51999DC0630

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, De Europese Centrale Bank en het Economisch en Sociaal Comité - Actieplan voor financiële diensten - Voortgangsverslag /* COM/99/0630 def. */


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, DE EUROPESE CENTRALE BANK EN HET ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE - ACTIEPLAN VOOR FINANCIËLE DIENSTEN VOORTGANGSVERSLAG

ACTIEPLAN VOOR FINANCIËLE DIENSTEN

Voortgangsverslag

Inleiding

De Europese Raad van Keulen en het Europees Parlement hebben de inhoud van het actieplan voor financiële diensten onderschreven en het spoedeisende karakter ervan erkend [1]. Het Actieplan geeft een overzicht van de werkzaamheden die moeten worden verricht om alle voordelen van de euro te realiseren en de stabiliteit en het concurrentievermogen van de financiële markten van de EU op duurzame wijze te verzekeren. De Raad heeft de Commissie opdracht gegeven regelmatig verslag uit te brengen over de geboekte vooruitgang en vóór het einde van 1999 een eerste verslag te presenteren. Dit eerste verslag van de Raad aan het Europees Parlement geeft de vorderingen van de eerste zes maanden (tot 10 oktober) weer sinds de goedkeuring van het Actieplan. Gelet op het korte tijdpad sinds de goedkeuring van het Aktieplan is dit rapport met name gericht op de voortgang op wetgevend terrein. In bijlage is een gedetailleerd overzicht van de afzonderlijke actiepunten opgenomen. Het tweede voortgangsverslag zal medio-2000 worden voorgelegd aan de ECOFIN-Raad en het Europees Parlement: het zal met name een oordeel bevatten omtrent de voortgang, richting en de resultaten van de integratie van de EU financiële diensten sector, alsmede de bijdrage er van tot groei en werkgelegenheid in de EU.

[1] Financiële diensten - Tenuitvoerlegging van het kader voor financiële markten: een actieplan. Mededeling van de Commissie van 11.05.1999-COM(1999)232.

Mechanismen en proces

Voor de tenuitvoerlegging van het Actieplan zijn de mechanismen van essentieel belang. Gedurende de afgelopen zes maanden heeft de Commissie, in overeenstemming met de voorstellen van het Actieplan, de volgende structuren in het leven geroepen.

· De werkgroep voor het beleid inzake financiële dienstverlening (FSPG), bestaande uit de persoonlijk vertegenwoordigers van de ministers van Economie en Financiën, fungeert net als in het verleden als forum voor het bereiken van consensus tussen de nationale ministeries die betrokken zijn bij de wetgeving inzake financiële diensten. Sinds de goedkeuring van het Actieplan is de Stuurgroep twee maal bijeengekomen en de groep heeft de Commissie bijgestaan bij het volgen van de vorderingen en het opstellen van dit verslag.

· Er hebben informele besprekingen plaatsgevonden met vertegenwoordigers van het Europees Parlement om het mogelijk te maken in een vroeg stadium met parlementsleden te overleggen over de voornaamste beleidslijnen.

· Representatieve instanties binnen de EU hebben lijsten van deskundigen ingediend die de Commissie kunnen bijstaan bij de beoordeling van bepaalde implicaties van technische onderdelen van het Actieplan. Deze zogenaamde "forumgroepen", bestaande uit marktdeskundigen, buigen zich in eerste instantie over aangelegenheden die verband houden met het manipuleren van de markt; aanpassing van de richtlijn inzake beleggingsdiensten; onderpand; vereisten inzake informatieverstrekking over financiële dienstverlening aan de consument en de verschillen tussen de nationale wetgevingen die een belemmering vormen voor het grensoverschrijdend aanbieden van financiële diensten. In de toekomst worden mogelijk andere van dergelijke groepen in het leven geroepen.

