17.6.2016   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 160/50


UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2016/963 VAN DE COMMISSIE

van 16 juni 2016

tot wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 met betrekking tot de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad van 14 december 2005 betreffende de vaststelling van een communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod binnen de Gemeenschap is opgelegd en het informeren van reizigers over de identiteit van de exploiterende luchtvaartmaatschappij, en tot intrekking van artikel 9 van Richtlijn 2004/36/EG (1), en met name artikel 4, lid 2,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie (2) is de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 bedoelde lijst opgesteld van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

(2)

Overeenkomstig artikel 4, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2111/2005 hebben een aantal lidstaten en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (het EASA) de Commissie in kennis gesteld van informatie die van belang is voor de actualisering van die lijst. Er is ook relevante informatie meegedeeld door derde landen en internationale organisaties. Op basis van die informatie moet de lijst worden geactualiseerd.

(3)

De Commissie heeft alle betrokken luchtvaartmaatschappijen, hetzij rechtstreeks, hetzij via de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving van de regelgeving door die maatschappijen, in kennis gesteld van de essentiële feiten en overwegingen die aan de basis liggen van haar beslissing om aan deze luchtvaartmaatschappijen een exploitatieverbod op te leggen in de Unie of om de voorwaarden te wijzigen van een exploitatieverbod voor een luchtvaartmaatschappij op de lijst.

(4)

De Commissie heeft de betrokken luchtvaartmaatschappijen de gelegenheid geboden om de door de lidstaten ingediende documenten te raadplegen, om schriftelijke opmerkingen in te dienen en om een mondelinge uiteenzetting te geven aan de Commissie en aan het bij Verordening (EEG) nr. 3922/1991 van de Raad (3) opgerichte Comité inzake veiligheid van de luchtvaart.

(5)

Het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart heeft van de Commissie nieuwe informatie ontvangen over het gezamenlijk overleg dat in het kader van Verordening (EG) nr. 2111/2005 en Verordening (EG) nr. 473/2006 van de Commissie (4) aan de gang is met de bevoegde autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen van Angola, Botswana, Georgië, de Republiek Guinea, India, Indonesië, Iran, Kazachstan, Madagaskar, Mozambique, Sudan, Taiwan, Thailand en Zambia. De Commissie heeft aan dat comité ook informatie verstrekt over de situatie in Afghanistan, Irak, de Kirgizië, Libanon, Nepal, Pakistan, Oekraïne en Zimbabwe en over het technische overleg met de Russische Federatie.

(6)

Het EASA heeft aan de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart de resultaten voorgesteld van de analyse van de auditverslagen die de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) in het kader van haar Universal Safety Oversight Audit Programme heeft uitgevoerd. In deze context werden de lidstaten verzocht prioriteit te geven aan platforminspecties van luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn in landen waarvoor de ICAO Significant Safety Concerns (SSC) heeft vastgesteld of waarvoor het EASA heeft geconcludeerd dat het systeem voor toezicht op de veiligheid belangrijke tekortkomingen vertoont. In aanvulling op het overleg van de Commissie in het kader van Verordening (EG) nr. 2111/2005 maakt dergelijke prioritering bij platforminspecties het mogelijk om nadere informatie te verkrijgen over de veiligheidsprestaties van de in die landen geregistreerde luchtvaartmaatschappijen.

(7)

Het EASA heeft de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart op ook de hoogte gebracht van de resultaten van de analyse van platforminspecties die zijn uitgevoerd in het kader van het SAFA-programma (Safety Assessment of Foreign Aircraft programme), overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 van de Commissie (5).

(8)

Het EASA heeft de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart voorts informatie verstrekt over de technischebijstandsprojecten die het heeft uitgevoerd in landen waartegen maatregelen zijn genomen of die onder toezicht staan op grond van Verordening (EG) nr. 2111/2005. Het EASA heeft informatie verstrekt over de plannen en verzoeken om verdere technische bijstand en samenwerking, teneinde de administratieve en technische capaciteiten van burgerluchtvaartautoriteiten te verbeteren, zodat hulp kan worden geboden bij het oplossen van alle gevallen van niet-naleving van toepasselijke internationale normen voor de burgerluchtvaart. De lidstaten werden verzocht om op bilaterale basis antwoord te geven op die verzoeken, in overleg met de Commissie en het EASA. Bij deze gelegenheid heeft de Commissie benadrukt dat het nuttig is aan de internationale luchtvaartgemeenschap informatie te verstrekken, met name via de SCAN-databank van de ICAO (Safety Collaborative Assistance Network), over technische bijstand die de Unie en haar lidstaten verlenen om de veiligheid van de luchtvaart in de wereld te verbeteren.

