15.12.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 388/187


VERSLAG

over de jaarrekening van de Europese Politiedienst betreffende het begrotingsjaar 2011 vergezeld van de antwoorden van de Dienst

2012/C 388/32

INLEIDING

1.

De Europese politiedienst (hierna: „Dienst”), gevestigd in Den Haag, werd opgericht bij Besluit 2009/371/JBZ van de Raad (1). De Dienst heeft ten doel het optreden van de politieautoriteiten van de lidstaten en hun onderlinge samenwerking bij de voorkoming en bestrijding van georganiseerde criminaliteit, terrorisme en andere vormen van ernstige criminaliteit waarbij twee of meer lidstaten betrokken zijn, te ondersteunen en te versterken (2).

TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

2.

De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat analytische controleprocedures, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële controles van de toezicht- en controlesystemen van de Dienst. Hierbij komt nog controle-informatie die voortkomt uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de „management representations”.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie controleerde de Rekenkamer de jaarrekening (3) van de Dienst, die bestaat uit de „financiële staten” (4) en de „verslagen over de uitvoering van de begroting” (5) betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar, alsmede de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

De verantwoordelijkheid van de leiding

4.

Als ordonnateur voert de directeur de begroting aan de ontvangsten- en uitgavenzijde uit overeenkomstig de financiële regeling van de Dienst, onder zijn eigen verantwoordelijkheid en binnen de grens van de toegekende kredieten (6). De directeur is verantwoordelijk voor het opzetten (7) van de organisatorische structuur en van de interne beheers- en controlesystemen en -procedures die van belang zijn om definitieve rekeningen (8) te kunnen opstellen die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevatten en om te verzekeren dat de onderliggende verrichtingen bij deze rekeningen wettig en regelmatig zijn.

De verantwoordelijkheid van de controleur

5.

De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle aan het Europees Parlement en de Raad (9) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening van de Dienst en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

6.

De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van de Dienst geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

7.

Een controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen daarbij. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat een beoordeling omvat van de risico's op afwijkingen van materieel belang in de rekeningen en op niet-conformiteit van materieel belang van de onderliggende verrichtingen met de EU-regelgeving, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risicobeoordelingen kijkt de controleur naar de interne controles met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen, om controleprocedures op te zetten die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Een controle houdt tevens een beoordeling in van de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en van de redelijkheid van de gemaakte boekhoudkundige schattingen, evenals een beoordeling van de algehele presentatie van de rekeningen.

8.

De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor de navolgende oordelen.

Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

9.

Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van de Dienst (10) op alle materiële punten een getrouw beeld van zijn financiële situatie per 31 december 2011 en van de resultaten van zijn verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van zijn financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (11).

Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

10.

Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van de Dienst betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

11.

De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER

12.

In 2010 moest meer dan 1,6 miljoen euro worden geannuleerd en in 2011 werd 1,9 miljoen euro (9 % van de uit 2010 overgedragen kredieten) geannuleerd. Evenals in 2010 waren de overdrachten van vastleggingskredieten ook in 2011 hoog, met 4,2 miljoen euro (41 %) voor titel II (administratieve uitgaven) en 10,6 miljoen euro (46 %) voor titel III (beleidsuitgaven). Het hoge niveau van overdrachten en annuleringen alsmede het hoge aantal van in 2011 gedane begrotingsoverschrijvingen (elf) wijzen op moeilijkheden bij de planning en/of uitvoering van de activiteiten van de Dienst.

13.

Het niveau van betalingen ten laste van vastleggingen was laag (34 % voor titel II en 45 % voor titel III); dit is in strijd met het begrotingsbeginsel van jaarperiodiciteit.

OPMERKINGEN OVER ESSENTIËLE CONTROLES VAN DE TOEZICHT- EN CONTROLESYSTEMEN VAN DE DIENST

14.

Er zijn geen procedures opgezet met betrekking tot de vaststelling, goedkeuring en vastlegging van uitzonderingen en afwijkingen van het beleid en de procedures. Er werden uitzonderingen en afwijkingen vastgelegd bij 7 % van de betalingen in 2011.

