12.8.2022   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 307/3


ADVIES VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK

van 7 juni 2022

inzake de oprichting en de werking van het Europees centraal toegangspunt (ESAP)

(CON/2022/20)

(2022/C 307/03)

Inleiding en rechtsgrondslag

Op 25 november 2021 publiceerde de Europese Commissie een wetgevingspakket (1) (hierna het “voorstel” genoemd), waarin wordt voorgesteld een centraal Europees toegangspunt (European Single Access Point — ESAP) op te richten dat gecentraliseerde toegang biedt tot openbaar beschikbare informatie die relevant is voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid, zoals beoogd in het actieplan voor de kapitaalmarktenunie (KMU) dat de Commissie in september 2020 heeft aangenomen. De Europese Centrale Bank (ECB) is van mening dat het voorstel binnen haar bevoegdheid valt, en heeft derhalve besloten haar recht uit te oefenen om een advies in te dienen, zoals bepaald in artikel 127, lid 4, de tweede zin, en in artikel 282, lid 5, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

De bevoegdheid van de ECB om advies uit te brengen is gebaseerd op artikel 127, lid 4, en artikel 282, lid 5, van het Verdrag, aangezien het voorstel bepalingen bevat die van invloed zijn op de taken van de ECB met betrekking tot het verzamelen van statistieken krachtens artikel 5 van de statuten van het Europees Stelsel van centrale banken en van de Europese Centrale Bank (hierna de “ESCB-statuten” genoemd) en de bijdrage van het Europees Stelsel van centrale banken (ESCB) aan het goede verloop van het beleid van de bevoegde autoriteiten ten aanzien van de stabiliteit van het financiële stelsel overeenkomstig artikel 127, lid 5, van het Verdrag en artikel 3.3 van de ESCB-statuten.

Overeenkomstig de eerste zin van artikel 17.5 van het reglement van orde van de Europese Centrale Bank heeft de Raad van bestuur dit advies goedgekeurd.

1.   Algemene opmerkingen

1.1.

De ECB beschouwt de oprichting van ESAP als een belangrijke mijlpaal in de voltooiing van de KMU en is ingenomen met de doelstelling van het voorstel om op niet-discriminerende en efficiënte doeltreffende wijze gecentraliseerde Uniebrede toegang te verlenen tot publieke financiële en niet-financiële informatie over entiteiten en effecten van de Unie, ook wat betreft duurzaamheid. De via ESAP toegankelijke informatie zal het voor beleggers gemakkelijker maken om op grensoverschrijdende basis geschikte ondernemingen en projecten te identificeren en kan de zichtbaarheid vergroten van entiteiten die financiering zoeken, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen en ondernemingen die deel uitmaken van kleinere nationale kapitaalmarkten. Indien ESAP goed wordt opgezet en uitgevoerd, zal het aldus een efficiëntere allocatie van kapitaal in de gehele Unie mogelijk maken en aldus bijdragen tot de verdere ontwikkeling en integratie van kapitaalmarkten. Om verschillende redenen is een verdergaande integratie van de kapitaalmarkten nodig. Ten eerste mobiliseren zij de nodige middelen om de toegang van marktdeelnemers tot groene financiering en de financiering voor de de transitie naar een digitale economie te vergemakkelijken. Ten tweede kan worden verwacht dat de integratie van de Europese kapitaalmarkten de doorwerking van het gemeenschappelijke monetaire beleid in alle delen van het eurogebied zal verbeteren. Ten derde zullen diepere en goed geïntegreerde kapitaalmarkten het financiële stelsel veerkrachtiger maken. Grensoverschrijdende financiering en investeringen verbeteren de risicospreiding in de gehele Unie en maken de economieën van de lidstaten dus beter bestand tegen schokken. Daarom herhaalt de ECB (2) hoe belangrijk het is de initiatieven in het kader van het actieplan van de kapitaalmarktenunie KMU de Commissie van 2020 snel aan te nemen en uit te voeren.

1.2.

