28.3.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 96/7


Bekendmaking van een wijzigingsaanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2017/C 96/08)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

AANVRAAG TOT GOEDKEURING VAN EEN NIET-MINIMALE WIJZIGING VAN HET PRODUCTDOSSIER INZAKE BESCHERMDE OORSPRONGSBENAMINGEN/BESCHERMDE GEOGRAFISCHE AANDUIDINGEN

Aanvraag tot goedkeuring van een wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, eerste alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

„LIMONE INTERDONATO MESSINA”

EU-nr.: PGI-IT-02139 — 3.5.2016

BOB ( ) BGA ( X )

1.   Aanvragende groepering en rechtmatig belang

Società Cooperativa Agricola Limone Interdonato di Sicilia

Via Umberto I 369

98026 Nizza di Sicilia (ME)

ITALIA

Tel. +39 0942422119

Società Cooperativa Agricola Limone Interdonato Messina Jonica

Via Sant’Antonio 15

98025 Itala (ME)

ITALIA

Tel. +39 3473632533

Op grond van artikel 13, lid 1, van besluit nr. 12511 van het Italiaanse ministerie van Landbouw-, Levensmiddelen- en Bosbouwbeleid van 14 oktober 2013 mogen de aanvragende groeperingen een wijzigingsaanvraag indienen.

2.   Lidstaat of derde land

Italië

3.   Rubriek van het productdossier waarop de wijziging(en) betrekking heeft/hebben

Naam van het product

Beschrijving van het product

Geografisch gebied

Bewijs van oorsprong

Werkwijze voor het verkrijgen van het product

Verband

Etikettering

Overige [Aangepaste juridische verwijzing — controle-instantie]

4.   Aard van de wijziging(en)

Wijziging van het productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 niet als minimaal kan worden beschouwd.

Wijziging van het productdossier van een geregistreerde BOB of BGA waarvoor geen enig document (of gelijkwaardig document) is bekendgemaakt, die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 niet als minimaal kan worden beschouwd.

5.   Wijziging(en)

Naam van het product

De volgende vermelding in artikel 2 van het productdossier en punt 3.2 van het enig document betreffende de zuurgraad van het sap:

„De totale zuurgraad bedraagt minder dan 50 g/l”

is gewijzigd in:

„De totale zuurgraad bedraagt minder dan 82 g/l”.

De waarde die was opgenomen in de aanvraag tot registratie van de aanduiding, was vastgesteld op basis van de waarden van sap uit volledig rijp geoogst fruit.

Op basis van een recent onderzoek met financiering van het plattelandsontwikkelingsprogramma — Regio Sicilië 2007-2013, Maatregel 124 Samenwerking voor de ontwikkeling van nieuwe producten, procedés en technologieën in de landbouw-, de voedings- en de bosbouwsector CI.B.I. — Citrus Business Intelligence, een onderzoek dat is verricht gedurende de twee afgelopen landbouwjaren (2013/2014 en 2014/2015) op een representatief productmonster onder het controlesysteem voor beschermde geografische aanduidingen, heeft men kunnen vaststellen dat de zuurgraad van het sap van „Limone Interdonato Messina” tijdens de rijping van het fruit op natuurlijke wijze verlaagt, zodanig dat de waarden uit het dossier (minder dan 50 g/l) pas worden bereikt wanneer het fruit volledig rijp is, nl. vanaf maart, d.w.z. tegen het eind van het oogstseizoen, dat loopt van 1 september tot en met 15 april.

De controle die is verricht gedurende het project heeft aangetoond dat de zuurgraden (uitgedrukt als citroenzuur) die werden geconstateerd tijdens het oogstseizoen van september tot en met eind februari, ongeveer 80 g/l bedroegen en dus niet verhandelbaar zijn zoals voorzien in het controleplan voor de „Limone Interdonato Messina” BGA. Daarom wordt verzocht de waarde voor de maximale zuurgraad in het productdossier voor „Limone Interdonato Messina” BGA te verhogen, aangezien de huidige parameter geen rekening houdt met natuurlijke zuurgraadvariaties gedurende de rijping van het fruit.

