25.4.2007   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 90/5


Bekendmaking van een wijzigingsverzoek overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen

(2007/C 90/03)

Deze bekendmaking verleent het recht om op grond van artikel 7 van Verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad (1) bezwaar aan te tekenen tegen het wijzigingsverzoek. Bezwaarschriften moeten binnen zes maanden te rekenen vanaf de datum van deze bekendmaking bij de Commissie worden ingediend.

WIJZIGINGSVERZOEK

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

Wijzigingsverzoek als bedoeld in artikel 9 en artikel 17, lid 2

„MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA”

EG-nummer: IT/PDO/117/0014/20.09.2002

BOB ( X ) BGA ( )

Gevraagde wijziging(en)

Rubrieken van het productdossier:

Image

Naam van het product

X

Beschrijving van het product

X

Geografisch gebied

Image

Bewijs van de oorsprong

X

Werkwijze voor het verkrijgen van het product

Image

Verband

X

Etikettering

Image

Nationale eisen

Wijziging(en):

Beschrijving

Naast de bestaande typische vormen zijn er nu ook de typische ovale vormen toegevoegd. Het minimumgewicht is gereduceerd van 20 tot 10 gram. Voor de gevlochten vorm wordt het maximumgewicht van 3 kg gepreciseerd.

Geografisch gebied

Het geografische gebied wordt uitgebreid met:

1.

enkele aanpalende gemeenten van de provincie Latina (Santi Cosma en Damiano) in de regio Lazio, van de provincie Napoli (Arzano, Cardito, Frattamaggiore, Frattaminore, Mugnano) in de regio Campania en van de provincie Isernia (Venafro) in de regio Molise, en

2.

enkele gemeenten (Manfredonia, Lesina, Poggio Imperiale) en een deel van enkele andere gemeenten (Cerignola, Foggia, Lucera, Torremaggiore, Apricena, Sannicandro Garganico, Cagnano Varano, S. Giovanni Rotondo, S. Marco in Lamis) in het centrale deel van de provincie Foggia in de regio Puglia.

Voor al deze gemeenten of delen van gemeenten zijn zowel het verband met het gebied als het bewijs van oorsprong en de productietraditie aangetoond.

Werkwijze voor het verkrijgen van het product

De eisen inzake de grondstoffen worden gepreciseerd en de productiefasen voor de bereiding van het product worden gedetailleerd beschreven.

Wat de grondstoffen betreft: het gaat om volle en verse buffelmelk. Deze precisering is noodzakelijk om te voorkomen dat er diepgevroren of ingevroren melk wordt gebruikt.

Ten aanzien van het buffelras wordt op basis van de nationale registratie gepreciseerd dat dit ras wordt aangeduid met de naam „razza mediterranea italiana”.

Ter garantie van het kwalitatief hoogstaande niveau van de melk zijn ook de minimumwaarden van het vetgehalte (verhoogd van 7 % tot 7,2 %) en het melkeiwitgehalte (met een waarde van 4,2 %) vastgesteld.

Nadat het maximale tijdsinterval tussen het melken en het begin van de bewerking in de kaasmakerij was vastgesteld op 60 uur en nadat de verplichting om de melk binnen 16 uur na het melken af te leveren bij de kaasmakerij was afgeschaft, is verduidelijkt dat men in verband met de werkwijze voor het verkrijgen van het product eventueel zijn toevlucht neemt tot het pasteuriseren en/of thermiseren, een praktijk die traditioneel werd toegepast wanneer het gebruikscircuit van de rauwe melk te veelomvattend was om de kwalitatieve kenmerken te behouden.

Verder worden de handelingen voor het bewerken en verwerken van de melk voor het beschermde product „Mozzarella di Bufala Campana” nader beschreven: er wordt onder meer gespecificeerd dat de melk en de wrongel worden aangezuurd door middel van enting met natuurlijke wei die verkregen is uit eerdere bewerkingen van buffelmelk in het productiebedrijf zelf of in productiebedrijven in de omgeving. Tevens is de maximale verhittingstemperatuur van de melk verhoogd van 36 °C tot 39 °C. Met betrekking tot het stremsel wordt gepreciseerd dat er natuurlijke kalfsleb wordt gebruikt.

Voorts wordt ten aanzien van de kenmerken van de dekvloeistof, waarin het product gedompeld is vanaf het verpakken (dat in het productiebedrijf zelf moet geschieden) tot op het ogenblik dat het aan de consument geleverd wordt, gespecificeerd dat deze vloeistof licht zuur is (eventueel door toevoeging van melk- of citroenzuur) en eventueel iets zout is.

Etikettering

Wat de etikettering betreft, worden de colorimetrische kenmerken van het identificatiemerk met de beschermde oorsprongsbenaming en enkele extra aanduidingen, waaronder de verwijzing naar Verordening (EG) nr. 1107/96, vastgesteld.