(9)

Eurocontrol heeft de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart geactualiseerde informatie verstrekt over de status van de SAFA-waarschuwingsfunctie en de actuele statistieken voor waarschuwingsberichten voor luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Unie

(10)

Verschillende lidstaten hebben de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart in kennis gesteld van de handhavingsmaatregelen die zij hebben genomen naar aanleiding van een door het EASA gemaakte analyse van de resultaten van platforminspecties van luchtvaartuigen van luchtvaartmaatschappijen uit de Unie, van door het EASA uitgevoerde normalisatie-inspecties, of van specifieke inspecties en audits door nationale luchtvaartautoriteiten. Noorwegen heeft de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart in kennis gesteld van de maatregelen die het heeft genomen ten aanzien van de luchtvaartmaatschappij Airwing A/S.

(11)

De lidstaten hebben herhaald dat zij desgevallend bereid zijn maatregelen te treffen als uit relevante veiligheidsinformatie blijkt dat er acute veiligheidsrisico's bestaan door de niet-naleving van de passende veiligheidsnormen door luchtvaartmaatschappijen uit de Unie.

Luchtvaartmaatschappijen uit Angola

(12)

Bij Verordening (EG) nr. 474/2006 heeft de in Angola gecertificeerde luchtvaartmaatschappij TAAG Angola Airlines toestemming gekregen om vluchten in de Unie uit te voeren met vier luchtvaartuigen van het type Boeing 737-700 met registratiekentekens D2-TBF, D2-TBG, D2-TBH en D2-TBJ, drie luchtvaartuigen van het type Boeing 777-200 met registratiekentekens D2-TED, D2-TEE en D2-TEF en drie luchtvaartuigen van het type Boeing 777-300 met registratiekentekens D2-TEG, D2-TEH en D2-TEI.

(13)

TAAG Angola Airlines heeft op 25 april 2016 via de bevoegde autoriteit van Angola, het Instituto Nacional da Aviação Civil (de INAVIC), een verzoek ingediend om een nieuw luchtvaartuig van het type Boeing 777-300, met registratiekenteken D2-TEJ, en een nieuw luchtvaartuig van het type Boeing 737-700 met registratiekenteken D2-TBK, toe te voegen aan bijlage B bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

(14)

In de context van de vergunning voor exploitanten uit derde landen op grond van Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie (6) onderhoudt TAAG Angola Airlines sinds november 2014 een permanente dialoog met het EASA en heeft het feitelijke en gedetailleerde gegevens verstrekt over haar vloot en activiteiten. Dit proces heeft geleid tot een TCO-audit ter plaatse, die heeft plaatsgevonden van 1 tot en met 3 februari 2016. Het auditteam heeft enkele bevindingen van niveau 2 en één opmerking krachtens deel TCO geformuleerd. TAAG Angola Airlines heeft een correctief actieplan ingediend bij het EASA, dat werd aanvaard, en de bevindingen worden opgelost.

(15)

De permanente dialoog die op gang is gebracht met TAAG Angola Airlines, de gedetailleerde en nauwkeurige gegevens die TAAG Angola Airlines over haar vloot en activiteiten heeft verstrekt en het positieve resultaat van de TCO-audit ter plaatse, wijzen er allemaal op dat TAAG Angola Airlines in staat is zijn luchtvaartuigen Boeing 737-700, Boeing 777-200 en Boeing 777-300 conform de internationale veiligheidsnormen te exploiteren. Daarom acht de Commissie het passend, naast de inwilliging van het verzoek van TAAG Angola Airlines, om het huidige exploitatieverbod gedeeltelijk te versoepelen door TAAG Angola Airlines toe te staan vluchten naar de Unie uit te voeren met al zijn luchtvaartuigen van de types Boeing 737-700, Boeing 777-200, en Boeing 777-300.

