61978J0250

ARREST VAN HET HOF VAN 1 MAART 1983. - DEKA GETREIDEPRODUKTE GMBH & CO. KG, I. L. (VOORHEEN FIRMA CONTIFEX GETREIDEPRODUKTE GMBH & CO. KG) TEGEN EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP. - (" MAISGRITZ - AANSPRAKELIJKHEID "). - ZAAK NO. 250/78.

Jurisprudentie 1983 bladzijde 00421


Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum

Trefwoorden


GEMEENSCHAPSRECHT - ALGEMENE BEGINSELEN - COMPENSATIE - VOORWAARDEN - WEDERZIJDSE EN SAMENHANGENDE SCHULDVORDERINGEN TUSSEN COMMUNAUTAIRE AUTORITEITEN EN MARKTDEELNEMERS - WEDERRECHTELIJKE CESSIE DOOR INSOLVENTE MARKTDEELNEMER AAN DERDE VAN SCHULDVORDERINGEN OP COMMUNAUTAIRE AUTORITEITEN AANVECHTBAAR OF NIET AAN DIE AUTORITEITEN TEGEN TE WERPEN

Samenvatting


DE COMMUNAUTAIRE REGELING INZAKE DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE OF BIJ DE UITVOER KAN TUSSEN DE MET HET BEHEER VAN HET STELSEL BELASTE AUTORITEITEN EN DE MARKTDEELNEMERS WEDERZIJDSE EN ZELFS SAMENHANGENDE VORDERINGEN DOEN ONTSTAAN , DIE VOOR COMPENSATIE IN AANMERKING KOMEN .

WANNEER EEN INSOLVENT MARKTDEELNEMER ZIJN SCHULDVORDERINGEN OP DE COMMUNAUTAIRE AUTORITEITEN AAN EEN DERDE CEDEERT , KAN DEZE CESSIE NAAR GELANG VAN DE OMSTANDIGHEDEN EEN WEDERRECHTELIJKE HANDELING VORMEN , ZODAT ZIJ MOET WORDEN AANGEMERKT ALS EEN CESSIE DIE NIET AAN DEZE AUTORITEITEN KAN WORDEN TEGENGEWORPEN . IMMERS , VOLGENS EEN ALGEMEEN BEGINSEL DAT AAN DE RECHTSORDEN DER LID-STATEN GEMEEN IS , KUNNEN BEPAALDE HANDELINGEN VAN EEN DEBITEUR , WAARDOOR ZIJN SCHULDEISERS WORDEN BENADEELD - EN MET NAME DIE WELKE MET BEDRIEGLIJK OOGMERK ZIJN VERRICHT - HETZIJ AAN DE SCHULDEISERS NIET WORDEN TEGENGEWORPEN , HETZIJ IN EEN SPECIAAL DAARTOE VOORZIENE PROCEDURE WORDEN AANGEVOCHTEN .

Partijen


IN ZAAK 250/78 ,

DEKA GETREIDEPRODUKTE GMBH & CO . KG , I . L . ( IN LIQUIDATIE ) ( VOORHEEN FIRMA CONTIFEX GETREIDEPRODUKTE GMBH & CO . KG ), TE OLDENBURG , VERTEGENWOORDIGD DOOR HET ADVOCATENKANTOOR F . MODEST & PARTNERS , TE HAMBURG , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ J . JANSEN- HOUSSE , POSTBUS 16 , TE STEINFORT ,

VERZOEKSTER ,

TEGEN

EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP , IN DE PERSOON VAN :

- RAAD VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR D . VIGNES EN B . SCHLOH , ONDERSCHEIDENLIJK DIRECTEUR VAN EN ADVISEUR BIJ ZIJN JURIDISCHE DIENST , ALS GEMACHTIGDEN , BIJGESTAAN DOOR Y . CRETIEN , ADMINISTRATEUR BIJ DIE DIENST , ALS MEDE-GEMACHTIGDE , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG , BIJ H . J . PABBRUWE , DIRECTEUR VAN DE JURIDISCHE DIENST VAN DE EUROPESE INVESTERINGSBANK , KIRCHBERG ,

