61975V0001

ADVIES VAN HET HOF VAN 11 NOVEMBER 1975, UITGEBRACHT KRACHTENS ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, VAN HET EEG - VERDRAG. - ADVIES 1/75.

Jurisprudentie 1975 bladzijde 01355
Griekse bijz. uitgave bladzijde 00409
Portugese bijz. uitgave bladzijde 00457
Spaanse bijz. uitgave bladzijde 00375
Zweedse bijz. uitgave bladzijde 00511
Finse bijz. uitgave bladzijde 00521


Samenvatting
Overwegingen van het arrest
Dictum

Trefwoorden


1. INTERNATIONALE AKKOORDEN - SLUITING DOOR DE EEG - VOORAFGAAND ADVIES VAN HET HOF - TOELAATBAARHEID VAN VERZOEKEN OM ADVIES - BEOOGD AKKOORD - BEGRIP

(EEG-VERDRAG, ART. 228, LID 1, TWEEDE ALINEA)

2. INTERNATIONALE AKKOORDEN - SLUITING DOOR DE EEG - VOORAFGAAND ADVIES VAN HET HOF - TOELAATBAARHEID VAN VERZOEKEN OM ADVIES - VERENIGBAARHEID VAN EEN AKKOORD MET DE BEPALINGEN VAN HET VERDRAG - BASISVOORSCHRIFTEN EN BEVOEGDHEIDSVOORSCHRIFTEN

(EEG-VERDRAG, ART. 228, LID 1, TWEEDE ALINEA)

3. INTERNATIONALE AKKOORDEN - SLUITING DOOR DE EEG - VOORAFGAAND ADVIES VAN HET HOF - TOELAATBAARHEID VAN VERZOEKEN OM ADVIES - RUIME CRITERIA VOOR TOELAATBAARHEID - TERMIJN - ONTBREKEN DAARVAN

(EEG-VERDRAG, ART. 228, LID 1, TWEEDE ALINEA)

4. GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK - BEGRIP

(EEG-VERDRAG, ART. 113)

5. GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK - UITVOERING - BEVOEGDHEDEN VAN DE EEG - INTERNATIONALE AKKOORDEN - SLUITING DAARVAN

(EEG-VERDRAG, ART. 112, 113, 114)

6. GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK - UITVOERING - INTERNATIONALE AKKOORDEN - SLUITING DAARVAN - UITSLUITENDE BEVOEGDHEID VAN DE EEG

(EEG-VERDRAG, ART. 113, 114)

7. GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK - UITVOERING - MOGELIJKE LASTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE LID-STATEN - EENZIJDIG OPTREDEN DER LID-STATEN VERBODEN - GEMEENSCHAPPELIJK OPTREDEN

(EEG-VERDRAG, ART. 113)

Samenvatting


1. DE TERM "AKKOORD" IN ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, IS IN ALGEMENE ZIN GEBRUIKT TER AANDUIDING VAN ELKE DOOR VOLKENRECHTELIJKE SUBJECTEN AANGEGANE VERBINTENIS MET VERBINDENDE KRACHT, ONGEACHT DE FORMELE KWALIFICATIE ERVAN.

2. DE VERENIGBAARHEID VAN EEN AKKOORD MET DE VERDRAGSBEPALINGEN MOET WORDEN BEOORDEELD MET INACHTNEMING VAN ALLE VOORSCHRIFTEN VAN HET VERDRAG, DAT WIL ZEGGEN ZOWEL DE BEPALINGEN DIE DE OMVANG VAN DE BEVOEGDHEDEN DER INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP REGELEN, ALS DE BASISVOORSCHRIFTEN.

3. IN DE PROCEDURE WAARIN TEVOREN ADVIES VAN HET HOF WORDT INGEWONNEN OVER DE VERENIGBAARHEID VAN EEN DOOR DE EEG GESLOTEN INTERNATIONAAL AKKOORD MET HET VERDRAG, MOETEN ALLE VRAGEN WORDEN TOEGELATEN DIE HETZIJ BIJ HET HOF, HETZIJ EVENTUEEL BIJ DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES TER TOETSING ZOUDEN KUNNEN KOMEN, VOOR ZOVER DEZE VRAGEN TWIJFELS KUNNEN DOEN RIJZEN OVER DE MATERIELE OF FORMELE GELDIGHEID VAN HET AKKOORD TEN OPZICHTE VAN HET VERDRAG.

