15.12.2012   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 388/73


VERSLAG

over de jaarrekening van het Europees Agentschap voor chemische stoffen betreffende het begrotingsjaar 2011 vergezeld van de antwoorden van het Agentschap

2012/C 388/13

INLEIDING

1.

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (hierna: „Agentschap” of „ECHA”), gevestigd te Helsinki, werd opgericht bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad (1). De voornaamste taken ervan zijn het waarborgen van een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu, alsmede het vrije verkeer van stoffen als zodanig, in preparaten of voorwerpen, en tegelijkertijd het vergroten van het concurrentievermogen en de innovatie. Het Agentschap bevordert ook de ontwikkeling van alternatieve methoden voor de beoordeling van gevaren met betrekking tot stoffen (2).

TOELICHTING BIJ DE BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

2.

De door de Rekenkamer gehanteerde controleaanpak omvat analytische controleprocedures, rechtstreekse toetsing van verrichtingen en een beoordeling van de essentiële controles van de toezicht- en controlesystemen van het Agentschap. Hierbij komt nog controle-informatie die voortkomt uit het werk van andere controleurs (indien relevant) en een analyse van de „management representations”.

BETROUWBAARHEIDSVERKLARING

3.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 287 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie controleerde de Rekenkamer de jaarrekening (3) van het Agentschap, die bestaat uit de „financiële staten” (4) en de „verslagen over de uitvoering van de begroting” (5) betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar, alsmede de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

De verantwoordelijkheid van de leiding

4.

Als ordonnateur voert de directeur de begroting aan de ontvangsten- en uitgavenzijde uit overeenkomstig de financiële regeling van het Agentschap, onder zijn eigen verantwoordelijkheid en binnen de grens van de toegekende kredieten (6). De directeur is verantwoordelijk voor het opzetten (7) van de organisatorische structuur en van de interne beheers- en controlesystemen en -procedures die van belang zijn om definitieve rekeningen (8) te kunnen opstellen die geen afwijkingen van materieel belang als gevolg van fraude of fouten bevatten, alsmede voor de waarborging dat de onderliggende verrichtingen bij deze rekeningen wettig en regelmatig zijn.

De verantwoordelijkheid van de controleur

5.

De Rekenkamer heeft de verantwoordelijkheid om op basis van haar controle het Europees Parlement en de Raad (9) een verklaring voor te leggen over de betrouwbaarheid van de jaarrekening van het Agentschap en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij die rekening.

6.

De Rekenkamer heeft haar controle uitgevoerd overeenkomstig de internationale controlestandaarden en de regels inzake beroepsethiek van IFAC en de internationale standaarden van hoge controle-instanties van INTOSAI. Volgens die standaarden moet de Rekenkamer de controle zodanig plannen en uitvoeren dat redelijke zekerheid wordt verkregen dat de jaarrekening van het Agentschap geen afwijkingen van materieel belang bevat en de onderliggende verrichtingen bij die rekening wettig en regelmatig zijn.

7.

Een controle houdt in dat procedures worden uitgevoerd om controle-informatie te verkrijgen over de bedragen en mededelingen in de rekeningen en over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen daarbij. De selectie van de procedures is afhankelijk van het oordeel van de controleur, dat een beoordeling omvat van de risico's op afwijkingen van materieel belang in de rekeningen en op niet-conformiteit van materieel belang van de onderliggende verrichtingen met de EU-regelgeving, hetzij door fraude, hetzij door fouten. Bij deze risicobeoordelingen kijkt de controleur naar de interne controles met betrekking tot de opstelling en getrouwe weergave van de rekeningen en naar de toezicht- en controlesystemen die worden gehanteerd ter waarborging van de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen, om controleprocedures op te zetten die onder de gegeven omstandigheden adequaat zijn. Een controle houdt tevens een beoordeling in van de geschiktheid van de gehanteerde grondslagen voor financiële verslaglegging en van de redelijkheid van de gemaakte boekhoudkundige schattingen, evenals een beoordeling van de algehele presentatie van de rekeningen.

8.

De Rekenkamer is van oordeel dat de verkregen controle-informatie toereikend is en geschikt als grondslag voor de navolgende oordelen.

Oordeel over de betrouwbaarheid van de rekeningen

9.

