5.7.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 151/21


Bekendmaking van een aanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

(2007/C 151/08)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

SAMENVATTING

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„LINGOT DU NORD”

EG-nummer: FR/PGI/005/0301/18.6.2003

BOB ( ) BGA ( X )

Deze samenvatting bevat de belangrijkste gegevens uit het productdossier ter informatie.

1.   Bevoegde dienst van de lidstaat:

Naam:

Institut National des Appellations d'origine

Adres:

138, Champs Elysées

F-75008 Paris

Tel.:

(33-1) 53 89 80 00

Fax:

(33-1) 53 89 80 60

E-mail:

info@inao.gouv.fr

2.   Groepering:

Naam:

Association Lingot du Nord

Adres:

21, rue Duhamel Liard

F-59660 Merville

Tel.:

(33-3) 28 49 65 32

Fax:

E-mail:

lingot-du-nord@wanadoo.fr

Samenstelling:

Producenten/verwerkers ( X ) Andere samenstelling ( )

3.   Productcategorie:

Categorie 1.6: Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt.

4.   Productdossier:

(Samenvatting van de in artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 voorgeschreven gegevens)

4.1.   Naam: „Lingot du Nord”

4.2.   Beschrijving: De benaming „Lingot du Nord” mag uitsluitend worden gebruikt voor de variëteit „lingot” (lange witte boon) van de witte boon die in het dal van de Lys wordt geteeld op gronden met een kleigehalte van meer dan 20 % (tolerantie tot 18 %) en vervolgens op ruiters wordt gedroogd, gedorst en in het jaar van de oogst in de handel wordt gebracht. Deze „Lingots du Nord” hebben een fijne en zachte textuur en behoeven voorafgaand aan het koken niet te worden geweekt.

De bonen hebben de navolgende eigenschappen:

rechte, niet-niervormige, nagenoeg cilindervormige en vaak aan één eind afgeplatte bonen,

wit tot gebroken wit van kleur,

fijne en zachte schil,

gemiddelde lengte van 16 mm met een maximale afwijking van 6 mm tussen de kortste en de langste boon.

De „Lingot” heeft de volgende organoleptische eigenschappen:

Uit vergelijkende smaakproeven met een gewone droge witte boon is gebleken dat aan de „Lingot du Nord” de voorkeur wordt gegeven vanwege zijn witte kleur, zijn dunne schil, zijn malsheid, zijn zachte textuur, zijn kenmerkende, niet-melige smaak, zijn homogene grootte en het geringe aantal afwijkingen.

De „Lingot du Nord” wordt aan de consument verkocht in netten, plastic zakken met microperforaties, doosjes van 250 of 500 g of los (in jutezakken van 10, 25 of 50 kg). De grootte is homogeen, een verschil van 6 mm tussen de grootste en de kleinste boon is toegestaan. Aarde, dopresten, en kleine geplette of gevlekte exemplaren zijn niet aanwezig; hierbij geldt een (gewichts)tolerantie van 0,5 %.

4.3.   Geografisch gebied: De „Lingot du Nord” wordt geteeld in de gemeenten die zijn gelegen in het dal van de Lys, waar de grond een kleigehalte van ≥ 20 % heeft (tolerantie tot 18 %). Dit kleigehalte is van invloed op de malsheid van de Lingot du Nord.

De zaden waaruit de bonen worden geteeld, worden in onderstaand geografisch gebied gekweekt. De oogst van de „Lingot du Nord” vindt plaats in ditzelfde geografische gebied.

De lijst van gemeenten is als volgt vastgesteld:

4.4.   Bewijs van oorsprong: Na het oogsten wordt de „Lingot du Nord” los in zakken verpakt en geleverd aan een sorteer- en verpakkingscentrum. Elke geleverde zak is voorzien van een etiket waarop de initialen van de producent, het perceelnummer en de oogstdatum vermeld staan.

Na sortering (op grootte) wordt de „Lingot du Nord” voor de handel verpakt en voorzien van een partijnummer aan de hand waarvan het productieperceel van de „Lingot du Nord” en dat van de zaden kan worden getraceerd, en van de datum waarop het product werd verpakt.

