52002PC0152

Voorstel voor een Beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Beschikking nr. 276/1999/EG tot vaststelling van een communautair meerjarenactieplan ter bevordering van een veiliger gebruik van internet door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud op mondiale netwerken /* COM/2002/0152 def. - COD 2002/0071 */

Publicatieblad Nr. 203 E van 27/08/2002 blz. 0006 - 0009


Voorstel voor een BESCHIKKING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Beschikking nr. 276/1999/EG tot vaststelling van een communautair meerjarenactieplan ter bevordering van een veiliger gebruik van internet door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud op mondiale netwerken

(door de Commissie ingediend)

TOELICHTING

Beschikking nr. 276/1999/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 januari 1999 (hierna "de beschikking" genoemd) tot vaststelling van een communautair meerjarenactieplan ter bevordering van een veiliger gebruik van internet door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud op mondiale netwerken (hierna "het actieplan" genoemd) werd vastgesteld voor een periode van vier jaar.

Overeenkomstig artikel 6, lid 4, van de beschikking heeft de Commissie bij het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's na twee jaar een evaluatierapport ingediend over de resultaten van de uitvoering van de in bijlage I van de beschikking opgenomen actiepunten.

De conclusies van de evaluatie vormden deels het basismateriaal voor een workshop over veiliger gebruik van nieuwe on-line technologieën, waarop vooraanstaande deskundigen op dit terrein zich hebben verdiept in de te verwachten toekomstige ontwikkeling van de kwesties waarop het actieplan betrekking heeft. Zij hebben een aantal aanbevelingen aan de Commissie gedaan.

De conclusies van het evaluatierapport en van de workshop kunnen als volgt worden samengevat:

- Door nieuwe on-line technologieën, nieuwe gebruikers en nieuwe gebruikspatronen ontstaan er nieuwe risico's en worden de bestaande risico's verhoogd, terwijl tegelijkertijd een zee van nieuwe mogelijkheden wordt ontsloten.

- Er is duidelijk behoefte aan coördinatie op het gebied van het veiliger gebruik van internet, zowel op nationaal als op Europees niveau. Er dient te worden gestreefd naar een hoge mate van decentralisatie door gebruik te maken van netwerken van nationale centra. De rol van alle betrokkenen, met name van het groeiende aantal aanbieders van inhoud in de verschillende sectoren, dient te worden versterkt. De Commissie dient te fungeren als gangmaker voor Europese en wereldwijde samenwerking. De samenwerking tussen de Gemeenschap en de kandidaat-lidstaten dient te worden verruimd.

- Er is meer tijd nodig voor acties om tot een betere netwerking te komen, om de doelstellingen van het actieplan te realiseren en om rekening te houden met nieuwe on-line technologieën.

Het actieplan dient daarom met een periode van twee jaar te worden verlengd (hierna "de tweede fase" genoemd). Het toepassingsgebied en de uitvoeringsmodaliteiten moeten worden aangepast teneinde rekening te houden met de ervaring en met nieuwe technologieën.

Behoefte aan coördinatie op Europees niveau

De behoefte aan coördinatie op Europees niveau komt tot uitdrukking in een aantal maatregelen:

Rol van de partners

Versterking van de rol van de inhoudindustrie en de media, uitbreiding van de samenwerking met door de overheid gesteunde instanties die op dit terrein actief zijn.

Projectstructuur

Vooruitgang in de richting van geïntegreerde netwerken met ingebouwde bewustmakings- en verspreidingsmechanismen en centrale toegangspunten, gecombineerd met nationale centra die samen het Safer Internet Forum vormen, gekoppeld aan een internationale Ronde Tafel.

Programmastructuur

Nauwere banden tussen actiepunten, bijvoorbeeld tussen klachtenlijnen en bewustmakingsactiviteiten, inhoudbeoordeling en zelfregulering

Inhoudelijke dekking

Het inhoudelijke toepassingsgebied, de bescherming van kinderen, zal worden uitgebreid met andere soorten illegale en schadelijke inhoud (racisme, geweld, enz.) en een betere bewustmaking van publiek omtrent kwesties zoals databescherming/privacy, netwerk- en informatieveiligheid en consumentenbescherming.