EN

-COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN , VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEUR R . WAINWRIGHT EN J . SACK , LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , ALS GEMACHTIGDEN , DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ O . MONTALTO , LID VAN HAAR JURIDISCHE DIENST , BATIMENT JEAN MONNET , KIRCHBERG ,

VERWEERSTER ,

Onderwerp


BETREFFENDE , IN DE HUIDIGE STAND VAN HET GEDING , DE VRAAG OF DE COMMISSIE ZICH TEGENOVER VERZOEKSTERS SCHADEVORDERING KAN BEROEPEN OP COMPENSATIE DOOR EEN VORDERING TOT TERUGBETALING VAN EEN ONVERSCHULDIGD BETAALD BEDRAG ,

Overwegingen van het arrest


1 BIJ VERZOEKSCHRIFT NEERGELEGD TER GRIFFIE VAN HET HOF OP 10 NOVEMBER 1978 , HEEFT DE VENNOOTSCHAP CONTIFEX GETREIDEPRODUKTE GMBH & CO . KG KRACHTENS DE ARTIKELEN 178 EN 215 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG BEROEP INGESTELD TENEINDE DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP TE DOEN VEROORDELEN HAAR EEN BEDRAG VAN DM 311 836,96 TE BETALEN ALS VERGOEDING VOOR DE SCHADE DIE ZIJ HAD GELEDEN DOORDAT GEDURENDE DE PERIODE VAN 1 AUGUSTUS 1975 TOT 19 OKTOBER 1977 DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN MAISGRITZ BESTEMD VOOR BIERBROUWERIJEN , WAREN INGETROKKEN .

2 VERZOEKSTER WAS EEN COMMANDITAIRE VENNOOTSCHAP , WAARVAN EEN VAN DE TWEE COMMANDITAIRE VENNOTEN , DE HEER D . K ., TEVENS DE BEHEERDER WAS . DE AANSPRAKELIJKE VENNOOT WAS EEN VENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID , CONTIFEX GETREIDEPRODUKTE GMBH , WAARVAN D . K . OOK EEN DER DRIE VENNOTEN WAS . DEZE VENNOOTSCHAPPEN ZIJN AL VOOR DE INSTELLING VAN HET BEROEP IN BUITENGERECHTELIJKE LIQUIDATIE GEGAAN , WAARBIJ D . K . OOK ALS VEREFFENAAR OPTRAD . OP VERLANGEN VAN DE TEN AANZIEN VAN HET HANDELSREGISTER BEVOEGDE INSTANTIE WIJZIGDE VERZOEKSTER BIJ BESLUIT VAN 13 JANUARI 1979 HAAR HANDELSNAAM ; ZIJ NOEMT ZICH THANS ' ' DEKA GETREIDEPRODUKTE GMBH & CO . KG , IN LIQUIDATIE ' ' . HET FEIT DAT ZIJ IN LIQUIDATIE IS , ALSOOK HAAR NAAMSWIJZIGING HEEFT VERZOEKSTER EERST BIJ EEN OP 19 NOVEMBER 1981 NEERGELEGDE MEMORIE TER KENNIS VAN HET HOF GEBRACHT .

3 BIJ TUSSENARREST VAN 4 OKTOBER 1979 ( GEVOEGDE ZAKEN 241 , 242 , 245-250/78 , DGV E.A./RAAD EN COMMISSIE , JURISPR . 1979 , BLZ . 3017 ) HEEFT HET HOF DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP VEROORDEELD TOT BETALING AAN EEN AANTAL ONDERNEMINGEN , WAARONDER VERZOEKSTER , VAN BEDRAGEN OVEREENKOMENDE MET DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN GRITZ VOOR BIERBROUWERIJEN , WAAROP DE ONDERSCHEIDEN ONDERNEMINGEN AANSPRAAK HADDEN KUNNEN MAKEN , INDIEN MEN IN HET TIJDVAK VAN 1 AUGUSTUS 1975 TOT 19 OKTOBER 1977 WEGENS HET GEBRUIK VAN MAIS VOOR DE FABRICAGE VAN BIERBROUWERIJGRITZ OP DEZELFDE RESTITUTIES AANSPRAAK HAD KUNNEN MAKEN ALS WEGENS HET GEBRUIK VAN MAIS VOOR DE ZETMEELFABRICAGE .

