4.4.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 97/1


BIJDRAGE VAN DE XLVIIIe COSAC

Nicosia, 14-16 oktober 2012

2013/C 97/01

1.   Nobelprijs voor de vrede

COSAC verwelkomt de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan de Europese Unie, als een erkenning van haar aanzienlijke bijdrage aan de bevordering van vrede, verzoening, democratie, mensenrechten en solidariteit. COSAC is van mening dat deze prijs een enorme eer betekent voor de Europese familie, maar tegelijkertijd ook een uitdaging vormt voor de Europese Unie om de waarden van democratie, vrede en mensenrechten wereldwijd te blijven waarborgen en verder te bevorderen.

2.   Van woorden naar daden: „meer Europa” in realiteit omzetten

2.1.

COSAC erkent de noodzaak om de bestaande economische en monetaire unie te vervolmaken en te versterken, en ondersteunt de versterking van de EMU-architectuur die de preventie, het management en de oplossing van crises moet garanderen.

2.2.

Met het oog op de huidige ontwikkelingen binnen de Europese Unie, waardeert COSAC de verdieping van de EMU, die een nieuwe fase in het proces van de Europese integratie inluidt.

2.3.

COSAC gelooft dat de versterking van de EMU-architectuur, door middel van een fiscale unie en een bankenunie, in overeenstemming moet zijn met de principes van democratische legitimiteit en verantwoordingsplicht. COSAC benadrukt de cruciale rol die het Europees Parlement, evenals de nationale parlementen, in deze context zouden moeten spelen. COSAC adviseert dat het Europees Parlement en de nationale parlementen volledig moeten worden geraadpleegd en betrokken bij de toekomstige architectuur van de EMU om de democratische legitimiteit en verantwoordingsplicht te versterken.

3.   Energie

3.1.

COSAC erkent de inspanningen die de Europese Unie levert om een continue toevoer van energie tegen concurrerende prijzen te verzekeren voor de optimale functionering van de Europese economie, evenals voor de welvaart van haar burgers. Deze inspanningen worden nagestreefd op een manier die steun moet bieden aan de verwezenlijking van de Unies duurzaamheidsdoelstellingen op lange termijn.

3.2.

De voltooiing van de interne energiemarkt van de Unie via uitbreiding en modernisering van de energie-infrastructuur moet een snel en effectief transport van elektriciteit, gas en andere vormen van energie over heel Europa mogelijk maken. Daarmee zal een continue en betaalbare energietoevoer voor de burgers van Europa worden gegarandeerd en zullen alle EU lidstaten de vruchten plukken van de interne energiemarkt. Daarom verwelkomt COSAC het voorstel van de Europese Commissie voor een verordening betreffende de trans-Europese energie-infrastructuur, die de grondslag moet leggen voor het bereiken van de doelstellingen die zijn vastgelegd in Europa 2020 en de duurzaamheidsdoelstellingen van de Unie op lange termijn.

3.3.

COSAC merkt op dat alle nationale parlementen die het bovengenoemde voorstel hebben onderzocht, akkoord (17) of gedeeltelijk akkoord (8) zijn gegaan met de doelstellingen ervan. Een aantal nationale parlementen hebben echter hun bezorgdheid geuit over enkele aspecten van het bovengenoemde voorstel, zoals gedocumenteerd in het 18e tweejaarlijks verslag van COSAC. De parlementaire kritiek op voorgaand voorstel, zoals gedocumenteerd in dat verslag, wijst erop dat de specifieke zorgen van de nationale parlementen in het beginstadium van het wetgevingsproces op Europees niveau zeer uiteenlopend zijn.

3.4.

Daarom verzoekt COSAC de Raad en het Europees Parlement rekening te houden met de bezorgdheid van de nationale parlementen en het voorstel zo snel mogelijk succesvol af te ronden om de modernisering van de Europese energie-infrastructuur te bespoedigen.

4.   Governance van de interne markt

4.1.

COSAC erkent het belang van de interne markt als een middel ter bevordering van de Europese integratie, en als drijvende kracht achter duurzame economische groei en het scheppen van meer werkgelegenheid voor de burgers in Europa. COSAC is echter van mening dat het volledige potentieel van de interne markt nog niet wordt benut, voornamelijk als gevolg van problemen bij de uitvoering en de controle van de wetgeving inzake de interne markt.

4.2.

COSAC verwelkomt de mededeling van de Europese Commissie over betere bestuur van de interne markt met het doel om, enerzijds, de belangrijkste gebieden voor potentiële groei te identificeren en acties ter bevordering van die groei te ondernemen, en anderzijds, om maatregelen voor te stellen ter verbetering van de manier waarop de wetgeving inzake de interne markt wordt ontworpen, uitgevoerd, toegepast en gecontroleerd.

4.3.

COSAC verzoekt de Europese Commissie nauw samen te werken met het Europees Parlement en de nationale parlementen om de doelstellingen te bereiken die in de voorgenoemde mededeling zijn vastgelegd, en een productief debat op gang te brengen over hoe de interne markt verder kan worden verbeterd ten voordele van de burgers en bedrijven in Europa.

