15.10.2021   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 418/44


Bekendmaking van een aanvraag tot registratie van een naam overeenkomstig artikel 50, lid 2, punt a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2021/C 418/15)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) uiterlijk drie maanden na deze bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

“Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté”

EU-nr.: PGI-FR-02432 — 17 augustus 2018

BOB ( ) BGA (X)

1.   Naam/Namen

“Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté”

2.   Lidstaat of derde land

Frankrijk

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

Categorie 1.2. Vleesproducten (verhit, gepekeld, gerookt enz.)

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

“Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” is een “U”-vormige kookworst van rauwe lever in natuurdarm. Op het snijvlak is een grofkorrelig vulsel te zien van grofgehakt varkensvlees en -vet en grofgehakte varkenslever.

Het rookproces geeft de worst een typische, van amber tot bruin variërende kleur, die niet noodzakelijk homogeen is.

Inwendig is de kleur bordeauxrood tot bruin, afgewisseld met wit.

Producten met een hoger levergehalte zijn veeleer zwart.

De worst heeft in eerste instantie een uitgesproken geur die een combinatie is van rook en peper, en vervolgens een geur van gedroogd vlees en lever.

De vastheid van de vleeskorrels enerzijds en de malsheid van de lever anderzijds zorgen voor een heterogene textuur in de mond. Het keelvet kan zowel mals als knapperig zijn. De worst wordt gekenmerkt door het juiste evenwicht tussen zout, gedroogd vlees, lever en vet, en door een zeer uitgesproken pepertoets, in combinatie met een lang aanhoudende rooksmaak, die de andere smaken evenwel niet maskeert.

Fysisch-chemische kenmerken

Vochtgehalte van het ontvette product (HPD): ≤ 75 %.

Vetten (bij een HPD van 75 %): ≤ 45 %.

Verhouding collageen/eiwitten: ≤ 22 %.

Totaal oplosbare suikers (bij een HPD van 75 %): ≤ 2 %.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van lengte en gewicht:

Darm

Diameter van de darm

Lengte van het product

Drooggewicht

Dunne darm

28-42 mm

15 tot 30 cm

200 tot 500 g

> 30 cm

> 500 g

De worst wordt in zijn geheel of versneden verkocht.

De volledige worst heeft een “U” -vorm, waarvan de twee uiteinden zijn dichtgebonden of dichtgeklipt en vervolgens met een touwtje aan elkaar zijn vastgemaakt.

De plakken worden verkocht in folie, in vacuümverpakking of in verpakking onder beschermende atmosfeer.

3.3.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

De grondstoffen voor de vervaardiging van “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” zijn afkomstig van vleesvarkens of zeugen (maximaal 50 % van het gewicht van de grondstoffen) die aan de volgende criteria voldoen:

de dieren hebben geen allelen van het type Rn- en minder dan 3 % ervan is halothaangevoelig;

het rantsoen dat wordt toegediend tijdens de mestfase van de vleesvarkens en de dracht- of rustfase van de zeugen bevat minder dan 1,9 % linolzuur;

de zeugen krijgen minstens 15 dagen rust tussen het spenen van de biggen en de dag van de slacht;

de wachttijd tussen het lossen van de dieren in het slachthuis en het slachten bedraagt ten minste 2 uur;

bij vleesvarkens bedraagt het warm geslacht gewicht minstens 75 kg;

bij zeugen bedraagt het warm geslacht gewicht (zonder kop of uier) minstens 120 kg;

de eind-pH ligt tussen 5,50 en 6,20;

het vlees vertoont geen van de volgende uiterlijke gebreken: bloedvlekken, abcessen, fecaal vuil of transportbandolie, ernstige afwijkingen wat betreft kleur of consistentie;

het vet is wit en stevig;

het vlees is roze tot rood.

Als deelstukken worden de keel, de borst, afsnijdsels, de lever en het hart gebruikt. Deze deelstukken moeten naar behoren ontzwoerd zijn.

Het mengsel moet voor minstens 25 % uit kelen bestaan, aangezien het product daardoor zijn kenmerkende knapperigheid krijgt.