(16)

Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, wordt dan ook geoordeeld dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan in de Unie een exploitatieverbod is opgelegd, moet worden gewijzigd teneinde alle luchtvaartuigen van de types Boeing 737-700, 777-200 en 777-300 van TAAG Angola Airlines op te nemen in bijlage B bij Verordening (EG) nr. 474/2006 als luchtvaartuigen waarmee naar de Unie mag worden gevlogen.

(17)

De lidstaten dienen de effectieve naleving van de relevante veiligheidsnormen door TAAG Angola Airlines te blijven controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van deze luchtvaartmaatschappij, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012.

Luchtvaartmaatschappijen uit Botswana

(18)

De burgerluchtvaartautoriteit (CAAB) van Botswana heeft de Commissie bij brief van 23 december 2015 informatie verstrekt over de voortgang bij het oplossen van de SSC's en de andere bevindingen van de ICAO. Volgens de resultaten van de gecoördineerde valideringsmissie van de ICAO is de effectieve tenuitvoerlegging van internationale veiligheidsnormen verbeterd tot 71 %. Op basis van dit resultaat heeft de ICAO op 31 december 2015 bevestigd dat beide SSC's waren opgelost. De CAAB heeft aanvullende informatie verstrekt over het veiligheidstoezicht op de in Botswana gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen.

(19)

De betere toepassing van de internationale veiligheidsnormen en de beschikbare veiligheidsinformatie wijzen op een sterke ontwikkeling van de CAAB en geven aan dat er in verband met de veiligheid van in Botswana gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen geen sprake meer is van negatieve tendensen die de luchtvaartveiligheid in het gedrang brengen.

(20)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om luchtvaartmaatschappijen uit Botswana op te nemen in de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

Luchtvaartmaatschappijen uit Georgië

(21)

De ICAO heeft in april 2016 een evaluatie gemaakt van de door de burgerluchtvaartautoriteit van Georgië (de GCAA) getroffen correctieve acties om een antwoord te bieden op de SSC in verband met het certificeringsproces voor de afgifte van air operator certificates. Deze SSC is aan het licht gekomen tijdens de gecoördineerde valideringsmissie van oktober 2013. Op basis van die evaluatie heeft de ICAO geconcludeerd dat de door de GCAA genomen correctieve maatregelen toereikend waren om de SSC op te lossen.

(22)

De betere toepassing van de internationale veiligheidsnormen en de beschikbare veiligheidsinformatie wijzen op de sterke vastberadenheid van de GCAA om veiligheidstekortkomingen weg te werken en geven aan dat er met betrekking tot in Georgië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen geen sprake meer is van negatieve tendensen die de luchtvaartveiligheid in het gedrang brengen.

(23)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om luchtvaartmaatschappijen uit Georgië op te nemen in de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Republiek Guinea

(24)

Zoals overeengekomen tijdens het technisch overleg met de Commissie in januari 2013 in Brussel, hebben de bevoegde autoriteiten van de Republiek Guinea (Direction nationale de l'aviation civile (DNAC)) regelmatig informatie aan de Commissie verstrekt over de lopende uitvoering van het correctieve actieplan, dat in december 2012 door de ICAO is goedgekeurd, en over alle daarmee verband houdende activiteiten.

(25)

Het jongste voortgangsverslag dat de DNAC heeft ingediend en dat de Commissie op 3 mei 2016 heeft ontvangen, bevat een beschrijving van de recentste activiteiten en ontwikkelingen inzake de tenuitvoerlegging van het correctieve actieplan. Op dit moment ligt de focus op de opleiding van inspecteurs op het gebied van exploitatie, luchtwaardigheid, de afgifte van vergunningen aan personeelsleden en luchtvaartterreinen, op de voortzetting van het certificeringsproces en op het toezichtsprogramma. De volledige ICAO-conforme certificering (in vijf fasen) van de luchtvaartmaatschappij Konair Guinée is afgerond en de luchtvaartmaatschappij heeft op 17 september 2015 haar Air Operator Certificate (AOC) gekregen (AOC nr. 03/DNAC/2015). Voor drie andere maatschappijen, namelijk Sahel Aviation Service Guinée, Fly Nimba Airlines en Ijet Aviation gaat het certificeringsproces verder. Volgens de DNAC is er een bewakingsprogramma opgesteld en uitgevoerd.