WEGENS HET NIET-CONTENTIEUZE KARAKTER VAN DE PROCEDURE VAN ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, BEPAALT HET VERDRAG GEEN TERMIJN VOOR DE INDIENING VAN HET VERZOEK OM ADVIES.

4. HET GEBIED VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK EN MEER IN HET BIJZONDER VAN DE UITVOERPOLITIEK OMVAT NOODZAKELIJKERWIJZE DE STEUNREGELINGEN BIJ UITVOER EN MET NAME DE KREDIETMAATREGELEN VOOR DE FINANCIERING VAN AAN EXPORTVERRICHTINGEN VERBONDEN PLAATSELIJKE UITGAVEN.

5. BIJ HET NEMEN VAN DE NOODZAKELIJKE MAATREGELEN VOOR DE UITVOERING VAN DE BEGINSELEN VAN DE BEPALINGEN BETREFFENDE DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK, MET NAME DIE VAN ARTIKEL 113 VAN HET VERDRAG, IS DE GEMEENSCHAP KRACHTENS DE BEVOEGDHEDEN DIE ZIJ BEZIT GEMACHTIGD, NIET ALLEEN OM INTERNE REGELS VAN GEMEENSCHAPSRECHT VAST TE STELLEN, MAAR OOK OM AKKOORDEN MET DERDE LANDEN TE SLUITEN OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 113, LID 2, EN ARTIKEL 114 VAN HET VERDRAG.

6. UIT DE BEPALINGEN VAN DE ARTIKELEN 113 EN 114 BETREFFENDE DE VOORWAARDEN WAARONDER VOLGENS HET VERDRAG DE AKKOORDEN OP HET GEBIED VAN DE HANDELSPOLITIEK MOETEN WORDEN GESLOTEN, VOLGT DAT EEN PARALLELLE BEVOEGDHEID VAN DE LID-STATEN EN DE GEMEENSCHAP OP DIT STUK IS UITGESLOTEN.

7. DE DOOR DE GEMEENSCHAP IN HET KADER VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK GENOMEN "INTERNE" EN "EXTERNE" MAATREGELEN HOUDEN VOOR DE VERENIGBAARHEID ERVAN MET HET VERDRAG NIET NOODZAKELIJKERWIJZE IN, DAT DE VERPLICHTINGEN EN FINANCIELE LASTEN DIE DAARUIT KUNNEN VOORTVLOEIEN, OP DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP WORDEN OVERGEDRAGEN; DEZE MAATREGELEN HEBBEN ALLEEN TEN DOEL OM HET EENZIJDIGE OPTREDEN VAN DE LID-STATEN OP HET BETROKKEN GEBIED TE VERVANGEN DOOR EEN GEMEENSCHAPPELIJK OPTREDEN, GEBASEERD OP EENVORMIGE BEGINSELEN VOOR DE GEHELE GEMEENSCHAP

Overwegingen van het arrest


OP 14 JULI 1975 IS BIJ HET HOF VAN JUSTITIE DOOR DE COMMISSIE VAN DE EG EEN VERZOEK OM VOORAFGAAND ADVIES INGEDIEND KRACHTENS ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG TOT OPRICHTING VAN DE EEG, HETWELK LUIDT ALS VOLGT:

"DE RAAD, DE COMMISSIE OF EEN LID-STAAT KUNNEN TEVOREN HET ADVIES INWINNEN VAN HET HOF VAN JUSTITIE OVER DE VERENIGBAARHEID VAN HET BEOOGDE AKKOORD MET DE BEPALINGEN VAN DIT VERDRAG. HET AKKOORD, TEN OPZICHTE WAARVAN DOOR HET HOF VAN JUSTITIE EEN AFWIJZEND ADVIES IS UITGEBRACHT, KAN SLECHTS IN WERKING TREDEN ONDER DE VOORWAARDEN WELKE BIJ ARTIKEL 236 ZIJN GESTELD .