Alleen de oogst van het lopende jaar wordt onder een BGA verkocht. De bonen die in het jaar N zijn geoogst, vallen dus in het jaar N+1 niet meer onder de BGA.

4.5.   Werkwijze voor het verkrijgen van het product: De „Lingot du Nord” wordt geteeld uit gecertificeerde zaden van de plaatselijk geproduceerde „Lingot”, volgens hetzelfde schema als de voor de consumptie bestemde „Lingot”, op percelen in de BGA-zone met een kleigehalte van ten minste 20 % (tolerantie tot 18 %). De bemesting wordt afgestemd op de resultaten van bodemanalyses en de behoefte van de plant.

Als de meeste bladeren zijn gevallen, wordt de „Lingot du Nord” geoogst en op de akker gedurende ten minste 7 dagen op ruiters gedroogd. Na het drogen wordt de „Lingot du Nord” verzameld, op een droge en geventileerde plaats opgeslagen en vervolgens gedorst met traditionele dorsmachines die „bogueuses” worden genoemd en waarin de bonen niet worden geplet, of met dorsvlegels. Vervolgens worden ze gesorteerd en verpakt.

4.6.   Verband:

Een bijzondere eigenschap: de lokale kennis

De „Lingot du Nord” dankt zijn eigenschappen hoofdzakelijk aan de lokaal aanwezige kennis die al meer dan 100 jaar op dezelfde wijze in de praktijk wordt toegepast. Daarbij worden de bonen op traditionele wijze in de open lucht gedroogd.

Deze droogmethode wordt al sinds 1865 toegepast.

Zij werd allereerst gekozen en in stand gehouden omdat het klimaat in het dal van de Lys bijzonder geschikt is voor deze manier van drogen. Dat klimaat kenmerkt zich met name door weinig regen in de maanden augustus en september, dus in de periode waarin de bonen op ruiters worden gedroogd. Bovendien bevordert in deze tijd de in hoofdzaak oostelijke, noordelijke en noordoostelijke wind het drogen van de bonen.

Verder worden de „Lingots” geoogst wanneer zij nog niet volledig zijn gerijpt, omdat anders de bonen uit de dop zouden komen. Door de constructie van de ruiters kunnen de „Lingots” volledig rijpen tijdens het drogen en zijn zij toch beschut tegen de regen.

Bovendien is de vlakte van de Lys een gebied waar meerdere gewassen worden geteeld en de bedrijven klein zijn. De teelt van de Lingot du Nord is dus zeer arbeidsintensief en is in het geheel niet gemechaniseerd. Het feit dat de Lingot wordt geteeld op familiebedrijven verklaart ook dat de teelt van dit gewas van generatie op generatie wordt overgedragen.

Ten slotte is het vlies van de „Lingot” minder dik dan dat van andere bonen, waaronder de flageolet. Door het drogen op ruiters, waardoor de bonen optimaal worden belucht, verhardt dit vlies niet en blijft de zachtheid van de schil van de „Lingot” bewaard. Juist vanwege die zachte schil wordt de „Lingot” altijd gedorst met traditionele dorsmachines, die „bogueuses” worden genoemd. Dit zijn oude graandorsers, waarvan de dorstrommel is aangepast en langzamer draait, om te voorkomen dat de bonen breken, hetgeen het geval zou zijn met een maaidorser.

Concluderend: op de vlakte van de Lys kon deze traditionele manier van drogen in stand worden gehouden door de aard van de daar gevestigde bedrijven en het bijzondere klimaat. Omdat de oogst in hetzelfde jaar wordt geconsumeerd, blijft de schil van de „Lingot du Nord” dun en is hij zacht en mals.

Bijzondere eigenschappen

De teelt van de Lingot du Nord past bijzonder goed bij de eigenschappen van de bodem en het klimaat in het teeltgebied.

De vlakte van de Lys is namelijk een vruchtbare regio. Zij bevindt zich in een lager gedeelte dat naar de Lys toe loopt en zich kenmerkt door een hoog kleigehalte. De kleirijkdom van de bodem is van invloed op de smaakeigenschappen van de „Lingot” en op zijn goede eigenschappen bij het koken.

