Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda


Mededeling over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

I    INLEIDING: DE AANPAK VAN DE VLUCHTELINGENCRISIS 

Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 60 miljoen vluchtelingen of binnenlands ontheemden: de vluchtelingencrisis is daarmee de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog. De directe oorzaak zijn conflicten en de crises, in Syrië en elders, maar het recordaantal migranten en vluchtelingen dat in 2015 in de Europese Unie aankwam, is ook het gevolg van onderliggende trends op het gebied van demografie, klimaatverandering, armoede en de mondialisering van het vervoer en de communicatie. Het is onwaarschijnlijk dat deze combinatie van factoren in de nabije toekomst een keer zal nemen. Daarom moet het migratiestelsel van de EU in 2016 radicaal worden versterkt. We moeten niet alleen de gevolgen van de onbeheerde en irreguliere stromen van personen aanpakken, maar daadwerkelijk bereid zijn om deze stromen te beheren. Voor personen die bescherming behoeven, moet worden voorzien in de mogelijkheid van gecontroleerde en legale binnenkomst en degenen die geen recht op verblijf in de Europese Unie hebben, dienen snel en doeltreffend te worden geïdentificeerd en teruggeleid.

In de tweede helft van 2015 kwam een ongekend aantal mensen
irregulier de Europese Unie binnen. Op het hoogtepunt van de toestroom, in oktober 2015, kwamen in één maand meer dan 200 000 mensen in Griekenland aan. Hoewel er in januari met een toestroom van iets meer dan 60 000 mensen sprake was van een aanzienlijke daling, zijn de cijfers voor de wintermaanden in vergelijking met de afgelopen jaren nog steeds hoog. De recente intensivering van het conflict in Syrië zorgt naar verwachting voor een verdere instroom van vluchtelingen in Turkije. Dit betekent dat er voortdurend een beroep zal worden gedaan op de Europese solidariteit, overeenkomstig de verantwoordelijkheden van de EU uit hoofde het Verdrag van Genève van 1951 betreffende de status van vluchtelingen en de humanitaire waarden, dat alle lidstaten van de Europese Unie hebben onderschreven. Ook moet de EU er voor zorgen dat vluchtelingen geen gevaarlijke reis hoeven te maken, door hen dichter bij huis te helpen. Hoewel een vermindering van de stromen zeer wenselijk is, aangezien nationale en lokale autoriteiten er vaak niet op berekend zijn, moeten we ons geen illusies maken dat de vluchtelingencrisis ten einde zal zijn vóórdat de dieperliggende oorzaken (instabiliteit, oorlog en terreur in de onmiddellijke buurlanden van Europa en met name voortdurende oorlog en wreedheden in Syrië) definitief uit de wereld zijn geholpen. De enige verantwoorde handelwijze bestaat erin deze realiteit onder ogen te zien, er naar de burger open en eerlijk over zijn en nog meer in het werk te stellen om de gevolgen van deze situatie in de Europese Unie beter en doeltreffender beheren. Daarvoor moet de Europese aanpak beter worden gecoördineerd en moeten de gezamenlijk overeengekomen regels en waarden van de EU in acht worden genomen.

De afgelopen maanden is er een route via de oostelijke Middellandse Zee en door de Westelijke Balkan ontstaan; op doortocht naar het noorden passeren migranten daarbij de ene na de andere grens, hetgeen volstrekt in tegenspraak is met de beginselen van een gemeenschappelijk Europees asielstelsel en de Schengenvoorschriften. Dit zorgde er weer voor dat verschillende lidstaten opnieuw tijdelijke interne grenscontroles invoerden en twijfelden aan de goede werking van het Schengengebied van vrij verkeer en de voordelen daarvan voor de Europese burgers en de Europese economie. Veiligheid is ook van een belangrijk punt van zorg, met name in de nasleep van de recente terroristische aanslagen op Europese bodem, en sommige lidstaten hebben veiligheid aangevoerd om deze tijdelijke maatregelen te rechtvaardigen. Het doel moet zijn te garanderen dat elke persoon die in de EU aankomt, aan grondige veiligheidscontroles wordt onderworpen.

De Europese Commissie heeft het afgelopen halfjaar consequent en voortdurend gewerkt aan een snel, gecoördineerd Europees antwoord. Zij presenteerde een uitgebreide reeks voorstellen om lidstaten uit te rusten met de noodzakelijke instrumenten om het grote aantal migranten aan te kunnen en veel van deze voorstellen zijn al goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. Onze aanwezigheid op zee is verdrievoudigd, er is een nieuw systeem voor solidariteit in noodgevallen opgezet, waarmee asielzoekers worden herplaatst vanuit de landen waar de nood het grootst is, uit de EU-begroting is een recordbedrag van tien miljard EUR vrijgemaakt om de vluchtelingencrisis aan te pakken en de landen waar de nood het hoogst is, bij te staan, er is een nieuw kader voor coördinatie en samenwerking opgezet voor de landen van de Westelijke Balkan, er is een nieuw partnerschap met Turkije in de steigers gezet en de Commissie is met een ambitieus voorstel gekomen voor een nieuwe Europese grens- en kustwacht. Met al deze voorstellen versterken we het asiel- en migratiebeleid van Europa, zodat het de nieuwe uitdagingen aankan.

Hoewel de belangrijke bouwstenen voor een duurzaam stelsel voor migratiebeheer nu op papier staan, ontbreekt het vooralsnog aan een snelle, volledige uitvoering ervan in de praktijk. In december heeft de Europese Commissie verslag uitgebracht over de voortgang bij het uitvoeren van de door de lidstaten genomen beslissingen en stelde zij vast dat de uitvoering te langzaam ging. Twee maanden later is er ten aanzien van een reeks kwesties sprake van enige vooruitgang. Dit neemt echter niet weg dat verschillende termijnen niet zijn gehaald en dat tal van toezeggingen nog maar langzaam worden nagekomen. Alle lidstaten moeten op het hoogste niveau hun politieke verantwoordelijkheid nemen, zodat nationale en lokale autoriteiten in het kader van de overeengekomen gecoördineerde Europese respons de vluchtelingencrisis ter plaatse het hoofd kunnen bieden met de steun en bijstand van de EU die de afgelopen maanden beschikbaar is gesteld.

Het herstellen van een ordelijk beheer van de grenzen aan de oostelijke Middellandse Zee-/Westelijke Balkanroute heeft op dit moment de hoogste prioriteit voor de Europese Unie. Op de volgende bijeenkomst van de Europese Raad moeten de leiders zich ertoe verbinden om vóór het voorjaar alles te doen wat nodig is om de orde in het migratiestelsel te herstellen en de irreguliere en ongecontroleerde stromen via de oostelijke Middellandse Zee-/Westelijke Balkanroute te controleren. Dit vereist van alle lidstaten moeilijke beslissingen, vastberaden handelen, verantwoordelijkheid en solidariteit.

Het belangrijkste is dat de lidstaten zich ertoe moeten verbinden om een eind te maken aan het "doorwuiven" van migranten die aangeven elders asiel aan te willen vragen. Mensen die in de Unie aankomen, moeten weten dat zij indien nodig zullen worden beschermd, maar dat het niet aan hen is om te bepalen op welke plek zij deze bescherming zullen genieten. Als zij niet voor bescherming in aanmerking komen, zullen zij worden teruggestuurd, met volledige inachtneming van het beginsel van non-refoulement.

 

Griekenland en de landen op de Westelijke Balkanroute die eerder worden aangedaan, hebben aanzienlijke steun nodig om diegenen die bescherming behoeven, doeltreffend te registreren en hun aanvragen te behandelen, en diegenen die niet in aanmerking komen voor bescherming, snel terug te sturen naar hun land van herkomst of naar andere veilige derde landen waar zij doorheen zijn gereisd. De andere lidstaten moeten, via een versnelde uitvoering van de noodherplaatsingsregelingen de al sinds september 2015 van kracht zijn, gestalte geven aan hun toezeggingen om de verantwoordelijkheid te delen en opvang en bescherming te bieden aan diegenen die daar recht op hebben. Evenzo geldt dat Griekenland weliswaar het nodige moet doen om de controles van de buitengrenzen van Schengen en de Dublin-regels weer normaal toe te passen, maar het land niet alleen kan opdraaien voor de gevolgen van de vluchtelingencrisis: het dient financiële steun en technische bijstand te blijven ontvangen van de EU-instellingen en -agentschappen en van alle andere lidstaten om de verantwoordelijkheden van een lidstaat van eerste binnenkomst te kunnen dragen conform de gezamenlijk overeengekomen EU-regels.

In deze mededeling wordt de tenuitvoerlegging van de naar aanleiding van de vluchtelingencrisis overeengekomen maatregelen geïnventariseerd en worden de belangrijkste gebieden onderscheiden die op korte termijn meer actie behoeven om de situatie weer onder controle te krijgen. De Commissie zal in de aanloop naar de bijeenkomst van de Europese Raad in maart verdere informatie verstrekken over de meer fundamentele wijzigingen die voor een duurzaam migratiebeleid nodig zijn, en met name voor de hervorming van het Dublinsysteem.

Om de vluchtelingencrisis doeltreffend het hoofd te kunnen bieden, moeten de staatshoofden en regeringsleiders zich tijdens de Europese Raad in februari zich verbinden tot het volgende:

 

de hotspots in Griekenland en Italië zo spoedig mogelijk voltooien om, overeenkomstig het beginsel dat niemand in de EU aankomt zonder behoorlijke registratie en het afnemen van vingerafdrukken, de registratie van en de bijstand aan migranten en vluchtelingen te garanderen, met specifieke steun van de EU om te zorgen voor verhoogde opvangcapaciteit en volledig functionerende asiel- en terugkeerprocedures;

een einde maken aan het "doorwuiven" en krachtiger streven naar de toepassing van EU-regels inzake asiel en grensbeheer;

veel meer vaart zetten achter de overeengekomen herplaatsingsregeling om Italië en Griekenland te ontlasten;

intensiever en coherenter gebruikmaken van de bepalingen op grond waarvan asielzoekers naar veilige derde landen kunnen terugkeren;

uitvoering geven aan de overeengekomen aanpak voor betere samenwerking en coördinatie tussen de landen op de Westelijke Balkanroute;

veel meer in het werk stellen om een doeltreffende terugkeer en overname te garanderen en de onderliggende oorzaken van migratie aan te pakken via optimalisatie van alle beschikbare instrumenten, inclusief handelspreferenties en ontwikkelingssamenwerking, zodat toezeggingen van derde landen tot concrete resultaten leiden;

vaart zetten achter de maatregelen in het kader van het gezamenlijk actieplan EU-Turkije om de stromen vanuit Turkije in te dammen, en snel uitvoering geven aan projecten in het kader van de faciliteit voor vluchtelingen in Turkije;

de buitengrenscontroles verscherpen door uiterlijk in juni, maar als het kan eerder, in te stemmen met een Europese grens- en kustwacht en door deze in de zomer operationeel te maken;

helpen voorzien in de basisbehoeften van de meest kwetsbare migranten en vluchtelingen, met name kinderen;

de EU-capaciteit voor humanitaire hulpverlening aan derde landen opvoeren en capaciteit creëren om in de EU humanitaire bijstand te verstrekken, teneinde landen met een groot aantal vluchtelingen en migranten te helpen;

EU-steun aan Syrische vluchtelingen uitbreiden, onder meer door legale mogelijkheden te bieden via hervestiging en de goedkeuring van de vrijwillige regeling met Turkije voor toelating op humanitaire gronden, overeenkomstig de aanbeveling van de Commissie van 15 december 2015.

II.    RESULTATEN TOT NU TOE

II.1    Operationele maatregelen

Beheer van de instroom van migranten en vluchtelingen

Reddingsacties op zee waren prioriteit nummer één voor de Europese Unie. In de loop van 2015 werden bij de gezamenlijke Frontex-operaties Triton en Poseidon meer dan 250 000 mensen gered 1 . Met deze interventies en de inzet van de snellegrensinterventieteams van Frontex in de Egeïsche Zee werden meer dan één miljoen irreguliere immigranten opgespoord en meer dan 900 vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd.

De maatregelen van de EU zijn ook rechtstreeks tegen migrantensmokkel gericht. In het zuidelijke en centrale Middellandse Zeegebied is de Eunavformed-operatie Sophia een nieuwe fase ingegaan waarbij, in de internationale wateren, aan boord wordt gegaan van vaartuigen die mogelijk voor migrantensmokkel of mensenhandel worden gebruikt, en deze worden doorzocht, in beslag genomen en afgeleid. De operatie, waarbij meer dan 9 000 mensen zijn gered, zou ook tot de Libische territoriale wateren kunnen worden uitgebreid, als de institutionele en politieke ontwikkelingen in Libië dit toestaan.

De EU-agentschappen, Frontex en Eurojust hebben hun capaciteit voor de bestrijding van migrantensmokkel uitgebreid: ze zijn nu beter gecoördineerd, hebben meer middelen en ze zijn permanent aanwezig in de lidstaten die onder druk staan. Tot hun werkzaamheden behoren onder meer het ter plaatse verzamelen van informatie in de hotspots om nationale autoriteiten te helpen bij het verzamelen van informatie en het starten van onderzoeken. In 2015 werden 10 735 nieuwe vermoedelijke migrantensmokkelaars toegevoegd aan de database van Europol, die momenteel informatie bevat over meer dan 38 600 verdachten. Op 22 februari opent Europol het Europees Centrum tegen migrantensmokkel, een EU-kenniscentrum op het gebied van migrantensmokkel 2 .

Met krachtige en gerichte steun van de EU zijn Griekenland en Italië begonnen met het opzetten (en in sommige gevallen voltooien) van hotspots 3 om te zorgen voor de screening, identificatie en het nemen van vingerafdrukken van onderdanen van derde landen die op irreguliere wijze bij de buitengrens van de EU aankomen. Registratie is een cruciale eerste stap bij het controleren en beheren van de stromen. De hotspots zijn zodanig opgezet dat geïntegreerde teams van grenswachten 24 uur per dag, zeven dagen per week, in specifieke faciliteiten kunnen werken. Iedereen die bij de buitengrenzen aankomt, moet worden geregistreerd, zijn vingerafdruk laten nemen en zijn documenten aan de hand van nationale en internationale veiligheidsdatabases laten controleren. Onderdanen van derde landen die op irreguliere wijze aankomen, dienen vervolgens te worden doorgeleid naar een van de drie volgende processen: het nationale asielstelsel, het Europees herplaatsingssysteem of de terugkeerregeling. Het aandeel migranten van wie de vingerafdrukken in de Eurodac-databank zijn ingevoerd, is in Griekenland gestegen van 8 % in september 2015 tot 78 % in januari 2016, en in Italië in diezelfde periode van 36 % tot 87 % 4 . De cijfers zullen naar verwachting nog verder oplopen als de hotspots volledig operationeel worden. De Commissie heeft een permanente aanwezigheid in beide lidstaten die er uitsluitend op is gericht de nationale autoriteiten bij te staan. Momenteel worden slechts 518 Frontex-deskundigen en 21 EASO-deskundigen ingezet in de hotspots. Dit aantal is ontoereikend. Het verzoek aan lidstaten om snelle interventieteams is succesvoller 5 . 

De Commissie heeft een recordbedrag van 10 miljard EUR uit de EU-begroting vrijgemaakt voor de aanpak van de vluchtelingencrisis. Een verhoging van de noodfinanciering betekende bijvoorbeeld dat in 2015 174 miljoen EUR beschikbaar was. Dit geld werd snel ingezet en was aan het eind van het jaar volledig gebruikt. In 2016 is op dezelfde manier 161 miljoen EUR beschikbaar gesteld. Ongeveer 146 miljoen EUR is toegekend aan noodfinanciering voor Griekenland.

Een ander belangrijk aspect van de EU-steun is herplaatsing. De wetgeving en de structuren zijn voorhanden om voor maximaal 160 000 mensen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben, noodherplaatsing in andere lidstaten te kunnen realiseren 6 . In de EU-begroting is 640 miljoen EUR opgenomen om herplaatsing te ondersteunen 7 , maar het tempo waarin vooruitgang wordt geboekt, blijft ver achter bij de behoeften (zie het deel over herplaatsing en bijlage 4).

In reactie op de ernstige migratiedruk en de bijzondere moeilijkheden die Zweden ondervindt, heeft de Commissie in december voorgesteld om de verplichtingen van Zweden in het kader van de herplaatsingsregeling tijdelijk op te schorten. De Commissie heeft nu een soortgelijke opschorting van de herplaatsingsverplichtingen van Oostenrijk voorgesteld.

In december heeft de Commissie een programma van 80 miljoen EUR goedgekeurd ter ondersteuning van de opbouw van opvangcapaciteit om migranten en vluchtelingen in Griekenland te huisvesten en de overeengekomen 50 000 extra plaatsen te realiseren, inclusief een door de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen (UNHCR) beheerd netwerk van 20 000 plaatsen voor asielzoekers op basis van een voucherregeling en de ondersteuning van de totstandkoming van 7 000 plaatsen in de hotspot-gebieden. In het kader van de voucherregeling zijn 14 950 plaatsen vastgesteld.

De Commissie heeft een taskforce opgericht om asielzoekers doeltreffend te informeren over hun rechten en plichten. Het is van essentieel belang dat mensen weten dat ze het recht hebben om asiel aan te vragen, maar niet om zelf de lidstaat te kiezen, en dat ze naar behoren over de gevolgen van de herplaatsingsregeling worden geïnformeerd. De eerste reeks informatieproducten over asiel en herplaatsing is beschikbaar in 14 talen 8 en wordt momenteel door het EASO gebruikt in de hotspots.

Solidariteit en verantwoordelijkheid

Er is gebruikgemaakt van het mechanisme voor civiele bescherming van de Unie om vijf landen te ondersteunen, waarbij vier verzoeken nog altijd actief zijn, nl. van Servië, Slovenië, Kroatië en Griekenland. In totaal hebben 15 landen hulp aangeboden en bijvoorbeeld tenten, slaapartikelen, persoonlijke beschermingsmiddelen, verwarmingen, generatoren en verlichting geleverd. De Europese Commissie verleent financiële steun voor het vervoer van de bijstand die door de deelnemende staten wordt aangeboden, en vergemakkelijkt de algehele coördinatie van het vervoer en de logistiek. De Commissie heeft haar financiering recent verhoogd en dekt nu 85 % van de kosten voor het vervoer van deze hulp, maar er staan nog altijd bijstandsverzoeken van lidstaten open, zoals in bijlage 9 is beschreven.

Er vinden wekelijk door de Commissie georganiseerde vergaderingen plaats om toezicht te houden op het 17 punten tellende plan dat is overeengekomen tijdens de topbijeenkomst met voorzitter Juncker over de vluchtelingenstromen langs de Westelijke Balkanroute. In een tijd waarin er vrijwel geen sprake meer was van communicatie, is deze coördinatie essentieel geweest om het risico te verminderen dat een land onverwachte stappen zou nemen die van invloed zouden zijn op een ander land. Hiervoor is rechtstreekse steun beschikbaar gesteld. De Commissie heeft 10 miljoen EUR toegewezen aan Servië en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië; verhoogde operationele capaciteit op het gebied van het migratiebeheer moet tot concrete resultaten leiden 9 . Dit bedrag komt bovenop de 22 miljoen EUR die aan humanitaire hulp is toegewezen.

II.2    Externe dimensie

De externe en de interne dimensie van migratie zijn nauw met elkaar verweven. Met haar maatregelen heeft de EU zich gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de toegenomen migratiestromen, namelijk de factoren die de stromen op gang brengen en vergemakkelijken, en op het wegnemen van de noodzaak voor vluchtelingen om een gevaarlijke reis naar Europa te maken, door ze dichter bij huis te helpen. Zij heeft zich daarnaast gericht op het verbeteren van de samenwerking op het gebied van migratiebeheer met derde landen van herkomst en doorreis, als essentieel onderdeel van hun bilaterale partnerschap met de EU en haar lidstaten.

De diplomatieke inspanningen om crises zoals in Syrië en Libië op te lossen en de dreiging van Da'esh te bestrijden zijn op de onderliggende oorzaken van de stromen gericht en moeten een stabiele omgeving creëren waar vluchtelingen naar kunnen terugkeren. Dit moet een wereldwijd streven zijn. In het geval van Libië heeft de EU politieke, financiële en logistieke steun verleend aan de inspanningen van de Verenigde Naties om een einde te maken aan de politieke en veiligheidscrisis. De afgelopen maanden is aanzienlijke vooruitgang geboekt en in december is het politieke akkoord over Libië ondertekend. De vooruitgang is echter broos en deze stappen moeten snel worden geconsolideerd met behulp van een regering van nationale eenheid die voldoende bevoegdheden geniet om het hoofd te kunnen bieden aan de dreigingen en uitdagingen waarmee Libië wordt geconfronteerd. De in december ondertekende overeenkomst moet een vervolg krijgen in de vorm van een regering van nationale eenheid die is opgewassen tegen de dreigingen en uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd: de EU heeft een steunpakket van 100 miljoen EUR klaarliggen om een toekomstige regering te helpen. De EU is wat Syrië betreft de belangrijkste donor van humanitaire en ontwikkelingshulp. Bovendien speelde zij, en speelt zij nog altijd, een belangrijke rol bij de oprichting en de werkzaamheden van de Internationale Steungroep voor Syrië. De inspanningen van de EU hebben onder meer geleid tot de met eenparigheid van stemmen aangenomen resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarbij een routekaart voor de besprekingen in Syrië en het politieke proces is vastgesteld. Nu de gevechten in het noorden van Syrië heviger worden, moeten de diplomatieke inspanningen worden verdubbeld.

 

De EU heeft op verschillende manieren gereageerd op de vernietigende gevolgen van de Syrische crisis. Wat betreft de humanitaire hulp aan Syrië en de buurlanden waar de vluchtelingen worden opgevangen, bedroeg de bijdrage uit de EU-begroting in 2015 meer dan 400 miljoen EUR: deze bijdrage maakt deel uit van de meer dan 5 miljard EUR aan humanitaire, ontwikkelings- en stabilisatiehulp die de EU in totaal heeft toegezegd. Het ging hierbij onder meer om rechtstreekse steun aan Syriërs die in Syrië zijn gebleven en om steun aan landen met het grootste aandeel Syrische vluchtelingen per hoofd van de bevolking. Er is meer dan 160 miljoen EUR besteed aan levensreddende operaties in Syrië zelf, op het gebied van gezondheidszorg, bescherming, water, sanitaire voorzieningen, voedsel en huisvesting, 97 miljoen EUR aan vluchtelingen in Libanon, 58 miljoen EUR aan die Jordanië en 35 miljoen EUR aan die in Turkije. Het Regionale trustfonds van de EU voor de Syrische crisis is een zeer flexibel en doeltreffend instrument voor het bundelen en uitrollen van de hulp van de EU en haar lidstaten. Tot dusver heeft het fonds 654 miljoen EUR aan bijdragen aangetrokken, maar daarmee is het streefbedrag nog niet gehaald: daarvoor moeten de nationale bijdragen samen even hoog zijn als de bijdrage uit de EU-begroting 10 . Met het fonds worden tot 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen en overbelaste gastgemeenschappen in Libanon, Turkije, Jordanië en Irak ondersteund. Er wordt op deze manier voorzien in basisonderwijs en kinderbescherming, betere toegang tot gezondheidszorg, verbeterde drink- en afvalwaterinfrastructuur en ondersteuning van economische kansen en sociale inclusie. Zoals aangekondigd op de vorige week in Londen gehouden conferentie over steun voor Syrië en de regio, bedraagt de bijdrage van de EU voor het beëindigen van de crisis in Syrië in 2016 1,115 miljard EUR. De Commissie neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat de EU-bijdrage in 2017 op hetzelfde niveau zal blijven. Op de conferentie heeft de Commissie wat de internationale reactie betreft eveneens het voortouw genomen met het voorstel om afspraken ("compacts") te maken met Jordanië en Libanon. Daarbij gaat het om brede pakketten met tal van beleidsmaatregelen op diverse bevoegdheidsterreinen van de Unie, en in het bijzonder om handelspreferenties.

In november 2015 kwamen tijdens de migratietop in Valletta Europese en Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders bijeen om de samenwerking op het gebied van migratie tussen de landen van herkomst, doorreis en bestemming te versterken. Tijdens de top werd de noodzaak onderstreept verdere inspanningen te leveren om de migratie naar Europa te beteugelen en migratie in de ontwikkelingssamenwerking te integreren. Ook werden er concrete maatregelen overeengekomen die eind 2016 moeten worden uitgevoerd. De EU heeft een noodtrustfonds voor Afrika opgezet ten behoeve van de stabiliteit, de bestrijding van de diepere oorzaken van onregelmatige migratie en ontheemding en de samenwerking op het gebied van migratie met landen van herkomst en doorreis. Het financieringsniveau nadert 1,9 miljard EUR, maar ook hier blijven de bijdragen van de lidstaten (van minder dan 82 miljoen EUR) ver achter bij de doelstelling om de bijdrage van de EU te evenaren 11 . Er zijn al projecten afgesproken voor een totaalbedrag van meer dan 350 miljoen EUR, onder meer om banen te scheppen, het beheer van migratie te verbeteren en de veiligheid te vergroten 12 . Daarnaast heeft de EU steun verleend aan vluchtelingen en binnenlands ontheemden in Libië. Op diplomatiek niveau zijn de hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter en de Commissie tevens begonnen om migratie en veiligheid in de bilaterale politieke prioriteiten met Afrikaanse landen op te nemen.

 

Met het gezamenlijke actieplan EU-Turkije 13  is een belangrijke stap vooruit voor de samenwerking ten behoeve van Syriërs die in Turkije tijdelijke bescherming genieten, en voor het migratiebeheer in verband met de crisis die het gevolg is van de situatie in Syrië (zie het deel over de samenwerking met Turkije hieronder). De EU en haar lidstaten zullen hun samenwerking met Turkije intensiveren en hun politieke en financiële inzet aanzienlijk opvoeren. Een belangrijke bijdrage van de EU, die de geest van de gezamenlijke verantwoordelijkheid weerspiegelt, is de op 24 november 2015 ingestelde faciliteit voor vluchtelingen in Turkije, waarvan de financiering op 3 februari 2016 door de lidstaten is overeengekomen. Met deze faciliteit worden de middelen van de EU en de lidstaten gebundeld, zodat per direct is voorzien in een alomvattend en gecoördineerd steunpakket ter ondersteuning van 2 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, bedraagt in 2016-2017 3 miljard EUR.

III.    PRIORITAIRE MAATREGELEN VOOR DE KOMENDE WEKEN EN MAANDEN

Het migratiebeheer van de EU is onder zware druk komen te staan door de stroom aan vluchtelingen en migranten. Het grensbeheer en de asielprocedures op de plaatsen van eerste binnenkomst waren hier niet tegen opgewassen. Er is een stroom van vluchtelingen en migranten ontstaan die duidelijk in strijd is met de basisregels van het asielstelsel van de EU. Vluchtelingen hebben geprobeerd door te reizen naar de door hen gewenste bestemming, terwijl de EU-regels voorschrijven dat zij bescherming moeten aanvragen in het eerste EU-land dat zij bereiken. In plaats dat de landen op de route hun verantwoordelijkheid namen om asielaanvragen te behandelen, begonnen zij zichzelf uitsluitend als doorreislanden te zien. Het gevolg was dat de regels niet meer werden toegepast en dat er onevenredige en onhoudbare druk op de drie belangrijkste lidstaten van bestemming kwam te staan. Hierdoor werd het ook veel moeilijker om vaart te zetten achter herplaatsing. Het herstellen van de orde in deze omstandigheden vereist snelle gecoördineerde Europese maatregelen, niet alleen om de onmiddellijke tekortkomingen te verhelpen, maar ook om de omvang van de toestroom van migranten zelf terug te brengen.