TEN AANZIEN VAN DE BIJ HET VERZOEK OM ADVIES GESTELDE VRAAG KAN HET VOLGENDE WORDEN OVERWOGEN:

A - DE TOELAATBAARHEID VAN HET VERZOEK OM ADVIES

ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG BEPAALT DAT HET HOF DOOR DE RAAD, DE COMMISSIE OF EEN LID-STAAT OM EEN ADVIES KAN WORDEN VERZOCHT OVER DE VERENIGBAARHEID MET DE VERDRAGSBEPALINGEN VAN EEN AKKOORD DAT MET EEN OF MEER DERDE LANDEN OF EEN INTERNATIONALE ORGANISATIE ZAL WORDEN GESLOTEN.

DE FORMELE VOLKENRECHTELIJKE KWALIFICATIE VAN HET BEOOGDE AKKOORD IS NIET DOORSLAGGEVEND VOOR DE TOELAATBAARHEID VAN HET VERZOEK. DE TERM "AKKOORD" IN ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, IS IN ALGEMENE ZIN GEBRUIKT TER AANDUIDING VAN ELKE DOOR VOLKENRECHTELIJKE SUBJECTEN AANGEGANE VERBINTENIS MET VERBINDENDE KRACHT, ONGEACHT DE FORMELE KWALIFICATIE ERVAN.

DE BETROKKEN REGELING VOLDOET AAN DEZE EISEN. ZIJ BEVAT EEN "NORM", DAT WIL ZEGGEN EEN GEDRAGSREGEL MET BETREKKING TOT EEN BEPAALD GEBIED, DIE NAUWKEURIG IS OMSCHREVEN EN PARTIJEN BINDT. HET FEIT DAT UITDRUKKELIJK IS BEPAALD, DAT SLECHTS IN UITZONDERINGSGEVALLEN EN ONDER NAUWKEURIG OMSCHREVEN VOORWAARDEN VAN DE NORM KAN WORDEN AFGEWEKEN, VORMT HET BEWIJS DAT DE REGELING DE VERDRAGSLUITENDE PARTIJEN BINDT EN DUS VOLDOET AAN DE VOORSCHRIFTEN VAN ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG.

EEN ANDER PUNT IS, DAT DE BESPREKINGEN BETREFFENDE DE INHOUD VAN HET AKKOORD ZIJN BEEINDIGD EN DAT THANS WORDT BEOOGD DE REGELING TE SLUITEN IN DE VORM VAN EEN RESOLUTIE VAN DE RAAD VAN DE OESO.

IN HET "ONTWERP-VERSLAG AAN DE RAAD VAN DE OESO BETREFFENDE DE REGELING INZAKE EEN NORM VOOR DE PLAATSELIJKE UITGAVEN" WORDT ECHTER GECONSTATEERD "DAT DE V ORM VAN DE DEELNEMING VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP AAN DE REGELING THANS NOG MOET WORDEN VERDUIDELIJKT, OP WELK PUNT HET BESLUIT VAN DE COMMISSIE OP ZEER KORTE TERMIJN WORDT VERWACHT ."

MET HET OOG HIEROP EN GELET OP DE AANBEVELING VAN DE COMMISSIE BETREFFENDE DE "VORM" VAN DEELNEMING VAN DE GEMEENSCHAP AAN DE BETROKKEN REGELING, KAN NIET WORDEN BETWIJFELD DAT DE ONTWERP-REGELING EEN "BEOOGD" AKKOORD IS DE ZIN VAN ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG IS.

VOORTS KAN DE OMSTANDIGHEID DAT DE COMMISSIE HET PROBLEEM VAN DE VERENIGBAARHEID VAN DIT AKKOORD MET DE BEPALINGEN VAN HET VERDRAG SLECHTS TERLOOPS AAN DE ORDE HEEFT GESTELD IN HET KADER VAN EEN ADVIESAANVRAAG AAN HET HOF BETREFFENDE DE OMVANG VAN DE BEVOEGDHEDEN VAN DE GEMEENSCHAP OM HET BEOOGDE AKKOORD TE SLUITEN, NIET VOLSTAAN OM HET VERZOEK ONTOELAATBAAR TE MAKEN INGEVOLGE VOORNOEMD ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA.

