25.8.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 200/58


Advies van het Comité van de Regio's over interoperabiliteitsoplossingen voor europese overheidsdiensten (ISA)

(2009/C 200/11)

HET COMITE VAN DE REGIO'S

Het Comité van de Regio's juicht het toe dat de Commissie met het programma voor interoperabiliteitsoplossingen voor Europese overheidsdiensten (ISA) een vervolg wil geven aan de eerdere programma's op dat terrein.

Lokale en regionale overheden moeten streven naar een brede samenwerking, zodat de interoperabiliteit van overheidsdiensten kan worden verbeterd en er een effectievere dienstverlening kan worden geboden.

Om te voorkomen dat het nieuwe programma de Europese overheidsdiensten van de buitenwereld afsluit, moeten er op basis van een uitgebreide internationale samenwerking interoperabiliteitsnormen worden vastgesteld.

De uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden tussen lokale en regionale overheden is niet alleen nuttig, maar dient een essentieel onderdeel te zijn van het ISA-programma.

Rapporteur

:

mevrouw Ionita (RO/EVP), burgemeester van Gorgota

Referentiedocument:

Voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad inzake interoperabiliteitsoplossingen voor Europese overheidsdiensten (ISA)

COM(2008) 583 final

I.   BELEIDSAANBEVELINGEN

HET COMITE VAN DE REGIO'S

1.

Het Comité van de Regio's juicht het toe dat de Commissie met het programma voor interoperabiliteitsoplossingen voor Europese overheidsdiensten (ISA) een vervolg wil geven aan de programma's IDA (uitwisseling van gegevens tussen overheidsdiensten) en IDABC (interoperabele levering van pan-Europese e-overheidsdiensten aan overheden, ondernemingen en burgers). Beide zijn bijzonder nuttig geweest voor de informatie-uitwisseling tussen overheidsdiensten en ook het nieuwe programma zal beslist bijdragen tot de lokale en regionale ontwikkeling doordat ervaringen en ideeën op uiteenlopende terreinen als werkgelegenheid, landbouw en visserij, gezondheidszorg, consumentenbescherming, justitie en binnenlandse zaken kunnen worden uitgewisseld.

2.

Onder verwijzing naar de i2010-strategie voor een Europese informatiemaatschappij benadrukt het Comité de belangrijke rol van lokale en regionale overheden als motor achter de economische groei in de steden en regio's.

3.

Zij moeten niet alleen worden gezien als gebruikers, maar ook als belangrijke leveranciers van pan-Europese elektronische diensten.

4.

De Commissie zou zich meer moeten richten op de netwerken tussen de diverse overheidsdiensten in Europa. Hier is ook een belangrijke taak weggelegd voor de nationale overheden, gezien de problemen die in het verleden zijn gerezen als gevolg van verschillen in cultuur en politiek inzicht, taalbarrières en financiële belemmeringen.

5.

Lokale en regionale overheden moeten dan ook streven naar een brede samenwerking, zodat de interoperabiliteit van overheidsdiensten kan worden verbeterd en er een effectievere dienstverlening kan worden geboden.

6.

Om te voorkomen dat het nieuwe programma de Europese overheidsdiensten van de buitenwereld afsluit, moeten er op basis van een uitgebreide internationale samenwerking interoperabiliteitsnormen worden vastgesteld.

7.

Het Comité wijst erop dat verschillende communautaire programma's (zoals IST, eTEN en eContent) aan het vroegere IDABC-programma waren gekoppeld. Zo'n koppeling tussen het ISA en de huidige communautaire programma's (zoals FP7, CIP en structuurfondsen) zou waardevol kunnen zijn.

8.

De uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden tussen lokale en regionale overheden is niet alleen nuttig, maar dient een essentieel onderdeel te zijn van het ISA-programma.

9.

De Commissie zou meer aandacht moeten besteden aan de concrete gevolgen van de ISA-doelstellingen en -maatregelen voor lokale en regionale overheden.

10.

De Commissie en de lidstaten zouden middelen moeten reserveren voor centrale, regionale en lokale overheden die verantwoordelijk zijn voor de tenuitvoerlegging van het ISA-programma, en voor opleidingen van ambtenaren. Op die manier zal het programma beter tegemoetkomen aan de behoeften van de Europese burgers.

