61982J0094

ARREST VAN HET HOF (TWEEDE KAMER) VAN 17 MAART 1983. - STRAFZAAK TEGEN DE KIKVORSCH GROOTHANDEL - IMPORT - EXPORT BV. - (" VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - IN DE HANDEL BRENGEN VAN BIER "). - (VERZOEK OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING, INGEDIEND DOOR DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ARNHEM). - ZAAK NO. 94/82.

Jurisprudentie 1983 bladzijde 00947


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


1 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - PRODUKTIE EN VERHANDELING VAN PRODUKTEN - DISPARITEITEN VAN NATIONALE WETTELIJKE REGELINGEN - BELEMMERINGEN VAN INTRACOMMUNAUTAIR HANDELSVERKEER - AANVAARDBAARHEID - VOORWAARDEN EN GRENZEN

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 30 )

2 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - VERBOD BIER TE VERHANDELEN MET ZUURGRAAD BENEDEN BEPAALD MINIMUM - UITBREIDING VAN VERBOD TOT RECHTMATIG IN LID-STAAT VAN UITVOER GEPRODUCEERD EN IN HANDEL GEBRACHT BIER - VERBOD

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 30 )

3 . VRIJ VERKEER VAN GOEDEREN - KWANTITATIEVE BEPERKINGEN - MAATREGELEN VAN GELIJKE WERKING - VERBOD HET STAMWORTGEHALTE VAN BIER OP DE VOORVERPAKKING OF OP HET DAAROP AANGEBRACHTE ETIKET TE VERMELDEN - UITBREIDING VERBOD TOT RECHTMATIG IN LID-STAAT VAN UITVOER GEPRODUCEERD EN IN HANDEL GEBRACHT BIER - VERBOD - VOORWAARDEN

( EEG-VERDRAG , ARTIKEL 30 )

Samenvatting


1 . BIJ GEBREKE VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MOETEN BELEMMERINGEN VAN HET VRIJE INTRACOMMUNAUTAIRE VERKEER ALS GEVOLG VAN DISPARITEITEN VAN DE NATIONALE WETTELIJKE REGELINGEN WORDEN AANVAARD , VOOR ZOVER DE BETROKKEN REGELING , DIE ZONDER ONDER SCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN , HAAR RECHTVAARDIGING VINDT IN DWINGENDE EISEN VERBAND HOUDENDE MET , ONDER MEER , DE EERLIJKHEID VAN DE HANDELSTRANSACTIES EN DE BESCHERMING VAN DE CONSUMENT .

2 . WANNEER DE HANDELSREGELING VOOR BIER , DOOR EEN LID-STAAT VASTGESTELD MET HET DOEL DE VERSCHILLENDE IN EEN BEPAALD GEDEELTE VAN DE GEMEENSCHAP TRADITIONEEL GEBROUWEN BIERSOORTEN TE OMSCHRIJVEN EN DE TYPISCHE SMAAK ERVAN TE HANDHAVEN , DE VERHANDELING VERBIEDT VAN BIER WAARVAN DE ZUURGRAAD BENEDEN EEN BEPAALD MINIMUM LIGT , TENZIJ HET IS BEREID VOLGENS PROCEDES DIE IN DAT GEDEELTE VAN DE GEMEENSCHAP TRADITIONEEL WORDEN TOEGEPAST TER VERKRIJGING VAN ZUUR BIER , IS DE UITBREIDING VAN DAT VERBOD TOT BIER DAT RECHTMATIG IS GEPRODUCEERD EN IN DE HANDEL GEBRACHT IN EEN ANDERE LID-STAAT , AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING .

3 . DE UITBREIDING DOOR EEN LID-STAAT VAN HET VERBOD , HET STAMWORTGEHALTE VAN BIER OP DE VOORVERPAKKING OF OP HET DAAROP AANGEBRACHTE ETIKET TE VERMELDEN , TOT UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERDE BIER , TEN GEVOLGE WAARVAN HET ETIKET WAARONDER HET INGEVOERDE BIER IN DE UITVOERENDE LID-STAAT RECHTMATIG IN DE HANDEL WORDT GEBRACHT , MOET WORDEN GEWIJZIGD , IS AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING , TENZIJ DE KOPER DOOR BEDOELDE VERMELDING , GEZIEN DE SPECIFIEKE AARD ERVAN , IN VERWARRING WORDT GEBRACHT .