Technologische dekking

Het technologische toepassingsgebied zal worden verruimd met mobiele en breedbanddiensten (met name video), chatting en internet messaging services, on-line spelletjes, enz. De titel van de beschikking zal hiermee in overeenstemming worden gebracht.

Bijstelling van het budget en indicatieve verdeling van de middelen

Het budget dient te worden verhoogd om een verlenging met twee jaar mogelijk te maken. De indicatieve verdeling van de middelen over de verschillende actiepunten dient te worden aangepast aangezien de nieuwe prioriteiten en nieuwe methoden ook financiële implicaties hebben.

Geografische dekking, aanpassing van de lijst van kandidaat-lidstaten

Geleidelijke verbreding tot de kandidaat-lidstaten. De lijst van kandidaat-lidstaten die aan het actieplan kunnen deelnemen, dient te worden uitgebreid met Malta en Turkije, die kandidaat-lidstaat zijn geworden nadat de oorspronkelijke beschikking was vastgesteld. Verruiming van de samenwerking met derde landen en internationale organisaties.

In het licht van bovenstaande overwegingen stelt de Commissie voor dat het Europees Parlement en de Raad een beschikking vaststellen tot wijziging van Beschikking nr. 276/1999/EG tot vaststelling van een communautair meerjarenactieplan ter bevordering van een veiliger gebruik van internet door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud op mondiale netwerken.

2002/0071 (COD)

Voorstel voor een BESCHIKKING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Beschikking nr. 276/1999/EG tot vaststelling van een communautair meerjarenactieplan ter bevordering van een veiliger gebruik van internet door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud op mondiale netwerken

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, met name op artikel 153, lid 2,

Gezien het voorstel van de Commissie [1],

[1] PB C [...] van [...], blz. [...].

Gezien het advies van het Europees en Sociaal Comité [2],

[2] PB C [...] van [...], blz. [...].

Gezien het advies van het Comité van de Regio's [3],

[3] PB C [...] van [...], blz. [...].

Volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag [4],

[4] PB C [...] van [...], blz. [...].

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Beschikking nr. 276/1999/EG [5] werd vastgesteld voor een periode van vier jaar.

[5] PB L 33 van 6.2.1999, blz. 1.

(2) Overeenkomstig artikel 6, lid 4, van Beschikking nr. 276/1999/EG heeft de Commissie bij het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's een evaluatierapport [6] ingediend over de na twee jaar behaalde resultaten van de uitvoering van de in bijlage I van de beschikking opgenomen actiepunten.

[6] COM (2001) 690 van 23.11.2001

(3) De conclusies van de evaluatie vormden mede het basismateriaal voor een workshop over veiliger gebruik van nieuwe on-line technologieën, waarop vooraanstaande deskundigen op dit terrein zich hebben verdiept in de te verwachten ontwikkelingen ten aanzien van de kwesties waarop het bij Beschikking nr. 276/1999/EG vastgestelde actieplan (hierna "het actieplan" genoemd) betrekking heeft, en aanbevelingen aan de Commissie hebben gedaan.

(4) Door nieuwe on-line technologieën, nieuwe gebruikers en nieuwe gebruikspatronen ontstaan er nieuwe risico's en worden de bestaande risico's verhoogd, terwijl tegelijkertijd een zee van nieuwe mogelijkheden wordt ontsloten.

(5) Er is duidelijk behoefte aan coördinatie op het gebied van het veiliger gebruik van internet, zowel op nationaal als op Europees niveau. Er dient te worden gestreefd naar een hoge mate van decentralisatie door gebruik te maken van netwerken van nationale centra. De rol van alle betrokkenen, met name van het groeiende aantal aanbieders van inhoud in de verschillende sectoren, dient te worden versterkt. De Commissie dient te fungeren als gangmaker voor Europese en wereldwijde samenwerking. De samenwerking tussen de Gemeenschap en de kandidaat-lidstaten dient te worden verruimd.