15.

Het boekhoudsysteem is niet volledig gevalideerd door de rekenplichtige. Essentiële processen zoals de afsluiting van het begrotingsjaar en de vaststelling van de financiële rechten van het personeel worden nog niet bestreken.

16.

Er werden onvolkomenheden aangetroffen met betrekking tot de fysieke verificatie en de boeking van activa voor en na de verhuizing naar het nieuwe hoofdkantoor. Bovendien komt de waarde van de activa van de Dienst niet tot uitdrukking in de verzekeringscontracten. Terwijl de nettoactiva voor de verhuizing met ongeveer 17 miljoen euro oververzekerd waren, zijn ze momenteel met ongeveer 21 miljoen euro onderverzekerd.

17.

Er is aanzienlijke ruimte voor de verbetering van de voorbereiding, uitvoering en verslaglegging van aanbestedingsprocedures.

OVERIGE OPMERKINGEN

18.

Het financieel reglement van de Dienst verwijst naar gedetailleerde regels en procedures die zijn vastgelegd in de uitvoeringsvoorschriften ervan. Deze zijn echter nog niet vastgesteld.

19.

De algemene voorwaarden van het contract tussen de Dienst en het gastland over het gebruik van het nieuwe hoofdkantoor bevatten geen bepaling voor de kosten van verval (12). Bijlage IV van het huurcontract bepaalt echter dat de Dienst een significant aantal zaken zal moeten verwijderen wanneer het contract afloopt. Er is geen schatting van de betrokken kosten en er is geen voorziening voor getroffen in de rekeningen.

20.

Er is aanzienlijke ruimte voor de verbetering van de transparantie van wervingsprocedures: de vragen voor de schriftelijke tests en de sollicitatiegesprekken werden vastgesteld na onderzoek van de sollicitaties door de jury; er waren geen drempelvoorwaarden vastgesteld voor toelating tot schriftelijke tests en sollicitatiegesprekken of voor opneming op de lijst van geschikte kandidaten; de jury’s documenteerden niet al hun bijeenkomsten en besluiten.

21.

Krachtens het Statuut kunnen er maximaal twaalf verlofdagen naar het volgende jaar worden overgedragen. In uitzonderlijke gevallen kunnen er meer dagen worden overgedragen. De Dienst stond echter bij 25 % van zijn ongeveer 500 personeelsleden overdrachten toe van meer dan twaalf dagen.

Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Louis GALEA, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 18 september 2012.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  PB L 121 van 15.5.2009, blz. 37.

(2)  Ter informatie geeft de bijlage een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van de Dienst.

(3)  Bij deze rekening is een verslag gevoegd over het budgettair en financieel beheer tijdens het jaar, dat nadere informatie verschaft over de uitvoering en het beheer van de begroting.

(4)  De financiële staten omvatten de balans en de economische resultatenrekening, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van belangrijke grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

(5)  De verslagen over de begrotingsuitvoering omvatten ook de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

(6)  Artikel 33 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 van de Commissie (PB L 357 van 31.12.2002, blz. 72).

(7)  Artikel 38 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002.

(8)  De regels inzake de rekening en verantwoording en de boekhouding van de agentschappen zijn vastgelegd in de hoofdstukken 1 en 2 van titel VII van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002, zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG, Euratom) nr. 652/2008 (PB L 181 van 10.7.2008, blz. 23), en zijn als zodanig opgenomen in het financieel reglement van de Dienst.

(9)  Artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1).

(10)  De definitieve jaarrekening is op 10 juli 2012 opgesteld en op 12 juli 2012 bij de Rekenkamer ingekomen. De definitieve jaarrekening wordt geconsolideerd met die van de Commissie en vervolgens voor 15 november van het volgende jaar in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. Ze is te vinden op de website http://eca.europa.eu of op http://www.europol.europa.eu/.

(11)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, bij gebreke daarvan, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.