Partijen


IN ZAAK 94/82 ,

BETREFFENDE EEN VERZOEK AAN HET HOF KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG VAN DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER IN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ARNHEM , IN DE ALDAAR DIENENDE STRAFZAAK TEGEN

DE KIKVORSCH GROOTHANDEL-IMPORT-EXPORT BV ,

Onderwerp


OM EEN PREJUDICIELE BESLISSING OVER DE UITLEGGING VAN DE GEMEENSCHAPSVOORSCHRIFTEN INZAKE HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN , TENEINDE TE KUNNEN BEOORDELEN OF EEN AANTAL BEPALINGEN VAN DE NEDERLANDSE BIERVERORDENING VAN 1976 VERENIGBAAR ZIJN MET DE ARTIKELEN 30 EN 36 EEG-VERDRAG ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VONNIS VAN 28 DECEMBER 1981 , INGEKOMEN TEN HOVE OP 22 MAART 1982 , HEEFT DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER IN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ARNHEM KRACHTENS ARTIKEL 177 EEG-VERDRAG EEN PREJUDICIELE VRAAG GESTELD OVER DE UITLEGGING VAN ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG , TER BEOORDELING VAN DE VERENIGBAARHEID MET HET GEMEENSCHAPSRECHT VAN EEN AANTAL BEPALINGEN VAN DE DOOR HET PRODUKTSCHAP VOOR BIER VASTGESTELDE BIERVERORDENING 1976 ( VERORDENINGENBLAD BEDRIJFSORGANISATIE VAN 31 AUGUSTUS 1976 ).

2 DE VRAAG IS GEREZEN IN HET KADER VAN EEN STRAFVERVOLGING TEGEN EEN BIERIMPORTEUR , DIE TERECHTSTAAT TER ZAKE VAN HET IN DE HANDEL BRENGEN IN NEDERLAND VAN UIT DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND INGEVOERD BIER , AANGEDUID ALS ' ' BERLINER KINDL WEISSE BIER ' ' , WAARVAN DE ZUURGRAAD ( PH ) LAGER WAS DAN HET IN ARTIKEL 6 , LID 4 , VAN DE BIERVERORDENING VOORGESCHREVEN MINIMUM , DAT NIET WAS BEREID VOLGENS HET IN ARTIKEL 1 , SUB J , VOORGESCHREVEN PROCEDE TER VERKRIJGING VAN ZOGENOEMD ' ' ZUUR ' ' BIER , EN WAARVAN HET ETIKET , IN STRIJD MET ARTIKEL 7 , LID 3 , VAN DE BIERVERORDENING , HET STAMWORTGEHALTE VERMELDDE .

3 MET BETREKKING TOT DE BEPALINGEN INZAKE DE ZUURGRAAD BLIJKT UIT HET DOSSIER , ZOALS TER TERECHTZITTING VOOR HET HOF AANGEVULD , DAT DE BIERVERORDENING IS VASTGESTELD TER UITVOERING VAN DE BESCHIKKING VAN HET COMITE VAN MINISTERS VAN DE BENELUX VAN 31 AUGUSTUS 1973 BETREFFENDE DE HARMONISATIE VAN DE WETGEVINGEN INZAKE BIER ( BENELUX PUBLIKATIEBLAD 1973/74 , BLZ . 1680 , E.V .), EN DAT DE DESBETREFFENDE BEPALINGEN VAN HET BIJ DIE BESCHIKKING BEHORENDE REGLEMENT BEOGEN , DE VERSCHILLENDE IN DE BENELUX-LANDEN TRADITIONEEL GEBROUWEN BIERSOORTEN TE OMSCHRIJVEN EN DE KARAKTERISTIEKE SMAAK ERVAN TE HANDHAVEN .

4 HET VERBOD OM HET STAMWORTGEHALTE VAN BIER OP DE VOORVERPAKKING OF HET DAAROP AANGEBRACHTE ETIKET TE VERMELDEN , IS OVERGENOMEN UIT DE ' ' VERORDENING VERBOD VERMELDING STAMWORTGEHALTE VAN BIER ' ' VAN 1964 . HET HANGT SAMEN MET DE IN ARTIKEL 14 , LID 1 , SUB B , VAN DE DRANK- EN HORECAWET VAN 7 DECEMBER 1964 ( S . 386 ) VERVATTE VERPLICHTING , HET ALCOHOLGEHALTE OP DE VER PAKKING TE VERMELDEN . BLIJKENS HET DOSSIER HEEFT HET PRODUKTSCHAP VERWARRING TUSSEN DEZE VERMELDINGEN , DIE IN NEDERLAND GEWOONLIJK BEIDE WORDEN UITGEDRUKT IN EEN PERCENTAGE , WILLEN VERMIJDEN .