(6) Er is meer tijd nodig voor acties teneinde tot een betere netwerking te komen, de doelstellingen van het actieplan te realiseren en rekening te houden met nieuwe on-line technologieën.

(7) Het financiële raamwerk, dat het voornaamste referentiepunt voor de Begrotingsautoriteit vormt tijdens de jaarlijkse begrotingsprocedure, moet dienovereenkomstig worden aangepast.

(8) De Commissie dient te worden verzocht een tweede rapport op te stellen over de na vier jaar behaalde resultaten van de uitvoering van de actiepunten, alsmede een eindrapport na afloop van het actieplan.

(9) De lijst van kandidaat-lidstaten die aan het actieplan mogen deelnemen dient te aangevuld met Malta en Turkije.

(10) Het actieplan dient te worden verlengd met een periode van twee jaar, welke als tweede fase zal worden beschouwd; teneinde specifieke voorzieningen te treffen voor de tweede fase, dienen de actiepunten te worden aangepast, rekening houdende met de ervaringen en de conclusies van het evaluatierapport.

(11) Beschikking nr. 276/1999/EG moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEBBEN DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

Beschikking nr. 276/1999/EG wordt als volgt gewijzigd:

(1) De titel wordt vervangen door:

"Beschikking nr. 276/1999/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 januari 1999 tot vaststelling van een communautair meerjarenactieplan ter bevordering van een veiliger gebruik van internet en nieuwe on-line technologieën door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud (eSafe)."

(2) Artikel 1, lid 2, wordt vervangen door:

"Het actieplan bestrijkt een periode van zes jaar, vanaf 1 januari 1999 tot en met 31 december 2004."

(3) Artikel 1, lid 3, eerste alinea, wordt vervangen door:

"Het financiële kader voor de uitvoering van het actieplan voor de periode van 1 januari 1999 tot en met 31 december 2004 wordt hierbij vastgesteld op 38,3 miljoen euro."

(4) Artikel 6, lid 4, wordt vervangen door:

"Na twee jaar, na vier jaar en aan het eind van de looptijd van het actieplan dient de Commissie, na bestudering door het in artikel 5 bedoelde comité, bij het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's een tevoren door het in artikel 5 bedoelde comité besproken evaluatierapport in over de resultaten van de uitvoering van het in artikel 2 bedoelde actieplan. De Commissie kan op basis van deze resultaten voorstellen doen om het actieplan bij te sturen."

(5) Artikel 7, lid 2, wordt vervangen door:

"2. Het actieplan staat open voor deelneming van kandidaat-lidstaten op de volgende grondslagen:

(a) // voor de kandidaat-lidstaten uit Midden- en Oost-Europa (LMOE): in overeenstemming met de voorwaarden die zijn vastgesteld in de Europa-overeenkomsten, in de aanvullende protocollen daarbij, en in de besluiten van de respectieve associatieraden;

(b) // Cyprus, Malta en Turkije, in overeenkomst met bilaterale overeenkomsten die nog moeten worden gesloten."

(6) Bijlage I wordt gewijzigd op de in bijlage I bij deze beschikking aangegeven wijze.

(7) Bijlage II wordt vervangen door de tekst van bijlage II bij deze beschikking.

Artikel 2

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, [...]