ESAP is ook van belang voor de ECB, aangezien de instelling ervan niet alleen de toegang van het ESCB tot openbare financiële en niet-financiële informatie, waarbij van kosteloze, onmiddellijke en rechtstreekse toegang tot die informatie de uitvoering van de taken van het ESCB zou verbeteren, maar ook zou helpen om een aantal van de belangrijkste belemmeringen weg te nemen die voortvloeien uit de behoefte aan een grondigere statistische en economische analyse van informatie en gegevensreeksen die voortvloeien uit verschillende richtlijnen en verordeningen van de Unie. Deze omvatten: i) informatie die zelden centraal openbaar wordt gemaakt of wordt aangevuld met adequate metagegevens; ii) een gebrek aan gemeenschappelijke standaarden, interoperabele formaten en technische functies voor het bekendmaken en downloaden van informatie in een gestructureerde machineleesbare lay-out; iii) het gebruik van verschillende identificatiecodes voor dezelfde entiteit in verschillende richtlijnen en verordeningen van de Unie; iv) een gebrek aan of beperkingen in de gebruikersinterface om snelle zoekopdrachten en gegevensverwerking mogelijk te maken. Het aanpakken van deze problemen, zowel door de oprichting van ESAP als door middel van technische uitvoeringsnormen, zal het gemakkelijker maken gegevens te verzamelen en toegankelijk te maken voor statistische doeleinden, en uiteindelijk het gebruik en de uitwisseling ervan (met name met andere instellingen van de Unie) te vergemakkelijken in overeenstemming met het toepasselijke rechtskader. Het zal ook het operationele en analytische werk van de ECB verbeteren en zo haar besluitvorming ondersteunen.

1.3.

De ECB is voorts ingenomen met de integratie van duurzaamheidsinformatie met financiële en niet-financiële gegevens (3). Deze integratie en de oprichting van een dergelijk “éénloketsysteem” met alle essentiële informatie over een entiteit, met inbegrip van het duurzaamheidsprofiel, zouden niet alleen ten goede komen aan beleggers — waardoor de groei van groene kapitaalmarkten wordt bevorderd en een groene KMU tot stand wordt gebracht — maar aan alle particuliere en publieke belanghebbenden die geïnteresseerd zijn in financiële en duurzaamheidsrapportage. Vanuit het oogpunt van de ECB zou de verbeterde beschikbaarheid van vergelijkbare informatie over duurzaamheid, die met name voortvloeit uit het voorstel voor een richtlijn betreffende duurzaamheidsrapportage (4) door ondernemingen, gefundeerde beslissingen en de uitvoering daarvan met betrekking tot het monetairbeleidskader, het prudentieel toezicht op kredietinstellingen en de bijdrage tot een soepel beleid van de bevoegde autoriteiten met betrekking tot de stabiliteit van het financiële stelsel ondersteunen en vergemakkelijken. Met name de concentratie van duurzaamheidsinformatie binnen ESAP zou de uitvoering ondersteunen van het actieplan van de ECB om klimaatveranderingsoverwegingen in haar monetairbeleidskader op te nemen (5).

2.   Specifieke opmerkingen

2.1.   Identificatiecode voor juridische entiteiten

2.1.1.

De ECB is ingenomen met het feit dat, om ervoor te zorgen dat de aan ESAP verstrekte informatie geen ongeoorloofde wijzigingen ondergaat, het voorstel bepaalt dat de door de entiteiten aangeleverde informatie een gekwalificeerd elektronisch zegel moet bevatten dat, indien beschikbaar, de identificatiecode voor juridische entiteiten (Legal entity identifier — LEI) kan bevatten als een verplicht attribuut van dat certificaat dat aan de gebruikers beschikbaar moet worden gesteld (6).

2.1.2.

De ECB zou ingenomen zijn met het opleggen van de LEI als een verplicht attribuut in de gehele Unie, waarbij de entiteiten waarop de verschillende richtlijnen en verordeningen van de Unie betrekking hebben, boven elke andere generieke identificatiecode worden geplaatst, aangezien dit niet alleen de identificatie van deze entiteiten zou vergemakkelijken, maar ook de nauwkeurigheid, de zoekbaarheid, de opvraging, het gebruik en de interoperabiliteit van de aan ESAP verstrekte informatie.

2.1.3.