III.1    Stabilisering van de situatie in de lidstaten die de sterkste druk ondervinden

Er is onmiskenbaar behoefte aan maatregelen om de enorme druk te verhelpen op de lidstaten waar het merendeel van de vluchtelingen en migranten aankomt in de EU. De maatregelen moeten door alle lidstaten worden gesteund, en met name Griekenland en Italië moeten worden bijgestaan.

Door de hotspot-aanpak kan de aandacht uitgaan naar de plaatsen die het meest onder druk staan. Dankzij de hotspots kan enige orde en lijn worden aangebracht in een situatie waarin recordaantallen mensen aankomen. Zes maanden nadat de hotspots in september vorig jaar van start zijn gegaan, is er echter veel minder vooruitgang geboekt dan gezien de schaal van het probleem nodig is. Momenteel zijn slechts drie hotspots 14 volledig operationeel. Het is nu van essentieel belang om de overige hotspots operationeel te maken. Dit moet snel gebeuren, anders bestaat er een groot risico dat de druk zich eenvoudigweg naar het zwakste punt verplaatst. De komende dagen moeten worden gebruikt om het proces te versnellen zodat de hotspots onmiddellijk volledig operationeel zijn. Dat betekent dat, met steun van de nationale en EU-ambtenaren ter plaatse, de tekortkomingen moeten worden aangepakt in de infrastructuur, bij het personeel en in de connectie tussen de hotspots en de rest van het migratiestelsel. De regels inzake de registratie, identificatie, het nemen van vingerafdrukken en de veiligheidsscreening van mensen die aankomen moeten doeltreffend en systematisch worden toegepast. Het is van cruciaal belang dat lidstaten het verzoek van Frontex en AESO om deskundigen inwilligen 15 . 

In het geval van Griekenland betekent dit dat werkzaamheden moeten worden bespoedigd en tekortkomingen met hernieuwd elan moeten worden aangepakt. De uitrol van de hotspots is langzaam gegaan. De hotspots moesten vanaf nul worden opgebouwd en er waren tekortkomingen op het gebied van infrastructuur, personele middelen en coördinatie. Momenteel kan slechts één hotspot als volledig operationeel worden beschouwd, maar de andere zijn bijna voltooid 16 . Na intensief overleg met de Commissie heeft de Griekse regering zich er recent toe verbonden de strijdkrachten in te zetten om de hotspots tegen de Europese Raad van februari volledig operationeel te maken. Dit omvat de voltooiing van de constructie, het leveren van essentiële diensten en het inzetten van het nodige personeel. De opvangcapaciteit moet omhoog, zowel ten behoeve van humanitaire behoeften als voor een beter beheer van de toestroom. Er is al EU-financiering al voorhanden om de 50 000 extra plaatsen die zijn afgesproken tijdens de topbijeenkomst over de Westelijke Balkan, snel te realiseren. In elke fase van het proces moeten gestandaardiseerde procedures worden toegepast en dient optimaal gebruik te worden gemaakt van de Eurodac-vingerafdrukscanners. De steun van de EU mag evenmin tekortschieten: de agentschappen moeten op alle eilanden aanwezig zijn.

In Italië is het aantal aangekomen migranten afgenomen doordat het winter is, maar er moeten voorbereidingen worden getroffen voor als de weersomstandigheden verbeteren en er zich waarschijnlijk een plotselinge toename voordoet 17 . Slechts twee hotspots 18 zijn volledig operationeel. De herinrichting en de opening van twee andere hotspots ligt momenteel op schema. De trage voortgang bij de laatste twee hotspots hangt ermee samen dat één locatie momenteel als centrum voor herplaatsing wordt gebruikt en de andere locatie met administratieve problemen met de havenautoriteiten kampt. Indien nodig moeten er alternatieve locaties worden overwogen als dit de enige manier is om de komende weken voldoende capaciteit te hebben. Daarnaast moet er meer gedaan worden om lacunes op te vullen en de efficiëntie te verbeteren. Daarbij gaat het om betere medische hulp, meer coördinatie van de ontscheping van op zee geredde migranten en volledige connectiviteit van de databases voor veiligheidscontroles. De Commissie is bereid om (samen met functionarissen van Frontex en EASO) in Oost-Sicilië een innovatief mobiel hotspot-team op te zetten om te helpen bij het identificeren, het nemen van vingerafdrukken en het verstrekken van informatie aan migranten die niet in de aangewezen haven-hotspots kunnen worden ontscheept, en zo hulp te bieden bij opvullen van de lacunes bij het nemen van vingerafdrukken en de registratie van migranten buiten de hotspots. De connectie met het vasteland is van belang om ervoor te zorgen dat voor terugkeer of verdere asielprocedures aangemerkte migranten in het systeem opgeslagen blijven.

De verscherpte veiligheidsmaatregelen moeten een essentieel onderdeel uitmaken van de hotspots in Italië en Griekenland. Er zijn problemen geconstateerd op het gebied van de samenhang van de afgegeven documentatie en deze problemen lijken erger te zijn bij de knelpunten, zoals bij de overdracht van hotspots naar het vasteland. In Griekenland is de invoering van veiligheidskenmerken op het document dat bij registratie wordt afgegeven essentieel om te voorkomen dat deze documenten worden geruild of vervalst. De controles aan de hand van Europese en Interpol-veiligheids- en documentcontroledatabases, met name het Schengeninformatiesysteem, moeten een systematische praktijk worden, waarbij de uitgezonden functionarissen van Frontex toegang moeten hebben tot de Europese databases. De systematische controles aan de hand van veiligheidsdatabases zijn niet alleen verplicht op grond van het EU-recht, maar des te belangrijker in het licht van de zeer reële terroristische dreiging. Zowel Griekenland als Italië heeft te maken gehad met het probleem dat migranten hebben geweigerd om hun vingerafdrukken te laten afnemen. Het wijzigen van nationale wetgeving moet prioriteit krijgen en alle operationele stappen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat van alle migranten vingerafdrukken worden afgenomen (inclusief, in laatste instantie, via een evenredig gebruik van dwang) en dat alle secundaire migratiebewegingen van niet-geïdentificeerde en ongeregistreerde migranten worden vermeden. Er is vooruitgang geboekt, maar er moet een tandje bij om ervoor te zorgen dat uiterlijk op het moment van de Europese Raad van maart sprake is van een volledige identificatie en registratie van alle gegevens. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat het onderzoek naar en de vervolging van criminelen die zich bedienen van reis- en identiteitsdocumentenfraude om migranten te smokkelen, krachtiger worden aangepakt.

De essentie van de hotspot-aanpak is dat via een proces van identificatie en het filteren van aanvragen mede kan worden bepaald wie er wel behoefte heeft aan internationale bescherming en wie niet. De EU en haar agentschappen moeten bereid zijn alle nodige steun te verlenen om dit proces te verwezenlijken. In dit verband is de aansluiting met de terugkeerregeling bij uitstek van belang. Op 1 februari is Frontex gestart met een nieuw, voornamelijk op Griekenland, Italië en Bulgarije gericht programma ter ondersteuning van de terugkeer, dat in een brede en flexibele ondersteuning voorziet. Griekenland heeft op dit gebied in het verleden enig succes geboekt: kort geleden, in 2013, presteerde het land met een terugkeerpercentage van 59 % nog boven het EU-gemiddelde. Momenteel zijn extra inspanningen nodig om de procedures te versnellen. Griekenland moet in snel tempo terugkeerbesluiten uitvaardigen voor migranten die op irreguliere wijze het Griekse grondgebied binnenkomen, maar geen asiel aanvragen of hiervoor niet in aanmerking blijken te komen. Het land moet waar mogelijk gebruikmaken van versnelde procedures voor de terugkeer van migranten en ervoor zorgen dat alle migranten tijdens het proces onder controle blijven staan van de autoriteiten. Deze maatregelen zijn ook nodig om (onder meer via detentie) te voorkomen dat irreguliere migranten onderduiken voordat zij worden teruggeleid.

Italië heeft ook problemen ondervonden met het garanderen van doeltreffende terugkeer. Het land heeft vooruitgang geboekt op het gebied van een nieuw programma voor begeleide vrijwillige terugkeer (dat snel operationeel zou moeten worden), werkt aan overname en past met succes versnelde procedures toe om terugkeerbesluiten uit te vaardigen en irreguliere migranten door bepaalde Afrikaanse landen te laten overnemen. Het blijft echter een probleem dat er irreguliere migranten zijn die onderduiken voordat de procedures zijn afgerond. Zowel de beperkte detentiecapaciteit als het maximum van 90 dagen administratieve detentie met het oog op terugkeer moet dringend worden aangepakt. De EU en haar agentschappen zullen de Italiaanse autoriteiten bij deze zaken blijven helpen.

 

Hervatting van de Dublinoverdrachten naar Griekenland

Wil het gemeenschappelijk Europees asielstelsel kunnen functioneren, dan moet het daadwerkelijk mogelijk zijn om asielzoekers terug te sturen naar het land waar zij de EU zijn binnengekomen ("Dublinoverdrachten"), overeenkomstig de gezamenlijk overeengekomen EU-regels. In oktober bracht de Commissie in herinnering dat de lidstaten sinds 2010-2011 geen Dublinoverdrachten meer naar Griekenland hebben kunnen uitvoeren 19 . De structurele tekortkomingen waar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Europees Hof van Justitie op hebben gewezen, hebben betrekking op de volledige toegang tot het asielstelsel en de beschikbaarstelling en kwaliteit van de opvangcapaciteit. De verantwoordelijkheid om tot hervatting van de overdrachten te besluiten ligt bij de autoriteiten van de lidstaten, op gezag van hun rechterlijke instanties en het Hof van Justitie. Hoewel er sindsdien vooruitgang is geboekt, zijn er nog altijd tekortkomingen op het gebied van de opvangcapaciteit en -omstandigheden, de toegang tot de asielprocedure, de beroepsmogelijkheden en de beschikbare rechtshulp. De Commissie hecht daarom vandaag haar goedkeuring aan een aanbeveling met de concrete stappen die nodig zijn om Griekenland weer zijn plaats in het Dublinsysteem te laten innemen 20 . Zowel de verslaglegging door Griekenland over de voortgang bij het uitvoeren van de aanbevolen maatregelen als andere input, zoals verslagen van het Comité van ministers van de Raad van Europa over de uitvoering van de arresten en van de UNHCR, zal uitwijzen of de specifieke vooruitgang zodanig is dat de lidstaten de individuele Dublinoverdrachten naar Griekenland kunnen hervatten. Daarbij moet in het achterhoofd worden gehouden dat de omvang van de overdrachten en de over te dragen categorieën personen moeten overeenkomen met de specifieke vooruitgang die is geboekt.

Belangrijkste volgende stappen:

Griekenland en Italië moeten met de volledige steun van de EU op alle locaties geheel operationele hotspots realiseren, en wel zo snel mogelijk;

andere lidstaten moeten dringend de nog ontbrekende Frontex- en EASO-deskundigen beschikbaar stellen;

Griekenland en Italië moeten meer inspanningen leveren om weer tot doeltreffende terugkeer te komen en te voorkomen dat irreguliere migranten vóór terugkeer onderduiken; 

Griekenland moet de stappen zetten die de Commissie in haar aanbeveling van vandaag beschrijft, zodat de Dublinoverdrachten van geval tot geval en op basis van de geboekte vooruitgang kunnen worden hervat.

III.2    De uitvoering van herplaatsing

Met de vaststelling van de twee juridisch bindende besluiten tot herplaatsing van de Raad is onderkend dat er in een noodsituatie dringend bijstand moet worden verleend aan Griekenland en Italië. Herplaatsing is van essentieel belang voor het verminderen van de druk op de lidstaten die het zwaarst worden belast en voor het herstellen van de orde bij het migratiebeheer. Daarvoor moeten de herplaatsende landen en de ontvangende landen wel doeltreffend samenwerken. In de eerste plaats is het natuurlijk zaak dat Griekenland en Italië ordelijke en grondige registratie en screening nastreven. De twee lidstaten voeren momenteel systemen in voor het identificeren, doorverwijzen, registreren en overbrengen van kandidaten voor herplaatsing en zullen voor vertrek ook een medische en veiligheidsscreening verrichten.

Asielzoekers moeten begrijpen dat herplaatsing meer zekerheid biedt dan zich aan het plaatselijke asielstelsel te onttrekken en dat hen belet zal worden om op irreguliere wijze naar de lidstaat van herplaatsing van hun keus te reizen. In het geval van Griekenland vereist dit betere controle (met ondersteuning en bijstand van de EU) van de grens tussen Griekenland en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Dit moet met name waarborgen dat personen die het EU-grondgebied op irreguliere wijze zijn binnengekomen, worden geregistreerd en dat wie geen recht op verblijf in de Europese Unie heeft, snel en doeltreffend wordt geïdentificeerd en teruggezonden. Verder is het van kritiek belang dat er aan secundaire bewegingen naar andere lidstaten sancties worden verbonden en dat betrokkenen worden teruggestuurd naar hun land van herplaatsing.

Maar alles valt of staat met de politieke wil van de lidstaten om van herplaatsing een succes te maken 21 . Hoewel het aantal kandidaten dat in aanmerking blijkt te komen, toeneemt, hebben de lidstaten tot dusver amper 2 000 van de aangeboden plaatsen officieel toegezegd en hebben slechts twaalf lidstaten herplaatste personen ontvangen. Op 8 februari waren er nog maar 218 mensen herplaatst vanuit Griekenland en 279 vanuit Italië 22 . Vijf lidstaten hebben nog geen plaatsen voor herplaatsing beschikbaar gesteld 23 . Dat herplaatsing zo traag verloopt, wordt onder meer geweten aan het gebrek aan speciale contactpunten (voor het verrichten van medische en veiligheidscontroles – de enige gronden waarop een lidstaat van herplaatsing een kandidaat voor herplaatsing mag weigeren) en ontoereikende opvangcapaciteit voor aankomsten in de ontvangende lidstaat. De lidstaten van herplaatsing moeten een einde maken aan de vertragingen en het vermelden van absolute voorkeuren bij het opgeven en vastleggen van beschikbare plaatsen.

Daarom heeft de Commissie alle lidstaten vandaag door middel van een schrijven gewezen op hun plichten uit hoofde van de twee besluiten en opgeroepen om vaart te zetten achter de tenuitvoerlegging, gelet op de duidelijke doelstelling dringende bijstand te verlenen. Naarmate de grenscontroles langs de Westelijke Balkanroute strenger worden, zal ook de druk die deze besluiten moesten verlichten waarschijnlijk oplopen, waardoor de behoefte aan solidariteit nog groter wordt.

 

Volgende belangrijke stappen

De lidstaten zouden hun toezeggingen moeten nakomen door meer vaart te zetten achter de uitvoering van de herplaatsingsbesluiten.

De lidstaten en de EU-agentschappen (Frontex, EASO) zouden Griekenland moeten helpen de grens tussen Griekenland en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië beter te beheren. Dit moet met name waarborgen dat personen die het EU-grondgebied op irreguliere wijze zijn binnengekomen, worden geregistreerd en dat wie geen recht op verblijf in de Europese Unie heeft, snel en doeltreffend wordt geïdentificeerd en teruggezonden.

III.3    Solide grenzen

Het beheer van de EU-buitengrenzen brengt verantwoordelijkheden mee. Wie de grens op irreguliere wijze overschrijdt, moet in de gelegenheid worden gesteld om internationale bescherming aan te vragen. Indien hiervan gebruik wordt gemaakt, dient de lidstaat van eerste binnenkomst toegang te bieden tot de nationale asielprocedures, overeenkomstig internationaal en Europees recht. Wordt er geen asiel aangevraagd, dan kan en moet de lidstaat van eerste lidstaat de toegang weigeren. Tegenover deze taak bij het grenstoezicht staan de plichten van migranten aan de grens – het beginsel van "geen registratie, geen rechten". Onderdanen van derde landen moeten voldoen aan de toegangsvoorwaarden van de Schengengrenscode en bijvoorbeeld over een geldig reisdocument beschikken 24 . De lidstaten moeten passende maatregelen nemen om te waarborgen dat wie is toegelaten op hun grondgebied in verband met een asielverzoek, niet kan onderduiken voordat het tot een beoordeling en een besluit over de asielaanvraag is gekomen. Het moet duidelijk zijn dat de wens door een bepaalde lidstaat te reizen om asiel aan te vragen in een andere lidstaat, nooit een reden kan zijn om toegang te verlenen. Het recht op toegang tot een eerlijke asielprocedure – dat is erkend in het internationale vluchtelingenrecht en zowel door de EU-lidstaten als de Westelijke Balkanlanden wordt geëerbiedigd – mag niet worden gebruikt als voorwendsel om te proberen zelf het land te kiezen waar de asielaanvraag wordt ingediend.

Dit is echter een trend die de afgelopen maanden kenmerkend was voor de grenscontroles langs de Westelijke Balkanroute. Onder zware migratiedruk zijn verscheidene landen, waaronder lidstaten, zichzelf uitsluitend als landen van doorreis gaan zien; zij stemden hun capaciteit af op kleinschalige opvang voor de zeer korte termijn en vervoerden migranten in sommige gevallen van de ene naar de andere grens. De samenwerking tussen de landen op de Westelijke Balkanroute laat nog steeds te wensen over. Het gebeurt geregeld dat beslissingen eenzijdig in één land worden genomen, met een domino-effect op de grenzen van elk land dat de migranten eerder passeren. Het resultaat is een de-factobeleid waarbij toegang wordt geweigerd op grond van nationaliteit of van het land waar de betrokkene asiel wil aanvragen. Een dergelijk beleid is geen structurele oplossing voor de uitdaging waar de Europese Unie voor staat. Daarom hecht de Commissie zoveel belang aan de registratie van migranten, weerbare grenzen en meer opvangcapaciteit.

De eerste stap om de situatie te normaliseren, bestaat erin te aanvaarden dat dergelijke maatregelen moeten worden gecoördineerd teneinde verantwoordelijkheden niet af te schuiven, spanningen tussen buurlanden te vermijden en te voorkomen dat grote groepen migranten ergens op de route vast komen te zitten. Dit vereist vroegtijdige waarschuwing en transparantie. Als tweede stap moet echter nu weer de hand aan het systeem worden gehouden: binnenkomst moet zijn voorbehouden aan wie asiel aanvraagt in het nationale stelsel van de lidstaat die volgens de Dublinregels verantwoordelijk is. De wetenschap dat vluchtelingen en migranten al een andere lidstaat zijn gepasseerd, heeft de bereidheid van de lidstaten om deze verantwoordelijkheden te vervullen uiteraard ondermijnd. Toch moet dit weer de norm worden.

Recentelijk tekent zich echter een duidelijke trend af langs de Westelijke Balkanroute: de grenscontroles worden geleidelijk strenger en de grenzen zouden zelfs op slot kunnen gaan als de migrantenstroom niet afneemt. De toezeggingen die zijn gedaan op de topbijeenkomst over de Westelijke Balkanroute moeten dan ook sneller worden nagekomen en er moet voor worden gezorgd dat de besluiten in de lidstaten ten volle worden gecoördineerd en zo nodig in EU-recht worden vervat.

In dit verband wordt Griekenland geacht om met krachtiger ondersteuning van Frontex volledig toezicht uit te oefenen aan zijn grens met de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Op verzoek van Griekenland is hiermee een begin gemaakt in de vorm van een beperkte inzet van Frontex. Deze inzet zou nu moeten worden uitgebouwd en worden geoptimaliseerd door met name het takenpakket dat uitgezonden functionarissen mogen verrichten, uit te breiden. Omdat het niet mogelijk is een gezamenlijke Frontex-operatie rechtstreeks op het grondgebied van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië uit te voeren, wordt er momenteel gewerkt aan alternatieve vormen van bijstand door Frontex. Aanvullende maatregelen aan de noordzijde van de betrokken grens moeten in een EU-kader worden uitgevoerd.

De mate waarin de Unie een gebied zonder binnengrenscontrole kan handhaven, is afhankelijk van de veiligheid van de buitengrenzen. Het Schengenstelsel biedt de lidstaten behoorlijk wat vrijheid om in te spelen op veranderende omstandigheden. In specifieke situaties mogen lidstaten tijdelijk opnieuw controles invoeren aan alle of bepaalde delen van hun binnengrenzen wanneer de openbare orde of de binnenlandse veiligheid ernstig wordt bedreigd. Doordat er voortdurend meer migranten en vluchtelingen aankwamen, zijn lidstaten hun toevlucht gaan nemen tot laatste redmiddelen als het plaatsen van hekken en het tijdelijk opnieuw invoeren van binnengrenscontroles 25 . In de Schengengrenscode is vastgesteld hoe lang de heringevoerde controles aan de grens mogen duren, overeenkomstig het uitzonderlijke karakter ervan. Verlenging is enkel mogelijk onder strikte voorwaarden. Deze controles zouden na in totaal acht maanden moeten worden opgeheven, tenzij de Raad aanbeveelt om ze te verlengen omdat de in een Schengenevaluatieverslag geconstateerde ernstige tekortkomingen in verband met de buitengrenscontrole aanhouden en niet zijn verholpen, wanneer de algemene werking van het Schengengebied in gevaar komt, of wanneer de openbare orde of de binnenlandse veiligheid ernstig wordt bedreigd.

In het kader van de routine-evaluatie van het buitengrensbeheer is in november 2015 een onaangekondigd evaluatiebezoek gebracht aan de buitengrenzen van Griekenland. Twee teams met deskundigen van de lidstaten en de Commissie onderwierpen de Griekse zeegrens (twee eilanden in de Egeïsche Zee) en de landgrens met Turkije aan een evaluatie. Nadat de Griekse autoriteiten in de gelegenheid waren gesteld om opmerkingen te maken over de inhoud van het verslag, brachten de lidstaten in het Schengencomité er een gunstig advies over uit. Op 2 februari concludeerde de Commissie dat de vastgestelde manco's ernstige tekortkomingen vormden. De Raad beraadt zich thans op aanbevelingen om deze ernstige tekortkomingen te verhelpen. De Commissie staat klaar om passende uitvoeringsmaatregelen te nemen wanneer de Raad hiertoe besluit.

De kosten van de herinvoering van binnengrenscontroles

De stabilisering van het Schengensysteem door middel van zijn vrijwaringsmechanismen is van wezenlijk belang om ervoor te zorgen dat alle binnengrenscontroles vervolgens ook weer worden opgeheven. Anders zouden niet alleen de enorme voordelen van vrij verkeer teniet worden gedaan – het zou ook de interne markt kunnen ondermijnen door hoge economische kosten voor burgers en bedrijven te veroorzaken 26 . Als de herinvoering van grenscontroles een stelselmatig en duurzamer karakter krijgt, zou dit grensarbeiders, vrachtvervoerders en overheden in de EU wel eens voor hoge kosten kunnen stellen. Het vrij verkeer van goederen binnen de EU vertegenwoordigt thans een waarde van meer dan 2 800 miljard EUR en heeft een volume van 1 700 miljoen ton. Het stelselmatig en langdurig herinvoeren van binnengrenscontroles alleen al zou gepaard gaan met algemene directe kosten van naar schatting 5 tot 18 miljard EUR 27 . Dit zou beslist niet alleen voelbaar zijn in de transportsector, maar ook in het volume en de kosten van de goederenhandel doorwerken en gevolgen hebben voor de efficiëntie van de Europese logistieke sector, waardoor de prijzen waarschijnlijk zouden stijgen. Ook de arbeidsmarkt zou hierdoor extra onder druk komen te staan: 1 % van alle werknemers die in een Schengenland wonen, werken in een andere lidstaat en zouden hinder ondervinden van de herinvoering van controles 28 .

Simulaties wijzen uit dat als de grenscontroles gepaard gaan met een versnippering van het gemeenschappelijk visumbeleid van de EU, dit grote gevolgen zou kunnen hebben voor de toeristische sector (tussen de 10 en 20 milard EUR, ofwel 0,07 % tot 0,14 % van het bbp van de EU). Als er een proces op gang komt dat de diepte van de economische integratie in gevaar brengt, waaronder de goede werking van de Economische en Monetaire Unie, kunnen de indirecte kosten op de middellange termijn nog veel hoger uitvallen dan de directe schattingen, aangezien de impact op de handel, investeringen en mobiliteit binnen de Unie ongekend zou zijn.

Een duurzame oplossing aan de buitengrens

In december 2015 keurde de Commissie een grenzenpakket goed dat is samengesteld om het migratiebeheer te verbeteren en de veiligheidsbedreigingen in de EU aan te pakken, zonder afbreuk te doen aan het beginsel van vrij verkeer in het Schengengebied. Centraal onderdeel van dit pakket is het voorstel van de Commissie van 15 december 2015 inzake een Europese grens- en kustwacht 29 . Er wordt voorgesteld om een gemeenschappelijk systeem in het leven te roepen om de buitengrenzen aanzienlijk doeltreffender te controleren, tekortkomingen veel sneller te identificeren en duidelijke, operationele maatregelen te nemen om deze tekortkomingen te verhelpen 30 . Frontex zou zo snel mogelijk moeten worden omgevormd tot een Europees grens- en kustwachtagentschap, met nieuwe taken en verantwoordelijkheden, en eigen operationele middelen, zodat het onmiddellijk in actie kan komen aan de buitengrenzen wanneer dringend optreden geboden is. Dit nieuwe agentschap zal niet alleen over tweemaal zoveel personeel beschikken als Frontex, maar ook kunnen putten uit een reservepool van ten minste 1 500 nationale deskundigen die binnen drie dagen zouden kunnen worden ingezet. Zo zou er een einde komen aan het probleem dat de lidstaten geen gehoor geven aan de oproep van Frontex om nationale grenswachten beschikbaar te stellen. Het voorstel voorziet in een dringende behoefte en de grenzen van de EU blijven kwetsbaar totdat dit geregeld is. In de conclusies van de Europese Raad van december 2015 is de Raad verzocht om tegen juni tot een standpunt te komen. De Commissie sluit zich aan bij de leiders die erop aandringen de Europees grens- en kustwacht sneller op te richten en al deze zomer operationeel te maken. 

Ook heeft de Commissie een voorstel voor een gerichte wijziging van de Schengengrenscode gepresenteerd om ervoor te zorgen dat EU-burgers aan de buitengrens worden onderworpen aan een verplichte stelselmatige controle aan de hand van de relevante gegevensbanken 31 . Dit zou de veiligheid sterk bevorderen, met name wat buitenlandse terroristische strijders betreft. Voor onderdanen van derde landen blijft stelselmatige controle aan de hand van de relevante gegevensbanken bij in- en uitreis verplicht.

