Brussel, 28.2.2017

COM(2017) 99 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de toepassing door de lidstaten van Richtlijn 2000/30/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 juni 2000 betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen die in de Gemeenschap deelnemen aan het verkeer




Verslagleggingsperiode 2013-2014


Inhoudsopgave

1.INLEIDING

2.RICHTLIJN 2000/30/EG

3.DOOR DE LIDSTATEN MEEGEDEELDE GEGEVENS

4.INHOUD VAN DE CONTROLE

5.STATISTISCHE GEGEVENS

5.1. Totaal aantal gecontroleerde voertuigen en herkomst van die voertuigen

5.2.Voertuigen waaraan een verbod is opgelegd

5.3.Soorten gebreken en gegevens per lidstaat

5.4. Voertuigen waaraan een verbod is opgelegd, per voertuigcategorie en per lidstaat van inschrijving

1.    INLEIDING

Om de verkeersveiligheid te garanderen, het milieu te beschermen en eerlijke concurrentie te bevorderen, voorziet de Europese wetgeving in een reeks maatregelen om ervoor te zorgen dat de bedrijfsvoertuigen op de Europese wegen zich in een passende technische staat bevinden. Daarbij gaat het onder meer om het volgende:

regels voor de toegang tot het beroep, waarin bepaald is dat vervoerders voldoende financieel draagkrachtig moeten zijn om hun voertuigen correct te onderhouden (Verordening (EG) nr. 1072/2009 1 );

door de lidstaten uitgevoerde periodieke technische controles van de voertuigen die op hun grondgebied zijn ingeschreven. Deze controles vinden plaats met vaste tussentijden, waarbij de minimumfrequentie op Europees niveau is vastgesteld (Richtlijn 2009/40/EG 2 );

technische controles langs de weg (het onderwerp van dit verslag), die garanderen dat bedrijfsvoertuigen alleen worden gebruikt als zij zodanig onderhouden zijn dat zij voldoen aan de technische voorschriften (Richtlijn 2000/30/EG 3 ).

Overeenkomstig Richtlijn 2000/30/EG (hierna “de richtlijn” genoemd) worden technische controles langs de weg uitgevoerd van bedrijfsvoertuigen, aanhangwagens en opleggers die op het grondgebied van de lidstaten aan het verkeer deelnemen, teneinde de verkeersveiligheid te verbeteren en het milieu te beschermen.

In artikel 6 van de richtlijn is bepaald dat de lidstaten om de twee jaar aan de Commissie de gegevens moeten meedelen die zij met betrekking tot de twee voorgaande jaren hebben verzameld over:

het aantal gecontroleerde bedrijfsvoertuigen, uitgesplitst volgens zeven voertuigklassen en volgens land van inschrijving;

de overeenkomstig de richtlijn gecontroleerde punten; en

de geconstateerde gebreken.

In de richtlijn worden negen verschillende punten opgesomd waarop een technische controle langs de weg betrekking kan hebben (zie punt 4 hieronder). Als het voertuig op een van de gecontroleerde punten niet beantwoordt aan de relevante verkeersveiligheidsvoorschriften, kan het gebruik van het voertuig worden verboden. Alle gebreken van het gecontroleerde voertuig moeten worden vermeld in het controlerapport, dat aan de bestuurder van het voertuig moet worden overhandigd. In de richtlijn is bepaald dat de Commissie, op basis van de gegevens die zij van de lidstaten heeft ontvangen, bij de Raad en het Europees Parlement een verslag moet indienen over de toepassing van de richtlijn, samen met een samenvatting van de behaalde resultaten.

In 2014 hebben het Europees Parlement en de Raad de regels en procedures voor technische controles van bedrijfsvoertuigen lang de weg herzien. Op 3 april 2014 werd Richtlijn 2014/47/EU 4 vastgesteld; de lidstaten moeten deze richtlijn toepassen vanaf 20 mei 2018. De nieuwe richtlijn bevat onder meer de eis dat het totale aantal initiële controles langs de weg in de EU moet overeenkomen met ten minste 5 % van het totale aantal in de lidstaten ingeschreven bedrijfsvoertuigen. Met deze eis moet voor het eerst rekening worden gehouden in het rapport voor de jaren 2019-2020, dat uiterlijk op 31 maart 2021 moet worden ingediend.

2.    RICHTLIJN 2000/30/EG

Overeenkomstig Richtlijn 2009/40/EG 5 betreffende de technische controle van motorvoertuigen en aanhangwagens moeten bedrijfsvoertuigen jaarlijks worden gecontroleerd. Aangezien wordt aangenomen dat de jaarlijkse controle niet garandeert dat deze voertuigen gedurende het hele jaar in een passende technische staat blijven, moeten - bij wijze van handhavingsmaatregel - gerichte aanvullende controles langs de weg worden uitgevoerd.

In de richtlijn, zoals gewijzigd 6 - welke van toepassing is tot 19 mei 2018 - zijn bepaalde voorwaarden vastgesteld voor het uitvoeren van technische controles langs de weg van bedrijfsvoertuigen die in de EU deelnemen aan het verkeer.

Bij Richtlijn 2010/47/EU zijn de voertuigcategorieën en de lijst van punten in bijlage I bij de richtlijn gewijzigd met ingang van 1 januari 2012.

Vóór de wijziging waren de voertuigen op het rapport van technische controle langs de weg (bijlage I) ingedeeld in klassen, bv. “vrachtwagencombinatie”: motorvoertuig bestemd voor het vervoer van goederen met een toegestane maximummassa van meer dan 3,5 t (categorieën N2 en N3), gekoppeld aan een aanhangwagen (categorieën O3 en O4). Voertuigen uit categorie N2 moesten worden ingevuld onder “lichte vrachtwagen”, voertuigen uit categorie N3 onder “vrachtwagen”, en voertuigen uit de categorieën O3 en O4 onder “aanhangwagen” en “oplegger”.

Toen de richtlijn werd gewijzigd bij Richtlijn 2010/47/EU werd echter een andere manier gebruikt om de voertuigen in te delen, namelijk aan de hand van de categorieën die zijn vastgesteld in de typegoedkeuringswetgeving. Een voertuig dat in verschillende klassen kon worden vermeld, kan sindsdien nog slechts in één voertuigcategorie worden ingedeeld. Bovendien moeten trekker en aanhangwagen afzonderlijk worden vermeld. Aangezien het mogelijk is dat trekker en aanhangwagen in verschillende lidstaten zijn ingeschreven, verschaft deze nieuwe indeling nauwkeuriger informatie; dit is ook belangrijk voor wat betreft de verplichting om de lidstaat van inschrijving op de hoogte te brengen in het geval ernstige gebreken worden vastgesteld.

Met technische controle langs de weg wordt een onaangekondigde inspectie bedoeld van een bedrijfsvoertuig dat op het grondgebied van een lidstaat deelneemt aan het verkeer. De controles worden door de bevoegde instanties of onder hun toezicht uitgevoerd en vinden meestal plaats op snelwegen

Technische controles langs de weg moeten worden uitgevoerd zonder onderscheid te maken op grond van de nationaliteit van de bestuurder of het land waar het bedrijfsvoertuig is ingeschreven of in het verkeer is gebracht. Bovendien is het noodzakelijk de kosten en vertragingen voor de bestuurders en vervoersondernemingen tot een minimum te beperken.

Bij de keuze welke bedrijfsvoertuigen worden gecontroleerd, moet een gerichte aanpak worden gevolgd, waarbij met name aandacht moet worden besteed aan voertuigen die kennelijk slecht zijn onderhouden.

Technische controles worden meestal stapsgewijs uitgevoerd. Eerst wordt de staat van onderhoud van het voertuig in stilstand gecontroleerd, samen met een controle van de documenten betreffende de meest recente controle van het voertuig langs de weg en een technische controle. Een gedetailleerde controle op onregelmatigheden op basis van de lijst van punten in de richtlijn kan ook ter plaatse of in een controlecentrum in de omgeving worden uitgevoerd. In het geval van een gedetailleerde controle moet het resultaat van de controle langs de weg worden gedocumenteerd in een controlerapport overeenkomstig het model in de richtlijn. Dit vormt de basis voor de informatie die de lidstaten verplicht aan de Commissie dienen mee te delen.

Indien een bedrijfsvoertuig gevaarlijke gebreken vertoont die een ernstig risico voor de verkeersveiligheid vormen, mag het gebruik ervan worden verboden tot deze gebreken zijn verholpen. Buitenlandse voertuigen met ernstige gebreken moeten worden gemeld aan de lidstaat van inschrijving zodat een adequate follow-up kan worden verricht.

3.    DOOR DE LIDSTATEN MEEGEDEELDE GEGEVENS

Dit is het vijfde verslag over de toepassing van Richtlijn 2000/30/EG in de lidstaten en heeft betrekking op de periode 2013-2014. De gegevens die de lidstaten voor deze periode hebben verzameld, moesten uiterlijk op 31 maart 2015 aan de Commissie zijn meegedeeld.

Om de rapporteringsverplichting van de lidstaten te vergemakkelijken, heeft de Commissie begin maart 2015 een informatiebrief naar de lidstaten gestuurd, vergezeld van een tabelsjabloon. Dit sjabloon is door de Commissie en deskundigen uit de lidstaten opgesteld om het verzamelen en rapporteren van de zeer complexe gegevensreeks te vergemakkelijken; het gebruik ervan is echter niet verplicht. Elke lidstaat die haar verplichting is nagekomen, heeft gebruik gemaakt van het sjabloon en heeft de gegevens elektronisch ingediend, wat de analyse ervan aanzienlijk heeft vereenvoudigd.

