30.11.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 454/119


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2022/C 454/08)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) binnen drie maanden na de datum van deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“Slavonska kobasica”

EU-nr.: PGI-HR-02441-17.10.2018

BOB ( ) BGA (X)

1.   Naam/namen [van de BOB of de BGA]

“Slavonska kobasica”

2.   Lidstaat of derde land

Kroatië

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

1.2.

Vleesproducten (verhit, gepekeld, gerookt enz.)

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

“Slavonska kobasica” is een gefermenteerde geconserveerde worst die wordt gemaakt van gemalen varkensvlees en -vet (het aandeel vlees bedraagt ten minste 70 %), met toevoeging van kookzout en kruiden (zoete en hete paprika, gemalen peper en knoflook), waarmee een dunne darm van een varken wordt gevuld. Het productieproces duurt ten minste 45 dagen, waarin de gevulde dunne varkensdarm (de rauwe “Slavonska kobasica”) achtereenvolgens wordt gefermenteerd, gerookt, gedroogd en gerijpt. “Slavonska kobasica” wordt het hele jaar door geproduceerd. “Slavonska kobasica” heeft een langwerpige, cilindrische vorm. Elke worst van een paar heeft een lengte van ten minste 35 cm en een diameter van 2-3 cm; het omhulsel is donkerbruin tot roodachtig van kleur zonder vlekken, oppervlakteschimmel, rimpels of beschadigingen; de textuur is stevig en elastisch maar niet rubberachtig; de worst leent zich goed voor snijden, kauwt gemakkelijk weg en verkruimelt niet bij het snijden; de doorsnede van de vulling is bruin tot donkerrood, met uitzondering van het vetweefsel, dat een witte tot oranje kleur kan hebben; de doorsnede heeft een mozaïekvorm dankzij de gelijkmatige verdeling en grootte van de stukken vlees en vetweefsel; in de doorsnede is de vulling compact, zonder gaten of scheuren, en er is geen uitgesproken donkere rand direct onder het omhulsel; de worst heeft vanbuiten de geur van de rook van as, haagbeuk- of beukenhout en vanbinnen die van gefermenteerd vlees en knoflook; de smaak wordt gevormd door een harmonieuze combinatie van gefermenteerd vlees, zout, knoflook, paprika en gemalen peper, die de worst een licht pittige toon geeft, zonder bitterheid of zurigheid.

De fysisch-chemische eigenschappen van “Slavonska kobasica” zijn:

vetgehalte ≤ 40 % en

wateractiviteit (aw-waarde) < 0,90.

Een paar “Slavonska kobasica” moet ten minste 450 g wegen, en “Slavonska kobasica” mag in zijn geheel of voorverpakt (gesneden) worden verkocht.

3.3.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

“Slavonska kobasica” wordt gemaakt van gemalen varkensvlees en -vet dat is verkregen van vetgemeste varkens of van niet voor fokkerij aangewezen zeugen die ten minste twaalf maanden oud zijn en een uiteindelijk lichaamsgewicht van ten minste 140 kg hebben. Het is toegestaan om het vlees en vet van autochtone rassen van zwarte Slavonische varkens en het vlees van zuivere varkensrassen en kruisingen daarvan te gebruiken (met uitzondering van hybride varkens, het ras Piétrain en kruisingen daarvan). De vulling van “Slavonska kobasica” bestaat voor ten minste 70 % uit varkensvlees van categorie II en categorie III (schoudervlees zonder voorpoten, nek, flank of borst). Tot 30 % van het vlees van categorie II en III mag worden vervangen door vlees van categorie I (poot zonder schenkel, rugspier). Afgezien van het vlees kan stevig vetweefsel tot 30 % van de vulling van “Slavonska kobasica” uitmaken. Het omhulsel moet worden gemaakt van de gereinigde en gedraineerde dunne darm van het varken (L. intestinum tenue), die, voordat hij aan houten palen wordt gehangen, eenmaal wordt gedraaid in het midden en vervolgens wordt teruggevouwen zodat twee gelijke helften ontstaan (een procedé dat bekend staat als “paring”). De vulling van “Slavonska kobasica”, d.w.z. gemalen vlees, wordt gekruid met kookzout, zoete en hete paprika, gemalen peper en knoflook en wordt vervolgens gehomogeniseerd door middel van mengen.

3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Het gehele proces voor de productie van “Slavonska kobasica”, dat bestaat uit het bereiden van de vulling, fermenteren, roken, drogen en rijpen, moet plaatsvinden in het in punt 4 omschreven geografische gebied.

3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken, enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

̅

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

̅

4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

“Slavonska kobasica” moet worden geproduceerd binnen het bestuursrechtelijke gebied van de volgende provincies, plaatsen en gemeenten in de regio Slavonië:

1.