Voor het Europees Parlement Voor de Raad

De Voorzitter De Voorzitter

BIJLAGE I

Bijlage I bij Beschikking nr. 276/1999/EG wordt als volgt gewijzigd:

(1) Onder de titel Actiepunten wordt de volgende, derde alinea toegevoegd:

"Na de eerste fase, die de periode 1 januari 1999 - 31 december 2002 bestrijkt, wordt een tweede fase gestart, die de periode 1 januari 2003 - 31 december 2004 omvat. Daarbij zal worden voortgebouwd op de resultaten van de eerste fase, zij het met de nodige aanpassingen teneinde rekening te houden met de opgedane ervaring en de gevolgen van nieuwe technologie. Met name:

i. // zal het begrip veiliger gebruik worden uitgebreid tot nieuwe on-line technologieën, zoals de inhoud van mobiele en breedbandcommunicatie, on-line spelletjes, peer-to-peer uitwisseling van bestanden, tekst- en multimediaberichten en alle vormen van real-time communicatie zoals chatting en instant messaging;

ii. // zal actie worden ondernomen om ervoor te zorgen dat ook andere categorieën van illegale en schadelijke inhoud, waaronder racisme en geweld, worden bestreken;

iii. // zal worden getracht om de inhoudindustrie en de media een actievere rol te laten spelen en om de samenwerking met door de overheid gesteunde organisaties die op dit terrein actief zijn, te verruimen;

iv. // zal worden getracht om tot een betere netwerking te komen tussen de projectdeelnemers voor de verschillende actiepunten, met name op de gebieden klachtenlijnen, beoordeling van inhoud, zelfregulering en bewustmaking;

v. // zullen stappen worden genomen om de kandidaat-lidstaten bij lopende activiteiten en de uitwisseling van ervaringen en kennis te betrekken en om de samenwerking en coördinatie met soortgelijke activiteiten in derde landen en van internationale organisaties te verruimen."

(2) In punt 1.1. wordt de volgende, zesde alinea toegevoegd:

"In de tweede fase is het de bedoeling de doeltreffendheid van het netwerk nog verder te verbeteren, nauw samen te werken met bewustmakingsacties gericht op een veiliger internetgebruik, de richtsnoeren inzake beste praktijken aan te passen aan nieuwe technologie, de dekking van het netwerk in de lidstaten te vervolledigen, praktische hulp te bieden aan kandidaat-lidstaten die klachtenlijnen willen opzetten en de banden met klachtenlijnen buiten Europa aan te halen."

(3) In punt 1.2 wordt de volgende, vierde alinea toegevoegd:

"In de tweede fase zal meer advies en hulp worden geboden om de samenwerking op communautair niveau te waarborgen door netwerken van de relevante structuren in de lidstaten te creëren en door systematische herziening en rapportage van de relevante wetgevings- en regelgevingskwesties, om vergelijkbare beoordelingsmethodieken voor het zelfreguleringskader te helpen ontwikkelen, om zelfreguleringspraktijken te helpen afstemmen op nieuwe technologie door systematische informatie te verschaffen over relevante ontwikkelingen op het gebied van dergelijke technologie en de manier waarop zij wordt gebruikt, om praktische hulp te bieden aan kandidaat-lidstaten die zelfreguleringsinstanties willen opzetten en om de banden met zelfreguleringsinstanties buiten Europa aan te halen."

(4) In punt 2.1 wordt de volgende, zevende alinea toegevoegd:

"In de tweede fase zal nadruk worden gelegd op het evalueren van filtersoftware en -diensten (met name prestaties, bruikbaarheid, geschiktheid voor Europese markten en nieuwe vormen van digitale inhoud). De steunverlening aan de ontwikkeling van filtertechnologie zal in het kader van het onderzoekprogramma van de Gemeenschap in nauwe samenhang met activiteiten op het gebied van filtering binnen het actieplan worden voortgezet."

(5) In punt 2.2 wordt de volgende, derde alinea toegevoegd:

"In de tweede fase zal steun worden gegeven aan het bijeenbrengen van de industrie en de betrokken partners zoals inhoudleveranciers, regelgevings- en zelfreguleringsinstanties, software-ontwikkelaars en beoordelingsinstanties voor internetinhoud, en consumentenverenigingen, teneinde gunstige voorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling en toepassing van beoordelingssytemen die begrijpelijk en gemakkelijk toepasbaar zijn voor inhoudleveranciers en consumenten, die ouders en opvoeders de nodige informatie leveren om beslissingen te nemen conform hun culturele en linguïstische waarden en waarbij rekening wordt gehouden met de convergentie van telecommunicatie, audiovisuele media en informatietechnologie."