5 ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN HEEFT DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER HET HOF EEN VRAAG GESTELD DIE IN HOOFDZAAK ERTOE STREKT TE VERNEMEN , OF DE UITBREIDING VAN NATIONALE VERBODEN VAN DE HIERVOOR OMSCHREVEN AARD TOT BIER DAT IS INGEVOERD UIT EEN ANDERE LID-STAAT , WAAR HET RECHTMATIG IS GEPRODUCEERD EN IN DE HANDEL GEBRACHT , MOET WORDEN AANGEMERKT ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE INVOERBEPERKING .

6 ALVORENS DE GESTELDE VRAAG TE BEANTWOORDEN , MOET EROP WORDEN GEWEZEN DAT , GELIJK HET HOF SINDS HET ARREST VAN 20 FEBRUARI 1979 ( ZAAK 120/78 , REWE , JURISPR . 1979 , BLZ . 649 ) HERHAALDELIJK HEEFT VERKLAARD , BIJ GEBREKE VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING INZAKE DE PRODUKTIE EN DE VERHANDELING VAN DE BETROKKEN PRODUKTEN , BELEMMERINGEN VAN HET VRIJE INTRACOMMUNAUTAIRE VERKEER ALS GEVOLG VAN DISPARITEITEN VAN DE NATIONALE WETTELIJKE REGELINGEN MOETEN WORDEN AANVAARD , VOOR ZOVER DE BETROKKEN REGELING , DIE ZONDER ONDERSCHEID VAN TOEPASSING IS OP NATIONALE EN INGEVOERDE PRODUKTEN , HAAR RECHTVAARDIGING VINDT IN DWINGENDE EISEN VERBAND HOUDENDE MET , ONDER MEER , DE EERLIJKHEID VAN DE HANDELSTRANSACTIES EN DE BESCHERMING VAN DE CONSUMENT .

7 BIJGEVOLG MOET WORDEN ONDERZOCHT , OF DE UITBREIDING TOT INGEVOERDE PRODUKTEN VAN NATIONALE BEPALINGEN ALS IN CASU AAN DE ORDE , HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN TUSSEN DE LID-STATEN KAN BELEMMEREN EN ZO JA , IN HOEVERRE DERGELIJKE BELEMMERINGEN WORDEN GERECHTVAARDIGD DOOR DE OVERWEGINGEN VAN ALGEMEEN BELANG , WAAROP DE BETROKKEN NATIONALE BEPALINGEN BERUSTEN . DAARTOE MOETEN DE TWEE VERBODSVORMEN DIE IN CASU AAN DE ORDE ZIJN , AFZONDERLIJK WORDEN ONDERZOCHT .

8 INDIEN EEN NATIONALE REGELING DIE DE VERHANDELING VERBIEDT VAN BIER DAT NIET VOLDOET AAN DE VOORWAARDEN INZAKE DE ZUURGRAAD , OOK WORDT TOEGEPAST OP INGEVOERD BIER , DAN VERHINDERT DIT DAT IN ANDERE LID-STATEN RECHTMATIG GEPRODUCEERD EN IN DE HANDEL GEBRACHT BIER IN DE BETROKKEN LID-STAAT IN DE HANDEL WORDT GEBRACHT . DEZE BELEMMERING VAN HET VRIJE VERKEER VAN GOEDEREN TUSSEN DE LID-STATEN KAN NIET WORDEN GERECHTVAARDIGD DOOR HET STREVEN , DE VERSCHILLENDE IN EEN BEPAALD GEDEELTE VAN DE GEMEENSCHAP TRADITIONEEL GEBROUWEN BIERTYPES TE OMSCHRIJVEN EN DE KARAKTERISTIEKE SMAAK ERVAN TE HANDHAVEN . BOVENDIEN PLEIT GEEN OVERWEGING BETREFFENDE DE BESCHERMING VAN DE BINNENLANDSE CONSUMENT , VOOR EEN REGELING DIE DEZE BELET , KENNIS TE MAKEN MET BIER DAT IS GEBROUWEN VOLGENS EEN AFWIJKEND PROCEDE VAN EEN ANDERE LID-STAAT EN WAARVAN HET ETIKET DUIDELIJK VERMELDT DAT HET AFKOMSTIG IS UIT DIE ANDERE LID-STAAT .