(12)  De kosten om het gebouw weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat wanneer de huur eindigt.


BIJLAGE

Europese Politiedienst (Den Haag)

Bevoegdheden en activiteiten

Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

(Artikel 88 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie)

„De opdracht van Europol is het optreden van de politie-instanties en andere wetshandhavingsdiensten van de lidstaten, alsmede hun wederzijdse samenwerking bij de voorkoming en bestrijding van zware criminaliteit waardoor twee of meer lidstaten worden getroffen, van terrorisme en van vormen van criminaliteit die een schending inhouden van een gemeenschappelijk belang dat tot het beleid van de Unie behoort, te ondersteunen en te versterken”.

Bevoegdheden van de Dienst

(Besluit 2009/371/JBZ van de Raad tot oprichting van de Europese Politiedienst (Europol) (ECD))

Bevoegdheid

Europol is bevoegd voor georganiseerde criminaliteit, terrorisme en andere vormen van ernstige criminaliteit waardoor twee of meer lidstaten getroffen worden op een wijze die, gezien de omvang, de ernst en de gevolgen van de strafbare feiten, een gemeenschappelijke aanpak van de lidstaten noodzakelijk maakt.

De bevoegdheid van Europol strekt zich ook uit tot de daarmee samenhangende strafbare feiten, zoals vastgelegd in artikel 4, lid 3, ECD.

Hoofdtaken

Het verzamelen, opslaan, verwerken, analyseren en uitwisselen van informatie en inlichtingen;

de bevoegde autoriteiten van de lidstaten, via de nationale eenheden als omschreven in artikel 8, onverwijld voorzien van informatie die voor hen van belang is, en hun onmiddellijk informatie geven over de verbanden tussen strafbare feiten die aan het licht zijn gekomen;

onderzoeken in de lidstaten ondersteunen, met name door de nationale eenheden alle relevante informatie te verstrekken;

de bevoegde autoriteiten van de betrokken lidstaten verzoeken onderzoek in te stellen, te verrichten of te coördineren, en, in specifieke gevallen, voorstellen een gemeenschappelijk onderzoeksteam op te richten;

de lidstaten inlichtingen verstrekken en analytische ondersteuning bieden bij grote internationale evenementen;

dreigingsbeelden, strategische analyses en situatierapporten met betrekking tot zijn doel opstellen, met inbegrip van dreigingsbeelden met betrekking tot georganiseerde criminaliteit;

de lidstaten ondersteunen bij het verzamelen en analyseren van informatie op internet om te helpen bij de opsporing van strafbare feiten die door internet zijn mogelijk gemaakt of met behulp van internet zijn gepleegd.

Bijkomende taken

Deskundigheid ontwikkelen over de opsporingsmethoden van de bevoegde autoriteiten van de lidstaten en van advies dienen bij onderzoeken;

strategische inlichtingen verstrekken die een efficiënt en effectief gebruik van de middelen die op nationaal niveau en op het niveau van de Unie beschikbaar zijn voor operationele activiteiten en de ondersteuning daarvan, ondersteunen en bevorderen.

Voorts de lidstaten bijstaan met ondersteuning, advies en onderzoek op de volgende gebieden:

opleiding van de leden van hun bevoegde autoriteiten, waar nodig in samenwerking met de Europese Politieacademie;

organisatie en uitrusting van deze autoriteiten, door de verlening van technische ondersteuning tussen de lidstaten onderling te vergemakkelijken;

methoden van criminaliteitspreventie;

technische en forensische methoden en analyse, alsmede opsporingsmethoden.

En Europol treedt ook op als het centrale bureau voor de bestrijding van eurovalsmunterij overeenkomstig Besluit 2005/511/JBZ van de Raad van 12 juli 2005 over de bescherming van de euro tegen valsemunterij.

Europol zal doorgaan met de verwerking en overdracht van gegevens over financiële berichten in overeenstemming met de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de verwerking en overdracht van gegevens over financiële berichten van de Europese Unie naar de Verenigde Staten ten behoeve van het „programma voor het opsporen van de financiering van terroristische activiteiten (TFTP)”.