Verband

Er is een correctie nodig van punt 5 van het enig document dat is gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie C 74 van 28.3.2009, blz. 70, waarin vermeld staat dat de „zoetheid” van het vruchtvlees van de „Limone Interdonato Messina” verband houdt met zijn lage citroenzuurgehalte. In het bijzonder herinneren wij eraan dat de kenmerkende „zoetheid” van de „Limone Interdonato Messina” niet wordt veranderd als productkenmerk voor zover de vermelde „zoetheid” verband houdt met het percentage van de Brix-waarde van het sap (glucose en fructose als suiker die is opgelost in een vloeistof) en dat de „Limone Interdonato Messina” waarden vertoont die gemiddeld hoger zijn dan die van andere Siciliaanse citroencultivars (6,2 %) welke al zijn vastgelegd in het huidige dossier. De tekst van het productdossier blijft onveranderd.

Derhalve worden de volgende paragrafen van punt 5 als volgt gewijzigd:

„De fundamentele kenmerken van de „Limone Interdonato Messina” zijn de vroege rijping, waardoor ze op de markt worden gebracht in een periode waarin andere citrusvruchten producerende gebieden rond de Middellandse Zee nog geen gele citroenen leveren, het zoete vruchtvlees als gevolg van een beperkt citroenzuurgehalte (minder dan 50 g/l), de goede bestandheid tegen de citrusvruchtenziekte „mal secco” (Phoma tracheiphila), en de dunne, gladde schil met veel olieklieren.”

luidt nu:

„De fundamentele kenmerken van de „Limone Interdonato Messina” zijn de vroege rijping, waardoor ze op de markt worden gebracht in een periode waarin andere citrusvruchten producerende gebieden rond de Middellandse Zee nog geen gele citroenen leveren, het zoete vruchtvlees, de goede bestandheid tegen de citrusvruchtenziekte „mal secco” (Phoma tracheiphila), en de dunne, gladde schil met veel olieklieren.”.

„De belangrijkste kenmerken — met name de vroege rijping, het zoete vruchtvlees, als gevolg van het beperkte citroenzuurgehalte, alsmede de dunne schil — zijn het resultaat van het stelsel van relaties tussen de bodem- en klimaatkenmerken, de plant en de typische teeltmethoden in het gebied van de betrokken BGA.”

luidt nu:

„De belangrijkste kenmerken — met name de vroege rijping, het zoete vruchtvlees alsmede de dunne schil — zijn het resultaat van het stelsel van relaties tussen de bodem- en klimaatkenmerken, de plant en de typische teeltmethoden in het gebied van de betrokken BGA.”.

Etikettering

Het logo van de „Limone Interdonato Messina” is aangepast door het EU-symbool te verwijderen. Het EU-symbool is eigendom van de Europese Commissie en mag geen deel uitmaken van het productlogo.

Overige

Juridische verwijzingen naar Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad moeten worden bijgewerkt.

Verwijzingen naar de controle-instantie die verantwoordelijk is voor de controle van het productdossier moet daarin worden opgenomen.

ENIG DOCUMENT

„LIMONE INTERDONATO MESSINA”

EU-nr.: PGI-IT-02139 — 3.5.2016

BOB ( ) BGA ( X )

1.   Naam

„Limone Interdonato Messina”

2.   Lidstaat of derde land

Italië

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

Categorie 1.6. Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt.

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

De beschermde geografische aanduiding „Limone Interdonato Messina” is voorbehouden voor de cultivar „Interdonato”, een natuurlijke hybride van een kloon van Citrus medica en een kloon van citroen. Wanneer het product op de markt wordt gebracht, moet het de volgende eigenschappen hebben:

—   vruchten: middelgroot tot groot, met een gewicht van 80 g tot 350 g;

—   vorm: elliptisch met een uitgesproken knobbel en een ondiep litteken van de steel;

—   schil: dun, niet erg ruw met veel olieklieren;

—   kleur: bij het begin van de marktrijpheid, matgroen tot geel en bij fysiologische rijpheid geel met matgroene uiteinden;

—   vruchtvlees: geel, redelijk stevig en zacht met weinig tot geen pitten;

—   sap: citroengeel van kleur, met een sapopbrengst van ten minste 25 %. De totale zuurgraad bedraagt minder dan 82 g/l. Niet lager dan 6,2 graden Brix;

—   handelsklasse: Extra en I.