DE VERENIGBAARHEID VAN EEN AKKOORD MET DE VERDRAGSBEPALINGEN MOET IMMERS WORDEN BEOORDEELD MET INACHTNEMING VAN ALLE VOORSCHRIFTEN VAN HET VERDRAG, DAT WIL ZEGGEN ZOWEL DE BEPALINGEN DIE DE OMVANG VAN DE BEVOEGDHEDEN DER INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP REGELEN, ALS DE BASISVOORSCHRIFTEN.

DE BEPALING VAN ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, HEEFT TEN DOEL COMPLICATIES ALS GEVOLG VAN RECHTSGEDINGEN TER ZAKE VAN DE VERENIGBAARHEID MET HET VERDRAG VAN INTERNATIONALE, DE GEMEENSCHAP BINDENDE AKKOORDEN, TE VOORKOMEN. EEN RECHTERLIJKE BESLISSING WAARIN EVENTUEEL WORDT VASTGESTELD DAT EEN DERGELIJK AKKOORD, HETZIJ NAAR INHOUD, HETZIJ WEGENS DE PROCEDURE VOOR HET AFSLUITEN ERVAN, ONVERENIGBAAR IS MET DE BEPALINGEN VAN HET VERDRAG, ZOU IMMERS NIET ALLEEN OP COMMUNAUTAIR GEBIED, MAAR OOK OP DAT DER INTERNATIONALE BETREKKINGEN ZEKER ERNSTIGE MOEILIJKHEDEN OPLEVEREN EN ZOU ALLE BETROKKEN PARTIJEN, MET INBEGRIP VAN DE DERDE LANDEN, SCHADE KUNNEN TOEBRENGEN.

OM DERGELIJKE COMPLICATIES TE VOORKOMEN IS IN HET VERDRAG DE UITZONDERLIJKE PROCEDURE VAN VOORAFGAAND ADVIES VAN HET HOF VAN JUSTITIE VOORZIEN, OPDAT V??R HET SLUITEN VAN HET AKKOORD KAN WORDEN UITGEMAAKT OF HET VERENIGBAAR IS MET HET VERDRAG. DAAROM MOETEN IN DEZE PROCEDURE ALLE VRAGEN WORDEN TOEGELATEN DIE HETZIJ BIJ HET HOF, HETZIJ EVENTUEEL BIJ DE NATIONALE RECHTERLIJKE INSTANTIES TER TOETS ZOUDEN KUNNEN KOMEN, VOOR ZOVER DEZE VRAGEN TWIJFELS KUNNEN DOEN RIJZEN OVER DE MATERIELE OF FORMELE GELDIGHEID VAN HET AKKOORD TEN OPZICHTE VAN HET VERDRAG.

DAAR DE VRAGEN OF HET SLUITEN VAN EEN BEPAALD AKKOORD AL DAN NIET TOT DE BEVOEGDHEDEN VAN DE GEMEENSCHAP BEHOORT EN OF DEZE BEVOEGDHEDEN EVENTUEEL ZIJN UITGEOEFEND OVEREENKOMSTIG DE BEPALINGEN VAN HET VERDRAG, IN BEGINSEL, HETZIJ RECHTSTREEKS OP GROND VAN ARTIKEL 169 OF ARTIKEL 173 VAN HET VERDRAG, HETZIJ DOOR MIDDEL VAN EEN PREJUDICIELE PROCEDURE, AAN HET HOF VAN JUSTITIE KUNNEN WORDEN VOORGELEGD, DIENT DERHALVE TE WORDEN ERKEND DAT DEZE OOK DOOR MIDDEL VAN DE PREALABELE PROCEDURE VAN ARTIKEL 228 VOOR HET HOF KUNNEN WORDEN GEBRACHT.

