22.4.2005 |
NL |
Publicatieblad van de Europese Unie |
C 98/3 |
Bekendmaking van een registratieaanvraag overeenkomstig artikel 6, lid 2, van Verordening (EEG) nr. 2081/92 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen
(2005/C 98/03)
Naar aanleiding van deze bekendmaking kan bezwaar worden aangetekend op grond van artikel 7 of artikel 12 quinquies van de genoemde verordening. Elk bezwaar tegen deze registratieaanvraag moet binnen zes maanden na deze bekendmaking worden ingediend via de bevoegde autoriteit van een lidstaat, van een staat die lid van de WTO is, of van een overeenkomstig artikel 12, lid 3, erkend derde land. Geoordeeld wordt dat de hiernavolgende gegevens, met name die in punt 4.6, de registratieaanvraag rechtvaardigen in de zin van Verordening (EEG) nr. 2081/92; zij zijn het motief voor deze bekendmaking.
SAMENVATTING
VERORDENING (EEG) Nr. 2081/92 VAN DE RAAD
„SIDRA DE ASTURIAS” OF „SIDRA D'ASTURIES”
No CE: ES/00260/28.10.2002
BOB (X) BGA ( )
Deze samenvatting is opgesteld voor informatieve doeleinden. Voor volledige informatie dienen belanghebbenden, en met name producenten van het product met de betrokken BOB, de volledige versie van het productdossier te raadplegen hetzij op nationaal niveau, hetzij bij de bevoegde diensten van de Europese Commissie (1).
1. Bevoegde dienst van de lidstaat:
Naam: |
Subdirección General de Sistemas de Calidad Diferenciada. Dirección General de Alimentación. Secretaría General de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España. |
Adres: |
Infanta Isabel, 1, E-28071 Madrid |
Tel. |
34 91 347 53 94 |
Fax |
34 91 347 54 10 |
2. Groepering
2.1. |
Naam:
|
2.2. |
Adres:
|
2.3. |
Samenstelling: producenten/Verwerkers (X) andere samenstelling ( ) |
3. Productcategorie:
Categorie 1.8: Andere in bijlage I genoemde producten: ciders.
4. Overzicht van het productdossier:
(samenvatting van de in artikel 4, lid 2, voorgeschreven gegevens)
4.1 Naam: „Sidra de Asturias” of „Sidra d'Asturies”
4.2 Beschrijving: De volgende producten vallen onder de Beschermde Oorsprongsbenaming „Sidra de Asturias”:
Cider: de drank die ontstaat bij volledige of gedeeltelijke alcoholische gisting van verse appels of de most daarvan. Het verkregen alcoholpercentage bedraagt ten minste 5 volumeprocent.
Cider wordt droog genoemd als hij minder dan 30 g/l suiker bevat, demi-sec als hij tussen de 30 tot 50 g/l bevat en zoet als het suikergehalte tussen 50 en 80 g/l ligt.
Cider wordt in organoleptisch opzicht gekenmerkt door een duidelijke smaak die droog, demi-sec of zoet kan zijn, de aanwezigheid van pareling, luchtbelletjes en een lichte schuimkraag, die afkomstig zijn van het endogene koolzuur, een zuivere en evenwichtige smaak met een hint van verse appels of appelmoes, terwijl de drank er helder en stralend uitziet, in verschillende geeltinten.
Natuurlijke cider: de drank die ontstaat bij volledige of gedeeltelijke alcoholische gisting van verse appels of de most daarvan, en die op traditionele wijze wordt gemaakt, zonder toevoeging van suiker. Hij bevat kooldioxide die uitsluitend endogeen van oorsprong is. Het verkregen alcoholpercentage bedraagt ten minste 5 volumeprocent.
Natuurlijke cider wordt gekenmerkt zich door een duidelijke smaak die balanceert tussen zuur en bitter, met een lichte tinteling. Het aroma is puur en fris, met een hint van het gebruikte ras of van fruit en een licht zure indruk. De drank ziet er helder en glinsterend uit, met kleurschakeringen van geel en strogeel.