Bij gebrek aan een LEI beveelt de ECB aan om de in de onderliggende richtlijnen en verordeningen (7) geadresseerde verzamelinstanties te wijzen op alternatieve middelen om op doeltreffende wijze een unieke identificatie van de betrokken entiteiten te waarborgen. Dit zou met name een verwijzing kunnen omvatten naar een reeks gewoonlijk gebruikte en in de lidstaten algemeen beschikbare nationale identificatiecodes en sectoriële identificatiecodes, die door de ECB (8) wordt gepubliceerd en bijgehouden. Tegelijkertijd zou een dergelijke verwijzing de inzamelingsinstanties ook kunnen aanmoedigen om identificatoren op te nemen die beschikbaar zijn via andere initiatieven van de Unie op het gebied van ondernemingsregisters (9).

2.1.4.

Bovendien zijn de eisen voor een geldige LEI vastgesteld in norm 17442 van de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO) inzake LEI (10). Volgens deze normen bestaat een geldige LEI uit 20 tekens die een reeks gedefinieerde attributen registreren, waarvan de laatste twee bestaan uit controlecijfers, berekend op basis van een specifieke regeling. Er is dan ook geen harmonisatie op het niveau van de Unie van de LEI die een uniforme manier garandeert om alle informatie te identificeren die door een bepaalde entiteit openbaar kan worden gemaakt of gerapporteerd.

2.1.5.

Het voorstel pakt niet de problemen aan die voortvloeien uit het ontbreken van een LEI als verplicht attribuut voor entiteiten in de gehele Unie, en delegeert de bevoegdheid om ontwerpen van technische uitvoeringsnormen te ontwikkelen tot nadere bepaling van de LEI van de entiteiten die de informatie bij het passende verzamelorgaan hebben ingediend. De ECB erkent de flexibiliteit die een dergelijke delegatie kan bieden. De ECB is echter van mening dat de bruikbaarheid van ESAP beperkt zal zijn totdat de LEI nader is gedefinieerd, en zij acht het zinvol in het voorstel te verduidelijken dat de entiteiten die de informatie verstrekken de gespecificeerde LEI (11) of, bij ontstentenis van een LEI, andere middelen moeten gebruiken om een unieke identificatie te waarborgen.

2.2.   Gegevenskwaliteit

2.2.1.

Het in het voorstel beoogde kader voor gegevenskwaliteit (12) is beperkt tot geautomatiseerde valideringen door de verzamelinstanties en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) van de informatie die door de entiteiten wordt verstrekt met het oog op de verificatie van i) de naleving van het vereiste format; ii) de beschikbaarheid en volledigheid van de vereiste metagegevens; iii) de indiening van een gekwalificeerd elektronisch zegel, en iv) de vraag of de informatie niet kennelijk ongepast of misleidend is of duidelijk buiten het relevante toepassingsgebied valt. Naast deze geautomatiseerde valideringen wordt de nauwkeurigheid van de in ESAP verstrekte informatie niet onderworpen aan kwaliteitscontroles door de inzamelingsinstanties of de ESMA, waardoor mogelijk onjuiste en onbetrouwbare informatiegegevens in ESAP kunnen worden opgenomen.

2.2.2.

Daarnaast blijkt uit het voorstel niet duidelijk of de kaders voor gegevenskwaliteit die van toepassing kunnen zijn op de verschillende openbaarmakingen op grond van de rechtshandelingen waarnaar in het voorstel wordt verwezen, ook van toepassing zouden zijn op de indiening van de genoemde openbaar gemaakte gegevens bij de verzamelende instanties met het oog op toegankelijkheid via ESAP.

2.2.3.

Het ontbreken van een systeem om het risico op onnauwkeurigheden tot een minimum te beperken kan de betrouwbaarheid van de via ESAP toegankelijke informatie ondermijnen, het vertrouwen van het publiek in het platform in gevaar brengen en aldus de doelstelling van ESAP belemmeren om de verdere integratie van de financiële diensten en kapitaalmarkten van de Unie te bevorderen door in de hele Unie toegang te bieden tot vergelijkbare en betrouwbare informatie.

2.2.4.

