61983J0059

ARREST VAN HET HOF VAN 6 DECEMBER 1984. - S. A. BIOVILAC B. V. TEGEN EUROPESE GEMEENSCHAP. - " NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP VOOR ONWETTIG OF EVENTUEEL OOK ONWETTIG HANDELEN - VERKOOP VAN MAGERE-MELKPOEDER TEGEN VERLAAGDE PRIJS ". - ZAAK 59/83.

Jurisprudentie 1984 bladzijde 04057
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00883
Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00701
Finse bijz. uitgave bladzijde 00683


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . BEROEP TOT SCHADEVERGOEDING - OP HANDEN ZIJNDE EN VOORZIENBARE SCHADE - VASTSTELLING VAN AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP - BEROEP BIJ HET HOF - TOELAATBAARHEID

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 215 )

2 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - MELK EN ZUIVELPRODUKTEN - VOORRADEN MAGERE-MELKPOEDER - MAATREGELEN TOT VERLAGING VAN VOORRADEN - GEDEELTELIJKE ONDOELTREFFENDHEID - INVLOED OP WETTIGHEID - AFWEZIGHEID

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 39 , LID 1 ; VERORDENINGEN VAN DE COMMISSIE NRS . 1753/82 EN 2923/82 )

3 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - DISCRIMINATIE TUSSEN PRODUCENTEN OF VERBRUIKERS - TOEKENNING VAN STEUN VOOR MAGERE-MELKPOEDER EN NIET VOOR WEI - VERSCHIL IN BEHANDELING OBJECTIEF GERECHTVAARDIGD - AFWEZIGHEID VAN DISCRIMINATIE

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 40 , LID 3 , SUB 2 )

4 . NIET-CONTRACTUELE AANSPRAKELIJKHEID - NORMATIEF HANDELEN - ONWETTIG EN WETTIG HANDELEN - AANSPRAKELIJKHEID VAN GEMEENSCHAP - VOORWAARDEN - ABNORMALE SCHADE

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA )

Samenvatting


1 . ARTIKEL 215 EEG-VERDRAG STAAT NIET IN DE WEG AAN EEN BEROEP BIJ HET HOF , WAARIN DE GEMEENSCHAP AANSPRAKELIJK WORDT GESTELD VOOR OP HANDEN ZIJNDE EN MET VOLDOENDE ZEKERHEID VOORZIENBARE SCHADE , ZELFS NIET WANNEER DE SCHADE NOG NIET NAUWKEURIG KAN WORDEN BECIJFERD .

2.OOK AL IS HET SLECHTS TEN DELE GELUKT DE DOELSTELLING VAN HET VERZEKEREN VAN EEN REDELIJKE LEVENSSTANDAARD VOOR DE LANDBOUWPRODUCENTEN IN OVEREENSTEMMING TE BRENGEN MET HET DOEL VAN DE STABILISATIE VAN DE MARKTEN , DAT DE COMMISSIE VOOR OGEN STOND BIJ HET VASTSTELLEN VAN DE MAATREGELEN OM DE VOORRADEN MAGERE-MELKPOEDER WEG TE WERKEN , KAN DAARUIT TOCH NIET WORDEN AFGELEID DAT DE REGELING VAN DE COMMISSIE WAT BETREFT ARTIKEL 39 EEG-VERDRAG ONWETTIG WAS , AANGEZIEN DE WETTIGHEID VAN EEN REGELING SLECHTS KAN WORDEN AANGETAST WANNEER EEN MAATREGEL KENNELIJK ONGESCHIKT IS OM HET DAARMEE NAGESTREEFDE DOEL TE BEREIKEN .

3.HET IN ARTIKEL 40 , LID 3 , SUB 2 , EEG-VERDRAG NEERGELEGDE DISCRIMINATIEVERBOD STAAT , ALS BIJZONDERE UITDRUKKING VAN HET ALGEMENE GELIJKHEIDSBEGINSEL , NIET ERAAN IN DE WEG DAT VERGELIJKBARE SITUATIES VERSCHILLEND WORDEN BEHANDELD , WANNEER DIT VERSCHIL IN BEHANDELING OBJECTIEF GERECHTVAARDIGD IS . HET KAN DERHALVE NIET ALS DISCRIMINATIE WORDEN BESCHOUWD DAT WEL STEUN WORDT TOEGEKEND VOOR MAGERE-MELKPOEDER , DAT EEN MARKTONDERSTEUNEND ELEMENT IN DE MARKT VOOR MELK EN ZUIVELPOEDER VORMT , TERWIJL DIE STEUN NIET WORDT TOEGEKEND VOOR WEI , DAT EEN BIJ DE KAASBEREIDING VERKREGEN AFVALPRODUKT IS DAT MOET WORDEN VERWIJDERD .

4.DE VORDERING TOT SCHADEVERGOEDING WEGENS ONWETTIG NORMATIEF HANDELEN KRACHTENS ARTIKEL 215 EEG-VERDRAG KAN ALLEEN WORDEN TOEGEWEZEN , WANNEER DE DOOR DE VERZOEKER GESTELDE SCHADE DE GRENZEN VAN HET ECONOMISCH RISICO , VERBONDEN AAN DE ACTIVITEITEN IN DE BETROKKEN SECTOR , OVERSCHRIJDT . A FORTIORI ZOU DEZE REGEL MOETEN GELDEN WANNEER IN HET GEMEENSCHAPSRECHT EEN AANSPRAKELIJKHEID VOOR WETTIG HANDELEN ZOU WORDEN ERKEND .