De „Limone Interdonato Messina” BGA wordt geoogst van 1 september tot en met 15 april.

3.3.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Het productieproces moet plaatsvinden in het productiegebied dat is vastgelegd in punt 4. De oogst vindt plaats in de in bovenstaand punt 3.2 aangegeven periode, met de hand en met behulp van een schaar om te voorkomen dat de aanzet van de steel loslaat.

3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Voor de betrokken citroenen met aanduiding „Limone Interdonato Messina” BGA die niet onmiddellijk na de oogst in de handel worden gebracht, is bewaring bij lage temperaturen toegestaan. Daarvoor worden koelhuizen gebruikt waarin de relatieve vochtigheid hoog wordt gehouden (75-95 %) om de turgescentie van de vruchten intact te houden, terwijl de lucht wordt ververst (alle lucht in het koelhuis wordt vijfmaal per 24 uur ververst), om de stoffen die zich tijdens het ademen van de vruchten ontwikkelen (kooldioxide en etheen) te verwijderen. De bewaartemperatuur ligt tussen 6 °C en 11 °C. Het verpakken van de vruchten mag niet meer dan 30 dagen na de oogst plaatsvinden.

De citroenen met aanduiding BGA „Limone Interdonato Messina” worden aangeboden in houten, plastic en/of kartonnen kratten en/of bakjes, in netten met een maximumgewicht van 5 kg of in schuimverpakking. De verpakkingen, zakken en schuimverpakkingen moeten zodanig worden verzegeld dat de inhoud er niet kan worden uitgehaald zonder de verzegeling te verbreken. De citroenen kunnen ook los in de handel worden gebracht, mits elke vrucht dan met een individueel etiket wordt gemerkt.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Op het etiket van de verpakking moet verplicht een verwijzing naar de benaming BGA „Limone Interdonato Messina” en het logo worden weergegeven, in grotere lettertekens dan de andere vermeldingen op het etiket; de naam, de bedrijfsnaam, het adres van het productie- en/of verpakkingsbedrijf en de handelsklasse („Extra” of „I”).

Image

Het logo bestaat uit twee concentrische cirkels: binnen de eerste cirkel vormt de groene kleur van de Interdonato citroen bij het begin van de rijping de achtergrond voor de woorden „LIMONE INTERDONATO” en voor twee foto’s van de citroen. Binnen de tweede cirkel vormt de azuurblauwe kleur van de zee de achtergrond van de afbeelding van kolonel Interdonato, de teler van de gelijknamige cultivar, van een afbeelding van Sicilië en van de vermelding „Messina”, ter aanvulling van de BGA.

4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het productiegebied van de BGA „Limone Interdonato Messina” omvat het volledige grondgebied van de volgende gemeenten in de provincie Messina: Messina, Scaletta Zanclea, Itala, Alì, Alì’ Terme, Nizza di Sicilia, Roccalumera, Fiumedinisi, Pagliara, Mandanici, Furci Siculo, S.Teresa di Riva, Letojanni, S. Alessio Siculo, Forza D’Agrò, Taormina, Casalvecchio Siculo, Giardini Naxos en Savoca.

5.   Verband met het geografische gebied

Het betrokken geografische gebied waar „Limone Interdonato Messina” BGA wordt geteeld, bestrijkt een groot deel van de Ionische kust van de provincie Messina, die in het oosten aan de Ionische Zee grenst, en omvat het grondgebied van alle gemeenten op de lijn van Messina tot en met Taormina, die een aaneengesloten gebied vormen.