(26)

Er is een gecoördineerde valideringsmissie van de ICAO gepland van 23 tot en met 29 november 2016.

(27)

Gezien de geleidelijke tenuitvoerlegging van het correctieve actieplan, overeenkomstig hetgeen in december 2012 door de ICAO is goedgekeurd, en de beschikbare veiligheidsinformatie, is het op dit ogenblik niet gerechtvaardigd een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen op te leggen aan luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn in de Republiek Guinea. De Commissie zal de situatie echter van nabij blijven volgen, rekening houdend met de resultaten van de gecoördineerde valideringsmissie van de ICAO van november 2016.

(28)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om luchtvaartmaatschappijen uit Republiek Guinea op te nemen in de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

(29)

Als uit relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat ten gevolge van het niet-naleven van internationale veiligheidsnormen acute veiligheidsrisico's ontstaan, kan de Commissie genoodzaakt zijn actie te ondernemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

Luchtvaartmaatschappijen uit India

(30)

Op 3 mei 2016 heeft technisch overleg plaatsgevonden tussen de Commissie, het EASA, een lidstaat, vertegenwoordigers van het directoraat-generaal voor de burgerluchtvaart van India (DGCA) en de luchtvaartmaatschappij Air India, die in India is gecertificeerd. Dit technisch overleg werd heeft plaatsgevonden nadat het Indische DGCA zich bereid had getoond om technisch overleg te plegen met de Commissie over de certificerings- en toezichtsverplichtingen van het DGCA ten aanzien van de door het DGCA gecertificeerde Indische luchtvaartmaatschappijen.

(31)

Tijdens dit overleg, heeft het Indische DGCA zijn analyse verstrekt van de prestaties van Indische luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air India, in het kader van het SAFA-programma. Het DGCA heeft meegedeeld dat het een speciale eenheid voor platforminspecties heeft opgezet om ondersteuning te bieden bij het SAFA-management. Het DGCA heeft voor het eerste kwartaal van 2016 ook gegevens verstrekt over de platforminspecties die het zelf heeft uitgevoerd. Daarnaast heeft het nadere gegevens verstrekt over het toezicht dat het op bepaalde Indische luchtvaartmaatschappijen uitoefent. De ingediende gegevens bevatten een overzicht van de in de loop van 2015 uitgevoerde toezichtsactiviteiten. Voorts heeft het DGCA toelichting verschaft over de stand van zaken van de lopende duurzaamheidsinitiatieven, waaronder de aanwerving en opleiding van gekwalificeerd personeel, de ontwikkeling van databankbeheer, aangevuld met een stand van zake inzake hercertificering.

(32)

Air India heeft nadere informatie verstrekt over zijn veiligheids- en kwaliteitsbeheersysteem. Air India heeft voor 2015 ook gegevens over de vluchtveiligheid verstrekt en toelichting gegeven over haar beleid inzake de verspreiding van informatie over vluchtveiligheid en haar SAFA-managementprogramma. De door Air India meegedeelde SAFA-gegevens bevatten een eigen diepgaande analyse van de SAFA-activiteiten waaraan het is onderworpen. In dit verband heeft Air India een overzicht verstrekt van haar interne processen en procedures, met nadere gegevens over oorzakenanalyse en de risicobeperkende maatregelen die de maatschappij naar aanleiding daarvan heeft genomen. Bovendien heeft Air India gemeld dat het regelmatig overleg pleegt met het Indische DGCA, onder meer over haar SAFA-managementsmaatregelen.