OOK KAN HET FEIT DAT DE BESPREKINGEN BETREFFENDE DE INHOUD VAN DE BETROKKEN REGELING REEDS ZIJN BEEINDIGD, NIET TOT DE CONCLUSIE LEIDEN DAT HET VERZOEK OM ADVIES TARDIEF IS INGEDIEND, NU HET VERDRAG WEGENS HET NIET-CONTENTIEUZE KARAKTER VAN DE PROCEDURE VAN ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, GEEN TERMIJN BEPAALT VOOR DE INDIENING VAN EEN DERGELIJK VERZOEK.

MITSDIEN MOET WORDEN GECONCLUDEERD DAT ER GEEN GROND AANWEZIG IS HET VERZOEK OM ADVIES NIET TOE TE LATEN.

B - BEANTWOORDING DER GESTELDE VRAGEN

1. DE BEVOEGDHEID VAN DE GEMEENSCHAP OM DE OESO-REGELING INZAKE EEN NORM VOOR DE PLAATSELIJKE UITGAVEN TE SLUITEN

VOOR DE BEANTWOORDING VAN DEZE VRAAG MOETEN MET NAME DE ARTIKELEN 112 EN 113 VAN HET VERDRAG WORDEN BEZIEN.

DE EERSTE DEZER BEPALINGEN LUIDT:

"... V??R HET EINDE VAN DE OVERGANGSPERIODE ?WORDEN? DE STEUNREGELINGEN, DOOR DE LID-STATEN BIJ UITVOER NAAR DERDE LANDEN TOEGEPAST, GELEIDELIJK MET ELKAAR IN OVEREENSTEMMING GEBRACHT, IN DE MATE WAARIN ZULKS NOODZAKELIJK IS OM TE VERMIJDEN DAT DE MEDEDINGING TUSSEN DE ONDERNEMINGEN VAN DE GEMEENSCHAP WORDT VERVALST ."

DAAR HET GEEN TWIJFEL LIJDT DAT DE TOEKENNING VAN EXPORTKREDIETEN ONDER DE DOOR DE LID-STATEN BIJ UITVOER TOEGEPASTE STEUNREGELING VALT, VOLGT REEDS UIT ARTIKEL 112 DAT HET ONDERWERP VAN DE IN DE REGELING VASTGESTELDE NORM BETREKKING HEEFT OP EEN GEBIED WAARVOOR DE VERDRAGSBEPALINGEN EEN COMMUNAUTAIRE BEVOEGDHEID ERKENNEN.

ANDERZIJDS BEPAALT ARTIKEL 113, LID 1, VAN HET VERDRAG ONDER MEER: "... DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK ?WORDT? GEGROND OP EENVORMIGE BEGINSELEN MET NAME WAT BETREFT ... DE UITVOERPOLITIEK ".

HET GEBIED VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK EN MEER IN HET BIJZONDER VAN DE UITVOERPOLITIEK OMVAT NOODZAKELIJKERWIJZE DE STEUNREGELINGEN BIJ UITVOER EN MET NAME DE KREDIETMAATREGELEN VOOR DE FINANCIERING VAN AAN EXPORTVERRICHTINGEN VERBONDEN PLAATSELIJKE UITGAVEN. DEZE MAATREGELEN VORMEN IN FEITE EEN BELANGRIJK ELEMENT VAN DE HANDELSPOLITIEK, WELK BEGRIP DEZELFDE INHOUD HEEFT, OF HET NU VAN TOEPASSING IS IN DE INTERNATIONALE HANDELINGSSFEER VAN EEN STAAT OF IN DIE VAN DE GEMEENSCHAP.

DE DOOR DE RAAD EIND 1970, BEGIN 1971 VASTGESTELDE RICHTLIJNEN OP HET GEBIED VAN KREDIETVERZEKERING ERKENNEN TROUWENS UITDRUKKELIJK DE BELANGRIJKE ROL DIE HET EXPORTKREDIET ALS ELEMENT VAN DE HANDELSPOLITIEK SPEELT IN HET INTERNATIONALE HANDELSVERKEER.