Alleen in de volgende plaatsen en gemeenten van de provincie Osijek-Baranja: de plaatsen Belišće, Donji Miholjac, Đakovo, Našice, Osijek en Valpovo; de gemeenten Antunovac, Bizovac, Čepin, Donja Motičina, Drenje, Đurđenovac, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Gorjani, Koška, Levanjska Varoš, Magadenovac, Marijanci, Podravska Moslavina, Petrijevci, Podgorač, Punitovci, Satnica Đakovačka, Semeljci, Strizivojna, Šodolovci, Trnava, Viljevo, Viškovci, Vladislavci en Vuka.

2.

Overal in de provincie Vukovar-Syrmia.

3.

Overal in de provincie Slavonski Brod-Posavina.

4.

Overal in de provincie Virovitica-Podravina.

5.

Overal in de provincie Požega-Slavonia.

De regio Slavonië ligt in het noordoosten van Kroatië en wordt begrensd door drie rivieren: de Drava in het noorden (de grens met Hongarije), de Sava in het zuiden (de grens met Bosnië en Herzegovina) en de Donau in het oosten (de grens met Servië).

5.   Verband met het geografische gebied

Het verband tussen “Slavonska kobasica” en het geografische gebied is gebaseerd op de aloude reputatie van het product.

Slavonië is de belangrijkste landbouwregio van Kroatië. Slavonië is niet alleen rijk aan vruchtbare landbouwgrond, maar ook aan bosgebieden (eikenbossen) en weiden, wat de ontwikkeling van de landbouw- en veeteelt, met name de varkenshouderij, altijd heeft bevorderd. De ontwikkeling van de varkenshouderij in Slavonië begon nadat de regio was bevrijd van de Ottomanen, waarbij de focus aanvankelijk lag op de productie van spek en vet. Later, in de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, begon de bewust geplande instroom van Duitsers, Hongaren en Tsjechen. Met hun ervaring als slager hielpen zij bij de ontwikkeling van het vak in Slavonië. Zo deelden ze hun knowhow en expertise op het gebied van de productie van worst en gedroogd vlees op de boerderijen van Slavonië.

“Slavonska kobasica” heeft zijn reputatie te danken aan het traditionele recept, dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt en dat een sleutelrol speelt in de ontwikkeling van de specifieke organoleptische eigenschappen ervan. De traditionele receptuur (= de ingrediënten) voor “Slavonska kobasica” bestaat uit gemalen varkensvlees (minimaal 70 %), stevig vetweefsel en de natuurlijke kruiden die algemeen worden gebruikt in de Slavonische gastronomie (kookzout, knoflook, peper, hete en zoete paprika). Het roken van de “Slavonska kobasica” – als onderdeel van de traditionele productiemethode – draagt bij tot het welslagen van het fermenteren en drogen van “Slavonska kobasica”. Rook die afkomstig is van de onvolledige verbranding (smeulen) van zaagsel of spaanders van as of haagbeuk- of beukenhardhout, waarbij de temperatuur van de rook niet hoger mag zijn dan 25 °C, helpt om “Slavonska kobasica” zijn kenmerkende geur van rook, gefermenteerd vlees en knoflook te geven. Zoete, maar vooral hete paprika, die in verschillende hoeveelheden wordt toegevoegd volgens de wensen van de consument, draagt eveneens bij tot de smaak van “Slavonska kobasica”.

De reputatie van “Slavonska kobasica” blijkt uit het traditionele gebruik ervan als een gewaardeerd geschenk en bij belangrijke kerkelijke festiviteiten, zoals het zegenen van wijngaarden op de Dag van de Heilige Vincent, wanneer de worsten aan wijnstokken worden gehangen als teken van vruchtbaarheid. Dit gebruik, dat van grote betekenis is voor Slavonië, leeft tot op de dag van vandaag voort en is beschreven in verschillende media, waaronder in het volgende uittreksel van de website Požeški vodič: “Een besneeuwde winternacht, het geknapper van vuur en het getokkel van de tamburica, [...] Istrische ham, vis, kaas en Slavonska kobasica, scones, beignets [...] en zelfgemaakte wijn die de ziel verkwikt – zo wordt vanavond in Velika de Dag van de Heilige Vincent gevierd!” (Požeški vodič (2019), Vinkovo u Velikoj); of in het volgende artikel op de website van de provincie Virovitica-Podravina: “Daarna werd de wijngaard gezegend door de pastoor van Orahovica [...], terwijl de gastheer [...] de wijnstokken en de Slavonische worsten met wijn besprenkelde [...] opdat het jaar vruchtbaar en productief zou zijn. Na de ceremonie klonken de liederen van Slavonische zangers terwijl de gasten zich verzamelden rond een vuur aan de voet van de berg Papuk en nipten van uitstekende wijn uit Orahovica.” (Provincie Virovitica-Podravina (2020), Neka vinogradarska godina bude rodna i plodna [Moge het wijnjaar vruchtbaar en productief zijn]).