Partijen


IN ZAAK 59/83 ,

SA BIOVILAC NV , TE LEUZE ( BELGIE ), VERTEGENWOORDIGD DOOR H . G . KEMMLER , B . RAPP-JUNG EN A . BOHLKE , ADVOCATEN TE FRANKFURT AM MAIN , BUREAU HOUDENDE TE BRUSSEL , WETSTRAAT 223-225 , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG TEN KANTORE VAN E . ARENDT , ADVOCAAT ALDAAR , RUE PHILIPPE-II 34 B ,

VERZOEKSTER ,

TEGEN

EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP , VERTEGENWOORDIGD DOOR DE COMMISSIE , OP HAAR BEURT VERTEGENWOORDIGD DOOR J . SACK , LID VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE COMMISSIE , ALS GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO EN M . BESCHEL , LEDEN VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE COMMISSIE , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

Onderwerp


BETREFFENDE EEN BEROEP TOT SCHADEVERGOEDING KRACHTENS ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT , NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 11 APRIL 1983 , HEEFT SA BIOVILAC NV , DIE SEDERT 1978 , RESPECTIEVELIJK 1980 KULACTIC EN BIOBLANCA - TWEE OP BASIS VAN WEI VERVAARDIGDE BASISVOEDERS VOOR BIGGEN EN PLUIMVEE - PRODUCEERT EN VERKOOPT , KRACHTENS ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD TOT VERGOEDING VAN DE SCHADE DIE HAAR DOOR DE VASTSTELLING EN TOEPASSING VAN BEPAALDE VERORDENINGEN VAN DE COMMISSIE ZOU ZIJN OPGEKOMEN .

2 VOLGENS VERZOEKSTER IS DEZE SCHADE - DE VANAF NOVEMBER 1982 MERKBARE EN VANAF 1 MAART 1983 SCHERPE DALING VAN DE AFZET VAN HAAR PRODUKTEN - TE WIJTEN AAN DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 VAN 23 FEBRUARI 1977 MET BETREKKING TOT DE VERKOOP BIJ OPENBARE INSCHRIJVING VAN MAGERE-MELKPOEDER BESTEMD VOOR VOEDER VAN VARKENS EN PLUIMVEE ( PB L 52 VAN 1977 , BLZ . 19 ) EN 443/77 VAN 2 MAART 1977 MET BETREKKING TOT DE VERKOOP TEGEN VASTGESTELDE PRIJS VAN MAGERE-MELKPOEDER BESTEMD VOOR VOEDER VAN VARKENS EN PLUIMVEE ( PB L 58 VAN 1977 , BLZ . 16 ), ZOALS GEWIJZIGD BIJ DE VERORDENINGEN NRS . 1753/82 VAN 1 JULI 1982 ( PB L 193 VAN 1982 , BLZ . 6 ) EN 2923/82 VAN 29 OKTOBER 1982 ( PB L 304 VAN 1982 , BLZ . 64 ). BIJ VERORDENING NR . 1753/82 WERDEN DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 , HOUDENDE INVOERING VAN DE VERKOOP TEGEN VERLAAGDE PRIJS VAN MAGERE-MELKPOEDER , BESTEMD VOOR VOEDER VAN VARKENS EN PLUIMVEE , DOOR DE INTERVENTIEBUREAUS WEER VAN TOEPASSING VERKLAARD , TERWIJL BIJ VERORDENING NR . 2923/82 IN DEZE BEIDE VERORDENINGEN NIEUWE PROCEDES WERDEN OPGENOMEN VOOR DE DENATURERING VAN MAGERE-MELKPOEDER DAT TEGEN VERLAAGDE PRIJS WORDT VERKOCHT ; VOLGENS VERZOEKSTER VERHINDEREN DEZE PROCEDES NIET DAT HET DOOR DE INTERVENTIEBUREAUS VERKOCHTE MAGERE-MELKPOEDER ALS BASISVOEDER VOOR BIGGEN WORDT GEBRUIKT , HOEWEL ZIJ WORDEN GEACHT DEZE MOGELIJKHEID UIT TE SLUITEN .

3 VERZOEKSTER BASEERT HAAR BEROEP PRIMAIR OP DE BEWEERDE ONWETTIGHEID VAN DE DOOR DE COMMISSIE GENOMEN MAATREGELEN . VOOR GEVAL DEZE MAATREGELEN WETTIG MOCHTEN WORDEN GEACHT , BETOOGT ZIJ SUBSIDIAIR DAT DE GEMEENSCHAP NIETTEMIN AANSPRAKELIJK IS WEGENS HET ' ' BIJZONDER OFFER ' ' ( ' ' SONDEROPFER ' ' ) DAT TEN GEVOLGE VAN DE DOOR DE COMMISSIE GETROFFEN ALGEMENE REGELING VAN VERZOEKSTER WORDT VERLANGD .

DE ONTVANKELIJKHEID

4 DE COMMISSIE ACHT HET BEROEP OM VERSCHILLENDE REDENEN NIET ONTVANKELIJK .

DE EXCEPTIE ONTLEEND AAN HET NIET-BENUTTEN VAN DE NATIONALE BEROEPSWEGEN

5 IN DE EERSTE PLAATS BETOOGT DE COMMISSIE DAT VERZOEKSTER ZICH MET HAAR SCHADEVORDERING TOT DE NATIONALE RECHTER HAD MOETEN WENDEN , OMDAT HAAR BEROEP IN EERSTE INSTANTIE IS GERICHT TEGEN MAATREGELEN DIE DE NATIONALE OVERHEID HEEFT GENOMEN TER UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT , TE WETEN DE VERKOOP VAN MAGERE-MELKPOEDER TEGEN VERLAAGDE PRIJZEN DOOR DE INTERVENTIEBUREAUS .