Volgende belangrijke stappen

Het Europees Parlement en de Raad zouden uiterlijk in juni, zo niet eerder, overeenstemming moeten bereiken over het oprichten van de Europese grens- en kustwacht, zodat deze nog gedurende de zomer operationeel kan worden;

Alle Westelijke Balkanlanden zouden de praktijk waarbij zij vroegtijdig waarschuwen voor wijzigingen van de grensregels en -procedures moeten staken en het internationale en EU-recht weer ten volle moeten toepassen;

Griekenland zou de ernstige tekortkomingen die in het kader van de Schengenvrijwaringsprocedures zijn vastgesteld, snel moeten verhelpen en daarbij onder meer zijn grens met de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië volledig onder toezicht moeten stellen;

Eventuele aanvullende bijstand aan de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zou binnen een EU-kader moeten worden verleend.

III.4    Voorzien in de basisbehoeften van migranten en vluchtelingen

De EU laat zich bij haar benadering van vluchtelingen en migranten leiden door haar humanitaire plicht en de grondrechten. Veel van de lopende specifieke acties zijn hierdoor ingegeven: opsporing en redding in de Middellandse en Egeïsche Zee, de hulp aan de landen die te maken hebben met een grote instroom van vluchtelingen om zaken als de opvangcapaciteit te verbeteren, en de bijstand aan lidstaten bij de hulpverlening aan mensen in nood en de bevordering van integratie.

Er zijn twee belangrijke punten die de EU en de lidstaten in acht moeten nemen bij de behandeling van migranten en vluchtelingen. Het eerste betreft de toegang tot het asielstelsel en de gelegenheid om internationale bescherming aan te vragen – daarbij dient snel en doeltreffend te werk te worden gegaan, maar moet elk geval op zijn eigen merites kunnen worden beoordeeld en moeten er passende beroepsprocedures openstaan. Het recht op non-refoulement 32 moet te allen tijde worden beschermd. Het tweede punt betreft de voorzieningen waarop alle migranten en vluchtelingen moeten kunnen rekenen. De basisnormen moeten in overeenstemming zijn met de mensenrechten en de menselijke waardigheid.

De Europese migratieagenda hamerde er met name op dat kinderen bescherming nodig hebben en dat het Actieplan niet-begeleide minderjarigen (2010 – 2014) follow-up behoeft 33 . Momenteel wordt gewerkt aan een brede aanpak van de bescherming van kinderen in de hele migratieketen. Kwetsbare kinderen en in het bijzonder niet-begeleide minderjarigen genieten ook bij het herplaatsingsproces prioriteit. Het is de bedoeling dat het beschermen en vrijwaren van kinderen volledig wordt geïntegreerd in de aanpak op de hotspots. Een stand van zaken van de lopende en de kortetermijnwerkzaamheden is te vinden in bijlage 6.

 

Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de migratiecrisis wordt uitgebuit door criminele netwerken die zich bezighouden met mensenhandel en het voorzien hebben op de kwetsbaarste groepen, waaronder met name vrouwen en kinderen. Uit onderzoek blijkt dat in een aantal lidstaten opvangvoorzieningen doelwit zijn. In bepaalde gevallen wordt tot 60 % van de niet-begeleide kinderen vermist, waarbij er een gerede kans bestaat dat zij in handen vallen van netwerken van mensenhandelaars. Volgens Europol is er een nauw verband tussen degenen die vluchtelingen de grenzen over smokkelen en bendes die mensen in de val laten lopen om hen in de seksindustrie of door middel van dwangarbeid uit te buiten. Het is dan ook van wezenlijk belang dat mogelijke of feitelijke slachtoffers van mensenhandel al in de eerste fase bij de hotspots worden geïdentificeerd en op hun rechten worden gewezen, en dat er wordt samengewerkt met de politiële en justitiële instanties om ervoor te zorgen dat de mensenhandelaars worden opgespoord en vervolgd.

Naarmate de grenscontroles strenger worden, hetgeen momenteel de tendens is langs de Westelijke Balkanroute, moet de EU klaarstaan om op korte termijn langs de hele route de humanitaire bijstand uit breiden. Daarom moet de EU haar capaciteit om humanitaire bijstand in het buitenland te verlenen, uitbreiden en intern de capaciteit ontwikkelen om ondersteuning te bieden aan landen die met grote aantallen vluchtelingen en migranten te maken hebben.

Volgende belangrijke stappen

De lidstaten moeten bij het uitvoeren van de hotspot-aanpak en herplaatsing in het bijzonder rekening houden met de behoeften van niet-begeleide minderjarigen.

De EU moet haar capaciteit om humanitaire bijstand te verlenen in derde landen vergroten en capaciteit voor humanitaire bijstand binnen de EU tot stand brengen, ter ondersteuning van landen die met grote aantallen vluchtelingen en migranten te maken hebben;

De Commissie zal geld uittrekken om de beschermende maatregelen voor migrerende kinderen te versterken, zoals onderwijs- en beschermingsprogramma's voor kinderen binnen en buiten de EU.

 

III.5    Terugkeer en overname tot een succes maken

Het stelselmatig en snel doen terugkeren van irreguliere migranten is een essentieel onderdeel van geslaagd migratiebeheer en heeft een krachtige afschrikkende werking. De EU wil zich ten volle inzetten voor de bescherming van personen die op de vlucht zijn voor geweld en conflicten. Migranten die geen bescherming behoeven, moeten echter met volledige eerbiediging van hun mensenrechten en menselijke waardigheid worden teruggeleid naar hun land van herkomst of een land van doorreis. Een doeltreffend terugkeersysteem is ook van belang om te waarborgen dat de beschikbare middelen kunnen worden ingezet voor de opvang van mensen die bescherming nodig hebben. Daarom moet zowel binnen de EU als met de betrokken derde landen actie worden ondernomen. Bij de nationale terugkeersystemen doen zich echter tal van praktische problemen voor: ontbrekende reisdocumenten, gebrek aan detentiecapaciteit in de lidstaten, lange en inefficiënte nationale procedures (waardoor mensen eerder onderduiken) en landen van herkomst die zich verzetten tegen overname. In 2014 waren de daadwerkelijke terugkeerpercentages gering: in bepaalde gevallen ging het bij Afrikaanse landen om 16 %, terwijl het gemiddelde voor de hele EU 40 % bedroeg, wat op zich al veel te laag is.

Het terugkeersysteem verbeteren

Aangezien het aantal migranten in 2015 toenam en naar verwachting in 2016 verder zal stijgen, moet de terugkeercapaciteit van de EU worden opgevoerd. Een doeltreffend terugkeersysteem is van cruciaal belang voor de houdbaarheid van het Europese migratiebeleid: wil Europa mensen die bescherming nodig hebben opvang kunnen aanbieden, dan moet het iedereen die illegaal verblijft, onverwijld teruggeleiden. Tot dusver zijn de lidstaten er niet in geslaagd om nationale systemen in te voeren waarmee dit lukt, hetgeen ten koste is gegaan van de geloofwaardigheid van het gemeenschappelijke terugkeersysteem van de EU. De Commissie schetst in haar EU-Actieplan inzake terugkeer 34 hoe een krachtig nationaal en Europees terugkeersysteem tot stand kan worden gebracht.

Daarvoor moet zowel binnen de EU als met de betrokken derde landen actie worden ondernomen. Binnen de EU moeten de lidstaten de terugkeerrichtlijn volledig en correct toepassen en samen met de Commissie de wettelijke en praktische factoren die daadwerkelijke terugkeer belemmeren, in kaart brengen en aanpakken – of het nu gaat om het uitvaardigen van terugkeerbesluiten of om het waarborgen dat repatrianten zich niet aan het proces onttrekken – met inachtneming van ieders fundamentele mensenrechten en behoefte aan bescherming. De Commissie presenteerde in december een voorstel voor een nieuw Europees reisdocument voor terugkeer 35 . Vrijwillige terugkeer blijft als waardigste en meest kostenefficiënte oplossing de voorkeursoptie en wordt ondersteund via de EU-begroting, gezamenlijke programma's en de uitwisseling van beste praktijken. Vaak kiezen migranten echter alleen voor vrijwillige terugkeer als er een ernstige en gerede kans is dat zij onvrijwillig worden teruggeleid. De lidstaten moeten er dan ook voor zorgen dat dit vooruitzicht reëel is.

De aanpak van Commissie gaat gepaard met praktische en financiële ondersteuning. Er wordt een geïntegreerd beheersysteem voor terugkeer opgezet voor alle netwerken voor terugkeer en herintegratie van de lidstaten en de EU. Frontex heeft 66 gezamenlijke terugkeervluchten gecoördineerd en bij deze gezamenlijke operaties zijn in 2015 in totaal 3 565 migranten teruggeleid 36 . De Frontex-begroting voor terugkeer is voor 2016 fors uitgebreid: was er voorheen circa 10 miljoen EUR beschikbaar voor gezamenlijke terugkeeroperaties, nu is er 65 miljoen EUR voor uitgetrokken. De komende weken zal dit zichtbaar worden in de vorm van specifieke operaties ter ondersteuning van de terugkeer van irreguliere migranten uit Griekenland en Italië.

Samenwerking met derde landen bij terugkeer en overname

De terugkeer van irreguliere migranten die geen internationale bescherming nodig hebben, is een belangrijke component van het EU-migratiebeleid. Derde landen zijn verplicht om hun onderdanen weer op te nemen. Wegens de aanhoudende problemen die zich hierbij voordoen en de tendensen op het gebied van irreguliere migratie in 2015 beschouwt de EU terugkeer en overname nu echter als topprioriteiten in haar betrekkingen met derde landen van herkomst en/of doorreis 37 . De Commissie en de lidstaten beraden zich op positieve en negatieve prikkels die kunnen worden aangewend om doeltreffende toepassing van de huidige overnameovereenkomsten te waarborgen dan wel om nieuwe overeenkomsten te sluiten. Dit is in overeenstemming met het verzoek van de Europese Raad van oktober 2015 om met alomvattende en op maat gemaakte pakketten te komen om partners ervan te doordringen dat samenwerking inzake overname van belang is voor de algehele betrekkingen. De EU en de lidstaten moeten deze pakketten met prikkels en pressiemogelijkheden, waaronder de inzet van handelspreferenties, op gecoördineerde wijze uitvoeren. Het is de bedoeling dat op de Europese Raad van maart verslag wordt gedaan van de eerste resultaten.

Er wordt met name gestreefd naar nauwere samenwerking met specifieke partners inzake terugkeer en overname. Daarbij gaat het vooral om derde landen met een laag terugkeerpercentage en waarmee de onderhandelingen met het oog op de sluiting van een overnameovereenkomst niet vlotten, zoals Algerije en Marokko, of die de reeds gesloten overnameovereenkomst niet naar behoren uitvoeren, zoals Pakistan. In het geval van Pakistan stuitte de uitvoering van de bestaande overnameovereenkomst op een reeks obstakels, ondanks het contact en de inspanningen op hoog niveau van de EU in de loop van 2015. Bovendien wordt bijzondere aandacht besteed aan landen van waaruit het aantal irreguliere binnenkomsten sterk is toegenomen, zoals Afghanistan en Bangladesh: in 2015 kwamen meer dan 200 000 Afghanen de EU binnen via Griekenland, terwijl het aantal op irreguliere wijze binnengekomen Bengalezen van 2014 op 2015 is verdrievoudigd.

In Afrika werkt de Commissie overeenkomstig het actieplan van Valletta nauw samen met de sub-Saharalandenom deze landen van herkomst in staat te stellen de wettelijke verplichting krachtens de Overeenkomst van Cotonou na te komen en hun onderdanen over te nemen. De daadwerkelijke terugkeerpercentages zijn momenteel gering: in bepaalde gevallen gaat het om 16 % – ruim onder het EU-gemiddelde van 40 %, dat op zich al veel te laag is. Om verbetering te brengen in deze situatie, wordt gezocht naar praktische manieren om de betrokken landen te helpen werk te maken van de overnameverplichtingen die zij zijn aangegaan.

Veilige derde landen

Krachtens de richtlijn asielprocedures hoeven lidstaten een asielverzoek niet inhoudelijk te behandelen indien op grond van een voldoende band met een "veilig derde land", de verzoeker in dat derde land bescherming kan zoeken. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, mogen de lidstaten de asielprocedure op grond van deze bepaling afsluiten en de asielzoeker doen terugkeren naar het veilige derde land in kwestie. Vooralsnog hebben niet alle lidstaten deze mogelijkheid echter in hun nationale wetgeving opgenomen en anders zijn er beperkende voorwaarden aan verbonden 38 . Alle lidstaten worden derhalve aangemoedigd om het begrip "veilig derde land" in hun nationale wetgeving op te nemen en dat toe te passen wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan. 

In dit verband benadrukt de Commissie dat het begrip "veilig derde land" als gedefinieerd in de richtlijn asielprocedures 39 vereist dat de mogelijkheid bestaat om bescherming te ontvangen overeenkomstig het Verdrag van Genève, maar niet dat het veilige derde land het Verdrag zonder geografische beperkingen heeft geratificeerd. Wat betreft de vraag of er sprake is van een band met het derde land in kwestie en of het derhalve redelijk is dat de aanvrager naar dat land gaat, kan bovendien ook in aanmerking worden genomen of de aanvrager door het veilige derde land in kwestie is gereisd, dan wel of het derde land geografisch dicht bij het land van herkomst van de aanvrager ligt.

 

Volgende belangrijke stappen:

De lidstaten dienen in samenwerking met de Commissie snel de administratieve obstakels en knelpunten aan te pakken zodat de terugkeerprocedures systematisch en snel worden uitgevoerd;

Er moet – met volledige medewerking van de lidstaten, die daartoe gebruikmaken van hun eigen bilaterale betrekkingen – nog intensiever contact worden onderhouden met de prioritaire landen met het oog op de invoering van pakketten met prikkels en pressiemiddelen om de overnamepercentages te verbeteren;

Alle lidstaten dienen het begrip "veilig derde land" in hun nationale wetgeving op te nemen en het toe te passen wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan.

III.6    Uitvoering van het gezamenlijk actieplan EU-Turkije

De uitvoering van het gezamenlijke actieplan EU-Turkije is van cruciaal belang om de komende weken en maanden de toestroom van irreguliere migranten in te dammen, aangezien het aantal irreguliere aankomsten ook in de winter uitzonderlijk groot is gebleven, ondanks de weersomstandigheden. Onmiddellijk na de activering van het gezamenlijke actieplan ondernam Turkije belangrijke stappen om het uit te voeren. De maatregelen om de Turkse arbeidsmarkt open te stellen voor Syriërs die tijdelijk bescherming genieten, zou het veel gemakkelijker moeten maken voor vluchtelingen om legaal aan werk te komen. Andere maatregelen waaraan wordt gewerkt, moeten obstakels uit de weg ruimen voor samenwerking met de EU bij de bestrijding van migrantensmokkel en irreguliere migratie, of betreffen het gebruik van voorlichting om vluchtelingen ervan te weerhouden de gevaarlijke reis naar Europa te ondernemen. Turkije heeft laten weten meer irreguliere migranten en mensensmokkelaars vast te houden; in 2015 zouden er 3 700 smokkelaars zijn aangehouden. Toch moet er op het gebied van rechtshandhaving en justitie nog nauwer worden samengewerkt.

Er is intensief contact gelegd met de Turkse autoriteiten om te waarborgen dat er zo spoedig mogelijk concrete maatregelen worden genomen om projecten te financieren uit de Vluchtelingenfaciliteit voor Turkije, waarvoor 3 miljard EUR is uitgetrokken. In samenwerking met de Turkse autoriteiten is de Commissie eind 2015 een behoeftenbeoordeling gestart voor Syriërs die tijdelijke bescherming in Turkije genieten. Medio februari wordt een eerste overzicht van de behoeftenbeoordeling verwacht, op basis waarvan kan worden vastgesteld welke projecten via de faciliteit dienen te worden gefinancierd. Prioritaire gebieden zijn humanitaire bijstand aan vluchtelingen, sociaaleconomische steun, arbeidsmarktintegratie, gezondheidszorg en sociale inclusie, gemeentelijke infrastructuur en het beheer van de vluchtelingenstromen 40 .

Een andere belangrijke stap zal de voortgang inzake overname zijn. Het komt erop aan dat de overnameovereenkomst EU-Turkije 41 doeltreffend wordt uitgevoerd, zowel met betrekking tot de overname van eigen onderdanen door Turkije als, vanaf 1 juni 2016 42 , de overname van onderdanen van andere landen die door Turkije zijn gereisd op weg naar de EU. Tegelijkertijd is er veel in het werk gesteld om de bilaterale overnameovereenkomst tussen Turkije en Griekenland voor onderdanen van andere landen doeltreffender te maken; tot dusver is de uitvoering beslist ontoereikend. De Commissie onderzoekt welke steun er nog meer kan worden verleend en is bereid om nauw met de Griekse en de Turkse autoriteiten samen te werken om ervoor te zorgen dat er meer personen naar Turkije terugkeren op grond van de huidige bilaterale overeenkomst, in afwachting van de volledige inwerkingtreding van de overeenkomst tussen de EU en Turkije.

Volgende belangrijke stappen:

De Commissie en lidstaten moeten dringend de eerste acties in het kader van de Vluchtelingenfaciliteit voor Turkije starten:

Het optreden van Turkije en de EU moet snel concrete resultaten opleveren: de irreguliere instroom van migranten moet worden ingedamd en irreguliere migranten moeten daadwerkelijk terugkeren.

III.7    Ondersteunen van vluchtelingen buiten de EU            

Syrische vluchtelingen verkeren in een uitzichtloze situatie: 13,5 miljoen Syriërs hebben humanitaire bijstand nodig, onder wie zes miljoen kinderen. De Commissie zal in 2016 de humanitaire bijstand op hetzelfde hoge peil houden als in 2015, om te voorzien in de meest dringende behoeften van de vluchtelingen in de door de Syrische crisis getroffen regio. Hoewel het conflict steeds feller wordt en de humanitaire situatie als gevolg van nieuwe gevallen van massale ontheemding verslechtert, zal de EU ervoor zorgen dat de hulp – o.a. in de vorm van voedsel, water, onderdak en onderwijs – terechtkomt bij mensen in nood, met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare groepen. Het trustfonds voor Syrië zal 350 miljoen EUR besteden aan noodhulp voor 1,5 miljoen vluchtelingen en overbelaste gastgemeenschappen in Libanon, Turkije, Jordanië en Irak, om te voorzien in basisbehoeften als onderwijs, gezondheidszorg en hygiëne. De Commissie zal de toezeggingen thans snel nakomen en alle opties voor follow-upbeleid onderzoeken. Zo ontwikkelt de Commissie momenteel innovatieve manieren om handelspreferenties in te zetten ter ondersteuning van vluchtelingen in Jordanië. De lidstaten moeten hun beloften ook snel waarmaken en ervoor zorgen dat de situatie ter plaatse er daadwerkelijk op vooruitgaat.

De internationale gemeenschap moet haar collectieve inspanningen om de Syrische vluchtelingen te helpen verder opvoeren. Er wacht een reeks internationale fora die de EU moet aangrijpen om te pleiten voor een mondiale inspanning. Dit vereist een zorgvuldige voorbereiding van de topontmoeting over het mondiaal delen van verantwoordelijkheid door middel van overnametrajecten voor Syrische vluchtelingen, die de UNHCR op 30 maart 2016 organiseert in Geneve, de VN-wereldtop over humanitaire hulp in Istanbul in mei 2016 en de wereldtop over de aanpak van grootschalige bewegingen van vluchtelingen en migranten, die in september 2016 zal worden gehouden in de Algemene Vergadering van de VN. Bij deze gelegenheden zullen de EU en de internationale gemeenschap opnieuw langetermijnsteun voor Syrië en de buurlanden kunnen aanbieden.

Aanpakken van de achterliggende oorzaken van ontheemding in andere regio's

De EU verleent ook steun aan vluchtelingen en gastlanden in andere delen van de wereld waar sprake is van gedwongen verplaatsingen. Medio 2015 waren er in sub-Saharisch Afrika 4,1 miljoen vluchtelingen en tot wel 11,4 miljoen binnenlands ontheemden. In Sudan en Ethiopië bevinden zich meer dan een miljoen vluchtelingen uit buurlanden, naast de reeds 3,5 miljoen binnenlands ontheemden. Verder loopt de druk op doordat Afrika steeds meer jongeren telt 43 .

De Unie en andere mondiale actoren zullen zich langere tijd doortastend met de betrokken landen moeten bezighouden. Met name via het noodtrustfonds voor Afrika kan snel financiering worden verleend. Teneinde landen die onder het trustfonds vallen, bij te staan bij de opvang van vluchtelingen uit de regio, moeten projecten worden opgezet om vluchtelingen toegang te bieden tot onderwijs, sociale zorg en de arbeidsmarkt. Ook moeten deze landen worden ondersteund bij het beheer van hun grenzen.

Voorzien in legale mogelijkheden

Een andere manier om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden, zijn de regelingen voor hervestiging of toelating op humanitaire gronden. Deze ontsluiten een legale mogelijkheid om mensen in nood bescherming te bieden, zonder dat er gevaarlijke reizen hoeven te worden ondernomen, die al zoveel menselijke tragedies hebben veroorzaakt. Hervestiging is een mondiale benadering en de algehele inspanning om hulp te verlenen aan personen die internationale bescherming nodig hebben, kan worden ondersteund door partners die wereldwijd samenwerken met de UNHCR.

 

Naar aanleiding van de aanbeveling van de Commissie van juni 2015 44 is een hervestigingsregeling voor 22 504 personen vastgesteld om ontheemden van buiten de EU te helpen die duidelijk internationale bescherming nodig hebben. Daadwerkelijke hervestiging uit hoofde van de overeengekomen regeling, die voor twee jaar geldt, wordt voorafgegaan door een verzoek van de UNHCR. Volgens de informatie van de bij de regeling betrokken staten waren er eind 2015 3 358 personen hervestigd 45 . De overeengekomen toezeggingen moeten op tijd gestand worden gedaan. Tegen april zal de Commissie op grond van de praktische ervaring die tot dat moment is opgedaan, een horizontaal hervestigingsinitiatief presenteren om ervoor te zorgen dat hervestiging met vereende krachten wordt uitgevoerd en het te versterken tot een centraal instrument waarmee de EU aan de landen die veel vluchtelingen opvangen, bijstand verleent en vluchtelingen bescherming biedt zonder dat zij hun toevlucht hoeven te nemen tot smokkelaars en gevaarlijke irreguliere routes.

De vrijwillige regeling met Turkije voor toelating op humanitaire gronden 46 moet snel worden ingevoerd zodat de lidstaten een legale mogelijkheid hebben om internationale bescherming te bieden aan personen die door het conflict in Syrië ontheemd zijn en de lidstaten zouden meer vaart achter de uitvoering van de aanbeveling van de Commissie moeten zetten. De activering van de regeling hangt samen met de afname van het aantal personen dat de grens vanuit Turkije op irreguliere wijze overschrijdt en kan worden afgestemd op de omvang van de vluchtelingenpopulatie in Turkije. Snelle overeenstemming en uitvoering zou bijzonder bevorderlijk zijn voor een doeltreffende samenwerking inzake migratie met Turkije en tot aanvulling strekken van de resultaten van de maatregelen uit hoofde van het gezamenlijke actieplan EU-Turkije.

Volgende belangrijke stappen:

De EU dient snel gestalte te geven aan de toezeggingen die zijn gedaan op de conferentie te Londen;

De EU en haar lidstaten moeten zich nog nadrukkelijker op de aanpak van de achterliggende oorzaken van ontheemding richten door nauwer samen te werken bij het verlenen van bijstand en de ODA-streefwaarde (Official Development Assistance, officiële ontwikkelingshulp) van 0,7 % te halen;

De nationale toezeggingen voor het noodtrustfonds voor Afrika en het trustfonds voor Syrië moeten worden verhoogd zodat zij samen evenveel bedragen als de bijdrage van de EU;

de lidstaten dienen vaart te zetten achter de hervestiging zoals overeengekomen in 2015 en de vrijwillige regeling voor toelating op humanitaire gronden met Turkije op korte termijn bekrachtigen, als aanbevolen door de Commissie op 15 december 2015;

Tegen april zal de Commissie een EU-breed hervestigingsinitiatief voorstellen met het oog op een veel grootschaliger aanpak van de hervestigingsinspanningen.

IV.    UITVOERING VAN EU-RECHT/INBREUKEN

In september 2015 startte de Commissie een initiatief om een reeks van zaken in te leiden of voort te zetten in verband met de volledige en juiste uitvoering van wetgeving inzake asielprocedures, opvangvoorzieningen, de Dublinverordening, de Eurodac-verordening over vingerafdrukken, en terugkeer. In 2015 heeft de Commissie sinds 23 september 58 besluiten op het gebied van asiel vastgesteld (schriftelijke aanmaningen en met redenen omklede adviezen) inzake de omzetting en naleving van het EU-asielacquis.

Sinds de in september genomen stappen hebben verscheidene lidstaten nationale wetgeving ter kennis van de Commissie gebracht die geacht worden de betrokken richtlijnen volledig om te zetten. De diensten van de Commissie onderzoeken momenteel of de meegedeelde maatregelen volledig zijn 47 . Vandaag besloot de Commissie in negen gevallen een met redenen omkleed advies af te geven omdat de kennisgeving niet volledig was.

Wat de terugkeerrichtlijn betreft, heeft de Commissie naar tien lidstaten administratieve brieven gestuurd om uitleg te vragen over de uitvaardiging van terugkeerbesluiten en over de maatregelen die worden genomen om te verzekeren dat deze ook daadwerkelijk worden gehandhaafd. De Commissie heeft opmerkingen van de betrokken lidstaten ontvangen en werkt nu nauw met hen samen om de obstakels en knelpunten te inventariseren die terugkeer momenteel belemmeren en om na te gaan wat er moet gebeuren om deze problemen te verhelpen en zo het terugkeerpercentage te verhogen en te waarborgen dat volledig aan alle verplichtingen wordt voldaan.

Het werk van de Commissie op het gebied van uitvoering en inbreuken wijst uit dat een van de zwakke punten van het migratiebeheersysteem van de EU, en van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel in het bijzonder, erin bestaat dat de omzetting niet volledig is en de uitvoering niet consistent. De Commissie stelt alles in het werk om de lidstaten te helpen tot volledige naleving te komen. Zij zal ten volle gebruik blijven maken van haar bevoegdheden van Verdragswege om bij mogelijke en feitelijke inbreuken op te treden teneinde volledige naleving van de gezamenlijk overeengekomen EU-regels te waarborgen.

V.    CONCLUSIE

Voorafgaand aan de Europese Raad in februari moet alles op alles worden gezet om het migratiesysteem snel weer op orde te brengen en de irreguliere stromen door het oostelijke Middellandse Zeegebied en de Westelijke Balkan te controleren. De Europese Raad moet zich verbinden tot de noodzakelijke maatregelen en de EU-instellingen en -agentschappen en alle lidstaten moeten deze vastberaden uitvoeren.

