Brussel, 10.6.2016

COM(2016) 384 final

2016/0181(NLE)

Voorstel voor een

VERORDENING VAN DE RAAD

tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de toepasselijke kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft


TOELICHTING

1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Het marktevenwicht in de sector melk en zuivelproducten is reeds lange tijd ernstig verstoord. De mondiale vraag naar melk en zuivelproducten is in de loop van 2015 gedaald, vooral als gevolg van de invoering en de verlenging van het Russische invoerverbod en de afnemende invoer in China, de grootste importeur van zuivelproducten ter wereld. Tezelfdertijd is het melkaanbod in de voornaamste exporterende regio's over het algemeen toegenomen.

Met name in de Unie geeft de melkproductie een stijging te zien, omdat er als gevolg van het aflopen van de melkquotaregeling en de positieve vooruitzichten op de wereldmarkt voor de middellange termijn is geïnvesteerd in de melkproductiecapaciteit. In 2015 werd in de Unie 2,5 % meer melk geleverd, wat neerkomt op een toename van de hoeveelheid rauwe melk met meer dan 3,5 miljoen ton. De overtollige melk moet worden verwerkt tot langdurig houdbare producten als boter en mageremelkpoeder. In 2015 werd dan ook 8,1 % meer mageremelkpoeder en 4,7 % meer boter geproduceerd. Ramingen van DG AGRI geven aan dat in 2016 nog eens 1,4 % meer EU-melk zal worden geleverd.

De prijzen van mageremelkpoeder in de Unie zijn bijgevolg gedaald in 2014 en 2015, tot het niveau van de openbare-interventieprijs. De prijzen voor boter staan ook onder druk, maar liggen voorlopig nog boven de openbare-interventieprijs.

In artikel 3 van Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad zijn voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder tegen de in artikel 2 van die verordening bedoelde vaste prijs kwantitatieve beperkingen vastgelegd (50 000 ton voor boter en 109 000 ton voor mageremelkpoeder). Zodra die drempels worden bereikt, moeten de aankopen worden verricht via een openbare inschrijving ter bepaling van de maximale aankoopprijs.

Om de sector melk en zuivelproducten in de huidige moeilijke marktsituatie te helpen een nieuw evenwicht te vinden en om het vertrouwen in de doeltreffendheid van de interventiemechanismen te vrijwaren, heeft de Raad besloten tot een verhoging van de kwantitatieve beperkingen voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder tegen een vaste prijs in 2016.

De kwantitatieve beperking voor mageremelkpoeder, die aanvankelijk op 109 000 ton was vastgesteld, werd bereikt op 31 maart 2016. In afwachting van het hierboven bedoelde besluit van de Raad heeft een openbare inschrijving plaatsgevonden en is ca. 27 000 ton mageremelkpoeder via die procedure aangekocht.

Sinds de aankoop tegen een vaste prijs in het kader van het verdubbelde maximum is hervat, liggen de hoeveelheden mageremelkpoeder die wekelijks worden aangekocht, aanzienlijk hoger dan aan het begin van het jaar. Het ziet ernaar uit dat het nieuwe maximum snel zal worden bereikt.

Daarom dient, om dezelfde reden als voor het oorspronkelijke Raadsbesluit, de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs verder te worden verhoogd. Voor boter dringt een verhoging van de kwantitatieve beperking zich niet op, aangezien daarvoor tot dusverre geen aanbieding is ontvangen.

Aangezien het mogelijk is dat vóór de inwerkingtreding van deze verordening al automatisch een openbare inschrijving is geïnitieerd, mogen de in het kader van die procedure aangekochte hoeveelheden niet in aanmerking worden genomen en dus niet van het nieuwe maximum worden afgetrokken.

Om ervoor te zorgen dat de in deze verordening vastgestelde maatregel een onmiddellijk effect op de markt heeft en bijdraagt aan de stabilisering van de prijzen, moet deze verordening in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan.

Samenhang met bestaand beleid op het betrokken gebied

Dit voorstel is erop gericht de markten te stabiliseren en de landbouwbevolking een redelijke levensstandaard te bieden, en strookt derhalve met de geest van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten.