Beide producten worden vervaardigd met ciderappelvariëteiten die van oudsher in het productiegebied worden geteeld.
De toegestane variëteiten worden met betrekking tot zuurgraad en concentratie fenolverbindingen als volgt ingedeeld: zoet, zoet-bitter, bitter, halfzuur, halfzuur-bitter, bitter-halfzuur, zuur en zuur-bitter.
4.3 Geografisch gebied: Het productiegebied van de appel en het verwerkingsgebied van de cider die onder de Beschermde Oorsprongsbenaming „Sidra de Asturias” vallen, omvatten het grondgebied van de Autonome Regio van het Principado de Asturias, is een geografisch en historisch gebied in Noord-Spanje dat 78 gemeenten (consejos) omvat: Allande, Aller, Amieva, Avilés, Belmonte de Miranda, Bimenes, Boal, Cabrales, Cabranes, Candamo, Cangas de Narcea, Cangas de Onís, Caravia, Carreño, Caso, Castrillón, Castropol, Coaña, Colunga, Corvera, Cudillero, Degaña, El Franco, Gijón, Gozón, Grado, Grandas de Salime, Ibias, Illano, Illas, Langreo, Las Regueras, Laviana, Lena, Llanera, Llanes, Mieres, Morcín, Muros de Nalón, Nava, Navia, Noreña, Onís, Oviedo, Parres, Peñamellera Alta, Peñamellera Baja, Pesoz, Piloña, Ponga, Pravia, Proaza, Quirós, Ribadedeva, Ribadesella, Ribera de Arriba, Riosa, Salas, San Martín de Oscos, San Martín del Rey Aurelio, Santirso de Abres, Santa Eulalia de Oscos, Santo Adriano, Sariego, Siero, Sobrescobio, Somiedo, Soto del Barco, Tapia de Casariego, Taramundi, Teverga, Tineo, Valdés, Vegadeo, Villanueva de Oscos, Villaviciosa, Villayón, Yernes en Tameza.
Hoewel het omschreven geografische gebied een oppervlakte heeft van 10 560 km2, dient rekening te worden gehouden met het feit dat Asturië een van de meest bergachtige gebieden van Europa is, waardoor het bruikbare landbouwoppervlak voor de appelteelt, dat gelegen is in kleine valleien en op berghellingen in heel het omschreven gebied (de voornoemde 78 gemeenten), buitengewoon beperkt wordt.
Als gevolg van de geomorfologische en productieomstandigheden van de Asturische regio zijn de landbouwbedrijven in meer of mindere mate verspreid over alle genoemde gemeenten, waardoor er veel kleine en verspreide dorpskernen zijn; hetzelfde geldt voor de percelen.
De traditionele ciderappelteelt in Asturië is een extensieve teelt met gemengd gebruik van ciderappel en natuurlijke weide. Als gevolg van de onmiskenbare kleine lappen landbouwgrond van de Asturische landbouwbedrijven kan door deze combinatie van veehouderij en het telen van appels voor de vervaardiging van cider een groot deel van de sociaal-economische eigenschappen van het Asturische platteland geschetst worden. Hiermee worden aanvullende inkomsten gegenereerd voor het familielandbouwbedrijf, die bovendien in zekere zin een leegloop van het platteland kunnen voorkomen door het creëren van een activiteit die de omgeving beschermt en de bevolking vasthoudt.
Zoals gebruikelijk bij de distributie van appelcider, zijn de perserijen van oudsher ontstaan als kleine installaties in de landbouwbedrijven die cider voor eigen gebruik vervaardigden. Langzamerhand is dit gebruik in onbruik geraakt en tegenwoordig concentreren de installaties zich op plaatsen dicht bij infrastructuur en beschikken zij over de beste faciliteiten om industriële activiteit te ontwikkelen.
