9.12.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 409/175


VERSLAG

over de jaarrekening van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen betreffende het begrotingsjaar 2014 vergezeld van de antwoorden van de Autoriteit

(2015/C 409/20)

INLEIDING

1.

De Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (hierna: „de Autoriteit” ofwel „EIOPA”), gevestigd te Frankfurt, werd opgericht bij Verordening (EU) nr. 1094/2010 van het Europees Parlement en de Raad (1). De Autoriteit heeft als taak bij te dragen tot de invoering van kwalitatief hoogstaande gemeenschappelijke regulerings- en toezichtnormen en -praktijken, bij te dragen tot de consistente toepassing van de juridisch bindende handelingen van de Unie, de delegatie van taken en verantwoordelijkheden tussen de bevoegde autoriteiten te stimuleren en vergemakkelijken, marktontwikkelingen op haar bevoegdheidsgebied te volgen en beoordelen, en de bescherming van verzekeringnemers, deelnemers aan pensioenregelingen en begunstigden te bevorderen (2). De Autoriteit werd opgericht op 1 januari 2011.

TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

2.

De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat cijferanalyses, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële beheersingsmaatregelen van de toezicht- en controlesystemen van de Autoriteit. Hierbij komt nog controle-informatie afkomstig uit het werk van andere controleurs en een analyse van de „management representations”.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) controleerde de Rekenkamer:

a)

de jaarrekening van de Autoriteit, die bestaat uit de financiële staten (3) en de verslagen over de uitvoering van de begroting (4) betreffende het per 31 december 2014 afgesloten begrotingsjaar, en

b)

de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij deze rekening.

De verantwoordelijkheid van de leiding

4.

De leiding is verantwoordelijk voor het opstellen en de getrouwe weergave van de jaarrekening van de Autoriteit, alsmede voor de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen (5):

a)

De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de jaarrekening van de Autoriteit omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een internebeheersingssysteem met betrekking tot de opstelling en de getrouwe weergave van financiële staten die geen materiële afwijkingen als gevolg van fraude of fouten bevatten, het kiezen en toepassen van adequate grondslagen voor financiële verslaglegging op basis van de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (6) en het maken van boekhoudkundige schattingen die onder de gegeven omstandigheden redelijk zijn. De directeur keurt de jaarrekening van de Autoriteit goed nadat de rekenplichtige deze heeft voorbereid op basis van alle beschikbare gegevens en een toelichting bij de jaarrekening heeft opgesteld waarin hij onder meer verklaart dat hij redelijke zekerheid heeft dat deze op alle materiële punten een getrouw beeld geeft van de financiële positie van de Autoriteit.

b)

De verantwoordelijkheden van de leiding inzake de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en de inachtneming van het beginsel van goed financieel beheer omvatten het opzetten, invoeren en in stand houden van een doeltreffend en doelmatig internebeheersingssysteem waarbij ook naar behoren toezicht wordt uitgeoefend en passende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van onregelmatigheden en fraude en, indien nodig, rechtsvervolging wordt ingesteld om onverschuldigd betaalde of verkeerd gebruikte middelen terug te vorderen.

De verantwoordelijkheid van de controleur

5.

De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (7) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De Rekenkamer verricht haar controle overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van de Autoriteit geen materiële afwijkingen bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

6.

De controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat is gebaseerd op de inschatting van de risico’s op materiële afwijkingen in de rekeningen en op materiële niet-conformiteit van de onderliggende verrichtingen met vereisten uit de regelgeving van de Europese Unie, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risico-inschatting kijkt de controleur naar de internebeheersingsmaatregelen met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen en zet hij controleprocedures op die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Bij de controle worden tevens de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en de redelijkheid van de boekhoudkundige schattingen beoordeeld, evenals de algehele presentatie van de rekeningen. Bij de voorbereiding van dit verslag en de betrouwbaarheidsverklaring heeft de Rekenkamer rekening gehouden met de controlewerkzaamheden die de onafhankelijke extern controleur heeft verricht ten aanzien van de rekeningen van de Autoriteit, zoals bepaald in artikel 208, lid 4, van het Financieel Reglement van de EU (8).

7.

De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor haar betrouwbaarheidsverklaring.

Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

8.

Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van de Autoriteit op alle materiële punten een getrouw beeld van haar financiële situatie per 31 december 2014 en van de resultaten van haar verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van haar Financieel Reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels.

Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

9.

Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening betreffende het per 31 december 2014 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

10.

De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN OVER HET BEGROTINGSBEHEER

11.

Het globale niveau van vastgelegde kredieten was hoog met 95 %. Het niveau van overgedragen vastgelegde kredieten bleef ook hoog met 5,6 miljoen euro, of 26 % (5,2 miljoen euro of 28 % in 2013), met name voor de operationele begroting (titel III) met 4,7 miljoen euro, of 66 % (3,7 miljoen euro, of 85 % in 2013). Overdrachten hebben vooral betrekking op specifieke contracten met een cumulatieve waarde van 2,4 miljoen euro die laat in het jaar werden ondertekend, met name voor de voortdurende ontwikkeling en het onderhoud van een databank (1,8 miljoen euro) en andere in 2015 te leveren IT-diensten. Een deel van de overgedragen vastgelegde kredieten houdt verband met begrotingsoverschrijvingen die in november en december 2014 zijn gedaan toen de Autoriteit de operationele begroting (titel III) met 1,1 miljoen euro (19 %) verhoogde via overschrijvingen vanuit de begroting voor personeel (titel I) ten bedrage van 8 58  828 euro en vanuit administratieve uitgaven (titel II) ten bedrage van 2 66  360 euro. De overschrijvingen waren bedoeld ter compensatie van tekortkomingen in de begroting van de Autoriteit voor 2015 ten gevolge van aanzienlijke bezuinigingen op de begroting waartoe door de kwijtingverlenende autoriteiten was besloten. Deze tekortkomingen zouden de Autoriteit er niet toe in staat hebben gesteld de tenuitvoerlegging van haar meerjarige IT-strategie, één van haar operationele kernactiviteiten, voort te zetten.

12.

Hoewel de begrotingsoverschrijvingen, overdrachten en de daarmee verband houdende vastleggingen in overeenstemming zijn met de specifieke bepalingen van het Financieel Reglement van de EU, en zijn uitgevoerd in navolging van besluiten van de raad van bestuur, is de mate waarin de activiteiten voor 2015 worden afgedekt door kredieten uit 2014 in strijd met het begrotingsbeginsel van jaarperiodiciteit. De op de jaarlijkse begrotingen van de Autoriteit ter beschikking gestelde middelen moeten beter worden afgestemd op de financiële behoeften voor de tenuitvoerlegging van haar meerjarige IT-strategie.

FOLLOW-UP VAN DE OPMERKINGEN VAN VOORGAANDE JAREN

13.

Bijlage I bevat een overzicht van de corrigerende maatregelen die zijn getroffen naar aanleiding van de opmerkingen van de Rekenkamer van voorgaande jaren.

Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Milan Martin CVIKL, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 8 september 2015.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  PB L 331 van 15.12.2010, blz. 48.

(2)  Ter informatie geeft bijlage II een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Autoriteit.

(3)  Deze omvatten de balans en de staat van de financiële resultaten, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van de belangrijkste grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

(4)  Deze omvatten de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

(5)  Artikelen 39 en 50 van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1271/2013 van de Commissie (PB L 328 van 7.12.2013, blz. 42).

(6)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, waar van toepassing, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

(7)  Artikel 107 van Verordening (EU) nr. 1271/2013.

(8)  Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 298 van 26.10.2012, blz. 1).


BIJLAGE I

Follow-up van de opmerkingen van voorgaande jaren

Jaar

Opmerking van de Rekenkamer

Stand van de corrigerende maatregel

(Afgerond/Loopt nog/Nog af te handelen/N.v.t.)

2012

De overdracht van vastgelegde kredieten naar 2013 was zeer hoog voor titel III (operationele uitgaven): 79 % van de totale kredieten. Dit is voornamelijk het gevolg van de complexiteit en langdurigheid van één aanbestedingsprocedure voor IT, waarvoor het contract ad 2,2 miljoen euro volgens planning was ondertekend in december 2012.

N.v.t.

2013

In maart 2013 heeft de raad van bestuur de 16 internecontrolenormen van de Autoriteit vastgesteld. Aan het einde van het jaar liep de tenuitvoerlegging daarvan nog, op basis van een duidelijk actieplan dat was afgesproken met de dienst Interne Audit van de Commissie.