En Europol zal doorgaan met inspanningen om de Prümhelpdesk op te zetten om de dagelijkse uitvoering van de „Prümbesluiten” te ondersteunen in overeenstemming met de conclusies van de Raad van 13 december 2011 over de intensivering van de uitvoering van de „Prümbesluiten”.

Organisatie

Raad van bestuur

De raad van bestuur bestaat uit één vertegenwoordiger van elke lidstaat en één vertegenwoordiger van de Commissie.

Directeur

Door de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen voor vier jaar benoemd uit een door de raad van bestuur opgestelde lijst van ten minste drie kandidaten (kan eenmaal met maximaal vier jaar worden verlengd);

wordt bijgestaan door drie adjunct-directeuren die voor een eenmaal verlengbare periode van vier jaar worden benoemd;

leidt de Dienst en legt aan de raad van bestuur verantwoording af over zijn taakuitoefening;

is de wettige vertegenwoordiger van Europol.

Externe controle

Europese Rekenkamer (ERK);

Dienst Interne Audit (DIA) van de Commissie;

Gemeenschappelijk controleorgaan (GCO);

Bijkomend: de interne auditfunctie (IAF) en de gegevensbeschermingsfunctionaris — functioneel onafhankelijk en geassocieerd met de lijnorganisatie (opgericht op basis van het besluit van de Raad over Europol).

Kwijtingverlenende autoriteit

Europees Parlement, rekening houdend met de aanbeveling van de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen.

In 2011 (2010) ter beschikking van de Dienst gestelde middelen

Definitieve begroting 2011

83,9 (92,8) miljoen euro

Personeelsformatie 2011

457 (453) tijdelijke functionarissen

25 (25) gedetacheerde nationale deskundigen

73 (78) arbeidscontractanten

Producten en diensten in 2011 (2010)

Europol als het belangrijkste EU-centrum voor ondersteuning van rechtshandhavingsacties

Analysebestanden, operationele analyseverslagen en andere rapportage, operationele ondersteuning ter plaatse en vanuit het hoofdkwartier, gemeenschappelijke onderzoeksteams.

Europol ondersteunde de bevoegde autoriteiten in de EU-lidstaten bij 13 697 grensoverschrijdende zaken, een toename van 17 % tegenover 2010. 21 % van deze grensoverschrijdende zaken had betrekking op drugs.

Europol startte of ondersteunde 694 onderzoeken in de lidstaten actief met intensieve analytische en operationele ondersteuning, waarvan de meeste nog altijd lopen. Operaties die waren gericht op de gebieden van cannabis, hulpverlening bij illegale immigratie, synthetische drugs en mensenhandel werden het meest door Europol ondersteund.

Europol produceerde 984 verslagen over kruiscontroles en 340 operationele analyseverslagen.

Toonaangevende onderzoeker(s) van operaties in de lidstaten en deskundigen van de lidstaten toonden zich zeer tevreden met de analyse en operationele ondersteuning die door Europol wordt geleverd.

Er was een significante toename van de aan de lidstaten geleverde operationele ondersteuning, hetgeen de tendens van de afgelopen jaren van een toenemende vraag naar de diensten van Europol bevestigt. Europol ging door met het bieden van financiële ondersteuning voor het bijwonen van operationele bijeenkomsten en met het ondersteunen van onderzoeken naar eurovalsmunterij.

Europol verzette een aanzienlijke hoeveelheid werk om het nieuwe concept (NAC) voor analysebestanden te ontwikkelen dat zal leiden tot verschillende belangrijke voordelen voor de lidstaten waaronder een snellere beantwoording van verzoeken uit de lidstaten.

Europol ondersteunde in 2011 17 gezamenlijke onderzoeksteams als volwaardig lid.

Europol zette een verbeterd operationeel centrum op om een betere coördinatie van alle binnenkomende informatie, een gecentraliseerde verspreiding van operationele informatie, een beheers- en coördinatiefunctie en een functie voor het opstellen van operationele prioriteiten mogelijk te maken.