4.4 Bewijs van oorsprong: Producten (natuurlijke cider en cider) die onder de B.O.B. „Sidra de Asturias/Sidra d'Asturias” vallen, worden vervaardigd van overeenkomstig de verordening goedgekeurde variëteiten ciderappel die afkomstig zijn van bij de registers van de Regelgevende Raad („Consejo Regulador”) ingeschreven percelen, en verwerkt zijn door eveneens ingeschreven bedrijven, die zich in het productie/verwerkingsgebied bevinden en de productie- en verwerkingscontroles inzake de volgende punten hebben doorstaan: variëteiten, teelttechnieken, grondstoffen, persing, verwerkingsproces, botteling en etikettering, overeenkomstig de vastgelegde Procedure voor het Kwaliteitssysteem dat door de Regelgevende Raad is opgesteld.
Bij de vervaardiging van „cider” wordt met name gecontroleerd of, wanneer er koolzuurgas wordt toegevoegd, deze uitsluitend endogeen van oorsprong is, namelijk verkregen tijdens de gistingsfase van de most, en of deze, na verzameld, gezuiverd, geperst, gefilterd en opgeslagen te zijn, toegevoegd wordt vóór het bottelen. Het hele proces wordt gecontroleerd op basis van het bepaalde in het Kwaliteitshandboek van de Regelgevende Raad, waarin in ieder geval de analysetechniek moet zijn opgenomen voor de detectie van koolzuurgas door middel van de bepaling van stabiele lichte isotopen en de C13/C12-verhouding, met behulp waarvan de herkomst van het toegevoegde gas kan worden vastgesteld.
Het certificeringsproces bestaat uit visuele keuringen, controle van de documenten en monsternemingen. Ciders die de certificering verkrijgen, mogen worden voorzien van een etiket met het logo van de Regelgevende Raad en het opschrift „Denominación de Origen Protegida Sidra de Asturias”. De verpakking wordt voorzien van een genummerd controle-etiket dat door de Regelgevende Raad is verstrekt.
4.5. Werkwijze voor het verkrijgen van het product: De cider wordt vervaardigd op basis van ciderappelvariëteiten die vanouds in het productiegebied worden geteeld en die als volgt worden ingedeeld: zoet, zuur, bitter, zuur-bitter, zoet-bitter, bitter-halfzuur, halfzuur en halfzuur-bitter.
De verwerkingsfasen omvatten het wassen en vermalen van de appels. Het met behulp van persen verkrijgen van natuurlijke appelmost, het vergisten, overgieten, klaren, filteren met behulp van toegestane producten en materialen en uiteindelijk het bottelen.
Bij „cider” zorgt CO2 van endogene oorsprong voor het koolzuurgas, overeenkomstig het bepaalde in dit dossier, de voorwaarden uit het productdossier en het Handboek voor Kwaliteit.
De reden dat het bottelen in het omschreven gebied onderdeel uitmaakt van het verwerkingsproces van de B.O.B. „Sidra de Asturias” is de bescherming van de reputatie van de benaming, door naast de echtheid van het product het behoud van de kwaliteit en de kenmerken ervan te waarborgen, waarvoor de verantwoordelijkheid volledig en collectief bij de begunstigden berust in de vorm van de Regelgevende Raad die daarvoor is opgericht.
De controle en de traceerbaarheid van de verkregen producten worden vergemakkelijkt, waarbij de mogelijkheid tot vermenging met producten van verschillende oorsprong vermeden wordt, aangezien de voorziene controles in het productiegebied onder de verantwoordelijkheid van de begunstigden van de O.B. nauwgezet en systematisch worden uitgevoerd met grondige kennis van de kenmerken van het product.
Eveneens brengt het feit dat aan „de ciders” koolzuurgas — uitsluitend endogeen — kan worden toegevoegd dat in het verwerkingsproces zelf ontstaan is, het gebruik van geschikte installaties met zich mee die deel uitmaken van het bottelproces, en daarom is het niet aan te bevelen, omdat het de controle buitengewoon zou bemoeilijken, dat de cider naar andere verpakkingsbedrijven getransporteerd wordt, met het risico dat er met het proces „geknoeid” wordt.