Vooruitgang bij de tenuitvoerlegging van het Actieplan

Het Aktieplan stelt een aanzienlijke uitdaging voor alle instellingen in de EU. Een zware en doorlopende inzet is vereist indien de korte tijdslimieten worden gehaald die door de snel veranderende financiële diensten sector worden opgelegd. De Commissie heeft onlangs een mededeling over de implementatie van het Aktieplan voor Risikodragend Kapitaal gepresenteerd. De Commissie heeft reeds haar mededeling over pensioenfondsen doen uitgaan en haar goedkeuring gehecht aan een voorstel voor een richtlijn tot wijziging van de witwasrichtlijn. Met betrekking tot de wholesalemarkten zijn goede vorderingen geboekt met de werkzaamheden binnen het forum van Europese effectentoezichthouders's (FESCO), het Contactcomité jaarrekeningenrichtlijnen om het tijdschema van het Actieplan te halen. De Commissie zal haar eigen inspanningen het terrein van de jaarverslaglegging opvoeren en zal voorstellen presenteren om de samenwerking tussen toezichthouders op de effektenbeursen te versterken.Ook de vooruitgang bij de verwezenlijking van open en veilige retailmarkten is bevredigend. Binnen de Raad en het Europees Parlement worden de besprekingen over het voorstel inzake afstandsverkoop van financiële diensten voortgezet. De voorbereiding van een wetsvoorstel inzake verzekeringstussenpersonen verloopt zoals gepland, evenals de werkzaamheden met betrekking tot een aantal mededelingen (informatieverstrekking aan de consumenten, verzekeringen) en een groenboek over elektronische handel voor financiële diensten. Ook op het gebied van voorschriften inzake prudentieel toezicht zijn goede vorderingen geboekt. Het voorstel voor een richtlijn betreffende E-geld is in behandeling bij de Raad en het Europees Parlement. De herziening van de kapitaalvereisten voor banken in samenwerking met het Bazels Comité voor bankentoezicht van de G10, de solvabiliteitsvereisten voor verzekeraars en de regels voor het toezicht op financiële conglomeraten verlopen alle zoals gepland. De Commissie staat op punt om een aanbeveling inzake de informatieverstrekking over financiële instrumenten goed te keuren. Tenslotte worden de werkzaamheden met betrekking tot de bredere voorwaarden voor een interne markt voor financiële diensten voortgezet op het terrein van de direkte belastingen. Het overleg in de Raad inzake het Commissievoorstel voor een minimumbelasting op spaartegoeden vordert gestaag en er wordt gehoopt op een politieke overeenstemming tussen de lidstaten voor het einde van het jaar. Hetzelfde geldt, mutatis mutandis, voorhet werk in de Raadswerkgroep voor de implementatie van een Gedragscode op het terrein van bedrijfsbelastingen. Ten vervolge op se eerste vruchtbare discussies, onder andere in de Werkgroep voor Belastingbeleid, wordt het werk aan de belasting op aanvullende pensioenen en op financiële diensten in het algemeen als een prioritiet voortgezet in het jaar 2000. Een Commissievoorstel op het terrein van aanvullende pensioenen is reeds in voorbereiding.

&. Maar de inspanningen moeten worden geïntensiveerd

Een voortdurende inspanning van alle instellingen is vereist om tegemoet te komen aan de druk om voortuitgang te boeken. Tevens is er in het Aktieplan bij het Europees Parlement en de Raad op aangedrongen alles in het werk te stellen om de afzonderlijke wetgevingsmaatregelen zo snel mogelijk goed te keuren en ten uitvoer te leggen. Om de vastgestelde ambitieuze deadlines halen, is het noodzakelijk dat alle instellingen en betrokkenen blijk geven van duidelijke politieke bereidheid en over de vereiste middelen beschikken. Met name op de volgende terreinen is sprake van onvoldoende vooruitgang:

( Er is nog altijd geen politieke overeenstemming bereikt binnen de Raad over het voorstel voor een Richtlijn inzake openbare aanbiedingen, die de definitieve goedkeuring ervan mogelijk zou maken. Het voornaamste struikelblok blijft de noodzaak een voor Spanje en het Verenigd Koninkrijk aanvaardbare oplossing te vinden met betrekking tot de status van Gibraltar in het voorstel.

( De voorgestelde richtlijn betreffende de Sanering en liquidatie van banken is in 1985 ingediend bij de Raad en het Europees Parlement. Het gebrek aan vooruitgang wordt veroorzaakt door de noodzaak een voor Spanje en het Verenigd Koninkrijk aanvaardbare oplossing te vinden voor de toepassing van de sanerings- en liquidatieprocedures in Gibraltar.

( Ondanks voordurende politieke inspanningen op het allerhoogste niveau is er weinig vooruitgang geboekt met het statuut van de Europese vennootschap hetgeen gevolgen heeft gehad voor twee andere voorstellen op het gebied van het vennootschapsrecht (Tiende Richtlijn Vennootschapsricht en de Veertiende Richtlijn Vennootschapsrecht).

( Bij de voorbereiding van een Aanbeveling van de Commissie over de informatieverstrekking aan consumenten zou moeten worden uitgegaan van de vorderingen in het bedrijfsleven met de ontwikkeling van beproefde methodes. Vertragingen in het bedrijfstak worden wellicht binnenkort opgelost. De Commissie heeft voorts een forum van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en van consumenten in het leven geroepen om vooruitgang te boeken.

( De Mededelingen van de Commissie over Betalingen in de interne markt en Fraude en vervalsing in betalingssystemen zullen vóór het einde van het jaar worden gepresenteerd. De korte vertraging bij hun goedkeuring is het gevolg van administratieve redenen die samenhangen met de wisseling van de Commissie gedurende de zomer.