De aanvullende geografische aanduidingen die in het productdossier worden genoemd („Piana del Sele”, „Piana del Volturno”, „Aversana”, „Pontina”), komen te vervallen omdat deze vanwege een niet bestaand gebruik zijn uitgesloten van de Europese bescherming. Bovendien is het verbod ingevoerd om in de naam van het product andere geografische aanduidingen dan „Campana ”te gebruiken.

SAMENVATTING

VERORDENING (EG) Nr. 510/2006 VAN DE RAAD

„MOZZARELLA DI BUFALA CAMPANA”

EG-nummer: IT/PDO/117/0014/20.09.2002

BOB ( X ) BGA ( )

Deze samenvatting bevat de belangrijkste gegevens uit het productdossier ter informatie.

1.   Bevoegde dienst van de lidstaat:

Naam:

Ministero Politiche agricole, alimentari e forestali

Adres:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Tel.:

(39) 06 481 99 68

Fax:

(39) 06 42 01 31 26

E-mail:

QTC3@politicheagricole.it

2.   Groepering:

Naam:

Consorzio tutela del formaggio Mozzarella di Bufala Campana

Adres:

Viale Carlo III, 128

I-San Nicola la Strada (CE)

Tel.:

(39) 0823 42 47 80

Fax:

(39) 0823 45 27 82

E-mail:

Samenstelling:

Producenten/verwerkers ( X ) andere samenstelling ( )

3.   Productcategorie:

Categorie 1.3 — Kaas

4.   Productdossier

(Samenvatting van de bij artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 510/2006 voorgeschreven gegevens)

4.1   Naam: „Mozzarella di Bufala Campana”

4.2   Beschrijving: Op het moment dat de „Mozzarella di Bufala Campana ”aan de consument wordt geleverd, heeft het product de volgende kenmerken:

vorm: naast de grotere bolronde vorm, zijn ook andere typische vormen die eigen zijn aan het productiegebied toegestaan, zoals balletjes, vlechten, kralen, kersjes, bolletjes en eitjes;

gewicht: afhankelijk van de vorm, variërend van 10 tot 800 gram. Het toegestane gewicht van gevlochten mozzarella is maximaal 3 kg;

uiterlijk: witte, porseleinachtige kleur, een zeer dun, glad vel van ongeveer een millimeter dik dat niet slijmerig of schubbig is;

wrongel: in dunne laagjes, die in de eerste acht à tien uur na de productie en de verpakking licht elastisch zijn en vervolgens zachter worden; zonder onregelmatigheden zoals gaten door gasvorming of abnormale gisting; geen conserveringsmiddelen, schimmelwerende middelen en kleurstoffen; bij het snijden komt een melkachtige, vette vloeistof met de geur van melkzuur vrij;

smaak: karakteristiek en aangenaam;

vetgehalte in de droge stof: minimaal 52 %;

maximaal vochtgehalte: 65 %.

4.3   Geografisch gebied: Het oorsprongsgebied van de melk waarmee de „Mozzarella di Bufala Campana ”wordt bereid, beslaat het administratieve grondgebied van de in het productdossier vermelde gemeenten van de provincies Benevento, Caserta, Napoli, Salerno, Frosinone, Latina, Roma, Foggia en Isernia in de regio's Campania, Latio, Puglia en Molise.

4.4   Bewijs van oorsprong: De productiefasen moeten worden bewaakt door middel van registraties van de inkomende en uitgaande producten in elke fase. Op deze wijze, en met behulp van de inschrijving in speciale lijsten van veehouderijen, productiebedrijven en verpakkingsbedrijven die door de controle-instantie worden bijgehouden, is het mogelijk een doeltreffende producttracering (in de hele productieketen) te garanderen. De grondstof wordt in alle productiefasen nauwgezet gecontroleerd door de aangewezen controle-instantie. Alle op de lijsten ingeschreven natuurlijke en rechtspersonen worden aan de hand van de voorschriften van het productdossier en het controleprogramma door de controle-instantie gecontroleerd. Indien de controle-instantie ook voor slechts één fase van de productieketen constateert dat de voorschriften niet worden nageleefd, mag het product niet met de beschermde oorsprongsbenaming „Mozzarella di Bufala Campana ”in de handel worden gebracht.

4.5   Werkwijze voor het verkrijgen van het product: In het productdossier is onder meer bepaald dat „Mozzarella di Bufala Campana ”uitsluitend met verse volle buffelmelk mag worden bereid. De kaas wordt bereid met rauwe, eventueel verhitte of gepasteuriseerde melk van buffelkoeien die in het in artikel 2 van het productdossier omschreven productiegebied worden gehouden.

De melk moet binnen 60 uur na de eerste melking worden verwerkt tot „Mozzarella di Bufala Campana”.

