15.6.2023   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 208/68


Bekendmaking van een mededeling van de goedkeuring van een standaardwijziging van een productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 17, leden 2 en 3, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie

(2023/C 208/10)

Deze mededeling wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 17, lid 5, van Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie (1).

MEDEDELING VAN DE GOEDKEURING VAN EEN STANDAARDWIJZIGING

“Haute Vallée de l’Orb”

PGI-FR-A1163-AM01

Datum van mededeling: 31.3.2023

BESCHRIJVING VAN EN REDENEN VOOR DE GOEDGEKEURDE WIJZIGING

1.   Organoleptische beschrijving van de producten

In punt 3.3 van hoofdstuk I van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” is de organoleptische beschrijving van de BGA-wijnen aangevuld.

Het enig document is aangevuld onder “Beschrijving van de wijn(en)”.

2.   Gebied in de onmiddellijke nabijheid

In hoofdstuk I van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” is punt 4.2, “Gebied in de onmiddellijke nabijheid”, gewijzigd door toevoeging van de volgende drie gemeenten: Caussiniojouls, Laurens en Saint-Pons-de-Thomières. Het doel hiervan is de plaatsen waar de ondernemers in het productiegebied van de BGA de wijn bereiden, in dit gebied op te nemen. Deze gemeenten grenzen aan het huidige gebied dat in de onmiddellijke nabijheid ligt, zodat het betreffende grondgebied één geheel blijft.

In het enig document zijn de aanvullende voorwaarden voor het gebied in de onmiddellijke nabijheid bijgewerkt.

3.   Wijnstokrassenbestand

In hoofdstuk I van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” zijn in punt 5 de volgende druivenrassen toegevoegd aan de lijst van rassen die voor de productie van de BGA zijn geselecteerd:

witte rassen: Cabernet blanc B, Colombard B, Floreal B, Muscaris B, Sauvignac B, Soreli B, Souvignier gris B, Voltis B.

blauwe rassen: Aramon N, Artaban N, Cabernet Cortis N, Caladoc N, Chenanson N, Vidoc N.

“grijze” rassen: Pinot gris G.

Deze druivenrassen zijn bestand tegen droogte en schimmelziekten. Ze vertonen qua fysiologische en oenologische eigenschappen overeenkomsten met de druivenrassen die al voor de productie van de BGA worden gebruikt, maar hebben minder bestrijdingsmiddelen nodig. De kenmerken van de BGA-wijnen worden hierdoor niet gewijzigd.

De opname van deze rassen in het wijnstokrassenbestand heeft gevolgen voor het enig document. Zij zijn toegevoegd onder “Wijndruivenrassen”.

4.   Maximumopbrengst

In hoofdstuk I van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” is punt 6, “Opbrengst”, gewijzigd. De productie van niet-mousserende wijnen met de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” bedraagt ten hoogste 80 hectoliter per ha voor rode wijnen, roséwijnen en witte wijnen (was 65 hectoliter per hectare voor rode wijnen en 70 hectoliter per hectare voor roséwijnen en witte wijnen). Het gaat er hierbij om de productie van deze BGA, waarvan de markt zeer dynamisch is, verder te ontwikkelen en de opbrengst af te stemmen op het marktsegment van de BGA-wijnbouw in de streek.

Het enig document is gewijzigd onder “Maximumopbrengsten”.

5.   Verband met het geografische gebied

In hoofdstuk I van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” is punt 8 “Verband met het geografische gebied” gewijzigd: de laatste alinea van punt 8.1 bevat een uitgebreidere beschrijving van de specificiteit van het geografische gebied.

Het enig document is gewijzigd en aangevuld onder “Verband met het geografische gebied”.

6.   Toezichthoudende autoriteit

In hoofdstuk III van het productdossier van de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” is de informatie over de toezichthoudende autoriteit vereenvoudigd: er wordt aangegeven dat de controle op de naleving van het productdossier berust op een goedgekeurd controleplan en dat deze in opdracht van het INAO uitgevoerd wordt door een derde instantie, die waarborgen biedt op het gebied van bekwaamheid, onpartijdigheid en onafhankelijkheid.

Deze vereenvoudiging heeft geen gevolgen voor het enig document.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam/namen

Haute Vallée de l’Orb

2.   Type geografische aanduiding

BGA – beschermde geografische aanduiding

3.   Categorieën wijnbouwproducten

1.

Wijn

5.

Mousserende kwaliteitswijn

16.

Wijn van overrijpe druiven

4.   Beschrijving van de wijn(en)

1.   Niet-mousserende rode, witte en roséwijnen

KORTE BESCHRIJVING

De beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” mag alleen worden gebruikt voor rode, rosé- en witte niet-mousserende wijnen, mousserende kwaliteitswijnen en wijnen van overrijpe druiven.