De gegevens werden echter niet altijd tijdig meegedeeld. 18 lidstaten (België, Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Nederland, Polen, Roemenië, Slovenië, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk) hebben informatie ingediend over het aantal gecontroleerde voertuigen, uitgesplitst naar categorie en land van inschrijving, alsmede over de gecontroleerde punten en vastgestelde gebreken. Na overleg tussen de Commissie en de overige tien lidstaten, hebben nog acht lidstaten de vereiste gegevens ingediend. Tijdens het overleg met Duitsland en Frankrijk werd echter vastgesteld dat deze lidstaten niet in staat zijn de vereiste gegevens in te dienen overeenkomstig de eisen van de richtlijn.

Frankrijk heeft enkel gecumuleerde gegevens ingediend voor de twee categorieën zware bedrijfsvoertuigen (N2 en N3) en voor de twee categorieën bussen (M2 en M3), maar geen afzonderlijke gegevens. Frankrijk heeft ook geen informatie ingediend over aanhangwagens (categorieën O3 en O4). Daarom werden voor dit verslag alleen de totale cijfers gebruikt; voor de vergelijking van de afzonderlijke gegevens werd geen rekening gehouden met de gegevens van Frankrijk.

Duitsland heeft gebruik gemaakt van de voertuigklassen die van kracht waren vóór de wijzigingen van Richtlijn 2010/47/EU en kon de gegevens niet indienen volgens de bij de wijziging vereiste categorieën. Aangezien het niet mogelijk was te bepalen op welke voertuigcategorieën de gegevens betrekking hadden, zijn alleen de totale cijfers gebruikt in dit verslag.

De volledigheid van de gegevens verschilde van lidstaat tot lidstaat. Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië, Nederland, Griekenland, Luxemburg, Polen en Kroatië hebben ook gegevens ingediend over voertuigen die buiten de EU zijn ingeschreven, ingedeeld naar land van inschrijving, terwijl België en Italië een samenvatting van de gegevens hebben ingediend voor landen van buiten de EU.

4.    INHOUD VAN DE CONTROLE

De punten die het meeste kans maken te worden gecontroleerd en te worden opgenomen in de door de lidstaten ingediende gegevens zijn - minstens - deze opgesomd in punt 10 van het modelverslag dat is opgenomen in bijlage I bij Richtlijn 2000/30/EG. Deze zijn:

identificatie;

remuitrusting;

stuurinrichting;

zicht;

lampen en elektrische installaties;

assen, wielen, banden, vering;

chassis en met het chassis verbonden delen;

andere uitrusting zoals tachograaf en snelheidsbegrenzer;

overlastfactoren zoals uitstoot en brandstof- en/of olielekkage.

5.    STATISTISCHE GEGEVENS

5.1.    Totaal aantal gecontroleerde voertuigen en herkomst van die voertuigen

Overeenkomstig artikel 3 van Richtlijn 2000/30/EG moeten de controles worden uitgevoerd zonder discriminatie op grond van nationaliteit van de bestuurder of van het land waar het bedrijfsvoertuig is ingeschreven.

In vergelijking met de vorige periode is in 2013-2014 het aantal controles met 2 561 820 gedaald, een afname met 31,5 %.

Zo heeft een sterke wijziging plaatsgevonden in de door Finland meegedeelde gegevens, die geen controles bevatten van voertuigen buiten de EU; ten gevolge daarvan is het totale aantal controles gehalveerd in vergelijking met de vorige periode en is het aandeel van in Finland ingeschreven voertuigen met 30 % toegenomen.

Hoewel Polen ook gegevens voor landen van buiten de EU heeft ingediend, is het totale aantal controles gehalveerd in vergelijking met de vorige periode. Tegelijk is het aandeel van gecontroleerde Poolse voertuigen afgenomen van 92,1 % tot 47,3 %, wat betekent dat Polen sterker de nadruk heeft gelegd op controles van buitenlandse voertuigen, met name voertuigen die buiten de EU zijn ingeschreven; deze controles zijn vervijfvoudigd in vergelijking met 2011-2012.

België en Luxemburg hebben meegedeeld dat meer buitenlandse voertuigen langs de weg zijn gecontroleerd, wat ook reeds het geval was in de vorige twee perioden (2011-2012 en 2009-2010) 7 . Uit de gegevens van andere lidstaten met druk transitverkeer blijkt dat de controles evenwichtiger gespreid waren over binnenlandse en buitenlandse voertuigen. Door hun geografische positie hebben Cyprus en Ierland alleen gegevens meegedeeld over voertuigen die in het land zelf zijn ingeschreven; ook in Malta, Estland en Roemenië was het aandeel binnenlandse voertuigen zeer hoog.

Tabel 2: Herkomst van de gecontroleerde voertuigen

Rapporterende lidstaat

In de lidstaat ingeschreven

In een andere lidstaat ingeschreven

Buiten de EU ingeschreven

Totaal

Voertuigen van de lidstaat (in %)

België

6 203

11 287

583

18 073

34,3 %

Bulgarije

254 651

65 752

922

321 325

79,3 %

Tsjechië

81 711

51 945

3 325

136 981

59,7 %

Denemarken

1 748

333

 

2 081

84,0 %

Duitsland

989 524

541 168

70 036

1 600 728

61,8 %

Estland

1 669

20

 

1 689

98,8 %

Ierland

12 939

 

 

12 939

100,0 %

Griekenland

14 922

1 424

470

16 816

88,7 %

Spanje

652 259

70 991

 

723 250

90,2 %

Frankrijk

460 918

572 841

19 933

1 053 692

43,7 %

Italië

10 153

4 576

414

15 143

67,0 %

Cyprus

1 174

 

 

1 174

100,0 %

Letland

4 196

1 711

194

6 101

68,8 %

Litouwen

64 531

15 329

 

79 860

80,8 %

Luxemburg

125

584

17

726

17,2 %

Hongarije

164 307

52 197

 

216 504

75,9 %

Malta

3 968

44

 

4 012

98,9 %

Nederland

4 373

4 256

231

8 860

49,4 %

Oostenrijk

23 416

23 932

1 536

48 884

47,9 %

Polen

420 147

74 007

393 957

888 111

47,3 %

Portugal

602

29

 

631

95,4 %

Roemenië

7 404

516

215

8 135

91,0 %

Slovenië

3 948

1 165

 

5 113

77,2 %

Slowakije

11 135

5 076

 

16 211

68,7 %

Finland

9 250

1 902

 

11 152

82,9 %

Zweden

46 059

7 468

 

53 527

86,0 %

Verenigd Koninkrijk

174 678

118 160

 

292 838

59,7 %

Totaal

3 455 127

1 629 421

499 616

5 584 164

61,9 %

* Frankrijk heeft geen gegevens ingediend over aanhangwagens van de categorieën O3 en O4.

5.2.    Voertuigen waaraan een verbod is opgelegd

Als een voertuig gevaarlijke gebreken vertoont die een ernstig risico voor de inzittenden of andere weggebruikers vormen, mag het gebruik ervan worden verboden tot deze gebreken zijn verholpen. Volgens de informatie die de lidstaten hebben ingediend, varieert de verhouding tussen het aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd en het totale aantal gecontroleerde voertuigen aanzienlijk van de ene lidstaat tot de andere, van 90,1 % in Estland tot slechts 0,2 % in Tsjechië en zelfs 0 % in Portugal.

Uit de verhouding tussen het aantal verboden dat is opgelegd aan voertuigen die in de desbetreffende lidstaat zelf zijn ingeschreven en het aantal verboden dat is opgelegd aan voertuigen die in andere lidstaten zijn ingeschreven, blijkt dat voertuigen die in de lidstaat zelf zijn ingeschreven vaak slechter onderhouden zijn dan voertuigen uit andere lidstaten. Op dit punt werd bijvoorbeeld een aanzienlijk verschil vastgesteld in Estland, waar aan 90,1 % van de binnenlandse voertuigen een verbod werd opgelegd, en slechts aan 45 % van de voertuigen uit andere lidstaten. In Zweden bedragen deze percentages 82,3 % en 39,6 %, in Malta 48,7 % en 13,6 % en in Italië 44,6 % en 26,1 %.

In Oostenrijk is het aantal verboden voor beide categorieën voertuigen ongeveer even hoog: 55,9 % voor binnenlandse voertuigen en 58,7 % voor buitenlandse. Deze cijfers geven aan dat Oostenrijk erin slaagt om slecht onderhouden voertuigen gerichter te controleren, waardoor de operationele effectiviteit stijgt en de administratieve lasten afnemen. Sommige lidstaten als Estland (90,1 % tegenover 45 %), Finland (56 % tegenover 34,9 %) of Italië (44,6 % tegenover 26,1 %) hebben vooruitgang geboekt bij het gericht controleren van binnenlandse voertuigen, maar uit het aantal verboden dat is opgelegd aan voertuigen uit andere lidstaten blijkt dat het minder waarschijnlijk is dat slecht onderhouden voertuigen langs de weg worden gecontroleerd. De lage controlepercentages, zowel van binnenlandse als van buitenlandse voertuigen, in Tsjechië (0,5 % en 0,2 %), Bulgarije (1,7 % en 2,3 %), Letland (0,7 % en 1,1 %), Litouwen (1 % en 2 %) en Nederland (1,2 % en 1,3 %) wijzen erop dat de methode voor het gericht controleren van bedrijfsvoertuigen nog niet op punt staat.