II.   VOORGESTELDE WIJZIGINGEN

Wijzigingsvoorstel 1

Artikel 11

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

Het ISA-programma moet gebaseerd zijn op de ervaring van het IDA- en het IDABC-programma, die hebben aangetoond dat een gecoördineerde benadering tot snellere resultaten en betere kwaliteit leidt en tegemoet komt aan de behoeften van de ondernemingen via gemeenschappelijke en gedeelde oplossingen die in samenwerking met de lidstaten worden ontwikkeld en gebruikt. Deze activiteiten hebben reeds een belangrijke bijdrage geleverd tot het verzekeren van de interoperabiliteit ter ondersteuning van de elektronische uitwisseling van informatie tussen Europese overheidsdiensten en zij doen dit nog steeds.

Het ISA-programma moet gebaseerd zijn op de ervaring van het IDA- en het IDABC-programma, en op de resultaten van de tussentijdse evaluatie van de relevantie, de efficiency, de effectiviteit, het nut en de samenhang van het IDABC-programma. Daarbij moet vooral worden gelet op de behoeften van de gebruikers. die hebben aAangetoond is dat een gecoördineerde benadering tot snellere resultaten en betere kwaliteit leidt en tegemoet komt aan de behoeften van de ondernemingen via gemeenschappelijke en gedeelde oplossingen die in samenwerking met de lidstaten worden ontwikkeld en gebruikt. Deze activiteiten hebben reeds een belangrijke bijdrage geleverd tot het verzekeren van de interoperabiliteit ter ondersteuning van de elektronische uitwisseling van informatie tussen Europese overheidsdiensten en zij doen dit nog steeds.

Motivering

Aangezien het ISA een vervolg is op het vroegere IDA-programma en het huidige IDABC-programma (dat eind 2009 afloopt), is het zinnig en aanbevelenswaardig om straks bij de invoering van het nieuwe programma rekening te houden met de resultaten van de evaluatie van deze twee voorlopers. Dit betekent dat de evaluaties en uitvoeringsverslagen van de Commissie ter beschikking moeten worden gesteld.

Wijzigingsvoorstel 2

Artikel 27a

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

 

Er zou nader moeten worden onderzocht of men ook de structuurfondsen geen rol kan toebedelen, d.w.z. of men eindgebruikers geen steun uit de structuurfondsen kan verlenen om hen beter in staat te stellen gebruik te maken van de gemeenschappelijke kaders en generieke instrumenten die door het ISA-programma zijn ingevoerd of verbeterd.

Motivering

De invoering en verbetering van gemeenschappelijke kaders en generieke instrumenten zal door het ISA-programma worden gefinancierd, terwijl het gebruik daarvan voor rekening komt van de eindgebruikers. Daarom moet nader worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn van medefinanciering door de structuurfondsen.

Wijzigingsvoorstel 3

Artikel 1

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

(2)

De doelstelling van het ISA-programma is het ondersteunen van de samenwerking tussen Europese overheidsdiensten door de bevordering van efficiënte en effectieve elektronische grens- en sectoroverschrijdende interactie tussen die overheidsdiensten om de levering van elektronische overheidsdiensten ter ondersteuning van de tenuitvoerlegging van communautaire beleidsmaatregelen en activiteiten mogelijk te maken.

(2)

De doelstelling van het ISA-programma is het ondersteunen van de samenwerking tussen Europese overheidsdiensten, waaronder de lokale en regionale, door de bevordering van efficiënte en effectieve elektronische grens- en sectoroverschrijdende interactie tussen die overheidsdiensten om de levering van elektronische overheidsdiensten ter ondersteuning van de tenuitvoerlegging van communautaire beleidsmaatregelen en activiteiten mogelijk te maken.

Motivering

Overeenkomstig de Lissabon-strategie dient de EU te streven naar een „inclusieve” informatiemaatschappij waarin alle regio's en bevolkingsgroepen aan hun trekken komen en waarin het concurrentievermogen en de openbare dienstverlening met behulp van ICT worden verbeterd. Aangezien deze prioritaire doelstelling het beste op lokaal en regionaal niveau kan worden verwezenlijkt, dient de rol van de lokale en regionale overheden te worden benadrukt.