De geproduceerde wijnen worden voornamelijk gekenmerkt door hun intense aromatische expressie en frisse karakter.

De rode wijnen die worden verkregen uit syrah, pinot, merlot of marselan en die na een trage rijping op percelen met een gematigde opbrengst worden geoogst, hebben een diepe kersen- tot robijnrode kleur. Ze worden gekenmerkt door een mooie concentratie in de mond en hebben een duidelijk aanwezige, maar zijdeachtige tanninestructuur en een frisheid die ze een specifieke spanning verschaft. De neus wordt gekenmerkt door toetsen van rode vruchten, bramen en zwarte peper.

De witte wijnen worden bereid uit de rassen chardonnay, sauvignon of viognier en worden ten minste tien dagen later rijp dan de andere rassen in het departement. Ze hebben een groengele tot strogele kleur. Ze zijn zeer aromatisch, met toetsen van witte bloemen, citrusvruchten, buxus en exotisch fruit, en levendig met een mooie lange afdronk die het gevolg is van de zuurgraad.

De roséwijnen worden bereid uit cinsaut, syrah of cabernet sauvignon, die vroegtijdig worden geoogst om de zuurgraad te behouden en ervoor te zorgen dat het alcoholgehalte gematigd blijft. De wijnen zijn tamelijk licht van kleur, van kersenroze tot licht zalmroze, met toetsen van amylalcohol, zwarte bessen en kersen. Ze zijn licht in de mond en dankzij de zuurgraad lang houdbaar.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

11,5

Minimale totale zuurgraad

 

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

2.   Rode, witte en roséwijnen van overrijpe druiven

KORTE BESCHRIJVING

Wijnen van overrijp geoogste druiven zijn, als het witte wijnen betreft, amberkleurig en, als het rode wijnen betreft, granaatappel- tot steenrood van kleur. Ze zijn rond en vet in de mond en door de zuurgraad evenwichtig lichtzoet. Ze ontwikkelen complexe aroma’s van zwarte vruchten, specerijen als kaneel of kruidnagels, en noten.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

 

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

3.   Mousserende kwaliteitswijnen, rood, rosé en wit

KORTE BESCHRIJVING

Mousserende kwaliteitswijnen worden uitsluitend verkregen door tweede gisting in de fles. Ze hebben fijne, elegante luchtbellen en bloemige of fruitige aroma’s naargelang van de gebruikte druivenrassen.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

 

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

 

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

5.   Wijnbereidingsprocedés

5.1.   Specifieke oenologische procedés

1.

Specifiek oenologisch procedé

Mousserende kwaliteitswijnen met de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” worden uitsluitend verkregen door tweede gisting in de fles.

Naast de bovengenoemde bepalingen moeten de wijnen wat oenologische procedés betreft voldoen aan de verplichtingen die zijn vastgesteld op Europees niveau en in het Franse wetboek landbouw en zeevisserij.

5.2.   Maximumopbrengsten

1.   Niet-mousserende wijnen

80 hectoliter per hectare

2.   Wijnen van overrijpe druiven

30 hectoliter per hectare

3.   Mousserende kwaliteitswijnen

70 hectoliter per hectare

6.   Afgebakend geografisch gebied

De druivenoogst, de vinificatie en de bereiding van de wijnen met de geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” vinden plaats op het grondgebied van de volgende gemeenten van het departement Hérault:

Avène, Les Aires, Bédarieux, Le Bousquet-d’Orb, Camplong, Carlencas-et-Levas, Colombières-sur-Orb, Combes, Dio-et-Valquières, Graissessac, Hérépian, Joncels, Lamalou-les-Bains, Lunas, Mons, Olargues, Pézènes-les-Mines, Le Poujol-sur-Orb, Le Pradal, Prémian, Roquebrun, Rosis, Saint-Etienne-d’Albagnan, Saint-Etienne-d’Estréchoux, Saint-Gervais-sur-Mare, Saint-Julien, Saint-Martin-de-l’Arçon, Saint-Vincent-d’Olargues, Taussac-la-Billière, La Tour-sur-Orb, Vieussan, Villemagne.

