52010DC0189

Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 48, lid 3, eerste alinea, van het Verdrag betreffende de Europese Unie betreffende een besluit van de Europese Raad inzake de bespreking van wijzigingen van de Verdragen wat betreft de samenstelling van het Europees Parlement, die door de regering van Spanje zijn voorgesteld /* COM/2010/0189 def. */


[pic] | EUROPESE COMMISSIE |

Brussel, 27.4.2010

COM(2010) 189 definitief

ADVIES VAN DE COMMISSIE

overeenkomstig artikel 48, lid 3, eerste alinea, van het Verdrag betreffende de Europese Uniebetreffende een besluit van de Europese Raad inzake de bespreking van wijzigingen van de Verdragen wat betreft de samenstelling van het Europees Parlement, die door de regering van Spanje zijn voorgesteld

ADVIES VAN DE COMMISSIE

overeenkomstig artikel 48, lid 3, eerste alinea, van het Verdrag betreffende de Europese Uniebetreffende een besluit van de Europese Raad inzake de bespreking van wijzigingen van de Verdragen wat betreft de samenstelling van het Europees Parlement, die door de regering van Spanje zijn voorgesteld

De Commissie is verheugd over het initiatief van de Spaanse regering tot wijziging van Protocol nr. 36 bij het Verdrag van Lissabon betreffende de overgangsbepalingen. Zij deelt het stan dpunt dat de overgangsmaatregelen betreffende de samenstelling van het Europees Parlement waarover de Europese Raad een politiek akkoord heeft bereikt, zo snel mogelijk volgens de nodige juridische procedures moeten worden aangenomen.

De Commissie herinnert eraan dat het Spaanse initiatief een reeds lang bestaand politiek akkoord van de Europese Raad in de praktijk wil brengen. Dit initiatief is het gevolg van het feit dat de Europese verkiezingen in juni 2009 niet zoals oorspronkelijk gepland volgens de regels van het Verdrag van Lissabon hebben plaatsgevonden.

Na een verzoek van de Europese Raad heeft het Europees Parlement reeds op 11 oktober 2007 een resolutie[1] aangenomen, met bijgaand een ontwerp-besluit van de Europese Raad betreffende de toekomstige samenstelling van het Parlement. In dat ontwerp-besluit waren de aantallen vertegenwoordigers in het Europees Parlement overeenkomstig artikel 14, lid 2, van het Verdrag betreffende de Europese Unie, gewijzigd bij het Verdrag van Lissabon, vastgesteld. In het kader van de intergouvernementele conferentie van 2007[2] heeft het Europees Parlement zijn politieke akkoord aan het ontwerp-besluit gehecht, met één enkele wijziging in de voorgestelde aantallen (namelijk één extra zetel voor Italië)[3].

Op zijn bijeenkomst van 11 en 12 december 2008 heeft de Europese Raad verklaard dat indien het Verdrag van Lissabon na de Europese verkiezingen van juni 2009 van kracht wordt, er zo spoedig mogelijk overgangsmaatregelen zouden worden aangenomen teneinde, conform de aantallen die vastgesteld zijn in het kader van de intergouvernementele conferentie van 2007, het aantal leden van het Europees Parlement tot het eind van de zittingsperiode 2009-2014 te verhogen. In de verklaring is uitdrukkelijk opgenomen dat het totale aantal leden van het Europees Parlement derhalve tot het einde van de zittingsperiode 2009-2014 zal stijgen van 736 tot 754, alsook dat het de bedoeling is dat deze wijziging, indien mogelijk, in de loop van 2010 van kracht wordt.

Na de Europese verkiezingen van juni 2009 heeft de Europese Raad op zijn bijeenkomst van 18 en 19 juni 2009 naar zijn verklaring verwezen en heeft hij uitdrukkelijk de aantallen vermeld die in het kader van de intergouvernementele conferentie van 2007 waren overeengekomen. Voorts heeft hij gespecificeerd hoe lidstaten de bijkomende zetels kunnen toewijzen, namelijk in een ad-hocverkiezing, onder verwijzing naar de resultaten van de Europese verkiezingen van juni 2009, of door de respectieve nationale parlementen het vereiste aantal leden uit hun middens te doen voordragen. Na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 heeft de Spaanse regering haar initiatief ingediend, waarover de Europese Raad thans de Commissie heeft geraadpleegd.

Aangezien het voorstel de weerspiegeling vormt van het politieke akkoord dat de lidstaten hebben bereikt voor het geval dat het Verdrag na de Europese verkiezingen van juni 2009 in werking zou treden, beveelt de Commissie aan dat zo spoedig mogelijk een intergouvernementele conferentie wordt geopend, die strikt beperkt blijft tot de bespreking van het Spaanse voorstel voor een protocol tot wijziging van Protocol nr. 36 betreffende de overgangsbepalingen.

[1] Resolutie van het Europees Parlement van 11 oktober 2007 over de samenstelling van het Europees Parlement {2007/2169(INI)}.

[2] Verklaring nr. 5 gehecht aan de slotakte van de intergouvernementele conferentie.

[3] Verklaring nr. 4 gehecht aan de slotakte van de intergouvernementele conferentie.