Anderzijds is de vlakte van de Lys minder vochtig dan de aangrenzende regio Lille. Deze geringe vochtigheid, die zich over het gehele jaar uitstrekt, is gunstig voor de groei van bonen, die een losse, niet al te droge (omdat anders de bonen niet zouden kiemen) maar ook niet te vochtige (daarin zouden de bonen verrotten) grond nodig hebben.

Het klimaat kenmerkt zich ook door een tamelijk gelijkmatige en zachte temperatuur, weinig uitschieters in met name de zomer, gematigde dagtemperaturen en vanwege de bewolking niet al te koude nachten. Verder blijft de vochtigheidsgraad voldoende en is droogte uitzonderlijk. Dit klimaat is bijzonder geschikt voor de „Lingot du Nord”, die zeer goed groeit op siliciumhoudend kleislib en overmatige regen niet goed verdraagt, met name bij het kiemen en wanneer hij is gerijpt. Voor een goede (regelmatige) groei heeft de boon warmte en een vochtige grond nodig.

Ten slotte kan de „Lingot” door een vaak zonnig naseizoen volledig in de dop rijpen en traditioneel op ruiters in de open lucht worden gedroogd.

Daarom bestaat deze teelt al meer dan 100 jaar, met dezelfde lokaal geproduceerde zaden, die bijzonder geschikt zijn voor de omstandigheden van bodem en klimaat.

Dit zaad wordt jaarlijks met zorg vermenigvuldigd op basis van de vorige oogst en wordt kort voor het zaaien altijd apart gedorst. Er is vastgesteld dat de opkomst beter verloopt met vers gedorste doppen.

Concluderend: de teelt van de Lingot is kenmerkend voor de regio door het gebruik van zaden die bijzonder geschikt zijn voor de bodem en het klimaat van de regio die, in combinatie met de traditionele teelt- en droogwijzen, zorgen voor een dunne en zachte schil en een volle en zachte textuur.

Faam

Dankzij een voor de groei van de „Lingot” gunstige bodem en klimaat is de teelt van de „Lingot du Nord” een traditionele teelt van de regio Merville geworden. Deze teelt gaat namelijk in de arrondissementen Armentières, Hazebrouk en Merville terug tot 1856. Destijds was het de belangrijkste variëteit van de in het departement „Nord” geteelde boon. De „Lingot du Nord” werd overigens al op de Wereldtentoonstelling van 1867 gepresenteerd. In 1909 werd hij verbouwd op een areaal van 4 400 ha.

In 1950 is de „Lingot du Nord” volgens de heer Cassez de meest voorkomende boon in het dal van de Lys.

De „Lingot du Nord” wordt ook gebruikt door koks uit de regio, die een ravioli van kikkers met jus van peterselie en „Lingots du Nord” maken, koeienstaart met „Lingots du Nord” of huisgemaakte stoofpot met „Lingots du Nord”.

Ook staat de Lingot du Nord op het menu bij de tweewekelijkse traditionele „Tables Régionales du Nord Pas de Calais”.

Ten slotte wordt er jaarlijks een manifestatie met de naam „Ducasse à Pierrots” georganiseerd in de regio „Nord Pas de Calais” en met name in Saint André lez Lille. De traditie wil al sinds 1920 dat bij deze manifestatie de Lingot du Nord samen met gerookte worst op het menu staat.

4.7.   Controlestructuur:

Naam:

Qualinorpa

Adres:

116, rue du Général Leclerc

F-59350 Saint André lez Lille

Tel.:

(33-3) 28 38 94 84

Fax:

(33-3) 28 38 90 87

E-mail:

contact@qualinorpa.com

4.8.   Etikettering: Overeenkomstig de geldende voorschriften worden op het etiket met name de belangrijkste eigenschappen van het product („Récolte de l'année”, „Texture fondante”, „Trempage inutile”) („Oogst van het jaar”, „Malse textuur” en „Weken niet nodig”) vermeld.


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.