4.4.

COSAC verwelkomt het voornemen van de Europese Commissie om als onderdeel van de jaarlijkse groeianalyse 2013 een eerste verslag op te stellen over de integratie van de interne markt en de uitvoering van de doelstellingen van de mededeling inzake betere governance van de interne markt, een verslag op basis waarvan de geboekte vooruitgang kan worden gemeten. COSAC roept op tot meer maatregelen om de uitvoering van de wetgeving inzake de interne markt op een regelmatige basis te controleren, vergelijkbaar met het Europese semester, en erkent het belang van een internemarkttest om de gevolgen van de bestaande wetgeving voor de interne markt te beoordelen.

5.   Europa 2020-strategie — herstel na de economische crisis

5.1.

COSAC bevestigt opnieuw de behoefte aan een collectieve inspanning om de economische en sociale crisis aan te pakken en de Unie naar een economisch herstel en duurzame en inclusieve groei te leiden. COSAC benadrukt dan ook de cruciale rol van de Europa 2020-strategie bij de verwezenlijking van deze doelstellingen.

5.2.

COSAC erkent de inspanningen van de Europese Commissie om geschikte middelen en maatregelen te bevorderen voor de ondersteuning van groei, werkgelegenheid en een beter economische bestuur, die in overeenstemming zijn met de doelstellingen van de Europa 2020-strategie en het solidariteitsbeginsel. Voorts wijst COSAC erop dat de lidstaten deze doelstellingen moeten eerbiedigen.

5.3.

De huidige economische crisis maakt duidelijk dat er nationale doelstellingen moeten worden vastgesteld op de gebieden waar vooruitgang noodzakelijk is, om de prestaties in elke sector beter te kunnen vaststellen en waar nodig corrigerende actie te ondernemen. In dit verband moedigt COSAC de nationale parlementen aan hun inspanningen te vergroten om toezicht te houden op de vooruitgang bij de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europa 2020-strategie, in het bijzonder door een kritische blik te werpen op de uitvoering van de landenspecifieke aanbevelingen die gericht zijn aan de lidstaten in het kader van het Europese semester en hun nationale hervormingsprogramma's.

6.   Politieke dialoog

6.1.

COSAC erkent het belang van de politieke dialoog als instrument voor de versterking van de samenwerking tussen de Europese instellingen en de nationale parlementen. Hoewel COSAC erkent dat er met betrekking tot de politieke dialoog belangrijke vooruitgang is geboekt, is zij echter van mening dat deze dialoog nog verder kan worden versterkt.

6.2.

In dit verband verwelkomt COSAC de vaste belofte van de Commissie om de politieke dialoog met de nationale parlementen verder te versterken in haar antwoord op de Bijdrage van de XLVIIe COSAC.

6.3.

COSAC roept de Europese Commissie ertoe op de samenwerking met de nationale parlementen verder te intensiveren door concretere antwoorden te formuleren en dit in een kortere tijdspanne, zoals door een aantal parlementen wordt gevraagd. COSAC verwelkomt de suggestie dat de jaarlijkse verslagen van de Europese Commissie over de relaties met de nationale parlementen meer duidelijkheid moeten scheppen over de invloed die de adviezen en andere inbreng van nationale parlementen hebben op de definitieve tekst van het desbetreffende voorstel. Voorts wordt er aangedrongen op een intensivering van de samenwerking inzake voorstellen waarop een significant aantal gemotiveerde adviezen is verschenen.

6.4.

COSAC merkt op dat voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon een voldoende aantal nationale parlementen een gemotiveerd advies hebben ingediend om de „gele kaart” procedure in gang te zetten betreffende het voorstel voor een verordening inzake het uitoefenen van het recht om collectief actie te ondernemen in het kader van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van diensten. COSAC spreekt haar erkentelijkheid uit over het feit dat de Europese Commissie het voorstel heeft ingetrokken. COSAC verzoekt de Europese Commissie afzonderlijke antwoorden te formuleren op de ingediende gemotiveerde adviezen en duidelijk aan te tonen waarom volgens haar het subsidiariteitsbeginsel niet werd geschonden.

6.5.

COSAC erkent de waarde van het frequente contact tussen de nationale parlementen en de Commissie over specifieke voorstellen en bedankt de Commissie in dit kader voor haar inspanningen. De Commissie wordt verzocht de politieke dialoog verder te versterken door meer bezoeken te brengen aan de nationale parlementen en een aangepaste aanpak te hanteren, die is afgestemd op de behoeften van elk parlement.

6.6.

COSAC is zich bewust van de waarde van de interparlementaire dialoog en de discussies met commissarissen tijdens vergaderingen en verzoekt de Commissie inspanningen te blijven leveren om prioritair belang te hechten aan haar aanwezigheid op de vergaderingen van COSAC om te kunnen voortbouwen op de huidige discussies.