15.3.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 77/25


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 50, lid 2, onder a), van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

2013/C 77/09

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 51 van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag.

ENIG DOCUMENT

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen  (2)

„PASTA DI GRAGNANO”

EG-nummer: IT-PGI-0005-0870-23.03.2011

BGA ( X ) BOB ( )

1.   Naam:

„Pasta di Gragnano”

2.   Lidstaat of derde land:

Italië

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel:

3.1.   Productcategorie:

Categorie 2.7

Deegwaren

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is:

„Pasta di Gragnano” is het product dat wordt verkregen van deeg gemaakt van durumtarwemeel en water uit de plaatselijke grondwaterlaag.

Het wordt in de handel gebracht in diverse vormen — alle streekproducten — die aan de fantasie van de deegwarenmakers van Gragnano zijn ontsproten.

Wanneer het product in de handel wordt gebracht, moet het de volgende kenmerken vertonen:

Fysieke kenmerken

uiterlijk voorkomen: homogene kleur zonder zwarte of witte vlekken; vrij van luchtbellen, barsten of sneden, schimmel, larven of parasieten en onzuiverheden;

breukvlak: glazig;

kleur: strogeel;

oppervlak: ruw, kenmerkend voor het gebruik van bronzen mallen;

Bij het koken vertoont de „Pasta di Gragnano” BGA de volgende kenmerken

consistentie: stevig en elastisch;

homogeniteit bij het koken: gelijkmatig;

kookvastheid: goed en lang;

kleverigheid: afwezig of onmerkbaar;

Chemische kenmerken

vochtgehalte: niet hoger dan 12,5 % van het eindproduct;

minimale voedingswaarden van 100 g droog product:

energie

1 486 kJ

350 kcal

eiwitten

13 g

koolhydraten

73 g

vetten

1 g

as

max. 0,86 %

Organoleptische kenmerken

smaak: volle smaak met een duidelijk aroma van durumtarwe;

geur: van rijp graan.

3.3.   Grondstoffen (alleen voor verwerkte producten):

Het durumtarwemeel dat voor de productie van „Pasta di Gragnano” BGA wordt gebruikt, moet de volgende kenmerken hebben:

vochtgehalte: niet hoger dan 15 % van het eindproduct;

minimale voedingswaarden van 100 g droog product:

energie

1 486 kJ

350 kcal

eiwitten

13 g

koolhydraten

73 g

vetten

1 g

as

max. 0,86 %

Het durumtarwemeel wordt gemengd met ten hoogste 30 % water. In de daaropvolgende fase wordt het deeg goed gekneed, waardoor het homogeen en elastisch wordt.

3.4.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong):

3.5.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden:

Het productieproces voor de „Pasta di Gragnano omvat de volgende fasen: mengen en kneden, extruderen of persen, drogen, koelen en stabiliseren;” deze fasen vinden plaats binnen de gemeente Gragnano in de provincie Napels.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz.:

Het product dient binnen vierentwintig uur na de productie te worden verpakt in de bedrijven die de pasta produceren oftewel op de plaats van productie, zowel om vochtverlies te voorkomen, waardoor de speciale organoleptische kwaliteiten van het product verloren zouden gaan, als omdat het vochtverlies en de manipulatie tijdens het verplaatsen de verschillende pastavormen zouden beschadigen.

De voor de „Pasta di Gragnano gebruikte verpakkingen zijn: kartonnen dozen of doorzichtige zakjes, of verpakkingen van plantaardig” of ander recyclebaar materiaal dat volgens de regels van de Unie is toegestaan. De verzegelde verpakkingen hebben een gewicht van 125 g, 250 g, 500 g, 1 kg of 2 kg.

3.7.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering:

Op de etiketten op de verpakkingen moeten, in duidelijke en leesbare drukletters van dezelfde grootte, de volgende aanduidingen staan:

a)

„Pasta di Gragnano” en „Indicazione Geografica Protetta” of de afkorting „I.G.P.”;

b)

de naam, de firmanaam en het adres van het verpakkings- en/of productiebedrijf;

c)

het logo van de benaming „Pasta di Gragnano”

Image

dat steeds samen met de beschermde geografische aanduiding en het symbool van de Unie moet worden gebruikt.