(6) Punt 3.2 wordt als volgt gewijzigd:

(a) De vierde alinea wordt vervangen door:

"Het doel van de steun van de Gemeenschap is te investeren in breed georiënteerde bewustmakingsactiviteiten en te zorgen voor algemene coördinatie en uitwisseling van ervaringen zodat lering kan worden getrokken uit de resultaten van de actie op permanente basis (bijvoorbeeld door aanpassing van het verspreide voorlichtingsmateriaal). Door van bestaande netwerken gebruik te maken zijn kostenbesparingen mogelijk, maar extra middelen zijn nodig om het relevante materiaal te produceren en de beoogde doelgroepen te bereiken."

(b) De volgende, vijfde alinea wordt toegevoegd:

"In de tweede fase zal steun worden gegeven aan de uitwisseling van beste praktijken op het gebied van opleiding in de nieuwe media door middel van een Europees netwerk voor bewustmaking ten aanzien van het veiliger gebruik van internet en nieuwe on-line technologieën, door middel van:

- een uitgebreid transnationaal depot (webportaal) voor relevant voorlichtings- en bewustmakingsmateriaal;

- toegepast sociologisch onderzoek naar het gebruik van nieuwe technologieën door kinderen waarbij alle belanghebbende partijen (onderwijs, officiële en vrijwilligersorganisaties op het gebied van kinderwelzijn, organisaties van ouders, industrie en rechtshandhavingsdiensten) zijn betrokken, teneinde nieuwe educatieve en technologische middelen te ontdekken die hun bescherming kunnen bieden.

Het netwerk zal ook technische ondersteuning bieden aan de kandidaat-lidstaten die bewustmakingsinitiatieven willen gaan ontplooien en zal de samenwerking met bewustmakingsactiviteiten buiten Europa verruimen."

(7) In punt 4.2 worden de tweede, derde en vierde alinea vervangen door:

"De Commissie zal daarom regelmatig seminars en workshops organiseren waarin op afzonderlijke thema's van het actieplan of een combinatie daarvan wordt ingegaan. Hieraan dient te worden deelgenomen door het bedrijfsleven, door gebruikers-, consumenten- en burgerrechtenorganisaties en door overheidsorganen die betrokken zijn bij de regelgeving voor het bedrijfsleven en bij de rechtshandhaving, alsmede door vooraanstaande deskundigen en onderzoekers. De Commissie zal trachten voor een zo breed mogelijk deelnemersveld uit de EER-landen, uit derde landen en van internationale organisaties te zorgen."

BIJLAGE II

INDICATIEVE VERDELING VAN DE UITGAVEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

FINANCIEEL MEMORANDUM

Beleidsgebied(en): Informatiemaatschappij

Activiteit(en): Inhoud en diensten van de informatiemaatschappij

1. BEGROTINGSPLAATS(EN) + OMSCHRIJVING(EN)

B5-821- Actie tegen illegale en schadelijke inhoud op internet

2. ALGEMENE CIJFERS

2.1 Totale toewijzing voor de actie (deel B): 13,3 miljoen EUR aan vastleggingskredieten

Met het voorstel wordt beoogd het huidige Actieplan voor een veiliger internet (25 miljoen euro voor vier jaar - 1999-2002) met twee jaar te verlengen.

Het voorgestelde budget voor de tweede fase bedraagt 13,3 miljoen euro voor twee jaar. Dit bedrag is gebaseerd op de huidige jaaruitgaven, zij het met aanpassing aan een gewijzigde verdeling van de acties (relatief hoger bedrag voor bewustmakingsactiviteiten), aan de extra kosten van praktische ondersteuning van de kandidaat-lidstaten en aan de hogere vergader- en reiskosten als gevolg van intensievere internationale contacten. Dit betekent dat de uitgaven in reële termen gelijk zijn, afgezien van een inflatie van 2% per jaar, en het bredere toepassingsgebied van de tweede fase kan worden bestreken dankzij schaalvoordelen (minder, maar grotere projecten) en een efficiency-verbetering.