Met de ontwikkeling van het plattelandstoerisme, vooral in de afgelopen decennia, is “Slavonska kobasica” een vast onderdeel van het culinaire aanbod van Slavonië geworden dat op bijna alle restaurantmenu’s staat, en neemt de belangstelling voor commerciële productie van de worst toe. De reputatie van “Slavonska kobasica” en de betekenis ervan voor Slavonië blijken uit het feit dat de faculteit Levensmiddelentechnologie in Osijek, in het kader van haar onderwijsprogramma voor een leven lang leren, sinds 2014 een opleiding voor producenten van “Slavonska kobasica” op familieboerderijen aanbiedt.

Een ander bewijs van de reputatie van “Slavonska kobasica” is het feit dat de producenten ervan worden uitgenodigd voor deelname aan verschillende beurzen. Op de grootste nationale wedstrijd voor worstproducenten, die traditioneel in Istrië wordt gehouden als onderdeel van de internationale beurs “S klobasicom u EU”, hebben producenten van “Slavonska kobasica” meer dan 70 concurrerende producenten van worsten van diverse soorten achter zich gelaten en wonnen zij titels en zilveren en gouden medailles, zoals is bericht in verschillende media, waaronder Radio Slavonija en de nieuwswebsite van de stad Županja. In een artikel getiteld “Onze familieboerderijen op de 6e internationale beurs “S klobasicom u Europu” in Istrië” meldt Radio Slavonija dat een producent uit de provincie Slavonski Brod-Posavina de gouden medaille voor “Slavonska kobasica” heeft gewonnen (Radio Slavonija, 6.3.2018). In een artikel getiteld “Succes bij de “S klobasicom u EU” – Worsten uit de provincie Posavina winnen gouden medaille” schrijft Županjac – de nieuwswebsite van de stad Županja – dat “producenten uit de provincie Posavina de concurrentie hebben weggeblazen”, waarbij twee producenten de gouden en twee de zilveren medaille voor “Slavonska kobasica” hebben gewonnen (Županjac, 7.3.2018). Het televisieprogramma “Boje Zemlje” bericht dat “Boer Zvonko Arić de kampioenstitel voor “Slavonska kobasica” heeft behaald” (9.4.2019), terwijl de website “Agroklub” kopt met “Slavoniërs winnen op de “S klobasicom u Europu”-beurs” (8.3.2018). De reputatie van “Slavonska kobasica” is ook versterkt door traditionele evenementen en producentenwedstrijden, waaronder de worstfestivals “Kobasicijada” in Donji Miholjac en “Donjogradska kobasijada” in Osijek, waar “Slavonska kobasica” wordt gepromoot, geproefd en beoordeeld. Deze festivals ontvangen duizenden bezoekers en krijgen ruime media-aandacht.

Verder bewijs van de reputatie van “Slavonska kobasica” is het feit dat de productietechniek, de kwaliteit en de naleving van gezondheids- en veiligheidseisen het onderwerp zijn geweest van diverse studies, waarvan de bevindingen zijn gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

In het universitaire tekstboek Tehnologija kulena i drugih fermentiranih kobasica [Productietechniek van kulen-salami en andere gefermenteerde worsten], dat verplichte lectuur is aan de faculteit Levensmiddelentechnologie, is een volledig hoofdstuk gewijd aan de productietechniek voor “Slavonska kobasica” (D. Kovačević 2014, faculteit Levensmiddelentechnologie, Osijek).

De reputatie van “Slavonska kobasica” is daarnaast bevestigd in een enquête die is gehouden tussen december 2016 en april 2017, waarvan de bevindingen duidelijk maken dat “Slavonska kobasica” door consumenten wordt erkend als een van de drie belangrijkste culinaire of traditionele vleesproducten van Slavonië en Baranja (>80 %). Ook consumeert meer dan 70 % van de respondenten liever “Slavonska kobasica” dan andere vleesproducten uit andere gebieden, voornamelijk vanwege de specifieke pittige smaak die “Slavonska kobasica” onderscheidt van andere worsten (53,57 %), de lange productietraditie (57,59 %) en het feit dat de worst wordt geproduceerd in de regio Slavonië en Baranja (71,78 %) (Izvješće o provedbi anketnog ispitivanja tržišta potrebnog za izradu specifikacije proizvoda “SLAVONSKA KOBASICA” [Verslag over het marktonderzoek dat is uitgevoerd voor het opstellen van het productdossier voor “Slavonska kobasica”]).

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/zoi-zozp-zts/dokumenti-zoi-zozp-zts/SPECIFIKACIJA%20SLAVONSKA%20KOBASICA.pdf


(1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.