Het logo van de benaming kan in zwart en wit, of monochroom of in negatiefdruk worden gebruikt.

4.   Beknopte omschrijving van de afbakening van het geografische gebied:

Het productiegebied van de „Pasta di Gragnano” omvat het volledige grondgebied van de gemeente Gragnano in de provincie Napels.

5.   Verband met het geografische gebied:

5.1.   Specificiteit van het geografische gebied:

De stad Gragnano staat sinds de 16e eeuw bekend om zijn productie van deegwaren van durumtarwe. De productie van deegwaren was van oudsher dermate belangrijk voor Gragnano dat de ruimtelijke ordening van de stad erdoor werd beïnvloed. Toen halverwege de negentiende eeuw een nieuw stedenbouwkundig plan werd ontwikkeld, werden de breedte van de straten en de hoogte van de gebouwen zodanig gepland dat de wind goed door de straten trok en de deegwaren beter konden drogen.

In de gemeente Gragnano zijn deegwaren altijd geproduceerd met gebruikmaking van bronzen mallen. Deze bijzonderheid heeft de prikkel gevormd voor het maken van mallen van verschillende formaten waarmee verschillende typen deegwaren konden worden geproduceerd, die in de volksgeest vervolgens met anekdotes en plaatselijke verhalen werden geassocieerd.

Voorts is in Gragnano water, dat uit de nabijgelegen Monti Lattari afkomstig is, altijd overvloedig aanwezig geweest. Deze bron heeft de productie van deegwaren zonder meer bevorderd: water is immers een noodzakelijk ingrediënt voor het deeg waarvan de deegwaren worden gemaakt, en daarnaast werd het water gebruikt om de molenstenen van de graanmolens aan te drijven, en dus voor de meelproductie.

Daarvan getuigt de „Valle dei Mulini di Gragnano” (Vallei van de molens van Gragnano), waar nog steeds de resten kunnen worden bewonderd van de constructies die vroeger in het productieproces van de „Pasta di Gragnano” werden gebruikt.

Vanwege zijn lange traditie op het gebied van de productie van deegwaren, wordt de stad Gragnano tegenwoordig de „Stad van de Pasta” genoemd.

5.2.   Specificiteit van het product:

De „Pasta di Gragnano” wordt gekenmerkt door een ruw oppervlak, waardoor het product kruiderijen goed vasthoudt en kookvast is (blijft al dente).

Daarnaast is dit product, dankzij de originele vormen van de deegwaren die zijn ontsproten aan de fantasie van de plaatselijke meester-deegwarenmakers, zeer herkenbaar geworden.

5.3.   Causaal verband tussen het geografische gebied en de kwaliteit of de kenmerken van het product (voor een BOB) dan wel een bepaalde hoedanigheid, de faam of een ander kenmerk van het product (voor een BGA):

De aanvraag tot erkenning van de „Pasta di Gragnano” BGA wordt gerechtvaardigd door de reputatie en de bekendheid van het product. De „Pasta di Gragnano” staat namelijk bekend om de traditionele productiemethode waarbij bronzen mallen worden gebruikt.

De bronzen mallen geven de pasta een ruwheid waardoor sauzen en kruiderijen beter worden vastgehouden. Het brons maakt het contactvlak tussen de mal en het deeg bij de extrusie enigszins stroef, waardoor er minuscule oneffenheden ontstaan; het gevolg is dat de deegwaren wanneer ze gekookt zijn de saus goed oppakken en vasthouden, en een groter contactoppervlak met de smaakpapillen hebben waardoor ook de grondstof beter tot haar recht komt en de kenmerkende graansmaak behouden blijft.