Europol bood intensieve ondersteuning voor de vaststelling en uitvoering van de EU-beleidscyclus 2011-2013 die is gebaseerd op OCTA 2011. Er werden verschillende workshops georganiseerd bij Europol om strategische doelen uit te werken voor elk van de acht prioriteiten voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, en om deze strategische doelen om te zetten in jaarlijkse operationele actieplannen op basis van het door Europol ontwikkelde model.

Een specifieke eenheid binnen Europol bleef de rol van Europol vervullen in het programma voor het opsporen van de financiering van terroristische activiteiten (TFTP) en verwerkte alle gerelateerde van de VS afkomstige verzoeken en aanwijzingen. Europol startte tevens een bewustmakingscampagne over de TFTP voor veldwerkers afkomstig van de bevoegde autoriteiten, officiers van justitie etc., en op bijeenkomsten van deskundigen in Brussel waar een vergelijkbaar systeem als het TFTP van de VS voor de EU werd besproken.

Strategische-analysecapaciteit

Strategische-analyseverslagen (dreigingsbeelden, situatierapporten en inlichtingennota’s)

Dreigingsevaluaties: kredietkaartfraude; mensenhandel; vergelijking van prioriteiten en methoden in de VS en de EU bij de bestrijding van georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit; dreigingsevaluatie voor georganiseerde criminaliteit (OCTA); georganiseerde criminaliteit in de Donauregio; grote internationale sportevenementen (Europacup voetbal Polen en Oekraïne); visumliberalisering voor Oekraïne: impact op de veiligheid van de EU: visumliberalisering voor Moldavië: impact op de veiligheid van de EU.

Situatierapporten: gezamenlijk rapport (Frontex, OLAF, Taxud, Europese Commissie) inzake georganiseerde criminaliteit aan de EU-grenzen; nucleaire en radioactieve gebeurtenissen; verslag over terrorisme, situatie en tendensen in de EU (TE-SAT).

Dreigingsberichten (OC-SCAN): handel in bedreigde diersoorten door georganiseerde misdaadgroepen; betrokkenheid van een mobiele georganiseerde misdaadgroep bij de illegale handel in het ivoor van neushoorns; illegale handel en dump van afvalstoffen; toename van de handel van valse en overige illegale pesticiden in Europa.

Kennis van producten: bijdrage van Europol aan het handboek voor GVDB-missies; „fact sheet” en risicoprofiel voor de gezamenlijke politieoperatie „Eurocar”.

Europol als EU-informatiecentrum over criminaliteit

Informatiebeheerscapaciteit, applicatie voor veilige informatie-uitwisseling (SIENA), Europol informatiesysteem (EIS), netwerk van verbindingsbureaus

Er werden in 2011 in totaal 222 135 SIENA-berichten ontvangen door Europol, lidstaten en externe partners. Dit is een toename van 34 % ten opzichte van 2010.

Eind 2011 waren de nationale bureaus voor de ontneming van vermogensbestanddelen van 15 lidstaten gekoppeld aan SIENA. Het project wordt voortgezet in 2012.

Eind 2011 gebruikten 13 lidstaten automatische gegevensladers om de automatische invoer van gegevens in het EIS mogelijk te maken. Het project wordt voortgezet in 2012.

De inhoud van het EIS kwam op 28 oktober 2011 op 200 000 objecten.

Er werd verder gewerkt aan de verbetering van de federale zoekmogelijkheden voor alle Europol-toepassingen.

De Europol Links Manager (ELM) werd eind oktober 2011 in gebruik genomen. De nieuwe functie maakt automatische kruiscontroles van AWF’s, de 10.4-opslagplaats, het EIS, en het ERES mogelijk.