OM DEZE REDENEN VALT HET DOOR DE NORM VAN DE BETROKKEN REGELING BEHANDELDE ONDERWERP, DAT NIET ALLEEN TOT HET IN ARTIKEL 112 VAN HET VERDRAG BEDOELDE GEBIED DER STEUNREGELINGEN BIJ UITVOER, MAAR OP MEER ALGEMENE WIJZE TOT DE UITVOERPOLITIEK EN DAARDOOR TOT HET IN ARTIKEL 113 VAN HET VERDRAG OMSCHREVEN GEBIED VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK BEHOORT, ONDER COMMUNAUTAIRE BEVOEGDHEID.

BIJ HET NEMEN VAN DE NOODZAKELIJKE MAATREGELEN VOOR DE UITVOERING VAN DE BEGINSELEN VAN GENOEMDE BEPALINGEN, MET NAME DIE VAN ARTIKEL 113 VAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK, IS DE GEMEENSCHAP KRACHTENS DE BEVOEGDHEDEN DIE ZIJ BEZIT GEMACHTIGD, NIET ALLEEN OM INTERNE REGELS VAN GEMEENSCHAPSRECHT VAST TE STELLEN, MAAR OOK OM AKKOORDEN MET DERDE LANDEN TE SLUITEN OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 113, LID 2, EN ARTIKEL 114 VAN HET VERDRAG.

EEN HANDELSPOLITIEK BERUST IMMERS OP DE GEZAMENLIJKE TOEPASSING EN DE WISSELWERKING VAN INTERNE EN EXTERNE MAATREGELEN, ZONDER DAT DE EERSTE OF DE TWEEDE VOORRANG HEBBEN: NU EENS VORMEN DE AKKOORDEN DE UITVOERING VAN EEN VOORDIEN BEPAALDE POLITIEK, DAN WEER WORDT DE POLITIEK IN DE AKKOORDEN ZELF VASTGELEGD.

DEZE AKKOORDEN KUNNEN RAAMAKKOORDEN ZIJN TER VASTSTELLING VAN EENVORMIGE BEGINSELEN. DIT IS HET GEVAL MET DE REGELING INZAKE DE PLAATSELIJKE UITGAVEN; DEZE HEEFT IMMERS GEEN SPECIFIEKE INHOUD DIE TOEPASSELIJK IS OP BIJZONDERE KREDIETOPERATIES BIJ UITVOER: ZIJ LEGT SLECHTS EEN NORM VAST, VOORZIET IN BEPAALDE UITSLUITINGEN, LAAT IN UITZONDERINGSGEVALLEN AFWIJKINGEN TOE EN STELT TEN SLOTTE ALGEMENE BEPALINGEN VAST. ANDERZIJDS BEHOEFT DE UITWERKING VAN DE IN HET KADER VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK TE VERWEZENLIJKEN UITVOERPOLITIEK NIET PLAATS TE VINDEN DOOR DE VASTSTELLING VAN ALGEMENE EN ABSTRACTE REGELS VAN NATIONAAL OF COMMUNAUTAIR RECHT. DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK KOMT VOORAL TOT STAND DOOR EEN GELEIDELIJKE EVOLUTIE, GEBASEERD OP SPECIFIEKE MAATREGELEN DIE ZONDER ONDERSCHEID OP "AUTONOME" EN OP EXTERNE ASPECTEN DEZER POLITIEK BETREKKING KUNNEN HEBBEN, EN DIE, OM TOT HET GEBIED VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK TE BEHOREN, NIET NOODZAKELIJKERWIJZE HET BESTAAN VAN EEN UITGEBREID GEHEEL VAN REGELS VERONDERSTELLEN, MAAR TE ZAMEN GELEIDELIJK DIT COMPLEX VAN REGELS VORMEN.

2. HET AL DAN NIET UITSLUITENDE KARAKTER VAN DE BEVOEGDHEID DER GEMEENSCHAP

HET ANTWOORD OP DEZE VRAAG HANGT ENERZIJDS AF VAN HET ONDERWERP VAN DE BETROKKEN REGELING EN ANDERZIJDS VAN DE WIJZE WAAROP DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK DOOR HET VERDRAG IS OPGEZET.