Naar het oordeel van de Rekenkamer geeft de jaarrekening van het Agentschap (10) op alle materiële punten een getrouw beeld van zijn financiële situatie per 31 december 2011 en van de resultaten van zijn verrichtingen en kasstromen in het op die datum afgesloten jaar, overeenkomstig de bepalingen van zijn financieel reglement en de door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels (11).

Oordeel over de wettigheid en regelmatigheid van de onderliggende verrichtingen bij de rekeningen

10.

Naar het oordeel van de Rekenkamer zijn de onderliggende verrichtingen bij de jaarrekening van het Agentschap betreffende het per 31 december 2011 afgesloten begrotingsjaar op alle materiële punten wettig en regelmatig.

11.

De hiernavolgende opmerkingen doen niets af aan de oordelen van de Rekenkamer.

OPMERKINGEN OVER HET BUDGETTAIR EN FINANCIEEL BEHEER

12.

De begroting 2011 van het Agentschap beliep 93,2 miljoen euro, waarvan 14,9 miljoen euro (16 %) werd overgedragen naar 2012. De overdrachten die verband hielden met titel III (beleidsuitgaven) beliepen 11,5 miljoen euro (55 %). Het niveau van overdrachten is buitensporig en in strijd met het jaarperiodiciteitsbeginsel.

OPMERKINGEN OVER ESSENTIËLE CONTROLES VAN DE TOEZICHT- EN CONTROLESYSTEMEN VAN HET AGENTSCHAP

13.

De resultaten van de meest recente fysieke inventarisatie die werd verricht in 2011 vertonen verschillende gebreken, met name op het punt van het geringe aantal ICT-activa waarvan de waarde werd gecontroleerd. Er bestaat geen formeel beleid inzake de inventarisatie van vaste activa.

14.

Het Agentschap boekt de kosten in verband met reeds opgeleverde ICT-projecten als uitgaven in plaats van deze aan te merken als vaste activa.

OVERIGE OPMERKINGEN

15.

De Rekenkamer constateerde gebreken in de wervingsprocedures. Er is geen bewijs waaruit blijkt dat de drempelvoorwaarden voor toelating tot de diverse fasen van de procedures of de vragen voor sollicitatiegesprekken of schriftelijke tests werden vastgesteld voordat de sollicitaties werden onderzocht. De opgaven van belangen waren ontoereikend om belangenconflicten van juryleden op te sporen en te voorkomen. In één geval was de selectieprocedure onregelmatig, aangezien de functionaris werd aangenomen voor een andere post dan de post die was gepubliceerd.

16.

De Rekenkamer verrichtte een controle ter beoordeling van de beleidslijnen en procedures voor de omgang met belangenconflicten bij vier Europese Agentschappen, waaronder ECHA. De resultaten van de controle worden gepresenteerd in een afzonderlijk document (Speciaal verslag nr. 15/2012).

Dit verslag werd door kamer IV onder voorzitterschap van de heer Louis GALEA, lid van de Rekenkamer, te Luxemburg vastgesteld op haar vergadering van 5 september 2012.

Voor de Rekenkamer

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

President


(1)  PB L 396 van 30.12.2006, blz. 1.

(2)  Ter informatie geeft de bijlage een overzicht van de bevoegdheden en activiteiten van het Agentschap.

(3)  Bij deze rekening is een verslag gevoegd over het budgettair en financieel beheer tijdens het jaar, dat nadere informatie verschaft over de uitvoering en het beheer van de begroting.

(4)  De financiële staten omvatten de balans en de economische resultatenrekening, de tabel van de kasstromen, de staat van de veranderingen van de nettoactiva en een overzicht van belangrijke grondslagen voor financiële verslaglegging en andere toelichtingen.

(5)  De verslagen over de begrotingsuitvoering omvatten ook de resultatenrekening van de begrotingsuitvoering en de bijlage daarbij.

(6)  Artikel 33 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002 van de Commissie (PB L 357 van 31.12.2002, blz. 72).

(7)  Artikel 38 van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002.

(8)  De regels inzake de rekening en verantwoording en de boekhouding van de agentschappen zijn vastgelegd in de hoofdstukken 1 en 2 van titel VII van Verordening (EG, Euratom) nr. 2343/2002, zoals laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG, Euratom) nr. 652/2008 (PB L 181 van 10.7.2008, blz. 23), en zijn als zodanig opgenomen in het financieel reglement van het Agentschap.