De verbindingsofficieren van Europol zorgen voor permanent contact tussen het hoofdkwartier van Europol in Den Haag en de 27 nationale eenheden van Europol in de hoofdsteden van de lidstaten. Dit is een uniek netwerk van 145 verbindingsofficieren die een belangrijke rol spelen in de dagelijkse rechtshandhaving door de informatie-uitwisseling te bevorderen en lopende onderzoeken te ondersteunen en te coördineren. Europol ontvangt ook verbindingsofficieren uit tien niet-EU-landen en organisaties die samenwerken met Europol op basis van samenwerkingsovereenkomsten. Dit netwerk van verbindingsbureaus steunt op de veilige communicatiekanalen van Europol. Tevens heeft Europol twee verbindingsofficieren gedetacheerd naar Washington (VS) en een naar het hoofdkwartier van Interpol in Lyon (Frankrijk).

Europol als EU-centrum voor rechtshandhavingsexpertise

Europol-platforms voor deskundigen, data-uitwisselingsplatforms en opslagsystemen, kennis van producten en diensten, opleiding, conferenties en bewustmakingssessies

Er zijn 19 platforms gecreëerd op het Europol-platform voor deskundigen waarvan het aantal accounts en het aantal actieve gebruikers voortdurend groeit.

Met betrekking tot cybercriminaliteit heeft Europol stappen genomen om haar operationele en strategische deskundigheid te consolideren op essentiële werkgebieden betreffende online criminaliteit, inclusief indringing en identiteitsdiefstal, seksuele uitbuiting van kinderen, „mass marketing fraud”, fraude met betaalkaarten en diefstal van intellectuele eigendom. Er werden verbeteringen aangebracht aan de infrastructuur en instrumenten van het cybercrimecentrum. Europol heeft ook voortgebouwd op bestaande partnerschappen met andere EU-instanties voor cyberbeveiliging zoals het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (Enisa), Eurojust, de Europese Politieacademie (Cepol) om te garanderen dat de EU een collectief antwoord geeft op de evoluerende dreiging van cybercriminaliteit.

De Europese Commissie/OLAF, de Europese Centrale Bank en Europol organiseerden van 23 t/m 25 november 2011 gezamenlijk de tweede internationale conferentie betreffende de bescherming van de euro tegen valsmunterij (Euroconferentie 2011) in het nieuwe hoofdkwartier van Europol in Den Haag.

Europol ondersteunde Cepol bij de ontwikkeling en levering van onderwijs- en bewustwordingspakketten om de lidstaten verder te ondersteunen bij de uitvoering van nationale inlichtingenmodellen. Europol nam in 2011 deel aan een seminar van één week bij Cepol voor het plannen van de cursuspakketten.

Externe betrekkingen

Betrekkingen met samenwerkingspartners

Europol werkt samen met een aantal EU-partners en met derde landen en organisaties. De gegevensuitwisseling met deze partners vindt plaats op basis van samenwerkingsovereenkomsten. In het kader van strategische overeenkomsten kunnen de twee betrokken partijen alle informatie uitwisselen met uitzondering van persoonsgegevens; in het kader van operationele overeenkomsten worden ook persoonsgegevens uitgewisseld.

Europol werkt momenteel samen met 18 landen buiten de EU, 9 organen en agentschappen van de EU en 3 andere internationale organisaties waaronder Interpol, dat betrokken is bij vele aspecten van de operationele activiteiten van Europol.

Interpol (1) en Europol keurden een gezamenlijk operationeel actieplan voor kerngebieden inzake veiligheid goed in oktober 2011.

Eind 2011 maakten vier operationele samenwerkingspartners gebruik van de rechtstreekse toegang tot SIENA. Het project zal worden voortgezet in 2012.

De hoofden van de nationale eenheden van Europol in alle EU-lidstaten, alsmede waarnemers van samenwerkingspartners (zoals Eurojust en Interpol) en van de Commissie, komen regelmatig bijeen om Europol bij te staan inzake operationele aangelegenheden en om steun te verlenen bij de oprichting van gemeenschappelijke onderzoeksteams waarbij Europol betrokken is.

Bron: Door de Dienst verstrekte gegevens.


(1)  Internationale Organisatie van Criminele Politie (ICPO).