Vergeleken met de verbodspercentages in de voorgaande periode wijzen de resultaten op een indrukwekkende ontwikkeling van de gerichte controlemethoden in sommige lidstaten.
In Zweden bedroeg het totale verbodspercentage voor voertuigen uit de EU in de periode 2011-2012 17,8 %, terwijl dit in de huidige periode 76,4 % is. Ook Italië heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt: van slechts 12,9 % in de vorige periode naar 38,9 % in de huidige periode; in Slowakije bedragen deze cijfers respectievelijk 22,6 % en 38 %. Roemenië daarentegen heeft een grote terugval in de verbodspercentages laten optekenen: van 39,9 % naar 4,3 %; ook in Luxemburg was dit het geval: van 58,9 % naar 4,4 %. In Ierland is het verbodspercentage met 37,4 % teruggevallen, van 43,3 % in de vorige periode naar 6 % in de huidige periode; er zij op gewezen dat Ierland voor beide perioden alleen cijfers betreffende de controle van binnenlandse voertuigen heeft ingediend. De Commissie weet niet wat de redenen zijn voor de terugval van de verbodspercentages.

Uit de verbodspercentages in Estland (90,1 %), Zweden (82,3 %) en Cyprus (146,4 %) blijkt dat er waarschijnlijk niet alleen verschillen zijn in de testmethoden en de beoordeling van de gebreken, maar ook in de methode voor het opstellen van het rapport in de lidstaten. In het geval van Cyprus werden meer verboden opgelegd dan er voertuigen werden gecontroleerd; wanneer meerdere gebreken aanleiding gaven tot een verbod, werden deze waarschijnlijk als afzonderlijke verboden gerapporteerd. Er zij ook op gewezen dat volgens de richtlijn het aantal gecontroleerde bedrijfsvoertuigen moet worden meegedeeld, maar dat een zelfde voertuig tijdens de periode in kwestie meer dan eens kan worden gecontroleerd door dezelfde lidstaat, met als gevolg dat het rapport eigenlijk het aantal uitgevoerde controles bevat.

Tabel 3: Verhouding tussen het aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd en het totale aantal gecontroleerde voertuigen in de EU

Rapporterende
lidstaat

In de rapporterende lidstaat ingeschreven voertuigen

In de EU ingeschreven voertuigen (inclusief rapporterende lidstaat)

Aantal
gecontroleerde
voertuigen

Aantal voertuigen waaraan
een verbod is opgelegd

Verhouding
aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd (in %)

Aantal
gecontroleerde
voertuigen

Aantal voertuigen waaraan
een verbod is opgelegd

Verhouding
aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd (in %)

België

6 203

452

7,3 %

17 490

972

5,6 %

Bulgarije

254 651

4 319

1,7 %

320 403

5 804

1,8 %

Tsjechië

81 711

402

0,5 %

133 656

507

0,4 %

Denemarken

1 748

432

24,7 %

2 081

532

25,6 %

Duitsland

989 524

13 628

1,4 %

1 530 962

32 125

2,1 %

Estland

1 669

1 504

90,1 %

1 689

1 513

89,6 %

Ierland

12 939

779

6,0 %

12 939

779

6,0 %

Griekenland

14 922

202

1,4 %

16 346

228

1,4 %

Spanje

652 259

79 872

12,2 %

723 250

83 280

11,5 %

Frankrijk*

460 918

77 327

16,7 %

1 033 759

165 465

16,0 %

Italië

10 153

4 533

44,6 %

14 729

5 728

38,9 %

Cyprus

1 174

1 719

146,4 %

1 174

1 719

146,4 %

Letland

4 196

28

0,7 %

5 907

47

0,8 %

Litouwen

64 531

625

1,0 %

79 860

933

1,2 %

Luxemburg

125

8

6,4 %

709

31

4,4 %

Hongarije

164 307

2 955

1,8 %

216 504

5 651

2,6 %

Malta

3 968

1 931

48,7 %

4 012

1 937

48,3 %

Nederland

4 373

51

1,2 %

8 629

107

1,2 %

Oostenrijk

23 416

13 078

55,9 %

47 348

27 123

57,3 %

Polen

420 147

28 697

6,8 %

494 154

29 740

6,0 %

Portugal

602

11

1,8 %

631

11

1,7 %

Roemenië

7 404

326

4,4 %

7 920

342

4,3 %

Slovenië

3 948

386

9,8 %

5 113

477

9,3 %

Slowakije

11 135

4 738

42,6 %

16 211

6 154

38,0 %

Finland

9 250

5 177

56,0 %

11 152

5 840

52,4 %

Zweden

46 059

37 917

82,3 %

53 527

40 871

76,4 %

Verenigd Koninkrijk

174 678

37 310

21,4 %

292 838

80 283

27,4 %

Totaal

3 455 127

319 420

9,2 %

5 084 818

499 837

9,8 %

* Frankrijk heeft geen gegevens ingediend over aanhangwagens van de categorieën O3 en O4.

Tabel 4: Verhouding tussen het aantal binnenlandse voertuigen waaraan een verbod is opgelegd en de overige gecontroleerde voertuigen uit de EU

Rapporterende
lidstaat

In de rapporterende lidstaat ingeschreven voertuigen

In de EU ingeschreven voertuigen (exclusief de rapporterende lidstaat)

Aantal
gecontroleerde
voertuigen

Aantal voertuigen waaraan
een verbod is opgelegd

Verhouding
aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd (in %)

Aantal
gecontroleerde
voertuigen

Aantal voertuigen waaraan
een verbod is opgelegd

Verhouding
aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd (in %)

België

6 203

452

7,3 %

11 287

520

4,6 %

Bulgarije

254 651

4 319

1,7 %

65 752

1 485

2,3 %

Tsjechië

81 711

402

0,5 %

51 945

105

0,2 %

Denemarken

1 748

432

24,7 %

333

100

30,0 %

Duitsland

989 524

13 628

1,4 %

541 438

18 497

3,4 %

Estland

1 669

1 504

90,1 %

20

9

45,0 %

Ierland

12 939

779

6,0 %

0

0

N.v.t.

Griekenland

14 922

202

1,4 %

1 424

26

1,8 %

Spanje

652 259

79 872

12,2 %

70 991

3 408

4,8 %

Frankrijk

460 918

77 327

16,7 %

572 841

88 138

15,4 %

Italië

10 153

4 533

44,6 %

4 576

1 195

26,1 %

Cyprus

1 174

1 719

146,4 %

0

0

N.v.t.

Letland

4 196

28

0,7 %

1 711

19

1,1 %

Litouwen

64 531

625

1,0 %

15 329

308

2,0 %

Luxemburg

125

8

6,4 %

584

23

3,9 %

Hongarije

164 307

2 955

1,8 %

52 197

2 696

5,2 %

Malta

3 968

1 931

48,7 %

44

6

13,6 %

Nederland

4 373

51

1,2 %

4 256

56

1,3 %

Oostenrijk

23 416

13 078

55,9 %

23 932

14 045

58,7 %

Polen

420 147

28 697

6,8 %

74 007

1 043

1,4 %

Portugal

602

11

1,8 %

29

0

0,0 %

Roemenië

7 404

326

4,4 %

516

16

3,1 %

Slovenië

3 948

386

9,8 %

1 165

91

7,8 %

Slowakije

11 135

4 738

42,6 %

5 076

1 416

27,9 %

Finland

9 250

5 177

56,0 %

1 902

663

34,9 %

Zweden

46 059

37 917

82,3 %

7 468

2 954

39,6 %

Verenigd Koninkrijk

174 678

37 310

21,4 %

118 160

42 973

36,4 %

Totaal

3 455 127

319 420

9,2 %

2 743 970

286 642

10,4 %

* Frankrijk heeft geen gegevens ingediend over aanhangwagens van de categorieën O3 en O4.


5.3.    Soorten gebreken en gegevens per lidstaat

Bijlage I bevat het gebrekenpercentage van voertuigen die zijn vastgesteld tijdens controles door een zelfde lidstaat.

De gebreken die het vaakst worden vastgesteld, hebben betrekking op de staat van:

-    lampen en elektrische installaties (20,9 %);

-    assen, wielen, banden, vering (20,6 %); 

-    remuitrusting (18,8 %); en

-    andere uitrusting, zoals tachograaf en snelheidsbegrenzer (17,4 %);

Binnen de verschillende gecontroleerde punten werden aanzienlijke verschillen in gebrekenpercentages tussen de lidstaten vastgesteld. Dit kan te wijten zijn aan de verschillende testmethoden die door de lidstaten worden gebruikt en het feit dat tijdens de controle de nadruk wordt gelegd op specifieke punten. Wanneer Richtlijn 2014/47/EU in werking zal zijn getreden, zal deze leiden tot een grotere mate van harmonisatie wat betreft de testmethoden, de beoordeling van de gebreken en het gebruik van testapparatuur voor meer gerichte technische controles langs de weg.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal gebreken van de lampen elektrisch installaties aanzienlijk is gedaald ten opzichte van de vorige periode (van 47 % naar 20,9 %). Een nadere analyse van de cijfers levert echter enkele opmerkelijke resultaten op. In 47,3 % van de controles in Zweden en in 45,4 % van de controles in Portugal werden gebreken van de lampen en elektrische installaties vastgesteld. In de vorige periode waren deze percentages ongeveer even hoog in deze lidstaten (49 % in Zweden en 50,7 % in Portugal).

Gebreken van de remuitrusting worden het vaakst vastgesteld door de autoriteiten in Denemarken (46,7 %), het Verenigd Koninkrijk (34,3 %) en Polen (31,8 %). In Griekenland vertoonde slechts 1,6 % van de voertuigen gebreken op dit punt, in Estland en Luxemburg 2,9 % en in Spanje zelfs 0 %.

