52010DC0656

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ Voortgangsverslag over de tenuitvoerlegging van de communautaire geïntegreerde benadering ter beperking van de CO2-emissie van lichte voertuigen /* COM/2010/0656 def. */


[pic] | EUROPESE COMMISSIE |

Brussel, 10.11.2010

COM(2010) 656 definitief

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

Voortgangsverslag over de tenuitvoerlegging van de communautaire geïntegreerde benadering ter beperking van de CO 2 -emissie van lichte voertuigen

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

Voortgangsverslag over de tenuitvoerlegging van de communautaire geïntegreerde benadering ter beperking van de CO 2 -emissie van lichte voertuigen

INLEIDING

Op 7 februari 2007 heeft de Commissie mededeling COM(2007) 19 definitief[1] vastgesteld. Daarin werd een brede nieuwe strategie geschetst om de uitstoot van kooldioxide van in de Europese Unie verkochte nieuwe auto’s en bestelwagens omlaag te brengen. Daarna is Verordening (EG) nr. 443/2009[2] vastgesteld. In artikel 13 van die verordening is bepaald dat de Commissie bij het Europees Parlement en de Raad een verslag moet indienen over de voortgang die geboekt is bij de tenuitvoerlegging van de communautaire geïntegreerde benadering om de CO2-emissie van lichte voertuigen te beperken.

Het voorliggende verslag bevat een eindevaluatie van de strategie van voor 2007 en een overzicht van de stand van zaken bij de uitvoering van de verschillende elementen van de strategie van 2007.

EINDEVALUATIE VAN DE STRATEGIE VAN VOOR 2007

Vóór 2007 berustte de communautaire strategie op drie pijlers, die de Commissie in haar mededeling van 1995[3] had uiteengezet. De Raad en het Europees Parlement hebben zich destijds achter deze strategie geschaard[4]. De driepijlerstructuur maakte een combinatie van maatregelen aan zowel de vraagzijde (etikettering en belastingheffing) als de aanbodzijde (vrijwillige verbintenissen) mogelijk.

De strategie van voor 2007 was gericht op bepaalde doelen voor 2008 en 2009. De gegevens over deze jaren zijn pas onlangs beschikbaar gekomen. Blijkens de hieronder volgende statistieken en bewakingsgegevens zijn de doelen van de strategie van voor 2007 slechts gedeeltelijk gehaald. Daar werd overigens al op gerekend bij de opstelling van de nieuwe strategie van 2007.

Eerste pijler: vrijwillige verbintenissen van de auto-industrie

De Europese, de Japanse en de Koreaanse federatie van autofabrikanten (respectievelijk ACEA, JAMA en KAMA) hebben zich ertoe verbonden de gemiddelde emissie van nieuwe auto's terug te dringen tot 140 gCO2/km in 2008 (ACEA) dan wel in 2009 (JAMA en KAMA). Daarbij zou de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto's worden gemeten volgens Richtlijn 93/116/EG van de Commissie[5], op basis waarvan de doelen waren vastgesteld. Sinds de inwerkingtreding van deze richtlijn zijn wijzigingen in de testprocedure doorgevoerd. Daarmee moet bij de bewaking van de verbintenissen rekening worden gehouden in de vorm van een correctie van de CO2-emissie. De correctie komt neer op een neerwaartse aanpassing van 0,7%. Deze correctiefactor is toegepast bij de beoordeling van de vooruitgang die de ACEA, JAMA en KAMA hebben geboekt[6].

Grafiek 1: Ontwikkeling van de CO2-emissie van nieuwe personenauto's per federatie (gecorrigeerd voor wijzigingen in de testcyclusprocedure)

[pic]

Tabel 1: Gemiddelde CO2-emissie van nieuwe personenauto's per federatie (gecorrigeerd voor wijzigingen in de testcyclusprocedure)

Efficiëntie-eisen voor klimaatregelingsystemen | In uitvoering |

Uitrusting met nauwkeurige systemen voor bandenspanningscontrole | ( |

Grenswaarden voor de rolweerstand van banden | ( |

Schakelindicatoren | ( |

Uitkomen op 175 (160) gCO2/km voor nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen | In uitvoering |

Groter gebruik van biobrandstoffen | ( |

Belastingheffing | Beperkte vorderingen |

Consumenteninformatie | Beperkte vorderingen |

Ecorijden | Beperkte vorderingen |

VOLGENDE STAPPEN

ACTIE OP MIDDELLANGE TERMIJN

- De strategie voor schone en energie-efficiënte voertuigen[31] moet de ontwikkeling en het gebruik van schone en energie-efficiënte ("groene") voertuigen stimuleren. Alle toekomstige wetgevingsvoorstellen om de CO2-emissie van nieuwe personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen terug te dringen, moeten berusten op het uitgangspunt dat elke reductie meetbaar, controleerbaar en kwantificeerbaar moet zijn.