(33)

Bij brieven van 24 mei 2016 heeft de Commissie een aantal aspecten opnieuw onder de aandacht gebracht van het Indische DGCA, met name dat het nauwlettend moet blijven toezien op de SAFA-prestaties van luchtvaartmaatschappijen uit India. De Commissie heeft Air India ook meegedeeld dat zij kennis had genomen van de SAFA-managementsmaatregelen die Air India heeft genomen en erop gewezen dat die maatregelen in het kader van het SAFA-programma tot duurzame en consistente verbeteringen moeten leiden. Voorts heeft de Commissie zowel het DGCA als Air India eraan herinnerd dat het EASA op grond van Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie (deel TCO) verantwoordelijk is voor veiligheidsbeoordelingen van exploitanten uit derde landen en dat de prestaties in het kader van het SAFA-programma één van de belangrijkste elementen is waar het EASA bij die beoordelingen rekening mee houdt.

(34)

De Commissie neemt akte van de informatie die door het directoraat-generaal voor de burgerluchtvaart van India en Air India is ingediend. Op basis van alle beschikbare informatie, waaronder de gegevens die tijdens het technisch overleg van 3 mei 2016 werden meegedeeld door het DGCA en Air India, en de eerste resultaten van de recente audit van Air India door het EASA in het kader van Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie, wordt geoordeeld dat het op dit moment niet gerechtvaardigd is een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen op te leggen aan in India gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen. Verder technisch overleg blijft echter nodig om te waarborgen dat veiligheidsproblemen op permanente basis kunnen worden aangepakt.

(35)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om luchtvaartmaatschappijen uit India op te nemen in de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

(36)

De Commissie is voornemens haar officieel overleg met het Indische DGCA voort te zetten, overeenkomstig artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 473/2006.

(37)

De lidstaten zullen de effectieve naleving van de relevante veiligheidsnormen blijven controleren door bij platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van Indische luchtvaartmaatschappijen.

Luchtvaartmaatschappijen uit Indonesië

(38)

In april 2016 heeft de Unie in Indonesië een beoordelingsbezoek ter plaatse georganiseerd, waaraan werd deelgenomen door deskundigen van de Commissie, het EASA en de lidstaten. Het beoordelingsbezoek vond plaats in de kantoren van het Indonesische directoraat-generaal voor de burgerluchtvaart (DGCA) en bij een aantal in Indonesië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, namelijk Citilink, Lion Air, Batik Air, Indonesia Air Asia en Aviastar Mandiri (gecertificeerd onder CASR-135, pendel- en charterdiensten).

(39)

De deskundigen hebben geconstateerd dat de initiële certificering van luchtvaartmaatschappijen via de geëigende procedure in vijf stappen is verlopen en dat er voldoende coördinatie is met andere afdelingen binnen het DGCA. De certificeringsaudits worden gedocumenteerd en van de bevindingen wordt een follow-up door de luchtvaartmaatschappijen verlangd, inclusief corrigerende maatregelen en een analyse van de onderliggende oorzaken.

(40)

De deskundigen hebben vastgesteld dat de toezichtsactiviteiten, zowel audits als inspecties, op jaarbasis zijn gepland en dat de toezichtsactiviteiten in het algemeen volgens plan worden uitgevoerd. Zij hebben vastgesteld dat onlangs een aanzienlijk aantal inspecteurs op het gebied van vluchtuitvoering en cabineveiligheid zijn aangeworven en nog opleiding moeten krijgen over inspectiemethodes en specifieke regels. Voorts blijft er behoefte aan de standaardisering van de werkmethodes van de inspecteurs op het gebied van rapportering, de communicatie van bevindingen, de aanvaarding van correctieve maatregelen, waaronder de analyse van de onderliggende oorzaken en aan een overeenkomst over de termijnen voor de follow-up van bevindingen.

(41)

Het Indonesische DGCA heeft aangetoond dat er handhavingsmaatregelen werden genomen. Het AOC van Aviastar Mandiri (gecertificeerd onder CASR-121, binnenlandse, nationale en aanvullende vluchtuitvoeringen, AOC nr. 21-043) werd ingetrokken vanwege een inbreuk op het voorschrift inzake het minimumaantal luchtvaartuigen in de vloot.