Wat emissies en lekken van brandstof en/of olie betreft, die niet alleen een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid maar ook gevolgen kunnen hebben voor het milieu, is - na een daling met 3,1 % in de vorige periode (van 4,1 % naar 1,0 %) - nu een stijging met 3,2 % vastgesteld (van 1,0 % naar 4,2 %). Deze gebreken werden het vaakst vastgesteld in Litouwen (14,6 % van de gecontroleerde voertuigen) en Cyprus (10,6 %). Er zij op gewezen dat Cyprus in deze periode uitsluitend binnenlandse voertuigen heeft gecontroleerd.

De resultaten van de controles en de gebreken die zijn vastgesteld door de controlerende lidstaat worden verder toegelicht in bijlage I.

De gegevens die de lidstaten hebben ingediend over het aantal controles van voertuigen die buiten de EU zijn ingeschreven, volstaan nog steeds niet om betekenisvolle conclusies te kunnen trekken over de technische staat van die voertuigen.

Bijlage IV bij dit verslag geeft een overzicht van het aantal voertuigen dat door de lidstaten is gecontroleerd, per land van inschrijving, en van de verhouding tussen het aantal gecontroleerde voertuigen en het aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd.

5.4.    Voertuigen waaraan een verbod is opgelegd, per voertuigcategorie en per lidstaat van inschrijving

In bijlage II is aangegeven hoe vaak voertuigen uit een bepaalde lidstaat gebreken vertoonden die aanleiding hebben gegeven tot een verbod. Wat de categorieën voertuigen betreft, werd het vaakst een verbod opgelegd aan zware vrachtwagens (categorie N3), in totaal in 13,6 % van alle controles. Aanhangwagens van categorie O3 vertoonden het laagste gebrekenpercentage (6,8 %). Er zij op gewezen dat voertuigen die behoren tot de niet verder gespecificeerde categorie “andere” in 22,2 % van de gevallen gebreken vertoonden die zo ernstig waren dat een verbod moest worden opgelegd. De voertuigen uit deze categorie die werden gecontroleerd, waren meestal landbouwvoertuigen, lichte aanhangwagens (O1, O2) of lichte bestelwagens (N1). Bij Richtlijn 2014/47/EU wordt de controle van hogesnelheidstrekkers (T5) verplicht gesteld in gevallen waarin ze meestal op openbare wegen worden gebruikt voor commercieel goederenvervoer.

Uit het totale aantal verboden per lidstaat blijkt dat ernstige gebreken het vaakst werden vastgesteld bij Zweedse (80,9 %) en Finse (53,2 %) voertuigen, en slechts zelden bij Griekse (2,2 %) en Letse (2,8 %). Wel dient rekening te worden gehouden met het feit dat van de 47 046 controles van Zweedse voertuigen er 46 059 (97,9 %) werden uitgevoerd door de Zweedse autoriteiten, en van de 10 573 controles van Finse voertuigen er 9 520 (90 %) werden uitgevoerd in Finland. Van de 29 360 controles van Griekse voertuigen werden er daarentegen slechts 14 922 (50,8 %) in Griekenland uitgevoerd, en de overige in andere Europese lidstaten. Van de 20 955 gecontroleerde Letse voertuigen werden er slechts 4 196 in Letland gecontroleerd; 80 % van deze controles vond dus plaats in andere lidstaten.

Enerzijds tonen de cijfers van bijlage II, geïnterpreteerd aan de hand van tabel 4, aan van welke lidstaten de voertuigen het vaakst in andere lidstaten worden gebruikt en dus ook gecontroleerd. Anderzijds kan het bijzonder hoge percentage van binnenlandse voertuigen waaraan een verbod is opgelegd, worden verklaard door de verschillende testmethoden en de verschillen in de beoordeling van de gebreken. Wat dit laatste betreft zal Richtlijn 2014/47/EU leiden tot een grotere mate van harmonisatie, niet alleen van de testmethoden, maar ook wat de beoordeling van de gebreken en het gebruik van testapparatuur voor meer gerichte technische controles langs de weg betreft.

Nadere gegevens per voertuigcategorie en per lidstaat van inschrijving zijn te vinden in bijlage II. Bijlage III bevat nadere informatie per voertuigcategorie en per lidstaat van controle.

6.    SOORTEN SANCTIES

De richtlijn voorziet niet in een systeem van sancties indien inbreuken worden geconstateerd. De sancties worden door de lidstaten vastgesteld zonder discriminatie op grond van de nationaliteit van de bestuurder of van het land waar het bedrijfsvoertuig is ingeschreven of in het verkeer gebracht.

Indien het duidelijk is dat een bedrijfsvoertuig een ernstig risico vormt voor de inzittenden of voor andere weggebruikers, staat Richtlijn 2000/30/EG de instantie of de inspecteur die de controle uitvoert toe het gebruik van het voertuig te verbieden tot de geconstateerde gevaarlijke gebreken zijn verholpen.

Ernstige gebreken aan een bedrijfsvoertuig dat toebehoort aan een niet-ingezetene, met name gebreken die tot een verbod op het gebruik ervan hebben geleid, moeten worden gemeld aan de bevoegde instanties van de lidstaat van inschrijving.

De bevoegde instanties van de lidstaat die het ernstige gebrek heeft geconstateerd, kunnen de bevoegde instanties van de lidstaat van inschrijving verzoeken om passende maatregelen te nemen, zoals het uitvoeren van een nieuwe technische controle van het voertuig. Over dergelijke gevallen zijn echter geen gegevens ingediend.

7.    BEKNOPTE CONCLUSIES

De lidstaten hebben de rapporteringsverplichting beter nageleefd; in veel gevallen werd de uiterste indieningstermijn echter nog steeds overschreden, ondanks de informatiebrief die de Commissie begin maart 2015 heeft verstuurd. In sommige gevallen werd het rapport pas ingediend na overleg tussen de Commissie en de bevoegde autoriteiten van de lidstaat in kwestie. In de meeste gevallen hebben de lidstaten gebruik gemaakt van het gestandaardiseerde elektronische formaat dat door de Commissie werd aanbevolen voor de indiening van het rapport. In het geval van Frankrijk en Duitsland is uit pogingen tot opheldering gebleken dat de rapporten niet konden worden ingediend omdat de lidstaten niet volledig voldoen aan de richtlijn.

Er kunnen diverse conclusies worden getrokken uit dit verslag betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen die in de EU deelnemen aan het verkeer.

Een opvallende verandering in vergelijking met de vorige periode is dat in 2013-2014 het aantal controles met 2 561 820 is gedaald, een afname met 31,5 %. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat voertuigen die mogelijk gebreken vertonen gerichter worden gecontroleerd of aan een daling van de middelen die in de lidstaten beschikbaar zijn voor controles langs de weg.

Het aantal binnenlandse voertuigen in verhouding tot het totale aantal gecontroleerde voertuigen verschilt ook aanzienlijk van lidstaat tot lidstaat. Er moeten dan ook inspanningen worden geleverd om ervoor te zorgen dat de controles evenwichtiger zijn verdeeld. In België en Luxemburg werden binnenlandse voertuigen bijvoorbeeld in minder dan 40 % van de gevallen gecontroleerd, terwijl in andere lidstaten met veel transitverkeer de controles evenwichtiger zijn verdeeld.

De verhouding tussen het aantal voertuigen waaraan een verbod is opgelegd en het totale aantal gecontroleerde voertuigen varieert aanzienlijk van de ene lidstaat tot de andere, van 0,4 % in Tsjechië en 0,8 % in Letland tot meer dan 89,6 % in Estland en 76,4 % in Zweden. De ingediende cijfers tonen aan dat de efficiëntie van technische controles langs de weg kan worden verbeterd door meer gerichte controles uit te voeren. Dit kan het tijdverlies en de administratieve lasten doen afnemen, zowel voor de handhavingsautoriteiten als voor de vervoersondernemingen. Vanaf 2018 schrijft de nieuwe Richtlijn 2014/47/EU betreffende de technische controle langs de weg voor dat lidstaten hun controlemethoden moeten aanpassen en een meer gerichte aanpak moeten toepassen in plaats van een willekeurige.

De gebreken die het vaakst worden vastgesteld tijdens controles hebben betrekking op de staat van de verlichting, wielen, banden en remmen. Er zijn echter wel aanzienlijke verschillen tussen het gebrekenpercentage dat is vastgesteld in de lidstaten. De Europese Commissie moedigt de lidstaten aan bijzondere aandacht te besteden aan de soorten gebreken die het meest problematisch blijven en de door hen gebruikte controlemethoden dienovereenkomstig aan te passen.

(1) Verordening (EG) nr. 1072/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels voor toegang tot de markt voor internationaal goederenvervoer over de weg (herschikking), PB L 300 van 14.11.2009, blz. 72.
(2) Richtlijn 2009/40/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 inzake de technische controle van motorvoertuigen en aanhangwagens (herschikking), PB L 141 van 6.6.2009, blz. 12.
(3) Richtlijn 2000/30/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 juni 2000 betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen die in de Gemeenschap deelnemen aan het verkeer, PB L 203 van 10.8.2000, blz. 1.
(4)  Richtlijn 2014/47/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen die in de Gemeenschap deelnemen aan het verkeer, PB L 127 van 29.4.2014, blz. 134.
(5)  Richtlijn 2009/40/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 betreffende de technische controle van motorvoertuigen en aanhangwagens (PB L 141 van 6.6.2009, blz. 12).
(6) Richtlijn 2010/47/EU van de Commissie van 5 juli 2010 houdende aanpassing aan de technische vooruitgang van Richtlijn 2000/30/EG, PB L 173 van 8.7.2010, blz. 33.
(7) COM(2013) 303; COM(2014) 569.