Het voorstel is in overeenstemming met artikel 43, lid 3, VWEU, waarin is bepaald dat de Raad, op voorstel van de Commissie, de maatregelen vaststelt voor de prijsbepaling, de heffingen, de steun en de kwantitatieve beperkingen, alsook voor de vaststelling en verdeling van de vangstmogelijkheden.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

N.v.t.

2.RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Het voorstel valt onder de gedeelde bevoegdheid van de EU en de lidstaten, en is in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Evenredigheid

Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Keuze van het instrument

N.v.t.

3.RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

N.v.t.

Raadpleging van belanghebbenden

N.v.t.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

N.v.t.

Effectbeoordeling

N.v.t.

Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

N.v.t.

Grondrechten

N.v.t.

4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De gevolgen van dit voorstel voor de begroting zijn beperkt tot het verschil tussen de vaste prijs als bedoeld in artikel 2 van Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad en de prijs die uiteindelijk zou voortvloeien uit een openbare inschrijving. Onder de huidige omstandigheden (en gelet op eerdere ervaringen) zou die laatstbedoelde prijs waarschijnlijk in de buurt van de vaste prijs uitkomen en zouden de werkelijke gevolgen voor de begroting bijgevolg te verwaarlozen zijn.

5.OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

N.v.t.

Toelichtende stukken (voor richtlijnen)

N.v.t.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

N.v.t.

2016/0181 (NLE)

Voorstel voor een

VERORDENING VAN DE RAAD

tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de toepasselijke kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 43, lid 3,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)Het marktevenwicht in de sector melk en zuivelproducten is reeds lange tijd ernstig verstoord. Terwijl de mondiale invoervraag naar melk en zuivelproducten in 2015 over het algemeen stabiel is gebleven in vergelijking met de situatie in 2014, is de productie in de Unie en de andere belangrijke exporterende regio's aanzienlijk toegenomen.

(2)De melkproductie in de Unie neemt gestaag toe omdat als gevolg van het aflopen van de melkquotaregeling en de positieve vooruitzichten op de wereldmarkt voor de middellange termijn in de Unie is geïnvesteerd in de melkproductiecapaciteit. De overtollige melk wordt verwerkt tot langdurig houdbare producten als boter en mageremelkpoeder.

(3)De prijzen van mageremelkpoeder in de Unie zijn bijgevolg gedaald in 2014 en 2015, tot het niveau van de openbare-interventieprijs.

(4)In artikel 3 van Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad 1 zijn kwantitatieve beperkingen vastgelegd voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder tegen de in artikel 2 van die verordening bedoelde vaste prijs. Zodra die drempels worden bereikt, moeten de aankopen worden verricht via een openbare inschrijving ter bepaling van de maximale aankoopprijs.

(5)De aanvankelijke kwantitatieve beperking van 109 000 ton die bij Verordening (EU) nr. 1370/2013 is vastgesteld voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs, werd bereikt op 31 maart 2016.

(6)Om de sector melk en zuivelproducten in de huidige moeilijke marktsituatie te helpen een nieuw evenwicht te vinden en om het vertrouwen in de doeltreffendheid van het openbare-interventiemechanisme te vrijwaren, zijn de kwantitatieve beperkingen voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder tegen een vaste prijs voor 2016 verdubbeld bij Verordening (EU) 2016/591 van de Raad 2 .

(7)Vóór de inwerkingtreding van Verordening (EU) 2016/591 heeft een openbare inschrijving plaatsgevonden in het kader waarvan 27 000 ton mageremelkpoeder is aangekocht.

(8)Sinds de aankoop tegen een vaste prijs in het kader van de nieuwe kwantitatieve beperking is hervat, liggen de hoeveelheden mageremelkpoeder die wekelijks worden aangekocht, aanzienlijk hoger dan aan het begin van het jaar. Er wordt dan ook verwacht dat de nieuwe kwantitatieve beperking snel zal worden bereikt.

(9)Indien vóór de inwerkingtreding van deze verordening een openbare inschrijving plaatsvindt, mogen de hoeveelheden die eventueel in het kader van die inschrijving worden aangekocht, niet in aanmerking worden genomen voor de bepaling van de hoeveelheden mageremelkpoeder die in 2016 tegen een vaste prijs mogen worden aangekocht.