Gedegen grensbeheer vereist dat alle nieuwkomers doeltreffend worden geregistreerd en doorgesluisd naar de nationale asielprocedures, herplaatsingsprocedures of terugkeerprocedures, overeenkomstig de EU-regels van Dublin. Volledige toepassing van de EU-wetgeving inzake asiel en grensbeheer en uitvoering van de gezamenlijke besluiten van het afgelopen jaar zou ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid gelijkelijk wordt verdeeld over de lidstaten van de EU en dat de lidstaten ieder voor zich de situatie aankunnen.

Het wegnemen van de prikkels tot irreguliere migratie veronderstelt ook betere omstandigheden in de landen van herkomst, samenwerking met de belangrijkste landen van doorreis, zoals Turkije, betrouwbare legale migratiemogelijkheden en doeltreffende, systematische en tijdige terugkeer en overname van wie geen recht op verblijf heeft.

De Europese Unie heeft zowel een wettelijke en morele verplichting als een historische verantwoordelijkheid om bescherming te bieden aan mensen in nood. Met vereende krachten moet en kan Europa de vluchtelingencrisis het hoofd bieden. De landen, instellingen en agentschappen van de EU moeten daartoe de handen ineenslaan en uitvoering geven aan de diverse aspecten van hetgeen is besloten. De Commissie blijft haar uiterste best doen om de lidstaten bij te staan en te ondersteunen bij het uitvoeren van hun taken.

Bijlagen

Bijlage 1: Gezamenlijk actieplan EU-Turkije – Uitvoeringsverslag        

Bijlage 2: Griekenland – Voortgangsverslag            

Bijlage 3: Italië – Voortgangsverslag            

Bijlage 4: Herplaatsing – Tabel met stand van zaken                

Bijlage 5: Follow-up van de bijeenkomst van leiders van de Westelijke Balkan – Verslag over de stand van zaken    

Bijlage 6: Lopende maatregelen voor een betere bescherming van migrerende kinderen

Bijlage 7: Toezeggingen van de lidstaten voor de trustfondsen – Tabel met stand van zaken

Bijlage 8: Uitvoering van het EU-recht – Stand van zaken

Bijlage 9: Aanvaarde bijdragen van de lidstaten aan het mechanisme voor civiele bescherming ten behoeve van Servië, Slovenië, Kroatië en Griekenland

(1)

     In het centrale Middellandse Zeegebied zijn bij operatie Triton, die in mei drie keer zo groot is geworden, van 1 januari 2015 tot en met 31 januari 2016 155 000 mensen gered. De acties in de oostelijke Middellandse Zee zijn in december 2015 met de gezamenlijke operatie Poseidon geïntensiveerd en in dezelfde periode zijn meer dan 107 000 mensen gered.

(2)

     Het dertigkoppige kenniscentrum beoogt tevens de samenwerking te intensiveren tussen de belangrijkste organen, zoals de financiële inlichtingeneenheden, de eenheid voor melding van internetuitingen en de nationale contactpunten van de lidstaten.

(3)

         Mededelingen van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad: voortgangsverslagen over de uitvoering van de hotspots in Griekenland en Italië, COM(2015) 678 final en COM(2015) 679 final van 15 december 2015. Zie bijlagen 2 en 3.

(4)

         Italië en Griekenland behoorden tot de vier lidstaten (de andere zijn Cyprus en Kroatië) waartegen de Commissie een inbreukprocedure heeft ingeleid betreffende de Eurodac-verordening.

(5)

     De respons op de huidige oproep van Frontex is 83 %. Het EASO heeft om 374 deskundigen gevraagd en er zijn er 201 toegezegd. 

(6)

         Op het in september door de Commissie georganiseerde forum voor herplaatsing en hervestiging met de lidstaten zijn de verschillende stappen voor de uitvoering van de herplaatsing overeengekomen.

(7)

         Inclusief een in december toegekende subsidie van 20 miljoen EUR om Griekenland te helpen bij de uitvoering, een lumpsum van 6 000 EUR voor lidstaten voor elke herplaatste persoon en 500 EUR als bijdrage in de kosten voor de overbrenging. Dit laatste bedrag wordt uitbetaald in de volgende tranche in het kader van de nationale AMIF- en ISF-programma's.

(8)

         Engels, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Arabisch, Farsi, Armeens, Pasjtoe, Russisch, Somalisch, Albanees, Tigrinya en Urdu.

(9)

         Evenals 8 miljoen EUR voor een regionaal programma.

(10)

     Zie bijlage 7. Tot dusver is er 654 miljoen EUR toegewezen aan het trustfonds voor Syrië, waaronder 594 miljoen EUR uit de EU-begroting, maar slechts 60,5 miljoen EUR uit 19 lidstaten.

(11)

     Zie bijlage 7.

(12)

     Enkele voorbeelden zijn: Mali: drie projecten ter waarde van 43,5 miljoen EUR om lokale autoriteiten en de kwetsbare bevolkingsgroepen in het noorden van Mali te ondersteunen en in de rest van het land voor banen te zorgen; Niger: twee projecten ter waarde van 32 miljoen EUR in de regio Agadez om autoriteiten te helpen de migratiestromen te beheren en duurzame alternatieven voor irreguliere migratie te bevorderen; Senegal: een project ter waarde van 8 miljoen EUR om de meest kwetsbare personen in het land te helpen hun levensomstandigheden te verbeteren en de weerbaarheid van plaatselijke bevolking te ondersteunen; het proces van Khartoem: een project ter waarde van 40 miljoen EUR om het migratiebeheer te verbeteren via capaciteitsopbouw en het beschikbaar stellen van een basisuitrusting, de ontwikkeling van het beleid en de wetgeving inzake het bestrijden van mensenhandel en -smokkel, en het geven van voorlichting over de gevaren van irreguliere migratie; Ethiopië: een project ter waarde van 20 miljoen EUR om de levensomstandigheden van migranten en terugkeerders te verbeteren via een beroepsopleiding, microfinanciering en het scheppen van arbeidsplaatsen, met het oog op het scheppen van de voorwaarden voor de terugkeer en re-integratie van Ethiopische vluchtelingen; Somalië: een project ter waarde van 50 miljoen EUR om de vrijwillige terugkeer van Somalische vluchtelingen naar stabiele regio's in Somalië te ondersteunen en zo een gunstige omgeving voor hun terugkeer en re-integratie te creëren.

(13)

     Het gezamenlijke actieplan werd op 29 november 2015 op de top van staatshoofden en regeringsleiders van de EU met Turkije geactiveerd. Zie bijlage 1.

(14)

     Twee in Italië en één in Griekenland.

(15)

     Deze steun dient gehandhaafd te blijven nu het mandaat van de individuele deskundigen afloopt. Er bestaat een reëel risico dat de vooruitgang teniet zal worden gedaan als deskundigen worden teruggehaald zonder te worden vervangen.

(16)

     Zie bijlage 2.

(17)

     Zie bijlage 3.

(18)

     Lampedusa (sinds oktober 2015) en Pozzallo (sinds 19 januari 2016),

(19)

     Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad en de Raad over de aanpak van de vluchtelingencrisis: voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda, COM(2015) 510 final van 14 oktober 2015.

(20)

     Aanbeveling van de Commissie gericht tot de Helleense Republiek over de door Griekenland te nemen dringende maatregelen in het licht van de hervatting van overdrachten uit hoofde van Verordening (EU) nr. 604/2013 (C(2016) 871 van 10 februari 2016).

(21)

     Op het forum over herplaatsing en hervestiging dat de Commissie in september voor de lidstaten organiseerde, zijn de diverse stappen afgesproken voor de praktische uitvoering van herplaatsing.

(22)

     Ook moeten er van de 40 000 plaatsen van de eerste herplaatsingsregeling nog 8 000 aan een specifieke lidstaat worden toegewezen.

(23)

     Cijfers per 8 februari 2016. Zie bijlage 4 voor volledige details.

(24)

     Dit geldt zowel voor de buitengrens als voor de binnengrenzen waar opnieuw wordt gecontroleerd. Als er niet aan de toegangsvoorwaarden is voldaan, staat het de lidstaten vrij om niettemin toestemming voor toegang verlenen op humanitaire gronden; de andere lidstaten moeten hiervan wel in kennis worden gesteld.

(25)

     Aan de herinvoering van grenstoezicht aan de binnengrenzen door Hongarije en Slovenië is inmiddels een einde gekomen. Ook Frankrijk en Malta hebben controles ingesteld aan binnengrenzen, om redenen die losstaan van de migratiecrisis.

(26)

     Volgens France Stratégie zou de handel tussen landen in het Schengengebied met ten minste 10 % kunnen afnemen door de permanente herinvoering van interne grenscontroles.

(27)

     In het meest waarschijnlijke scenario is sprake van 7,1 miljard EUR aan extra kosten, waarbij de wegvervoerders te maken krijgen met extra kosten van 3,4 miljard EUR per jaar (uitgaande van een gemiddelde wachttijd aan de grens van één uur) dan wel meer dan 6,7 miljard EUR per jaar (uitgaande van twee uur), met gevolgen voor minstens 57 miljoen internationale vervoersverrichtingen. Voor reizigers zou in eerste plaats het vervoer over land tot extra reistijd, vertragingen en filevorming leiden (2,6 miljard EUR per jaar), terwijl aanvullende documentencontroles de lidstaten zo'n 1,1 miljard EUR zouden kosten.

(28)

     Het percentage grensoverschrijdende forenzen is vooral hoog in Slowakije (5,7 %), Estland (3,5 %), Hongarije (2,4%) en België (2,3 %).

(29)

     Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de Europese grens- en kustwacht en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2007/2004, Verordening (EG) nr. 863/2007 en Besluit 2005/267/EG van de Raad, COM (2015) 671 final van 15 december 2015.

(30)

     Het voorstel zal worden aangevuld met een voorstel inzake slimme grenzen om de doeltreffendheid, doelmatigheid en beveiliging van de EU-buitengrenzen te verbeteren door het Schengenbeheer technologisch te ondersteunen.

(31)

     Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 562/2006 inzake het aanscherpen van de controles aan de hand van relevante databanken aan de buitengrenzen, COM(2015) 670 final van 15 december 2015.

(32)

     Op grond van dit beginsel, dat is vervat in het internationaal en EU-recht, mag een persoon niet worden uitgezet of teruggeleid naar de grenzen van een gebied waar zijn leven of vrijheid in gevaar zou komen om redenen van ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of politieke overtuiging.

(33)

     Actieplan niet-begeleide minderjarigen (2010 – 2014), COM(2010) 213 final van 6 mei 2010.

(34)

     Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad: EU-Actieplan inzake terugkeer, COM(2015) 453 final van 9 september 2015.

(35)

     Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende een Europees reisdocument voor de terugkeer van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen, COM(2015) 668 final van 15 december 2015.

(36)

     Deze staan los van de nationale terugkeeroperaties die zonder bijstand van Frontex worden uitgevoerd.

(37)

     Hierbij zal bijzondere aandacht worden besteed aan de landen van herkomst en doorreis die voor irreguliere migratie naar de EU het belangrijkst zijn, zoals Afghanistan, Algerije, Bangladesh, Ethiopië, Ghana, Ivoorkust, Mali, Marokko, Niger, Nigeria, Pakistan, Senegal, Somalië, Sudan en Tunesië.

(38)

     Op 5 februari 2016 verklaarde de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Kouroumplis op een persconferentie dat Griekenland Turkije beschouwt als een derde land van veilige doorgang.

(39)

     Artikel 38, lid 1, onder e), van de richtlijn asielprocedures (Richtlijn 2013/32/EU).

(40)

     De appendix bij bijlage 1 bevat een lijst van prioritaire gebieden.

(41)

     Dit is een belangrijk element van het stappenplan voor visumliberalisering van Turkije.

(42)

     Overeenkomstig het gezamenlijke actieplan heeft de Commissie maatregelen gepresenteerd om de toepassing van deze bepaling te vervroegen van 1 oktober 2017 tot 1 juni 2016.

(43)

     Afrika's populatie, waarvan 60 % 24 jaar of jonger is, zal tegen 2030 naar verwachting 500 miljoen mensen méér tellen. Bron: Verenigde Naties, departement Economische en sociale zaken, afdeling Bevolking (2015).

(44)

     Aanbeveling van de Commissie van 8.6.2015 over een Europees hervestigingsprogramma, C(2015) 3560 final.

(45)

     België (123), Tsjechië (16), Ierland (163), Italië (96), Nederland (220), Verenigd Koninkrijk (1 000), Liechtenstein (20), Zwitserland (387).

(46)

     Aanbeveling van de Commissie van 15.12.2015 inzake een vrijwillige regeling voor toelating op humanitaire gronden met Turkije, C(2015) 9490.

(47)

     Zie bijlage 8.


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad
over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Gezamenlijk actieplan EU-Turkije: uitvoeringsverslag


Gezamenlijk actieplan EU-Turkije: uitvoeringsverslag

Periode: 17 december 2015 tot en met 31 januari 2016

Inleiding

Turkije en de EU hebben op hun topontmoeting van 29 november 2015 het gezamenlijke actieplan geactiveerd dat zij op 15 oktober 2015 ad referendum waren overeengekomen. Het actieplan is gericht op intensievere samenwerking ter ondersteuning van Syrische vluchtelingen die tijdelijke bescherming genieten en de gemeenschappen in Turkije die hen opvangen en ter voorkoming van irreguliere migratiestromen naar de EU. De uitvoering van het actieplan moet dus orde brengen in de migratiestromen en bijdragen tot het indammen van irreguliere migratie.

Dit tweede uitvoeringsverslag van het gezamenlijke actieplan, dat twee maanden na de activering van het plan verschijnt, geeft informatie over het gevolg dat Turkije en EU aan hun respectieve verbintenissen hebben gegeven na het verschijnen van het eerste verslag op 17 december 2015. Deze verslagen maken deel uit van de inspanningen om de situatie nauwlettend te volgen.

Deel 1

1.1.    Statistische gegevens (EU)

Een van de belangrijkste doelstellingen van het gezamenlijke actieplan is om tot resultaten te komen wat in het bijzonder het indammen van de instroom van irreguliere migranten betreft.

Het aantal personen dat vanuit Turkije irregulier naar de EU komt, is nog steeds hoog voor de tijd van het jaar: de verwachting was dat het winterse weer het aantal nieuwkomers zou doen verminderen. Over de ontwikkelingen tijdens de verslagperiode van 46 dagen (d.w.z. van 17 december tot en met 31 januari) kan meer bepaald worden gemeld:

in totaal 110 211 irreguliere migranten zijn over zee en over land naar de EU gekomen (d.w.z. via Griekenland en Bulgarije). De meesten van hen (109 336 ofwel 99,2%) staken de Egeïsche Zee over;

dagelijks kwamen 2 377 irreguliere migranten aan via Griekenland en 19 via Bulgarije, in totaal 2 396;

wekelijks kwamen 16 437 migranten aan via Griekenland.

Ter vergelijking de situatie in de voorgaande maanden:

in september, oktober, november en december 2015 en in januari 2016 kwamen uit Turkije respectievelijk 147 639, 214 792, 154 381, 110 835 en 67 756 irreguliere migranten in Griekenland aan;

de daggemiddelden voor die maanden waren respectievelijk 4 921, 6 929, 5 146, 3 575 en 2 186 personen.

De irreguliere aankomst in Griekenland vanuit Turkije (over zee) in de maanden december en januari is in de volgende grafieken weergegeven: grafiek 1 toont het aantal aankomende irreguliere migranten per dag en grafiek 2 per week 1 .

Grafiek 3 toont het aantal irreguliere migranten dat per maand uit Turkije in Griekenland aankwam in de periode van september 2015 tot en met januari 2016. Grafiek 4 toont de aantallen irregulier binnengekomen migranten in diezelfde periode (d.w.z. van september 2015 t/m januari 2016) uitgesplitst volgens de meest voorkomende nationaliteiten (gebaseerd op de door de migranten bij aankomst opgegeven nationaliteit), namelijk Syriërs, Afghanen en Irakezen. De uitgesplitste cijfers tonen een afnemend percentage (vergeleken met het totaal) Syriërs (van 69% naar 38 %) en een stijgend percentage Afghanen (van 18% naar 24%) en Irakezen (van 8% naar 15 %).

Grafiek 1: Irreguliere aankomst in Griekenland vanuit Turkije per dag, december 2015 en januari 2016. Bron: Frontex

Grafiek 2: Irreguliere aankomst in Griekenland vanuit Turkije per week, december 2015 en januari 2016. Bron: Frontex

Grafiek 3 (Commissie): Irreguliere aankomst in Griekenland vanuit Turkije per maand, september 2015 – januari 2016. Bron: FRAN-gegevens van Frontex voor 2015 en JORA-gegevens voor januari 2016 (per 8 februari 2016). De JORA-gegevens zijn voorlopige gegevens, wijzigingen voorbehouden.

Grafiek 4 (Commissie): Irreguliere aankomst in Griekenland vanuit Turkije per nationaliteit (Syriërs, Afghanen en Irakezen), september 2015 – januari 2016. Bron: FRAN-gegevens van Frontex voor 2015 en JORA-gegevens voor januari 2016 (per 8 februari 2016). De JORA-gegevens zijn voorlopige gegevens, wijzigingen voorbehouden.

Het totale aantal vanuit Turkije in Griekenland irregulier aankomende migranten vertoont een veranderlijk patroon, hoewel het aantal daalt (zie de grafieken 2 en 3). De dalende trend valt binnen het bereik dat vanwege de winterse omstandigheden al kon worden verwacht. Rekening houdend met het winterseizoen zijn de cijfers nog steeds hoog voor de tijd van het jaar.

De wetgevende en operationele maatregelen van de Turkse autoriteiten om de irreguliere migratie in te dammen, lijken aanvankelijk enig (zij het beperkt) effect te hebben gehad op de migratiestromen. Het exacte kortetermijneffect kan nog niet worden gekwantificeerd.

Tevens moet worden opgemerkt dat door de slechtere weersomstandigheden meer mensen bij de irreguliere overtocht naar Griekenland omkomen 2 .

1.2. Statistische gegevens (Turkije)

Turkije herbergt momenteel 2 582 600 Syrische vluchtelingen 3 , die als groep de tijdelijke beschermingsstatus hebben gekregen. Met deze status hebben zij toegang tot openbare voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Sinds 15 januari 2016 biedt de status tevens (onder bepaalde voorwaarden, zie verderop) toegang tot de arbeidsmarkt. Op 22 januari verbleven 269 207 Syriërs in vluchtelingenkampen, waar zij gebruik kunnen maken van een breed scala van voorzieningen.

Sinds het verschijnen van het eerste uitvoeringsverslag over het actieplan op 17 december 2015 heeft de EU besloten om de gegevens van de EU en Turkije over de uitvoering van het actieplan te verzamelen in het kader van de regeling geïntegreerde politieke crisisbestrijding (IPCR). Turkije heeft in dit verband op 22 januari na overleg met de EU afgesproken dat op basis van een overeengekomen model gegevens zullen worden verstrekt voor een aantal indicatoren met betrekking tot de uitvoering van het gezamenlijk actieplan EU-Turkije. De Turkse autoriteiten hebben op 22 januari de volgende informatie verstrekt:

350 000 Syrische kinderen die tijdelijke bescherming genieten, zijn in een school ingeschreven;

in de periode tot 22 januari zijn er in de kampen 151 746 baby’s geboren;

in de periode tot 18 januari heeft Turkije 217 952 niet-Syriërs geregistreerd en op die datum bevonden zich 138 912 personen in het registratieproces;

tijdens de periode van 1 t/m 15 januari zijn 42 936 Syriërs regulier Turkije binnengekomen en 13 887 Syriërs uit Turkije vertrokken. Voor Iraniërs waren de cijfers 24 896 en 32 268, voor Irakezen 12 525 en 16 300, voor Libanezen 2 778 en 5 449 en voor Jordaniërs 2 032 en 2 527. Afhankelijk van de geldigheidsduur van het visum kunnen vreemdelingen 30 tot 90 dagen in Turkije blijven. Vreemdelingen die zonder visum Turkije kunnen binnenkomen, mogen binnen een periode van 180 dagen ten hoogste 90 dagen in Turkije blijven;

tijdens de periode van 1 t/m 15 januari heeft Griekenland bij Turkije 322 overnameverzoeken ingediend. Bulgarije heeft geen overnameverzoeken ingediend. Turkije beoordeelt momenteel de Griekse verzoeken 4 ;

in dezelfde periode van 1 t/m 15 januari voorkwamen de Turkse instanties voor rechtshandhaving aan de grens dat 2 541 migranten over de zeegrenzen en 4 671 migranten over de landgrenzen vanuit Turkije irregulier naar de EU vertrokken;

er werden in 2015 in Turkije 64 109 asielverzoeken ingediend, waarvan 11 383 door Afghaanse burgers en 42 105 door Iraakse burgers 5 . In datzelfde jaar werden slechts 459 asielprocedures afgerond door ofwel de toekenning van de vluchtelingenstatus ofwel duidelijke weigering van het asielverzoek. De overige verzoeken zijn nog steeds in behandeling;

tussen 1 en 15 januari hebben de Turkse kustwacht, politie en gendarmerie zeven specifieke gezamenlijke operaties uitgevoerd om irreguliere migranten en facilitatoren/mensensmokkelaars aan te houden en irregulier vertrek te voorkomen. Bij die operaties zijn 230 smokkelaars gearresteerd.

Verder heeft Turkije verklaard dat de Turkse rechtshandhavingsinstanties meer inspanningen moeten leveren om irregulier vertrek te voorkomen, smokkelaars te arresteren en migranten op zee te redden. Turkije meldde dat in december 2015 514 irreguliere migranten per dag werden opgepakt, terwijl dat er in november 2015 450 waren. In totaal zouden in 2015 3 700 smokkelaars zijn gearresteerd. De Turkse kustwacht en gendarmerie en alle andere rechtshandhavingsinstanties spelen een sleutelrol bij de arrestatie van irreguliere migranten en mensensmokkelaars.

Turkije heeft beloofd in februari meer informatie te verstrekken op basis van het overeengekomen model.

Deel 2

Uitvoering van de verbintenissen van Turkije in het kader van het gezamenlijke actieplan EU-Turkije

Turkije heeft op 8 januari de visumplicht ingevoerd voor Syriërs die vanuit een derde land naar een Turkse lucht- of zeehaven reizen, met als doel de transitmigratie naar de EU te verminderen. De maatregel had onmiddellijk effect: het aantal Syriërs dat uiteindelijk vanuit Libanon en Jordanië in Turkije werd toegelaten, viel sterk terug, van 41 781 in de acht dagen voor de invoering van de visumplicht (1 t/m 8 januari) tot 1 155 in de tien dagen daarna (9 t/m 18 januari). Dat betekent dat 40 000 personen minder werden toegelaten.

Turkije heeft op 15 januari een verordening vastgesteld waarbij Syriërs die tijdelijke bescherming genieten, toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, zij het op bepaalde voorwaarden en met enkele beperkingen. Het land is daarmee een belangrijke verbintenis in het kader van het gezamenlijke actieplan nagekomen. Turkije moet door deze maatregel aantrekkelijker worden voor Syrische asielzoekers, aangezien het aanvragen van asiel in de EU voor de Syriërs een van de belangrijkste drijfveren is om irregulier verder te trekken naar de EU op zoek naar betere perspectieven. De verordening bepaalt dat Syriërs al zes maanden na de aanvaarding van hun tijdelijke beschermingsstatus een werkvergunning mogen aanvragen. Werkvergunningen worden slechts verleend binnen de provincies waar de vluchteling die tijdelijke bescherming geniet, mag wonen. De verordening beperkt deze mogelijkheid niet tot bepaalde economische sectoren, maar voorziet voor Syrische vluchtelingen wel in een beperking tot 10%, met uitzondering van de sectoren landbouw en veeteelt. De verordening is onmiddellijk van toepassing, maar gezien de aard ervan kunnen nadere uitvoeringsbepalingen noodzakelijk zijn. De vaststelling van de verordening is ontegenzeggelijk een positieve stap, maar het reële effect zal afhangen van een snelle en doeltreffende uitvoering.

Turkije heeft een wetsontwerp inzake de bescherming van persoonsgegevens opgesteld en aan het parlement voorgelegd. Als de wetgeving verenigbaar is met de Europese normen, kan Turkije dankzij de nieuwe wet nauwer samenwerken met Europol, Eurojust en de rechtshandhavingsinstanties van de lidstaten. Het voorliggende wetsontwerp moet nog worden verbeterd wat betreft de onafhankelijkheid van de gegevensbeschermingsautoriteit en de uitsluiting van rechtshandhavingsautoriteiten en inlichtingendiensten van het toepassingsgebied van de wet. De EU heeft haar bezorgdheid over deze punten aan Turkije overgebracht in de hoop dat een en ander tijdens de parlementaire behandeling nog kan worden aangepast.

Op 8 januari heeft de Turkse regering de tripartiete overeenkomst tussen Turkije, Bulgarije en Griekenland ter bekrachtiging aan het parlement voorgelegd.

Turkije zei bereid te zijn de uitvoering van de overnameverplichtingen jegens Griekenland te verbeteren en behalve Dikili nog een aantal overnamepunten te openen. Het belangrijkste knelpunt voor de uitvoering van deze bilaterale overeenkomst is nog steeds de tijdrovende verwerking van Griekse overnameverzoeken. Turkse functionarissen bezochten eind december 2015 en eind januari 2016 Athene, waar zij met de Griekse autoriteiten spraken over methoden om de uitvoering van de bilaterale overnameovereenkomst te verbeteren.

De Turkse politie heeft in januari 2016 in de zuidelijke badplaats Bodrum een voorlichtingscampagne georganiseerd. Het directoraat van de provinciepolitie had daarvoor folders opgesteld die migranten moeten ontmoedigen om langs gevaarlijke reisroutes naar Europa te trekken. De politie had zo’n vijfduizend folders in het Turks, Arabisch en Engels laten drukken en door de gendarmerie laten verspreiden.