9 OP DIT ONDERDEEL VAN DE PREJUDICIELE VRAAG MOET DERHALVE WORDEN GEANTWOORD , DAT WANNEER DE HANDELSREGELING VOOR BIER , DOOR EEN LID-STAAT VASTGESTELD MET HET DOEL DE VERSCHILLENDE IN EEN BEPAALD GEDEELTE VAN DE GEMEENSCHAP TRADITIONEEL GEBROUWEN BIERSOORTEN TE OMSCHRIJVEN EN DE TYPISCHE SMAAK ERVAN TE HANDHAVEN , DE VERHANDELING VERBIEDT VAN BIER WAARVAN DE ZUURGRAAD BENEDEN EEN BEPAALD MINIMUM LIGT , TENZIJ HET IS BEREID VOLGENS PROCEDES DIE IN DAT GEDEELTE VAN DE GEMEENSCHAP TRADITIONEEL WORDEN TOEGEPAST TER VERKRIJGING VAN ZUUR BIER , DE UITBREIDING VAN DAT VERBOD TOT BIER DAT RECHTMATIG IS GEPRODUCEERD EN IN DE HANDEL GEBRACHT IN EEN ANDERE LID-STAAT , IS AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING .

10 INDIEN EEN VERBOD OM OP DE VERPAKKING VAN EEN PRODUKT BEPAALDE GEVENS TE VERMELDEN , OOK WORDT TOEGEPAST OP INGEVOERDE PRODUKTEN , WORDT DE INVOER IN DE BETROKKEN LID-STAAT VAN UIT ANDERE LID-STATEN AFKOMSTIGE PRODUKTEN DAARDOOR WELISWAAR NIET VOLLEDIG UITGESLOTEN , DOCH WORDT NIETTEMIN DE VERHANDELING VAN DIE PRODUKTEN MOEILIJKER OF DUURDER GEMAAKT , DOORDAT HET ETIKET WAARONDER HET PRODUKT IN DE LID-STAAT WAAR HET WORDT GEPRODUCEERD , RECHTMATIG IN DE HANDEL WORDT GEBRACHT , MOET WORDEN GEWIJZIGD .

11 ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG BELET GEENSZINS , DAT EEN LID-STAAT ZIJN CONSUMENTEN BESCHERMT TEGEN EEN ETIKETTERING WAARDOOR DE KOPER IN VERWARRING WORDT GEBRACHT . DIE BESCHERMING IS ZELFS VOORGESCHREVEN IN ARTIKEL 2 , LID 1 , VAN RICHTLIJN NR . 79/112 VAN DE RAAD VAN 18 DECEMBER 1978 BETREFFENDE DE ONDERLINGE AANPASSING VAN DE WETGEVINGEN DER LID-STATEN INZAKE ETIKETTERING EN PRESENTATIE VAN LEVENSMIDDELEN BESTEMD VOOR DE EINDVERBRUIKER ALSMEDE INZAKE DE DAARVOOR GEMAAKTE RECLAME ( PB L 33 VAN 1979 , BLZ . 1 ).

12 DEZE BESCHERMING VAN DE EINDVERBRUIKERS KAN OOK EEN VERBOD OMVATTEN OM OP EEN PRODUKT BEPAALDE GEGEVENS TE VERMELDEN , VOORAL WANNER DE GEGEVENS DOOR DE VERBRUIKER KUNNEN WORDEN VERWARD MET ANDERE IN DE NATIONALE REGELING VOORGESCHREVEN GEGEVENS . OM DIT VERBOD EVENWEL TE KUNNEN TOEPASSEN OP PRODUKTEN AFKOMSTIG UIT EEN ANDERE LID-STAAT , TEN GEVOLGE WAARVAN DE OORSPRONKELIJKE ETIKETTERING VAN DIE PRODUKTEN MOET WORDEN GEWIJZIGD , IS NODIG DAT DE ETIKETTERING DAADWERKELIJK DE VERWARRING STICHT DIE DE BETROKKEN REGELING BEOOGT UIT TE SLUITEN . HET STAAT AAN DE NATIONALE RECHTER TE BEOORDELEN OF ER FEITELIJK INDERDAAD EEN DERGELIJK GEVAAR VOOR VERWARRING BESTAAT .