DE REGELING OMSCHRIJFT IN DE NUMMERS I EN II ZELF DE TRANSACTIES WAAROP DE GEMEENSCHAPPELIJKE NORM VAN TOEPASSING IS, EN DIE WELKE DAARENTEGEN VAN HET TOEPASSINGSGEBIED HIERVAN ZIJN UITGESLOTEN, OMDAT ZIJ VOOR ZUIVER MILITAIRE DOELEINDEN OF MET ONTWIKKELINGSLANDEN ZIJN GESLOTEN.

DEZE OMSCHRIJVING MAAKT HET MOGELIJK VAST TE STELLEN DAT HET ONDERWERP VAN DE NORM EN DAARDOOR VAN DE REGELING, BEHOORT TOT DE MAATREGELEN VAN DE IN ARTIKEL 113 VAN HET VERDRAG NAGESTREEFDE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK.

EEN DERGELIJKE POLITIEK IS DOOR DIT ARTIKEL INGEVOERD MET HET OOG OP DE WERKING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT, VOOR DE BEHARTIGING VAN HET ALGEMENE BELANG VAN DE GEMEENSCHAP, BINNEN WELKE DE BIJZONDERE BELANGEN VAN DE LID-STATEN OP ELKAAR MOETEN WORDEN AFGESTEMD.

DEZE OPZET IS UITERAARD ONVERENIGBAAR MET DE VRIJHEID DIE DE LID-STATEN ZICH ZOUDEN KUNNEN VOORBEHOUDEN MET EEN BEROEP OP EEN PARALLELLE BEVOEGDHEID, TEN EINDE IN HUN BUITENLANDSE BETREKKINGEN HUN EIGEN BELANGEN NA TE STREVEN, TEN KOSTE VAN EEN DOELTREFFENDE BEHARTIGING VAN HET ALGEMEEN BELANG VAN DE GEMEENSCHAP.

EENZIJDIG OPTREDEN VAN DE LID-STATEN ZOU IMMERS KUNNEN UITLOPEN OP ONGELIJKHEDEN IN DE VOORWAARDEN VOOR VERLENING VAN EXPORTKREDIETEN, ZODAT DE MEDEDINGING TUSSEN DE ONDERNEMINGEN DER VERSCHILLENDE LID-STATEN OP DE BUITENLANDSE MARKTEN KAN WORDEN VERSTOORD. DEZE DISTORSIEEFFECTEN KUNNEN SLECHTS WORDEN VOORKOMEN DOOR MIDDEL VAN EEN RIGOREUZE GELIJKHEID IN DE AAN DE ONDERNEMINGEN VAN DE GEMEENSCHAP, ONGEACHT HUN NATIONALITEIT, VERLEENDE KREDIETVOORWAARDEN.

MEN KAN DERHALVE NIET AANNEMEN DAT ER OP HET DOOR DE BETROKKEN REGELING BESTREKEN GEBIED, DAT ONDER DE UITVOERPOLITIEK, EN MEER IN HET ALGEMEEN ONDER DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK VALT, ZOWEL IN DE COMMUNAUTAIRE ALS IN DE INTERNATIONALE RECHTSORDE EEN BEVOEGDHEID VAN DE LID-STATEN BESTAAT NAAST DIE VAN DE GEMEENSCHAP. UIT DE BEPALINGEN VAN DE ARTIKELEN 113 EN 114 BETREFFENDE DE VOORWAARDEN WAARONDER VOLGENS HET VERDRAG DE AKKOORDEN OP HET GEBIED VAN DE HANDELSPOLITIEK MOETEN WORDEN GESLOTEN, VOLGT DAT EEN PARALLELLE BEVOEGDHEID VAN DE LID-STATEN EN DE GEMEENSCHAP OP DIT STUK IS UITGESLOTEN.

NEEMT MEN EEN DERGELIJKE BEVOEGDHEID AAN, DAN ZOU MEN IMMERS ERKENNEN DAT DE LID-STATEN IN HUN BETREKKINGEN MET DERDE LANDEN EEN ANDER STANDPUNT KUNNEN INNEMEN DAN DE GEMEENSCHAP, HETGEEN DE INSTITUTIONELE PRAKTIJK ZOU VERSTOREN, DE VERTROUWENSVERHOUDINGEN BINNEN DE GEMEENSCHAP ZOU ONDERMIJNEN EN HAAR ZOU VERHINDEREN HAAR TAAK TE VERVULLEN TER BEHARTIGING VAN HET ALGEMEEN BELANG.