Wijzigingsvoorstel 4

Artikel 2

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

 

(h)

Onder „Europese overheidsdiensten” worden alle op grond van de nationale wetgeving van de lidstaten erkende nationale, regionale en lokale overheidsdiensten verstaan.

Motivering

Aangezien onderhavig besluit vooral betrekking heeft op overheidsdiensten, moet in de lijst met definities in artikel 2 ook worden vastgelegd wat er met „Europese overheidsdiensten” wordt bedoeld.

Wijzigingsvoorstel 5

Artikel 3

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

 

d)

multidimensionale benadering van de technische aspecten, zodat overheidsdiensten deze verbetering kunnen doorvoeren;

Motivering

Gezien het brede scala aan diensten die overheden leveren, zou het goed zijn om naast de voorgestelde maatregelen ook te streven naar standaardisering in technische zin.

Wijzigingsvoorstel 6

Artikel 8

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

(4)

Om dubbel werk te vermijden en de totstandbrenging van oplossingen te versnellen, wordt, waar aangewezen, ook rekening gehouden met de resultaten van andere relevante initiatieven van de Gemeenschap en de lidstaten. Om synergieën maximaal te bevorderen en aanvullende en gezamenlijke inspanningen aan te moedigen, worden de acties, waar aangewezen, gecoördineerd met andere relevante communautaire initiatieven

(4)

Om dubbel werk te vermijden en de totstandbrenging van oplossingen te versnellen, wordt, waar aangewezen, ook rekening gehouden met de resultaten van andere relevante initiatieven van de Gemeenschap en de lidstaten. Om synergieën maximaal te bevorderen en aanvullende en gezamenlijke inspanningen aan te moedigen, worden de acties, waar aangewezen, gecoördineerd met andere relevante communautaire initiatieven. Overheidsdiensten moeten er op alle mogelijke manieren toe worden aangespoord om goede praktijkvoorbeelden uit te wisselen.

Motivering

Optimale resultaten en een effectieve dienstverlening zijn alleen mogelijk als lokale en regionale overheden van elkaars ervaringen en succesverhalen kunnen leren. Dit vereist wel een verbetering van het coördinatiesysteem en de grensoverschrijdende interoperabiliteit.

Wijzigingsvoorstel 7

Artikel 12

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

(1)

De Commissie wordt bijgestaan door een comité, het comité voor grensoverschrijdende interoperabiliteit (hierna „het CIO-comité” genaamd), dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten en wordt voorgezeten door de Commissie.

(1)

De Commissie wordt bijgestaan door een comité, het comité voor grensoverschrijdende interoperabiliteit (hierna „het CIO-comité” genaamd), dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten, onder wie één vertegenwoordiger van de regionale en één van de lokale overheden, en wordt voorgezeten door de Commissie.

Motivering

Door lokale en regionale overheden bij het comité te betrekken, zullen de in artikel 1 genoemde doelstellingen sneller worden verwezenlijkt, aangezien de publieke dienstverlening in Europa vooral een decentrale aangelegenheid is. Het is juist deze dienstverlening die belangrijk is voor het dagelijks leven en het vrije personen- en zakenverkeer.

Wijzigingsvoorstel 8

Artikel 14

Commissievoorstel

Wijzigingsvoorstel CvdR

(2)

De samenwerking met andere derde landen en internationale organisaties of organen wordt aangemoedigd, in het bijzonder in het kader van het Europees-mediterrane partnerschap, en met de buurlanden, met name de landen van de westelijke Balkan. De daaraan verbonden kosten worden niet door het ISA-programma gedekt.

(2)

De samenwerking met andere derde landen en internationale organisaties of organen wordt aangemoedigd, in het bijzonder in het kader van het Europees-mediterrane partnerschap, en met de buurlanden, met name de landen van de westelijke Balkan, de Zwarte Zeeregio en het Oostzeegebied. De daaraan verbonden kosten worden niet door het ISA-programma gedekt.

Motivering

De samenwerking met partners buiten de EU in het kader van het ISA-programma moet niet aan strenge voorwaarden worden gebonden, hoewel deze derde landen de kosten voor hun betrokkenheid uit eigen zak betalen.

Brussel, 21 april 2009

De voorzitter van het Comité van de Regio's

Luc VAN DEN BRANDE