ER IN DE EERSTE PLAATS OP , DAT DE BESLISSING OM VOOR EEN ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , VALLENDE OVEREENKOMST AL DAN NIET EEN ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , TE VERLENEN , MOET WORDEN GENOMEN MET INACHTNEMING VAN DE GEHELE ECONOMISCHE EN JURIDISCHE CONTEXT WAARIN DIE OVEREENKOMST HEEFT GEFUNCTIONEERD . HET GEDRAG VAN DE ONDERNEMING WIER RELATIE MET HAAR DEALERS OP EEN SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL BERUST , ZOU DEEL UITMAKEN VAN DIE CONTEXT . IN CASU WAS DE BESLISSING OM GEEN ONTHEFFING VOOR DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST TE VERLENEN , TE MEER GERECHTVAARDIGD , OMDAT HET GEDRAG VAN FORD AG ERTOE LEIDDE , DAT DE BEPERKENDE WERKING VAN DIE OVEREENKOMSTEN AANZIENLIJK WERD VERSTERKT EN DAT DE MEDEDINGING BINNEN HET MERK FORD WERD BEPERKT , MET ALS ENIG DOEL EEN EINDE TE MAKEN AAN DE NEVENIMPORT IN GROOT-BRITTANNIE EN ALDUS DE MARKTEN AF TE SCHERMEN .

17 AANGAANDE HET VERBAND TUSSEN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST EN DE WEIGERING OM AAN DUITSE DEALERS AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING TE LEVEREN , VERWIJST DE COMMISSIE NAAR DE CONSIDERANS VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING ( PARAGRAAF 42 ), VOLGENS WELKE DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST VAN FORD AG EN DE DAARBIJ IN HET LEVEN GEROEPEN BETREKKINGEN HET KADER EN DE CONTEXT VORMDEN VAN HET RONDSCHRIJVEN VAN FORD AG VAN 27 APRIL 1982 EN VAN DE STOPZETTING VAN DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING . DAT RONDSCHRIJVEN ZOU IMMERS UITSLUITEND GERICHT ZIJN GEWEEST TOT DE DEALERS DIE PARTIJ WAREN BIJ DE DUITSE HOOFDDEALEROVEREENKOMST , TERWIJL FORD AG VOOR DIE TIJD HAAR AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING ENKEL AAN EN VIA DIE DEALERS HAD VERKOCHT EN HET RECHT VAN DE DEALERS OM FORD-AUTO ' S GELEVERD TE KRIJGEN , MEDE GOLD VOOR AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING . OP DIE WIJZE ZOU HET RONDSCHRIJVEN DE BETREKKINGEN TUSSEN FORD AG EN HAAR DEALERS HEBBEN GEWIJZIGD .

18 HET BEUC VESTIGT DE AANDACHT OP ARTIKEL 2 , LID 1 , VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST , BEPALENDE DAT FORD AG ' ' HAAR PRODUKTEN ' ' MOET LEVEREN AAN HAAR DEALERS . IN ARTIKEL 1 VAN DE OVEREENKOMST ZOU HET PRODUKTIEASSORTIMENT WORDEN OMSCHREVEN ALS ' ' ALLE VOERTUIGEN EN ONDERDELEN DIE DOOR FORD AG WORDEN VERVAARDIGD ' ' . MET BETREKKING TOT VOERTUIGEN ZOU DEZE BEPALING PRECISEREN , DAT HET GAAT OM ' ' ALLE IN BIJLAGE 1 VAN DE OVEREENKOMST GENOEMDE STANDAARDMODELLEN PERSONENWAGENS , BESTELWAGENS EN CHASSIS ' ' , EN DEZE BIJLAGE ZOU EEN OPSOMMING BEVATTEN VAN EEN BEPAALD AANTAL MODELLEN ( FIESTA , ESCORT ENZOVOORT ), MET DE TOEVOEGING DAT BIJ DE INTRODUCTIE VAN EEN NIEUW MODEL FORD AG DIT AAN DE DEALERS ZOU AANBIEDEN ONDER SCHRIFTELIJKE WIJZIGING VAN BIJLAGE 1 VAN DE OVEREENKOMST .