6 MET BETREKKING TOT DEZE EXCEPTIE ZIJ OPGEMERKT , DAT VERZOEKSTERS BEROEP NIET IS GERICHT TEGEN DE DOOR DE NATIONALE OVERHEID TER UITVOERING VAN HET GEMEENSCHAPSRECHT GENOMEN MAATREGELEN , DOCH TEGEN DE HANDELINGEN VAN DE COMMISSIE ZELF . UIT HAAR BETOOG BLIJKT NAMELIJK , DAT VERZOEKSTER DE COMMISSIE VERWIJT DAT ZIJ ENERZIJDS DOOR DE VASTSTELLING VAN VERORDENING NR . 1753/82 DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 WEER VAN TOEPASSING HEEFT VERKLAARD , EN ANDERZIJDS BIJ DE VASTSTELLING VAN VERORDENING NR . 2923/82 HEEFT NAGELATEN , IN DEZE VERORDENINGEN DENATURERINGSPROCEDES OP TE NEMEN WELKE ZOUDEN HEBBEN BELET DAT HET IN HET KADER VAN VERORDENING NR . 1725/79 VAN DE COMMISSIE VAN 26 JULI 1979 ( PB L 109 VAN 1979 , BLZ . 1 ) AFGEZETTE , VOOR BIGGENVOER BESTEMDE MAGERE-MELKPOEDER . VOLGENS VERZOEKSTER IS HET DE INVOERING VAN DEZE REGELING DOOR DE COMMISSIE DIE DE SCHADE HEEFT VEROORZAAKT , WAARVAN ZIJ VERGOEDING VORDERT .

7 DAARUIT VOLGT DAT HET HOF BEVOEGD IS KENNIS TE NEMEN VAN HET BEROEP EN DAT HET DUS MOET ONDERZOEKEN , OF DE VASTSTELLING VAN DEZE VERORDENINGEN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP WEGENS NORMATIEVE HANDELINGEN TEWEEG KAN BRENGEN . DE EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID , ONTLEEND AAN HET NIET BENUTTEN VAN DE NATIONALE BEROEPSWEGEN , MOET DAAROM WORDEN VERWORPEN .

DE EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID , ONTLEEND AAN HET PREVENTIEVE KARAKTER VAN HET BEROEP

8 IN DE TWEEDE PLAATS ACHT DE COMMISSIE HET BEROEP NIET ONTVANKELIJK , OMDAT HET PREVENTIEF IS INGESTELD . VOOR ZOVER HET BEROEP IS GEBASEERD OP DE BEWEERDE ONWETTIGHEID VAN DE DOOR DE COMMISSIE VASTGESTELDE VERORDENINGEN , HEEFT VERZOEKSTER NIET GENOEGZAAM AANGETOOND DAT SCHADE TEN GEVOLGE VAN BEPAALDE DOOR DE GEMEENSCHAP GENOMEN MAATREGELEN MET VOLDOENDE ZEKERHEID VOORZIENBAAR WAS TEN TIJDE VAN DE INDIENING VAN HET VERZOEKSCHRIFT . VOOR ZOVER IN HET BEROEP DE GEMEENSCHAP AANSPRAKELIJK WORDT GESTELD VOOR RECHTMATIG HANDELEN , BRENGT HET KARAKTER VAN EEN DERGELIJK BEROEP REEDS MEE DAT DE AARD EN DE OMVANG VAN DE SCHADE DUIDELIJK MOETEN VASTSTAAN BIJ HET INSTELLEN VAN HET BEROEP .

9 IN DIT VERBAND ZIJ ERAAN HERINNERD , DAT HET HOF HERHAALDELIJK HEEFT VASTGESTELD , DAT ARTIKEL 215 EEG-VERDRAG NIET IN DE WEG STAAT AAN EEN BEROEP BIJ HET HOF , WAARIN DE GEMEENSCHAP AANSPRAKELIJK WORDT GESTELD VOOR OP HANDEN ZIJNDE EN MET VOLDOENDE ZEKERHEID TE VERWACHTEN SCHADE , ZELFS NIET WANNEER DE SCHADE NOG NIET NAUWKEURIG KAN WORDEN BECIJFERD . IN HAAR VERZOEKSCHRIFT HEEFT VERZOEKSTER ONWEERSPROKEN VERKLAARD DAT SEDERT NOVEMBER 1982 OP DE BELGISCHE MARKT MELKPOEDER DAT VOLGENS HET IN VERORDENINGNR . 2923/82 VASTGESTELDE PROCEDE IK WAS GEDENATUREERD , TEN VERKOOP WORDT AANGEBODEN ALS BASISVOERMIDDEL VOOR BIGGEN . DOOR HET OVERLEGGEN VAN EEN TABEL WAARIN DE PRIJZEN VAN HAAR PRODUKTEN WORDEN VERGELEKEN MET DIE VAN HET DOOR DE INTERVENTIEBUREAUS VERKOCHTE MAGERE-MELKPOEDER , HEEFT VERZOEKSTER DUS GENOEGZAAM AANGETOOND , DAT HIER SPRAKE IS VAN EEN OP HANDEN ZIJNDE EN VOORZIENBARE SCHADE . DE EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID , ONTLEEND AAN HET PREVENTIEVE KARAKTER VAN HET BEROEP , MOET DUS EVENEENS WORDEN VERWORPEN .

AANSPRAKELIJKHEID WEGENS BEWEERDE ONWETTIGHEID VAN BEPAALDE VERORDENINGEN

10 ZOALS HET HOF IN HET ARREST VAN 17 DECEMBER 1981 IN DE GEVOEGDE ZAKEN 197-200 , 243 , 245 EN 247/80 ( LUDWIGSHAFENER WALZMUHLE , JURISPR . 1981 , BLZ . 3211 EN 3246 ) WEDEROM HEEFT VERKLAARD , MOET VOOR DE AANSPRAKELIJKSTELLING VAN DE GEMEENSCHAP WEGENS ONWETTIG HANDELEN EEN AANTAL VOORWAARDEN ZIJN VERVULD BETREFFENDE DE ONRECHTMATIGHEID VAN DE AAN DE INSTELLINGEN VERWETEN GEDRAGING , DE WERKELIJK GELEDEN SCHADE EN EEN OORZAKELIJK VERBAND TUSSEN DIE GEDRAGING EN DE GESTELDE SCHADE ; INGEVAL VAN NORMATIEVE HANDELINGEN DIE ECONOMISCHE BELEIDSKEUZEN IMPLICEREN , KAN DE GEMEENSCHAP SLECHTS AANSPRAKELIJK WORDEN GESTELD INDIEN SPRAKE IS VAN EEN VOLDOENDE GEKWALIFICEERDE SCHENDING VAN EEN TER BESCHERMING VAN PARTICULIEREN GEGEVEN HOGERE RECHTSREGEL . TE DEZE HEEFT HET HOF ONDER MEER IN ZIJN ARREST VAN 25 MEI 1978 ( HNL , GEVOEGDE ZAKEN 83 EN 94/76 , 4 , 14 EN 40/77 , JURISPR . 1978 , BLZ . 1209 ) VERKLAARD , DAT MOET WORDEN AANGETOOND DAT DE BETROKKEN INSTELLING , GELET OP DE BEGINSELEN DIE IN DE RECHTSSTELSELS DER LID-STATEN TERZAKE GELDEN , DE GRENZEN HARER BEVOEGDHEDEN KLAARBLIJKELIJK ERNSTIG HEEFT MISKEND .

11 TOT STAVING VAN HAAR BEWERING DAT DE DOOR DE COMMISSIE GENOMEN MAATREGELEN ONWETTIG ZIJN , VOERT VERZOEKSTER VIER MIDDELEN AAN : IN DE EERSTE PLAATS MISKENNING VAN DE DOELSTELLING VAN ARTIKEL 39 , LID 1 , SUB C , EEG-VERDRAG , ZOALS UITGEWERKT IN ARTIKEL 7 , LID 2 , VAN VERORDENING NR . 804/68 VAN DE RAAD VAN 27 JUNI 1968 HOUDENDE EEN GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR MELK EN ZUIVELPRODUKTEN ( PB L 148 VAN 1968 , BLZ . 13 ), TE WETEN HET ' ' STABILISEREN DER MARKTEN ' ' ; IN DE TWEEDE PLAATS SCHENDING VAN HET DISCRIMINATIEVERBOD VAN ARTIKEL 40 , LID 3 , EEG-VERDRAG ; IN DE DERDE PLAATS SCHENDING VAN HET EIGENDOMSRECHT OF HET RECHT TOT OPRICHTING EN UITOEFENING VAN EEN BEDRIJF EN IN DE VIERDE PLAATS SCHENDING VAN HET BEGINSEL VAN HET GEWETTIGD VERTROUWEN . VOLGENS VERZOEKSTER ZIJN AL DEZE NORMEN HOGERE RECHTSREGELS DIE DE COMMISSIE BIJ HET VASTSTELLEN VAN VERORDENINGEN IN ACHT MOET NEMEN .

12 MET BETREKKING TOT HET EERSTE MIDDEL BETOOGT VERZOEKSTER , DAT HET WEER VAN TOEPASSING VERKLAREN VAN DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 - BIJ VERORDENING NR . 1753/82 - EN HET OPNEMEN IN DEZE VERORDENINGEN - BIJ VERORDENING NR . 2923/82 - VAN DENATURERINGSPROCEDES DIE NIET GESCHIKT ZIJN OM TE VERHINDEREN DAT HET OP GROND VAN DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 VERKOCHTE MAGERE-MELKPOEDER WORDT VERVANGEN DOOR IN HET KADER VAN VERORDENING NR . 1725/79 VERKOCHT MAGERE-MELKPOEDER , TOT EEN DESTABILISERING VAN DE MARKT VOOR MAGERE-MELKPOEDER , BESTEMD VOOR VOEDER VOOR BIGGEN , HEEFT GELEID , ZULKS IN STRIJD MET HET DOEL VAN ARTIKEL 39 EEG-VERDRAG , ZOALS UITGEWERKT IN ARTIKEL 7 , LID 2 , SUB 1 , VAN VERORDENING NR . 804/68 .

13 DE COMMISSIE ANTWOORDT DAT ZIJ IN VERBAND MET DE GROTE OVERSCHOTTEN VAN MAGERE-MELKPOEDER EN DE BEPERKTE MIDDELEN DIE DE RAAD HAAR TER BESCHIKKING HEEFT GESTELD VOOR HET WEGWERKEN VAN DE OMVANGRIJKE VOORRADEN BIJ DE INTERVENTIEBUREAUS , DOOR HET WEER VAN TOEPASSING VERKLAREN VAN DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 BETREFFENDE DE VERKOOP TEGEN VERLAAGDE PRIJS VAN MAGERE-MELKPOEDER BESTEMD VOOR VOEDER VOOR VARKENS EN PLUIMVEE , DE ENIG MOGELIJKE WEG HEEFT GEKOZEN EN BINNEN HET KADER VAN HAAR BEVOEGDHEID HEEFT GEHANDELD , WAAR ZIJ INGEVOLGE ARTIKEL 7 , LID 2 , SUB 2 , VAN VERORDENING NR . 804/68 BIJZONDERE MAATREGELEN KAN NEMEN VOOR DE AFZET VAN MAGERE-MELKPOEDER DAT IN DE LOOP VAN EEN MELKPRIJSJAAR NIET TEGEN NORMALE VOORWAARDEN KAN WORDEN AFGEZET . DE BIJZONDER LAGE PRIJS VAN DE OP DE MARKT VAN VOEDERS VOOR VARKENS EN PLUIMVEE MET MAGERE-MELKPOEDER CONCURRERENDE PRODUKTEN , IN HET BIJZONDER DE PRIJS VAN UIT DE VERENIGDE STATEN INGEVOERDE SOJA , DIE ONGEVEER 17-18 ECU PER TON BEDROEG , RECHTVAARDIGDE DAT DE PRIJS VOOR MAGERE-MELKPOEDER , BESTEMD VOOR VOEDER VOOR VARKENS EN PLUIMVEE , OP ONGEVEER 20 ECU PER TON WERD VASTGESTELD .

14 TOEN ZIJ ENIGE TIJD NA DE WEDERINVOERING VAN DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 BEMERKTE DAT ONDANKS DE DESTIJDS DAARIN VOORKOMENDE DENATURERINGSPROCEDES HET OP GROND VAN DEZE VERORDENINGEN VERKOCHTE MAGERE-MELKPOEDER MEER EN MEER WERD GEBRUIKT IN PLAATS VAN HET OVEREENKOMSTIG VERORDENING NR . 1725/79 GESUBSIDIEERDE MAGERE-MELKPOEDER , NAM ZIJ BIJ VERORDENING NR . 2923/82 IN DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 NIEUWE DENATURERINGSPROCEDES OP , WELKE MOESTEN VERHINDEREN DAT DIT MAGERE-MELKPOEDER ALS BIGGENVOER ZOU WORDEN GEBRUIKT .

15 VOLGENS DE COMMISSIE IS HET MOEILIJK , ZO NIET ONMOGELIJK , EEN DENATURERINGSPROCEDE TE VINDEN DAT ONSCHADELIJK IS VOOR DIEREN MET EEN GEWICHT VAN MEER DAN 25 KG , DOCH GELIJKTIJDIG HET GEDENATUREERDE MAGERE-MELKPOEDER VOLKOMEN ONBRUIKBAAR MAAKT VOOR DIEREN MET EEN GEWICHT VAN MINDER DAN 25 KG . ZIJ BETWIST NIET DAT HET DOOR VERZOEKSTER VOORGESTANE PROCEDE VAN TOEVOEGING VAN KLEURSTOFFEN AAN HET DOOR DE INTERVENTIEBUREAUS VERKOCHTE MAGERE-MELKPOEDER IN PLAATS VAN DE VORENGENOEMDE DENATURERINGSPROCEDES HAD KUNNEN WORDEN GEBRUIKT . AANGEZIEN EEN DERGELIJKE MAATREGEL EVENWEL SLECHTS DOELTREFFEND IS , WANNEER EEN STELSEL VAN TOEZICHT OP DE VARKENSFOKKERIJEN WORDT INGEVOERD , IS DIT DENATURERINGSPROCEDE IN VERBAND MET HET BIJZONDER GROTE AANTAL VARKENSFOKKERIJEN IN DE GEMEENSCHAP ( ONGEVEER 2 000 000 ) EN DE HOGE KOSTEN VAN EEN DERGELIJK CONTROLESTELSEL AL MET AL MINDER GESCHIKT DAN HET UITEINDELIJK GEKOZEN PROCEDE . OVERIGENS ZIJN DE DOOR VERZOEKSTER GENOEMDE BEPALINGEN GEEN TER BESCHERMING VAN PARTICULIEREN GEGEVEN RECHTSREGELS .