2.2 Duur:

2003 tot en met 2004

2.3 Meerjarenraming van de uitgaven:

14,480 miljoen EUR

a) Tijdschema vastleggingskredieten/betalingskredieten (financiering uit de begroting) (zie punt 6.1.1)

in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

* Exclusief geplande betalingskredieten die voortvloeien uit vastleggingskredieten die tijdens het huidige actieplan 1999-2002 zijn aangegaan.

b) Technische en administratieve bijstand en ondersteuningsuitgaven (zie punt 6.1.2)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

c) Financiële gevolgen in verband met de personele middelen en andere huishoudelijke uitgaven (zie punten 7.2 en 7.3)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

2.4 Verenigbaarheid met de financiële programmering en de financiële vooruitzichten

- Voorstel verenigbaar met de bestaande financiële programmering

| | Dit voorstel vereist een herprogrammering van de betrokken rubriek van de financiële vooruitzichten,

| | inclusief, in voorkomend geval, een beroep op de bepalingen van het interinstitutioneel akkoord.

2.5 Financiële gevolgen voor de ontvangsten

- Geen enkele financiële implicatie (betreft technische aspecten in verband met de tenuitvoerlegging van een maatregel)

OF

| | Financiële gevolgen - Het effect op de ontvangsten is als volgt:

3. BEGROTINGSKENMERKEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

4. RECHTSGRONDSLAG

Artikel 153 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap

De voorgestelde beschikking verlengt de geldigheidsduur van Beschikking nr. 276/1999/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 januari 1999 tot vaststelling van een communautair meerjarenactieplan ter bevordering van een veiliger gebruik van internet door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud op mondiale netwerken [7] en legt de daaruit voortvloeiende wijzingen vast.

[7] PB L 33 van 6.2.1999, blz. 1.

5. BESCHRIJVING EN MOTIVERING

5.1. Doel van het communautaire optreden [8]

[8] Voor nadere informatie zie de evaluatie ex ante.

5.1.1 Doelstellingen

De algemene doelstellingen van het actieplan zijn het bevorderen van een veiliger gebruik van internet en nieuwe on-line technologieën door het bestrijden van illegale en schadelijke inhoud in een tweede fase.

De specifieke doelstellingen van de tweede fase zijn:

(1) gebruikers in staat stellen aangifte te doen van illegale inhoud, met een uitgebreid Europees netwerk van klachtenlijnen;

(2) de zelfregulering bevorderen en zorgen voor samenwerking op het niveau van de Gemeenschap;

(3) gebruikers in staat stellen schadelijke inhoud te mijden door het evalueren van filtersystemen en -diensten en door het stimuleren van een gebruikersvriendelijke beoordeling van internetinhoud;

(4) het besef van het belang van een veiliger internetgebruik verhogen door een Europees netwerk van bewustmakingsactiveiten op te zetten.

5.1.2. Maatregelen die in verband met de evaluatie ex ante zijn getroffen

Een uitvoerige evaluatie ex ante heeft plaatsgevonden op basis van een aantal inputs, waaronder de tussentijdse evaluatie van het actieplan, de resultaten van een workshop voor vooraanstaande deskundigen en informatie waar de Commissie over beschikt dankzij contacten met de belangrijkste spelers en uit openbaar toegankelijke bronnen.