19 HET BEUC MERKT VOORTS OP , DAT NA DE STOPZETTING VAN DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING AAN DE DUITSE DEALERS , DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST VOOR FORD AG HET INSTRUMENT IS GEWORDEN WAARMEE ZIJ DE NEVENIMPORT VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING OP DE BRITSE MARKT BELET , HET HOGE NIVEAU VAN DE BRITSE PRIJZEN HANDHAAFT EN BIJGEVOLG DE VERBRUIKERS VOORDELEN ONTNEEMT , DIE VOOR HEN AAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT VERBONDEN ZOUDEN MOETEN ZIJN .

20 TE DEZEN ZIJ OPGEMERKT , DAT OVEREENKOMSTEN DIE IN HET KADER VAN EEN SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL WORDEN GESLOTEN EN DIE , ZOALS IN CASU , DE INSTANDHOUDING BEOGEN VAN EEN GESPECIALISEERDE HANDEL DIE IN STAAT IS SPECIFIEKE PRESTATIES TE LEVEREN VOOR TECHNISCH HOOGONTWIKKELDE PRODUKTEN , NORMALITER BEDOELD ZIJN OM DE DISTRIBUTIE VAN DIE PRODUKTEN GEDURENDE EEN BEPAALD AANTAL JAREN TE REGELEN . DAAR DE TECHNISCHE ONTWIKKELING GEDURENDE DIE PERIODE NIET STEEDS VALT TE VOORZIEN , MOETEN IN DIE OVEREENKOMSTEN BEPAALDE ASPECTEN DUS NOODZAKELIJKERWIJS WORDEN OVERGELATEN AAN LATERE BESLISSINGEN VAN DE FABRIKANT . ZOALS HET BEUC TERECHT HEEFT OPGEMERKT , ZIJN IN BIJLAGE 1 VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST VAN FORD AG DERGELIJKE LATERE BESLISSINGEN JUIST VOORZIEN MET BETREKKING TOT DE IN HET KADER VAN DEZE OVEREENKOMST TE LEVEREN MODELLEN .

21 EEN DERGELIJKE BESLISSING VAN DE FABRIKANT IS GEEN EENZIJDIGE HANDELING VAN DE ONDERNEMING , DIE , ZOALS VERZOEKSTERS BETOGEN , NIET ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , EEG-VERDRAG VALT . ZIJ PAST JUIST IN HET KADER VAN DE CONTRACTUELE BETREKKINGEN DIE DE ONDERNEMING MET HAAR WEDERVERKOPERS ONDERHOUDT . TOELATING TOT HET DEALERNET VAN FORD AG IMPLICEERT IMMERS , DAT DE CONTRACTANTEN FORDS BELEID TEN AANZIEN VAN DE OP DE DUITSE MARKT TE LEVEREN MODELLEN AANVAARDEN .

22 HET ARGUMENT DAT VERZOEKSTERS ONTLENEN AAN HET EENZIJDIG KARAKTER VAN DE TERUGTREKKING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING UIT HET ASSORTIMENT VAN FORD AG , MOET BIJGEVOLG WORDEN AFGEWEZEN .

23 VERZOEKSTERS VOEREN NOG AAN , DAT , ZO DE TERUGTREKKING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING UIT HET ASSORTIMENT VAN FORD AG AL MET ENIGE OVEREENKOMST IN VERBAND ZOU KUNNEN WORDEN GEBRACHT , DIT IN GEEN GEVAL DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST KAN ZIJN . AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING , UITGEVOERD VOLGENS DE SPECIFICATIE VAN DE BRITSE WETGEVING , ZOUDEN IMMERS NOOIT IN HET KADER VAN DIE OVEREENKOMST ZIJN VERDEELD , DAAR DE LEVERING VAN DERGELIJKE AUTO ' S EEN ONDERDEEL WAS VAN EEN BIJZONDERE REGELING , BEKEND ONDER DE NAAM ' ' VISIT EUROPE PLAN ' ' , DIE ENKEL GOLD VOOR DE VERKOOP VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING .

24 UIT DE STUKKEN BLIJKT , DAT HET ZOGENOEMDE ' ' VISIT EUROPE PLAN ' ' NIET BIJ DE COMMISSIE WAS AANGEMELD EN DAT ALLE AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING IN DUITSLAND WERDEN VERKOCHT DOOR DEALERS DIE TOT DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST WAREN TOEGETREDEN . DAARBIJ WAREN DE GEWONE VOORWAARDEN EN MODALITEITEN VOOR DE VERKOOP VAN FORD-AUTO ' S VAN TOEPASSING , MET NAME DIE BETREFFENDE DE WINSTMARGE VAN DE DEALER , DE GARANTIE , DE SERVICE ENZOVOORT . HET ENIGE BIJZONDERE KENMERK VAN DE VERKOPEN IN HET KADER VAN DIE REGELING WAS , DAT ZIJ NIET MEETELDEN VOOR HET BEREIKEN VAN HET TUSSEN FORD AG EN DE DEALERS OVEREENGEKOMEN VERKOOPDOEL . HET RONDSCHRIJVEN VAN 27 APRIL 1982 WAS UITSLUITEND GERICHT TOT DE DUITSE DEALERS DIE PARTIJ WAREN BIJ DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST .

25 DEZE , IN DE BESTREDEN BESCHIKKING ( PARAGRAFEN 17 EN 42 ) VERMELDE FEITELIJKE OMSTANDIGHEDEN VOLSTAAN OM AAN TE TONEN DAT DE STOPZETTING VAN DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING NIET PLAATSVOND IN EEN ANDER CONTRACTUEEL KADER DAN DAT VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST .

26 UIT HET VOORGAANDE VOLGT , DAT DE COMMISSIE BIJ HAAR ONDERZOEK VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST MET HET OOG OP EVENTUELE ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , EEG-VERDRAG , DE STOPZETTING VAN DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING DOOR FORD AG AAN HAAR DUITSE DEALERS IN AANMERKING MOCHT NEMEN .

B ) DE ANDERE MIDDELEN VAN VERZOEKSTERS

27 DE ANDERE MIDDELEN VAN VERZOEKSTERS ZIJN RESPECTIEVELIJK ONTLEEND AAN :

- DE VERKEERDE REDENEERWIJZE IN DE BESTREDEN BESCHIKKING ,

- MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID ,

- SCHENDING VAN HET RECHTSZEKERHEIDSBEGINSEL ,

- ONTOEREIKENDE MOTIVERING .

28 VERZOEKSTERS VERWIJTEN DE COMMISSIE , DAT ZIJ IN HAAR BESCHIKKING EEN VERKEERDE REDENEERWIJZE HEEFT GEVOLGD . ALVORENS TE ONDERZOEKEN OF AL DAN NIET WAS VOLDAAN AAN DE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 85 , LID 3 , HAD DE COMMISSIE EERST PRECIES MOETEN NAGAAN , WELKE BEPALINGEN VAN DE OVEREENKOMST ONDER LID 1 VAN DAT ARTIKEL VIELEN . VOLGENS ' S HOFS RECHTSPRAAK KUNNEN DE ONDERNEMINGEN IMMERS VERLANGEN , DAT DE COMMISSIE HUN VERZOEKEN OM EEN NEGATIEVE VERKLARING OF ONTHEFFING VOOR DE OVEREENKOMST OP GEPASTE WIJZE ONDERZOEKT .

29 VERZOEKSTERS VOEGEN DAARAAN TOE , DAT DE COMMISSIE DE WEIGERING VAN DE ONTHEFFING HEEFT GEBASEERD OP DE EERSTE TWEE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 85 , LID 3 , BETREFFENDE OVEREENKOMSTEN DIE BIJDRAGEN TOT VERBETERING VAN DE VERDELING DER PRODUKTEN OF TOT VERBETERING VAN DE TECHNISCHE OF ECONOMISCHE VOORUITGANG EN DIE EEN BILLIJK AANDEEL IN DE DAARUIT VOORTVLOEIENDE VOORDELEN AAN DE GEBRUIKERS TEN GOEDE LATEN KOMEN . BIJ DE TOETSING AAN DEZE VOORWAARDEN HAD DE COMMISSIE EERST MOETEN VASTSTELLEN , WELKE GUNSTIGE EN ONGUNSTIGE GEVOLGEN DE OVEREENKOMST KON HEBBEN EN ZE VERVOLGENS TEGEN ELKAAR MOETEN AFWEGEN . UIT GEEN ENKELE OVERWEGING VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING ZOU ECHTER BLIJKEN , DAT EEN DERGELIJKE BEOORDELING DAADWERKELIJK HEEFT PLAATSGEVONDEN .