16 HET MIDDEL ONTLEEND AAN DE SCHENDING VAN DE DOELSTELLING VAN ARTIKEL 39 , LID 1 , SUB C , EEG-VERDRAG , ZOALS UITGEWERKT IN ARTIKEL 7 , LID 2 , EERSTE ALINEA , VAN VERORDENING NR . 804/68 , KAN NIET SLAGEN . TE DEZE BEHOEFT SLECHTS TE WORDEN GEWEZEN OP HET FEIT DAT , ZOALS HET HOF HERHAALDELIJK HEEFT UITGEMAAKT , DE INSTELLINGEN DE VERSCHILLENDE IN ARTIKEL 39 NEERGELEGDE DOELSTELLINGEN MET ELKAAR IN OVEREENSTEMMING MOETEN BRENGEN , ZODAT HET NIET GEOORLOOFD IS EEN DEZER DOELSTELLINGEN OP DUSDANIGE WIJZE GEISOLEERD NA TE STREVEN , DAT DE VERWEZENLIJKING VAN ANDERE DOELSTELLINGEN ONMOGELIJK WORDT GEMAAKT . VERORDENING NR . 1753/82 PAST IN HET KADER VAN HET ALGEMENE BELEID IN DE SECTOR MELK EN ZUIVELPRODUKTEN . OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 39 , LID 1 , SUB A , EEG-VERDRAG IS EEN DER BELANGRIJKSTE DOELSTELLINGEN VAN DIT BELEID , DE MELKPRODUCENTEN IN DE GEMEENSCHAP EEN REDELIJK INKOMEN TE VERZEKEREN , DOORDAT VOOR MELK EEN RICHTPRIJS WORDT VASTGESTELD , DIE WORDT GEGARANDEERD DOOR INTERVENTIEAANKOPEN VAN DE VOORNAAMSTE , DOOR VERWERKING VAN MELK VERKREGEN PRODUKTEN : BOTER EN MAGERE-MELKPOEDER ; IN DIT OPZICHT VORMT DEZE VERORDENING EEN AANVULLENDE MAATREGEL TER VERWEZENLIJKING VAN DEZE DOELSTELLING .

17 DE INVOERING VAN DENATURERINGSPROCEDES , WAARMEE , ZOALS UIT DE EERSTE OVERWEGING VAN DE CONSIDERANS VAN VERORDENING NRS . 2923/82 BLIJKT , DE MOGELIJKHEID MOET WORDEN UITGESLOTEN DAT HET OVEREENKOMSTIG DEZE VERORDENINGEN VERKOCHTE MAGERE-MELKPOEDER HET MAGERE-MELKPOEDER DAT OP GROND VAN VERORDENING NR . 1725/79 TEGEN EEN HOGERE PRIJS WORDT AFGEZET , VERVANGT , TOONT OVERIGENS GENOEGZAAM AAN , DAT DE COMMISSIE BIJ HET VASTSTELLEN VAN DE MAATREGELEN OM DE VOORRADEN MAGERE-MELKPOEDER WEG TE WERKEN , HEEFT GETRACHT DE DOELSTELLING VAN HET VERZEKEREN VAN EEN REDELIJKE LEVENSSTANDAARD VOOR DE BETROKKEN LANDBOUWPRODUCENTEN IN OVEREENSTEMMING TE BRENGEN MET HET DOEL VAN DE STABILISATIE VAN DE MARKTEN . DE OMSTANDIGHEID DAT DE VOOR HET BEREIKEN VAN DIT DOEL GEKOZEN TECHNISCHE DENATURERINGSPROCEDES ACHTERAF TEN DELE NIET DOELTREFFEND ZIJN GEBLEKEN , LEIDT NIET TOT EEN ANDERE BEOORDELING TERZAKE VAN DE WETTIGHEID VAN DE BESTREDEN REGELING WAT ARTIKEL 39 EEG-VERDRAG BETREFT , AANGEZIEN DE WETTIGHEID VAN EEN REGELING SLECHTS KAN WORDEN AANGETAST WANNEER EEN MAATREGEL KENNELIJK ONGESCHIKT IS OM HET DOOR DE BEVOEGDE INSTELLING NAGESTREEFDE DOEL TE VERWEZENLIJKEN .

18 MET BETREKKING TOT HET MIDDEL , ONTLEEND AAN DE SCHENDING VAN ARTIKEL 40 , LID 3 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG , VOLGENS HETWELK DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER LANDBOUWMARKTEN ELKE DISCRIMINATIE TUSSEN PRODUCENTEN OF VERBRUIKERS VAN DE GEMEENSCHAP MOET UITSLUITEN , BETOOGT VERZOEKSTER DAT DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING ZOWEL GELDT VOOR UIT WEI BEREIDE PRODUKTEN ALS VOOR MAGERE-MELKPOEDER , DOCH DAT MAGERE-MELKPOEDER DOOR TALRIJK INDIRECTE EN DIRECTE SUBSIDIES IS BEGUNSTIGD TEN OPZICHTE VAN DEZE PRODUKTEN .

19 DIT ARGUMENT KAN DE WETTIGHEID VAN DE HANDELINGEN VAN DE COMMISSIE , WAARTEGEN DIT BEROEP IS GERICHT , NIET AANTASTEN . VOLGENS VASTE RECHTSPRAAK VAN HET HOF STAAT HET IN ARTIKEL 40 , LID 3 , SUB 2 , EEG-VERDRAG NEERGELEGDE DISCRIMINATIEVERBOD , ALS BIJZONDERE UITDRUKKING VAN HET ALGEMENE GELIJKHEIDSBEGINSEL , NIET ERAAN IN DE WEG DAT VERGELIJKBARE SITUATIES VERSCHILLEND WORDEN BEHANDELD , WANNEER DIT VERSCHIL IN BEHANDELING OBJECTIEF GERECHTVAARDIGD IS . DE TOEKENNING VAN INDIRECTE OF DIRECTE STEUN VOOR MAGERE-MELKPOEDER IS OBJECTIEF GERECHTVAARDIGD WEGENS DE AARD VAN DIT PRODUKT EN DE PLAATS DIE HET DAAROM IN DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN IN DE SECTOR MELK EN ZUIVELPRODUKTEN INNEEMT ALS MARKTONDERSTEUNEND ELEMENT , TERWIJL WEI NIET DEZELFDE KENMERKEN VERTOONT . DIT IS NAMELIJK EEN BIJ DE KAASBEREIDING VERKREGEN AFVALPRODUKT , DAT IN BEGINSEL DOOR DE BETROKKEN KAASPRODUCENTEN MOET WORDEN VERWIJDERD .