Deel 3

Uitvoering van de verbintenissen van EU in het kader van het gezamenlijke actieplan EU-Turkije

De Commissie heeft op 24 november 2015 een besluit vastgesteld tot instelling van een faciliteit voor vluchtelingen in Turkije, een mechanisme voor de coördinatie van het optreden van de Unie en de lidstaten ter ondersteuning van de maatregelen van Turkije om ruim 2 miljoen Syrische vluchtelingen op te vangen. De Commissie en de lidstaten hebben zich ertoe verbonden voor de jaren 2016 en 2017 in eerste instantie 3 miljard EUR uit te trekken, een bedrag dat via de faciliteit zal worden verstrekt. De lidstaten waren ingenomen met de instelling van de faciliteit, maar onderstreepten niettemin dat de verstrekking van de steun gekoppeld is aan de naleving van de verbintenissen die Turkije in het kader van het gezamenlijke actieplan is aangegaan. Later is besloten dat uit de EU-begroting 1 miljard EUR aan de faciliteit zal worden bijgedragen, terwijl de lidstaten de overige 2 miljard EUR voor hun rekening zullen nemen, waarbij hun aandeel in het bni als verdeelsleutel dient. De lidstaten zijn op 3 februari tot een politiek akkoord gekomen over de financieringsbronnen en de werkprocedures van de faciliteit. De Commissie heeft haar besluit vervolgens gewijzigd om rekening te houden met het akkoord met de lidstaten. De Commissie is verantwoordelijk voor de uitvoering van de middelen die door middel van de faciliteit worden gecoördineerd. Zij past daartoe de financiële instrumenten voor externe bijstand toe die het best zijn afgestemd op het type te verlenen bijstand. De faciliteit wordt beheerd door een stuurgroep die door de Commissie wordt voorgezeten. De lidstaten zijn lid van de stuurgroep en Turkije heeft de status van waarnemer. De stuurgroep zal op 17 februari voor het eerst bijeenkomen. Bijstand zal via de faciliteit zo snel mogelijk worden verleend, waarbij het voornaamste doel is om op waardige wijze in de behoeften van de kwetsbaarste vluchtelingenpopulatie in Turkije te voorzien, wat mede inhoudt de verstrekking van voedsel, huisvesting, gezondheidszorg in noodgevallen en bescherming. Als aanvulling op de langetermijnmaatregelen zal ook informeel onderwijs worden geregeld, om te voorkomen dat er een verloren generatie van Syrische kinderen opgroeit. Momenteel zijn er rond 400 000 Syrische kinderen die niet naar school kunnen. Dat is een belangrijke factor die niet alleen hun rechtstreeks welzijn in gevaar brengt, maar ook hun kans om een toekomst op te bouwen.

Eind 2015 is de Commissie in samenwerking met de Turkse autoriteiten een behoefteanalyse gestart voor Syriërs die in Turkije tijdelijke bescherming genieten. Een eerste overzicht van de behoeften wordt medio februari verwacht en de studie zal naar verwachting in het vroege voorjaar worden afgerond. Onder andere aan de hand van de behoefteanalyse zal worden bepaald welke projecten via de faciliteit zullen worden gesteund. De Commissie heeft inmiddels al onderwijs, verbetering van de inzetbaarheid van Syrische vluchtelingen en hervestiging als prioriteitsgebieden voor onmiddellijke ondersteuning aangemerkt (zie voor de prioriteitsgebieden het aanhangsel). Volgens de huidige voorlopige raming kan een derde van de bijstand worden benut voor humanitaire behoeften en twee derde voor ondersteuning van de toegang tot onderwijs (een belangrijk aandachtsgebied), lokale infrastructuur en werkgelegenheid.

Op 11 januari heeft eerste vicevoorzitter Timmermans van de Commissie een bezoek gebracht aan Turkije, waar hij met Turkse functionarissen de effectieve uitvoering van het actieplan heeft besproken.

Op 25 januari hebben hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini en commissaris Hahn besprekingen gevoerd over de uitvoering van het actieplan in het kader van de politieke dialoog op hoog niveau.

Op 28 januari had een EU-delegatie een ontmoeting met de Turkse autoriteiten in Ankara waarbij werd gesproken over concrete maatregelen om de uitvoering en de effectiviteit van het gezamenlijke actieplan te verbeteren en de migratiestromen in te dammen. Daarbij werden twaalf prioritaire maatregelen vastgesteld die met spoed verder zouden moeten worden onderzocht. Deze maatregelen zijn onder meer:

versterking van de capaciteit van Turkije voor de uitvoering van de overnameovereenkomst met de EU vanaf 1 juni 2016;

sluiting door Turkije van overnameovereenkomsten met landen waarvandaan irreguliere migranten naar Turkije en de EU komen;

verbetering van de uitvoering van de bilaterale overeenkomst met Griekenland;

vaststelling van wetgeving tot bescherming van persoonsgegevens die aan de Europese normen voldoet, een vereiste voor nauwere samenwerking met Europol, Eurojust en rechtshandhavingsinstanties van de lidstaten;

versterking van de onderscheppingscapaciteit van de Turkse kustwacht;

versterking van de Turkse wetgeving, maatregelen en samenwerking met de EU-landen in de strijd tegen mensensmokkelaars en mensensmokkel;

ondersteuning van Turkije met het oog op beter beheer van de Turkse oostgrens;

intensivering van de op migranten gerichte informatiecampagnes om hen ervan te weerhouden gevaarlijke reizen naar de EU te ondernemen;

ondersteuning van Turkije met het oog op betere identificatie van nagemaakte of vervalste reisdocumenten en andere bewijsstukken.

De EU verleent al bijstand op een aantal van deze gebieden, met name via het instrument voor pretoetredingssteun (IPA) en het instrument voor bijdrage aan stabiliteit en vrede (IcSP). De uitvoering van die bijstand moet wellicht worden versneld.

Op 2 februari hebben de twee partijen de eerste vervolggesprekken over deze lijst van maatregelen gevoerd.

De Commissie en Turkije hebben de besprekingen over de prioriteiten van het programma voor IPA-steun 2016 voortgezet. Daarbij lag het accent vooral op uitbreiding van de financiële steun aan Turkije die ertoe moet leiden dat Turkije aan de vereisten van de dialoog over visumliberalisering kan voldoen (programmeringsmissie van DG NEAR, 9-11 december).

In de tussentijd is de EU in Turkije onmiddellijke bijstand blijven verlenen. Vanaf het begin van de crisis is in totaal 365 miljoen EUR uit de EU-begroting besteed ten behoeve van rechtstreekse steun aan Syrische vluchtelingen en de gastgemeenschappen in Turkije. Van dit bedrag is tot dusver 71 miljoen EUR uitbesteed aan humanitaire organisaties voor humanitaire hulp die voornamelijk aan de vluchtelingen in Turkije wordt verleend. In mei 2015 heeft het bestuur van het EU-trustfonds voor de Syrische crisis een noodhulpprogramma van 18 miljoen EUR uit het IPA goedgekeurd, dat moet voorzien in de onmiddellijke behoeften van de Syrische vluchtelingen in Turkije op het gebied van onderwijs en voedselzekerheid. In september 2015 zijn overeenkomsten met Unicef en het Wereldvoedselprogramma ondertekend. In totaal is in 2015 circa 173 miljoen EUR van het IPA via het EU-trustfonds besteed. Op 1 december 2015 heeft het bestuur van het EU-trustfonds voor Syrië nieuwe financiële besluiten voor maatregelen in Turkije goedgekeurd voor een bedrag van maximaal 150 miljoen EUR. Eind 2015 is uit IPA-middelen voor 2012 waarvoor het risico van doorhaling bestaat 165 miljoen EUR, inclusief 25 miljoen EUR aan medefinanciering door Turkije, aan het trustfonds toegewezen voor projecten in Turkije. In de pijplijn bevinden zich 21 projecten ter waarde van 383 miljoen EUR, die momenteel worden beoordeeld. Verdere maatregelen in Turkije zullen worden geïdentificeerd op basis van de behoefteanalyse waaraan momenteel wordt gewerkt (zie boven).

Daarnaast is de EU aanzienlijke steun blijven verlenen aan Syrische vluchtelingen in Libanon, Jordanië en Irak en aan Syriërs die binnen Syrië ontheemd zijn geraakt. Op de tweede vergadering (1 december 2015) van het bestuur van het EU-trustfonds voor de Syrische crisis is 350 miljoen EUR vastgelegd voor dringend noodzakelijke hulp aan 1,5 miljoen vluchtelingen en overbelaste gastgemeenschappen in Libanon, Turkije, Jordanië en Irak.

De EU heeft op 7 december 2015 het jaarlijks actieprogramma 2015 voor Turkije in het kader van IPA II goedgekeurd, dat verdere steun biedt aan Turkije om de capaciteit voor het bestrijden van migrantensmokkel te vergroten. Daartoe wordt met name de capaciteit van de Turkse kustwacht voor patrouillering en bewaking versterkt door de aanschaf van twintig opblaasboten en zes mobiele radarinstallaties, en worden ook andere Turkse instanties versterkt. Het programma voorziet ook in middelen om het Turkse kustwachtcommando beter in staat te stellen irreguliere immigratie en georganiseerde misdaad op zee te bestrijden door meer irreguliere migranten te redden/op te pakken. In het kader van het IPA wordt momenteel een project opgezet om Turkije te steunen bij de afgifte van veilige biometrische paspoorten.

De EU heeft de selectieprocedure voor de inzet van een Frontex-verbindingsfunctionaris in Turkije afgerond.

Deel 4

Conclusies en aanbevelingen

Het aantal migranten dat vanuit Turkije de EU binnenkomt, neemt sinds oktober 2015 af. De cijfers zijn echter nog steeds hoog voor de tijd van het jaar. Om dit zorgwekkende verschijnsel aan te pakken, moet Turkije er dringend voor zorgen dat minder migranten en vluchtelingen irregulier het Turkse grondgebied verlaten. Om irregulier vertrek te voorkomen, is het met name essentieel de operaties aan de landgrenzen te intensiveren.

Het aandeel niet-Syriërs (d.w.z. Afghanen, Irakezen, Pakistanen, Iraniërs, Marokkanen, Bengalezen) onder de binnenkomende irreguliere migranten neemt sinds oktober toe. Om dit verschijnsel aan te pakken, moet Turkije dringend verdere maatregelen nemen om zijn visumbeleid op dat van de EU af te stemmen en daarbij in de eerste plaats kijken naar de landen waarvan de burgers irregulier naar de EU trekken. Turkije moet ervoor zorgen dat de toepasselijke procedures snel worden afgerond, overeenkomstig zijn nationale wetgeving, en uitkomen op hetzij toekenning van de vluchtelingenstatus, hetzij weigering. Turkije moet tevens voorkomen dat irreguliere migranten die geen internationale bescherming nodig blijken te hebben, irregulier naar de EU trekken.

Er wordt op aangedrongen dat Turkije het wetsontwerp inzake de bescherming van persoonsgegevens – dat momenteel bij het parlement in behandeling is – herziet en volledig afstemt op de Europese normen. Door snel passende wetgeving tot bescherming van persoonsgegevens vast te stellen, zou Turkije operationeel nauwer kunnen samenwerken met Europol, Eurojust en rechtshandhavingsinstanties van de lidstaten.

Turkije en Griekenland moeten hun bilaterale samenwerking intensiveren op het gebied van grensbewaking en bestrijding van migrantensmokkel en om de uitvoering van hun bilaterale overnameverplichtingen te verbeteren.

Turkije wordt tevens verzocht voorbereidingen te treffen om met ingang van 1 juni 2016 de overeenkomst met de EU inzake de overname van onderdanen van derde landen te kunnen uitvoeren.

Er wordt op aangedrongen dat Turkije krachtiger optreedt tegen migrantensmokkel in de kustgebieden, ook in samenwerking met belanghebbende lidstaten van de EU.

Nu overeenstemming is bereikt over de faciliteit voor vluchtelingen in Turkije, moet de EU harerzijds zo snel mogelijk beginnen met de steunverlening en de aanpak van de behoeften van de vluchtelingen in het kader van de faciliteit. Bovendien moeten de Commissie en Turkije bereid zijn de prioriteit van bestaande programma’s voor bijstand aan Turkije op migratiegebied te heroverwegen, zodat snel op nieuwe behoeften kan worden ingespeeld. Zoals in het aanhangsel aangegeven, zijn humanitaire hulp, onderwijs, integratie op de arbeidsmarkt, gezondheidszorg, sociale inclusie, gemeentelijke infrastructuur en het beheer van de vluchtelingenstromen de prioriteitssectoren voor de financiële bijstand aan de vluchtelingen in Turkije. Met de lopende behoefteanalyse kan precies worden vastgesteld waar er een tekort aan financiering bestaat en kunnen voor alle sectoren de financieringsprioriteiten worden bepaald. De stuurgroep van de faciliteit zal strategische richtsnoeren vaststellen en een beslissing nemen over specifieke acties en bedragen en de meest geschikte financiële instrumenten. De eerste bijeenkomst van de stuurgroep zal op 17 februari 2016 plaatsvinden.

Turkije en de EU moeten verder werken aan de op 28 januari overeengekomen twaalf maatregelen ter ondersteuning van de uitvoering van het gezamenlijk actieplan en zorgen dat die maatregelen operationeel zijn.

Tot slot wordt erop aangedrongen dat Turkije zijn maatregelen voor de volledige en doeltreffende uitvoering van het plan voortzet en intensiveert. Het is belangrijk dat de gecoördineerde inspanningen van de EU en Turkije snel tot resultaten leiden, in het bijzonder tot vermindering van de instroom van irreguliere migranten.

De Commissie zal zich blijven inzetten voor een snelle en doeltreffende uitvoering van het gezamenlijk actieplan EU-Turkije. De Commissie volgt de uitvoering van het gezamenlijke actieplan van nabij en zal er regelmatig verslag over uitbrengen.



AANHANGSEL

Lijst van prioriteiten en mogelijke projecten in het kader van de faciliteit voor vluchtelingen in Turkije

Prioriteit 1:    Basisbehoeften

1.1. Humanitaire bijstand

Bij het beheer en de uitvoering van alle humanitaire bijstand zullen de humanitaire beginselen en de Europese consensus over humanitaire hulp volledig in acht worden genomen.

Doelstelling: voorzien in de meest dringende humanitaire behoeften in vijf prioriteitssectoren: voedsel en non-foodartikelen, gezondheid, bescherming, onderdak, sanitaire en hygiënische voorzieningen en onderwijsmogelijkheden.

Potentiële projecten

De lopende humanitaire maatregelen van de EU bestaan met name uit regelingen voor overdracht van middelen, die samen met een relatief groot aantal partners worden uitgevoerd en gericht zijn op de behoeften aan voedsel en non-foodartikelen, bescherming, gezondheid en maatregelen om onderwijs in Turkije mogelijk te maken. Deze regelingen voor overdracht van middelen kunnen op grotere schaal worden uitgevoerd en zo 1 miljoen mensen bereiken.

Streven naar een noodvangnet: een flexibel inzetbare regeling voor overdracht van middelen die op de basisbehoeften is gericht (waaronder voedsel, non-foodartikelen en onderdak) om de factoren aan te pakken die tot secundaire migratiestromen leiden. Met dit systeem kunnen de vluchtelingen op waardige wijze voorzien in hun basisbehoeften zoals voedsel en artikelen voor dagelijks gebruik.

Doorgaan met de verstrekking van bijstand in natura en de uitvoering van een effectief beschermingssysteem (fonds voor bijzondere behoeften, casemanagement, rechtsbijstand, doorverwijzing, hulpverlening alsmede programma’s voor kinderbescherming en bestrijding van gendergerelateerd geweld) alsook koppeling van noodhulp, rehabilitatie en ontwikkeling (LRRD).

Doelgroep: een aanzienlijk aantal van de meest kwetsbare vluchtelingen in Turkije, voor het merendeel Syriërs. Het aantal vluchtelingen op wie de humanitaire bijstand moet worden gericht, kan 1 miljoen bedragen.

Prioriteit 2:    Sociaal-economische steun

2.1. Onderwijs

Ondanks de huidige inspanningen zijn er nog tot 400 000 kinderen die in de schooljaren 2015/16 en 2016/17 weer naar school moeten kunnen. Bovendien wordt er slechts zeer weinig gedaan om de toegang tot het hoger secundair onderwijs, met name beroepsonderwijs en opleiding, te vergemakkelijken, en vrijwel niets om jonge vluchtelingen tertiair onderwijs te laten volgen.

Doelstellingen: toegang tot basisonderwijs voor alle Syrische kinderen (400 000 kinderen moeten in de schooljaren 2015/16 en 2016/17 weer naar school kunnen gaan); toegang tot secundair onderwijs, met name beroepsonderwijs en opleiding; toegang tot tertiair onderwijs.

Potentiële projecten:

ondersteuning van de toegang tot onderwijs voor alle kinderen;

ondersteuning van de toegang tot secundair onderwijs, waaronder beroepsonderwijs en opleiding en duaal onderwijs;

ondersteuning van de inschrijving in het onderwijs en voorkoming van voortijdig schoolverlaten, waar nodig met behulp van taalcursussen;

ondersteuning van de toegang tot tertiair onderwijs;

ondersteuning van betere afstemming van onderwijs en opleiding op de behoeften van de arbeidsmarkt;

terbeschikkingstelling van onderwijs- en opleidingsinfrastructuur in regio’s waar de komst van de vluchtelingen tot aanzienlijke demografische veranderingen heeft geleid.

Doelgroep: kinderen en jonge vluchtelingen, met speciale aandacht voor meisjes.

2.2. Toegang tot de arbeidsmarkt

Vluchtelingen moet hulp worden geboden om de arbeidsmogelijkheden te benutten die zijn ontstaan door de wetgeving tot openstelling van de arbeidsmarkt voor vluchtelingen, onder meer wat betreft versterking en aanpassing van competenties en vaardigheden. Hiermee moet worden bevorderd dat vluchtelingen werk zoeken en dat zij een aanwinst worden voor de Turkse economie.

Doelstellingen: toegang tot arbeid in loondienst, arbeid als zelfstandige en oprichting van ondernemingen, met name micro-ondernemingen.

Potentiële projecten:

ondersteuning van analyse van de arbeidsmarktbehoeften;

verstrekking van op het individu afgestemde beroepsoriëntatie en beroepsadvies;

ondersteuning van de versterking van vaardigheden en competenties, met name door opleiding en omscholing;

ontwikkeling van systemen voor de erkenning van kwalificaties;

ondersteuning van ondernemerschap, onder meer met regelingen voor microkrediet.

Doelgroep: volwassen vluchtelingen, met speciale aandacht voor lager gekwalificeerden.

2.3. Gezondheidszorg en sociale inclusie

Op gebieden als primaire gezondheidszorg, revalidatie en postoperatieve zorg voor oorlogsgewonden en reproductieve en geestelijke gezondheidszorg is er een acute achterstand. In gemeenschapscentra kan doeltreffende steun worden geboden zoals rechtshulp, bescherming en administratieve ondersteuning, cursussen voor vrouwen, informeel en kleuteronderwijs voor kinderen, medisch advies en doorverwijzing voor behandeling door artsen en ziekenhuizen.

Doelstellingen: toegang tot gezondheidszorg en toegang tot sociale basisvoorzieningen.

Potentiële projecten:

verstrekking van gezondheidszorg;

verstrekking van psychiatrische en psychologische steun

ondersteuning van de toegang tot sociale basisvoorzieningen, inclusief administratief en juridisch advies;

verstrekking van gezondheidsinfrastructuur en sociale infrastructuur.

Doelgroep: vluchtelingen en leden van de gastgemeenschappen, met speciale aandacht voor de meest kwetsbaren.

2.4. Openbare infrastructuur

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen (85%) leeft buiten de 25 bestaande kampen, waar ca. 250 000 personen verblijven. Door deze grote toestroom van mensen in de minst ontwikkelde delen van het land is de openbare infrastructuur van sommige dorpen onder grote druk komen te staan, met name wat betreft de toegangswegen, de watervoorziening, de riolering en afvalwaterbehandeling en het beheer van vaste afvalstoffen. Bovendien moeten de sociale voorzieningen die aan de vluchtelingen worden aangeboden, waar nodig ook voor de plaatselijke gemeenschappen beschikbaar zijn, om het vijandige klimaat dat al merkbaar is, tegen te gaan.

Doelstellingen: vermindering van de gevolgen van de toestroom van vluchtelingen voor de openbare infrastructuur.

Potentiële projecten:

ondersteuning van het herstel, de modernisering of de aanleg van plaatselijke openbare infrastructuur, met name in verband met waterbeheer, afvalstoffenbeheer, stadsvervoer en openbare voorzieningen.

Doelgroep: vluchtelingen en mensen uit de gastgemeenschappen.

Prioriteit 3:    Steun voor de nationale en plaatselijke autoriteiten bij de aanpak van de gevolgen van de aanwezigheid van vluchtelingen in Turkije

3.1. Beheer van de migratiestromen

De regionale en plaatselijke autoriteiten, die de bestuurlijke verantwoordelijkheid dragen voor de huisvesting van de vluchtelingen die niet in de kampen verblijven, hebben eveneens behoefte aan capaciteitsversterking en operationele steun. Ook de nationale autoriteiten die met de registratie van vluchtelingen en migratiebeheer zijn belast, ondervinden bovendien capaciteitsproblemen waarvoor een oplossing moet worden gevonden.

Doelstellingen: versterking van de capaciteit van de plaatselijke, regionale en nationale autoriteiten voor het beheer van vluchtelingen/migranten.

Potentiële projecten:

capaciteitsopbouw op het gebied van migratiebeheer;

levering van geschikte uitrusting.

Doelgroep: plaatselijke, regionale en nationale autoriteiten.

(1) Zoals in het eerste uitvoeringsverslag over het gezamenlijke actieplan worden in deze grafieken alleen de aantallen vanuit Turkije in Griekenland binnenkomende migranten weergegeven, aangezien die meer dan 99% van het totaal vertegenwoordigen.
(2) Volgens de IOM zijn van 1 t/m 28 januari 2016 244 migranten in de Egeïsche Zee om het leven gekomen.
(3) Het aantal geregistreerde Syrische vluchtelingen zoals meegedeeld door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op 3 februari.
(4) Overeenkomstig het Grieks-Turkse bilaterale overnameprotocol moet de aangezochte staat binnen 75 dagen op een overnameverzoek antwoorden. Nadat overeenstemming is bereikt, moet de terugkeer binnen vijftien dagen plaatsvinden. Het overnameprotocol voorziet tevens in een vereenvoudigde procedure waarbij een in een grenszone aangehouden persoon door de aangezochte staat binnen één week na de kennisgeving van de aanhouding moet worden overgenomen.
(5) Volgens de Turkse wetgeving krijgen slechts personen die Syrië zijn ontvlucht, na registratie automatisch als groep internationale bescherming. Burgers van andere landen moeten individueel een verzoek indienen en kunnen de vluchtelingenstatus krijgen na screening en een besluit van het directoraat-generaal voor migratiebeheer.

Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Griekenland - Voortgangsverslag


Griekenland – Voortgangsverslag

Aanbevelingen december 2015

Stand van zaken

Hotspots

Griekenland moet de aanleg van de hotspots op Lesbos, Leros en Chios afronden volgens het geplande tijdschema. De bouwwerkzaamheden op Kos moeten onmiddellijk beginnen en op Samos moet een locatie worden aangewezen waar tegen eind januari de aanleg van de hotspot kan worden voltooid.

✓ De werkzaamheden in de hotspots op Lesbos (uitbreiding), Leros, Chios en Samos gaan goed vooruit. Volgens de aankondiging van de regering op 31 januari 2016 zouden de werkzaamheden voor de Europese Raad van februari 2016 moeten zijn voltooid. Na een interministeriële bijeenkomst met premier Tsipras is het Griekse leger nu ingezet om de leiding op zich te nemen, met name om de bouwwerkzaamheden te voltooien en tijdelijk de hotspots te leiden.

✓ De nationale aanbestedingsprocedure voor diensten die nodig zijn voor de werking van de hotspots, is nog niet afgerond. In afwachting hiervan zullen deze diensten door het Griekse leger worden geleverd.

X Het Griekse leger heeft gekozen voor de voormalige militaire basis van Pyli als locatie voor de hotspot op Kos en is met de grondwerkzaamheden begonnen. De Griekse autoriteiten moeten de werkzaamheden op de betrokken locatie voltooien, zodat de hotspot zo snel mogelijk operationeel wordt. 

Griekenland moet in samenwerking met de Europese Commissie, de EU-agentschappen en de UNHCR zorgen voor een optimale organisatie van de hotspots, op basis van een raming van de behoeften per eiland en de bevindingen van het interdepartementale proefproject. In dit verband moet er een gestructureerd systeem komen voor ontscheping op officiële ontschepingspunten en vervoer naar de hotspotgebieden.

✓ De kaderwet (in de vorm van een wijziging van Wet 3907/2011) betreffende de oprichting en de coördinatiemechanismen van de hotspots is klaar om te worden goedgekeurd in het Parlement in de tweede week van februari 2016.

✓ Zodra de kaderwet is goedgekeurd, zullen bij interministerieel besluit de operationele standaardprocedures worden vastgesteld, waarin taken en procedures voor het beheer van de hotspots zullen worden bepaald. Dit besluit is opgesteld en zal naar verwachting worden goedgekeurd vóór de bijeenkomst van de Europese Raad.

✓ Frontex heeft kustpatrouilleteams ingezet op Lesbos, Chios en Samos. Op Leros worden de ontschepingsprocedures nu op een meer gecontroleerde manier toegepast.

✓ Op korte termijn coördineert het leger het vervoer van migranten van de ontschepingspunten naar de registratiecentra en van de registratiecentra naar de havens.

X Er moeten snel voldoende bussen beschikbaar worden gesteld om het ontschepingssysteem op de eilanden verder te verbeteren. Daarom moeten de lidstaten dringend gevolg geven aan het verzoek om bussen in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Unie.

X De rechtstreekse overbrenging van personen die geen internationale bescherming nodig hebben, vanuit de hotspots naar beschikbare detentiecentra moet worden geregeld.

Op basis van een bijgewerkte behoefteraming moeten de lidstaten de noodzakelijke expertise leveren, opdat de hotspots volledig operationeel kunnen worden gemaakt zodra de bouwwerkzaamheden zijn afgerond. Griekenland moet er op zijn beurt voor zorgen dat een voldoende aantal teamleiders wordt ingezet en dat in de hotspotgebieden voldoende beveiligingspersoneel aanwezig is.

X De Griekse politie moet haar aanwezigheid in de hotspots versterken om de veiligheid van de centra en het daar aanwezige personeel van de agentschappen te garanderen.

X Frontex en het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) zijn prominenter aanwezig (momenteel met respectievelijk 461 en 13 functionarissen), maar zodra de hotspots volledig operationeel zijn, zal in verdere versterking moeten worden voorzien.

X De lidstaten hebben een te klein aantal deskundigen ter beschikking gesteld (zie Mededeling).

X Griekenland moet de procedure voor de terbeschikkingstelling van teamleiders voltooien.

Griekenland moet de noodzakelijke extra vingerafdrukscanners aanschaffen, zonder verdere vertraging en met gebruikmaking van de versnelde/vereenvoudigde procedures voor (dwingende) spoed van de Richtlijnen 2004/18/EG en 2014/24/EU.

Wat betreft de registratie (Eurodac):

✓ Het EASO heeft een eerste reeks van 25 vingerafdrukscanners besteld; deze worden binnenkort ingezet in de hotspots. Er zijn nog eens 65 vingerafdrukscanners besteld, die naar verwachting in de derde week van februari 2016 zullen worden geleverd.

✓ De Griekse politie heeft 6 vingerafdrukscanners aangeschaft en in gebruik genomen op Lesbos.

✓ Het percentage registraties van vingerafdrukken is gestegen van 8 % in januari tot 78 % in september. Griekenland moet ervoor zorgen dat alle irreguliere migranten volledig worden geregistreerd.

X In het kader van een technische missie in Griekenland heeft eu-LISA een analyse gemaakt van de situatie en de technische behoeften met betrekking tot de servercapaciteit en de aansluiting van de Eurodac-stations op het IT-netwerk, en hieruit conclusies getrokken. De Griekse autoriteiten moeten, met steun van eu-LISA, snel de capaciteit van de centrale servers verhogen zodat deze het registratiesysteem en de gegevensstroom volledig aankunnen.

De IT-systemen moeten worden bijgewerkt met in de eerste plaats een volledig geautomatiseerd identificatiesysteem voor vingerafdrukken en daarna worden aangepast om de verbinding tussen de nationale databases en de internationale en EU-databases te garanderen, zodat arriverende migranten volledig kunnen worden geverifieerd aan de hand van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) en de Interpoldatabase van gestolen en verloren reisdocumenten (SLTD).

Wat betreft de veiligheidscontroles:

✓ De hotspots beschikken nu over terminals om de databases van het SIS, Interpol en Europol te raadplegen, in aanvulling op de nationale politiedatabank van onderdanen van derde landen.

✓ Bij Europol is een verzoek ingediend om toegang tot hun databank in het kader van veiligheidscontroles te garanderen.

✓ De Griekse politie ontwikkelt een geïntegreerd geautomatiseerd systeem voor toegang tot de relevante veiligheidsdatabases (nationale, SIS- en Interpoldatabase), dat moet worden getest en in alle hotspots in gebruik worden genomen.

X Systematische controles met gebruik van deze databanken en de nodige follow-up moeten worden gegarandeerd. Een volledig geautomatiseerd identificatiesysteem voor vingerafdrukken moeten verder worden ontwikkeld.

 

Griekenland moet met steun van de Europese Commissie en de EU-agentschappen bepalen hoeveel cultuurbemiddelaars/tolken nodig zijn en zorgen voor een sterkere aanwezigheid van dergelijke specialisten in de hotspotgebieden.

X De Griekse autoriteiten moeten bepalen hoeveel cultuurbemiddelaars/tolken nodig zijn.

X De Griekse autoriteiten moeten, eventueel via een raamcontract, zorgen voor een tolkenpool om op korte termijn tolkdiensten te kunnen verstrekken.

De coördinatie moet verder worden verbeterd door systematisch en effectief gebruik te maken van de coördinatiemechanismen die al bestaan. De voor de eilanden benoemde coördinatoren moeten met specifieke taakopdrachten de bevoegdheid krijgen om de activiteiten van alle relevante overheids- en niet-overheidsinstanties op de hotspotlocaties te coördineren.

✓ Het wetsontwerp tot oprichting van de hotspots is klaar om in de tweede week van februari 2016 te worden goedgekeurd en bevat specifieke bepalingen voor de aanstelling van hotspotcoördinatoren, politiecoördinatoren en speciale coördinatoren voor de betrekkingen met alle bij de hotspotprocedure betrokken partijen.

✓ Op basis van de aankondiging van de regering van 31 januari 2016, na een interministeriële vergadering met premier Tsipras, zijn per hotspot tijdelijke coördinatoren van het leger benoemd.

X Zodra de nieuwe wetgeving van kracht is, moeten de Griekse autoriteiten snel de betrokken procedure volgen om de in deze nieuwe wetgeving voorziene permanente hotspotcoördinatoren te benoemen.

Europol moet zijn aanwezigheid in Griekenland versterken en met de Griekse autoriteiten operationele overeenkomsten sluiten ter ondersteuning van hun strijd tegen smokkel. De steun moet inhouden dat financiële onderzoeken worden geopend, dat wordt opgetreden tegen documentfraude en dat beter gebruik wordt gemaakt van netwerken van immigratieverbindingsfunctionarissen in derde landen als bronnen van relevante informatie.

✓ Alleen op Lesbos en bij de regionale EU-taskforce in Piraeus is momenteel een verbindingsfunctionaris van Europol aanwezig.

✓ Frontex heeft gespecialiseerde documentdeskundigen en specifieke uitrusting voor de detectie van valse documenten naar de hotspotgebieden gestuurd.

✓ De Griekse politie heeft besloten om vanaf nu in alle hotspots gebruik te maken van een nieuw registratiedocument met veiligheidskenmerken. Over dit document is een akkoord bereikt tussen de relevante deskundigen; het zal tegen eind februari in gebruik worden genomen.

X Bovendien moet Griekenland meer uitrusting voor de detectie van documentfraude aankopen. Een verzoek om financiering moet worden ingediend.

X De Griekse autoriteiten moeten zorgen voor passende follow-up van gevallen waarin valse documenten worden gedetecteerd en de rechtshandhavingsoperaties op de eilanden versterken om smokkel een halt toe te roepen.

De Griekse politie moet de in de hotspots gestationeerde politieagenten opleiden om vervalste documenten te kunnen identificeren.

X Nog in behandeling

Herplaatsing

De informatieverstrekking aan de vluchtelingen over het herplaatsingsprogramma moet worden verbeterd, onder andere door meer medewerkers van de Griekse asieldienst en het EASO in de hotspots in te zetten en door informatiemateriaal te vervaardigen en te verspreiden om potentiële herplaatsingskandidaten in te lichten over het herplaatsingsproces en hun rechten en plichten in dat verband. De verbindingsfunctionarissen van de lidstaten moeten herplaatsingskandidaten informatie verstrekken over hun land van bestemming, met inbegrip van hun asiel- en opvangstelsels.

✓ De asieldienst is actief op Lesbos. De dienst heeft recentelijk ook een nieuw kantoor geopend op Samos en het EASO heeft deskundigen afgevaardigd om informatie te verstrekken. Zij zijn begonnen met de verdeling van informatiefolders.

X Zodra de bouwwerkzaamheden zijn afgerond, moeten de asieldienst en het EASO deskundigen sturen naar alle hotspots.

X Meer lidstaten moeten informatiepakketten creëren voor mensen die zullen worden herplaatst (slechts 2 lidstaten (Ierland en Portugal) hebben dergelijk informatiemateriaal vervaardigd).

X In alle hotspots moeten migranten stelselmatig worden geïnformeerd over hun rechten als asielzoeker en potentiële herplaatsingskandidaat.

De capaciteit voor de registratie en behandeling van asielaanvragen moet aanzienlijk worden vergroot. De Griekse asieldienst heeft daarom het voornemen om uiterlijk medio februari 40 extra medewerkers aan te nemen, waardoor de registratiecapaciteit tot 100 à 120 aanvragen per dag wordt verhoogd. Om de registratiecapaciteit nog verder uit te breiden moet nog meer personeel worden aangeworven.

✓ Het EASO helpt de Griekse autoriteiten op Lesbos en Samos bij de screening van de nationaliteit van de herplaatsingskandidaten.

✓ Uiterlijk in april worden 37 personen aangeworven en uiterlijk in juni 2016 nog eens (tot) 40 personen. Voor de resterende betrekkingen zullen de aanwervingen plaatsvinden in januari 2017. De nodige financiering wordt verzekerd door noodfinanciering uit het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).

X Griekenland en het EASO moeten samen met de Commissie zoeken naar mogelijkheden om sneller meer herplaatsingscapaciteit te creëren.

De lidstaten moeten veel sneller reageren op herplaatsingsverzoeken die de Griekse autoriteiten indienen (en afzien van buitensporige ad-hoccontroles in Griekenland).

X Momenteel zijn er meer herplaatsingskandidaten dan het aantal plaatsen dat de lidstaten concreet hebben toegezegd.

X De lidstaten blijven traag reageren op herplaatsingsverzoeken en dit is deels de oorzaak van de aanzienlijke terugval in het herplaatsingsproces.

X De informatie die de lidstaten vooraf verstrekken over hun herplaatsingsplanning is onvoldoende om de Griekse autoriteiten de mogelijkheid te geven het proces efficiënter te doen verlopen.

X Verschillende lidstaten vragen dat er systematisch veiligheidsgesprekken plaatsvinden.

De lidstaten moeten het aantal toegezegde plaatsen voor het herplaatsingsprogramma sterk uitbreiden.

X Het aantal toezeggingen en herplaatste personen is te laag (zie bijlage 4).

Aanvullende maatregelen die na de goedkeuring van de mededeling in december zijn vastgesteld

In totaal zijn 34 herplaatsingskandidaten ondergedoken en hebben er 88 hun verzoek ingetrokken sinds het begin van de regeling (gegevens van 1 februari).

X Griekenland moet ervoor zorgen dat herplaatsingskandidaten bijeengebracht worden in specifieke centra waar hun zaak van nabij kan worden opgevolgd.

X De lidstaten moeten in samenwerking met het EASO specifieke informatiepakketten ontwikkelen die aan herplaatsingskandidaten worden uitgereikt wanneer ze in kennis worden gesteld van hun land van bestemming.

Sinds het begin van het herplaatsingsproces is geen enkele niet-begeleide minderjarige overgedragen.

X Griekenland moet de laatste hand leggen aan specifieke procedures voor de overdracht van niet-begeleide minderjarigen.

X De lidstaten moeten in specifieke opvangplaatsen voor niet-begeleide minderjarigen voorzien.

Sommige lidstaten hebben zich beroepen op andere dan in het besluit van de Raad vastgestelde criteria om herplaatsingsdossiers te verwerpen.

X De lidstaten moeten de in het besluit van de Raad vastgestelde criteria strikt toepassen wanneer zij herplaatsingsdossiers verwerpen. Herplaatsingsaanvragen mogen zeker niet worden verworpen op basis van de voorkeur van de lidstaat met betrekking tot het profiel van de herplaatsingskandidaat.

Terugkeer

De Griekse autoriteiten moeten een duidelijke strategie voor gedwongen terugkeer formuleren, waarin de prioritaire derde landen worden aangeduid en gebreken in het Griekse detentiestelsel worden verholpen. Griekenland moet de administratieve procedures stroomlijnen om snelle terugkeer mogelijk te maken.

✓ Griekenland gebruikt een vereenvoudigde procedure voor het uitvaardigen van terugkeerbesluiten voor onderdanen van derde landen die geen recht op bescherming hebben.

X Samen met Frontex moet Griekenland zo snel mogelijk op basis van een heldere planning en behoefteanalyse een duidelijk operationeel terugkeer- en overnameplan uitwerken en lanceren, dat waar nodig ondersteuning geeft aan alle elementen van de tenuitvoerleggingsprocedure voor terugkeer.

X Griekenland moet de mogelijkheden van de Griekse wetgeving overeenkomstig de terugkeerrichtlijn ten volle benutten om irreguliere migranten voor de maximale duur van 18 maanden in bewaring te houden om te voorkomen dat ze worden vrijgelaten vooraleer ze worden verwijderd.

X Griekenland moet worden aangemoedigd om snel en volledig gebruik te maken van de mogelijkheden om steun te krijgen uit door de EU gefinancierde terugkeerprogramma’s, met name Eurint, Erin en Eurlo.

Griekenland moet het aantal gevallen van gedwongen en vrijwillige terugkeer opvoeren en de nodige stappen zetten voor de onmiddellijke absorptie van de beschikbare financiering van het nationale AMIF-programma (met inbegrip van noodhulp van het AMIF en het ISF).

✓ In het kader van het AMIF is een noodprogramma voor begeleide vrijwillige terugkeer gefinancierd waardoor in totaal 1 000 migranten vrijwillig kunnen terugkeren. Tot dusver hebben meer dan 1 400 migranten zich aangemeld voor vrijwillig vertrek. Geschat wordt dat binnenkort 1 005 migranten vrijwillig zullen zijn vertrokken.

X De aanbestedingsprocedure voor het nieuwe, in het kader van het nationale AMIF-programma gefinancierde programma voor begeleide vrijwillige terugkeer moet zo spoedig mogelijk worden voltooid.

X Een (door de Griekse politie uit te voeren) noodprogramma voor gedwongen terugkeer is gefinancierd in het kader van het AMIF. Er loopt een aanbestedingsprocedure voor vervoer (verstrekking van vervoerbewijzen) in het kader van gedwongen terugkeer op commerciële vluchten en deze moet met spoed worden afgerond.

De activiteiten van de Griekse autoriteiten op het gebied van terugkeer moeten zich sterker richten op personen met de nationaliteiten die in de hotspots het meest relevant zijn (Pakistanen, maar ook Afghanen, Iraniërs en Bengalezen) in plaats van op Albanezen en Macedoniërs, op wie het beleid momenteel is gericht.

X Zie hierboven wat betreft een operationeel plan. In een dergelijk plan moet rekening worden gehouden met nationaliteiten die momenteel Griekenland binnenkomen via irreguliere migratiestromen en die niet in een vluchtelingenprofiel passen.

 

Migranten moeten al in de hotspots informatie krijgen over begeleide vrijwillige terugkeer. Er moet ook worden overwogen een voorlichtingscampagne te organiseren in gebieden bij de grens met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.

✓ De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft speciaal hiervoor kantoren geopend op Lesbos.

X In andere hotspots en in Athene moeten dringend specifieke plaatsen van aankomst worden ingericht om uit Idomeni teruggestuurde migranten een mogelijkheid tot begeleide vrijwillige terugkeer te bieden.

X De IOM moet in alle Griekse detentiecentra aanwezig zijn om migranten die teruggestuurd zullen worden, een mogelijkheid tot begeleide vrijwillige terugkeer te bieden.

De Europese Commissie moet, met de steun van de lidstaten, het overleg met derde landen verder opvoeren, om de overname van migranten die niet in aanmerking komen voor internationale bescherming te bevorderen. Dit betekent in het bijzonder dat verdere inspanningen moeten worden geleverd om te zorgen dat onderdanen van derde landen door Turkije worden overgenomen.

✓ De resultaten van de recente contacten met de Pakistaanse autoriteiten zijn goedgekeurd door het Gemengd Comité overname. Het is nu van prioritair belang om deze positieve evolutie in de komende weken in de praktijk te bevestigen met nieuwe vluchten van Griekenland naar Pakistan.

X De Griekse autoriteiten moeten verdere inspanningen leveren, met name door sneller overnameverzoeken in te dienen bij Turkije en het risico dat migranten tijdens de procedure onderduiken, te minimaliseren. Turkije moet ook nauwer samenwerken met de Griekse autoriteiten, zodat het aantal migranten dat wordt aanvaard voor overname en ook daadwerkelijk wordt overgenomen, aanzienlijk stijgt (er zijn slechts 8 personen overgenomen, terwijl Turkije in 2015 5 148 verzoeken heeft aanvaard).

X Frontex moet, met de hulp van de lidstaten, Griekenland ondersteunen bij het tijdig indienen van overnameverzoeken aan Turkije en het vervoeren van migranten van de plaats van aanhouding en/of inbewaringstelling naar een van de drie in het Grieks-Turkse protocol vastgestelde plaatsen van vertrek.

X Griekenland moet overwegen om Turkije uit te nodigen een verbindingsfunctionaris in Griekenland te benoemen om de overnameverzoeken beter te doen verlopen.

X Griekenland moeten zorgen voor de fysieke aanwezigheid van door Turkije voor overname aanvaarde migranten (indien nodig door tijdige inbewaringstelling in afwachting van uitzetting).

Frontex moet erop toezien dat de gezamenlijke terugkeervluchten regelmatig tussenlandingen maken in Griekenland voor de uitvoering van terugkeeroperaties.

X Frontex heeft blijk gegeven van zijn bereidheid om, bijgestaan door de lidstaten, alle gezamenlijke terugkeeroperaties te coördineren en te ondersteunen met tussenlandingen in Griekenland. De Griekse autoriteiten moeten regelmatig en tijdig hun specifieke behoeften kenbaar maken aan Frontex zodat gezamenlijke terugkeeroperaties kunnen worden gepland en uitgevoerd.

De omstandigheden in de uitzetcentra moeten met spoed worden verbeterd.

✓ De Griekse autoriteiten werken voor de periode 2016-2018 aan een raamovereenkomst voor voedselverstrekking in de gesloten uitzetcentra. Op basis van de op 29 januari 2016 vastgestelde wettelijke bepalingen heeft de Griekse politie zich ertoe verbonden het voedsel te verstrekken totdat de betrokken overeenkomst is afgesloten.

X Bepaalde gesloten uitzetcentra, met name op de eilanden, hebben niet enkel behoefte aan voedselverstrekking, maar moeten waar nodig ook opgeknapt worden en dienen naar behoren te worden onderhouden, zodat de migranten passend onderdak kan worden geboden overeenkomstig de EU-normen.

De Europese Commissie moet, met de steun van de lidstaten, het overleg met derde landen verder opvoeren, om de overname van migranten die niet in aanmerking komen voor internationale bescherming te bevorderen, onder meer via gericht gebruik van het trustfonds voor Afrika.

✓ De gemengde comités overname met Turkije en Pakistan hebben respectievelijk op 19 januari en 2 februari 2016 plaatsgevonden. De Commissie heeft Afghanistan bezocht en zal een bezoek brengen aan Nigeria om overnamemaatregelen te bespreken.

Verbeteren van het grensbeheer

De Griekse autoriteiten en Frontex moeten snel de operationele details voor de inzet van Frontex-functionarissen aan de Griekse noordgrens vastleggen.

✓ De Frontex-operatie aan de Griekse noordgrens is aan de gang en moet snel worden uitgebreid.

X Griekenland moet evenwel teamleiders aanstellen en in kantoorruimte voorzien, zodat de Frontex-officieren ter plaatse volledig operationeel kunnen zijn.

✓ Frontex zal de Griekse autoriteiten steun bieden bij het controleren van de identiteit van onderdanen van derde landen en bij het nagaan of ze zijn geregistreerd in de relevante databases.

Naar aanleiding van de snelle grensinterventie Poseidon op de Egeïsche eilanden moeten de lidstaten onverwijld personeel en uitrusting ter beschikking stellen om aan de door Griekenland en Frontex vastgestelde behoeften te kunnen voldoen.

✓ De snelle grensinterventie Poseidon is op 28 december 2015 van start gegaan op de Egeïsche eilanden. Momenteel zijn voor deze operatie 775 gastofficieren ingezet (243 bemanningsleden, 248 vingerafdrukspecialisten, 53 screeningdeskundigen, 30 gespecialiseerde documentdeskundigen, 75 tolken, 16 debriefingexperts, 8 ondersteuningsmedewerkers van Frontex, 31 teamleiders en 71 coördinatiemedewerkers).

X De toezeggingen van de lidstaten komen overeen met 83 % van de noodzakelijke dekking.

Opvangcapaciteit

Griekenland moet de bouw van faciliteiten met 7 000 opvangplaatsen op alle vijf de hotspoteilanden snel voltooien.

✓ De opvangplaatsen in de hotspots zouden tegelijk met de voltooiing van de bouwwerkzaamheden beschikbaar moeten zijn.

De opvang van kwetsbare groepen, en met name niet-begeleide minderjarigen, moet worden verbeterd.

✓ UNICEF, UNHCR en Save the Children zijn op Kos, Lesbos en Idomeni begonnen met een proefproject voor specifieke zorg voor minderjarigen. De bedoeling is dit project uit te breiden tot Samos en Leros.

✓ Als een laatste stap in de registratieprocedure is in alle hotspots een medische screening voorzien.

X Griekenland zou specifieke faciliteiten moeten inrichten voor de opvang van minderjarigen en andere kwetsbare groepen, nadat zij zijn overgeplaatst van de eilanden.

Er moeten meer structurele oplossingen worden gevonden voor de voedselvoorziening en de verstrekking van andere basisbehoeften in de opvangfaciliteiten.

✓ De Griekse autoriteiten werken voor de periode 2016-2018 aan een raamovereenkomst voor voedselverstrekking in de opvangcentra.

Griekenland moet de opvangcapaciteit blijven uitbreiden, overeenkomstig de toezeggingen die zijn gedaan op de bijeenkomst van leiders inzake de Westelijke Balkan.

✓ Naast de 7 181 opvangplaatsen die momenteel beschikbaar zijn in tijdelijke faciliteiten en faciliteiten voor de langere termijn op de oostelijke eilanden van de Egeïsche Zee, beschikt Griekenland ook over 10 447 opvangplaatsen op het vasteland. Momenteel zijn er in Griekenland dus in totaal 17 628 opvangplaatsen beschikbaar.

Wat de 10 447 opvangplaatsen op het vasteland betreft, zijn:

1 840 plaatsen beschikbaar in eerstelijnsopvangcentra;

1 190 plaatsen beschikbaar in tweedelijnsopvangcentra voor personen die internationale bescherming vragen;

5 707 plaatsen beschikbaar in uitzetcentra;

110 plaatsen beschikbaar in een speciaal open opvangcentrum voor migranten die zijn opgenomen in het programma voor begeleide vrijwillige terugkeer;

1 600 plaatsen beschikbaar in tijdelijke centra aan de grens tussen Griekenland en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

Bovendien heeft de UNHCR een uitvoeringsovereenkomst ondertekend met de ngo PRAKSIS. In het kader van de voucherregeling zijn er 14 950 plaatsen vastgesteld.

De volgende opvangcapaciteit zou in de nabije toekomst beschikbaar moeten worden:

Volgens vertegenwoordigers van de Griekse nationale defensie zullen er uiterlijk op 15 februari 1 500 extra opvangplaatsen vrijkomen op de locatie van Diavata en nog eens 1 500 opvangplaatsen op de locatie van Schistos. In elk van deze centra zal de opvangcapaciteit uiteindelijk worden verhoogd tot 4 000 plaatsen (in totaal 8 000 plaatsen). Voor deze faciliteiten heeft Griekenland een verzoek om noodfinanciering ingediend voor de aankoop van 1 150 geprefabriceerde huizen. De evaluatie is vergevorderd, zodat het contract in de tweede week van februari 2016 kan worden gesloten. In afwachting van de bestelling en plaatsing van deze geprefabriceerde huizen op de nieuwe locaties willen de Griekse autoriteiten er verwarmde tenten plaatsen.

X De Griekse autoriteiten moeten hun opvangcapaciteit verder uitbreiden tot in totaal 30 000 opvangplaatsen voor irreguliere migranten en verzoekers om internationale bescherming, met inbegrip van herplaatsingskandidaten, om te voldoen aan hun verbintenis in het kader van de verklaring van de leiders inzake de Westelijke Balkanroute. Bovendien moet de UNHCR uitvoeringsovereenkomsten blijven sluiten om de doelstelling van 20 000 plaatsen in het kader van de huurregeling te bereiken.

X Er wordt een antwoord op de brief van commissaris Avaramopoulos ter verduidelijking van de huidige situatie (locaties, capaciteiten en bezetting) verwacht.

De lidstaten moeten onverwijld reageren op het bijstandsverzoek in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Unie.

X Slechts negen lidstaten hebben hulp in natura aangeboden in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Unie.


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Italië - Voortgangsverslag


Italië – Voortgangsverslag

Aanbevelingen december 2015

Stand van zaken

Hotspots

De hotspots in Pozzallo en Villa Sikania/Porto Empedocle moeten tegen eind 2015 operationeel zijn. De renoveringswerken voor extra hotspots moeten ook worden aangevangen, zodat deze tegen eind februari 2016 klaar zijn.

✓ Lampedusa en Pozzallo zijn open en operationeel (sinds respectievelijk oktober 2015 en 19 januari 2016).

X Trapani is open verklaard in december 2015, maar er moeten nog constructiewerkzaamheden plaatsvinden en procedures worden ingesteld om volledig operationeel te zijn. De werkzaamheden zullen naar verwachting op 20 februari klaar zijn.

X De werkzaamheden in Taranto zijn nog aan de gang. De Italiaanse autoriteiten verwachten dat de werkzaamheden eind februari klaar zullen zijn.

X Er zijn nog geen duidelijke plannen uitgewerkt met betrekking tot de renoveringswerkzaamheden in Augusta en Porto Empedocle. De opening van extra faciliteiten is van essentieel belang om klaar te zijn voor de zomermaanden.

✓ Om de toewijzing van de plaats van ontscheping na een opsporings- en reddingsoperatie te bevorderen en de coördinatie te verbeteren, is via de in Pratica di Mare gevestigde operationele Frontex-coördinator direct contact tot stand gebracht tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en het internationaal coördinatiecentrum.

✓ Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft met de hulp van de Commissie, Frontex, Europol, het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO), de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de UNHCR operationele standaardprocedures opgesteld, waarin de activiteiten in de hotspots zijn beschreven en de volgorde waarin deze moeten plaatsvinden. Op 8 februari 2016 is een geconsolideerde versie aan het ministerie van Binnenlandse Zaken gepresenteerd.

De Italiaanse autoriteiten moeten onmiddellijk de aanwezigheid van medisch personeel in de hotspots verhogen, zodat het aantal wachtrijen voor screening en het nemen van vingerafdrukken kan worden uitgebreid en de totale tijd die een migrant nodig heeft om aan alle maatregelen en formaliteiten in de hotspot te voldoen, wordt gestroomlijnd.

✓ De vereiste om 24 uur per dag en 7 dagen per week medisch personeel aanwezig te hebben, is opgenomen in de operationele standaardprocedures voor hotspots.

X De Italiaanse autoriteiten moeten ervoor zorgen dat er 24 uur per dag en 7 dagen per week medisch personeel aanwezig is in alle huidige en toekomstige hotspots. De aanwezigheid van medisch personeel moet worden verhoogd, zodat er meerdere wachtrijen voor screening en het nemen van vingerafdrukken zijn en de migranten sneller aan alle maatregelen en formaliteiten in de hotspot kunnen voldoen.

De Italiaanse autoriteiten moeten versneld verdere inspanningen leveren, onder meer op het vlak van regelgeving, om tot een sterker wettelijk kader te komen voor de uitvoering van de hotspotactiviteiten, en met name om het gebruik van dwang voor het nemen van vingerafdrukken mogelijk te maken en bepalingen vast te stellen op grond waarvan migranten die weigeren vingerafdrukken te geven, langer kunnen worden vastgehouden. Het doel van alle arriverende migranten (100 %) vingerafdrukken te nemen, moet onverwijld worden gerealiseerd.

✓ Volgens gegevens van de Italiaanse autoriteiten, de IOM en Frontex zijn bij recente ontschepingen in operationele hotspots van bijna 100 % van de personen vingerafdrukken genomen (het gemiddelde voor januari is 87 %).

✓ Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een aanvraag ingediend voor noodfinanciering om extra vingerafdrukscanners te kopen en de computersystemen te actualiseren zodat het dubbel nemen van vingerafdrukken wordt vermeden. De Commisie heeft bij besluit van 8 februari 2016 de financiering goedgekeurd.

X Er is een wetsontwerp ter verbetering van het wettelijk kader opgesteld, om personen langer te kunnen vasthouden en de vingerafdrukoperaties te verduidelijken (het evenredige gebruik van dwang zou worden toegestaan als laatste middel). Het ontwerp is klaar op technisch niveau en moet nu snel worden goedgekeurd.

X Van het nemen van vingerafdrukken van migranten die buiten de hotspots ontschepen, kan geen onafhankelijke bevestiging worden gegeven. Alle ontschepingen zouden moeten plaatsvinden in aangewezen en operationele hotspots.

De aanwezigheid van Europol in de hotspotgebieden moet worden uitgebreid, bevorderd en verduidelijkt, zodat intensiever onderzoek kan plaatsvinden naar migrantensmokkelaars. Er moeten duidelijke, gestandaardiseerde bepalingen inzake de Italiaanse staatspolitie en de justitiële autoriteiten worden uitgevaardigd, zodat doelgericht (realtime) informatie kan worden uitgewisseld met Europol, zowel met extra personeel op het terrein als in voorkomend geval door middel van contact met de hoofdzetel in Den Haag via Siena. 