(10)Om ervoor te zorgen dat de in deze verordening vastgestelde tijdelijke maatregel een onmiddellijk effect op de markt heeft en bijdraagt aan de stabilisering van de prijzen, moet deze verordening in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

In artikel 3, lid 1, van Verordening (EU) nr. 1370/2013 wordt de tweede alinea vervangen door:

"In afwijking van de eerste alinea gelden in het jaar 2016 voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder tegen een vaste prijs kwantitatieve beperkingen van 100 000 ton boter en 350 000 ton mageremelkpoeder. Indien vóór [datum van inwerkingtreding] een openbare inschrijving plaatsvindt, worden de in het kader van die inschrijving aangekochte hoeveelheden niet afgetrokken van deze kwantitatieve beperkingen.".

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

   Voor de Raad

   De voorzitter

FINANCIEEL MEMORANDUM

FS/16/CM/aj 2770087
agri.ddg2.c.3(2016) 2751015

6.142.2016.1

DATUM: 11.05.2016

1.

BEGROTINGSONDERDEEL:

05 02 12 02

KREDIETEN:

in miljoen EUR

17,0

2.

TITEL:

Ontwerp voor VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de toepasselijke kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder betreft

3.

RECHTSGRONDSLAG:

Artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

4.

DOELSTELLINGEN:

Deze ontwerpverordening betreft een verhoging van de kwantitatieve beperking voor de aankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs in 2016.

5.

FINANCIËLE GEVOLGEN

PERIODE 12 MAANDEN

(in miljoen EUR)

LOPEND BEGROTINGSJAAR

2016

(in miljoen EUR)

VOLGEND BEGROTINGSJAAR

2017

(in miljoen EUR)

5.0

UITGAVEN

-    UIT DE EU-BEGROTING
(RESTITUTIES/INTERVENTIES)

-    NATIONALE INSTANTIES

-    OVERIGE

-

-

-

-

-

-

5.1

ONTVANGSTEN

-    EIGEN MIDDELEN EU
(HEFFINGEN/DOUANERECHTEN)

-    NATIONAAL

2018

2019

2020

2021

5.0.1

RAMING VAN DE UITGAVEN

5.1.1

RAMING VAN DE ONTVANGSTEN

5.2

BEREKENINGSMETHODE:

6.0

IS FINANCIERING MOGELIJK UIT KREDIETEN DIE IN HET BETROKKEN HOOFDSTUK VAN DE LOPENDE BEGROTING ZIJN OPGEVOERD?

JA

6.1

IS FINANCIERING MOGELIJK DOOR OVERSCHRIJVING VAN EEN HOOFDSTUK NAAR EEN ANDER HOOFDSTUK VAN DE LOPENDE BEGROTING?

JA

6.2

IS EEN AANVULLENDE BEGROTING NODIG?

NEE

6.3

MOETEN OP DE VOLGENDE BEGROTING KREDIETEN WORDEN OPGEVOERD?

NEE

OPMERKINGEN:

Voorgesteld wordt de kwantitatieve beperking voor de interventieaankoop van mageremelkpoeder tegen een vaste prijs nogmaals te verhogen (van 218 000 ton naar 350 000 ton). Het is zeer waarschijnlijk dat de huidige grens zal worden bereikt en dat de aankopen moeten worden verricht via een openbare inschrijving ter bepaling van de maximale aankoopprijs. In het verleden is gebleken dat aankoopprijzen die via een openbare inschrijving zijn bepaald, doorgaans in de buurt van de vaste interventieprijs uitkomen. Daarom wordt verwacht dat de financiële gevolgen van het voorstel, vergeleken met aankopen via openbare inschrijving, te verwaarlozen zullen zijn.

(1) Verordening (EU) nr. 1370/2013 van de Raad van 16 december 2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten (PB L 346 van 20.12.2013, blz. 12).
(2) Verordening (EU) 2016/591 van de Raad van 15 april 2016 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1370/2013 houdende maatregelen tot vaststelling van steun en restituties in het kader van de gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten, wat de toepasselijke kwantitatieve beperkingen voor de aankoop van boter en mageremelkpoeder betreft (PB L 103 van 19.4.2016, blz. 3).