Tot de concrete acties die de Commissie in het kader van de strategie heeft gepland voor de periode 2010-2020, behoort een evaluatie van de wijze waarop het in de autoverordening vastgestelde doel van 95 gCO2/km in 2020 en eventueel het langetermijndoel zoals voorgesteld in de ontwerp-verordening inzake de CO2-uitstoot van lichte bedrijfsvoertuigen, concreet kunnen worden bereikt. Daarnaast wil de Commissie een voorstel doen voor een nieuwe testcyclus, waarin nauwkeuriger rekening wordt gehouden met de rijomstandigheden in de praktijk en met de CO2-emissie en het brandstofverbruik die daarmee gepaard gaan.

Ook wil de Commissie kijken naar de mogelijkheid om de CO2-emissie van zware bedrijfsvoertuigen te meten en te certificeren. Indien over dergelijke methoden overeenstemming wordt bereikt en deze worden goedgekeurd, zal zij gaan nadenken over de invoering van efficiëntienormen voor nieuwe zware bedrijfsvoertuigen.

Voorts zal de Commissie haar levenscyclusanalyse van het energieverbruik van voertuigen verder uitwerken. Zij zal nagaan of deze "well-to-wheel"-aanpak kan worden geïntegreerd in langetermijndoelen voor voertuigen.

LANGETERMIJNPERSPECTIEF

Bij de voorbereidende werkzaamheden van de Commissie om de economie op langere termijn koolstofvrij te maken, is gebleken dat de binnenlandse CO2-uitstoot van de EU-economie in 2050 zo'n 70% lager dient uit te vallen dan in 1990 om het 2°C-doel te halen[32]. De vervoersector zal in dit verband een forse bijdrage moeten leveren. De uitstoot van broeikasgassen in het wegvervoer is sinds 1990 zelfs met 26% gestegen.

De EU moet efficiënter omgaan met hulpbronnen, haar energievoorzieningszekerheid verbeteren, de luchtverontreiniging verminderen en een voortrekkersrol blijven spelen in de bestrijding van klimaatverandering. Ondanks de technologische verbeteringen stijgt de CO2-uitstoot in het vervoer gestaag. Het wegvervoer verdient in dit verband bijzondere aandacht. Er zullen grotere inspanningen nodig zijn om duurzaam vervoer te realiseren. De in het onderhavige verslag besproken strategie is in de eerste plaats gericht op voertuigen die op de markt worden gebracht, maar de wijze waarop ze vervolgens worden gebruikt, vormt ook een belangrijk aspect.

De wetgevingsmaatregelen om de strategie uit te voeren, hebben door de invoering van een langetermijndoel voor 2020 een bredere tijdshorizon gekregen. Zo'n langetermijnperspectief is noodzakelijk vanwege de omvang van de vereiste emissiereductie en vanwege de planningstermijnen voor de industrie. De industrie kan zich dan voorbereiden op de volgende stappen in de CO2-reductie. Om die reden heeft de Commissie in haar voorstel voor een verordening inzake de CO2-emissienormen voor lichte bedrijfsvoertuigen een vergelijkbaar doel opgenomen.

Om de automobielsector meer zekerheid bij de planning te bieden en ervoor te zorgen dat de daling van de CO2-uitstoot van lichte voertuigen doorzet, overweegt de Commissie om op basis van een grondige effectbeoordeling ook een voorstel doen voor een emissiedoel voor personenauto's voor 2025. De Commissie zal in dit verband onder meer bekijken of het haalbaar is om in 2025 uit te komen op 70 gCO2/km, zoals bepleit in de Resolutie van het Europees Parlement van 24 oktober 2007 over de communautaire strategie om de CO2-uitstoot van personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen te verminderen (P6-TA(2007)0469)[33]. Ook voor lichte bedrijfsvoertuigen zullen verdere reductiestappen worden overwogen. Bij de bestudering van langetermijndoelen voor na 2020 zal rekening moeten worden gehouden met de mogelijke marktpenetratie van alternatieve energie, en met name elektriciteit.

[1] Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement - Resultaten van de herziening van de communautaire strategie om de CO2-uitstoot van personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen te verminderen(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007DC0019:EN:NOT).