13 HET LAATSTE ONDERDEEL VAN DE PREJUDICIELE VRAAG MOET DERHALVE ALDUS WORDEN BEANTWOORD , DAT WANNEER EEN LID-STAAT HET VERBOD OM HET STAMWORTGEHALTE VAN BIER OP DE VOORVERPAKKING OF OP HET DAAROP AANGEBRACHTE ETIKET TE VERMELDEN , OOK TOEPAST OP UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERD BIER , TEN GEVOLGE WAARVAN HET ETIKET WAARONDER HET INGEVOERDE BIER IN DE UITVOERENDE LID-STAAT RECHTMATIG IN DE HANDEL WORDT GEBRACHT , MOET WORDEN GEWIJZIGD , DIT IS AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING , TENZIJ DE KOPER DOOR BEDOELDE VERMELDING , GEZIEN DE SPECIFIEKE AARD ERVAN , IN VERWARRING WORDT GEBRACHT .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

DE KOSTEN DOOR DE REGERING VAN DE FRANSE REPUBLIEK , DE REGERING VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN EN DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WEGENS INDIENING HUNNER OPMERKINGEN BIJ HET HOF GEMAAKT , KUNNEN NIET VOOR VERGOEDING IN AANMERKING KOMEN . TEN AANZIEN VAN DE PARTIJEN IN HET HOOFDGEDING IS DE PROCEDURE ALS EEN ALDAAR GEREZEN INCIDENT TE BESCHOUWEN , ZODAT DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIE OVER DE KOSTEN HEEFT TE BESLISSEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ( TWEEDE KAMER ),

UITSPRAAK DOENDE OP DE DOOR DE ECONOMISCHE POLITIERECHTER IN DE ARRONDISSEMENTSRECHTBANK TE ARNHEM BIJ VONNIS VAN 28 DECEMBER 1981 GESTELDE VRAGEN , VERKLAART VOOR RECHT :

1 . WANNEER DE HANDELSREGELING VOOR BIER , DOOR EEN LID-STAAT VASTGESTELD MET HET DOEL DE VERSCHILLENDE IN EEN BEPAALD GEDEELTE VAN DE GEMEENSCHAP TRADITIONEEL GEBROUWEN BIERSOORTEN TE OMSCHRIJVEN EN DE TYPISCHE SMAAK ERVAN TE HANDHAVEN , DE VERHANDELING VERBIEDT VAN BIER WAARVAN DE ZUURGRAAD BENEDEN EEN BEPAALD MINIMUM LIGT , TENZIJ HET IS BEREID VOLGENS PROCEDES DIE IN DAT GEDEELTE VAN DE GEMEENSCHAP TRADITIONEEL WORDEN TOEGEPAST TER VERKRIJGING VAN ZUUR BIER , IS DE UITBREIDING VAN DAT VERBOD TOT BIER DAT RECHTMATIG IS GEPRODUCEERD EN IN DE HANDEL GEBRACHT IN EEN ANDERE LID-STAAT , AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING .

2 . INDIEN BEDOELDE REGELING HET VERBOD OMVAT , HET STAMWORTGEHALTE VAN BIER OP DE VOORVERPAKKING OF OP HET DAAROP AANGEBRACHTE ETIKET TE VERMELDEN , EN DAT VERBOD OOK WORDT TOEGEPAST OP UIT ANDERE LID-STATEN INGEVOERD BIER , TEN GEVOLGE WAARVAN HET ETIKET WAARONDER HET INGEVOERDE BIER IN DE UITVOERENDE LID-STAAT RECHTMATIG IN DE HANDEL WORDT GEBRACHT , MOET WORDEN GEWIJZIGD , IS DIT AAN TE MERKEN ALS EEN BIJ ARTIKEL 30 EEG-VERDRAG VERBODEN MAATREGEL VAN GELIJKE WERKING ALS EEN KWANTITATIEVE BEPERKING , TENZIJ DE KOPER DOOR BEDOELDE VERMELDING , GEZIEN DE SPECIFIEKE AARD ERVAN , IN VERWARRING WORDT GEBRACHT .