De ECB erkent het dynamische karakter van het voorstel en het feit dat het naar verwachting in de loop der tijd verder zal worden ontwikkeld, waarbij een evenwicht wordt gevonden tussen haalbaarheid en bruikbaarheid. Het opnemen van de mogelijkheid voor de toekomstige ontwikkeling van een kader voor gegevenskwaliteit zou ESAP een betrouwbaarheidsniveau bieden dat toereikend is om een Uniebrede bron van vergelijkbare en nauwkeurige informatie te vormen. Naar analogie van de strategie die is gevolgd voor de geleidelijke invoering van ESAP-functionaliteiten, kan in het voorstel worden voorzien in de ontwikkeling van een kader voor gegevenskwaliteit en een duidelijk gegevensbeheer, waarbij ook wordt verwezen naar tijdigheid, gegevensbescherming en integriteitsoverwegingen, met een uitgestelde inwerkingtreding. Deze aanpak zou het ook mogelijk maken voldoende informatie in en ervaring met ESAP op te bouwen zodat regelgebaseerde kwaliteitscontroles in de loop der tijd kunnen worden opgezet en uitgevoerd. Met dit aspect kan reeds rekening worden gehouden bij de ontwikkeling van de ontwerpen van technische uitvoeringsnormen.

2.3.   Nalevingskader

2.3.1.

De ECB is ingenomen met het feit dat entiteiten de nauwkeurigheid van de informatie die zij bij de verzamelende instanties aanleveren moeten borgen (13). Het voorstel legt echter geen rechtsgevolgen vast voor het geval dat entiteiten nalaten nauwkeurige informatie verstrekken. Hoewel de bepaling op passende wijze aangeeft dat noch de incasso-organen, noch ESMA, zijnde het orgaan dat ESAP exploiteert, aansprakelijk zouden zijn voor de nauwkeurigheid van de op ESAP geïntegreerde informatie, worden de gebruikers van ESAP niet uitdrukkelijk beschermd tegen mogelijke verliezen of schade als gevolg van het gebruik van onjuiste of onvolledige informatie van ESAP.

2.3.2.

Voorts wordt in het voorstel niet verduidelijkt of de nalevingskaders die van toepassing kunnen zijn op de verschillende openbaarmakingen op grond van de rechtshandelingen waarnaar het voorstel (14) verwijst, zich zouden uitstrekken tot de indiening van de openbaar gemaakte gegevens bij de verzamelende instanties met het oog op de toegankelijkheid van dergelijke informatie over ESAP.

2.3.3.

Een duidelijk en expliciet kader voor de aansprakelijkheid van de entiteiten die informatie aan de inzamelingsinstanties verstrekken, zou ervoor zorgen dat wordt voldaan aan hun verplichting om nauwkeurige informatie te verstrekken. Dit zou de kwaliteit van de beschikbare gegevens over ESAP verbeteren en bijdragen tot de bruikbaarheid en betrouwbaarheid ervan. Als gevolg daarvan zou ESAP het vertrouwen van de gebruikers van de op ESAP beschikbare informatie vergroten en de doelstelling om één EU-brede bron van vergelijkbare en nauwkeurige informatie te vormen daadwerkelijk bereiken.

2.4.   Reikwijdte van de gegevens

2.4.1.

De ECB is ingenomen met het feit dat ESAP zich richt op informatie die entiteiten reeds openbaar moeten maken en dat het geen aanvullende openbaarmakings- of rapportagevereisten invoert. Bovendien zal ESAP, door de toegang tot bestaande informatie te verbeteren, een groter gebruik van gegevens vergemakkelijken en de voordelen van de rapportage-inspanningen van ondernemingen maximaliseren. Gezien de beperktere reikwijdte van de via ESAP toegankelijke gegevens ten opzichte van de volledige openbaarmakingsvereisten uit hoofde van de rechtshandelingen waarnaar in het voorstel (15) worden verwezen, beveelt de ECB aan een geautomatiseerd systeem voor de verspreiding van de uit hoofde van ESAP vereiste gegevens toe te passen. Vanuit het oogpunt van rapportage zou dit kunnen gebeuren op basis van vooraf vastgestelde mappingregels, naar analogie met het voorstel van de Commissie voor de wijze van openbaarmaking van kleine en niet-complexe instellingen (16), maar toegepast op alle entiteiten.

