52007PC0784




[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 6.12.2007

COM(2007) 784 definitief

2007/0276 (ACC)

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

tot vaststelling van het standpunt van de Gemeenschap in de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie over de toetreding van de Republiek Kaapverdië tot de Wereldhandelsorganisatie

(door de Commissie ingediend)

TOELICHTING

Overzicht van de voorwaarden voor de toetreding van Kaapverdië tot de WTO

I. INLEIDING

De leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Republiek Kaapverdië hebben de slotfase bereikt van de onderhandelingen over de voorwaarden waaronder Kaapverdië tot de organisatie kan toetreden. De onderhandelingen hebben acht jaar geduurd en gingen van start toen Kaapverdië in 1999 een aanvraag indiende om lid van de WTO te worden. Voordat de EU de toetreding van Kaapverdië officieel kan ondersteunen, moeten de toetredingsvoorwaarden bij besluit van de Raad worden goedgekeurd.

Die voorwaarden zijn hieronder samengevat.

II. SAMENVATTING VAN DE TOETREDINGSVOORWAARDEN PER SECTOR

Goederen

Het rekenkundig gemiddelde van de door Kaapverdië op industriegoederen toegepaste tarieven bedraagt 10,9%. Het gemiddelde van de initiële geconsolideerde tarieven (initial bound rates, IBR) bedraagt 17,7%; dat zal worden verlaagd tot 14,6% (definitieve geconsolideerde tarieven (final bound rates, FBR)) gedurende de gemiddelde periode van tenuitvoerlegging van drie jaar. 60% van alle tarieflijnen zal op of onder 15% liggen. Voor ongeveer 10% van de lijnen blijft een piektarief van meer dan 25% gelden. Alle tarieven worden geconsolideerd.

Voor landbouwproducten bedraagt het gemiddelde van de IBR 15,1%; dat zal worden verlaagd tot 13,4% (FBR) gedurende de gemiddelde periode van tenuitvoerlegging van drie jaar. De hoogste tarieven gelden voor bier en niet-alcoholische dranken met een FBR van 55% en voor mineraalwater en aardappelen met een FBR van 35%.

Deze niveaus zijn zeer laag gezien de status van Kaapverdië als een van de minst ontwikkelde landen. Ten aanzien van de gemiddelde tarieven voor deze landen gaat de EG gewoonlijk uit van 30% voor industrieproducten en 40% voor landbouwproducten. Kaapverdië neemt deel aan de EPO-onderhandelingen als lid van de West-Afrikaanse regio, en het land is lid van de Ecowas.

Diensten

Bij de toetredingsonderhandelingen lag het accent op de dienstensector, die van het allerhoogste belang is, zowel voor de EU, een van de leidende exporteurs op dat gebied, als voor Kaapverdië, gezien de belangrijke rol van de diensten voor zijn economische ontwikkeling. De verbintenissen van Kaapverdië bestrijken allerlei dienstensectoren die van wezenlijk belang zijn voor het aantrekken van investeringen en de opbouw van de economische infrastructuur die nodig is voor de ontwikkeling en groei van Kaapverdië, zoals:

Diensten in verband met computers : de hele sector wordt open.

Telecommunicatie : De monopolierechten voor CV Telecom lopen na 2012 ten einde. Kaapverdië zal ook het referentiedocument inzake telecommunicatiediensten toepassen.

Bouwnijverheid : Kaapverdië heeft al zeer aanzienlijke verbintenissen in deze sector vastgelegd.

Handel : Hoewel sommige producten zijn uitgesloten (bv. edele metalen en geneesmiddelen) en er in de detailhandelssector enkele eigendomsbeperkingen van kracht zijn, heeft Kaapverdië aanmerkelijke verbintenissen in deze sector vastgelegd.

Milieu : Kaapverdië heeft al maximale verbintenissen in deze sector vastgelegd.

Reizen en toerisme : Bij de verbintenissen van Kaapverdië in deze sector is rekening gehouden met zijn ontwikkelingsniveau en met het belang van deze sector voor zijn economie. Voor restaurants gelden eigendomsbeperkingen, terwijl voor reisbureaus en reisorganisatoren joint ventures verplicht zijn.

Financiële diensten : Kaapverdië heeft goede verbintenissen vastgelegd voor allerlei financiële diensten, waaronder bank- en verzekeringsdiensten.

Vervoer : De Kaapverdische verbintenissen bieden een onbeperkte toegang tot het internationale vervoer over zee (zowel voor reizigers als voor vracht) en toegang tot havendiensten op redelijke en niet-discriminerende voorwaarden.