20 HET VERSCHIL IN BEHANDELING VAN DEZE BEIDE PRODUKTEN VINDT DUS ZIJN GROND IN OBJECTIEVE VERSCHILLEN DIE VOORTVLOEIEN UIT DE ECONOMISCHE SITUATIE DIE TEN GRONDSLAG LIGGEN AAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING VOOR MELK EN ZUIVELPRODUKTEN , EN KAN DUS NIET DISCRIMINEREND WORDEN GEACHT .

21 ALS DERDE MIDDEL VOERT VERZOEKSTER AAN DAT HAAR EIGENDOMSRECHT EN HAAR RECHT TOT OPRICHTING EN UITOEFENING VAN EEN BEDRIJF ZIJN GESCHONDEN . HET IN HET DUITSE RECHT ERKENDE RECHT TOT OPRICHTING EN UITOEFENING VAN EEN BEDRIJF BEHOORT , EVENALS HET RECHT OP BESCHERMING VAN EIGENDOM , WAARVAN HET EEN AANVULLING VORMT , TOT DE IN DE COMMUNAUTAIRE RECHTSORDE GEWAARBORGDE GRONDRECHTEN . DOOR HUN INHOUD OF DOOR HUN DRAAGWIJDTE ZOUDEN DEZE BEIDE RECHTEN ABSOLUTE GRENZEN STELLEN AAN HET OPTREDEN VAN DE GEMEENSCHAPSINSTELLINGEN EN ZOUDEN DE MAATREGELEN VAN DE COMMISSIE UITEINDELIJK NEERKOMEN OP EEN ONTEIGENING , OMDAT ZIJ DE RENTABILITEIT VAN HAAR ONDERNEMING ZODANIG AANTASTEN DAT HAAR VOORTBESTAAN WORDT BEDREIGD .

22 DEZE REDENERING GAAT NIET OP . DE DOOR DE COMMISSIE GENOMEN MAATREGELEN BEROVEN VERZOEKSTER NIET VAN HAAR EIGENDOM EN EVENMIN BEPERKEN ZIJ HET VRIJE GEBRUIK DAARVAN , ZODAT ZIJ DE WEZENLIJKE INHOUD VAN DEZE RECHTEN NIET AANTASTEN . VERZOEKSTER BETOOGT DAT DEZE MAATREGELEN NADELIGE GEVOLGEN KUNNEN HEBBEN VOOR DE VERKOOP VAN HAAR PRODUKTEN ; DEZE NADELIGE GEVOLGEN KUNNEN EVENWEL NIET MET EEN DERGELIJKE AANTASTING WORDEN GELIJKGESTELD , TE MEER NIET WANNEER - ZOALS IN CASU - DEZE NADELIGE WERKING SLECHTS EEN INDIRECT GEVOLG IS VAN EEN BELEID WAARMEE DOELEINDEN VAN ALGEMEEN BELANG WORDEN NAGESTREEFD , DIE STERK KUNNEN VARIEREN NAAR GELANG VAN DE ECONOMISCHE FACTOREN DIE DE MARKTONTWIKKELING EN DE ALGEMENE OPZET VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID BEINVLOEDEN .

23 IN DIT VERBAND MOET EROP WORDEN GEWEZEN , DAT , ZOALS HET HOF ONDER MEER REEDS IN ZIJN ARREST VAN 27 SEPTEMBER 1979 ( ZAAK 230/78 , ERIDANIA , JURISPR . 1979 , BLZ . 2749 ) HEEFT VERKLAARD , EEN ONDERNEMING ZICH NIET KAN BEROEPEN OP EEN VERKREGEN RECHT OM EEN UIT EEN MARKTORDENING VOORTVLOEIEND VOORDEEL , DAT HAAR OP EEN BEPAALD OGENBLIK IS TOEGEKEND , TE BEHOUDEN .

24 MET BETREKKING TOT VERZOEKSTERS VIERDE MIDDEL , DAT DE DOOR DE COMMISSIE GENOMEN MAATREGELEN HET BEGINSEL VAN HET GEWEKTE VERTROUWEN SCHENDEN , ZIJ OPGEMERKT DAT DIT MIDDEL DOOR VERZOEKSTER VOOR HET EERST TIJDENS DE MONDELINGE BEHANDELING NAAR VOREN IS GEBRACHT , ZODAT HET EEN NIEUW MIDDEL VORMT IN DE ZIN VAN ARTIKEL 42 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING . DERHALVE KAN HET MIDDEL NIET IN AANMERKING WORDEN GENOMEN .

25 UIT HET BOVENSTAANDE BLIJKT DAT VERZOEKSTER NIET HEEFT AANGETOOND DAT ER SPRAKE IS VAN EEN VOLDOENDE GEKWALIFICEERDE SCHENDING VAN EEN TER BESCHERMING VAN PARTICULIEREN GEGEVEN HOGERE RECHTSREGEL , NOCH DAT DE LITIGIEUZE VERORDENINGEN IN ENIG OPZICHT ONWETTIG ZIJN .

26 VOOR ZOVER DE VORDERING IS GEBASEERD OP DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE GEMEENSCHAP WEGENS ONWETTIG HANDELEN , MOET ZIJ DUS WORDEN VERWORPEN .