Brussel, 28.2.2017

COM(2017) 99 final

BIJLAGEN

bij het

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de toepassing door de lidstaten van Richtlijn 2000/30/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 juni 2000 betreffende de technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen die in de Gemeenschap deelnemen aan het verkeer




Verslagleggingsperiode 2013-2014


BIJLAGE 1: VASTGESTELDE GEBREKEN PER GECONTROLEERD PUNT

In vergelijking met het totale aantal vastgestelde gebreken van voertuigen, per lidstaat van controle

LS van controle

identificatie

Pct.

remuitrusting

Pct.

stuur-
inrichting

Pct.

zicht

Pct.

lampen en elektrische installaties

Pct.

chassis en met het chassis verbonden delen

Pct.

andere uitrusting zoals tachograaf en snelheidsbegrenzer

Pct.

overlastfactoren zoals uitstoot en brandstof- en/of olielekkage

Pct.

assen, wielen, banden, vering

Pct.

Totaal:

AT

127

0,4 %

6 565

21,3 %

1 444

4,7 %

1 625

5,3 %

5 802

18,9 %

3 558

11,6 %

1 047

3,4 %

2 640

8,6 %

7 945

25,8 %

30 753

BE

68

1,2 %

897

16,2 %

55

1,0 %

831

15,0 %

1 872

33,7 %

1 120

20,2 %

147

2,6 %

20

0,4 %

538

9,7 %

5 548

BG

35

0,6 %

898

15,5 %

18

0,3 %

770

13,3 %

740

12,7 %

74

1,3 %

1 399

24,1 %

1

0,0 %

1 872

32,2 %

5 807

CY

0

0,0 %

160

9,3 %

53

3,1 %

121

7,0 %

329

19,1 %

454

26,4 %

83

4,8 %

183

10,6 %

336

19,5 %

1 719

CZ

2 776

2,1 %

35 123

27,1 %

18 027

13,9 %

17 484

13,5 %

24 182

18,6 %

13 385

10,3 %

2 533

2,0 %

5 252

4,0 %

10 926

8,4 %

129 688

DK

17

0,9 %

905

46,7 %

7

0,4 %

423

21,8 %

228

11,8 %

201

10,4 %

7

0,4 %

9

0,5 %

139

7,2 %

1 936

EE

49

2,2 %

66

2,9 %

45

2,0 %

496

22,0 %

443

19,6 %

199

8,8 %

418

18,5 %

188

8,3 %

355

15,7 %

2 259

EL

1

0,2 %

9

1,6 %

4

0,7 %

18

3,3 %

123

22,3 %

25

4,5 %

84

15,2 %

28

5,1 %

259

47,0 %

551

ES

2 969

3,6 %

4

0,0 %

9

0,0 %

485

0,6 %

921

1,1 %

0

0,0 %

63 183

75,9 %

121

0,1 %

15 588

18,7 %

83 280

FI

253

2,6 %

2 347

23,8 %

570

5,8 %

628

6,4 %

2 724

27,7 %

1 822

18,5 %

318

3,2 %

147

1,5 %

1 034

10,5 %

9 843

HR

19

0,6 %

489

15,1 %

170

5,2 %

82

2,5 %

668

20,6 %

286

8,8 %

412

12,7 %

211

6,5 %

910

28,0 %

3 247

HU

276

1,7 %

1 828

11,2 %

215

1,3 %

795

4,9 %

4 998

30,7 %

2 730

16,8 %

802

4,9 %

1 096

6,7 %

3 538

21,7 %

16 278

IE

1 748

11,2 %

2 197

14,0 %

932

6,0 %

1 302

8,3 %

4 355

27,8 %

1 735

11,1 %

444

2,8 %

323

2,1 %

2 609

16,7 %

15 645

IT

0

0,0 %

1 461

24,0 %

355

5,8 %

0

0,0 %

1 647

27,0 %

624

10,2 %

239

3,9 %

116

1,9 %

1 648

27,1 %

6 090

LT

257

3,1 %

546

6,5 %

114

1,4 %

435

5,2 %

3 185

37,9 %

379

4,5 %

1 092

13,0 %

1 225

14,6 %

1 163

13,9 %

8 396

LU

129

21,0 %

18

2,9 %

77

12,5 %

148

24,1 %

127

20,7 %

30

4,9 %

27

4,4 %

19

3,1 %

40

6,5 %

615

LV

4

0,2 %

494

30,6 %

59

3,7 %

46

2,9 %

393

24,4 %

291

18,0 %

40

2,5 %

86

5,3 %

200

12,4 %

1 613

MT

308

5,5 %

298

5,4 %

433

7,8 %

783

14,1 %

2 071

37,2 %

540

9,7 %

15

0,3 %

434

7,8 %

683

12,3 %

5 565

NL

637

12,6 %

833

16,5 %

139

2,8 %

177

3,5 %

974

19,3 %

855

16,9 %

250

4,9 %

123

2,4 %

1 065

21,1 %

5 053

PL

1 257

1,6 %

24 786

31,8 %

2 416

3,1 %

4 122

5,3 %

18 461

23,7 %

2 681

3,4 %

2 167

2,8 %

4 395

5,6 %

17 569

22,6 %

77 854

PT

12

1,3 %

51

5,7 %

41

4,6 %

1

0,1 %

408

45,4 %

60

6,7 %

29

3,2 %

58

6,5 %

238

26,5 %

898

RO

4

0,4 %

132

14,6 %

4

0,4 %

246

27,2 %

212

23,4 %

17

1,9 %

17

1,9 %

8

0,9 %

266

29,4 %

906

SE

4 567

7,5 %

5 532

9,1 %

1 376

2,3 %

5 551

9,1 %

28 857

47,3 %

5 276

8,7 %

1 981

3,2 %

789

1,3 %

7 027

11,5 %

60 956

SI

10

3,6 %

28

10,1 %

13

4,7 %

30

10,8 %

44

15,9 %

16

5,8 %

58

20,9 %

5

1,8 %

73

26,4 %

277

SK

355

5,4 %

882

13,3 %

7

0,1 %

188

2,8 %

732

11,1 %

51

0,8 %

2 240

33,9 %

345

5,2 %

1 811

27,4 %

6 611

UK

1 752

1,8 %

33 296

34,3 %

3 810

3,9 %

1 496

1,5 %

13 670

14,1 %

10 486

10,8 %

599

0,6 %

5 939

6,1 %

26 001

26,8 %

97 049

Sum:

17 630

3,0 %

119 845

20,7 %

30 393

5,3 %

38 283

6,6 %

118 166

20,4 %

46 895

8,1 %

79 631

13,8 %

23 761

4,1 %

103 833

18,0 %

578 437



BIJLAGE 2. VOERTUIGEN WAARAAN EEN VERBOD IS OPGELEGD, PER VOERTUIGCATEGORIE EN PER LIDSTAAT VAN INSCHRIJVING

N2

N3

O3

O4

M2

M3

Other

Lidstaat van inschrijving 

Totaal aantal voertuigen

Totaal aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

AT

28 323

13 329

47,1 %

2 173

1 058

48,7 %

8 996

3 246

36,1 %

102

39

38,2 %

6 307

1 439

22,8 %

37

5

13,5 %

164

19

11,6 %

10 544

7 523

71,3 %

BE

11 671

1 696

14,5 %

316

32

10,1 %

4 516

431

9,5 %

44

5

11,4 %

6 097

1 175

19,3 %

37

1

2,7 %

504

24

4,8 %

157

28

17,8 %

BG

278 451

9 893

3,6 %

28 229

974

3,5 %

116 553

4 147

3,6 %

7 604

107

1,4 %

76 133

2 519

3,3 %

15 925

528

3,3 %

25 284

844

3,3 %

8 723

774

8,9 %

CY

1 543

1 776

115,1 %

395

614

155,4 %

547

603

110,2 %

112

175

156,3 %

258

221

85,7 %

81

54

66,7 %

138

107

77,5 %

12

2

16,7 %

CZ

107 875

4 321

4,0 %

20 444

487

2,4 %

46 913

1 537

3,3 %

1 345

20

1,5 %

35 574

1 480

4,2 %

61

2

3,3 %

1 250

42

3,4 %

2 288

753

32,9 %

DE

26 884

2 860

10,6 %

1 788

227

12,7 %

8 811

933

10,6 %

159

13

8,2 %

13 183

1 224

9,3 %

962

14

1,5 %

955

51

5,3 %

1 026

398

38,8 %

DK

4 133

994

24,1 %

48

9

18,8 %

1 330

177

13,3 %

37

3

8,1 %

2 261

594

26,3 %

11

0

0,0 %

199

52

26,1 %

247

159

64,4 %

EE

8 974

2 140

23,8 %

167

37

22,2 %

4 058

1 011

24,9 %

121

9

7,4 %

3 140

316

10,1 %

39

23

59,0 %

174

49

28,2 %

1 275

695

54,5 %

EL

29 360

647

2,2 %

4 516

62

1,4 %

12 074

242

2,0 %

26

0

0,0 %

10 758

204

1,9 %

87

11

12,6 %

1 793

107

6,0 %

106

21

19,8 %

ES

668 122

85 666

12,8 %

10 576

1 811

17,1 %

368 179

72 037

19,6 %

38

1

2,6 %

261 522

7 412

2,8 %

49

10

20,4 %

27 578

4 353

15,8 %

180

42

23,3 %

FI

10 573

5 627

53,2 %

421

258

61,3 %

5 390

3 038

56,4 %

213

94

44,1 %

4 443

2 192

49,3 %

8

2

25,0 %

23

8

34,8 %

75

35

46,7 %

FR

7 779

1 308

16,8 %

111

18

16,2 %

3 018

409

13,6 %

25

0

0,0 %

3 200

678

21,2 %

35

2

5,7 %

425

59

13,9 %

965

142

14,7 %

HR

30 662

1 316

4,3 %

6 651

209

3,1 %

17 092

604

3,5 %

86

3

3,5 %

2 459

124

5,0 %

186

3

1,6 %

3 570

268

7,5 %

618

105

17,0 %

HU

191 778

8 150

4,2 %

13 120

1 016

7,7 %

91 374

3 064

3,4 %

977

71

7,3 %

64 315

2 581

4,0 %

313

12

3,8 %

1 622

173

10,7 %

20 057

1 233

6,1 %

IE

23 953

4 813

20,1 %

949

72

7,6 %

15 847

2 472

15,6 %

6

0

0,0 %

5 861

2 186

37,3 %

277

8

2,9 %

389

20

5,1 %

624

55

8,8 %

IT

18 151

6 436

35,5 %

1 514

607

40,1 %

3 506

755

21,5 %

462

242

52,4 %

4 150

1 101

26,5 %

2 923

1 310

44,8 %

1 180

504

42,7 %

4 416

1 917

43,4 %

LT

107 119

3 470

3,2 %

9 641

79

0,8 %

47 160

1 650

3,5 %

4 141

66

1,6 %

31 328

1 474

4,7 %

2 749

36

1,3 %

2 701

71

2,6 %

9 399

94

1,0 %

LU

1 000

84

8,4 %

29

3

10,3 %

478

35

7,3 %

5

0

0,0 %

316

29

9,2 %

83

6

7,2 %

58

3

5,2 %

31

8

25,8 %

LV

20 955

591

2,8 %

1 212

21

1,7 %

9 815

297

3,0 %

381

10

2,6 %

7 424

231

3,1 %

69

2

2,9 %

431

7

1,6 %

1 623

23

1,4 %

MT

4 173

2 003

48,0 %

844

348

41,2 %

1 362

649

47,7 %

0

0

0,0 %

362

196

54,1 %

63

22

34,9 %

874

573

65,6 %

668

215

32,2 %

NL

18 843

3 066

16,3 %

285

33

11,6 %

7 634

950

12,4 %

120

4

3,3 %

10 335

2 010

19,4 %

26

1

3,8 %

233

20

8,6 %

210

48

22,9 %

PL

506 865

39 697

7,8 %

51 077

3 732

7,3 %

174 317

15 485

8,9 %

4 458

307

6,9 %

117 461

8 905

7,6 %

13 068

1 263

9,7 %

81 926

4 560

5,6 %

64 558

5 445

8,4 %

PT

44 420

3 813

8,6 %

163

14

8,6 %

22 425

2 396

10,7 %

6

0

0,0 %

21 129

1 297

6,1 %

17

2

11,8 %

612

93

15,2 %

68

11

16,2 %

RO

85 159

12 357

14,5 %

4 268

762

17,9 %

42 198

5 654

13,4 %

286

20

7,0 %

33 147

4 318

13,0 %

645

51

7,9 %

1 619

160

9,9 %

2 996

1 392

46,5 %

SE

47 046

38 072

80,9 %

575

519

90,3 %

9 941

9 059

91,1 %

116

100

86,2 %

7 333

6 266

85,4 %

100

91

91,0 %

543

450

82,9 %

28 438

21 587

75,9 %

SI

13 377

2 333

17,4 %

687

128

18,6 %

5 446

807

14,8 %

79

104

131,6 %

3 640

1 055

29,0 %

273

7

2,6 %

2 752

52

1,9 %

500

180

36,0 %

SK

46 574

7 862

16,9 %

7 018

2 042

29,1 %

20 212

2 797

13,8 %

478

61

12,8 %

14 224

1 345

9,5 %

549

204

37,2 %

559

181

32,4 %

3 534

1 232

34,9 %

UK

176 303

37 516

21,3 %

21 368

6 962

32,6 %

55 740

15 558

27,9 %

5

3

60,0 %

29 609

9 181

31,0 %

4 439

892

20,1 %

22 217

3 256

14,7 %

42 925

1 664

3,9 %

total

2 520 066

301 836

12,0%

188 585

22 134

11,7%

1 104 932

150 043

13,6%

21 432

1 457

6,8%

775 969

61 753

8,0%

43 112

4 562

10,6%

179 773

16 106

9,0%

206 263

45 781

22,2%

BIJLAGE 3. VOERTUIGEN WAARAAN EEN VERBOD IS OPGELEGD, PER VOERTUIGCATEGORIE EN PER LIDSTAAT VAN CONTROLE

N2

N3

O3

O4

M2

M3

Other

Lidstaat van controle

Totaal aantal voertuigen

Totaal aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

Aantal voertuigen

Aantal verboden

Pct.

AT

48 884

28 114

57,5 %

4 134

2 602

62,9 %

16 363

7 870

48,1 %

312

159

51,0 %

11 999

5 491

45,8 %

17

11

64,7 %

469

304

64,8 %

15 590

11 677

74,9 %

BE

18 073

997

5,5 %

271

14

5,2 %

9 070

307

3,4 %

78

6

7,7 %

8 104

640

7,9 %

1

0

0,0 %

499

18

3,6 %

50

12

24,0 %

BG

321 325

5 807

1,8 %

30 805

876

2,8 %

136 221

2 715

2,0 %

7 466

79

1,1 %

96 529

979

1,0 %

15 755

406

2,6 %

27 363

696

2,5 %

7 186

56

0,8 %

CY

1 174

1 719

146,4 %

388

613

158,0 %

370

582

157,3 %

112

175

156,3 %

92

190

206,5 %

81

54

66,7 %

131

105

80,2 %

0

0

0,0 %

CZ

136 981

514

0,4 %

24 093

 

 

61 442

 

 

1 680

 

 

47 221

 

 

27

 

 

1 694

 

 

824

514

62,4 %

DK

2 081

532

25,6 %

4

1

25,0 %

857

22

2,6 %

5

2

40,0 %

809

295

36,5 %

6

 

 

200

61

30,5 %

200

151

75,5 %

EE

1 689

1 513

89,6 %

29

25

86,2 %

687

631

91,8 %

0

0

0,0 %

110

99

90,0 %

23

23

100,0 %

49

46

93,9 %

791

689

87,1 %

EL

16 816

252

1,5 %

3 258

39

1,2 %

6 366

49

0,8 %

33

 

 

6 135

111

1,8 %

40

1

2,5 %

931

49

5,3 %

53

3

5,7 %

ES

723 250

83 280

11,5 %

11 132

1 857

16,7 %

396 003

73 292

18,5 %

0

0

0,0 %

287 705

3 624

1,3 %

0

0

0,0 %

28 410

4 507

15,9 %

0

0

0,0 %

FI

11 152

5 840

52,4 %

449

278

61,9 %

5 619

3 061

54,5 %

271

120

44,3 %

4 725

2 333

49,4 %

6

2

33,3 %

12

7

58,3 %

70

39

55,7 %

HR

39 608

1 643

4,1 %

7 145

193

2,7 %

23 002

820

3,6 %

88

2

2,3 %

2 404

43

1,8 %

292

5

1,7 %

6 187

530

8,6 %

490

50

10,2 %

HU

216 504

5 651

2,6 %

12 425

535

4,3 %

104 807

2 333

2,2 %

993

24

2,4 %

76 790

1 858

2,4 %

331

10

3,0 %

1 458

125

8,6 %

19 700

766

3,9 %

IE

12 939

779

6,0 %

795

40

5,0 %

10 510

670

6,4 %

6

0

0,0 %

524

7

1,3 %

272

6

2,2 %

362

13

3,6 %

470

43

9,1 %

IT

15 143

6 090

40,2 %

1 324

584

44,1 %

124

81

65,3 %

569

291

51,1 %

121

44

36,4 %

3 741

1 579

42,2 %

1 907

960

50,3 %

7 357

2 551

34,7 %

LT

79 860

933

1,2 %

10 216

60

0,6 %

33 872

456

1,3 %

4 153

65

1,6 %

18 880

232

1,2 %

2 787

28

1,0 %

2 645

64

2,4 %

7 307

28

0,4 %

LU

726

31

4,3 %

70

2

2,9 %

1

 

 

2

 

 

28

 

 

327

12

3,7 %

298

17

5,7 %

 

 

0,0 %

LV

6 101

52

0,9 %

478

3

0,6 %

3 230

14

0,4 %

46

 

 

2 347

35

1,5 %

0

 

0,0 %

0

 

0,0 %

 

 

0,0 %

MT

4 012

1 937

48,3 %

844

348

41,2 %

1 284

631

49,1 %

0

0

0,0 %

289

149

51,6 %

62

22

35,5 %

874

573

65,6 %

659

214

32,5 %

NL

8 860

111

1,3 %

186

5

2,7 %

4 226

32

0,8 %

136

4

2,9 %

4 158

68

1,6 %

1

0

0,0 %

116

1

0,9 %

37

1

2,7 %

PL

888 111

32 969

3,7 %

139 697

3 594

2,6 %

310 735

12 088

3,9 %

6 634

304

4,6 %

237 495

5 831

2,5 %

23 911

1 247

5,2 %

90 057

4 723

5,2 %

79 582

5 182

6,5 %

PT

631

11

1,7 %

44

 

 

341

1

0,3 %

 

 

0,0 %

225

10

4,4 %

 

 

0,0 %

21

 

 

 

 

0,0 %

RO

8 135

357

4,4 %

1 304

12

0,9 %

3 562

97

2,7 %

46

2

4,3 %

2 595

230

8,9 %

344

7

2,0 %

243

8

3,3 %

41

1

2,4 %

SE

53 527

40 871

76,4 %

615

547

88,9 %

14 221

10 916

76,8 %

142

113

79,6 %

9 356

7 147

76,4 %

95

92

96,8 %

508

441

86,8 %

28 590

21 615

75,6 %

SI

5 113

477

9,3 %

505

21

4,2 %

1 480

82

5,5 %

38

98

257,9 %

320

251

78,4 %

237

1

0,4 %

2 448

21

0,9 %

85

3

3,5 %

SK

16 211

6 154

38,0 %

6 893

2 601

37,7 %

4 505

1 712

38,0 %

243

73

30,0 %

971

252

26,0 %

648

264

40,7 %

304

156

51,3 %

2 647

1 096

41,4 %

UK

292 838

80 283

27,4 %

22 835

7 605

33,3 %

113 257

33 225

29,3 %

0

0

0,0 %

85 839

33 620

39,2 %

4 450

901

20,2 %

22 567

3 327

14,7 %

43 890

1 605

3,7 %

total

2 929 744

306 917

10,5%

279 939

22 455

8,0%

1 262 155

151 687

12,0%

23 053

1 517

6,6%

905 771

63 539

7,0%

53 454

4 671

8,7%

189 753

16 752

8,8%

215 619

46 296

21,5%

* De tabel bevat geen gegevens van Frankrijk en Duitsland omdat het rapport van deze lidstaten niet voldeed aan de richtlijn.