30 MET BETREKKING TOT DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , OVERWEEGT DE COMMISSIE , DAT ZIJ KAN VOLSTAAN MET VAST TE STELLEN DAT DE BELANGRIJKSTE CLAUSULES VAN DE OVEREENKOMST ONDER DIE BEPALING VALLEN . HAARS INZIENS MOET DE OVEREENKOMST IN HAAR GEHEEL WORDEN BEZIEN , AANGEZIEN DE HIER BEDOELDE OVEREENKOMSTEN , EN MET NAME DIE WELKE EEN SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL INVOEREN , VAAK VERSCHEIDENE BEPERKENDE CLAUSULES BEVATTEN EN HUN TOEPASSING IN MEERDERE OPZICHTEN BEPERKEND KAN ZIJN . IN DERGELIJKE OMSTANDIGHEDEN ZOU HET MOEILIJK ZIJN , DE GEVOLGEN VAN EEN BEPAALDE CLAUSULE TE ISOLEREN EN MET ZEKERHEID VAST TE STELLEN OF DEZE CLAUSULE OP ZICHZELF DE MEDEDINGING KAN BEPERKEN OF VERVALSEN .

31 DE COMMISSIE ERKENT , DAT HAAR WEIGERING OM DE IN ARTIKEL 85 , LID 3 , BEDOELDE ONTHEFFING TE VERLENEN , OP DE EERSTE TWEE VOORWAARDEN VAN DIE BEPALING BERUST . ZIJ HOUDT ECHTER STAANDE , DAT DE WEIGERING VAN FORD AG OM AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING IN DUITSLAND TE LEVEREN , DAADWERKELIJK VERHINDERDE DAT AAN BEIDE VOORWAARDEN WERD VOLDAAN . DIE WEIGERING ZOU ERNSTIGER GEVOLGEN HEBBEN GEHAD DAN EEN EENVOUDIG UITVOERVERBOD , DAAR ZIJ VOOR DIE AUTO ' S OOK DE MEDEDINGING IN DUITSLAND BEPERKTE EN TEGELIJKERTIJD DE VERBRUIKERS IN HET VERENIGD KONINKRIJK BELETTE OM AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING TEGEN DUITSE PRIJZEN TE KOPEN .

32 OPGEMERKT ZIJ , DAT DE ARGUMENTEN VAN VERZOEKSTERS INZAKE DE TOEPASSING VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , GEEN GRONDSLAG VINDEN IN DE BESCHIKKING . HIERIN WORDT UITEENGEZET , WELKE CLAUSULES VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST DE MEDEDINGING HET MEEST DREIGDEN TE BEPERKEN , EN DAARBIJ WORDEN MET NAME ARTIKEL 6 , LID 2 , DE ARTIKELEN 2 EN 5 , EN ARTIKEL 6 , LID 3 , VAN DE OVEREENKOMST GENOEMD ( PARAGRAFEN 30 EN 31 VAN DE BESCHIKKING ). VERVOLGENS WORDT VASTGESTELD , DAT FORD AG MET BEHULP VAN DIE CLAUSULES DE DUITSE FORD-DEALERS KON BELETTEN , BUITEN DUITSLAND VERKOOPBEVORDERENDE ACTIVITEITEN TE ONTPLOOIEN EN AAN DEALERS IN ANDERE LID-STATEN , DIE NIET TOT EEN FORD-DISTRIBUTIESYSTEEM BEHOREN , FORD-VOERTUIGEN TE LEVEREN ( PARAGRAAF 33 ). DE BESCHIKKING CONCLUDEERT , DAT ' ' VANWEGE DEZE BEDINGEN , DIE HET VOORNAAMSTE PUNT VAN DE FORD-HOOFDDEALEROVEREENKOMST VORMEN ' ' , ARTIKEL 85 , LID 1 , EEG-VERDRAG OP DIE OVEREENKOMST VAN TOEPASSING IS ( PARAGRAAF 34 ). OP DEZE REDENERING , WAARUIT BLIJKT DAT DE COMMISSIE DE LITIGIEUZE OVEREENKOMST IN HAAR GEHEEL IN AANMERKING HEEFT GENOMEN , VALT METHODISCH NIETS AAN TE MERKEN .