5.2. Voorgenomen acties en wijze van financiering uit de begroting

a) Gebruikers in staat stellen aangifte te doen van illegale inhoud:

De doeltreffendheid van het netwerk nog verder verbeteren, nauw samenwerken met bewustmakingsacties gericht op een veiliger internetgebruik, de richtsnoeren inzake beste praktijken aanpassen aan nieuwe technologie, de dekking van het netwerk in de lidstaten vervolledigen, praktische hulp bieden aan kandidaat-lidstaten die klachtenlijnen willen opzetten en de banden met klachtenlijnen buiten Europa aanhalen.

b) Bevorderen van zelfregulering:

De samenwerking op communautair niveau bevorderen door netwerken van de relevante structuren in de lidstaten te creëren en door systematische herziening en rapportage van de relevante wetgevings- en regelgevingskwesties, systematische informatie verstrekken over relevante ontwikkelingen op het gebied van de technologie en de manier waarop zij wordt gebruikt, praktische hulp bieden aan de kandidaat-lidstaten die zelfreguleringsinstanties willen oprichten en de banden met zelfreguleringsinstanties buiten Europa aanhalen.

c) Gebruikers in staat stellen schadelijke inhoud te mijden:

Nadruk leggen op het evalueren van filtersoftware en -diensten (prestaties, bruikbaarheid, geschiktheid voor de Europese markten en nieuwe vormen van digitale inhoud). Voortzetten van de steun aan de ontwikkeling van filtertechnologie in het kader van het onderzoekprogramma van de Gemeenschap in nauwe samenhang met activiteiten op het gebied van filtering binnen het actieplan.

d) Bevorderen van de beoordeling van de gebruikersvriendelijkheid van inhoud:

Bijeenbrengen van de industrie en de betrokken partners zoals inhoudleveranciers, regelgevings- en zelfreguleringsinstanties, software-ontwikkelaars en beoordelingsinstanties voor internetinhoud, en consumentenverenigingen teneinde gunstige voorwaarden te scheppen voor de ontwikkeling en toepassing van beoordelingssytemen die begrijpelijk en gemakkelijk toepasbaar zijn voor inhoudleveranciers en consumenten, die ouders en onderwijzers de nodige informatie leveren om beslissingen te nemen conform hun culturele en linguïstische waarden en waarbij rekening wordt gehouden met de convergentie van telecommunicatie, audiovisuele media en informatietechnologie.

e) Het besef van het belang van een veiliger internetgebruik verhogen:

De uitwisseling van beste praktijken over onderwijs in de nieuwe media ondersteunen door het opzetten van een Europees netwerk voor de verbetering van het besef van het belang van een veiliger gebruik van internet en nieuwe on-line technologieën, ondersteund door een uitgebreid transnationaal depot (webportaal) voor voorlichtings- en bewustmakingsmateriaal en toegepast sociologisch onderzoek naar het gebruik van nieuwe technologieën door kinderen waarbij alle belanghebbende partijen (onderwijs, officiële en vrijwilligersorganisaties op het gebied van kinderwelzijn, organisaties van ouders, industrie en politiediensten) zijn betrokken, teneinde nieuwe educatieve en technologische middelen te ontdekken die hun bescherming kunnen bieden. Het netwerk zal ook de kandidaat-lidstaten die bewustmakingsinitiatieven willen gaan ontplooien praktische hulp bieden en zal de samenwerking met bewustmakingsactiviteiten buiten Europa verruimen.

5.3. Tenuitvoerlegging

De gekozen benadering berust op een betere netwerking en informatie-uitwisseling tussen degenen die op dit gebied actief zijn, uitgaande van de resultaten die al met het actieplan zijn bereikt. Bij de activiteiten zal rekening worden gehouden met het wereldwijde karakter van internet door het toepassingsgebied uit te breiden tot de kandidaat-lidstaten en de grote spelers in derde landen.

Gekozen is voor een combinatie van instrumenten, namelijk projecten voor gezamenlijke rekening, waaraan door diverse partners moet worden deelgenomen, en voor 100% gefinancierde projecten, doorgaans dienstverleningscontracten voor bepaalde taken waarvoor specialistische vaardigheden en logistieke steun noodzakelijk zijn.