Daarnaast moet 30 tot 50 % van het mengsel bestaan uit lever.

De deelstukken worden vers of bevroren aangeleverd.

3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle fasen van de productie van “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté”, vanaf het hakken tot het drogen, moeten plaatsvinden in het geografische gebied.

3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Nadat de worsten zijn versneden, moeten de plakken (die geen omhulsel meer hebben) worden verpakt; dat kan in folie, vacuüm of onder beschermende atmosfeer.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het geografische gebied van de beschermde geografische aanduiding “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” bestaat uit de twee departementen Corse-du-Sud en Haute-Corse.

5.   Verband met het geografische gebied

Het verband tussen het geografische gebied en “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” is hoofdzakelijk gebaseerd op traditionele knowhow en specifieke kenmerken.

“Ile de Beauté” is een gebruikelijke omschrijving waarmee wordt verwezen naar Corsica, een Franse administratieve regio en bergachtig eiland in de Middellandse Zee.

Corsica heeft een mediterraan klimaat, dat wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en zachte, natte winters. Op Corsica overheersen twee winden: ’s nachts “a tramuntana”, die voor frisse nachten zorgt, en tijdens de dag “u maestrale”, waardoor het overdag droog is.

De bodem- en klimaatomstandigheden zijn over het algemeen zeer gunstig voor bossen. Corsica is dan ook een zeer bosrijk gebied, waar overal bijzonder veel loofbomen groeien, vooral kastanjebomen, eiken en beuken. Met een beboste oppervlakte van 401 817 ha heeft Corsica een gemiddeld bebossingspercentage van 46 %, ruim boven het nationale gemiddelde (26,9 %). De eik is de voornaamste loofboom, meer bepaald de steeneik, die 22 % van het bosareaal van het eiland beslaat. Kurkeik komt voornamelijk in het centrum en het zuiden voor en vormt ongeveer 15 % van het bosareaal. Het maquis, dat een oppervlakte van meer dan 200 000 hectare beslaat, vormt vaak een echt bosbestand, dat tot vijf of zes meter hoog kan worden. De beuk groeit vanaf een hoogte van 1 000 m en de kastanjeboom is bijzonder goed aan de natuurlijke omgeving van Corsica aangepast, aangezien hij overal op het eiland te vinden is. Er groeien kastanjebomen vanaf zeeniveau tot op een hoogte van 1 200 meter.

Als eilandbewoners hebben de inwoners van Corsica voor de productie van vleeswaren knowhow ontwikkeld die aangepast is aan de klimatologische omstandigheden en de grote bosrijkdom van hun eiland.

Het droge, winderige klimaat van Corsica was immers bevorderlijk voor de ontwikkeling van droogzouten als conserveringsmethode voor varkensvlees. In Noord-Frankrijk daarentegen zijn gekookte vleeswaren gebruikelijk.

“Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” wordt geproduceerd volgens een van de oudste conserveringsmethoden voor varkensvlees, die overal op Corsica wordt toegepast. Het product wordt kort na het slachten van het varken geconsumeerd. Droogzouten is dan ook altijd een belangrijk element geweest van de voeding op Corsica, en bijgevolg ook van de cultuur van het eiland.

Voor de productie van “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” worden de deelstukken grof gehakt, zoals het traditioneel gebeurde met een mes.

De stukken worden vervolgens met fijn zout gemengd. Het mengsel kan op smaak worden gebracht met wijn of kruiden.

Door de hoge temperaturen tijdens een groot deel van het jaar moest de techniek voor het zouten worden aangepast: na verloop van tijd is gestart met het gebruik van zwarte peper in hoge concentraties (tussen 2 en 6 g/kg). Zwarte peper, oorspronkelijk gebruikt als natuurlijk insectenwerend middel, is mettertijd een van de belangrijkste kenmerken geworden van “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté”.