BIJLAGE 4: GECONTROLEERDE VOERTUIGEN EN VERBODSPERCENTAGE PER LIDSTAAT

LS van inschrijving

Lidstaat van controle

(aantal uitgevoerde controles; % verboden)

AT

%

BE

%

BG

%

CY

%

CZ

%

DK

%

EE

%

EL

%

ES

%

AD

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

AL

13

75,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

2

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

152

13,0 %

 

N.V.T.

AT

23 416

79,9 %

104

6,9 %

827

0,0 %

 

N.V.T.

834

0,5 %

2

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

292

10,2 %

AZ

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BA

268

99,5 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

140

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

4

N.V.T.

 

N.V.T.

BE

62

55,8 %

6 203

13,7 %

128

6,1 %

 

N.V.T.

93

0,0 %

2

100,0 %

 

N.V.T.

1

0,0 %

590

8,3 %

BG

1 500

102,2 %

355

23,1 %

254 651

2,5 %

 

N.V.T.

1 160

0,2 %

26

366,7 %

 

N.V.T.

1 336

2,7 %

3 376

12,8 %

BO

1

100,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BY

66

100,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

350

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CH

136

67,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

24

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CS

374

87,4 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CY

22

110,0 %

11

20,0 %

196

1,0 %

1 174

172,4 %

10

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

15

9,1 %

CZ

2 977

85,1 %

540

11,6 %

3 018

2,9 %

 

N.V.T.

81 711

0,8 %

12

50,0 %

 

N.V.T.

4

0,0 %

1 575

6,3 %

DE

2 362

61,6 %

1 192

4,6 %

1 772

2,8 %

 

N.V.T.

3 347

0,1 %

67

3,3 %

 

N.V.T.

13

N.V.T.

1 581

17,2 %

DK

41

40,5 %

47

5,3 %

354

1,7 %

 

N.V.T.

94

0,0 %

1 748

39,8 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

91

7,7 %

EE

30

114,3 %

46

14,3 %

603

0,0 %

 

N.V.T.

229

0,9 %

4

100,0 %

1 669

147,9 %

 

N.V.T.

200

5,2 %

EL

108

135,7 %

18

16,7 %

13 497

2,2 %

 

N.V.T.

72

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

14 922

2,2 %

163

9,9 %

ES

112

71,6 %

696

13,1 %

140

0,0 %

 

N.V.T.

512

0,0 %

4

100,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

652 259

27,4 %

FI

14

54,5 %

13

12,5 %

52

6,5 %

 

N.V.T.

50

0,0 %

10

57,1 %

3

33,3 %

 

N.V.T.

121

12,1 %

FR

72

84,1 %

1 071

9,9 %

223

1,7 %

 

N.V.T.

80

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

2 032

17,9 %

GE

15

128,6 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

HR

479

91,1 %

65

2,8 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

237

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

2

N.V.T.

 

N.V.T.

HU

4 738

91,3 %

415

6,7 %

6 607

2,9 %

 

N.V.T.

3 788

0,3 %

10

75,0 %

 

N.V.T.

2

0,0 %

1 043

7,3 %

IE

18

86,7 %

61

2,3 %

24

0,0 %

 

N.V.T.

35

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

456

8,6 %

IQ

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IR

11

44,4 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IS

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IT

1 115

70,1 %

295

5,1 %

460

6,4 %

 

N.V.T.

286

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

2

0,0 %

1 355

14,7 %

KZ

2

400,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

LI

16

88,9 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

LT

346

95,5 %

530

10,2 %

1 208

2,5 %

 

N.V.T.

1 756

0,1 %

23

70,0 %

1

0,0 %

 

N.V.T.

3 565

2,8 %

LU

18

50,0 %

422

3,6 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

39

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

156

8,9 %

LV

72

83,3 %

71

10,7 %

1 133

2,6 %

 

N.V.T.

711

0,3 %

6

150,0 %

10

200,0 %

 

N.V.T.

500

1,6 %

MA

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MC

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MD

72

85,1 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

41

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

ME

2

100,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

8

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MK

73

119,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

224

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

27

0,0 %

 

N.V.T.

MT

3

100,0 %

6

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

9

0,0 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

0

0,0 %

NL

345

74,5 %

1 812

8,8 %

792

0,8 %

 

N.V.T.

592

0,2 %

18

60,0 %

 

N.V.T.

1

N.V.T.

1 629

9,3 %

NO

3

50,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

4

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

PL

2 108

88,7 %

1 589

11,0 %

8 856

4,1 %

 

N.V.T.

22 226

0,5 %

67

158,8 %

4

0,0 %

10

N.V.T.

4 910

6,7 %

PT

65

117,6 %

298

14,0 %

105

0,0 %

 

N.V.T.

244

0,8 %

5

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

37 862

8,8 %

RO

3 462

108,1 %

768

13,2 %

23 950

6,9 %

 

N.V.T.

4 491

0,3 %

15

166,7 %

 

N.V.T.

49

14,0 %

7 369

13,3 %

RS

1

100,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

999

0,2 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

6

0,0 %

 

N.V.T.

RU

59

110,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

315

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

SE

29

45,5 %

23

20,0 %

46

0,0 %

 

N.V.T.

107

0,0 %

45

45,5 %

2

100,0 %

2

N.V.T.

87

14,3 %

SI

1 533

106,0 %

193

6,7 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

430

1,3 %

0

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

366

9,2 %

SK

2 167

109,1 %

497

10,3 %

1 530

2,5 %

 

N.V.T.

10 479

0,4 %

16

100,0 %

 

N.V.T.

2

N.V.T.

765

4,8 %

SL

 

N.V.T.

 

N.V.T.

922

0,7 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

2

N.V.T.

 

N.V.T.

SV

2

100,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

TM

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

TR

263

98,5 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

763

0,3 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

279

4,0 %

 

N.V.T.

UA

123

119,8 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

402

1,7 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

UK

119

85,2 %

149

7,0 %

108

0,0 %

 

N.V.T.

34

5,0 %

1

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

892

18,9 %

US

5

20,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

UZ

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

XK

19

105,9 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

LS van inschrijving

Lidstaat van controle

(aantal uitgevoerde controles; % verboden)

FI

%

HR

%

HU

%

IE

%

IT

%

LT

%

LU

%

LV

%

MT

%

AD

 

N.V.T.

8

66,7 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

AL

 

N.V.T.

55

10,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

AT

0

0,0 %

48

16,1 %

1 623

1,2 %

0

0,0 %

79

7,7 %

0

0,0 %

7

N.V.T.

0

0,0 %

2

0,0 %

AZ

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BA

 

N.V.T.

4 178

9,7 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BE

13

14,3 %

5

20,0 %

70

3,2 %

0

0,0 %

220

8,0 %

5

N.V.T.

58

3,6 %

0

0,0 %

0

0,0 %

BG

0

0,0 %

633

30,8 %

2 610

10,9 %

0

0,0 %

864

52,9 %

72

2,6 %

26

2,5 %

12

N.V.T.

0

0,0 %

BO

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BY

 

N.V.T.

6

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

17

N.V.T.

 

N.V.T.

CH

 

N.V.T.

3

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

2

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CS

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CY

0

0,0 %

1

0,0 %

5

0,0 %

0

0,0 %

14

28,6 %

0

0,0 %

2

N.V.T.

0

0,0 %

0

0,0 %

CZ

28

44,4 %

73

4,4 %

2 910

5,4 %

0

0,0 %

96

7,3 %

94

9,1 %

16

N.V.T.

12

N.V.T.

0

0,0 %

DE

110

21,2 %

77

5,5 %

809

4,1 %

0

0,0 %

117

17,1 %

188

1,2 %

127

1,2 %

14

N.V.T.

2

0,0 %

DK

59

18,3 %

0

0,0 %

40

5,0 %

0

0,0 %

15

5,9 %

97

4,3 %

3

33,3 %

25

N.V.T.

0

0,0 %

EE

717

63,9 %

2

0,0 %

44

4,8 %

0

0,0 %

12

16,7 %

1 353

1,9 %

4

N.V.T.

264

0,8 %

0

0,0 %

EL

0

0,0 %

22

22,2 %

58

0,0 %

0

0,0 %

102

48,4 %

0

0,0 %

6

N.V.T.