Bron: Door de Dienst verstrekte gegevens.


ANTWOORDEN VAN EUROPOL

12.

Een bedrag van 22,6 miljoen EUR werd overgedragen van 2010 naar 2011. Europol beschouwt het als een opmerkelijke verbetering dat het bedrag aan kredietoverdrachten van diverse begrotingslijnen teruggebracht is tot 15 miljoen EUR.

Bijzondere omstandigheden in 2011 hebben de begrotingsuitvoering vertraagd, zoals de met drie maanden uitgestelde verhuizing naar het nieuwe gebouw. Aangezien 2011 het tweede jaar was waarin Europol financieel opereerde als een EU-agentschap, werden extra maatregelen getroffen om de activiteiten verder in overeenstemming te brengen met het beginsel van jaarperiodiciteit van de begroting. Een in 2011 door de dienst Interne Audit van de Europese Commissie uitgevoerde audit naar het planning- en begrotingsproces bevestigde de positieve ontwikkelingen in dit opzicht.

13.

Verwezen wordt naar het antwoord van Europol onder punt 12.

14.

Uitzonderingen op het gebied van personeelswerving, aanbestedingsprocedures en alle financiële transacties worden vastgelegd. Europol heeft zijn eigen proceskader ontwikkeld, dat gebaseerd is op geldende en erkende standaarden en normen. Desalniettemin neemt Europol nota van de opmerkingen van de Rekenkamer en zal het het beheer en de vastlegging van uitzonderingen op (financiële) procedures verder stroomlijnen om hieraan volledig te voldoen.

15.

Essentiële processen in het boekhoudsysteem van Europol zijn gevalideerd, waaronder de begrotingsvastleggingen en de betalingsprocessen voor onder meer salarisuitbetalingen. Europol neemt evenwel nota van de opmerking van de Rekenkamer en zal de valideringsactiviteiten in dit opzicht uitbreiden.

16.

Aanzienlijke inspanningen zijn geleverd om de fysieke locatie van de betrokken activa voor de definitieve rekeningen te bevestigen.

Zodra de de definitieve waarde van de door het gastland overgedragen activa bekend was, werden de desbetreffende verzekeringspolissen aangepast.

Nu de activa definitief zijn overgedragen door het gastland zal Europol opnieuw een fysieke verificatie van de activa uitvoeren en de resultaten prioritair verwerken.

17.

Europol erkent de noodzaak voor het verbeteren van de voorbereiding en uitvoering van aanbestedingsprocedures, met inbegrip van de onderliggende documentatie. Naast het verfijnen van de procedures overweegt Europol voor het einde van 2012 ondersteunende organisatorische veranderingen door te voeren.

18.

Europol zal uitvoeringsvoorschriften van zijn financieel reglement opstellen en aannemen in aansluiting op de goedkeuring van de nieuwe financiële kaderregeling op EU-niveau. De huidige uitvoeringsbepalingen van de financiële kaderregeling van de EU worden naar analogie toegepast bij Europol.

19.

De kosten van verval voor het nieuwe gebouw van Europol en de externe locatie voor herstel ingeval van calamiteiten werden weergegeven als voorwaardelijke passiva in de definitieve rekeningen voor 2011. Europol zal een onafhankelijke schatting laten maken van de kosten, rekening houdend met de kosten van een dergelijke analyse.

20.

Europol beschouwt de vertrouwelijkheid van selectieteksten van groot belang. De toegang tot testmateriaal is beperkt.

Drempelvoorwaarden voor toelating tot tests en gesprekken zijn in juli 2012 ingevoerd.

Europol is van mening dat alle belangrijke bevindingen van selectiecomités die relevant zijn voor benoemingen naar behoren zijn gedocumenteerd. Desalniettemin neemt Europol verdere maatregelen om de procedures extra te verfijnen, zoals aangegeven door de Rekenkamer.

21.

Europol neemt de opmerking van de Rekenkamer wat betreft naleving van regels op het gebied van personeelszaken ter harte.