4 INGEVOLGE HET ARREST DIENDEN DE PARTIJEN HET HOF EEN BECIJFERING VAN DE IN GEMEEN OVERLEG VASTGESTELDE SCHADEVERGOEDINGSBEDRAGEN OF - MOCHTEN ZIJ ZICH NIET KUNNEN VERENIGEN - HUN BEREKENINGEN OVER TE LEGGEN . DE UITSPRAAK OVER DE KOSTEN WERD AANGEHOUDEN .

5 NA DAT ARREST HEBBEN DE PARTIJEN IN DE ONDERHAVIGE ZAAK OVEREENSTEMMING BEREIKT OVER EEN SCHADEVERGOEDING DIE OVEREENKOMT MET HET BEDRAG DAT VERZOEKSTER IN HAAR BEROEPSCHRIFT HAD GEVORDERD . DE COMMISSIE HEEFT EVENWEL AANGEVOERD , DAT VERZOEKSTERS SCHADEVORDERING IS TENIETGEGAAN DOOR COMPENSATIE MET EEN VORDERING TOT TERUGBETALING VAN AAN VERZOEKSTER ONVERSCHULDIGD BETAALDE UITVOERRESTITUTIES . TEGENOVER DIT VERWEEER STELT VERZOEKSTER , DAT ZIJ HAAR SCHADEVORDERING REEDS VOOR DE INSTELLING VAN HAAR BEROEP HAD GECEDEERD AAN DE NV CURAVEST TE CURACAO ( NEDERLANDSE ANTILLEN ) EN DAT DEZE CESSIE , WAARVAN HET HOF SLECHTS UIT VOORMELDE , OP 19 NOVEMBER 1981 NEERGELEGDE MEMORIE KENNIS HEEFT GEKREGEN , COMPENSATIE BELET . BIJGEVOLG HEEFT ZIJ HET HOF VERZOCHT , DE GEMEENSCHAP ERTOE TE VEROORDELEN HET BEDRAG VAN DM 311 836,93 AAN CURAVEST TE BETALEN .

6 OVER VERZOEKSTERS FINANCIELE TOESTAND EN HAAR BETREKKINGEN MET CURAVEST VERSCHAFT HET DOSSIER , EN MET NAME EEN ACCOUNTANTSRAPPORT VAN 30 NOVEMBER 1978 , DE VOLGENDE INLICHTINGEN :

- VANAF 1973 IS VERZOEKSTERS BALANS STEEDS NEGATIEF GEWEEST . OP 31 DECEMBER 1976 BEDROEG HET VERLIES ONGEVEER DM 1 665 000 EN AAN HET EINDE VAN HET BOEKJAAR WAS DIT OPGELOPEN TOT DM 2 264 000 . HET KAPITAAL , DAT OORSPRONKELIJK 1 MILJOEN DM BEDROEG , WAS DAARDOOR VOLLEDIG UITGEPUT .

- BIJ OVEREENKOMST VAN 25 AUGUSTUS 1976 VERSTREKTE CURAVEST VERZOEKSTER EEN LENING VAN HFL 900 000 . DE OVEREENKOMST BEPAALDE NIETS OMTRENT TERUGBETALING , MAAR ENKEL OMTRENT BETALING VAN EEN RENTE VAN 9 % ' S JAARS . DE LENING WAS GEWAARBORGD DOOR EEN ZEKERHEID VAN LAGERE RANG OP VER ZOEKSTERS BEDRIJFSUITRUSTING , DIE OP 1 JANUARI 1977 VOOR DM 686 227 GEBOEKT STOND . OP 31 DECEMBER 1976 BEDROEGEN VERZOEKSTERS VERPLICHTINGEN JEGENS DE TWEE BANKEN WAARAAN ZIJ EEN ZEKERHEID VAN HOGERE RANG OP DEZELFDE BEDRIJFSUITRUSTING HAD VERSTREKT , DM 1 318 388,49 .

- OP 1 JANUARI 1977 STOND DE LENING VAN CURAVEST OP VERZOEKSTERS BALANS VERMELD VOOR EEN BEDRAG VAN DM 860 000 EN OP 31 DECEMBER VAN HETZELFDE JAAR VOOR DM 930 548,10 . UIT HET ACCOUNTANTSRAPPORT BLIJKT EVENWEL DAT ER TUSSEN CURAVEST ENERZIJDS EN VERZOEKSTER EN HAAR BEHEERDER ANDERZIJDS NOG ANDERE BETREKKINGEN BESTONDEN , EN VERZOEKSTER HEEFT MEEGEDEELD DAT DE TOTALE SCHULDVORDERING OP 31 DECEMBER 1977 HFL 1 400 000 EN OP 31 DECEMBER 1978 HFL 1 775 000 BEDROEG .

7 OP 3 MAART 1978 WERD BESLOTEN TOT ONTBINDING VAN DE BEIDE VENNOOTSCHAPPEN CONTIFEX . BEHALVE CURAVEST STEMDEN ALLE ANDERE SCHULDEISERS VAN VERZOEKSTER IN MET EEN BUITENGERECHTELIJK LIQUIDATIEAKKOORD MET BOEDELAFSTAND , WAARBIJ HUN VORDERINGEN TEN BELOPE VAN 25 % ZOUDEN WORDEN BETAALD . DIT AKKOORD WERD OP 31 JULI 1978 VAN KRACHT . OM DIT LIQUIDATIEAKKOORD MOGELIJK TE MAKEN , ZAG CURAVEST BIJ OVEREENKOMST VAN 18 MAART 1978 ERVAN AF HAAR VORDERING GELDEND TE MAKEN , OP VOORWAARDE DAT VERZOEKSTER AL HAAR SCHULDVORDERINGEN , MET INBEGRIP VAN DE SCHADEVORDERING OP DE GEMEENSCHAP , WAAR HET IN CASU OM GAAT , ZOU OVERDRAGEN .

8 DE CESSIE WERD OP 16 FEBRUARI 1981 DOOR VERZOEKSTER EN OP 3 APRIL 1981 DOOR CURAVEST TER KENNIS VAN DE COMMISSIE GEBRACHT , DAT WIL ZEGGEN ONGEVEER DRIE JAAR NA HET SLUITEN VAN DE CESSIEOVEREENKOMST EN NADAT VERZOEKSTER HET ONDERHAVIGE BEROEP HAD INGESTELD EN DE GEMEENSCHAP BIJ VOORMELD TUSSENARREST WAS VEROORDEELD .

9 DE VORDERING TOT TERUGBETALING VAN EEN ONVERSCHULDIG BETAALD BEDRAG , WELKE DE COMMISSIE MET VERZOEKSTERS SCHADEVORDERING WENST TE COMPENSEREN , VINDT HAAR OORSPRONG IN DE TOEKENNING IN DE JAREN 1976 EN 1977 VAN UITVOERRESTITUTIES EN MONETAIR COMPENSERENDE BEDRAGEN VOOR UITGEVOERDE MAISGRITZ , WAARVAN HET BEDRAG VERZOEKSTERS SCHADEVORDERING RUIMSCHOOTS OVERTREFT . DIE BE DRAGEN WAREN DOOR DE DUITSE INSTANTIES OP GROND VAN DE COMMUNAUTAIRE REGELING TOEGEKEND . NADAT ZIJ HADDEN VASTGESTELD DAT DEZE BEDRAGEN WAREN VERKREGEN DOOR BEDRIEGLIJKE PRAKTIJKEN VAN DE BEHEERDER VAN DE VENNOOTSCHAP , D . K . DIE DAARVOOR TOT GEVANGENISSTRAF IS VEROORDEELD , HEBBEN DE DUITSE INSTANTIES VERZOEKSTER BIJ VERSCHEIDENE BESLUITEN TOT TERUGBETALING VAN DE TEN ONRECHTE BETAALDE BEDRAGEN GEMAAND . BIJ AKTE VAN 10 AUGUSTUS 1981 HEBBEN ZIJ DE SCHULDVORDERING WAAROP HET TERUGVORDERINGSBESLUIT VAN 18 MAART 1980 BETREKKING HAD EN DIE EEN BEDRAG VAN DM 736 106,81 BETROF , AAN DE COMMISSIE GECEDEERD , TENEINDE DEZE IN STAAT TE STELLEN ZICH TEGENOVER VERZOEKSTERS SCHADEVORDERING OP COMPENSATIE TE BEROEPEN .

10 DE COMMISSIE WERPT EEN EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID OP TEGEN VERZOEKSTERS VORDERING OM DE GEMEENSCHAP TE VEROORDELEN TOT BETALING VAN HET BEDRAG VAN DE SCHADEVERGOEDING AAN CURAVEST . ZIJ MEENT DAT DEZE VORDERING VOLGENS HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING NIET-ONTVANKELIJK IS , ONVERSCHILLIG OF ZIJ ALS EEN NIEUW MIDDEL DAN WEL ALS EEN NIEUWE CONCLUSIE WARE AAN TE MERKEN . ZIJ ZOU BOVENDIEN AFSTUITEN OP HET GEZAG VAN GEWIJSDE , AANGEZIEN DE GEMEENSCHAP BIJ VOORMELD TUSSENARREST REEDS IS VEROORDEELD TOT BETALING VAN DEZE BEDRAGEN AAN VERZOEKSTER .

11 TEN GRONDE STELT DE COMMISSIE PRIMAIR , DAT DE CESSIE AAN CURAVEST ONGELDIG IS , ALTHANS HAAR NIET KAN WORDEN TEGENGEWORPEN , OMDAT ZIJ VAN DE ZIJDE VAN VERZOEKSTER EEN KENNELIJK MISBRUIK ZOU OPLEVEREN . DE COMMISSIE VERWIJST DAARBIJ NAAR HET ARREST VAN 4 OKTOBER 1979 ( ZAAK 238/78 , IREKS-ARKADY , JURISPR . 1979 , BLZ . 2955 ), WAARIN HET HOF DE OVERDRACHT VAN EEN SCHADEVORDERING ERKENDE , MAAR ER TEVENS OP WEES , DAT IN DE OMSTANDIGHEDEN VAN DE ZAAK WAAROVER HET TOEN HAD TE OORDELEN , VOOR MISBRUIK VAN DE CESSIE NIET VIEL TE VREZEN .

12 AANGEZIEN DE VRAAG , OF DE CESSIE AAN DE COMMUNAUTAIRE AUTORITEITEN KAN WORDEN TEGENGEWORPEN , ALS EEN VOORVRAAG IS TE BESCHOUWEN ZOWEL TEN AANZIEN VAN DE ANDERE DOOR DE COMMISSIE VOORGEDRAGEN MIDDELEN TEN GRONDE , ALS TEN AANZIEN VAN DE EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID , DIENT ZIJ EERST TE WORDEN BEHANDELD .

13 TE DEZEN MOET ERAAN WORDEN HERINNERD DAT DE COMMUNAUTAIRE REGELING INZAKE DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE OF BIJ DE UITVOER NIET ALLEEN AANLEIDING KAN GEVEN TOT SCHULDVORDERINGEN VAN DE MARKTDEELNEMERS OP DE MET HET BEHEER VAN HET STELSEL BELASTE AUTORITEITEN , MAAR OOK TOT VORDERINGEN OP DE MARKTDEELNEMERS TOT TERUGBETALING VAN ONVERSCHULDIGD BETAALDE BEDRAGEN , DIE VOLGENS DE COMMUNAUTAIRE REGELING MOETEN WORDEN TERUGGEVORDERD . DEZE REGELING KAN DUS TUSSEN DE AUTORITEITEN EN DE MARKTDEELNEMERS WEDERZIJDSE EN ZELFS SAMENHANGENDE VORDERINGEN DOEN ONTSTAAN , DIE VOOR COMPENSATIE IN AANMERKING KOMEN .

14 WANNEER EEN MARKTDEELNEMER INSOLVENT IS , KAN EEN DERGELIJKE COMPENSATIE VOOR DE AUTORITEITEN IN FEITE DE ENIGE MOGELIJKE WEG ZIJN OM DE ONVERSCHULDIGD BETAALDE BEDRAGEN TERUG TE KRIJGEN . ZO DE MARKTDEELNEMER IN EEN DERGELIJK GEVAL ZIJN SCHULDVORDERINGEN OP DE AUTORITEITEN AAN EEN DERDE CEDEERT , KAN DIT NAAR GELANG VAN DE OMSTANDIGHEDEN EEN WEDERRECHTELIJKE HANDELING VORMEN .

15 IN ZOVERRE BERUST HET IN VOORMELD ARREST GEMAAKTE VOORBEHOUD OP DEZELFDE OVERWEGINGEN ALS DE NATIONALE REGELS VAN DE LID-STATEN , VOLGENS WELKE BEPAALDE HANDELINGEN VAN EEN DEBITEUR , WAARDOOR ZIJN SCHULDEISERS WORDEN BENADEELD - EN MET NAME DIE WELKE MET BEDRIEGLIJK OOGMERK ZIJN VERRICHT - , HETZIJ AAN DE SCHULDEISERS NIET KUNNEN WORDEN TEGENGEWORPEN , HETZIJ IN EEN SPECIAAL DAARTOE VOORZIENE PROCEDURE KUNNEN WORDEN AANGEVOCHTEN . BEDOELDE NATIONALE REGELS BRENGEN EEN ALGEMEEN BEGINSEL TOT UITDRUKKING , DAT AAN DE RECHTSORDEN DER LID-STATEN GEMEEN IS . PAST MEN DIT BEGINSEL IN HET GEMEENSCHAPSRECHT TOE , ZOALS ARTIKEL 215 , TWEEDE ALINEA , EEG-VERDRAG UITDRUKKELIJK VERLANGT , DAN LEIDT DAT TOT HET ONDERZOEK VAN DE VRAAG , OF DE CESSIE WAAROP VERZOEKSTER ZICH IN DE ONDERHAVIGE ZAAK BEROEPT , EEN ZODANIG WEDERRECHTELIJK KARAKTER VERTOONT , DAT ZIJ NIET AAN DE COMMUNAUTAIRE AUTORITEITEN KAN WORDEN TEGENGEWORPEN .

16 BLIJKENS HET DOSSIER HEEFT DE CESSIE PLAATSGEVONDEN OP EEN OGENBLIK WAAROP DE CEDENTE REEDS INSOLVENT WAS , EN WEL OM DE WEG TE BANEN VOOR EEN MINNELIJK EN BUITENGERECHTELIJK LIQUIDATIEAKKOORD MET DE ANDERE TOENMALIGE SCHULDEISERS , GEVOLGD DOOR DE VEREFFENING VAN HET GANSE VERMOGEN VAN DE VENNOOTSCHAP ; DAARBIJ WIST DE PERSOON DIE TEGELIJKERTIJD EEN DER BELANGRIJKSTE AANDEELHOUDERS , DE BEHEERDER EN DE VEREFFENAAR VAN DE VENNOOTSCHAP WAS , ZEER GOED DAT DEZE DOOR ZIJN EIGEN BEDRIEGELIJKE PRAKTIJKEN ONVERSCHULDIGDE RESTITUTIES VAN DE GEMEENSCHAP HAD VERKREGEN VOOR EEN BEDRAG DAT DE GECE DEERDE SCHULDVORDERING RUIMSCHOOTS OVERTROF . ONDER DEZE OMSTANDIGHEDEN MOET DE CESSIE ALS EEN KENNELIJK MISBRUIK JEGENS DE COMMUNAUTAIRE AUTORITEITEN WORDEN AANGEMERKT .

17 DAAR ECHTER DE NATIONALE BEPALINGEN INZAKE DE BETWISTING VAN HANDELINGEN VAN DE SCHULDENAAR DOORGAANS DE BELANGEN VAN DERDEN TE GOEDER TROUW BESCHERMEN , DIENT NIET ENKEL DE SITUATIE VAN DE CEDENT , DOCH OOK DIE VAN DE CESSIONARIS , TE WETEN CURAVEST , TE WORDEN ONDERZOCHT .

18 DIENAANGAANDE BLIJKT UIT DE TEKST ZELF VAN DE CESSIE-OVEREENKOMST , DAT CURAVEST ZEER GOED OP DE HOOGTE WAS VAN DE FINANCIELE TOESTAND VAN DE CEDENTE EN VAN HET HIERVOOR BESCHREVEN DOEL DAT DEZE MET DE CESSIE NASTREEFDE . DIT FEIT , ALSMEDE DE OP ZIJN MINST ONGEWONE VOORWAARDEN WAAROP CURAVEST CONTIFEX EEN LENING HAD VERSTREKT TOT EEN - GEZIEN DE FINANCIELE TOESTAND VAN DEZE LAATSTE - BUITENGEWOON HOOG BEDRAG , DE GEMEENSCHAPPELIJKE BELANGEN DIE DE OVERIGE IN HET ACCOUNTANTSRAPPORT VERMELDE FINANCIELE BETREKKINGEN LATEN VERMOEDEN , EN HET FEIT DAT HET GEDING NIET DOOR DE CESSIONARIS CURAVEST , MAAR DOOR DE CEDENT CONTIFEX IS INGESTELD EN BIJNA TOT HET EINDE TOE IS GEVOERD , WAARBIJ IEDERE VERKLARING WAAROM DE CESSIE EERST IN FEBRUARI 1981 AAN DE GEMEENSCHAP IS MEEGEDEELD , IS UITGEBLEVEN , RECHTVAARDIGEN DE VASTSTELLING DAT CURAVEST ZICH NIET OP VOOR BESCHERMING IN AANMERKING KOMENDE GOEDE TROUW KAN BEROEPEN .

19 UIT HET VOORGAANDE VOLGT DAT DE VORDERING OM DE COMMISSIE TE VEROORDELEN TOT BETALING VAN HET SCHADEBEDRAG AAN CURAVEST , ONGEGROND IS EN DERHALVE MOET WORDEN AFGEWEZEN , ZONDER DAT HET NODIG IS DE EXCEPTIE VAN NIET-ONTVANKELIJKHEID TE ONDERZOEKEN .

20 WAT VERZOEKSTERS OORSPRONKELIJKE VORDERING BETREFT , KAN WORDEN VOLSTAAN MET VAST TE STELLEN DAT DE SCHADEVORDERING DOOR COMPENSATIE TENIET IS GEGAAN . VERZOEKSTER HEEFT ZICH WELISWAAR EROP BEROEPEN DAT NAAR DUITS RECHT COMPENSATIE MET EEN UIT EEN OPZETTELIJK BEGANE ONRECHTMATIGE DAAD VOORTGESPROTEN SCHULDVORDERING UITGESLOTEN IS , DOCH DAARGELATEN OF EEN OVEREENKOMSTIGE REGEL OOK IN HET GEMEENSCHAPSRECHT GELDT , MOET WORDEN OPGEMERKT DAT DE AFSCHAFFING DOOR DE RAAD VAN DE RESTITUTIES BIJ DE PRODUKTIE VAN MAISGRITZ NIET ALS EEN DERGELIJKE DAAD KAN WORDEN AANGEMERKT .

21 HET BEROEP MOET MITSDIEN IN VOLLE OMVANG WORDEN VERWORPEN .

Beslissing inzake de kosten


KOSTEN

22 INGEVOLGE ARTIKEL 69 , PARAGRAAF 2 , VAN HET REGLEMENT VOOR DE PROCESVOERING MOET DE IN HET ONGELIJK GESTELDE PARTIJ IN DE KOSTEN WORDEN VERWEZEN . AANGEZIEN VERZOEKSTER IN HET ONGELIJK IS GESTELD , DIENT ZIJ IN DE KOSTEN TE WORDEN VERWEZEN .

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE ,

RECHTDOENDE :

1 . VERWERPT HET BEROEP .

2 . VERWIJST VERZOEKSTER IN DE KOSTEN .