Toegestane handelwijzen
Verboden handelwijzen
Natuurlijk cider bezit de volgende fysisch-chemische eigenschappen:
Vluchtige zuurgraad: < 2,0 g/l azijnzuur. Alcoholgehalte: > 5 % (v/v). Totale zwaveldioxide: < 150 mg/l. Kooldioxidedruk in de fles (20 oC): > 0,5 atm.
Cider bezit de volgende fysisch-chemische eigenschappen:
Vluchtige zuurgraad: < 2,0 g/l azijnzuur. Alcoholgehalte: > 5 % (v/v). Totale zwaveldioxide: < 200 mg/l. Kooldioxidedruk in de fles (20 oC): > 3 atm.
4.6. Verband:
4.6.1. Historisch:
Asturië is het belangrijkste productiegebied van cider in Spanje en neemt 80 % van de nationale productie voor zijn rekening. De geschiedenis van deze streek is nauw verbonden met de ciderappelteelt en de vervaardiging van deze drank, zoals blijkt uit de verhalen van de geograaf Strabo uit 60 voor Christus.
4.6.2. Natuurlijk:
De Asturische landbouwers hebben eeuwenlang variëteiten geselecteerd op basis van uit zaden ontstane bomen die niet zijn geënt. Daarbij hebben ze de productiefste bomen gekozen die het best aan de omgeving waren aangepast en die een appel voortbrachten die uiterst geschikt was voor cider. De verschillende kenmerken van de variëteiten (zoet, bitterzoet, bitter, halfzuur, halfzuur, halfzuur-bitter, bitter-halfzuur, zuur, bitterzuur en zuurbitter) en alle daaruit ontstane mengsels verlenen aan de Asturische ciders hun bijzondere halfzure smaaknuances.
Het opnemen in de benaming van de twee productcategorieën (natuurlijke cider en cider) wordt bepaald door de bestaande kwaliteitsnorm in Spanje (O.M. 1/9/79) die de twee categorieën onderscheidt, op basis waarvan „cider” vervaardigd mag worden met toegevoegd exogeen koolzuurgas, dus ongeacht de herkomst ervan.
De twee categorieën cider die onder de benaming vallen gaan uit van „natuurlijke cider”, waarbij in het geval van „cider” het toevoegen van teruggewonnen CO2 uit het eigen fermenteringsproces toegestaan is (vandaar alleen endogeen koolzuurgas), en in kleine mate van suikerstroop. De grondstoffen, de verwerkingstechniek en de industriële installaties zijn nagenoeg hetzelfde, hoewel „natuurlijke cider” historisch gezien al veel langer bestaat; door technologische toevoegingen en onderzoek ontstonden al in de negentiende eeuw „ciders” met toegevoegd koolzuurgas.
De geografische naam „Asturië” is van oudsher verbonden met de vervaardiging en consumptie van cider in Spanje, aangezien dit het gebied is waar het grootste deel van de nationale ciderproductie vandaan komt.
4.6.3. De menselijke factor:
De cidersector genereert de op twee na grootste omzet in de agro-voedingssector van Asturië. Natuurlijk cider wordt geproduceerd in de traditionele perserijen en in Asturië zijn er 106 perserijen geteld met een commercieel oogmerk. In die perserijen heerst een sterke familietraditie, en ruim 60 % van die perserijen is zelfs geërfd. De meest voorkomende rechtsvorm is die van zelfstandig ondernemer en slechts 10 % van de bedrijven heeft de vorm van een Naamloze Vennootschap of Besloten Vennootschap. Wat de natuurlijke cider betreft, vertegenwoordigt de Asturische markt 93 % van het totaal. Wat de productie van cider betreft: deze concentreert zich in 10 bedrijven, en deze bodega's vertegenwoordigen 61 % van de totale omzet van de sector. De nationale markt consumeert 80 % van de productie en 13 tot 14 % is bestemd voor de export. De resterende 7 % wordt in de streek zelf geconsumeerd.