Algehele evaluatie:

Het actieplan voor financiële diensten heeft de urgentie en het momentum aangewakkerd om een interne markt voor financiële diensten te verwezenlijken. Op het hoogste politieke niveau bestaat er een gemeenschappelijk begrip omtrent wat er op het spel staat - een kans om moderne en efficiente financiële markten ten dienste te stellen aan Europese ondernemingen, beleggers en spaarders. De eerste zes maanden sedert de goedkeuring van het actieplan door de Europese raad van Keulen heeft een kleine maar duidelijke voortgang waargenomen voor wat betreft:

· het grondwerk voor specifieke initiatieven in het actieplan en de mobilisatie van de input van deelnemers in de markt en andere belangrijke belanghebbenden (consumenten, gebruikers);

· onderhandeling en aanvaarding van wetgeving: de Raad en het Parlement hebben hun inspanningen geïntensiveerd voor een aantal voorstellen, waarvan sommige het onderwerp zijn van een langslepende impasse. Deze inspanningen hebben niet in alle gevallen resultaat opgeleverd, maar met een blijvende inzet kunnen een aantal belangrijke voorstellen tot afronding worden gebracht, zoals de 13e Richtlijn Vennootschapsrecht en de liquidatie van verzekeringsondernemingen. Het gebrek aan een oplossing voor twee Lidstaten (het VK en Spanje) over direkte of indirekte verwijzingen naar Gibraltar of haar status een belangrijke struikelblok gebleken in de politieke voortgang van belangrijke wetgevende voorstellen. Het voortduren van deze impasse heeft aanzienlijke gevolgen voor de totstandkoming van een interne markt voor financiële diensten. Het valt te hopen dat de twee betrokken Lidstaten overeenstemming zullen kunnen bereiken over praktische oplossingen om de huidige impasse te doorbreken.

De komende zes maanden dienen de Commissiediensten nog een reeks van belangrijke initiatieven in te dienen overeenkomstig het tijdpad in het actieplan (pensioenfondsen, Groenboek over de Richtlijn Beleggingsdiensten, modernisatie van de jaarverslagleggingsstrategie, Groenboek over E-Commerce). In aanvulling op het voorbereiden van specifieke initiatieven onder het actieplan dient de EU haar strategie bij te stellen in het licht van de versnelde veranderingen in financiële markten. De komende maanden zullen de gesprekken in de FSPG en andere gremia zich toespitsen op de volgende terreinen:

· de handel in aandelen in de EU, waar met name uitgevende partijen de mogelijkheid dienen te hebben om op EU-basis kapitaal aan te trekken. Dit vereist gezamenlijke actie op de vraagzijde (markttransparentie, informatie) en de aanbodzijde (duidelijke overeenstemming over geautorisserde aktiviteiten, produkten en intermediairs en een goede samenwerking op het terrein van het toezicht);

· de opkomst van grensoverschrijdende financiële conglomeraten als een blijvende ontwikkeling in het EU financiële systeem, hetgeen vragen oproept over het raamwerk van EU regelgeving en toezicht;

· het potentieel van E-commerce aktiviteiten in financiële diensten gereed maken voor een systeem dat effektieve waarborgen voor de consumenten biedt.

BIJLAGE

Vorderingen met het Actieplan voor Financiële diensten

Deze bijlage biedt een eerste overzicht van de vorderingen die zijn geboekt met de maatregelen van het Actieplan voor Financiële diensten (COM(1999) 232). De verslagdatum is 10 oktober 1999. Een sterretje (() betekent dat een specifieke maatregel met succes is uitgevoerd. Een plusteken (() geeft aan dat bij de verwezenlijking van de desbetreffende doelstelling van het Actieplan enige vordering is geboekt. Een minteken (-) duidt op teleurstellende vorderingen.

De tabel bevat een samenvatting van de huidige situatie en het oordeel van de Commissie over de mate waarin de instellingen van de Gemeenschap en de lidstaten erin slagen de doelstellingen van het actieplan te verwezenlijken. Waar van toepassing zijn in de laatste kolom verdere opmerkingen opgenomen, met name met betrekking tot de volgende stappen die moeten worden ondernomen.

STRATEGIsche doelstelling 1: een eengemaakte Wholesalemarkt in de EU

Vergemakkelijken van het aantrekken van kapitaal in de hele EU

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Totstandbrenging van een gemeenschappelijk rechtskader voor geïntegreerde effecten- en derivatenmarkten

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Naar één enkel stel financiële verslagen voor beursgenoteerde ondernemingen

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Beheersen van het systeemrisico bij de afwikkeling van eTTTABLEffectentransacties

Naar een veilige en transparante omgeving voor grensoverschrijdende herstructurering

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Een goed functionerende interne markt voor beleggers

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STRATEGISCHE DOELSTELLING 2: OPEN EN VEILIGE RETAILMARKTEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STRATEGISCHE DOELSTELLING 3: MODERNE PRUDENTIËLE REGELS EN CONTROLE

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

ALGEMENE DOELSTELLING: VERBREDING VOORWAARDEN VOOR OPTIMALE

INTERNE FINANCIËLE MARKT

>RUIMTE VOOR DE TABEL>