In het toetredingsprotocol neergelegde verbintenissen

In de laatste, multilaterale fase van het toetredingsproces hebben alle WTO-leden ernaar gestreefd de fundamentele compatibiliteit van de Kaapverdische handelswetgeving en -instellingen met de WTO-regels en -afspraken te waarborgen door deze in het toetredingsprotocol en het verslag van de werkgroep vast te leggen. De volgende kwesties zijn van bijzonder belang voor de EU:

Handelsrechten

Kaapverdië heeft zich ertoe verbonden bij zijn toetreding buitenlandse marktdeelnemers volledige handelsrechten toe te kennen. Kaapverdië zal ook zijn handelswetgeving op het punt van de inschrijving in het handelsregister en de inschrijvingskosten dienovereenkomstig wijzigen, teneinde de behandeling van binnenlandse en buitenlandse marktdeelnemers gelijk te trekken en de in- en uitvoer op voet van gelijkheid te plaatsen met andere handelsactiviteiten.

Kwantitatieve invoerbeperkingen en vergunningsstelsels

Kaapverdië zal vanaf de datum van toetreding alle kwantitatieve invoerbeperkingen opheffen. Het stelsel van invoervergunningen zal voorts bij de toetreding in overeenstemming worden gebracht met de WTO-regels, waaronder de Overeenkomst inzake procedures op het gebied van invoervergunningen.

Subsidies

Kaapverdië heeft thans twee subsidieprogramma's, in het kader waarvan verboden uitvoersubsidies worden verstrekt. Het heeft zich ertoe verbonden alle verboden subsidies uiterlijk eind 2009 af te schaffen.

Gebieden waarvoor een overgangsperiode is gevraagd.

Douanewaarde: Kaapverdië zal eind 2010 de WTO-Overeenkomst inzake de douanewaarde volledig in acht nemen.

Sanitaire en fytosanitaire maatregelen: Kaapverdië zal eind 2009 de SFM-Overeenkomst van de WTO volledig in acht nemen.

Intellectuele-eigendomsrechten: Kaapverdië zal eind 2012 de TRIP's-Overeenkomst volledig in acht nemen, behalve ten aanzien van geneesmiddelen en gegevensbescherming, waarvoor volledige naleving eind 2015 zal zijn bereikt.

III. AANBEVELING

De voorwaarden waarop de Republiek Kaapverdië tot de WTO zal toetreden, worden door de Commissie ter goedkeuring aan de Raad voorgelegd. De Commissie beveelt aan deze voorwaarden goed te keuren, omdat zij een evenwichtig, zij het ambitieus pakket van verbintenissen inzake marktopenstelling vertegenwoordigen, dat zowel Kaapverdië als zijn handelspartners van de WTO aanzienlijke voordelen zal opleveren.

2007/0276 (ACC)

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

tot vaststelling van het standpunt van de Gemeenschap in de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie over de toetreding van de Republiek Kaapverdië tot de Wereldhandelsorganisatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 133, leden 1 en 5, juncto artikel 300, lid 2, tweede alinea,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

1. Op 11 november 1999 heeft de regering van de Republiek Kaapverdië overeenkomstig artikel XII van de Overeenkomst tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een verzoek om toetreding tot die overeenkomst ingediend.

2. Op 17 juli 2000 is een werkgroep betreffende de toetreding van Kaapverdië opgericht, om overeenstemming te bereiken over toetredingsvoorwaarden die zowel voor de Republiek Kaapverdië als voor alle WTO-leden aanvaardbaar waren.

3. De Commissie heeft namens de Gemeenschap onderhandeld over een lange reeks verbintenissen tot openstelling van de markt door de Republiek Kaapverdië, die voor de Gemeenschap van bijzonder belang zijn; deze verbintenissen zijn vervat in een memorandum waarover de onderhandelaars namens de Republiek Kaapverdië en de Commissie op 26 oktober 2007 overeenstemming hebben bereikt.

4. Deze verbintenissen zijn nu neergelegd in het Protocol inzake de toetreding van de Republiek Kaapverdië tot de WTO.

5. De toetreding tot de WTO zal naar verwachting een blijvende positieve bijdrage leveren tot het proces van economische hervorming en duurzame ontwikkeling in de Republiek Kaapverdië.

6. Het toetredingsprotocol moet daarom worden goedgekeurd.

7. Artikel XII van de Overeenkomst tot oprichting van de WTO bepaalt dat tussen het toetredend lid en de WTO overeenstemming moet worden bereikt over de toetredingsvoorwaarden en dat aan WTO-zijde de toetredingsvoorwaarden moeten worden goedgekeurd door de Ministeriële Conferentie van de WTO. Artikel IV.2 van de Overeenkomst tot oprichting van de WTO bepaalt dat in de perioden tussen de vergaderingen van de Ministeriële Conferentie, haar functies worden waargenomen door de Algemene Raad.

8. Het is daarom noodzakelijk het standpunt vast te stellen dat de Gemeenschap in de Algemene Raad moet innemen,

BESLUIT:

Enig artikel

9. Het standpunt dat de Gemeenschap in de Algemene Raad van de WTO over de toetreding van de Republiek Kaapverdië tot de WTO moet innemen, is dat zij de toetreding goedkeurt.

10. Dit standpunt zal door de Commissie namens de Gemeenschap tot uitdrukking worden gebracht.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad

De voorzitter