7.   Wijndruivenrassen

 

Aramon N

 

Artaban N

 

Bourboulenc B - Doucillon blanc

 

Cabernet blanc B

 

Cabernet cortis N

 

Cabernet franc N

 

Cabernet-Sauvignon N

 

Caladoc N

 

Carignan N

 

Carignan blanc B

 

Chardonnay B

 

Chasan B

 

Chenanson N

 

Cinsaut N - Cinsault

 

Clairette B

 

Colombard B

 

Cot N - Malbec

 

Floreal B

 

Grenache N

 

Grenache blanc B

 

Grenache gris G

 

Macabeu B - Macabeo

 

Marsanne B

 

Marselan N

 

Merlot N

 

Morrastel N - Minustellu, Graciano

 

Mourvèdre N - Monastrell

 

Muscaris B

 

Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato

 

Muscat à petits grains rouges Rg - Muscat, Moscato

 

Petit Verdot N

 

Pinot gris G

 

Pinot noir N

 

Roussanne B

 

Sauvignac

 

Sauvignon B - Sauvignon blanc

 

Soreli B

 

Souvignier gris Rs

 

Syrah N - Shiraz

 

Tempranillo N

 

Terret blanc B

 

Terret gris G

 

Terret noir N

 

Vermentino B - Rolle

 

Vidoc N

 

Viognier B

 

Voltis B

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

8.1.   Specificiteit van het geografisch gebied

Het geografische gebied van deze geografische aanduiding in het departement Hérault in het zuiden van Frankrijk wordt op natuurlijke wijze afgebakend door de omringende bergen:

de Espinouse en de Caroux (1 065 m hoog) in het noorden,

de Avants-Monts (753 m hoog) in het zuiden,

de Monts d’Orb en de Escandorgue van het oosten tot het westen.

Deze streek komt overeen met het uiterste westen van de Cevennen en strekt zich via de Montagne Noire uit naar het westen. Tussen de bergen liggen drie dalen die de belangrijkste breuken volgen, namelijk de Orb, Mare en Jaur. Zij onderstrepen het ruige karakter van de reliëfs. De Haute Vallée de l’Orb wordt gemarkeerd door talrijke substraten. De streek bevindt zich in het gebied met geologische breuken van de Cevennen ten zuiden van het Centraal Massief.

De bodems zijn verschillend qua chemische samenstelling en textuur. Zo kent het productiegebied wat de bodem en het landschap betreft zeven eenheden waarop de wijnstok een homogeen gedrag vertoont. Deze eenheden zijn gebaseerd op de hellingen, de diepte en de steenachtigheid van het gebied (hoogvlakten op vulkanische formaties, heuvels op metamorfe substraten, hellingen op zandsteen en mergel, Ruffes du Lodévois, kalkhoudende hoogvlakten en heuvels, recente colluviale vlakten, zure zandsteen).

De Haute Vallée de l’Orb heeft een gematigd mediterraan mesoklimaat. Het grootste deel van het wijnbouwgebied wordt gekenmerkt door:

verschillende niveaus van vochtigheid, tussen 800 en 1 200 mm water per jaar,

wijnstokken die zich in een “koel tot koud” gebied bevinden en tijdens de groeiperiode 1 350 °C aan actieve temperaturen ontvangen.

In het begin van de groeiperiode is er geen sprake van waterschaarste. Tijdens de rijping is er een gematigd tekort.

Het productiegebied bestaat uit een berggebied met vele verschillende zones afhankelijk van het dal of de helling, en heeft een karakteristiek zomers klimaat. Gedurende de hele periode dat de druiven groeien en rijpen, worden warme dagen afgewisseld met koele nachten. Dit kenmerkende temperatuurbereik leidt tot gemiddeld hoge temperaturen, wat een doorgedreven rijping mogelijk maakt. Omdat de temperaturen’s nachts laag zijn, blijven de aroma’s en zuurgraad behouden, wat de wijnen hun frisse karakter en aromatische expressie verschaft.

8.2.   Specificiteit van het product

Al in de oudheid werd de wijnstok in de streek geïntroduceerd en tijdens de middeleeuwen ontwikkelden de monniken van de abdijen van Joncels en Villemagne, BGA-gemeenten, de wijnbouw op de hellingen van de Haute Vallée de l’Orb.

In de Hauts Cantons vonden allerlei soorten teelt plaats: er werd vee gehouden, er werden wat granen en kastanjes verbouwd en er werd wijn gemaakt.

In de 19e eeuw kwam de mijnbouw op gang en gingen talrijke mijnwerkers kleine wijngaarden aanleggen, wat bijdroeg tot de ontwikkeling van de lokale wijnbouw.

Meer recent hebben producenten wijnen met een sterke aromatische expressie ontwikkeld, als reactie op de vraag van nieuwe consumenten.

Door de strenge productievoorschriften blijven de kwaliteit en typische kenmerken van de wijnen gegarandeerd.

Bij decreet van 5 april 1982 heeft de wijn uit de Haute Vallée de l’Orb erkenning gekregen. Momenteel bereiden een tiental producenten 5 000 hectoliter rode, witte en roséwijnen, waarvan de meeste in het productiegebied worden gebotteld.