Het geobotanische gebied van de cultivar ligt tussen 0 en ongeveer 400 meter boven zeeniveau, waarbij de uitersten zich bevinden in de vruchtbare beekdalen van de talrijke bergbeken en de stroomgebieden van het omschreven gebied.

De bodemgesteldheid hangt nauw samen met de bergketen van de „Monti Peloritani”, die zich met steile hellingen vanaf de Ionische Zee verheft en waarvan de toppen tamelijk dicht bij de kust liggen, waardoor zich ook op bescheiden hoogten een sterke geaccidenteerdheid voordoet en er steile hellingen voorkomen. Het gebied vertoont vooral hellingsgraden van meer dan 40 %, terwijl de vlakke gedeelten alleen de beekdalen en de kustvlakten omvatten.

Geologisch is het uiterste noordoosten van Sicilië in stratigrafisch opzicht verbonden met Calabrië, waar granietrotsen, leisteen en fylliet de voornaamste kern vormen, waarop zich recentere bodems hebben afgezet. De voornaamste kern behoort waarschijnlijk tot het cambrium en bestaat uit een porfier-/granietachtig gesteente en schisten.

In het mariene sediment uit het post-cambrium zitten vele lagen dicht opeen: kalklagen, dolomiet, schisten en klei. De reeks opeenvolgende pliocene sedimenten bestaat uit basale conglomeraten, mergel, kleisoorten, en tot slot onsamenhangende rotsbodems die uit zand en zandsteen bestaan.

De tektonische plooiing heeft de geologische rotsstructuur verbrijzeld, waardoor bronnen zijn kunnen ontstaan. Verder is de structuur van invloed op de stabiliteit van de bodems en op de dikte van de afzettingen, waardoor grondwaterbekkens kunnen ontstaan uit regenwater dat in die bodems doordringt.

Deze bronnen en grondwaterbekkens bieden goede irrigatiemogelijkheden.

De bodem is veeleer heterogeen, waarbij alluviale lithosols overheersen, met daarnaast zeer vruchtbare bruine bodems.

In hydrologisch opzicht moet worden gewezen op de ruime aanwezigheid van talrijke waterlopen die alleen bij hevige neerslag het karakter van snelstromende beken krijgen. Het water aanwezig in de ondergrond is sterk zwavel-, zout-, broom- en joodhoudend, en wordt ook gebruikt als thermaal water. Het voor de teelt benodigde water komt kortom vooral voort uit de neerslag, de bronnen en het grondwater dat uit een van de vele aanwezige putten wordt gehaald. Het klimaat ter plaatse is typisch mediterraan, met zachte winters en zomers met lange droogteperiodes die gepaard gaan met hoge temperaturen. De dominante windrichtingen zijn westenwinden en noordoostenwinden. In de winter waaien ook de „maestrale” (mistral) en de „libeccio” vaak, die bijzonder onstuimig kunnen zijn. Ook waait de „scirocco” (of sirocco), een warme vochtige wind uit het zuiden tot zuidoosten, vaak gedurende langere perioden.

Uit het bovenstaande blijkt wel dat de bodemgesteldheid, de geologie, het klimaat en de omgevingsfactoren die kenmerkend zijn voor het gebied waar de „Limone Interdonato Messina” wordt geteeld, een absoluut uniek milieu vormen dat elders niet te vinden is. Als bewijs daarvan mag gelden dat de citroenbomen van de cultivar Interdonato weliswaar ook elders op Sicilië en in Calabrië voorkomen, maar daar nooit dezelfde specifieke typische kenmerken hebben ontwikkeld waarom die cultivar in het betrokken gebied juist zo wordt geroemd. De fundamentele kenmerken van de „Limone Interdonato Messina” zijn de vroege rijping, waardoor ze op de markt worden gebracht in een periode waarin andere citrusvruchten producerende gebieden rond de Middellandse Zee nog geen gele citroenen leveren, het zoete vruchtvlees, de goede bestandheid tegen de citrusvruchtenziekte „mal secco” (Phoma tracheiphila), en de dunne, gladde schil met veel olieklieren.