2.4.2.

Hoewel ESAP informatie zou beginnen te verzamelen in de loop der tijd na de oprichting ervan, voorziet het voorstel niet in het verzamelen van historische gegevens die vóór de instelling ervan zijn vrijgegeven. Het zou mogelijk zijn om vanaf het begin van ESAP een tijdreeks te creëren voor gegevensreeksen over financiële en duurzaamheidsgerelateerde gegevens die al enkele jaren vóór de instelling van ESAP zijn verzameld en gepubliceerd. De ECB moedigt de opname van dergelijke historische gegevens aan voor gegevensreeksen die beschikbaar zijn en waarvoor dit haalbaar is, aangezien dit nuttige informatie zou zijn voor beleggers en autoriteiten die geïnteresseerd zijn in het analyseren van trends en ontwikkelingen in financiële en duurzaamheidsgerelateerde gegevens.

Gedaan te Frankfurt am Main, 7 juni 2022.

De president van de ECB

Christine LAGARDE


(1)  Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van een Europees centraal toegangspunt dat gecentraliseerde toegang biedt tot voor financiële diensten, kapitaalmarkten en duurzaamheid relevante publiek beschikbare informatie, COM (2021) 723 final (hierna de “ontwerp-ESAP-verordening” genoemd); voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van bepaalde verordeningen wat betreft de oprichting en het functioneren van het European Single Acces Point, COM (2021) 725 final; en voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van bepaalde richtlijnen wat betreft de oprichting en het functioneren van het European Single Acces Point, COM (2021) 724 final.

(2)  Zie punt 1.4 van Advies CON/2021/27 van de Europese Centrale Bank van 7 september 2021 inzake een voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU, Richtlijn 2004/109/EG, Richtlijn 2006/43/EG en Verordening (EU) nr. 537/2014 betreffende duurzaamheidsrapportage door ondernemingen (PB C 446 van 3.11.2021, blz. 2). Alle ECB-adviezen zijn beschikbaar op EUR-Lex. Zie de blogpost van Luis de Guindos, vicepresident van de ECB, en Fabio Panetta en Isabel Schnabel, leden van de directie van de ECB, “Europe needs a fully-fledged capital markets union – now more than ever”, beschikbaar op de website van de ECB onder: www.ecb.europa.eu. Zie de toespraak van Christine Lagarde, “Towards a green capital markets union for Europe”, beschikbaar in het Engels op de website van de ECB onder: www.ecb.europa.eu

(3)  Zie punt 1.4 van Advies CON/2021/27.

(4)  Zie het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU, Richtlijn 2004/109/EG, Richtlijn 2006/43/EG en Verordening (EU) nr. 537/2014 betreffende duurzaamheidsrapportage door ondernemingen, COM (2021) 189 final.

(5)  Zie persbericht “ECB presenteert actieplan om klimaatverandering in aanmerking te nemen bij haar monetairbeleidsstrategie”, 8 juli 2021, beschikbaar op de website van de ECB onder: www.ecb.europa.eu

(6)  Zie overweging 15 van het voorstel.

(7)  Zie de bijlage bij de voorgestelde ESAP-verordening.

(8)  Zie de door de ECB gepubliceerde achtergrondinformatie in het kader van de AnaCredit- gegevensverzameling over bankleningen: beschikbaar op de website van de ECB onder: www.ecb.europa.eu

(9)  Zie het Systeem voor koppeling van ondernemingsregisters (Business Register Interconnection System - BRIS) op basis van Richtlijn (EU) 2017/1132 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2017 aangaande bepaalde aspecten van het vennootschapsrecht (PB L 169 van 30.6.2017, blz. 46) en Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1042 van de Commissie van 18 juni 2021 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Richtlijn (EU) 2017/1132 van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot technische specificaties en procedures voor het systeem van gekoppelde registers en tot intrekking van Uitvoeringsverordening (EU) 2020/2244 van de Commissie (PB L 225 van 25.6.2021, blz. 7), of het Europees kader voor ondernemingsregisters voor statistische doeleinden op basis van Verordening (EU) 2019/2152 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende Europese bedrijfsstatistieken en tot intrekking van tien rechtshandelingen op het gebied van bedrijfsstatistieken (PB L 327 van 17.12.2019, blz. 1) en Uitvoeringsverordening (EU) 2020/1197 van de Commissie van 30 juli 2020 tot vaststelling van technische specificaties en regelingen overeenkomstig Verordening (EU) 2019/2152 van het Europees Parlement en de Raad betreffende Europese bedrijfsstatistieken en tot intrekking van tien rechtshandelingen op het gebied van bedrijfsstatistieken (PB L 271 van 18.8.2020, blz. 1).