(9)  Artikel 185, lid 2, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad (PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1).

(10)  De definitieve jaarrekening is op 19 juni 2012 opgesteld en op 28 juni 2012 bij de Rekenkamer ingekomen. De definitieve jaarrekening wordt geconsolideerd met die van de Commissie en vervolgens voor 15 november van het volgende jaar in het Publicatieblad van de Europese Unie bekendgemaakt. Ze is te vinden op de website http://eca.europa.eu of op http://echa.europa.eu.

(11)  De door de rekenplichtige van de Commissie vastgestelde boekhoudregels zijn afgeleid van de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS), uitgebracht door de Internationale Federatie van Accountants of, bij gebreke daarvan, de International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS), uitgebracht door de International Accounting Standards Board.


BIJLAGE

Europees Agentschap voor chemische stoffen (Helsinki)

Bevoegdheden en activiteiten

Bevoegdheden van de Unie volgens het Verdrag

Verzamelen van informatie

De rechtsgrondslag van de oprichtingsverordening van ECHA, de REACH-verordening (EG) nr. 1907/2006, is artikel 114 van het Verdrag betreffende de werking van de EU.

Bevoegdheden van het Agentschap

(zoals omschreven in Verordening (EG) nr. 1907/2006 (REACH-verordening) en Verordening (EG) nr. 1272/2008 (Indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels))

Doelstellingen

Het doel van de REACH- en CLP-verordeningen is een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van de mens en het milieu, inclusief de bevordering van alternatieve beoordelingsmethoden voor gevaren van stoffen, alsmede het vrije verkeer van stoffen op de interne markt te waarborgen en tegelijkertijd het concurrentievermogen en de innovatie te vergroten (artikel 1, lid 1, van de REACH-verordening, artikel 1 van de CLP-verordening).

ECHA werd opgericht om de technische, wetenschappelijke en administratieve aspecten van de REACH-verordening te beheren en in bepaalde gevallen uit te voeren en de consistentie op Unie-niveau met betrekking tot deze aspecten te waarborgen (artikel 75 van de REACH-verordening) en om taken te beheren die verband houden met de indeling en etikettering van chemische stoffen en die zijn afgeleid uit de CLP-verordening.

Taken

Ontvangen van registraties en andere dossiers inzake chemische stoffen en verrichten van een volledigheidscontrole daarop (titel II van de REACH-verordening);

verwerken van informatieverzoeken met betrekking tot de registraties en nemen van besluiten inzake geschillen over het gezamenlijk gebruik van gegevens (titel III van de REACH-verordening);

beoordelen van registratiedossiers wat betreft de naleving van de REACH-verordening, alsmede van de daarin opgenomen testvoorstellen, en coördineren van de stoffenbeoordelingsprocedure (titel VI van de REACH-verordening);

verwerken van voorstellen voor de opname van zeer zorgwekkende stoffen in de kandidatenlijst en aanbevelingen doen voor de opname van een aantal van deze stoffen in de autorisatielijst en autorisatieaanvragen afhandelen (titel VII van de REACH-verordening);

verwerken van beperkingsdossiers (titel VIII van de REACH-verordening);

opzetten en beheren van (een) publieke databank(en) met informatie over alle geregistreerde stoffen en het gratis openbaar maken van bepaalde informatie op internet (artikelen 77 en 119 van de REACH-verordening);

verstrekken van technisch en wetenschappelijk advies en richtsnoeren waar nodig (artikel 77 van de REACH-verordening, artikel 50, lid 2, van de CLP-verordening);

verstrekken van zo goed mogelijk wetenschappelijk en technisch advies aan de lidstaten en de instellingen van de EU over vraagstukken in verband met chemische stoffen die binnen de bevoegdheid van het Agentschap vallen en overeenkomstig de REACH- en CLP-verordeningen aan het Agentschap worden voorgelegd (artikel 77, lid 1, van de REACH-verordening, artikel 50, lid 1, van de CLP-verordening);

ontvangen van I&E-berichtgevingen, onderhouden van een openbare I&E-inventaris, afhandelen van verzoeken voor alternatieve namen en verwerken van voorstellen voor de geharmoniseerde indeling en etikettering van stoffen (CLP).