De registratieaanvraag als BGA van de „Limone Interdonato Messina” hangt samen met de reputatie die dit product in het productiegebied sinds mensenheugenis geniet. In 1875 selecteerde kolonel Interdonato, held uit de strijd om de Italiaanse eenwording onder leiding van Garibaldi, deze specifieke cultivar waarvan de vruchten zich onderscheidden door hun vroege rijping, hun grote afmetingen, de langwerpige cilindrische vorm, hun sappigheid en hun zeer gladde schil. Sindsdien werd de kwaliteit ervan door de bewoners van het gebied gewaardeerd en erkend. In de volksmond kreeg de citroen ook andere namen, zoals „speciale citroen” of „fijne citroen”, die tot op heden verbonden blijven met de benaming „Limone Interdonato”.

De belangrijkste kenmerken — met name de vroege rijping, het zoete vruchtvlees alsmede de dunne schil — zijn het resultaat van de combinatie tussen de bodem- en klimaatkenmerken, de plant en de typische teeltmethoden in het gebied van de betrokken BGA. De agronomische praktijken die met nadruk moeten worden genoemd in verband met het specifieke karakter van de teelt van de cultivar Interdonato in het gebied van de betrokken BGA, zijn het gebruik van grote hoeveelheden organische mest en van meststoffen die stikstof langzaam afgeven. Aangezien wetenschappelijk is aangetoond dat bemesting met stikstof een aanzienlijk effect heeft op de ruwschilligheid van de vruchthuid, is het gebruik van organische meststoffen die stikstof langzaam afgeven gunstig voor de geleidelijke opneming van stikstof door de plant en de verspreiding van de olieklieren van de vrucht. Een andere bijzondere techniek is die van de irrigatie, die erop gericht is gelijkmatig en gedurende de hele groei- en rijpingsfase van de vruchten precies voldoende te irrigeren, en dan grotendeels in de zomer. De teelt van de „Limone Interdonato Messina” in het gebied langs de Ionische kust van de provincie Messina is derhalve het resultaat van een natuurlijke ontwikkeling die kan worden toegeschreven aan een combinatie van bijzondere natuurlijke en menselijke factoren in het teeltgebied, die nergens anders op dezelfde kenmerkende wijze kan worden gereproduceerd. Het bewijs hiervan zijn de negatieve uitkomsten van alle pogingen om de teelt te verspreiden in het gebied rond Catania of de Tyrreense westkust van de provincie Messina, omdat de „Limone Interdonato” het vrij stabiele en productieve resultaat is van de kenmerken in het oorsprongsgebied. Overigens is de vroege rijping ongetwijfeld ook te danken aan de citruskloon die aan de oorsprong ligt van de cultivar „Interdonato”. Samenvattend kan zeker worden gezegd dat reeds in de XIXe eeuw de „Limone Interdonato” het landschap aan de hele Ionische kant van de provincie Messina zijn eigen gezicht gaf. Die streek kreeg de bijnaam „land van de altijdgroene tuinen”, waardoor de economie, de gewoonten, de sociale opbouw, de gebeurtenissen, de cultuur, de riten en de tradities werden beïnvloed.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

Het ministerie heeft de nationale procedure voor de indiening van bezwaarschriften ingeleid met de bekendmaking van het voorstel tot wijziging van het productdossier voor de erkenning van de beschermde geografische aanduiding (BGA) „Limone Interdonato Messina” in het staatsblad van de Italiaanse Republiek (Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana) nr. 63 van 16 maart 2016. De geconsolideerde tekst van het productdossier is beschikbaar op de volgende website:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

of:

door de website van het ministerie van Landbouw, Levensmiddelen- en Bosbouwbeleid (www.politicheagricole.it) te openen en te klikken op „Prodotti DOP e IGP” (rechtsboven op het scherm), vervolgens op „Prodotti DOP, IGP e STG” (links op het scherm) en ten slotte op „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.


(1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.