Dankzij deze kenmerken en het grote aantal originele vormen dat de deegwarenmakers hebben bedacht, is de „Pasta di Gragnano” zeer geliefd bij chef-koks en consumenten, zoals blijkt uit artikelen die in gastronomische en kooktijdschriften zijn gepubliceerd. Zie bijvoorbeeld „La pasta dei grandi chef”, gepubliceerd in het tijdschrift „Cucina Gourmet” (blz. 122-124, Ed. Edifim, 2010), het artikel „La pasta di Gragnano”, gepubliceerd in de gastronomische gids „L’Italia del Gambero Rosso” (blz. 89, Ed. Sole 24 Ore, 2007), het artikel „La pasta Artigianale: aziende storiche”, gepubliceerd in de gids „Adesso pasta” (blz. 54-55, Altraeconomia, 2010). Daarnaast zijn er artikelen gepubliceerd in dagbladen, zoals „Sfida fra chef con la pasta di Gragnano” (La Repubblica — 21 juni 2012), „Italie: À Gragnano la vie rêvée des pâtes” (Le Monde — 17 december 2010), „A Gragnano tutti pazzi per la pasta” (Corriere della sera — Doveviaggi.it — februari 2012), „Spaghetti, penne e rigatoni: dalla „base” alle 5 stelle” (Corriere della sera — 25 april 2012), „Pasta Diva” (Corriere della sera — itinerari gastronomici — 6 oktober 2010).

In Gragnano worden, ondanks de toenemende populariteit van teflon mallen bij de productie van deegwaren, nog steeds bronzen mallen gebruikt. Hoewel teflon het productieproces vereenvoudigt, geeft het niet de kenmerken van de traditionele productie in Gragnano die de „Pasta di Gragnano” zijn faam heeft bezorgd.

Bovendien controleren de deegwarenmakers van Gragnano zorgvuldig het drogingsproces, een traditie uit lang vervlogen tijden, toen de deegwaren nog op platen in de straten van Gragnano te drogen werden gelegd. Indien de deegwaren correct worden gedroogd, wordt de kookvastheid verbeterd en blijven het aroma en de smaak beter behouden.

Reeds vele jaren wordt in Gragnano een manifestatie gehouden waar op straat de traditionele bewerkingsprocessen van de „Pasta di Gragnano” worden getoond.

Uit geschiedkundige teksten en boeken over de „Pasta di Gragnano” blijkt dat de productie van de „Pasta di Gragnano” in de 16e-17e eeuw is ontstaan. Tijdens het Koninkrijk der beide Siciliën, halverwege de 19e eeuw, kregen de deegwaren van Gragnano en de kundige bewerking daarvan door zijn inwoners nationale bekendheid.

Vlak voor de eenwording van Italië telde de productieve deegwarensector van Gragnano ongeveer 100 werkplaatsen, waar maar liefst 70 % van de werkende bevolking van Gragnano werkzaam was.

Vanaf begin vorige eeuw is de naam „Pasta di Gragnano” in de spreektaal en de handel een begrip geworden, en wel dermate dat er reeds jaren grote vraag naar „Pasta di Gragnano” bestaat van detailhandelaren uit Florence, Turijn en Milaan, maar ook uit het buitenland.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier:

De bevoegde instantie heeft de nationale procedure voor de indiening van bezwaarschriften ingeleid met de bekendmaking van het verzoek tot erkenning van de beschermde geografische aanduiding „Pasta di Gragnano” in de Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr. 198 van 25 augustus 2010. De geconsolideerde tekst van het productdossier kan worden geraadpleegd via de volgende link:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

of

door rechtstreeks de homepage van de website van het ministerie van Landbouw-, Levensmiddelen- en Bosbouwbeleid (http://www.politicheagricole.it) te openen en te klikken op „Qualità e sicurezza” (Kwaliteit en veiligheid) (rechts bovenaan op het scherm) en vervolgens op „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE” (Aan de Europese Unie ter toetsing voorgelegde productdossiers).


(1)  PB L 343 van 14.12.2012, blz. 1.

(2)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12. Vervangen door Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 21 november 2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen.