31.3.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 87/145


GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/573 VAN DE COMMISSIE

van 6 juni 2016

tot aanvulling van Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad betreffende markten voor financiële instrumenten ten aanzien van technische reguleringsnormen met betrekking tot vereisten om voor billijke en niet-discriminerende colocatiediensten en vergoedingsstructuren te zorgen

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van Richtlijn 2002/92/EG en Richtlijn 2011/61/EU (1), en met name artikel 48, lid 12, onder d),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Het is belangrijk gedetailleerde technische reguleringsnormen vast te stellen om duidelijk aan te geven onder welke voorwaarden door handelsplatformen gebruikte colocatie- en vergoedingsstructuren als billijk en niet-discriminerend kunnen worden beschouwd.

(2)

Richtlijn 2014/65/EU breidt de vereisten met betrekking tot colocatie- en vergoedingsstructuren tot multilaterale handelsfaciliteiten en georganiseerde handelsfaciliteiten uit. Derhalve is het belangrijk ervoor te zorgen dat die platformen eveneens binnen het toepassingsgebied van deze verordening vallen.

(3)

Om voor geharmoniseerde voorwaarden te zorgen, moeten gemeenschappelijke vereisten gelden voor alle types colocatiediensten en voor handelsplatformen die hun eigen datacentra organiseren of die gebruikmaken van datacentra die eigendom zijn van of beheerd worden door derden.

(4)

Handelsplatformen moeten hun commercieel beleid met betrekking tot colocatie kunnen bepalen en kunnen bepalen aan welke types marktdeelnemers zij toegang tot die diensten willen verlenen op voorwaarde dat hun commercieel beleid op objectieve, transparante en niet-discriminerende criteria is gebaseerd. Handelsplatformen mogen niet worden verplicht hun colocatiecapaciteit uit te breiden buiten de grenzen van de beschikbare ruimte-, stroom-, koeling- en soortgelijke voorzieningen en moeten vrij kunnen beslissen of zij hun colocatieruimte al dan niet uitbreiden.

(5)

Billijke en niet-discriminerende colocatiediensten en vergoedingsstructuren vereisen een voldoende mate van transparantie om ervoor te zorgen dat de verplichtingen geregeld in Richtlijn 2014/65/EU niet worden ontweken. Handelsplatformen moeten derhalve gebruikmaken van objectieve criteria bij het bepalen van kortingen, incentives en negatieve incentives.

(6)

Vergoedingsstructuren die bijdragen tot voorwaarden welke leiden tot onordelijke handelsvoorwaarden door het aanmoedigen van intensieve handel en die tot gespannen marktinfrastructuren kunnen leiden, moeten worden verboden. Kwantumkortingen moeten derhalve worden toegestaan op voorwaarde dat zij, als prijsdifferentiatiesysteem, gebaseerd zijn op het totale handelsvolume, het totale aantal transacties of de gecumuleerde transactievergoedingen die gegenereerd worden door één lid waarbij alleen marginale transacties die worden uitgevoerd na het bereiken van de drempel tegen een verlaagde prijs worden uitgevoerd.

(7)

Om redenen van consistentie en om voor de soepele werking van de financiële markten te zorgen, is het noodzakelijk dat de in deze verordening vastgestelde bepalingen en de gerelateerde nationale bepalingen tot omzetting van Richtlijn 2014/65/EU vanaf dezelfde datum van toepassing zijn.

(8)

Deze verordening is gebaseerd op de ontwerpen van technische reguleringsnormen die de Europese Autoriteit voor effecten en markten aan de Commissie heeft voorgelegd.

(9)

De Europese Autoriteit voor effecten en markten heeft openbare publieksraadplegingen gehouden over de ontwerpen van technische reguleringsnormen waarop deze verordening is gebaseerd, de potentiële hieraan gerelateerde kosten en baten geanalyseerd en het advies van de Stakeholdergroep effecten en markten ingewonnen, die bij artikel 37 van Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad (2) is opgericht,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Billijke en niet-discriminerende colocatiediensten

1.   Handelsplatformen die colocatiediensten aanbieden, zorgen er, binnen de grenzen van de beschikbare ruimte-, stroom-, koeling- en soortgelijke voorzieningen, voor dat dergelijke diensten op een billijke en niet-discriminerende wijze als geregeld in de leden 2, 3 en 4 worden aangeboden met betrekking tot het volgende:

a)

datacentra die zij in eigendom hebben en beheren;

b)

datacentra die zij in eigendom hebben die door een door hen geselecteerde derde worden beheerd;

c)

datacentra die eigendom zijn van en beheerd worden door een derde waarmee het handelsplatform een uitbestedingsovereenkomst heeft voor de organisatie van de uitvoeringsinfrastructuur van het handelsplatform alsook de proximity-toegang ertoe;

d)

proximity hosting-diensten die eigendom zijn van en beheerd worden door een derde met een contractuele overeenkomst met een handelsplatform.

