17.11.2009   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 277/90


Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad houdende vaststelling van een programma om het economisch herstel te bevorderen via financiële bijstand van de Gemeenschap aan projecten op het gebied van energie

(COM(2009) 35 definitief — 2009/0010 (COD))

(2009/C 277/18)

Algemeen rapporteur: de heer RETUREAU

De Raad heeft op 10 februari 2009 besloten, overeenkomstig de bepalingen van art. 156 en 175 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, het Europees Economisch en Sociaal Comité te raadplegen over het

„Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad houdende vaststelling van een programma om het economisch herstel te bevorderen via financiële bijstand van de Gemeenschap aan projecten op het gebied van energie”

COM(2009) 35 final – 2009/0010 (COD).

Het bureau van het Comité heeft de afdeling „Vervoer, energie, infrastructuur, informatiemaatschappij” op 24 februari 2009 belast met de voorbereiding van de desbetreffende werkzaamheden.

Het EESC heeft, gelet op de urgente aard van deze werkzaamheden, tijdens zijn op 13 en 14 mei 2009 gehouden 453e zitting (vergadering van 14 mei) besloten de heer RETUREAU aan te wijzen als algemeen rapporteur, en heeft vervolgens onderstaand advies met 129 stemmen vóór en 5 tegen, bij 3 onthoudingen, goedgekeurd.

1.   Voorstellen

1.1.   Om de economie tegen de crisis te beschermen heeft de Commissie eind januari 2009 voorgesteld om vijf miljard euro aan ongebruikte kredieten van de EU-begroting voor 2008 (afkomstig uit de structuurmiddelen voor de landbouw) te investeren in duurzame energie en in breedbandfaciliteiten voor plattelandsregio's.

1.2.   Naar aanleiding van debatten binnen de Raad en vragen van EU-parlementariërs zijn de lidstaten onderhandelingen begonnen over de vraag welke projecten financiering behoeven. Het Parlement betreurde het dat er niet in energiebesparing wordt geïnvesteerd.

1.3.   Halverwege de maand april lijken de Commissie en de twee wetgevende organen een informeel akkoord te hebben bereikt: voor energieprojecten wordt 3,98 miljard euro (tegenover 3,5 miljard in de ontwerpverordening) uitgetrokken. Als er in 2010 nog iets over is van de 3,98 miljard euro die bestemd is voor energieprojecten (verbindingen voor elektriciteit en gas, windparken op zee, afvangen en opslaan van CO2), dan kan dit resterende bedrag gebruikt worden voor andere projecten, met name op het gebied van de energie-efficiëntie.

2.   Algemene opmerkingen

2.1.   Het is een goed idee om begrotingsmiddelen die in 2008 niet zijn uitgegeven te gebruiken voor projecten waarmee een impuls kan worden gegeven aan de Europese economie, die in zwaar weer verkeert door de wereldwijde economische crisis en de onwil van financiële instellingen om ondernemingen, met name het MKB en startende bedrijven, met goedkope leningen aan de nodige kredieten te helpen.

2.2.   Er moet nu onverwijld worden opgetreden, en daarbij dient de prioriteit uit te gaan naar concrete projecten voor de middellange en lange termijn op het gebied van duurzame ontwikkeling. Hierbij valt te denken aan duurzame energie en aan het aansluiten op het wereldwijde breedbandnet van gebieden die hiervoor tot nu toe niet over de juiste technologie beschikten.

2.3.   Het EESC is het dus eens met het voorstel voor een verordening, maar beseft wel dat uiteenlopende nationale belangen en zorgen ten aanzien van de bestrijding van de klimaatverandering nog tot wijzigingen in de oorspronkelijke tekst kunnen leiden.

2.4.   Het is nu zaak om zo snel mogelijk werk te gaan maken van de geplande maatregelen, want tijd is een belangrijke factor bij de aanpak van de crisis. Zonder politieke wil en zonder tijdige maatregelen bestaat het gevaar dat de doelstellingen niet gehaald worden.

3.   Specifieke opmerkingen

3.1.   Aangezien de crisis naar verwachting al snel grote gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en het bedrijfsleven, is het jammer dat de door de Commissie voorgestelde maatregelen zo zwak zijn en dat er in de afgelopen maanden geen krachtiger voorstellen zijn gedaan of duidelijker signalen zijn afgegeven.

3.2.   Het EESC zal ongetwijfeld verzocht worden om een advies op te stellen over andere voorstellen inzake bijvoorbeeld de regulering van grensoverschrijdende kapitaalstromen of de aanpak van belastingparadijzen. Het zal dan zijn mening geven, maar verwacht nu alvast krachtige en effectieve voorstellen waarmee het hoofd kan worden geboden aan een crisis die nu al veel ernstiger blijkt te zijn dan alle voorgaande crises.

Brussel, 14 mei 2009

De voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité

M. SEPI