Het roken gebeurt met behulp van lokaal loofhout, in tegenstelling tot andere producties die meer gericht zijn op naaldhout. Meestal wordt hout gebruikt dat ruim beschikbaar is in de eigen buurt: eik, kastanje, beuk, aardbeiboom en bruyère. Dit is een traditionele techniek die in het verleden op grote schaal werd toegepast en verband hield met de kastanjeteelt, die een belangrijke rol speelde in de landbouw op het eiland. Voor het roken van vleeswaren is altijd hout gebruikt van lokale loofbomen. Loofbomen komen immers op het hele eiland voor en loofhout is vuurvaster en geeft bij verbranding veel minder residuen af dan naaldhout. Dit zorgt voor een verfijnd rookproces. Er treedt geen smaakverzadiging op, wat bij naaldhout wel het geval kan zijn. Het is een “licht” rookproces. Voorts maakt dit het mogelijk de vleeswaren te bewaren en ook aan de buitenkant een insectenwerende bescherming aan te brengen. Roken is vooral kenmerkend voor culturen in gebieden met een overwegend Germaanse bevolking. Deze praktijk, die in heel Corsica wordt toegepast, is dan ook kenmerkend aangezien zij zeer weinig voorkomt in het Middellandse Zeegebied.

Tot slot komt de fase van het drogen via aanvoer van buitenlucht. In deze fase komen de organoleptische kenmerken van het product tot volle ontwikkeling.

“Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté”, een essentieel product van Corsica, is het resultaat van knowhow die een afspiegeling is van het eiland, zijn cultuur en zijn gewoonten. De worst onderscheidt zich door specifieke fabricagetechnieken die van generatie op generatie worden overgedragen. Aan deze knowhow heeft hij de volgende kenmerken te danken:

een typische kleur die varieert van amber tot bruin en niet homogeen is. De worst is des te zwarter naarmate het levergehalte hoger is;

een uitgesproken geur die een combinatie is van rook en peper, gevolgd door een geur van gedroogd vlees en lever;

een heterogene textuur als gevolg van de vastheid van de vleeskorrels enerzijds en de malsheid van de lever anderzijds. Het keelvet kan zowel mals als knapperig zijn;

een juist evenwicht tussen zout, gedroogd vlees en vet;

een uitgesproken pepertoets die de smaakpapillen verder triggert en de aldus versterkte smaken langer doet aanhouden;

een levergeur als tweede overheersende geur;

een lang aanhoudende rooksmaak, die de andere smaken evenwel niet maskeert.

De specifieke knowhow die bij de productie van “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” wordt toegepast, heeft zich ontwikkeld vanuit traditionele technieken zoals het grof hakken van de deelstukken, en houdt verband met het klimaat en de natuurlijke hulpbronnen van het eiland: het gebruik van een grote hoeveelheid zwarte peper, het roken met lokaal loofhout en het drogen via aanvoer van buitenlucht zijn bijzonder geschikt voor het droge, winderige klimaat en zijn prima aangepast aan de insulaire ligging en de grote aanwezigheid van bossen.

Door het grof hakken van de deelstukken is de textuur heterogeen. Doordat zowel kelen als levers worden gebruikt, is het product tegelijk knapperig en mals, wat zeer kenmerkend is. De lever en de aanwezige kruiden zorgen voor een complex en krachtig geurbouquet.

De grote hoeveelheid zwarte peper geeft het product een uitgesproken pepertoets, die typisch is voor “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté”.

Roken met plaatselijk loofhout (kastanje, eik, beuk enz.) biedt zeer complexe geurnuances (een lang aanhoudende rooksmaak), wat ook een zeer belangrijk kenmerk van “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” is. Het zorgt ook voor de uitgesproken rookgeur en de typische amberkleur van het product.

Het drogen met aanvoer van buitenlucht in de droogkamer maakt het mogelijk het product te stabiliseren en te bewaren en draagt bij aan de ontwikkeling van de organoleptische kenmerken ervan (juist evenwicht tussen zout, gedroogd vlees en vet).

De insulariteit heeft de overdracht van deze knowhow van generatie op generatie in de hand gewerkt en heeft het mogelijk gemaakt de kenmerken van “Figatelli de l’Ile de Beauté”/“Figatellu de l’Ile de Beauté” te behouden.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

https://extranet.inao.gouv.fr/fichier/CDC-FigatelliIdB-RepCOM2.pdf


(1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.