(42)

Citilink heeft tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie bewijsmateriaal overgelegd waaruit blijkt dat het in staat is toe te zien op de naleving van de nationale en internationale veiligheidsnormen. Citilink heeft aangetoond dat het over een goed ontwikkeld systeem voor veiligheids- en kwaliteitsbeheer beschikt, een sterke organisatie inzake permanente luchtwaardigheid heeft opgezet en een proactief veiligheidsbeleid voert.

(43)

De Lion Group omvat zes luchtvaartmaatschappijen die in drie verschillende landen zijn gecertificeerd en hanteert een integrale aanpak van haar activiteiten en het veiligheids- en kwaliteitsbeheer. Binnen de Lion Group zijn Lion Air en Batik Air zijn twee in Indonesië gecertificeerde AOC-houders. Lion Air en Batik AirBatik hebben de deskundigen ervan kunnen overtuigen dat zij beide over goed functionerende systemen voor veiligheidsbeheer en kwaliteitsborging beschikken. Het topmanagement van beide maatschappijen en het management van de Lion Group hebben een goed inzicht in deze systemen en gebruiken ze om risico's op te sporen en passende maatregelen te nemen om de grootste risico tot een aanvaardbaar niveau te herleiden. De deskundigen hebben geconstateerd dat Batik Air en Lion Air professionele bemanningen en gekwalificeerd personeel inzetten en over systemen voor het beheer van de verschillende activiteiten beschikken. Het management van zowel de groep als de individuele luchtvaartmaatschappijen handelt op basis van de veiligheidsinformatie en -analyses die het ontvangt. Het management verstrekt informatie en correctieve maatregelen via elektronische en andere interne communicatiekanalen.

(44)

Het Indonesische DGCA en de luchtvaartmaatschappijen Citilink, Lion Air en Batik Air werden op 31 mei 2016 gehoord door de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. Het DGCA heeft zijn huidige organisatiestructuur voorgesteld, met inbegrip van het personeel van haar directoraat luchtwaardigheid en vluchtuitvoering en de beschikbare middelen voor veiligheidstoezicht en de opleiding van inspecteurs. Het DGCA heeft nadere informatie verstrekt over de maatregelen die het het voorbije jaar heeft genomen: actualisering van de veiligheidsregels voor de burgerluchtvaart, actualisering van de personeelsrichtsnoeren voor inspecteurs, verbetering van het systeem voor het beheer van veiligheidsinformatie en start van de ontwikkeling van het veiligheidsprogramma van de staat. Het DGCA heeft in zijn presentatie een overzicht gegeven van de correctieve acties naar aanleiding van de opmerkingen van de deskundigen tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie.

(45)

Citilink heeft het correctief actieplan voorgesteld dat het heeft ontwikkeld op basis van de opmerkingen naar aanleiding van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie. Dat actieplan omvat corrigerende en preventieve maatregelen en is gebaseerd op een analyse van de oorzaken die aan deze opmerkingen ten grondslag liggen. Voorts werd een overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen sinds november 2015, waaronder de betere toepassing van het programma voor analyse van vluchtgegevens, extra middelen voor veiligheid en kwaliteit en de lopende ontwikkeling van software voor veiligheidsrapportage.

(46)

In de presentatie van Lion Air en Batik Air werd de strategie voor de zes maatschappijen uit de Lion Group toegelicht Op basis van marktontwikkelingen ligt de focus van de groep nu op groei in markten buiten Indonesië. Lion Air en Batik Air hebben beide een presentatie gegeven over het correctieve actieplan dat ze hebben ontwikkeld op basis van de opmerkingen naar aanleiding van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie. Het plan bevat correctieve acties op basis van een analyse van de oorzaken die aan die opmerkingen ten grondslag liggen. Voorts heeft Batik Air uitleg verschaft over haar onderzoek naar het recente geval van „runway incursion” waarbij een van haar toestellen was betrokken, en toegelicht welke veiligheidsacties het onmiddellijk na dat ongeval heeft genomen.