0

0,0 %

0

0,0 %

ES

0

0,0 %

3

0,0 %

203

4,2 %

0

0,0 %

139

32,1 %

2

N.V.T.

56

3,8 %

0

0,0 %

0

0,0 %

FI

9 250

111,1 %

1

0,0 %

49

2,1 %

0

0,0 %

5

33,3 %

72

N.V.T.

3

N.V.T.

18

N.V.T.

0

0,0 %

FR

0

0,0 %

1

0,0 %

70

16,7 %

0

0,0 %

967

11,3 %

2

N.V.T.

30

4,7 %

0

0,0 %

0

0,0 %

GE

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

HR

 

N.V.T.

29 117

7,9 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

32

13,2 %

 

N.V.T.

4

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

HU

16

33,3 %

178

15,7 %

164 307

3,4 %

0

0,0 %

234

8,9 %

47

N.V.T.

10

N.V.T.

4

N.V.T.

0

0,0 %

IE

2

100,0 %

0

0,0 %

22

6,7 %

12 939

28,8 %

29

3,3 %

1

N.V.T.

0

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

IQ

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IR

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IS

 

N.V.T.

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IT

4

50,0 %

67

15,9 %

583

6,0 %

0

0,0 %

10 153

33,8 %

2

N.V.T.

17

N.V.T.

5

N.V.T.

9

133,3 %

KZ

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

2

N.V.T.

 

N.V.T.

LI

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

LT

179

73,6 %

5

0,0 %

731

2,2 %

0

0,0 %

141

9,8 %

64 531

1,4 %

17

3,7 %

912

2,4 %

0

0,0 %

LU

0

0,0 %

0

0,0 %

16

0,0 %

0

0,0 %

49

15,3 %

1

N.V.T.

125

4,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

LV

131

59,2 %

0

0,0 %

290

2,2 %

0

0,0 %

38

2,5 %

5 192

1,5 %

5

N.V.T.

4 196

1,5 %

0

0,0 %

MA

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MC

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MD

 

N.V.T.

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

ME

 

N.V.T.

150

34,8 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MK

 

N.V.T.

524

26,4 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

4

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MT

0

0,0 %

0

0,0 %

1

0,0 %

0

0,0 %

10

9,1 %

0

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

3 968

69,7 %

NL

66

27,5 %

7

0,0 %

328

1,9 %

0

0,0 %

107

14,6 %

26

N.V.T.

32

N.V.T.

15

N.V.T.

10

0,0 %

NO

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

PL

372

85,3 %

124

18,8 %

10 954

4,2 %

0

0,0 %

349

13,0 %

7 906

4,7 %

60

3,3 %

398

2,6 %

5

50,0 %

PT

0

0,0 %

0

0,0 %

9

25,0 %

0

0,0 %

50

15,5 %

0

0,0 %

16

8,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

RO

26

63,6 %

148

40,0 %

18 035

21,4 %

0

0,0 %

446

19,9 %

60

9,7 %

59

4,6 %

6

N.V.T.

0

0,0 %

RS

 

N.V.T.

2 267

15,3 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

1

N.V.T.

5

N.V.T.

 

N.V.T.

RU

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

4

N.V.T.

135

8,9 %

 

N.V.T.

SE

156

52,8 %

1

0,0 %

71

0,0 %

0

0,0 %

3

0,0 %

37

3,1 %

1

N.V.T.

10

N.V.T.

0

0,0 %

SI

6

33,3 %

1 219

16,5 %

2 510

4,4 %

0

0,0 %

137

21,9 %

12

N.V.T.

9

N.V.T.

0

0,0 %

0

0,0 %

SK

17

33,3 %

62

19,4 %

10 132

4,7 %

0

0,0 %

236

8,3 %

72

5,3 %

16

4,0 %

15

25,0 %

0

0,0 %

SL

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

SV

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

TM

 

N.V.T.

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

TR

 

N.V.T.

565

24,6 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

6

N.V.T.

1

N.V.T.

 

N.V.T.

UA

 

N.V.T.

7

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

28

N.V.T.

 

N.V.T.

UK

0

0,0 %

0

0,0 %

24

22,2 %

0

0,0 %

85

7,2 %

15

N.V.T.

0

0,0 %

0

0,0 %

16

12,5 %

US

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

UZ

 

N.V.T.

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

XK

 

N.V.T.

9

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

LS van inschrijving

Lidstaat van controle

(aantal uitgevoerde controles; % verboden)

NL

%

PL

%

PT

%

RO

%

SE

%

SI

%

SK

%

UK

%

AD

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

AL

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

AT

30

0,0 %

228

1,0 %

0

0,0 %

7

0,0 %

22

83,3 %

22

0,0 %

208

23,5 %

545

36,5 %

AZ

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BA

20

18,2 %

421

1,3 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BE

508

2,4 %

513

0,2 %

0

0,0 %

0

0,0 %

29

50,0 %

1

0,0 %

0

0,0 %

3 170

50,7 %

BG

185

5,0 %

2 286

3,5 %

0

0,0 %

208

9,9 %

1 116

212,7 %

92

34,6 %

430

48,4 %

7 513

90,6 %

BO

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

BY

21

0,0 %

20 019

6,3 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CH

7

0,0 %

18

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CS

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

CY

5

0,0 %

 

N.V.T.

0

0,0 %

0

0,0 %

1

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

87

88,6 %

CZ

199

2,1 %

8 373

3,7 %

0

0,0 %

24

0,0 %

224

75,8 %

34

25,0 %

761

34,2 %

5 168

65,9 %

DE

512

1,4 %

9 099

0,4 %

2

N.V.T.

0

0,0 %

266

119,0 %

8

0,0 %

193

33,9 %

5 000

42,0 %

DK

105

1,1 %

234

0,6 %

0

0,0 %

0

0,0 %

722

79,5 %

2

0,0 %

1

0,0 %

449

40,3 %

EE

57

4,0 %

2 973

1,8 %

0

0,0 %

2

0,0 %

413

188,4 %

0

0,0 %

1

0,0 %

350

53,9 %

EL

22

0,0 %

37

0,0 %

0

0,0 %

2

0,0 %

2

100,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

329

79,3 %

ES

280

2,6 %

473

3,6 %

25

N.V.T.

0

0,0 %

46

95,8 %

0

0,0 %

5

N.V.T.

13 162

81,5 %

FI

46

3,3 %

147

1,7 %

0

0,0 %

0

0,0 %

651

141,9 %

0

0,0 %

1

N.V.T.

43

29,4 %

FR

47

0,0 %

410

0,0 %

2

N.V.T.

0

0,0 %

19

35,3 %

1

0,0 %

1

0,0 %

2 739

53,3 %

GE

2

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

HR

26

0,0 %

697

2,5 %

 

N.V.T.

3

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

HU

133

1,9 %

3 739

1,6 %

0

0,0 %

91

2,1 %

83

93,9 %

233

13,6 %

925

41,8 %

5 161

69,4 %

IE

48

0,0 %

32

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

6

20,0 %

0

0,0 %

1

N.V.T.

10 269

77,0 %

IQ

2

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IR

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IS

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

IT

85

2,1 %

191

3,4 %

0

0,0 %

0

0,0 %

8

42,9 %

44

58,8 %

54

31,7 %

3 408

64,2 %

KZ

2

0,0 %

377

27,7 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

LI

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

LT

257

1,7 %

26 453

2,4 %

0

0,0 %

8

0,0 %

511

85,7 %

14

0,0 %

17

N.V.T.

5 908

66,7 %

LU

11

0,0 %

10

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

2

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

151

65,3 %

LV

78

0,0 %

7 580

2,7 %

0

0,0 %

0

0,0 %

234

139,7 %

4

0,0 %

88

19,1 %

595

53,6 %

MA

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MC

1

0,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MD

 

N.V.T.

934

9,4 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

ME

1

0,0 %

60

4,9 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MK

6

0,0 %

804

3,7 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

MT

7

0,0 %

 

N.V.T.

0

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

168

83,1 %

NL

4,373

2,1 %

673

1,6 %

0

0,0 %

8

25,0 %

330

89,4 %

1

0,0 %

39

72,7 %

7 639

49,9 %

NO

1

0,0 %

28

5,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

PL

907

3,2 %

420 147

9,4 %

0

0,0 %

148

2,7 %

2 253

78,0 %

233

12,5 %

1 505

26,8 %

21 734

72,3 %

PT

148

4,1 %

123

1,4 %

602

4,0 %

0

0,0 %

33

66,7 %

4

0,0 %

0

0,0 %

4 848

91,5 %

RO

271

5,6 %

3 717

4,3 %

0

0,0 %

7 404

7,1 %

313

98,1 %

362

19,5 %

718

40,8 %

13 489

97,4 %

RS

15

12,5 %

2 490

4,2 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

RU

29

0,0 %

332 212

0,8 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

SE

30

4,3 %

165

0,8 %

0

0,0 %

0

0,0 %

46 059

103,6 %

2

0.0 %

4

N.V.T.

164

39,8 %

SI

54

0,0 %

884

2,2 %

0

0,0 %

0

0,0 %

53

111,1 %

3 948

11,4 %

91

38,6 %

1 932

77,3 %

SK

138

8,5 %

4 934

3,1 %

0

0,0 %

15

12,5 %

98

80,0 %

108

10,9 %

11 135

55,3 %

4 139

71,8 %

SL

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

SV

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

TM

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

TR

80

0,0 %

2 540

2,3 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

UA

43

4,5 %

34 054

3,0 %

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

UK

67

2,6 %

36

0,0 %

0

0,0 %

0

0,0 %

33

50,0 %

0

0,0 %

6

16,7 %

174 678

30,1 %

US

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

UZ

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

XK

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.

 

N.V.T.