33 AANGAANDE DE WEIGERING VAN DE COMMISSIE OM EEN ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , TE VERLENEN , MOET WORDEN BEKLEMTOOND DAT DE COMMISSIE ER TERECHT VAN IS UITGEGAAN , DAT ZIJ BIJ HET ONDERZOEK VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST MET HET OOG OP EEN EVENTUELE ONTHEFFING ALLE OMSTANDIGHEDEN DIE VERBAND HOUDEN MET DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST IN AANMERKING MOEST NEMEN , EN DAT ZIJ DUS TOT HET OORDEEL KON KOMEN , DAT DE WEIGERING OM DE DUITSE DEALERS TE BEVOORRADEN MET VOOR EXPORT GESCHIKTE AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING , EEN ESSENTIEEL ELEMENT VOOR DE KUNSTMATIGE OPDELING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT WAS ( PARAGRAAF 41 ). DE BESCHIKKING VERVOLGT , DAT BIJ EEN AFWEGING VAN DE VERBETERING VAN DE DISTRIBUTIE VAN AUTO ' S ALS GEVOLG VAN DE OVEREENKOMST , TEGEN DE NADELEN DIE OP HET STUK VAN DE MEDEDINGING VOORTVLOEIDEN UIT DE ONMOGELIJKHEID OM IN DUITSLAND AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING TEGEN DUITSE PRIJZEN TE KOPEN , EN UIT DE AANZIENLIJKE VERMINDERING VAN DE CONCURRENTIEDRUK IN HET VERENIGD KONINKRIJK ( PARAGRAAF 43 ), DE COMMISSIE TOT DE SLOTSOM IS GEKOMEN , DAT AAN DE EERSTE TWEE VOORWAARDEN VAN ARTIKEL 85 , LID 3 , NIET WAS VOLDAAN .

34 BIJGEVOLG MOET HET MIDDEL INHOUDENDE DAT DE BESCHIKKING OP EEN VERKEERDE REDENEERWIJZE IS GEBASEERD , WORDEN AFGEWEZEN .

35 HET MIDDEL ONTLEEND AAN MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID BERUST , OP TWEE OMSTANDIGHEDEN : IN DE EERSTE PLAATS ZOU DE COMMISSIE DE ONTHEFFING VOOR DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST HEBBEN GEWEIGERD ONDER EEN RECHTENS IRRELEVANT VOORWENDSEL ; IN DE TWEEDE PLAATS ZOU DE COMMISSIE , DOOR DE REDACTIE VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING , ONZEKERHEID HEBBEN VEROORZAAKT , MET NAME OMTRENT DE BEZWAREN DIE ZIJ TEGEN ANDERE , NOG NIET NADER BEPAALDE CLAUSULES VAN DE OVEREENKOMST ZOU KUNNEN HEBBEN .

36 HET EERSTE ONDERDEEL VAN DIT MIDDEL IS IN HET VOORGAANDE REEDS ONDERZOCHT . HET TWEEDE ONDERDEEL BETREFT IN WERKELIJKHEID DE MOGELIJKE SCHENDING VAN HET RECHTSZEKERHEIDSBEGINSEL EN ZAL IN HET KADER VAN EEN ANDER MIDDEL WORDEN BEHANDELD .

37 EEN AFZONDERLIJKE BESLISSING OP HET MIDDEL INZAKE MISBRUIK VAN BEVOEGDHEID IS DERHALVE NIET NOODZAKELIJK .

38 IN HUN MIDDEL ONTLEEND AAN SCHENDING VAN HET RECHTSZEKERHEIDSBEGINSEL STELLEN VERZOEKSTERS , DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING HEN VOLLEDIG IN ONZEKERHEID LAAT OMTRENT HUN RECHTSSITUATIE . ENERZIJDS WORDT IN DE BESCHIKKING VERKLAARD DAT HET FORD AG BLIJFT ' ' VRIJSTAAN OM , INDIEN ZIJ DAT WENST , EEN DEALEROVEREENKOMST AAN TE GAAN DIE NIET ONDER ARTIKEL 85 , LID 1 , VAN HET EEG-VERDRAG VALT ' ' ( PARAGRAAF 45 ), ZONDER AAN TE GEVEN WELKE CLAUSULES VAN DE OVEREENKOMST ONDER DIE BEPALING VALLEN . ANDERZIJDS GELAST DE BESCHIKKING FORD AG , EEN EINDE TE MAKEN AAN ' ' DE VASTGESTELDE INBREUK ' ' ( ARTIKEL 2 ), ZONDER DUIDELIJK TE ZEGGEN HOE DE ONDERNEMING ZICH DAN WEL DIENT TE GEDRAGEN .