HET DOET ER WEINIG TOE DAT DE VERPLICHTINGEN EN DE FINANCIELE LASTEN, VERBONDEN AAN DE UITVOERING VAN HET BEOOGDE AKKOORD, RECHTSTREEKS OP DE LID-STATEN RUSTEN. DE DOOR DE GEMEENSCHAP IN HET KADER VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK GENOMEN "INTERNE" EN "EXTERNE" MAATREGELEN HOUDEN VOOR DE VERENIGBAARHEID ERVAN MET HET VERDRAG NIET NOODZAKELIJKERWIJZE IN, DAT DE VERPLICHTINGEN EN FINANCIELE LASTEN DIE DAARUIT KUNNEN VOORTVLOEIEN, OP DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP WORDEN OVERGEDRAGEN; DEZE MAATREGELEN HEBBEN ALLEEN TEN DOEL OM HET EENZIJDIGE OPTREDEN VAN DE LID-STATEN OP HET BETROKKEN GEBIED TE VERVANGEN DOOR EEN GEMEENSCHAPPELIJK OPTREDEN, GEBASEERD OP EENVORMIGE BEGINSELEN VOOR DE GEHELE GEMEENSCHAP.

EVENMIN IS, WAT BETREFT DE AAN HET EGKS-VERDRAG ONDERWORPEN PRODUKTEN, DE OPMERKING VAN BELANG DAT DE BEVOEGDHEID VAN DE LID-STATEN OM DE BEOOGDE REGELING TE SLUITEN WORDT GEWAARBORGD DOOR ARTIKEL 71 VAN DIT VERDRAG, HETWELK LUIDT:

"OP DE BEVOEGDHEID VAN DE REGERINGEN DER DEELNEMENDE STATEN MET BETREKKING TOT DE HANDELSPOLITIEK WORDT DOOR DE TOEPASSING VAN DIT VERDRAG GEEN INBREUK GEMAAKT ...".

HET HOF IS IN CASU OM ADVIES GEVRAAGD KRACHTENS ARTIKEL 228, LID 1, TWEEDE ALINEA, EEG-VERDRAG. HET UIT TE BRENGEN ADVIES HEEFT DUS BETREKKING OP HET PROBLEEM VAN DE VERENIGBAARHEID VAN HET BEOOGDE AKKOORD MET DE BEPALINGEN VAN HET EEG-VERDRAG EN BEPAALT DE BEVOEGDHEDEN VAN DE GEMEENSCAHP OM DIT AKKOORD TE SLUITEN SLECHTS MET HET OOG OP DEZE ZELFDE BEPALINGEN.

AFGEZIEN VAN DE VRAAG OF, GELET OP DE NOODZAAK AAN DE INTERNATIONALE TRANSACTIES WAARAAN DE GEMEENSCHAPPEN DEELNEMEN EEN ZO HOMOGEEN MOGELIJK KARAKTER TE VERLENEN, ARTIKEL 71, VAN HET EGKS-VERDRAG NA DE INWERKINGTREDING VAN HET EEG-VERDRAG ZIJN OUDE WERKING HEEFT BEHOUDEN, IS HET IN ELK GEVAL UITGESLOTEN DAT DEZE BEPALING DE ARTIKELEN 113 EN 114 EEG-VERDRAG KAN OPZIJZETTEN EN DE BEVOEGDHEDEN VAN DE GEMEENSCHAP INZAKE HET ONDERHANDELEN OVER EN HET SLUITEN VAN INTERNATIONALE AKKOORDEN OP HET GEBIED VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSPOLITIEK KAN AANTASTEN

Dictum


HET HOF VAN JUSTITIE,

GEEFT HET VOLGENDE ADVIES:

DE GEMEENSCHAP HEEFT UITSLUITENDE BEVOEGDHEID OM DEEL TE NEMEN AAN DE REGELING INZAKE EEN NORM VOOR DE PLAATSELIJKE UITGAVEN, BEDOELD IN HET VERZOEK OM ADVIES