(47)

Tijdens de hoorzitting heeft het Indonesische DGCA de Commissie meegedeeld dat de ICAO de jongste zes maanden de correctieve acties die het DGCA heeft ondernomen op afstand heeft gevalideerd. Het eindresultaat van die validering is nog niet beschikbaar. Het DGCA heeft ook uitgelegd dat het in overleg met de Federale Luchtvaartadministratie (FAA) aan de verbetering van zijn veiligheidstoezicht werkt. De FAA heeft in februari 2016 een International Aviation Safety Assessment uitgevoerd. Die beoordeling heeft op haar beurt geleid tot zeven bevindingen en een follow-up bezoek in mei 2016. Volgens het Indonesische DGCA werden alle tekortkomingen weggewerkt, hoewel de FAA het DGCA gevraagd heeft maandelijks verslag uit te brengen over de voortgang bij de opleiding van inspecteurs.

(48)

Op basis van alle beschikbare informatie, waaronder de resultaten van het beoordelingsbezoek van de Unie ter plaatse en de tijdens de hoorzitting verstrekte informatie, is de Commissie van oordeel dat het DGCA sinds 2014 vooruitgang heeft geboekt. Het Indonesische DGCA moet echter nog verdere vooruitgang boeken op het gebied van, onder meer, haar systeem voor veiligheidstoezicht, de opleiding van inspecteurs en de standaardisering van hun werkmethoden.

(49)

De Commissie heeft geconstateerd dat Citilink, Lion Air en Batik Air alle drie in staat zijn specifieke informatie te verstrekken over het veilig verloop van hun respectievelijke activiteiten. De Commissie is van oordeel dat de naleving van de geldende Indonesische regelgeving en de internationale veiligheidsnormen door de drie luchtvaartmaatschappijen door voldoende elementen wordt gestaafd.

(50)

Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, wordt dan ook geoordeeld dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie moet worden gewijzigd teneinde Aviastar Mandiri (AOC-nr. 121-043), Citilink, Lion Air en Batik Air te schrappen uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

(51)

De lidstaten moeten de effectieve naleving van de relevante veiligheidsnormen blijven controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van in Indonesië gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012.

(52)

Als uit relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat ten gevolge van het niet-naleven van internationale veiligheidsnormen acute veiligheidsrisico's ontstaan, kan de Commissie genoodzaakt zijn verdere actie te ondernemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

Luchtvaartmaatschappijen uit Iran

(53)

De luchtvaartmaatschappij Iran Air, die gecertificeerd is door de burgerluchtvaartorganisatie van de Islamitische Republiek Iran (CAO-IRI), is in maart 2010 opgenomen in bijlage B bij Verordening (EG) nr. 474/2006. Na een bezoek ter plaatse heeft de Unie de operationele beperkingen op de vloot van Iran Air in juli 2010 nader omschreven.

(54)

In mei 2016 heeft de Unie een nieuw beoordelingsbezoek ter plaatse in Iran georganiseerd, waaraan werd deelgenomen door deskundigen van de Commissie, het EASA en de lidstaten. Het beoordelingsbezoek vond plaats in de kantoren van de Burgerluchtvaartorganisatie van de Islamitische Republiek Iran en in de kantoren en installaties van Iran Air.

(55)

De deskundigen hebben vastgesteld dat CAO-IRI goed gestructureerd is en als toezichthoudende autoriteit alle aspecten van de burgerluchtvaart bestrijkt. De deskundigen hebben ook vastgesteld dat Iran een omvattend toezichtssysteem heeft opgezet, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Op basis van de bevindingen tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie hebben de deskundigen geconcludeerd dat er bij CAO-IRI geen sprake is van onvermogen en onwil om veiligheidstekortkomingen te verhelpen.

(56)

De deskundigen hebben geconstateerd dat Iran Air de in juli 2010, tijdens het vorige beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie, geconstateerde tekortkomingen heeft aangepakt. Het beheer van de blijvende luchtwaardigheid van de vloot Airbus A320 is verbeterd en staat nu op hetzelfde niveau als voor de vloot Airbus A300 en A310. De deskundigen hebben vastgesteld dat het veiligheidsbeheersysteem van Iran Air in de loop der jaren is verbeterd, hoewel er nog ruimte is voor verdere vooruitgang, vooral wat betreft de effectieve toepassing van de beschreven procedures en de invoering van veiligheids- en kwaliteitsmanagement op bedrijfsniveau. Op het gebied van luchtwaardigheid hebben de deskundigen een aantal op- en aanmerkingen gemaakt, die Iran Air kunnen helpen om de veiligheid en kwaliteit van zijn activiteiten nog te verbeteren.