Vergeleken met wijnen die meer in het zuiden en op minder grote hoogte worden geproduceerd, wordt de smaak van de producten gekenmerkt door een palet van krachtiger aroma’s, fruitig en bloemig voor witte wijnen en fruitig en kruidig voor rode en roséwijnen. De zuurgraad is ook meer uitgesproken, wat de frisheid van de witte wijnen versterkt en de rode en roséwijnen een vleugje levendigheid verschaft. De rode wijnen hebben een diepere kleur en een zijdeachtige tanninestructuur.

8.3.   Causaal verband tussen de specificiteit van het gebied en van het product

In het algemeen geldt dat dankzij de natuurlijke omstandigheden in de Haute Vallée de l’Orb de wijnstok voldoende kan rijpen en gezonde druiven kan geven. In dit geografische gebied krijgen de wijnen al hun specifieke kenmerken.

Door de bodemdiversiteit krijgen de wijngaarden tijdens de hele groeicyclus voldoende water toegevoerd. Verder is afhankelijk van de locatie van de percelen een optimale aanplant van elk druivenras mogelijk door de relatief heterogene microklimaten als gevolg van een specifieke geografische ligging in middelhoge bergen, met een verscheidenheid aan hellingen, blootstellingen en hoogten.

Zo is bij de recente herstructurering van de wijngaarden vooral gekozen voor rassen met een noordelijke of oceanische oorsprong: Chardonnay B, Viognier B, Sauvignon B, Syrah N, Cabernet Sauvignon N, Cabernet Franc N, Merlot N, Pinot N. De meer traditioneel mediterrane rassen (Clairette B, Muscat à petits grains B, Grenache B et N, Cinsault N, Carignan N, Mourvèdre N enz.) worden echter ook verbouwd, maar dan op plekken waar het warmer is (hoogte, helling, blootstelling). Bij het beheer van de wijngaarden wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van het klimaat en de bodem. Op bepaalde plaatsen zullen de druiven waarschijnlijk moeilijk rijpen en de beoogde opbrengst wordt daarop afgestemd.

Voor alle bestaande combinaties is er altijd een verband tussen het mediterrane klimaat, met overdag en ’s nachts grote temperatuurschommelingen, en de intrinsieke kwaliteit van de rijpe druiven. De organische zuren, polyfenolverbindingen en aromaprecursoren worden in mindere mate afgebroken dan op locaties met hoge temperaturen in de zomer, zowel overdag als ’s nachts. De wijnen die daaruit ontstaan, kunnen een mooie evenwichtige structuur hebben, die een zekere mate van lichtheid geeft.

De wijnen uit de Haute Vallée de l’Orb worden meestal rechtstreeks aan de consument verkocht en spelen een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van de Hauts Cantons. Dat komt vooral door het wijntoerisme: elk jaar gaan toeristen in steeds grotere getale bij wijnbouwers in hun kelders op bezoek en nemen zij deel aan wijnfeesten.

9.   Andere essentiële voorwaarden (verpakking, etikettering, andere vereisten)

Rechtskader:

 

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

 

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde:

 

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waar bij wijze van uitzondering de vinificatie en de bereiding mogen plaatsvinden van wijnen met de beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb”, bestaat uit de gemeenten die grenzen aan het geografische gebied:

 

Berlou, Brénas, Cabrerolles, Cambon-et-Salvergues, Castanet-le-Haut, Causses-et-Veyran, Caussiniojouls, Ceilhes-et-Rocozels, Cessenon, Faugères, Ferrières-Puissarou, Fos, Fraïsse-sur-Agout, Laurens, Lodève, Lavalette, Les Plans, Octon, Mérifons, Montesquieu, Riols, Roqueredonde, Roquessels, Saint-Géniès-de-Varansal, Saint-Nazaire-de-Ladarez, Saint-Pons-de-Thomières, Salasc, Valmascle.

Rechtskader:

 

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

 

Aanvullende bepalingen betreffende de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

 

De beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” mag worden aangevuld met de naam van een of meer druivenrassen.

 

De beschermde geografische aanduiding “Haute Vallée de l’Orb” mag worden aangevuld met de woorden “primeur” of “nouveau”. De vermeldingen “primeur” of “nieuw” mogen alleen worden gebruikt voor niet-mousserende wijnen.

 

Als de vermelding “beschermde geografische aanduiding” wordt vervangen door de traditionele aanduiding “Vin de pays”, moet het BGA-logo van de Europese Unie op het etiket worden aangebracht.

Link naar het productdossier

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-70f18729-e4b2-4879-ae2c-5390d5fb9833


(1)  PB L 9 van 11.1.2019, blz. 2.