Een essentieel onderdeel van de netwerkingsactiviteiten zijn gewone vergaderingen die zelfs in het tijdperk van de informatiemaatschappij nog onmisbaar zijn. Voor de contacten en de verspreiding van informatie tussen vergaderingen door zal van elektronische communicatie gebruik worden gemaakt. De begrotingsautoriteit zal worden verzocht in een reactie te bevestigen dat conferenties, seminars en vergaderingen van deskundigen, ook als zij door de Commissie worden georganiseerd en ten laste komen van het budget voor het actieplan (i.e. exclusief vergaderingen van het programmacomité), moeten worden behandeld als beleidsuitgaven in plaats van als huishoudelijke uitgaven.

6. FINANCIËLE GEVOLGEN

6.1 Totale financiële gevolgen voor deel B (voor de gehele programmeringsperiode)

6.1.1. Financiering

Vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

6.1.2. Technische en administratieve bijstand, ondersteuningsuitgaven en IT-uitgaven (vastleggingskredieten)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

6.2. Berekening van de kosten per overwogen maatregel in deel B voor 2003

Vastleggingskredieten in miljoen EUR (tot op 3 decimalen nauwkeurig)

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

7. GEVOLGEN VOOR HET PERSONEELSBESTAND EN DE ADMINISTRATIEVE UITGAVEN

7.1. Gevolgen voor de personele middelen

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Dit cijfer kan later nog worden gewijzigd op grond van een nauwkeurigere schatting van de bestaande middelen die voor de tenuitvoerlegging van de in deze mededeling beschreven acties noodzakelijk zijn.

7.2. Algemene financiële gevolgen in verband met de personele middelen

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

7.3 Andere huishoudelijke uitgaven die uit de actie voortvloeien

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

De bedragen stemmen overeen met de totale uitgaven gedurende 12 maanden.

I. Jaartotaal (7.2 + 7.3)

II. Duur van de actie

III. Totale kosten van de actie (I x II) // 590.500 EUR

2 jaar

1.181.000 EUR

8. TOEZICHT EN EVALUATIE

8.1. Follow-upsysteem

Zowel op programma- als op projectniveau is een reeks prestatie-indicatoren vastgesteld voor de evaluatie ex ante van de verschillende niveaus van doelstellingen en activiteiten. Deze zullen worden vergeleken met de beginwaarden die vòòr de start van het programma zijn bepaald.

8.2. Procedure en periodiciteit van de voorgeschreven evaluatie

De Commissie zal verslag uitbrengen aan de Europese Raad en het Europees Parlement over de vooruitgang die aan het einde van 2002 en aan het einde van 2004 zal zijn geboekt. Er zullen twee evaluatierapporten worden opgesteld in de tweede fase, in beide gevallen door een contractant die op basis van een open aanbesteding zal worden geselecteerd op basis van de regels voor overheidsopdrachten die worden toegepast om:

- te voldoen aan de verantwoordingsplicht, met nadruk op de voltooiing van de doelstellingen van het actieplan, de effecten en kostenefficiëntie ervan, gericht op een breed doelpubliek van niet-deskundigen die tot de belangrijkste betrokken partijen behoren;

- de actie aan te passen aan nieuwe behoeften en omstandigheden, voornamelijk ten behoeve van de beheerders van de actie;

- bij te dragen tot toekomstige beslissingen over het ontwikkelen en uitvoeren van maatregelen van soortgelijke aard, zoals het bredere initiatief ten aanzien van de inhoud van internet en nieuwe on-line media.

De met de evaluatie belaste contractanten zullen zich bij hun werkzaamheden baseren op de resultaten die door de waarnemingsposten voor regelgeving en technologie zijn behaald in het kader van actielijn 1.

9. MAATREGELEN TEGEN FRAUDE

In het kader van dit programma gefinancierde activiteiten worden onderworpen aan de controle en het toezicht van de relevante instellingen, zoals OLAF en de Rekenkamer, zowel vanuit Brussel als ter plekke. Een door de Commissie aangestelde externe controleur kan worden belast met de controle van de rekeningen en uitgavenstaten.