[2] Verordening (EG) nr. 443/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 tot vaststelling van emissienormen voor nieuwe personenauto's, PB L 140 van 5.6.2009.

[3] Een communautaire strategie ter beperking van de CO2-uitstoot door personenauto's en ter verbetering van het brandstofrendement, COM(95) 689 definitief.

[4] Conclusies van de Raad van 25.6.1996 en resolutie van het Europees Parlement van 22.9.1997.

[5] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31993L0116:en:NOT.

[6] Meer informatie over de correctie van 0,7% is te vinden in COM(2002) 693 definitief en COM(2004) 78 definitief.

[7] Bewakingssysteem – de jaarverslagen over de CO2-uitstoot van nieuwe personenauto's zijn te vinden op: http://ec.europa.eu/environment/co2/co2_monitoring.htm.

[8] Verordening (EG) nr. 443/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 tot vaststelling van emissienormen voor nieuwe personenauto's, in het kader van de communautaire geïntegreerde benadering om de CO2-emissie van lichte voertuigen te beperken

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R0443:EN:NOT).

[9] De norm van 130 gCO2/km wordt tussen 2012 en 2015 geleidelijk ingevoerd: van de nieuwe wagens moet 65% in 2012, 75% in 2013, 80% in 2014 en 100% vanaf 2015 eraan voldoen.

[10] De specifieke emissie van nieuwe personenauto's in deze tabel is, anders dan in tabel 1 en grafiek 1, niet gecorrigeerd omdat Verordening (EG) nr. 443/2009 voorschrijft dat cijfers moeten worden gebruikt die berusten op Verordening (EG) nr. 715/2007.

[11] http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/automotive/files/projects/report_scrapping_schemes_en.pdf. Voor de tijdens de crisis gerealiseerde vermindering van de CO2-uitstoot van personenauto's is evenwel een zeer hoge prijs betaald. In een studie van IHS Global Insight over de effectiviteit van sloopregelingen voor auto's en het effect ervan op de economie, het milieu en de veiligheid is geconcludeerd dat dergelijke regelingen in hun algemene opzet van 2009 een duur emissiebeperkingsmechanisme vormen, indien emissiereductie de enige reden was om deze regelingen in te voeren, en dat als de volledige financiële nettokosten van de sloopregelingen alleen aan CO2-reductie worden toegerekend, elke bespaarde ton CO2 naar schatting 1100 euro kost.

[12] http://ec.europa.eu/environment/air/transport/co2/co2_monitoring.htm.

[13] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006L0040:en:NOT.

[14] http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/automotive/documents/consultations/2008-future-regulation/index_en.htm.

[15] Verordening (EG) nr. 661/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 13 juli 2009 betreffende typegoedkeuringsvoorschriften voor de algemene veiligheid van motorvoertuigen, aanhangwagens daarvan en daarvoor bestemde systemen, onderdelen en technische eenheden

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R0661:EN:NOT).

[16] TNO-raming, geciteerd in het ACEA-standpunt zoals ingenomen tijdens de openbare raadpleging over schakelindicatoren.

[17] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52009PC0593:EN:NOT.

[18] Richtlijn 2009/28/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen en houdende wijziging en intrekking van Richtlijn 2001/77/EG en Richtlijn 2003/30/EG

(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009L0028:EN:NOT).

[19] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31998L0070:EN:NOT.

[20] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:01998L0070-20090625:EN:NOT.

[21] COM(2009) 192 definitief.

[22] Deelnemen aan de openbare raadpleging kan via: http://ec.europa.eu/energy/renewables/consultations/2010_10_31_iluc_and_biofuels_en.htm.

[23] http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/studies/download.do?language=fr&file=31259.

[24] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1222:EN:NOT.

[25] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52005PC0261:EN:NOT.

[26] Zie daarvoor de publicatie over de belastingheffingstrends in de Europese Unie: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/2010/2010_full_text_en.pdf. Zie ook de ACEA-belastinggids: http://www.acea.be/index.php/news/news_detail/acea_tax_guide_2010/.

[27] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52007PC0052:EN:NOT.

[28] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003L0096:EN:NOT.

[29] Company car taxation: Subsidies, Welfare and Environment (http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_papers/taxation_paper_22_en.pdf).

[30] http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/doc/studies/energy/energy_eff_study_final.pdf

[31] http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/automotive/competitiveness-cars21/energy-efficient/index_en.htm.

[32] COM(2010) 265 definitief(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0265:FIN:NL:PDF).

[33] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2007-0469+0+DOC+XML+V0//NL.