DE AANSPRAKELIJKHEID WEGENS WETTIG HANDELEN

27 TOT STAVING VAN HAAR SUBSIDIAIR VERZOEK BEROEPT VERZOEKSTER ZICH OP HET DUITSE RECHTSBEGRIP ' ' SONDEROPFER ' ' EN OP HET FRANSE RECHTSBEGRIP ' ' RUPTURE DE L ' EGALITE DEVANT LES CHARGES PUBLIQUES ' ' . ZIJ BETOOGT DAT DE GEMEENSCHAP OOK WANNEER BEDOELDE MAATREGELEN NIET ONWETTIG ZIJN , KRACHTENS ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG AANSPRAKELIJK IS VOOR DE VERMOGENSSCHADE DIE EEN PARTICULIER TEN GEVOLGE VAN EEN WETTIGE REGELING VAN ALGEMENE AARD LIJDT , WANNEER HIJ DOOR DIE REGELING IN HET BIJZONDER , NAMELIJK OP ANDERE WIJZE EN VEEL ERNSTIGER , WORDT GETROFFEN DAN ALLE ANDERE ONDERNEMERS .

28 TE DEZEN VOLSTAAT DE OPMERKING , DAT VOLGENS VASTE RECHTSPRAAK VAN HET HOF DE VORDERING TOT SCHADEVERGOEDING WEGENS ONWETTIG NORMATIEF HANDELEN KRACHTENS ARTIKEL 215 EEG-VERDRAG ALLEEN KAN WORDEN TOEGEWEZEN , WANNEER DE DOOR DE VERZOEKER GESTELDE SCHADE DE GRENZEN VAN HET ECONOMISCH RISICO , VERBONDEN AAN DE ACTIVITEITEN IN DE BETROKKEN SECTOR , OVERSCHRIJDEN . A FORTIORI ZOU DEZE REGEL MOETEN GELDEN WANNEER IN HET GEMEENSCHAPSRECHT EEN AANSPRAKELIJKHEID VOOR WETTIG HANDELEN ZOU WORDEN ERKEND . IN CASU ZIJN DEZE GRENZEN NIET OVERSCHREDEN , DAAR VERZOEKSTER BIJ DE VERKOOP VAN HAAR PRODUKTEN IN DE JAREN 1978 EN 1980 EROP VERDACHT MOEST ZIJN DAT DE VERORDENINGEN NRS . 368/77 EN 443/77 , DIE SLECHTS TIJDELIJK BUITEN WERKING WAREN GESTELD EN DIE OORSPRONKELIJK , IN TEGENSTELLING TOT DE HUIDIGE SITUATIE , GEEN REGELING BEVATTEN WELKE DIENDE TE VERHINDEREN DAT HET KRACHTENS DEZE VERORDENINGEN VERKOCHTE MAGERE-MELKPOEDER ALS BIGGENVOER ZOU WORDEN GEBRUIKT , WEER VAN TOEPASSING ZOUDEN WORDEN VERKLAARD , WANNEER DE TEN TIJDE VAN DE VASTSTELLING VAN DE VERORDENINGEN HEERSENDE OMSTANDIGHEDEN ZICH LATER OPNIEUW ZOUDEN VOORDOEN . BIJ DE OPRICHTING VAN HAAR BEDRIJF IN 1974 MOEST , OF ALTHANS KON VERZOEKSTER EVENEENS EROP VERDACHT ZIJN DAT KRACHTENS ARTIKEL 7 , LID 2 , SUB 2 , VAN VERORDENING NR . 804/68 BIJZONDERE MAATREGELEN ZOUDEN WORDEN GETROFFEN VOOR DE VERKOOP VAN MAGERE-MELKPOEDER DAT GEDURENDE EEN VERKOOPJAAR NIET ONDER DE NORMALE VOORWAARDEN KON WORDEN AFGEZET .

29 DE VOORZIENBAARHEID VAN DE INHERENTE RISICO ' S VAN DE MARKTSITUATIE OP HET TIJDSTIP DAT VERZOEKSTER MET DE VERVAARDIGING EN DE VERKOOP VAN DEZE PRODUKTEN BEGON , SLUIT VERGOEDING VAN HET DOOR HAAR GELEDEN CONCURRENTIENADEEL UIT . ZIJ MAKEN DEEL UIT VAN ECONOMISCHE RISICO ' S DIE INHERENT ZIJN AAN DE WERKZAAMHEDEN VAN EEN INDUSTRIELE OF EEN HANDELSONDERNEMING IN DEZE SECTOR . HETZELFDE GELDT VOOR DE STIJGING VAN DE ENERGIEKOSTEN DIE VOLGENS VERZOEKSTERS VERKLARINGEN EEN VAN DE BELANGRIJKSTE OORZAKEN IS VAN DE IN VIER JAAR TIJD STERK GESTEGEN PRIJZEN VAN HAAR PRODUKTEN .

30 OM DEZE REDENEN MOET OOK DE SUBSIDIAIRE VORDERING WORDEN AFGEWEZEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

31 VOLGENS ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN .

32 AANGEZIEN VERZOEKSTER IN HET ONGELIJK IS GESTELD , DIENT ZIJ IN DE KOSTEN TE WORDEN VERWEZEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE

RECHTDOENDE :

1 ) VERWERPT HET BEROEP .

2 ) VERWIJST VERZOEKER IN DE KOSTEN VAN HET GEDING .