39 IN ANTWOORD OP DIT BETOOG STELT DE COMMISSIE IN DE EERSTE PLAATS , DAT ZIJ NIET KON WETEN OF FORD AG NA DE BESCHIKKING ZOU BESLUITEN DE SITUATIE VAN VOOR MEI 1982 TE HERSTELLEN DAN WEL DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST TE WIJZIGEN ZONDER TE RAKEN AAN HAAR WEIGERING OM IN DUITSLAND AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING TE LEVEREN . HET STAAT FORD AG VRIJ OM HAAR EIGEN DISTRIBUTIENET TE ORGANISEREN , MITS ZIJ HET COMMUNAUTAIRE MEDEDINGINGSRECHT DAARBIJ MAAR IN ACHT NEEMT .

40 DE COMMISSIE IS VOORTS VAN MENING , DAT HET MIDDEL VAN VERZOEKSTERS ERVAN LIJKT UIT TE GAAN , DAT ARTIKEL 2 VAN DE BESCHIKKING FORD AG VERPLICHT ERVOOR TE ZORGEN DAT DE VERBRUIKERS ALLE MODELLEN VAN HAAR PRODUKTIE ( ' ' FULL LINE AVAILABILITY ' ' ) KUNNEN KOPEN , HETGEEN ECHTER NIET HET GEVAL IS . DE BESCHIKKING ZOU BERUSTEN OP HET FEIT , DAT ER EEN AANZIENLIJKE VRAAG NAAR AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING BESTAAT VANWEGE PERSONEN DIE ZE VIA DUITSE DEALERS WENSEN TE KOPEN , WELKE VRAAG ZIJN VERKLARING VINDT IN PRIJSVERSCHILLEN VAN 10 TOT 30% .

41 HIERBIJ MOET WORDEN BEDACHT , DAT DE OVERWEGINGEN VAN DE CONSIDERANS VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING DIE DE TOEPASSELIJKHEID VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , BETREFFEN , VERWIJZEN NAAR ZEKERE BEPALINGEN VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST EN MET NAME NAAR DIE BETREFFENDE DE EXCLUSIVITEIT VAN FORDS VERTEGENWOORDIGING DOOR DE DUITSE DEALERS . DE BESCHIKKING BERUST VOORTS OP DE GEDACHTE , DAT DE BEPERKENDE WERKING VAN DIE CLAUSULES AANZIENLIJK IS VERSTREKT TOEN FORD AG DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING AAN HAAR DUITSE DEALERS STOPZETTE TENEINDE , IN HET KADER VAN DE FORD-GROEP , DE POSITIE VAN FORD BRITAIN EN DE BRITSE DEALERS TE BESCHERMEN . VOLGENS DE BESCHIKKING KON IN DIE OMSTANDIGHEDEN GEEN ONTHEFFING WORDEN VERLEEND , OMDAT ' ' DISTRIBUTIESYSTEMEN BINNEN DE GEMEENSCHAP ... NIET MOGEN LEIDEN TOT EEN OPZETTELIJKE AFSCHERMING VAN EEN GROOT DEEL VAN DE GEMEENSCHAP TEN OPZICHTE VAN DE REST ' ' ( PARAGRAAF 44 ).

42 HET HOF IS VAN OORDEEL , DAT DE INBREUK WAARAAN FORD AG KRACHTENS ARTIKEL 2 ONMIDDELLIJK EEN EINDE DIENT TE MAKEN , VOLDOENDE DUIDELIJK IS BEPAALD . IN ARTIKEL 1 VAN DE BESCHIKKING WORDT IMMERS VASTGESTELD DAT ' ' DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST ' ' ONDER DE VERBODSBEPALINGEN VAN ARTIKEL 85 , LID 1 , EEG-VERDRAG VALT EN DAT DE OVEREENKOMST ' ' ZOALS DEZE SINDS 1 MEI 1982 ... WORDT TOEGEPAST ' ' , NIET VOOR EEN ONTHEFFING KRACHTENS LID 3 IN AANMERKING KOMT .