2.   Handelsplatformen bieden alle gebruikers die zich op dezelfde colocatiediensten geabonneerd hebben onder dezelfde voorwaarden toegang aan tot hun net, inclusief wat betreft ruimte-, stroom- en koelingvoorziening, kabellengte, toegang tot gegevens, marktconnectiviteit, technologie, technische ondersteuning en types berichtenverkeer.

3.   Handelsplatformen zetten alle redelijke stappen om alle verbindingen en latentiemetingen te monitoren om te zorgen voor de niet-discriminerende behandeling van alle gebruikers van colocatiediensten die over hetzelfde type latentietoegang beschikken.

4.   Handelsplatformen stellen afzonderlijke colocatiediensten beschikbaar, zonder enige verplichting tot aankoop van gebundelde diensten.

Artikel 2

Transparantie bij het aanbieden van colocatiediensten

Handelsplatformen publiceren op hun website de volgende informatie over hun colocatiediensten:

a)

een lijst van de aangeboden diensten met informatie over ruimte-, stroom- en koelingvoorziening, kabellengte, toegang tot gegevens, marktconnectiviteit, technologie, technische ondersteuning, types berichten, telecommunicatie en gerelateerde producten en diensten;

b)

de vergoedingsstructuur voor elke dienst waarvan sprake in artikel 3, lid 2;

c)

de voorwaarden voor toegang tot de dienst, met inbegrip van IT-vereisten en operationele regelingen;

d)

de verschillende types latentie van beschikbare toegang;

e)

de procedure om colocatieruimte toe te wijzen;

f)

de vereisten met betrekking tot derde aanbieders van colocatiediensten, indien van toepassing.

Artikel 3

Billijke en niet-discriminerende vergoedingen

1.   Handelsplatformen brengen dezelfde vergoeding in rekening en bieden dezelfde voorwaarden aan voor alle gebruikers van hetzelfde type diensten op basis van objectieve criteria. Handelsplatformen stellen alleen verschillende vergoedingsstructuren voor hetzelfde type diensten in indien die vergoedingsstructuren gebaseerd zijn op niet-discriminerende, meetbare en objectieve criteria met betrekking tot:

a)

het totale verhandelde volume, de aantallen transacties of de gecumuleerde transactievergoedingen;

b)

de door het handelsplatform aangeboden diensten of dienstenpakketten;

c)

het gevraagde bereik of toepassingsgebied;

d)

het verschaffen van liquiditeit in overeenstemming met artikel 48, lid 2, van Richtlijn 2014/65/EU of in een hoedanigheid van marketmaker als omschreven in artikel 4, lid 1, punt 7, van Richtlijn 2014/65/EU.

2.   Handelsplatformen zorgen ervoor dat hun vergoedingsstructuur voldoende gedetailleerd is zodat gebruikers de te betalen vergoedingen op basis van ten minste de volgende elementen kunnen voorspellen:

a)

de diensten die aangerekend worden, met inbegrip van de activiteit die aanleiding geeft tot de vergoeding;

b)

de vergoeding voor elke dienst, waarbij vermeld wordt of de vergoeding vast of variabel is;

c)

kortingen, incentives of negatieve incentives.

3.   Handelsplatformen stellen afzonderlijke diensten beschikbaar zonder bundeling met andere diensten.

Artikel 4

Transparantie van vergoedingsstructuren

Handelsplatformen maken in één uitvoerig en publiek toegankelijk document op hun website de objectieve criteria bekend voor het instellen van hun vergoedingen en vergoedingsstructuren en andere voorwaarden geregeld in artikel 3, alsmede uitvoeringsvergoedingen, nevenvergoedingen, kortingen, incentives en negatieve incentives.

Artikel 5

Verboden vergoedingsstructuren

Handelsplatformen bieden hun leden, deelnemers of cliënten geen vergoedingsstructuur aan waarbij, zodra hun transacties een bepaalde drempel overschrijden, voor al hun transacties gedurende een bepaalde periode een lagere vergoeding geldt, met inbegrip van die transacties welke vóór het bereiken van die drempel zijn uitgevoerd.

Artikel 6

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 3 januari 2018.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 6 juni 2016.

Voor de Commissie

De voorzitter

Jean-Claude JUNCKER


(1)  PB L 173 van 12.6.2014, blz. 349.

(2)  Verordening (EU) nr. 1095/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor effecten en markten), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/77/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 84).