Bestuur

Raad van bestuur

Eén door de Raad benoemde vertegenwoordiger uit elke lidstaat en ten hoogste zes door de Commissie benoemde vertegenwoordigers, waaronder drie leden zonder stemrecht afkomstig van de belanghebbende partijen, alsmede twee door het Europees Parlement benoemde onafhankelijke personen (artikel 79 van de REACH-verordening)

Taken: artikel 78 van de REACH-verordening en de financiële kaderregeling voor agentschappen, hoofdzakelijk het vaststellen van het jaarlijkse en meerjarenwerkprogramma, de definitieve begroting, een algemeen verslag en de interne regels en procedures, en het aanstellen van een tuchtraad ten aanzien van de uitvoerend directeur. Tevens de benoeming van de kamer van beroep en van de leden van de comités.

Uitvoerend directeur

Taken: artikel 83 van de REACH-verordening.

Comités

Het ECHA omvat drie wetenschappelijke comités (risicobeoordeling, lidstaten en sociaaleconomische analyse)

Taken: artikel 76, lid 1, onder c)-e), van de REACH-verordening.

Forum voor uitwisseling van handhavingsinformatie

Taken: artikel 76, lid 1, onder f), van de REACH-verordening.

Secretariaat

Taken: artikel 76, lid 1, onder g), van de REACH-verordening.

Kamer van beroep

Taken: artikel 76, lid 1, onder h), van de REACH-verordening.

Externe controle

Rekenkamer.

Interne audit

Dienst Interne Audit (DIA) van de Commissie.

Kwijtingverlenende autoriteit

Europees Parlement, op aanbeveling van de Raad (artikel 97, lid 10, van de REACH-verordening).

In 2011 (2010) ter beschikking van het Agentschap gestelde middelen

Begroting (inclusief gewijzigde begrotingen)

93,2 (75,5) miljoen euro waarvan:

Inkomsten uit vergoedingen: 33,5 (35,0) miljoen euro

bijdrage van de Unie: 0,0 (36,0) miljoen euro

Personeelsbestand per 31 december 2011

Aantal posten in de lijst van het aantal ambten: 456 (426),

waarvan 441 (382) bezet.

Andere personeelsleden: 101 (90) (arbeidscontractanten en gedetacheerde nationale deskundigen)

Totaalaantal personeelsleden: 542 (472), waarvan er

443 (341) uitvoerende, en

99 (131) administratieve en ondersteunende taken verrichten.

In 2011 (2010) geleverde activiteiten en diensten  (1)

Het werkprogramma van ECHA was onderverdeeld in de volgende 15 activiteiten:

Registratie, preregistratie en gegevensuitwisseling

Aantal afgewerkte registratiedossiers (excl. ‘PPORD’s’), incl. de overdracht uit 2010: 6 100 (24 000)

Aantal beoordelingen van vertrouwelijkheidsverzoeken afgerond: 630

Aantal informatieverzoeken ontvangen: 1970 (1 600)

Aantal besluiten over geschillen over gegevensdeling: 3 (6)

Aantal stoffen waarover informatie openbaar is gemaakt (excl. vertrouwelijke informatie): 4 100 (400), 24 000 dossiers

Evaluatie

Aantal uitgevoerde conformiteitscontroles: 146 (70)

Aantal definitieve besluiten over testvoorstellen: 22 (4)

Autorisaties en beperkingen

Aantal stoffen waarvan is vastgesteld dat ze in kandidatenlijst kunnen worden opgenomen: 28 (16)

Aantal aanbevelingen inzake stoffen die in de autorisatielijst kunnen worden opgenomen: 1 (1)

Aantal beperkingsdossiers ingediend bij de Commissie voor goedkeuring: 4 (0)

Aantal autorisatieaanvragen ontvangen: 0 (0)

Aantal kennisgevingen van stoffen op de kandidatenlijst in artikelen: 203 (0)

Indeling en etikettering (I&E)

Aantal ontvangen I&E-kennisgevingen: 3,4 miljoen voor meer dan 110 000 stoffen

Aantal ontvangen voorstellen voor geharmoniseerde indeling en etikettering: 56 (81)

Aantal aanvragen voor alternatieve namen voor stoffen in mengsels: 0 (0)

