Brussel, 27.4.2018

SWD(2018) 121 final

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE

SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING

bij

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad

betreffende de toepassing en werking van de .eu-topniveaudomeinnaam en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 733/2002 en Verordening (EG) nr. 874/2004 van de Commissie

{COM(2018) 231 final}
{SEC(2018) 205 final}
{SWD(2018) 120 final}
{SWD(2018) 122 final}


Samenvatting

Effectbeoordeling betreffende de REFIT-beoordeling van Verordening (EG) nr. 733/2002 betreffende de invoering van het .eu-topniveaudomein (TLD) en Verordening (EG) nr. 874/2004 tot vaststelling van regels met betrekking tot het overheidsbeleid voor de toepassing en werking van het .eu-topniveaudomein.

A. Behoefte aan actie

Waarom? Wat is het probleem?

De markt betreffende het domeinnaamsysteem (DNS) en de bijbehorende politieke context zijn geëvolueerd sinds de inwerkingtreding van de .eu-verordeningen. Het regelgevingskader heeft een aantal kleine wijzigingen ondergaan, maar de .eu-verordeningen zijn nooit volledig herzien om ervoor te zorgen dat deze bijdragen tot hun doelstellingen zonder omslachtige administratieve of uitvoeringsprocedures en dat deze de beoogde voordelen, namelijk ondersteuning van grensoverschrijdende online-activiteiten en bevordering van de EU-identiteit online, nog steeds op doeltreffende wijze tot stand brengen. Uit de evaluatie blijkt dat het huidige regelgevingskader de stabiliteit en duurzaamheid van het van het .eu-TLD niet afdoende ondersteunt en het potentieel ervan op de digitale eengemaakte markt van de EU niet volledig benut. De volgende, onderling samenhangende problemen zijn geconstateerd: verouderde en starre wetgeving; tekortkomingen op het gebied van governance en verantwoordingsplicht; snelle veranderingen van de markt.

Wat moet met dit initiatief worden bereikt?

Van dit initiatief wordt verwacht dat het de stabiliteit en duurzaamheid van het .eu-TLD waarborgt teneinde bij te dragen tot de daarmee samenhangende doelstellingen betreffende bevordering van grensoverschrijdende online-activiteiten in Europa en het mogelijk maken van een Europese online-identiteit. De specifieke beleidsdoelstellingen van het initiatief zijn: (1) verouderde juridische/administratieve voorschriften schrappen; (2) ervoor zorgen dat de regels toekomstbestendig zijn en het .eu-domein toelaten snel in te spelen op veranderingen in de TLD-markt en in het dynamische digitale landschap, en dat het .eu-TLD kan worden gebruikt ter bevordering van de EU-prioriteiten van de Unie in de onlinewereld; (3) zorgen voor een governancestructuur die zowel de technische en bestuurlijke beste praktijken weerspiegelt, als het publiek belang van de EU dient; (4) de aantrekkelijkheid van .eu bevorderen.

Wat is de meerwaarde van maatregelen op EU-niveau? 

Het .eu-TLD heeft per definitie een grensoverschrijdende dimensie. Het is het TLD van de Europese Unie en een symbool van de Europese digitale identiteit. Een specifieke domeinnaam voor de Europese Unie met een zeer duidelijk en herkenbaar gemeenschappelijk merkteken is een belangrijke en waardevolle bouwsteen voor de Europese online-identiteit.

Regelgevende maatregelen op het niveau van de lidstaten zouden niet volstaan om de doelstellingen die ten grondslag liggen aan de creatie en het beheer van een betrouwbare en vernieuwende namespace voor de EU te verwezenlijken. Het .eu-TLD is opgezet als landencode-TLD (ccTLD) en niet als generiek TLD (.com, .berlin). De Europese Unie is verantwoordelijk voor het overheidsbeleid ten aanzien van het .eu-TLD.

B. Oplossingen

Welke wetgevende en niet-wetgevende beleidsmaatregelen zijn overwogen? Heeft een bepaalde optie de voorkeur? Waarom? 

In deze effectbeoordeling wordt een reeks beleidsopties onderzocht die hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend, voortvloeien uit problemen in verband met "verouderde en starre wetgeving" en "governancemechanismen". Met twee afzonderlijke overkoepelende kwesties die zijn gericht op de snelle veranderingen van de markt, wordt op horizontale wijze rekening gehouden.

OPTIE 0: BASISSCENARIO: handhaving van het huidige regelgevingskader voor ".eu".

OPTIE 1: COMMERCIËLE TOEPASSING: het regelgevingskader vereenvoudigen en de exploitatie en het beheer van het register uitbesteden aan een externe commerciële dienstverlener.

OPTIE 2: MODERNISERING VAN HET RECHTSKADER: het bestaande rechtskader vervangen door een op beginselen gebaseerd rechtsinstrument. Een extern systeem voor het beheer van het .eu-TLD zou, op contractbasis, worden gehandhaafd.

OPTIE 3: AFZONDERLIJKE GOVERNANCE: Combineert optie 2 met de totstandbrenging van een orgaan met verschillende belanghebbenden dat een adviserende rol heeft. Dit orgaan zou onafhankelijk zou zijn van het register.

OPTIE 4: INSTITUTIONALISERING: Beheer en exploitatie van het register door een dienst van de Europese Commissie (a) of een EU-agentschap (b1: EUIPO, b2: ENISA).

Optie 1, optie 4(.a) en optie 4(b2) werden al in een vroeg stadium verworpen, aangezien deze niet aansluiten bij de beleidsdoelstellingen.

Met betrekking tot de twee afzonderlijk behandelde overkoepelende kwesties wordt in de effectbeoordeling de mogelijkheid onderzocht dat het .eu-register rechtstreekse registratie aan registreerders biedt naar aanleiding van veranderingen van de marktomstandigheden. Tevens worden mogelijke veranderingen van de ontvankelijkheidscriteria voor het verkrijgen van een .eu-TLD onderzocht.

Voorkeursoptie: OPTIE 3, in combinatie met het opheffen van de strenge eisen voor rechtstreekse registratie, een burgerschapscriterium voor natuurlijke personen en een verblijfscriterium voor organisaties/bedrijven.

Wie steunt welke optie? 

De overgrote meerderheid van de geraadpleegde belanghebbenden juichen de voorkeursoptie toe, aangezien zij voorstander zijn van een vereenvoudiging van het rechtskader en willen dat de huidige ontvankelijkheidscriteria enigszins worden versoepeld. De standpunten met betrekking het governancemodel waren meer gevarieerd.

C. Effecten van de voorkeursoptie

Wat zijn de voordelen van de voorkeursoptie (indien van toepassing, anders van de belangrijkste opties)? 

Met de voorkeursoptie zou een gestroomlijnd, op beginselen gebaseerd rechtskader tot stand worden gebracht. Deze optie zou het .eu-TLD voldoende flexibel maken om in te spelen op de snel veranderende technische verbeteringen van het DNS, waaronder op het gebied van beveiligingskenmerken. Dat zou betekenen dat de eindgebruikers de vruchten van de technische verbeteringen kunnen plukken zonder nadelen te ondervinden van de tijd die nodig is op de verordeningen te wijzigen. De voorkeursoptie zou verder de werking van het .eu-TLD verbeteren en innovatie in het .eu-ecosysteem bevorderen, zowel op het niveau van het register als in de downstreammarkten van registrators en registreerders. waardoor een verbeterd product beschikbaar wordt ten bate van de Europese burgers en bedrijven.

Het .eu TLD zou aantrekkelijker worden op de TLD-markt, waardoor de concurrentie tussen de registrators scherper wordt. Dat zou er naar verwachting wederom toe leiden dat a) de prijzen voor eindgebruikers lager kunnen uitvallen, b) de beschikbaarheid van het .eu-domein wordt verbeterd en de voordelen ervan voor de EU-maatschappij toenemen, c) het aantal registraties toeneemt en kan worden vermeden dat het vernieuwingspercentage onder de drempel komt waaronder de financiële houdbaarheid van de domeinnaam in het gedrang komt.

Deze optie behelst een wijziging van de governancestructuur, met een apart orgaan dat advies geeft betreffende strategische beslissingen ten aanzien van de werking van het .eu-TLD en het toezicht op het register. Deze wijzigingen zorgen voor sterkere en ruimere input met betrekking tot het goede beheer van het .eu-register. Daardoor worden naar verwachting de transparantie en verantwoordingsplicht ondersteund en worden de mogelijke risico's op wanbeheer bij de exploitatie van het .eu-TLD op doeltreffende wijze teruggedrongen.

Bovendien zou de invoering van het burgerschapscriterium EU-burgers die in derde landen wonen de mogelijkheid geven eveneens van de voordelen van het .eu-TLD te profiteren, waarbij de strenge eisen in verband met rechtstreekse registratie worden versoepeld. Dit draagt tevens bij tot gunstig een verbetering van de promotie van het.eu-TLD, bijvoorbeeld in ander schrift dan het Latijnse.

Wat zijn de kosten van de voorkeursoptie (indien van toepassing, anders die van de belangrijkste opties)? 

Bij de voorkeursoptie vallen de nalevingskosten voor het register naar verwachting lager uit. Het rechtskader wordt weliswaar minder omslachtig, maar het is nog steeds nodig het .eu-TLD vergt nog steeds een behoorlijke organisatie, administratie en beheer. Een deel van de governancekosten voor het register zal echter vervallen. De governancekosten vallen in de begroting momenteel onder de algemene kosten en bedragen naar schatting 296 000 EUR voor het jaar 2018.

Wat betreft de Europese Commissie zouden de werkzaamheden in verband met het toezicht op het .eu-TLD worden verminderd dankzij a) het nieuw opgerichte orgaan waarvan wordt verwacht dat het een deel van de momenteel door de Commissie uitgevoerd taken overneemt, en b) een lichter en meer toekomstbestendig rechtskader dat is staat is zich aan te passen aan de veranderingen op de markt zonder wijzigingen van wetgevingsprocedures.

Het orgaan dat bestaat uit verschillende belanghebbenden moet beschikken over de nodige middelen. Het zal financieel worden ondersteund door de Commissie.

Effecten op de eindgebruikers en de registrators worden niet verwacht (wat betreft de prijs die zij voor een .eu-TLD moeten betalen).

Wat zijn de gevolgen voor bedrijven, kmo's en micro-ondernemingen?

De voorkeursoptie zou positieve gevolgen hebben voor de Europese bedrijven, kmo's en micro-ondernemingen doordat de productinnovatie toeneemt, de prijzen worden verlaagd en er voor meer zichtbaarheid en beschikbaarheid van het .eu-TLD wordt gezorgd.

Zijn er significante gevolgen voor de nationale begrotingen en overheden? 

Naar verwachting niet.

Zijn er nog andere significante gevolgen? 

Het initiatief zal naar verwachting positieve gevolgen hebben voor het register en op de downstreammarkten voor registrators en registreerders, met inbegrip van bedrijven en burgers, doordat meer flexibiliteit en innovatie mogelijk worden gemaakt, prijzen worden verlaagd en de beschikbaarheid van het .eu-TLD wordt verbeterd.

D. Follow-up

Wanneer wordt dit beleid geëvalueerd? 

Bij de voorkeursoptie zorgt het nieuwe rechtskader voor de nodige flexibiliteit om in te spelen op veranderingen van de markt, zonder dat daarbij herzieningen van de wetgeving nodig zijn. Er wordt dus een toekomstbestendig rechtskader tot stand gebracht.

De Commissie zal niettemin toezicht houden op de toepassing van het nieuwe rechtskader en uiterlijk vijf jaar na de datum waarop het nieuwe kader van toepassing wordt aan het Europees Parlement en de Raad verslag uitbrengen van de resultaten van haar evaluatie.