4.7 Controlestructuur:
Naam: |
Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida (DOP) „Sidra de Asturias”. |
||
Adres: |
|
||
Tel. |
(34) 985 89 32 08 |
||
Fax |
(34) 985 89 31 70 |
||
Email: |
info@sidradeasturias.es |
De „Consejo Regulador” voor de beschermde oorsprongsbenaming „Sidra de Asturias” voldoet aan de norm EN-45011.
4.8 Etikettering: Wat betreft de etikettering van cider en maatregelen om verwarring bij de consument te voorkomen, wordt aandacht geschonken aan het bepaalde in het Besluit van 1 augustus 1979 houdende regelgeving van cider en andere dranken die van appels worden gemaakt; in artikel 17 wordt verplicht gesteld dat op de flessen, tussen andere verplichte vermeldingen, de benaming „sidra” of „sidra natural” vermeld wordt.
Op de etiketten en contra-etiketten van de gebottelde ciders dient verplicht en goed zichtbaar de Beschermde Oorsprongsbenaming „Sidra de Asturias” vermeld te worden en de gegevens die in de van toepassing zijnde wetgeving zijn vastgesteld.
De consument maakt duidelijk onderscheid tussen de soort cider aan de hand van de presentatie, aangezien de sluiting van de fles verschillend is. Rekening houdend met het feit dat de druk in flessen voor „cider” groter is dan drie atmosfeer, is de manier van kurken uiteraard niet hetzelfde, evenmin als de glazen fles die de cider bevat.
In ieder geval is de B.O.B. „Sidra de Asturias” de vermelding die alle beschermde ciders op het etiket moeten dragen, die voldoen aan de normen van de Verordening voor goedgekeurd gebruik; en, bovendien is het, in overeenstemming met de algemene regelgeving inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen verplicht, de begrippen „sidra” of „sidra natural”, naargelang van het geval, te vermelden.
Alle verpakkingen die cider bevatten die onder de B.O.B. vallen, worden verzonden met een door de Regelgevende Raad verstrekt genummerd controle-etiket.
Etiketten die, om welke reden dan ook, tot verwarring bij de consument leiden, worden niet goedgekeurd. De Regelgevende Raad kan eveneens in eerdere instantie toegestane etiketten afwijzen.
4.9 Nationale eisen: Voor de Beschermde Oorsprongsbenaming „Sidra de Asturias” gelden de onderstaande wettelijke eisen.
— |
Corrección de errores en BOE de 21 de septiembre de 1979. (Correctie van fouten in het BOE van 21 september 1979) |
— |
Gewijzigd bij: |
— |
Orden de 27 de julio de 1984 (ver 2). (Besluit van 27 juli 1984 (ver 2)). |
— |
Orden de 24 de septiembre de 1985 (ver 3). (Besluit van 24 september 1985 (ver 3)). |
— |
Derogadas las especificaciones en cuanto a tolerancias admitidas del grado alcohólico establecidas en el artículo 17 por: Real Decreto 1045/1990 [ver I, 9]. (Afwijking van de in artikel 17 vastgestelde bepalingen inzake de toleranties met betrekking tot het alcoholgehalte (Koninklijk Besluit 1045/1990 [ver I, 9]). |
— |
Derogados los puntos 2o apartado A); 4o, 5o, 6o, 8o, 9o y 10o apartado B); y, 6o apartado C) del artículo 6o del capítulo III por: Real Decreto 145/1997 [ver VIII, 7]. (Afwijking van punt 2, onder A), de punten 4, 5, 6, 8 en 9, en punt 10, onder B); en van punt 6, onder C), van artikel 6 van hoofdstuk III (Koninklijk Besluit 145/1997 [ver VIII, 7]). |
(1) Europese Commissie, Directoraat-generaal Landbouw, Eenheid Kwaliteitsbeleid voor landbouwproducten — B-1049 Brussel.