✓ De taak van Europol is beschreven in de operationele standaardprocedures voor hotspots. Europol, de Commissie en de afdeling politie (het ministerie van Binnenlandse Zaken), met inbegrip van de nationale Europol-eenheid, staan momenteel onderling in contact om ervoor te zorgen dat Europol beter betrokken wordt in het veld, op basis van goede praktijken die met een aantal openbare aanklagers zijn ontwikkeld en op basis van een door de Commissie ter plaatse uitgevoerde behoefteanalyse.

X Op dit moment wordt er slechts één werknemer van Europol ingezet, in de regionale taskforce van de EU in Catania. Met het Europees Centrum tegen migrantensmokkel dat binnen Europol zal worden opgericht, zal het agentschap een tweede personeelslid inzetten op Sicilië, maar er zijn nog meer middelen nodig om voldoende en doeltreffende aanwezigheid van Europol te garanderen.

De IT-systemen moeten zo snel mogelijk worden geactualiseerd om de interconnectie tussen nationale databanken en internationale databanken en databanken van de EU te garanderen, zodat arriverende migranten volledig kunnen worden gecontroleerd aan de hand van het SIS II/de SLTD-databank van Interpol.

✓ De Italiaanse autoriteiten hebben verduidelijkt dat vingerafdrukken systematisch door de forensische politie worden gecontroleerd aan de hand van het nationaal geautomatiseerd identificatiesysteem voor vingerafdrukken (AFIS) en Eurodac. Wanneer een migrant documenten heeft of er een treffer is in het AFIS of Eurodac, worden nominale gegevens gecontroleerd aan de hand van de belangrijkste databank van de Italiaanse politie: Sistema di Indagine (SDI). Het SDI is verbonden met het SIS en de Interpol-databank. De Italiaanse autoriteiten moeten verdere toelichting geven over de interconnectie met de Interpol-databank.

X De interconnectie tussen de databanken is momenteel nog beperkt. Er is met name geen rechtstreekse automatische connectie tussen het registratieproces (foglio notizie) en het SIS en de databanken van Europol en Interpol. Deze connectie moet er zo snel mogelijk komen, zodat systematische controles kunnen worden verricht.

X De Italiaanse autoriteiten moeten ervoor zorgen dat arriverende migranten systematisch worden gecontroleerd aan de hand van de bestaande nationale, Europese en internationale databanken (voor vingerafdrukken: AFIS en Eurodac, voor nominale gegevens: SDI, het SIS en de Europol-databank).

De Italiaanse autoriteiten moeten hun systeem voor het overbrengen van mensen van hotspotgebieden naar het vasteland verder verbeteren, met name door een systeem van luchtvervoer te ontwikkelen. Dit kan indien nodig worden ondersteund via het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF – nationaal programma).

X De aanbestedingsprocedure voor luchtvervoer moet nog worden gestart. De procedure wordt momenteel onderzocht door de Italiaanse autoriteit voor overheidsopdrachten (CONSIP). De Italiaanse autoriteiten moeten de procedure snel afronden.

Aanvullende maatregelen die na de goedkeuring van de mededeling in december zijn vastgesteld

Er moet een behoefteanalyse worden uitgevoerd en een workflow worden ontwikkeld om niet-begeleide minderjarigen en andere kwetsbare personen bij ontscheping als dusdanig te herkennen en op passende wijze op te vangen, voor zij naar speciale opvangcentra worden begeleid en aan specifieke procedures worden onderworpen.

X Er moeten in alle hotspots specifieke bijstand, faciliteiten en medewerkers beschikbaar zijn, om tegemoet te komen aan de behoeften van minderjarigen en kwetsbare groepen.

Omdat door overmacht en de omstandigheden op zee er altijd ook ontscheping buiten de hotspots zal plaatsvinden, is er behoefte aan mobiele teams voor ontscheping en registratie.

X Aangezien er ontscheping blijft plaatsvinden buiten de operationele en aangewezen hotspots, zijn Italië en de Commissie in januari de oprichting van een mobiel hotspotteam overeengekomen. Er moet nu snel een akkoord worden bereikt op technisch niveau en de Italiaanse autoriteiten moeten maatregelen nemen om personeel en mobiele AFIS-uitrusting beschikbaar te stellen om op ontschepingsplaatsen meteen vingerafdrukken te nemen en te controleren. Het mobiele hotspotteam moet uiterlijk medio maart operationeel zijn.

De Italiaanse autoriteiten moeten onderzoeken of de hotspotfaciliteiten verder moeten worden verbeterd met het oog op de zomermaanden.

X Er moeten gezamenlijke bezoeken van de Italiaanse autoriteiten, de Commissie en de bevoegde agentschappen worden georganiseerd waarbij eventuele aanvullende behoeften in kaart worden gebracht, om de verwerkingscapaciteit van de hotspots met het oog op de zomermaanden te versterken.

Herplaatsing

Om verwarrende informatie aan migranten over rechten en plichten te vermijden, wordt er momenteel aan gewerkt dat alle actoren die betrokken zijn bij de hotspots en de herplaatsingsregeling, identieke informatie gaan verstrekken.

✓ Het EASO heeft in samenwerking met de Commissie een brochure over herplaatsing opgesteld, die in januari 2016 is gepubliceerd. Er wordt momenteel aan de brochure gewerkt om er nog meer gedetailleerde informatie over herplaatsing in op te nemen.

✓ Het EASO heeft in 2015 een korte informatievideo over herplaatsing gemaakt. Er wordt gewerkt aan verder videomateriaal om informatie te geven over herplaatsing en het proces toe te lichten.

✓ Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een gemeenschappelijk draaiboek waarin de procedurele en operationele stappen van herplaatsing worden beschreven ten behoeve van de betrokken actoren.

De Italiaanse autoriteiten moeten begin 2016 een aparte workflow ontwikkelen voor het overbrengen van niet-begeleide minderjarigen in het kader van de herplaatsingsregeling.

X Er is nog geen procedure ingesteld voor het overbrengen van niet-begeleide minderjarigen op grond van het besluit van de Raad inzake herplaatsing.

Het EASO moet snel culturele bemiddelaars inzetten bij de teams, om meer resultaten te kunnen boeken op het terrein en niet afhankelijk te zijn van de nationale autoriteiten.

✓ Het EASO legt de laatste hand aan de aanbestedingsprocedures voor het inzetten van cultureel bemiddelaars van het EASO in Italië.

De lidstaten moeten veel sneller reageren op de aanvragen tot herplaatsing die de Italiaanse autoriteiten indienen.

X De lidstaten reageren nog steeds te traag en brengen zo de efficiëntie en de doeltreffendheid van het herplaatsingsproces in het gedrang.

X De Italiaanse autoriteiten moeten de verbindingsfunctionarissen van de lidstaten toelichting geven over de veiligheidsprocedures die in de hotspots worden toegepast, zodat verdere veiligheidscontroles minder noodzakelijk worden geacht.

X De lidstaten moeten de Italiaanse autoriteiten feedback geven wanneer zij om redenen van nationale veiligheid of op basis van uitsluitingsgronden herplaatsingskandidaten weigeren, zodat de Italiaanse autoriteiten vervolgens passend kunnen handelen. Italië moet de lidstaten meedelen welk contactpunt bevoegd is om dergelijke informatie te ontvangen.

De lidstaten moeten meer toezeggingen doen in het kader van het herplaatsingsprogramma en de geldigheidsduur van hun gedane toezeggingen verlengen om rekening te houden met het feit dat er momenteel weinig migranten aankomen in Italië.

X De toezeggingen van de lidstaten en het aantal uitgevoerde herplaatsingen zijn onvoldoende (zie bijlage 4).

X De lidstaten die al toezeggingen hebben gedaan, zouden de geldigheidsduur ervan moeten verlengen, om rekening te houden met de invloed van de seizoenen op het aantal aankomsten in Italië.

Het herplaatsingsproces moet verder worden geoptimaliseerd op basis van de aanbevelingen van de werkgroep en de resultaten van het forum over herplaatsing van 16 december 2015.

X Het herplaatsingsproces moet verder worden geoptimaliseerd, op basis van bijdragen van de Commissie en discussies binnen de relevante werkgroepen en fora.

Aanvullende maatregelen die na de goedkeuring van de mededeling in december zijn vastgesteld

Sommige lidstaten hebben zich beroepen op andere dan in het besluit van de Raad vastgestelde criteria om herplaatsingsdossiers te verwerpen.

X De lidstaten moeten de in het besluit van de Raad vastgestelde criteria strikt toepassen wanneer zij herplaatsingsaanvragen afwijzen. Herplaatsingsaanvragen mogen zeker niet worden afgewezen op basis van de voorkeur van de lidstaat met betrekking tot het profiel van de herplaatsingskandidaat.

Terugkeer

De Italiaanse autoriteiten moeten hun dialoog met de belangrijkste landen van herkomst van irreguliere migranten opvoeren en hun administratieve procedures stroomlijnen, zodat de gedwongen terugkeer snel kan plaatsvinden.

✓ Er heeft terugkeer plaatsgevonden naar Egypte, Tunesië en Nigeria, waarmee er bilaterale overeenkomsten zijn.

✓ Er zijn bijeenkomsten georganiseerd met Ghana, Senegal, Gambia en Ivoorkust, waaraan ook de Italiaanse premier en het hoofd van de Italiaanse politie hebben deelgenomen, met het oog op de sluiting van bilaterale overeenkomsten. De Commissie was aanwezig bij vergaderingen op technisch niveau.

X Italië moet samen met Frontex op basis van een heldere planning en behoefteanalyse met voorrang een duidelijk operationeel terugkeer- en overnameplan uitwerken en lanceren, dat waar nodig ondersteuning geeft aan alle elementen van de tenuitvoerleggingsprocedure voor terugkeer.

Van de in Italië arriverende migranten heeft een steeds groter deel (volgens de Italiaanse autoriteiten op dit moment meer dan 50 %) geen internationale bescherming nodig. In het licht daarvan kan worden aangenomen dat de huidige detentiecapaciteit in Italië (in totaal zo'n 604 plaatsen) nu al onvoldoende is. Er moet worden nagedacht over het volledige gebruik van de bestaande detentiecapaciteit, waarvoor reeds in financiering via het nationaal programma in het kader van het AMIF is voorzien, evenals over de (dringende) planning van een (tijdelijke) uitbreiding van de detentiecapaciteit in Italië.

X Italië heeft het aantal beschikbare plaatsen in detentiecentra (CIE-Centri di identificazione ed espulsione) verder teruggebracht, naar 420 plaatsen, hoewel er in het stappenplan van Italië sprake was van 1 248 plaatsen. De Italiaanse autoriteiten moeten deze situatie met de hoogste spoed aanpakken door het aantal beschikbare plaatsen niet te verlagen, maar te verhogen, zodat wordt voorkomen dat irreguliere migranten onderduiken en irregulier doorreizen naar andere lidstaten.

X Italië moet voorzien in de mogelijkheid de duur van administratieve detentie te verlengen binnen de grens van 18 maanden die in de terugkeerrichtlijn is vastgelegd, om ervoor te zorgen dat alle procedures volledig kunnen worden afgerond zonder dat er een risico is dat de personen die moeten terugkeren worden vrijgelaten en onderduiken.

X Italië moet ook voorzien in de mogelijkheid van vrijwillige terugkeer voor alle categorieën migranten, waaronder (niet-begeleide) minderjarigen, families en kwetsbare personen, rekening houdend met de bijzondere omstandigheden van elk individueel geval.

Italië is al een aanbestedingsprocedure gestart en moet zo snel mogelijk het programma voor begeleide vrijwillige terugkeer hervatten, om het grote aantal dossiers inzake personen dat klaar is voor terugkeer, te doen dalen. Italië kan daarbij overwegen een aanvraag voor noodhulp uit het AMIF in te dienen, om de periode tot het nieuwe programma voor begeleide vrijwillige terugkeer te overbruggen.

✓ Op 24 december 2015 is een oproep tot het indienen van voorstellen inzake begeleide vrijwillige terugkeer gelanceerd. De oproep wordt eind februari afgesloten, waarna kandidaten zullen worden geselecteerd en de opdracht zal worden gegund. Het nieuwe mechanisme voor begeleide vrijwillige terugkeer moet uiterlijk in juni 2016 operationeel zijn.

✓ De IOM bereidt momenteel een financieringsaanvraag in het kader van het AMIF voor, om de periode tot de start van het nieuwe mechanisme voor begeleide vrijwillige terugkeer te overbruggen. De aanvraag zal medio februari worden ingediend.

De Europese Commissie moet, met de steun van de lidstaten, het overleg met derde landen verder opvoeren, om de overname van migranten die niet in aanmerking komen voor internationale bescherming, te bevorderen, onder meer via gericht gebruik van het trustfonds voor Afrika.

 

✓ De gemengde comités overname met Turkije en Pakistan zijn bijeengekomen op respectievelijk 19 januari en 2 februari 2016. De Commissie heeft Afghanistan bezocht en zal een bezoek brengen aan Nigeria om overname te bespreken.

Aanvullende maatregelen die na de goedkeuring van de mededeling in december zijn vastgesteld

De richtsnoeren voor begeleide vrijwillige terugkeer in Italië zijn verouderd en moeten doeltreffender worden.

X In het licht van het nieuwe nationale programma voor begeleide vrijwillige terugkeer moeten de Italiaanse autoriteiten de richtsnoeren voor de desbetreffende programma's herzien.

X Italië moet de bestaande door de EU gefinancierde programma's zo goed mogelijk benutten, met name de Europese geïntegreerde aanpak inzake terugkeer naar derde landen (ERIN), om de re-integratie van terugkeerders te bevorderen.

Verbeteren van het grensbeheer

Rekening houdend met het risico dat het aantal arriverende migranten aan de grens tussen Slovenië en Italië zal stijgen, moeten de Italiaanse autoriteiten noodplannen opstellen, waarin onder meer wordt voorzien in de mogelijkheid van een verzoek om extra steun van Frontex/het EASO.

✓ De Italiaanse autoriteiten en Frontex zijn tot een akkoord gekomen over de uitbreiding van het operationele gebied van de gezamenlijke operatie Triton naar het zuidelijke deel van de Adriatische Zee. De Frontex-operatie Triton telt nu 293 medewerkers (205 grenswachters en bemanningsleden, 57 uitgezonden functionarissen en 31 coördinatiemedewerkers).

✓ Italië heeft verduidelijking gevraagd en gekregen over de mogelijkheid migranten te herplaatsen die via de route langs de Westelijke Balkan het land bereiken.

X De Italiaanse autoriteiten moeten duidelijkheid scheppen over hun plannen voor de eventuele inrichting van met hotspots vergelijkbare faciliteiten in het noordoosten van het land.

De lidstaten moeten er verder voor blijven zorgen dat materiaal beschikbaar wordt gesteld voor de operaties in het Middellandse Zeegebied van zowel Triton als EUNAVFOR MED.

✓ De lidstaten moeten er verder voor blijven zorgen dat voor de operaties Triton en EUNAVFOR MED in het Middellandse Zeegebied materiaal beschikbaar wordt gesteld.

Opvangcapaciteit

De lopende werkzaamheden voor de hervorming van het asiel- en opvangstelsel moeten worden voortgezet, om de asielprocedure te stroomlijnen, meer bepaald met betrekking tot beroepsprocedures, en om de kwaliteit van de besluitvorming over het hele land op een gelijker niveau te brengen.

X Binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken is een werkgroep voor hervormingen op het gebied van asiel opgezet, die nieuwe asielwetgeving moet voorstellen om huidige tekortkomingen aan te pakken en de procedures te versnellen.

X De werkzaamheden voor de hervorming moeten vóór de zomer worden afgerond, onder meer om tegemoet te komen aan de problemen die de Commissie aan de orde heeft gesteld in het kader van de lopende inbreukprocedures.

De monitoringsystemen moeten worden verbeterd, teneinde het verschil in kwaliteit van de opvangomstandigheden in het land weg te werken en het risico van corruptie bij het opvangbeheer te voorkomen.

 

✓ De Italiaanse autoriteiten hebben aangegeven dat het Italiaanse systeem voor de monitoring van de opvangomstandigheden al in 2015 is verbeterd door overeenkomsten met de UNHCR en de IOM voor extra monitoringbezoeken bovenop die welke Italiaanse prefecturen uitvoeren. In de loop van 2016 zullen nieuwe initiatieven worden genomen om het monitoringsysteem verder te verbeteren.

Er moet één databank worden ontwikkeld die de asiel- en opvangprocedures aan elkaar linkt, om tot een vlotter beheer te komen.

X De nieuwe nationale databank voor de registratie van migranten ten behoeve van hun verspreiding en de opvangsystemen, is nog niet in gebruik genomen, maar zou klaar moeten zijn om in het tweede semester van 2016 operationeel te worden.

X Er moeten IT-oplossingen worden ontwikkeld om de databanken voor opvang en asiel en het nieuwe systeem voor toezicht op de aanwezigheid van migranten, aan elkaar te koppelen.

De Italiaanse autoriteiten moeten zo snel mogelijk de aanbesteding voltooien voor de instelling van een systeem van vluchten voor het overbrengen van migranten. De Europese Commissie kan overwegen om dit systeem te ondersteunen als noodmaatregel en voor een beperkte duur, in afwachting van de volledige uitvoering van de aanbesteding.

X De aanbestedingsprocedure is nog aan de gang en zou vervroegd moeten worden afgerond.

Aanvullende maatregelen die na de goedkeuring van de mededeling in december zijn vastgesteld

Plaatsen voor eerste opvang van niet-begeleide minderjarigen.

X Met noodfinanciering uit het AMIF in 2014 werden projecten opgezet voor de oprichting van een nieuw systeem van centra voor eerste opvang onder de verantwoordelijkheid van het ministerie. Deze projecten lopen in februari 2016 ten einde. De Italiaanse autoriteiten moeten duidelijk meedelen hoe zij van plan zijn de continuïteit van eerste opvang voor niet-begeleide minderjarigen te garanderen.

Systeem van tweedelijnsopvang van niet-begeleide minderjarigen.

✓ Er zijn 961 plaatsen voor tweedelijnsopvang van niet-begeleide minderjarigen beschikbaar.

✓ In december 2015 is een oproep tot het indienen van voorstellen voor 1 010 extra plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen, ongeacht hun juridische status, afgerond (voor plaatsen in het SPRAR-systeem), en de extra plaatsen zijn toegewezen.

 


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Herplaatsing - Tabel met stand van zaken


Herplaatsing – Stand van zaken: Griekenland

Lidstaat

Aangeboden plaatsen voor herplaatsing op de korte termijn

Aangeboden plaatsen voor herplaatsing vanuit Griekenland

(artikel 5, lid 2)

Zaken die klaar zijn voor indiening

Bij de lidstaten ingediende zaken voor herplaatsing vanuit Griekenland

Herplaatst

Resterende deel van quotum**

NCP/VF*

Oostenrijk

1 491

✓/X

België

30

2 415

/

Bulgarije

1 302

(tot 2017)

110

831

/

Kroatië

594

✓/X

Cyprus

30

15

181

/

Tsjechië

20

1 655

✓/X

Estland

204

✓/X

Finland

220

120

44

1 255

/

Frankrijk

1 100

370

94

12 505

/

Duitsland

40

40

10

17 199

/

Hongarije

988

✓/X

Ierland

20

10

10

230

/

Italië

✓/X

Letland

481

(tot 2017)

10

6

289

✓/X

Liechtenstein

43

Litouwen

100

80

4

416

/

Luxemburg

90

30

30

279

/

Malta

131

(tot 2017)

6

78

✓/X

Nederland

100

50

3 797

/

Noorwegen

Polen

100

65

4 321

✓/✓

Portugal

130

30

20

1 758

/

Roemenië

315

125

2 572

/

Slovenië

349

/

Slowakije

652

/

Spanje

50

6 647

/

Zwitserland

Zweden

300

2 378

✓/X

Totaal

4 582

1 081

142***

618***

218

63 084

(*) Nationale contactpunten/verbindingsfunctionarissen. Situatie op 8 februari 2016.

(**) Er dient te worden opgemerkt dat sommige zaken die al klaar zijn om te worden ingediend, mogelijk nog niet aan een lidstaat zijn toegewezen. Met betrekking tot Zweden is de situatie momenteel in behandeling, omdat Zweden heeft verzocht als begunstigde van de regeling te worden beschouwd, en de cijfers moeten worden geactualiseerd om rekening te houden met de deelname van Ierland aan Besluit 2015/1601 van 22 september 2015 inzake herplaatsing.

(***) Gegevens van Griekenland los van het systeem voor vroegtijdige waarschuwing en paraatheid van het EASO voor gegevensverzameling. Situatie op 8 februari 2016. "Zaken die klaar zijn voor indiening": het totale aantal door de asieldienst geregistreerde herplaatsingsverzoeken (situatie op 8 februari 2016) minus de ingediende herplaatsingsverzoeken (situatie op 8 februari 2016). "Bij de lidstaten ingediende zaken voor herplaatsing vanuit Griekenland": het totale aantal herplaatsingsverzoeken (situatie op 8 februari 2016) minus het aantal uitgevoerde herplaatsingen.

Uitgevoerde herplaatsingen (data)

Bestemming

Aantal personen

Nationaliteiten/kwetsbare groepen

4 november

Luxemburg

30

Syriërs en Irakezen, onder wie kinderen met speciale behoeften

10 december

Finland

24

Eritreeërs

14 december

Duitsland

10

2 families uit Irak, 1 familie uit Syrië, 3 alleenstaande mannen (verwanten)

15 december

Litouwen

4

1 familie uit Irak

17 december

Portugal

14

12 Irakezen en 2 Syriërs

21 januari

Portugal

2

1 Eritreeër en 1 Irakees

22 januari 2016

Ierland

10

1 familie uit Syrië (2 volwassenen en 8 kinderen)

25 januari 2016

Finland

20

Syriërs, Irakezen en Eritreeërs

25 januari 2016

Frankrijk

43

Syriërs, Irakezen en Eritreeërs

29 januari 2016

Frankrijk

45

Syriërs, Irakezen en Eritreeërs

5 februari 2016

Letland

6

Syriërs en Eritreeërs

5 februari 2016

Portugal

4

Syriërs

8 februari 2016

Frankrijk

6

Syriërs



Herplaatsing – stand van zaken: Italië

Lidstaat

Aangeboden plaatsen voor herplaatsing op de korte termijn*

Aangeboden plaatsen voor herplaatsing vanuit Italië

(artikel 5, lid 2)*

Zaken die klaar zijn voor indiening

Bij de lidstaten ingediende zaken voor herplaatsing vanuit Italië

Herplaatst

*

Resterende deel van quotum* ***

NCP/VF*

Oostenrijk

462

/

België

30

30

14

1 383

/

Bulgarije

1 302

(tot 2017)

90

471

/

Kroatië

374

✓/X

Cyprus

30

139

/

Tsjechië

10

1 036

✓/X

Estland

8

125

✓/X

Finland

220

100

96

684

/

Frankrijk

1 100

200

41

7 073

/

Duitsland

40

10

11

10 316

/

Griekenland

✓/X

Hongarije

306

✓/X

Ierland

20

20

360

/

Letland

481

(tot 2017)

186

/

Liechtenstein

43

Litouwen

100

251

/

Luxemburg

90

248

/

Malta

131

(tot 2017)

23

53

/

Nederland

100

50

50

2 100

/

Noorwegen

X/✓

Polen

100

35

1 861

/

Portugal

130

100

10

1 163

/

Roemenië

315

190

1 608

/

Slovenië

218

/

Slowakije

250

/

Spanje

50

50

18

2 658

/

Zwitserland

Zweden

300

50

39

1 349

/

Totaal

4 582

966

53

200**

279

34 674

(*) Nationale contactpunten/verbindingsfunctionarissen. Situatie op 8 februari 2016.

(**) De personen voor wie de Italiaanse Dublineenheden een herplaatsingsverzoek hebben ingediend, maar die nog niet zijn herplaatst (de ingediende verzoeken zijn nog niet goedgekeurd en de goedgekeurde verzoeken hebben nog niet tot herplaatsing geleid). Situatie op 5 februari 2016.

(***) De cijfers moeten worden geactualiseerd om rekening te houden met de deelname van Ierland aan Besluit 2015/1601 van 22 september 2015 inzake herplaatsing.



Uitgevoerde herplaatsingen (data)

Bestemming

Aantal personen

Nationaliteiten/kwetsbare groepen

9 oktober

Zweden

19

15 mannen, 4 vrouwen

21 oktober

Zweden

19

Syriërs

21 oktober

Finland

49

Eritreeërs

5 november

Frankrijk

19

Eritreeërs: 18 mannen, 4 vrouwen

8 november

Spanje

12

11 Eritreeërs, 1 Syriër (8 mannen, 4 vrouwen)

13 november

Duitsland

11

10 Syriërs en 1 Eritreeër (3 minderjarigen)

19 november

Zweden

1

1 Eritrese

11 december

Finland

14

Eritreeërs

17 december

Portugal

10

Verschillende nationaliteiten

18 december

België

6

3 vrouwen, 3 mannen (allen alleenstaand)

21 december

Finland

24

20 Eritreeërs, 4 Syriërs

22 december

Spanje

6

6 Eritreeërs

15 januari

Nederland

50

Eritreeërs en een familie uit Syrië

18 januari

Finland

9

Eritreeërs

21 januari

België

8

Eritreeërs

3 februari

Frankrijk

22

Eritreeërs


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Follow-up van de bijeenkomst met leiders van de Westelijke Balkan – Voortgangsverslag


Follow-up van de bijeenkomst met leiders van de Westelijke Balkan – Voortgangsverslag

Actieplan

Stand van zaken

Permanente uitwisseling van informatie

1. Aanwijzing van contactpunten binnen 24 uur

✓ Alle deelnemende landen, instellingen en agentschappen hebben contactpunten aangewezen

✓ Meer bilaterale en multilaterale contacten in de regio

✓ Uitgebreide uitwisseling van informatie tussen politiechefs over beleidsmaatregelen en praktijken aan de grenzen

X Ontoereikende voorafgaande kennisgeving van wijzigingen in nationaal beleid

X Unilaterale maatregelen zoals de facto op nationaliteit en bestemming gebaseerde toelatingsvoorwaarden en bouw van hekken

2. Gezamenlijke behoeftenbeoordelingen binnen 24 uur

✓ Initiële beoordeling, gevolgd door missies ter plaatse van de Commissie

✓ Eventuele EU-financieringsopties vastgesteld voor de gemelde tekorten op langere termijn en noodhulp toegewezen voor onmiddellijke noden

X Wachten op de alomvattende en definitieve behoeftenbeoordeling van Griekenland

Beperking van secundaire bewegingen

3. Ontraden van onaangekondigde bewegingen van vluchtelingen en migranten

✓ Toegenomen samenwerking en communicatie tussen grensautoriteiten

X Gebrek aan politieke wil om permanente opvangcapaciteit te creëren

X Sommige landen organiseren nog steeds actief het vervoer van migranten van de ene grens naar de andere

X Lidstaten moeten dringend de relevante EU-regels beginnen toepassen

X Frontex moet in nauwe samenwerking met de bestaande door de EU gefinancierde terugkeerprogramma’s worden aangemoedigd om nauw samen te werken met de betrokken landen van de Westelijke Balkan met het oog op de ontwikkeling van hun operationele capaciteit om irreguliere migranten die geen internationale bescherming behoeven, aan te houden, te registreren, te identificeren en terug te sturen.

Vluchtelingen helpen en onderdak en rustmogelijkheden bieden

4. Meer steun voor migranten, onder meer door middel van het mechanisme voor civiele bescherming

✓ EU-financiering heeft bijgedragen aan de ondersteuning van alle landen langs de route

✓ Kroatië en Griekenland hebben het mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd

X De meeste verzoeken om steun voor lopende operaties van het mechanisme voor civiele bescherming, onder meer voor Servië en Slovenië, zijn niet door de lidstaten ingewilligd

5. Verhoging van de opvangcapaciteit in Griekenland tot in totaal 50 000 plaatsen vóór het einde van het jaar

✓ De UNHCR heeft 14 950 van de 20 000 plaatsen georganiseerd in het kader van de door de EU gefinancierde voucherregeling

X De opvangcapaciteit blijft onder het streefdoel (zie bijlage 2)

6. Verhoging van de opvangcapaciteit met 50 000 plaatsen langs de Westelijke Balkanroute

X De opvangcapaciteit blijft onder het streefdoel en er is niet onmiddellijk een plan/politieke wil om dit tekort aan te vullen teneinde dit algemene doel te bereiken

7. Samenwerking met internationale financiële instellingen

✓ Werkzaamheden van het netwerk van internationale financiële instellingen en van de diensten van de Europese Commissie om informatie uit te wisselen en financieringssynergieën te creëren

X Behoefte aan antwoorden op middellange en lange termijn

Gezamenlijk beheer van de migratiestromen

8. Uitbouw van volwaardige capaciteit voor de registratie van aankomsten

✓ Er zijn Griekenland al zes Eurodac-stations ter beschikking gesteld met de steun van de EU. Binnenkort zullen er nog 25 extra worden ingezet en er zijn er 65 besteld voor februari.

X Nog geen enkele hotspot in Italië en Griekenland is al volledig operationeel op het gebied van de registratieprocedure (zie bijlagen 2 en 3) en er ontbreken systematische veiligheidscontroles

X In geen enkel land langs de route worden personen systematisch geregistreerd

9. Uitwisseling van informatie over de omvang van de stromen

✓ Dagelijkse rapportage door Frontex

10. Samenwerking met EU-agentschappen voor een snelle uitwisseling van deze informatie

✓ Dagelijkse rapportage door Frontex

11. Intensivering van de terugkeermaatregelen

✓ De EU biedt steun voor terugkeer en er loopt een door de EU gefinancierd programma voor vrijwillige terugkeer (onder meer via noodhulp)

X Detentiecapaciteit en terugkeeroperaties moeten worden geïntensiveerd

12. Grotere samenwerking op het gebied van overname

✓ Dialogen op hoog niveau en Gemengde Comités overname met derde landen, waaronder Turkije en Pakistan

X Obstakels voor een effectieve overname, onder meer door Pakistan

Grensbeheer

13. Meer inspanningen om grenzen te beheren

✓ Start van de uitvoering van het gezamenlijk actieplan EU-Turkije, met inbegrip van regelmatig toezicht op mensenstromen en initiatieven van Turkije om Syriërs op zijn grondgebied op te vangen.

✓ Flexibele Frontex-operatie aan de Bulgaars/Turkse grens aan de gang

✓ Inzet van een snelle-grensinterventieteam (gezamenlijke operatie Poseidon - snelle interventie) in de Egeïsche Zee op verzoek van Griekenland

✓ Bilaterale steun van een aantal landen en van Frontex voor verscherpt toezicht aan de grens tussen de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Griekenland

✓ Versterking van het Frontex-netwerk voor risicoanalyse inzake de Westelijke Balkan

✓ Verzoek van Kroatië om bijstand van Frontex

X Er zijn onvoldoende grensgerelateerde vertrouwenwekkende maatregelen tussen Griekenland en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en er moeten aan Griekse zijde teamleiders worden aangewezen.

X Aantal gedetacheerde politieagenten in Slovenië onder het streefdoel

14. Bekrachtiging van het beginsel van weigering van toegang aan onderdanen van derde landen die niet bevestigen dat zij internationale bescherming willen aanvragen

X Behoefte aan maatregelen om potentiële toename van aan de grens gestrande mensen op te vangen

X Migranten moeten worden gewezen op hun plicht om asiel aan te vragen in het land van binnenkomst, onder meer in de hotspots en, in voorkomend geval, voldoen aan de herplaatsingsverplichtingen

Aanpakken van mensensmokkel en mensenhandel

15. Intensivering van de maatregelen tegen migrantensmokkel en mensenhandel

✓ Memorandum van overeenstemming voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen Europol en Frontex

✓ Oprichting van het Europees Centrum tegen migrantensmokkel door Europol

✓ Steun voor grootschalige operaties van Europol en de lidstaten

X Systematische controles door de lidstaten van alle reisdocumenten aan de grenzen en controles aan de hand van de Interpoldatabase van gestolen en verloren reisdocumenten en het Schengeninformatiesysteem

X De lidstaten moeten Europol onderzoeksgegevens over vervalste documenten verstrekken

X Frontex moet in hotspots verder gespecialiseerde functionarissen inzetten om documentenfraude op te sporen

Informatie over de rechten en plichten van vluchtelingen en migranten

16. Vluchtelingen en migranten informeren via alle beschikbare communicatiemiddelen

✓ De Taskforce informatiestrategie voor migranten is opgericht (om doeltreffende voorlichting te definiëren en uit te voeren).

✓ De eerste reeks informatieproducten over asiel en herplaatsing is beschikbaar in 14 talen en wordt door het EASO gebruikt in de hotspots en op andere plaatsen

X Documentatie over irreguliere migratie, terugkeer en legale migratie volgt

Toezicht

17. Wekelijks toezicht op de uitvoering van deze afspraken

✓ Wekelijkse videoconferenties met een hoge participatiegraad


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Lopende maatregelen voor een betere bescherming van migrerende kinderen


Lopende maatregelen voor een betere bescherming van migrerende kinderen

In de Europese migratieagenda is bijzondere nadruk gelegd op de noodzaak migrerende kinderen te beschermen. In deze bijlage wordt een samenvatting gegeven van de lopende maatregelen, waaronder de werkzaamheden ter uitvoering van het Actieplan niet-begeleide minderjarigen (2010-2014) 1 . De Commissie zal het actieplan evalueren en daarover later dit jaar verslag uitbrengen.

Bescherming van kinderen langs de migratieroute

Via financieringsprogramma's van de EU is ruim 200 miljoen EUR toegewezen voor de bescherming van migrerende kinderen. Voor het voorjaar van 2016 is een directe subsidie van 3,5 miljoen EUR gepland, die de UNHCR, UNICEF, de IOM en Save the Children moet helpen bij hun activiteiten in de EU een gemeenschappelijke aanpak voor de bescherming van migrerende kinderen uit te voeren. Nog eens 3 miljoen EUR is uitgetrokken voor capaciteitsopbouw op het gebied van beschermingsmechanismen voor migrerende kinderen.

Europol en Eurojust dragen actief bij aan de ontmanteling van netwerken van kinderhandel en kindersmokkel. Kinderhandel is als prioriteit aangemerkt van het Europees multidisciplinair platform tegen criminaliteitsdreiging op het gebied van mensensmokkel, in het kader van de beleidscyclus van de EU voor georganiseerde en zware internationale criminaliteit 2 . De Commissie ondersteunt de operationele inspanningen van Europol, rechtshandhavingsinstanties en andere EU-agentschappen om kinderhandel tegen te gaan. In het kader van het Fonds voor asiel, migratie en integratie is onlangs een oproep gelanceerd tot het indienen van voorstellen met betrekking tot mensenhandel, voor een bedrag van 3 miljoen EUR. Een van de prioriteiten daarbij is het in een vroeg stadium identificeren en beschermen van kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel en van niet-begeleide kinderen die het gevaar lopen slachtoffer van mensenhandel te worden.

Binnen het EU-Platform van het maatschappelijk middenveld ter bestrijding van mensenhandel is er een actieve subgroep inzake kinderhandel, die nauwe samenwerking met het maatschappelijk middenveld en kinderrechtenorganisaties met betrekking tot die kwesties waarborgt.

Het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken is van plan bestaande beste praktijken voor de beoordeling van het belang van het kind verder te ontwikkelen, onder meer wat betreft middelen voor leeftijdsonderzoek, opsporen van familieleden, identificeren van personen met bijzondere behoeften en mensenhandel. Frontex zal in samenwerking met de lidstaten er verder naar streven dat grenswachters goed worden opgeleid met betrekking tot de procedures die aan de grens moeten worden toegepast ten aanzien van kinderen.

Verder worden beschermings- en veiligheidsmaatregelen voor kinderen (waaronder doorlichting van personeel, opleiding en rapportageregels) geïntegreerd in de hotspot-aanpak. Er zal bijvoorbeeld een mechanisme voor medische controle worden ingesteld, dat onder meer betrekking heeft op de vaccinatiestatus van kinderen (toewijzing van 2 miljoen EUR uit het gezondheidsprogramma).

Voogdij van niet-begeleide kinderen

De Europese Commissie en het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten hebben een handboek gepubliceerd over voogdij over kinderen die van ouderlijke zorg verstoken zijn. Dat moet de autoriteiten van de lidstaten helpen hun systeem van voogdij en hun desbetreffende praktijken te bevorderen, zodat zij beter tegemoet kunnen komen aan de specifieke behoeften van kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Rechters en centrale autoriteiten zullen beter worden opgeleid op het gebied van grensoverschrijdende erkenning van rechterlijke beslissingen die beschermingsmaatregelen omvatten voor alleenstaande kinderen en kinderen die gescheiden zijn van hun ouders, zoals voogdij 3 . Dit zal onder meer gebeuren via het Europees justitieel netwerk in burgerlijke en handelszaken.

Onderwijs voor migrerende kinderen binnen de EU en daarbuiten

Het recht op onderwijs voor migrerende kinderen is een prioriteit in het kader van de Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding 4 . Bijzondere aandacht gaat naar nieuwkomers en de bevordering van interculturele, sociale en burgerschapscompetenties van kinderen en jongeren, om marginalisering te voorkomen. De Europese online-toolkit voor scholen biedt scholen en beleidsmakers praktische informatie voor inclusief onderwijs, ook voor de integratie van migranten.

Voor de periode 2015-2016 heeft de EU 120 miljoen EUR toegewezen voor de uitvoering van regionale onderwijs- en beschermingsprogramma's voor kwetsbare Syrische vluchtelingen, gastgemeenschappen en adolescenten. De programma's worden via partners zoals Unicef uitgevoerd in Turkije, Libanon, Jordanië en Irak. De faciliteit voor vluchtelingen in Turkije zal steun bieden voor het onderwijs van jonge Syrische vluchtelingen in Turkije. Daarbovenop zal de Commissie in 2016 haar steun voor het onderwijs voor kinderen in noodsituaties, waaronder conflictsituaties, verviervoudigen, van 1 % van het budget voor humanitaire hulp naar 4 %, overeenkomstig de wereldwijde doelstelling van de VN.

 

(1)

     Actieplan niet-begeleide minderjarigen (2010 – 2014), COM(2010) 213 definitief van 6 mei 2010.

(2)

     Conclusies van de Raad over de totstandbrenging en uitvoering van een
EU-beleidscyclus voor georganiseerde en zware internationale criminaliteit, doc. 15358/10 COSI 69 ENFOPOL 298 CRIMORG 185 ENFOCUSTOM 94 .

(3)

     De financiering gebeurt via het Europees justitieel netwerk.

(4)

      Projecten voor vluchtelingen zijn een specifieke prioriteit voor Erasmus+ in 2016 (er is ca. 1,5 miljard EUR toegezegd voor activiteiten op het gebied van onderwijs, opleiding, jeugd en sport).


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Toezeggingen van de lidstaten voor de trustfondsen – Tabel met stand van zaken


Toezeggingen van de lidstaten voor de trustfondsen – Tabel met stand van zaken

Lidstaat

Noodtrustfonds voor stabiliteit en de aanpak van de diepere oorzaken van onregelmatige migratie en ontheemding in Afrika

Regionaal trustfonds van de EU voor de Syrische crisis 1

TOTAAL

Oostenrijk

3

11,5

14,5

België

10

X

10

Bulgarije

0,05

0,1

0,15

Kroatië

X

X

X

Cyprus

X

X

X

Tsjechië

0,74

5

5,74

Denemarken

6

9,75

15,75

Estland

0,15

0,25

0,40

Finland

5

3

8

Frankrijk

3

3

6

Duitsland

3

5

8

Griekenland

X

X

X

Hongarije

0,7

3

3,7

Ierland

3

X

3

Italië

10

5

15

Letland

0,05

0,05

0,1

Litouwen

0,05

0,1

0,15

Luxemburg

3,1

X

3,1

Malta

0,25

0,02

0,27

Nederland

15

5

20

Polen

1,1

3

4,1

Portugal

0,25

0,2

0,45

Roemenië

0,1

0,08

0,18

Slowakije

0,5

3

3,5

Slovenië

0,05

X

0,05

Spanje

3

X

3

Zweden

3

3

6

Verenigd Koninkrijk

3

X

3

Noorwegen

3

X

3

Zwitserland

4,62

X

4,62

Totale toezegging

81,71

60,05

141,76

Bijdrage van de EU

1 800

500

2 300

Vereiste bedrag

3 600

1 000

4 600

Tekort

1 718,29

439,95

2 158,24

(1)

De cijfers omvatten de toezeggingen voor 2015 en 2016.


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Uitvoering van het EU-recht - Stand van zaken


Uitvoering van het EU-recht – Stand van zaken

 

Richtlijn 2013/32/EU inzake asielprocedures

Richtlijn 2013/33/EU inzake opvangvoorzieningen

Richtlijn 2011/95/EU inzake asielnormen

Richtlijn 2011/51/EU inzake langdurig ingezetenen

Eurodac-verordening (EU) nr. 603/2013

Richtlijn 2008/115/EG inzake terugkeer

 

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Fase van de procedure

Oostenrijk

 

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

 

 

 

België

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

 

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Bulgarije

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Cyprus

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning

 

Kroatië

 

 

 Schriftelijke aanmaning

 

Tsjechië

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Denemarken

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

 

n.v.t.

Estland

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

 

 

Finland

 

 

 

 

Frankrijk

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting (kennisgeving van gedeeltelijke omzetting)

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Duitsland

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Griekenland

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting (kennisgeving van gedeeltelijke omzetting)

Schriftelijke aanmaning

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

 

Tweede aanvullende schriftelijke aanmaning wegens onjuiste toepassing

Hongarije

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

 

Schriftelijke aanmaning wegens onjuiste toepassing

Tweede administratieve brief over de conformiteit van onlangs aangenomen wetgeving

Ierland

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

 

n.v.t.

Italië

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting (kennisgeving van gedeeltelijke omzetting)

Schriftelijke aanmaning

Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Letland

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting (kennisgeving van gedeeltelijke omzetting)

 

 

Litouwen

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

 

 

Luxemburg

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

 

Malta

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Nederland

 

 

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Polen

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

 

Portugal

 

 

 

 Administratieve brief met verzoek om toelichting over de toepassing

Antwoord ontvangen

Roemenië

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

 

Slowakije

 

 

 

 

Slovenië

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting (kennisgeving van gedeeltelijke omzetting)

 

 

Spanje

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

Met redenen omkleed advies wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

Zweden

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van gedeeltelijke omzetting

Schriftelijke aanmaning wegens niet-kennisgeving van omzetting

Kennisgeving van omzetting van de richtlijn — onder beoordeling

 

 

 

Verenigd Koninkrijk

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

n.v.t.

 

n.v.t.

58 nieuwe besluiten sinds 23 september 2015


Brussel, 10.2.2016

COM(2016) 85 final

BIJLAGE

bij de

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van de uitvoering van de prioritaire maatregelen van de Europese migratieagenda

Aanvaarde bijdragen van de lidstaten aan het mechanisme voor civiele bescherming ten behoeve van Servië, Slovenië, Kroatië en Griekenland


Aanvaarde bijdragen van de lidstaten aan het mechanisme voor civiele bescherming ten behoeve van Servië, Slovenië, Kroatië en Griekenland 1

ACTIVERINGEN

SERVIË

(21 september)

SLOVENIË

(22 oktober)

KROATIË

(26 oktober)

GRIEKENLAND

(3 december)

AANBOD

OOSTENRIJK

500 kussens

50 000 beschermende handschoenen

2 500 dekens

500 slaapzakken

900 sets persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

500 slaapzakken

2 500 wegwerpfoliedekens

25 000 wegwerphandschoenen

24 000 wegwerpregenjassen

30 000 regenjassen

1 000 slaapzakken

500 (opvouwbare) bedden

CΥΡRUS

100 mobiele toiletten

20 tenten

TSJECHIË

22 verwarmde familietenten

110 slaapzakken

110 veldbedden

40 verwarmingstoestellen voor vaste brandstoffen

10 000 wegwerpregenjassen

2 000 wegwerpdekens

2 000 slaapzakken

500 opblaasbare bedden

DENEMARKEN

1 000 dekens

FRANKRIJK

1 000 veldbedden

1 000 slaapkits (elke kit bestaat uit 1 vloermat, 1 slaapzak en 1 kussen)

2 920 dekens

360 tenten

5 760 foliedekens

1002 paar rubberlaarzen

1020 kampeerbedden

1020 dekens

8 onderkomens met wasgelegenheid en verwarming

7 sanitaire eenheden

DUITSLAND

45 verlengkabels

100 wollen dekens

500 paar rubberlaarzen

50 000 paar wegwerphandschoenen

480 paar rubberen handschoenen

2 000 EHBO-kits

2 waterpompen

HONGARIJE

100 000 beschermingsmaskers

1 500 sets beschermende kledij

6 000 wegwerp-ademhalingsmaskers

78 winterbestendige tenten

IERLAND

5 000 wollen dekens

LETLAND

4 000 dekens
200 kussens
1 000 kussenslopen

3 000 sets bedlinnen

LUXEMBURG

5 000 beschermingsmaskers

26 000 wegwerphandschoenen

10 000 beschermingsmaskers

26 000 wegwerphandschoenen

3 000 sets persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

2 LIFEPACK 15 (medische uitrusting)

150 veldbedden

10 000 beschermingsmaskers

26 000 wegwerphandschoenen

150 opvouwbare bedden

100 tenten

NEDERLAND

3 850 slaapzakken

300 opvouwbare bedden

100 veldbedden

10 draagbare verlichtingstorens

2 waterpompen

ROEMENIË

2 500 slaapzakken

1 000 dekens

2 000 sets beddengoed

500 opvouwbare bedden

500 matrassen

1 000 kussenslopen

SLOWAKIJE

1 000 wollen dekens

36 verwarmingstoestellen (vaste brandstoffen) voor tenten

600 isothermische dekens

200 onderleggers

2 generatoren van 6 kW

2 000 wegwerpregenjassen

500 dekens

500 slaapzakken

275 sets bedlinnen

135 veldbedden

15 klaptafels

12 wooncontainers

3 sanitaire containers

24 verlengkabels (50m)

36 elektrische verwarmingstoestellen

336 wollen dekens

80 opvouwbare bedden

360 slaapzakken

300 paar rubberlaarzen

24 verwarmingstoestellen voor tenten

80 stapelbedden

78 verwarmingstoestellen voor tenten

2 waterpompen

1 100 slaapzakken

6 000 regenjassen

6 generatoren van 5,5 KW

500 dekens

SPANJE

5 940 wollen dekens

6 000 wegwerphandschoenen

5 000 fleece dekens (onder bedlinnen)

20 slaapzakken

100 veldbedden

3 000 foliedekens

6 000 wegwerphandschoenen

VERENIGD KONINKRIJK

24 060 dekens

1 350 slaapzakken

3 000 oprolbare slaapmatten

2 550 opblaasbare slaapmatten

1 000 bedden met matras

471 tenten

800 zonnelantaarns

11 000 fleece dekens

1 600 slaapzakken

200 tenten

5 000 slaapmatten

50 elektrische verwarmingstoestellen voor tenten

150 winterbestendige familietenten

49 564 wollen en synthetische dekens met hoge thermische weerstand

50 000 gezichtsmaskers

100 000 wegwerphandschoenen

13 000 slaapmatten

1 640 slaapzakken

64 elektrische verwarmingstoestellen

770 bedden met matras

1 000 tenten

4 x 10 kVA generatoren

5 000 zelfopblaasbare slaapmatten

1 000 vloertegels

8 900 wollen dekens

VOLLEDIGE LIJST VAN BEHOEFTEN

Gevraagd artikel

Gevraagd aantal Servië

Verstrekt aantal Servië

Resterende behoefte Servië

Gevraagd aantal

Slovenië

Verstrekt aantal

Slovenië

Resterende behoefte Slovenië

Gevraagd aantal Kroatië

Verstrekt aantal

Kroatië

Resterende behoefte Kroatië

Gevraagd aantal Griekenland

Verstrekt aantal

Griekenland

Resterende behoefte

Griekenland

ambulances

5

5

 

 

 

 

26

 

26

sets bedlinnen

8 000

2 000

6 000

10 000

8 275

0 2

 

 

 

 

bedden (stapelbedden)

7 000

 

7 000

 

 

500

0

3 000

80

2 920

bedden (normaal; opvouwbaar)

3 000

1 800

1 200

5 000

1 595

0

1 000

1 000

0

2 020

2 020

0

dekens

89 600

37 600

52 000

30 000

21 920

0

 

 

 

 

dekens (wegwerp folie)

 

 

 

 

15 000

11 260

0

80 000

 

80 000

dekens (wegwerp wol)

 

 

 

 

 

150 000

50 000

100 000

50 000

12 420

37 580

bussen

4

 

4

 

 

 

 

20

 

20

sets beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen

 

 

50 000

5 400

44 600

 

 

 

 

containers (verwarmd onderkomen)

200

 

200

100

12

88

100

 

100

800

792

containers (niet-verwarmd onderkomen)

34

 

34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

containers (sanitair)

60

 

60

0

3

0

20

 

20

90

90

containers (water)

 

 

 

 

100

 

0

 

 

Gevraagd artikel

Gevraagd aantal Servië

Verstrekt aantal Servië

Resterende behoefte Servië

Gevraagd aantal

Slovenië

Verstrekt aantal

Slovenië

Resterende behoefte Slovenië

Gevraagd aantal Kroatië

Verstrekt aantal

Kroatië

Resterende behoefte Kroatië

Gevraagd aantal Griekenland

Verstrekt aantal

Griekenland

Resterende behoefte

Griekenland

verlengkabels (25 m)

 

 

 

 

250

45

0

 

 

verlengkabels (50 m)

 

 

 

 

250

24

0

 

 

verlengkabels (7 m)

 

 

1 000

 

1 000

 

 

 

 

EHBO-kits

 

 

 

 

3 000

 

0

100 000

2 000

98 000

diesel (ton)

10

 

10

 

 

 

 

 

 

stookolie (ton)

10

 

10

 

 

 

 

 

 

volledige beschermingsmaskers met filters - kits

 

 

250

 

0

 

 

 

 

generatoren

10

2

8

6

 

6

 

 

10

10

0

handschoenen (wegwerp)

100 000

76 000

24 000

200 000

32 000

168 000

312 000

212 000

100 000

 

 

handschoenen (rubber)

 

 

 

 

50 000

480

0

 

 

verwarmingstoestellen (elektrisch)

 

 

 

 

100

100

0

 

 

verwarmingstoestellen (tent)

300

36

264

50

50

0

100

24

0

950

118

832

verlichting/lichttorens

 

 

100

10

90

10

 

0

 

 

verbindbare vloertegels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 000

1 000

0

keuken (mobiel)

20

 

20

3

 

0

 

 

 

 

lampen

 

 

 

 

400

 

0

 

 

matrassen

4 000

1 500

2 500

 

 

 

 

 

 

medische uitrusting (LIFEPAK)

 

 

2

2

0

 

 

 

 

Medisch materiaal (uiteenlopend – verband, spuiten, naalden, etc.) 3  

Geneesmiddelen (zowel voor overdraagbare als voor niet-overdraagbare ziekten)

minibussen

12

 

12

 

 

17

17

spoelingpomp (elektrisch 5KVA, 40-50 l/s)

4

 

4

5 000

1 000

4 000

 

 

 

kussenslopen

1 000

1 000

0

5 000

1 000

0

 

 

 

 

kussen

8 000

500

7 500

5 000

1 200

0

 

 

 

 

Gevraagd artikel

Gevraagd aantal Servië

Verstrekt aantal Servië

Resterende behoefte Servië

Gevraagd aantal

Slovenië

Verstrekt aantal

Slovenië

Resterende behoefte Slovenië

Gevraagd aantal Kroatië

Verstrekt aantal

Kroatië

Resterende behoefte Kroatië

Gevraagd aantal Griekenland

Verstrekt aantal

Griekenland

Resterende behoefte

Griekenland

beschermende maskers

105 000

105 000

0

10 000

10 000

0

160 000

60 000

100 000

 

 

beschermende maskers FFp3

 

 

100 000

 

100 000

 

 

 

 

radiatoren (olie)

 

 

60

 

0

 

 

 

 

regenjassen (wegwerp)

80 000

2 000

78 000

 

 

124 000

24 000

100 000

100 000

46 000

54 000

ademhalingsmaskers (wegwerp)

 

 

6 000

6 000

0

 

 

 

 

oprolbare slaapmatten

3 000

2 550

450

6 000

6 000

0

13 000

13 000

0

5 000

5 000

0

rubberlaarzen

4 000

 

4 000

 

 

1 000

800

0

2 000

1 002 

998

rubberen pads

 

 

 

500

 

0

 

 

douche (mobiel)

40

 

40

 

 

 

 

50

7

43

slaapzakken

7 700

7 700

0

5 000

3 730

 0

2 500

2 500

0

100 000

4 100

95 900

zonnelantaarns

800

800

0

 

 

 

 

 

 

 

 

tafels en banken

 

 

350

15

0

 

 

 

 

tenten (winter 6-8 pers en/of 240 m²)

471

471

0

300

300

0

510

510

0

1 620

1 120

500

toiletten (mobiel)

40

 

40

 

 

 

 

 

100

100

0

vervoerscapaciteit op rails (locomotief, 2-3 wagons)

1

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

voertuigen (4x4)

25

 

25

 

 

 

 

10

 

10

waterpompen

 

 

 

 

 

6

6

0

spoelingpomp (elektrisch 5KVA, 40-50 l/s)

4

 

4

5 000

1 000

4 000

 

 

 

(1)

Zoals uiterlijk op 9 februari 2016 meegedeeld.

(2)

De grijze vakken geven artikelen aan waaraan geen behoefte meer is. Voor de duidelijkheid wordt de behoefte aan deze artikelen met 0 aangeduid.

(3)

Vanwege de aard van het verzoek zijn geen hoeveelheden berekend