43 HET MIDDEL ONTLEEND AAN SCHENDING VAN HET RECHTSZEKERHEIDSBEGINSEL , FAALT DERHALVE .

44 NOG TE ONDERZOEKEN BLIJFT HET LAATSTE MIDDEL , DAT ONTLEEND IS AAN ONTOEREIKENDE MOTIVERING . IN DIT VERBAND STELLEN VERZOEKSTERS , DAT DE COMMISSIE NIET HEEFT AANGEGEVEN , HOE HET RONDSCHRIJVEN VAN 27 APRIL 1982 DE BEPERKENDE GEVOLGEN VAN DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST ZOU HEBBEN KUNNEN VERSTERKEN . ZELFS INDIEN DE COMMISSIE TERECHT VAN OORDEEL WAS , DAT DE STOPZETTING VAN DE LEVERING VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING OP DE DUITSE MARKT ALS EEN BEPERKING VAN EEN UIT DE OVEREENKOMST VOORTVLOEIEND VOORDEEL MOEST WORDEN BESCHOUWD , ZOU ZIJ IN IEDER GEVAL HEBBEN MOETEN NAGAAN , IN HOEVERRE HET VERLIES VAN DIT VOORDEEL TOT GEVOLG HAD DAT DE OVEREENKOMST NIET VOOR ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , IN AANMERKING KWAM .

45 DE COMMISSIE ERKENT , DAT ZIJ DE BESCHIKBAARHEID VAN AUTO ' S MET RECHTSE BESTURING OP DE DUITSE MARKT ALS EEN VAN DE VOORDELEN VAN DE OVEREENKOMST HEEFT BESCHOUWD . DE BESTREDEN BESCHIKKING ZOU ECHTER AANTONEN , DAT HET GEDRAG VAN FORD AG NIET ENKEL TOT HET VERLIES VAN DAT VOORDEEL HEEFT GELEID , MAAR OOK TOT EEN AANZIENLIJKE VERMINDERING VAN ANDERE VOORDELEN DIE UIT DE OVEREENKOMST KUNNEN VOORTVLOEIEN ( PARAGRAFEN 36 EN 43 ). HET EVENWICHT TUSSEN DE VOOR- EN NADELEN ZOU IMMERS ERNSTIG ZIJN AANGETAST DOORDAT FORD AG DE NEVENIMPORT BELETTE , HETGEEN EEN BESLISSENDE REDEN IS OM DE OVEREENKOMST GEEN ONTHEFFING KRACHTENS ARTIKEL 85 , LID 3 , TE VERLENEN .

46 DIENAANGAANDE MOET WORDEN OPGEMERKT , DAT DE COMMISSIE , ZOALS ZIJ TERECHT BETOOGT , NIET VERPLICHT IS EEN GEDETAILLEERD ONDERZOEK TE WIJDEN AAN ALLE VOOR- EN NADELEN DIE UIT EEN SELECTIEF DISTRIBUTIESTELSEL KUNNEN VOORTVLOEIEN , WANNEER ZIJ OP GOEDE GRONDEN KAN AANNEMEN DAT EEN FABRIKANT EEN DERGELIJK STELSEL HEEFT GEBRUIKT OM DE NEVENIMPORT TE BELETTEN EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT KUNSTMATIG OP TE DELEN . IN DE BESTREDEN BESCHIKKING WORDT OVERIGENS ONDERZOCHT , WELKE DE VOOR- EN NADELEN ZIJN DIE UIT DE HOOFDDEALEROVEREENKOMST KUNNEN VOORTVLOEIEN ( PARAGRAFEN 38 EN 43 ).

47 MITSDIEN MOET HET BEROEP IN ZIJN GEHEEL WORDEN VERWORPEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

48 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . AANGEZIEN VERZOEKSTERS IN HET ONGELIJK ZIJN GESTELD , DIENEN ZIJ IN DE KOSTEN TE WORDEN VERWEZEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ,

RECHTDOENDE :

1 ) VERWERPT DE BEROEPEN .

2 ) VERWIJST VERZOEKSTERS IN DE KOSTEN ; VERSTAAT DAT DE INTERVENIERENDE PARTIJ DE EIGEN KOSTEN ZAL DRAGEN .