Advisering en ondersteuning

Aantal door de helpdesk beantwoorde vragen: 5 400 (10 000)

Aantal uitgebrachte nieuwe richtsnoeren: 3 (2) en aantal uitgebrachte updates van richtsnoeren: 14 (12)

IT-ondersteuning van activiteiten

Verdere ontwikkeling van het REACH-IT-systeem en andere wetenschappelijke IT-systemen

Wetenschappelijk en praktisch advies voor de verdere ontwikkeling van wetgeving

Op verzoek van de Europese Commissie bijdragen over nanomaterialen voor zowel het OESO-programma inzake testrichtsnoeren als het voorstel voor een verordening over biociden

Oplevering van eerste verslagen in het kader van REACH-artikel 117, leden 2 en 3

Comités en forum

Aantal unanieme besluiten van het lidstatencomité (MSC): 70 (26)

Aantal adviezen van het Comité risicobeoordeling (RAC): 36 (16)

Aantal adviezen van het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC): 4 (0)

Kamer van beroep

Aantal ingestelde beroepen: 6 (1)

Aantal besluiten over beroepen: 2 (0) en aantal procedurebesluiten: 10 (1)

Communicatie

1 (2) dagen voor belanghebbenden met 430 (700) deelnemers

135 (3 000) deelnemers aan belangrijke ‘webinars’ voor registranten

70 (60) publicaties – 1 500 (2 300) pagina’s vertaald in 21 EU-talen

2,9 miljoen (2,5 miljoen) websitebezoeken uit 200 (200) landen

Betrekkingen met EU-instellingen en internationale samenwerking

Wetenschappelijke en technische samenwerking met de OESO, bijv. eChemPortal; QSAR Toolbox)

Beheer

Voortdurende ontwikkeling en verbetering van de administratieve en beheerssystemen, incl. IQMS

Financiën, aanbestedingen en boekhouding

Strikt beheer van de begroting en de kasgeldreserve, inclusief terugbetaling van de in 2010 ontvangen EU-subsidie

Totaalaantal bedrijven gecontroleerd wat betreft mkb-status: 245

Personeelszaken en infrastructuur

24 (35) selectieprocedures afgerond; 93 (121) personeelsleden aangesteld (TA en CA)

Informatie- en communicatietechnologie

Onderhoud van ICT; oplevering van nieuwe werkplekken aan nieuwe personeelsleden

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens.


(1)  Waar nodig zijn de getallen naar boven of naar beneden afgerond naar het dichtstbijzijnde tien-, honderd- of duizendtal.

Bron: Door het Agentschap verstrekte gegevens.


ANTWOORDEN VAN HET AGENTSCHAP

12.

ECHA heeft zijn doelstelling in het werkprogramma wat betreft overdrachten voor 2011 gehaald. Het Agentschap zal in 2012 zijn beleid inzake overdrachten opnieuw beoordelen en een rigoureuzere motivering en beperking van een mogelijke overdracht naar het begrotingsjaar 2013 vaststellen.

13.

ECHA erkent ten volle het belang van een nauwkeurige fysieke inventarisatie. Het Agentschap zal zijn beleid inzake de inventarisatie van vaste activa in 2012 formaliseren en de juiste aandacht besteden aan de fysieke controle aan het einde van het jaar.

14.

ECHA zal de methode voor het kapitaliseren van de uitgaven voor intern ontwikkelde software verder uitbouwen en de verschillende versies van de software als vaste activa aanmerken. Deze aanpak is nauw verbonden en geïntegreerd met het lopende kostenberekeningsproject.

15.

ECHA staat volledig achter de beginselen van doorzichtigheid en gelijke kansen bij de werving van personeel en in selectieprocedures. ECHA heeft zijn wervingsprocedures herzien, waaronder de belangenverklaring, met als doel deze te verbeteren en te voldoen aan de normen voor goede praktijken. Bij het bijwerken van de procedures is rekening gehouden met de door de Rekenkamer gemaakte opmerkingen. In de tussentijd is de betrokken medewerker overgeplaatst naar een post die equivalent is aan de gepubliceerde.

16.

De antwoorden van het Agentschap worden samen met Speciaal verslag nr. 15/2012 van de Rekenkamer bekendgemaakt.