(10)  Zie Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende de verbetering van de effectenafwikkeling in de Europese Unie, betreffende centrale effectenbewaarinstellingen en tot wijziging van Richtlijnen 98/26/EG en 2014/65/EU en Verordening (EU) nr. 236/2012 (PB L 257 van 28.8.2014, blz. 1), artikel 11, lid 7, van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/394 van de Commissie van 11 november 2016 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen met betrekking tot standaardformulieren, templates en procedures voor vergunning, toetsing en evaluatie van centrale effectenbewaarinstellingen, voor de samenwerking tussen de autoriteiten van de lidstaat van herkomst en de lidstaat van ontvangst, voor de raadpleging van de autoriteiten die betrokken zijn bij de vergunning om bancaire nevendiensten te verrichten, voor toegang waarbij centrale effectenbewaarinstellingen betrokken zijn, en met betrekking tot het formaat van de vastleggingen die door centrale effectenbewaarinstellingen moeten worden bewaard overeenkomstig Verordening (EU) nr. 909/2014 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 65 van 10. 3.2017, blz. 145); en punt 1.10 van de bijlage bij de ontwerp-ESAP-verordening. Zie ook Verordening (EU) 2017/1131 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2017 inzake geldmarktfondsen (PB L 169 van 30.6.2017, blz.8), de bijlage bij Uitvoeringsverordening (EU) 2018/708 van de Commissie van 17 april 2018 tot vaststelling van technische uitvoeringsnormen wat betreft de ten behoeve van de rapportage aan bevoegde autoriteiten overeenkomstig artikel 37 van Verordening (EU) 2017/1131 van het Europees Parlement en de Raad door beheerders van geldmarktfondsen te gebruiken template (PB L 119 van 15.5.2018, blz. 5) en punt 1.16 van de bijlage bij de ontwerp-ESAP-verordening.

(11)  Zie punt 2.4, de zesde alinea, van Advies CON/2014/49 van de Europese Centrale Bank van 24 juni 2014 inzake een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de verslaglegging en transparantie van effectenfinancieringstransacties (PB C 336 van 26.9.2014, blz. 5); punt 2.2 van Advies CON/2016/15 van de Europese Centrale Bank van 17 maart 2016 betreffende een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende het prospectus dat moet worden gepubliceerd wanneer effecten aan het publiek worden aangeboden of tot de handel worden toegelaten (PB C 195 van 2. 6.2016, blz. 1); punt 2.1 van Advies CON/2016/44 van de Europese Centrale Bank van 12 september 2016 inzake een voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr. 345/2013 betreffende Europese durfkapitaalfondsen en Verordening (EU) nr. 346/2013 betreffende Europese sociaalondernemerschapsfondsen (PB C 394 van 26.10.2016, blz. 2); en punt 2.5.3 van Advies CON/2021/27.

(12)  Zie artikel 5, lid 1, punt b), en artikel 5, lid 2, en artikel 10, lid 1, van de ontwerp-ESAP-verordening.

(13)  Zie artikel 5, lid 4, van de ESAP-ontwerpverordening.

(14)  Zie de bijlage bij de ESAP-ontwerpverordening.

(15)  Zie de bijlage bij de ESAP-ontwerpverordening.

(16)  Ontwerp van artikel 1, punt 182, van het voorstel voor een Verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EU) nr. 575/2013 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 575/2013 wat betreft vereisten inzake kredietrisico, risico van aanpassing van de kredietwaardering, operationeel risico, marktrisico en de output floor, COM (2021) 664 final.