19.6.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 135/29


Bekendmaking van een registratieaanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

(2007/C 135/12)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 (1) van de Raad bezwaar aan te tekenen tegen de aanvraag. Bezwaarschriften moeten de Commissie bereiken binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking.

SAMENVATTING

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„TOMATEN VON DER INSEL REICHENAU”

EG-nr. DE/PGI/005/0319/27.10.2003

BOB ( ) BGA ( X )

Deze samenvatting bevat de belangrijkste gegevens uit het productdossier ter informatie.

1.   Bevoegde dienst in de lidstaat:

Naam:

Bundesministerium der Justiz

Adres:

D-11015 Berlin

Tel.:

(49-30) 20 25 70

Fax:

(49-30) 20 25 95 25

E-mail:

poststelle@bmj.bund.de

2.   Groepering:

Naam:

Reichenau-Gemüse eG

Adres:

Marktstraße 1

D-78479 Insel Reichenau

Tel.:

(49-7534) 920 00

Fax:

(49-7534) 92 00 20

E-mail:

info@reichenaugemuese.de

Samenstelling:

Producenten/verwerkers ( X ) Andere ( )

3.   Productcategorie:

Categorie 1.6: Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

4.   Overzicht van het productdossier:

(Samenvatting van de bij artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 voorgeschreven gegevens)

4.1   Naam: „Tomaten von der Insel Reichenau”

4.2   Beschrijving: Deze tomaten zijn afkomstig van het in het Bodenmeer gelegen eiland Reichenau. Ze zijn rond, snijvast, middelrood van kleur en hebben een smaak die typisch is voor deze soort (lycopersicon lycopersicum).

4.3   Geografisch gebied: Het eiland Reichenau in het Bodenmeer, Duitsland.

4.4   Bewijs van oorsprong: In het kader van de certificering die het bedrijf Reichenau Gemüse e.G. op grond van de International Food Standard toepast, wordt op alle verpakkingen het nummer van de partij aangebracht, aan de hand waarvan het productiebedrijf kan worden geïdentificeerd. Alle bedrijven zijn gevestigd en uitsluitend werkzaam op Reichenau. Het beheer van het areaal wordt in het zogenaamde waterkadaster geregistreerd. Dit systeem staat borg voor een waterdichte traceerbaarheid van het verband tussen het product en het geografische gebied.

4.5   Werkwijze voor het verkrijgen van het product: Deze tomaten worden met het oog op de toekenning van het kwaliteitsmerk van Baden-Wurttemberg (Gesicherte Qualität mit Herkunftsangabe — gegarandeerde kwaliteit met oorsprongsvermelding) uitsluitend op biologisch substraat en overeenkomstig de richtsnoeren voor de geïntegreerde en gecontroleerde groenteteelt in deze Duitse deelstaat geproduceerd. Onkruid wordt grotendeels met mechanische methoden zoals hakken, stomen en afbranden, bestreden. De bodem wordt jaarlijks geanalyseerd om de mestgift te optimaliseren. De lokale teeltmethode maakt het oogsten van beschut geteelde tomaten mogelijk van mei tot oktober. In de vrije teelt wordt van eind juli tot september geoogst. Het oogsten gebeurt 's ochtends en verloopt volledig manueel. In de beschutte teelt worden de groene kelk en de steelaanzet meegeoogst. Het sorteren op grootte en het inpakken vinden meestal handmatig plaats, omdat de vruchten bij machinaal sorteren beschadigingen door de steelaanzet kunnen oplopen. Slechts een kleine hoeveelheid wordt als trostomaat geteeld en als tros geoogst. De tomaten uit de openluchtteelt worden doorgaans machinaal gesorteerd en verpakt. De volgende groottesorteringen worden gehanteerd: 40/47 mm, 47/57 mm, 57/67 mm, 67/82 mm, 82/105 mm en trostomaten.

4.6   Verband:

Fysische gesteldheid: Reichenau is bij uitstek geschikt voor de groenteteelt. Door zijn ligging in het Bodenmeer onderscheidt het eiland zich met zijn bijzondere geografische en klimaatomstandigheden (vochtigheid, warmte, licht) van andere groenteteeltgebieden en voldoet het met name aan de relatief hoge warmte-eisen die tomaten stellen. De warmte wordt door het Bodenmeer opgeslagen. Vochtigheid, warmte en lichtweerkaatsing hebben een gunstige invloed op het klimaat en de groeiomstandigheden.

Deze oorspronkelijk uit Latijns-Amerika afkomstige plant vereist hoge temperaturen en een regelmatige toevoer van water, dat echter goed door de bodem heen moet sijpelen. De zeer grove morenebodem op het eiland is bijgevolg erg geschikt voor de tomatenteelt omdat, enerzijds, regelmatig water wordt aangevoerd en, anderzijds, de capaciteit van de bodem om het water vast te houden erg beperkt is en het gevaar van vochtophoping er dus nauwelijks bestaat. De tomatenteelt op Reichenau gedijt uitstekend bij deze combinatie van natuurlijke omstandigheden (bodemsoort, licht en warmte) en de drain die de groepering via meer dan 60 000 meter leidingen met water uit het Bodenmeer uitvoert en aan elke fase van de teeltcyclus aanpast. Andere maatregelen die de teelt optimaliseren zijn gerichte voeding en klimaatbeheersing in de beschutte teelt. De impact van de positieve klimaatomstandigheden wordt door de telers nog versterkt dankzij hun speciale kennis over beschutte en openluchtteelt.

Historisch verband: De positieve invloed van de hierboven genoemde natuurlijke en menselijke factoren op de kwaliteit heeft deze producten ook buiten de regio een uitstekende reputatie bezorgd. Uit een in 2000 uitgevoerde handels- en consumentenpeiling blijkt dat de consument het eiland Reichenau hoofdzakelijk associeert met groenteteelt (Reichenau wordt ook het „groente-eiland” genoemd) en vooral de versheid, het uiterlijk en de herkomst van de producten positief beoordeelt. „Tomaten von der Insel Reichenau” zijn producten van de traditionele groenteteelt die begon met de kloostercultuur op het eiland. In de beschrijving van zijn tuin („De cultura hortorum” uit 840, kort „Hortulus” genoemd) legt Abt Walahfried Strabo de basis voor de traditie van het eiland als groentetuin. Het eerste documentair bewijs voor de tomatenteelt verwijst naar het jaar 1900; tegen 1932 was het areaal al uitgebreid tot 500 are (H. Glönkler, „Vom Weinbau zum Gemüsebau”, 1991, blz. 61 en 70). Tegenwoordig bedraagt het tomatenareaal 5 ha.

4.7   Controlestructuur:

Naam:

Regierungspräsidium Karlsruhe, Referat 34

Adres:

D-76247 Karlsruhe

Tel.:

(49-721) 926 37 06

Fax:

(49-721) 37 05 46

E-mail:

abteilung3@rpk.bwl.de

4.8   Etikettering: Tomaten von der Insel Reichenau g.g.A.


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.