De melk en de wrongel worden aangezuurd door middel van enting met natuurlijke wei die verkregen is bij eerdere bewerkingen van buffelmelk in het productiebedrijf zelf of in productiebedrijven in de omgeving. Nadat de melk tot een temperatuur variërend van 33 tot 39 °C is verhit, wordt natuurlijk kalfsleb toegevoegd om de coagulatie op gang te brengen.

Nadat de wrongel met kokend water is gemengd, wordt ze „gesponnen ”en vervolgens in porties afgesneden en/of in vormen overgebracht, zulks afhankelijk van beoogde vorm en afmetingen. De mozzarella wordt vervolgens gedurende de tijd die gezien de grootte van de porties nodig is, in drinkwater gestold.

De kaas wordt in pekelwater gezouten en moet onmiddellijk daarna in het productiebedrijf zelf worden verpakt.

Het verpakte product moet tot aan de consumptie in een speciale licht zure en eventueel gezouten dekvloeistof worden bewaard. De karakteristieke zuurgraad van de dekvloeistof kan worden verkregen door toevoeging van melk- of citroenzuur.

Het product mag worden gerookt op voorwaarde dat dit volgens natuurlijke en traditionele bereidingstechnieken geschiedt. In dat geval moet de oorsprongsbenaming worden uitgebreid met de vermelding „affumicata ”(gerookt).

4.6   Verband: De provincies waarop de beschermde oorsprongsbenaming betrekking heeft, zijn gelegen in een gebied dat op grond van veel aspecten als homogeen mag worden aangemerkt. Het betreft met name voormalige moerasgebieden die na grootschalige saneringswerken zijn drooggelegd en nu worden doorkruist door beken of riviertjes en een groot aantal afwateringskanalen. De bodem is overwegend van vulkanische en alluviale oorsprong. Het klimaat is zacht, de gemiddelde temperatuur op jaarbasis schommelt tussen 17,5 en 16,5 °C en de gemiddelde jaarlijkse neerslag varieert van 804 tot 918 mm. De buffels worden in de vlakten of in het lage heuvelgebied gehouden. De laagvlakten zijn omgeven door bergen die de koude noordenwind breken en het klimaat is gematigd doordat de nabij gelegen zee de temperatuurschommelingen beperkt. Deze kenmerken mogen zowel in Europa als in Italië uniek worden genoemd, niet in de laatste plaats vanwege de vulkanische oorsprong van de bodem, die overwegend uit drooggelegde grond bestaat, en de aanwezigheid van vele beken en riviertjes.

De dieren worden in de vrije natuur of binnen omheiningen gehouden en moderne veehouderijen maken met name gebruik van paddocks waarin de dieren vrij rondlopen. De buffelkoeien worden gevoed met voedergewassen die worden geteeld in een streek waarin de alluviale bodem tevens vulkanisch puin bevat. De wrongel en het eindproduct rijpen onder invloed van zodanige unieke klimatologische voorwaarden dat de eigenschappen van „Mozzarella di Bufala Campana ”niet in streken buiten het oorsprongsgebied gereproduceerd kunnen worden.

Een dergelijke combinatie van productiefactoren, bodemgesteldheid en klimaat komt optimaal tot uitdrukking in het betrokken geografische gebied en verschaft het product de specifieke en welbekende kenmerken die het uniek maken in zijn soort. Een groot aantal documenten bevestigen dat de buffelhouderij sinds 1200 een waardevol element van de Zuid-Italiaanse economie is.

4.7   Controlestructur:

Naam:

CSQA S.r.l. Certificazioni

Adres:

Via S. Gaetano, 74

I-36016 Thiene (VI)

Tel.:

(39) 0445 36 60 94

Fax:

(39) 0445 38 26 72

E-mail:

csqa@csqa.it

4.8   Etikettering: De kaas met de beschermde oorsprongsbenaming „Mozzarella di Bufala Campana ”moet in de handel worden gebracht met een merkteken op de verpakking. Als bewijs van de naleving van de ter zake doende wettelijke voorschriften moet het merkteken zijn voorzien van het nummer van het consortium en de gegevens van de Europese verordening waarbij de oorsprongsbenaming is geregistreerd.

Het logo van de „Mozzarella di Bufala Campana ”BOB bestaat uit een rode en stralende halve zon in het bovenste gedeelte, het profiel van een zwarte buffelkop in het midden en, in het onderste gedeelte, een groen vlak met het opschrift „Mozzarella di Bufala ”in witte letters met daaronder „Campana ”in groene letters.

De specificaties van het logo zijn opgenomen in het productdossier.

Indien het product met rauwe melk is bereid, moet dit op het etiket worden vermeld. Het is verboden om bij de benaming en de presentatie van het BOB-product „Mozzarella di Bufala Campana ”nog andere geografische aanduidingen te gebruiken.


(1)  PB L 93 van 31.3.2006, blz. 12.