Afgerond

2013

Er werd niet altijd toestemming verleend voor juridische verbintenissen door functionarissen die daartoe naar behoren waren gemachtigd en er ging niet altijd een naar behoren geautoriseerde begrotingsvastlegging aan vooraf. Dit wijst op de noodzaak van een betere beschrijving en naleving van de financiële procedures overeenkomstig het Financieel Reglement.

Afgerond

2013

Het globale niveau van vastgelegde kredieten was 95 %. Toch steeg het niveau van overgedragen vastgelegde kredieten verder ten opzichte van voorgaande jaren en was het met 5,2 miljoen euro (28 %) hoog, met name voor titel II (1,0 miljoen euro ofwel 30 %) en titel III (3,7 miljoen euro ofwel 85 %). Dit was hoofdzakelijk het gevolg van specifieke contracten met een cumulatieve waarde van 3 miljoen euro die laat in het jaar werden ondertekend, met name voor de ontwikkeling en het onderhoud van een Europese databank (2,6 miljoen euro) en andere in 2014 te leveren IT-diensten. Hoewel de betreffende vastleggingen wettig en regelmatig zijn en het lage niveau van annuleringen van overdrachten uit 2012 bevestigde dat de ramingen deugdelijk zijn, is de mate waarin kredieten voor 2013 werden gebruikt voor activiteiten in 2014 in strijd met het begrotingsbeginsel van jaarperiodiciteit.

N.v.t.


BIJLAGE II

Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (Frankfurt am Main)

Bevoegdheden en activiteiten

Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

(Artikelen 26, 114, 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie)

De interne markt tot stand brengen en de werking ervan verzekeren, overeenkomstig de relevante Verdragsbepalingen.

Het opstellen van ontwerpen voor technische normen als voorbereidend werk voor niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van de wetgevingshandeling, of wanneer het nodig is dat juridisch bindende handelingen van de Unie volgens eenvormige voorwaarden worden uitgevoerd.

Bevoegdheden van de Autoriteit

(Verordening (EU) nr. 1094/2010 van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van de Autoriteit, taken en bevoegdheden op grond van artikel 1, lid 6, en artikel 8)

Doelstellingen

De collectieve belangen beschermen door bij te dragen tot de stabiliteit en doeltreffendheid van het financiële stelsel op de korte, middellange en lange termijn, in het belang van de economie, de burgers en het bedrijfsleven van de Unie.

Taken

Bijdragen tot de invoering van kwalitatief hoogstaande gemeenschappelijke regulerings- en toezichtnormen en -praktijken;

bijdragen tot de consistente toepassing van de juridisch bindende handelingen van de Unie, stimuleren en vergemakkelijken van de delegatie van taken en verantwoordelijkheden tussen de bevoegde autoriteiten;

nauw samenwerken met het ESRB;

organiseren en verrichten van collegiale toetsingen van de bevoegde autoriteiten;

volgen en beoordelen van marktontwikkelingen op haar bevoegdheidsgebied;

verrichten van economische marktanalyses om aan te tonen dat de Autoriteit zich van haar taken heeft gekweten;

bevorderen van de bescherming van verzekeringnemers, deelnemers aan pensioenregelingen en begunstigden;

bijdragen tot de consistente en samenhangende werking van de colleges van toezichthouders, de monitoring, beoordeling en meting van het systeemrisico, de ontwikkeling en coördinatie van herstel- en afwikkelingsplannen, waarbij in de gehele Unie een hoge beschermingsgraad wordt geboden aan verzekeringnemers en begunstigden;

vervullen van alle andere specifieke taken die in deze verordening of in andere wetgevingshandelingen zijn vastgesteld;

bekendmaken en regelmatig bijwerken van informatie op haar website over haar activiteiten;

overnemen, voor zover van toepassing, van de huidige, lopende taken van het Comité van Europese toezichthouders op verzekeringen en bedrijfspensioenen (CETVB).

Bestuur

(Verordening (EU) nr. 1094/2010 tot oprichting van de Autoriteit: artikelen 40-44: raad van toezichthouders; artikelen 45-47 raad van bestuur; artikelen 48-50: voorzitter; artikelen 51-53: uitvoerend directeur)

Raad van toezichthouders (RvT)

Samenstelling

Voorzitter (zonder stemrecht), het hoofd van de nationale overheidsinstantie, dat bevoegd is om toezicht te houden op de financiële instellingen in elke lidstaat (één lid met stemrecht per lidstaat), één vertegenwoordiger van de Commissie, van de Europese Raad voor systeemrisico’s, de Europese Bankautoriteit en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (allen zonder stemrecht), waarnemers kunnen worden toegelaten en de uitvoerend directeur mag vergaderingen bijwonen (zonder stemrecht)

Taken

Het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de Autoriteit.

Raad van bestuur (RvB)

Samenstelling

Voorzitter van de Autoriteit (met stemrecht), zes leden van de RvT (met stemrecht), één vertegenwoordiger van de Europese Commissie (met stemrecht in begrotingskwesties). De uitvoerend directeur woont de vergaderingen van de RvB bij zonder stemrecht te hebben.

Taken

De RvB ziet erop toe dat de Autoriteit haar opdracht vervult en de haar overeenkomstig Verordening (EU) nr. 1094/2010 opgedragen taken uitvoert.

De voorzitter van de Autoriteit

Vertegenwoordigt de Autoriteit, bereidt de werkzaamheden van de raad van toezichthouders (RvT) voor en zit de vergaderingen van de RvT en de RvB voor.

De uitvoerend directeur van de Autoriteit

Is verantwoordelijk voor het beheer van de Autoriteit en voor de tenuitvoerlegging van het jaarlijkse werkprogramma en de begroting; bereidt de werkzaamheden van de RvB voor, de begroting en het werkprogramma.

Comité kwaliteitscontrole

Samenstelling

De plaatsvervangend voorzitter van de Autoriteit (voorzitter) en twee leden van de raad van bestuur. De uitvoerend directeur is betrokken als waarnemer.

Taken

Toezien op en beoordelen van de goede uitvoering van de interne procedures en besluiten.

Externe controle

Europese Rekenkamer.

Interne controle

Dienst Interne Audit van de Europese Commissie (DIA).

Kwijtingverlenende autoriteit

Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad.

In 2014 (2013) ter beschikking van de Autoriteit gestelde middelen

Definitieve begroting

Definitieve begrotingskredieten: 2 1 5 95  704(1 8 7 67  470) euro

Personeelsbestand

Statutaire personeelsleden: 87 (80) posten toegestaan in de lijst van het aantal ambten, waarvan bezet: 87 (80)

Lijst van het aantal ambten 100 % (100 %) vervuld

Arbeidscontractanten: 37 posten opgenomen in de begroting, 33 bezet (22/19)

Gedetacheerde nationale deskundigen: 21 (12) posten opgenomen in de begroting, waarvan bezet: 14 (11)

Totaal: 134 (110) personeelsleden

Producten en diensten in 2014

Regulerende taken

18 ontwerpen voor technische uitvoeringsnormen voorbereid inzake Solvabiliteit II.

Raadpleging en voltooiing van ongeveer 500 richtsnoeren betreffende Solvabiliteit II.

Effectbeoordelingen in verband met elk ontwerp voor technische uitvoeringsnormen en iedere set richtsnoeren.

Raadpleging met betrekking tot de wijze waarop EIOPA uitvoering zal geven aan haar wettelijke verplichting om voor een groot aantal valuta het risicovrij rentepercentage te publiceren.

Verbeterd jaarverslag over een aantal grensoverschrijdende IBPV’s.

Raadplegingsdocument over de solvabiliteit van IBPV’s.

Verslag over een de Europese interne markt voor persoonlijke pensioenen.

Werkzaamheden voor zes collegiale toetsingen gedurende 2014.

Herziening van verslagen over de equivalentie van het verzekeringskader van Bermuda, Japan en Zwitserland.

Aantal dialogen met belangrijke derde landen, waaronder de VS en China.

Verslagen van de analyse inzake het beroepsgeheim en de kloofanalyse voor het Eiland Man, Canada, Albanië, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro en Turkije.

Toezichttaken

Bijwonen van vergaderingen van de raad van toezichthouders en/of telefonische conferenties voor 77 groepen.

127 vergaderingen voor 83 groepen, waaronder de colleges, waarvoor een evenredige benadering is gehanteerd.

In totaal 144 vergaderdagen.

EIOPA heeft voor 15 colleges een evenredige benadering toegepast.

23 groepen bereiden een interne modelaanvraag in overeenstemming met artikel 231 van de SII-richtlijn voor, gericht op goedkeuring binnen één dag bij kwesties waarvoor een gezamenlijk beslissing noodzakelijk is.

Bij zes verschillende NBA’s zijn uitstekende voorbeelden gevonden van een aanpak om een gezamenlijke visie te ontwikkelen. Deze voorbeelden zijn reeds, of zullen nog worden gepubliceerd als „Praktische oplossingen en voorbeelden” op het niet-publieke deel van de website van EIOPA.

Er is voortgang geboekt bij de voorbereiding van het aanvraagproces (gedetailleerde planning, mijlpalen en discussies over knelpunten voor de interne modelcolleges gericht op goedkeuring op de eerste dag).

Organisatie van twee evenementen voor groeptoezichthouders.

Een voorstel voor een doelmatige collectieve ondertekeningsprocedure voor de coördinatieregelingen werd gedurende het jaar voorbereid.

Verspreiding van het actieplan voor colleges 2015-2016.

Verslag, tussentijds en aan het einde van het jaar, over de werking van de colleges en de resultaten van het Actieplan 2014.

Voortdurend bijwerken van de „Helsinki Plus”-lijst op het beperkt toegankelijke deel van de EIOPA-website en publicatie van een samenvatting op het openbare gedeelte van de EIOPA-website.

De EIOPA-lijst van groepen waarvoor een college van toezichthouders bestaat, is bijgewerkt en gepubliceerd.

Richtsnoeren voor de operationele werking van de colleges van toezichthouders gepubliceerd, waaronder een model voor een coördinatieregeling en noodplan.

Richtsnoeren voor de systematische uitwisseling van informatie binnen een college gepubliceerd ter raadpleging.

EIOPA heeft vergaderingen gehouden met vier toezichthouders. Met twee van hen specifiek over hun ervaring met het toezicht op bijkantoren en met één van hen over de tenuitvoerlegging van haar intern geïntegreerde benadering van de colleges die zij leiden en bijwonen.

Het Common Internal Models Application Package (Gemeenschappelijk intern aanvraagmodel) werd ontwikkeld en het gebruik daarvan werd bevorderd door middel van een EIOPA-advies.

Publicatie van vijf nota’s met goede praktijken inzake de beoordeling van interne modellen op het ledengedeelte van de website.

Productie voor NBA’s van de nota „Praktische richtsnoeren inzake interne gezamenlijke modelbesluiten”, waaronder een model voor een tijdschema voor de zes maanden van het goedkeuringsproces.

In verschillende landen werd een benchmarkstudie naar marktrisico’s in internationale modellen uitgevoerd.

Consumentenbescherming en financiële innovatie

Gezamenlijke discussienota over koppelpraktijken.

Gezamenlijke discussienota over essentiële informatiedocumenten (EID’s).

Raadplegingsdocument over productinterventiebevoegdheden in het kader van de richtlijn inzake essentiële informatiedocumenten voor verpakte retailbeleggingsproducten en op verzekeringen gebaseerde beleggingsproducten.

Raadplegingsdocument over het voorstel voor richtsnoeren over productoverzicht en -beheer door verzekeringsondernemingen.

Raadplegingsdocument over belangenconflicten bij de rechtstreekse en bemiddelde verkoop van op verzekeringen gebaseerde producten (PRIIPs).

Discussienota over belangenconflicten bij de rechtstreekse en bemiddelde verkoop van op verzekeringen gebaseerde producten (PRIIPs).

Derde consumententrendrapport.

Eénminuutsgids: EIOPA-richtsnoeren inzake klachtenbehandeling door verzekeringsintermediairs.

Verslag over de terugkoppeling nationale bevoegde autoriteiten met betrekking tot EIOPA’s advies over betalingsbescherming.

Richting de Europese interne markt voor producten voor persoonlijke pensioenen: een voorlopig verslag van EIOPA (toezicht en consumentenbescherming).

Verslag over kwesties die deelnemers aan bedrijfspensioenregelingen en begunstigden kunnen benadelen, alsmede de potentiële ruimte voor EIOPA om op te treden.

Verslag over de implementatie van de Test Achat-uitspraak in nationale wetgeving.

Gemengd comité

Twee verslagen uitgebracht over sectoroverschrijdende risico’s en kwetsbaarheden in het financiële stelsel van de EU, welke tijdens de bijeenkomsten van het Economisch en Financieel Comité van de Raad (EFC-FST) en het Europees Comité voor systeemrisico’s (ESRB) in maart en september werden ingebracht en op de EBA-websites werden gepubliceerd.

Gezamenlijke richtsnoeren over de samenhang in de praktijken voor het toezicht op financiële conglomeraten gepubliceerd, welke werden ontwikkeld in overeenstemming met artikel 11, lid 1, van de richtlijn betreffende financiële conglomeraten (Richtlijn 2002/87/EG).

Gezamenlijke voorstellen voor technische reguleringsnormen voorgelegd aan de Europese Commissie over risicoconcentratie en intragroeptransacties, in overeenstemming met artikel 21 bis, lid 1, onder a), van de richtlijn betreffende financiële conglomeraten.

In oktober 2014 heeft het Gemengd Comité zijn bijgewerkte lijst gepubliceerd van geïdentificeerde financiële conglomeraten voor 2014. Deze lijst bevat 71 financiële conglomeraten waarvan het hoofd van de groep in een EU/EER-land zetelt.

Ondersteuning geboden aan de Kamer van beroep die in 2014 in twee beroepszaken een uitspraak heeft gedaan en één beroepszaak heeft afgerond die in 2013 was ingediend.

Gemeenschappelijke toezichtcultuur

Drie sectoroverschrijdende seminars.

17 seminars voor bevoegde nationale autoriteiten.

Financiële stabiliteit

Twee tweejaarlijkse verslagen inzake financiële stabiliteit (incl. thematische artikelen).

Voltooiing van kwantitatieve instrumenten voor de modellering van voorzieningen en premies.

Uitbrengen van een driemaandelijks „risicodashboard”.

Voltooiing van Europabrede stresstest voor de verzekeringssector (incl. een module voor lage opbrengst).

Uitbrengen van aanbevelingen aan NBA’s voor toezichtmaatregelen naar aanleiding van de bevindingen uit de stresstest.

Voorbereidende studie naar de uitvoering van stresstests van de IBPV-sector.

Publicatie van herziene en vernieuwde jaarlijkse verzekeringsstatistieken.

Crisisbeheer

Implementatie van het proces van regelmatig overleg over de behoefte aan preventieve actie van EIOPA in reactie op negatieve ontwikkelingen en risico’s.

Voltooiing van studies naar liquiditeitsswaps, het zoeken naar rendement, monetisatie van toekomstige winsten en cyberrisico’s.

Uitbreiding van EIOPA’s kader voor crisisbeheer voor de IBPV-sector.

Publicatie van een EIOPA-advies over goede beginselen met betrekking tot de mate waarin NBA’s zijn voorbereid qua crisispreventie, -beheer en -afwikkeling.

Ontwikkeling van een GSII-forum ter waarborging van een gemeenschappelijke EU-benadering van de tenuitvoerlegging van de toezichthoudende maatregelen die nodig zijn voor GSII’s.

Externe betrekkingen

Tien vergaderingen, waaronder één gezamenlijke met de RvB, IRSG en OPSG, tien officiële adviezen en terugkoppelingsverklaringen over openbare documenten, twee nota’s op eigen initiatief en twee reacties op informele raadplegingen.

21 regelgevings- en toezichtdialogen met toezichthouders van derde landen en toezichthoudende verenigingen uit Austral-Azië, Latijns- en Noord-Amerika, Zuid-Afrika, IJsland en Zwitserland.

Actieve deelname en bijdragen aan het Uitvoerend Comité van IAIS, het Technisch Comité en het Comité voor financiële stabiliteit, het Subcomité solventie en verzekeringsstatistiek, en de jaarlijkse IAIS-conferentie. EIOPA heeft de selectieprocedure gecoördineerd voor in totaal zes zetels in het Uitvoerend Comité van IAIS die tot de West-Europese, de Centraal- en Oost-Europese en Trans-Kaukasische regio’s behoren.

Robuuste bijdrage geleverd tot de werkzaamheden van IAIS op het gebied van de ontwikkeling van wereldwijde normen voor verzekerd kapitaal, via de werkgroepen voor kapitaalontwikkeling en praktijktests. Voortdurende interactie met EIOPA-leden ter bevordering van een verbeterde coördinatie.

Verzekeringsproject EU-VS: het strategische „Way Forward”-document werd bijgewerkt om de voortgang tot nu toe en nieuwe ambities weer te geven, regelmatige vergaderingen van de stuurgroep, de technische comités vorderen volgens plan en een openbaar evenement in Amsterdam.

Equivalentie: kloofanalyse van de (her)verzekeringsregelingen van het Eiland Man en Canada. Herziening van de equivalentiebeoordelingen uit 2011 voor Bermuda, Japan en Zwitserland. De openbare raadpleging over de herziene verslagen werd aan het einde van 2014 gepubliceerd. Voltooiing van een beoordeling van het beroepsgeheim voor vier landen in Centraal en Oost-Europa (Albanië, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Montenegro en Turkije). In 2014 vonden 10 bijeenkomsten plaats van EIOPA Equialence.

Tenuitvoerlegging van het memorandum van overeenstemming dat was ondertekend door EIOPA en de Wereldbank, onder meer door middel van de organisatie van een gezamenlijk seminar over risicogebaseerd toezicht gericht op landen in Centraal- en Oost-Europa, co-organisatie van de GIS-conferentie en verschillende vergaderingen op hoog niveau tussen EIOPA en de Wereldbank.

Conferenties/andere openbare evenementen in 2014

Vijf conferenties en evenementen (conferentie over het wereldwijde toezicht op verzekeringen (GIS), „Richtlijn verzekeringsbemiddeling 1.5” en het openbare evenement „Personal Pensions”, de jaarlijkse EIOPA-conferentie en de 2e gezamenlijke EBA-dag van de consumentenbescherming).

Bron: Door de Autoriteit verstrekte bijlage.


ANTWOORDEN VAN DE AUTORITEIT

11.

EIOPA erkent dat het percentage toewijzingen dat in titel III overgedragen is van 2013 naar 2014 en van 2014 naar 2015 hoog is. Dit heeft te maken met het meerjarige karakter van de werkzaamheden en het strikte tijdsbestek (voornamelijk bepaald door de Solvabiliteit II-agenda, waarvan de voorbereidingsfase starte in 2015 en de volledige tenuitvoerlegging in 2016 gepland staat). Bovendien moest door de aanzienlijke verlaging van EIOPA’s begroting voor 2015 de begroting 2014 worden gerationaliseerd om de beschikbare middelen in 2015 doeltreffend en doelmatig te gebruiken en de gevolgen van de bezuinigingen voor de lopende IT-projecten tot een minimum te beperken, wat tot een hoger aantal overdrachten naar titel III heeft geleid. De overgedragen toewijzingen zijn van essentieel belang om het IT-implementatieplan te kunnen blijven uitvoeren volgens het voorgeschreven tijdschema. Naar verwachting zal het percentage overdrachten in het komende jaar dalen aangezien EIOPA’s IT-infrastructuur klaar zal zijn, waardoor de behoefte aan overdrachten van hoge bedragen in titel III tot een strikt minimum beperkt zal blijven.

12.

EIOPA is zich ervan bewust dat een deel van de activiteiten in 2015 wordt bekostigd met een relatief groot aandeel overgedragen toewijzingen uit 2014. Dit is te verklaren door de behoefte aan financiering voor zijn complexe, meerjarige IT-plan waarmee een correcte tenuitvoerlegging van Solvabiliteit II moet worden gegarandeerd. Zodra dit IT-plan in 2016 grotendeels uitgevoerd zal zijn, zal het niveau van overgedragen toewijzingen in de toekomst tot een strikt minimum beperkt blijven, overeenkomstig het annualiteitsbeginsel. Bovendien is met het oog op een betere afstemming van de voor een bepaald jaar beschikbare begrotingsmiddelen reeds een herziening van EIOPA’s begrotings- en aanbestedingsprocedures doorgevoerd, teneinde deze volledig in de algehele plannings- en coördinatieprocedures van EIOPA te integreren, binnen het kader van het jaarlijkse werkprogramma.