(57)

Op 1 juni 2016 werden CAO-IRI en Iran Air gehoord door de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. CAO-IRI heeft een presentatie gegeven over de luchtvaartactiviteiten in Iran, haar organisatiestructuur en de Iraanse regelgeving op het gebied van luchtvaartveiligheid. Voorts heeft CAO-IRI informatie verstrekt over het ICAO-auditverslag en de naar aanleiding daarvan genomen correctieve maatregelen, zoals wijzigingen van de regelgeving om te waarborgen dat CAO-IRI over de nodige middelen en onafhankelijkheid beschikt om haar taken op het gebied van veiligheidstoezicht uit te oefenen. De positieve ontwikkelingen die tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie werden geconstateerd, werden door deze presentatie bevestigd.

(58)

Iran Air heeft een algemeen overzicht gegeven van het bedrijf, met informatie over zijn vloot, de beschikbare middelen en faciliteiten en heeft verklaard dat het over de capaciteit beschikt om haar vloot te vernieuwen en uit te breiden. Voorts heeft Iran Air een overzicht gegeven van de correctieve maatregelen die het heeft genomen op basis van de opmerkingen naar aanleiding van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in juli 2010, waaronder verbeteringen aan het luchtwaardigheidsbeheer van de vloot Airbus A320 en verbeteringen van het veiligheids- en kwaliteitsbeheer. Iran Air heeft het correctief actieplan voorgesteld dat op basis van de opmerkingen tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in mei 2016 het heeft ontwikkeld. De belangrijkste elementen van dat plan zijn de verbetering van het programma voor de analyse van vluchtgegevens en de invoering van betere software ter ondersteuning van het veiligheidsbeheersysteem.

(59)

Een belangrijk deel van de presentatie ging over de plannen van Iran Air om haar vloot te vernieuwen en uit te breiden. Iran Air heeft plannen om haar vloot uit te breiden met één bestaand type en met één nieuw type luchtvaartuig. Volgens haar presentatie is met een speciaal team een omvattend change-managementproject opgezet om alle risico's die gepaard gaan met de invoering van een nieuw type luchtvaartuig proactief te detecteren, te beheren en te beperken. Voor alle externe en interne wijzigingen van de activiteiten die gepaard gaan met de invoering van een nieuwe type luchtvaartuig en die de veiligheid in het gedrang kunnen brengen, worden de standaardprocedures gevolgd en gedocumenteerd.

(60)

Voor de bestaande toestellen van de types Fokker F100 en Boeing B747 van Iran Air, werd echter geen relevante informatie verstrekt over de verbetering van het luchtwaardigheidsbeheer van die toestellen.

(61)

Op basis van alle beschikbare informatie, waaronder de resultaten van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in mei 2016 en van de hoorzitting, is de Commissie van oordeel dat Iran Air duurzame vooruitgang heeft geboekt met betrekking tot het luchtwaardigheidsbeheer van haar vloot Airbus A320 en dat Iran Air heeft aangetoond dat het in staat is nieuwe types luchtvaartuigen op te nemen in haar vloot.

(62)

Tevens wordt erkend dat het CAO-IRI en Iran niet aan de wil ontbreekt om op permanente basis samen te werken met de Commissie. De Commissie is van oordeel dat CAO-IRI in het algemeen over de capaciteit beschikt om haar taken uit te voeren met betrekking tot het toezicht op luchtvaartmaatschappijen die in Iran zijn gecertificeerd. Wat Iran Air betreft, is de Commissie van oordeel dat er voldoende bewijzen zijn dat de maatschappij de geldende internationale veiligheidsnormen en aanbevolen praktijken naleeft. Het beheer van de vloten Fokker F100 en Boeing B747 moet echter nog worden verbeterd. Op basis hiervan oordeelt de Commissie dat de bestaande exploitatiebeperkingen voor Iran Air kunnen worden opgeheven en alleen moeten worden gehandhaafd voor de luchtvaartuigen van Iran Air van de types Fokker F100 en Boeing B747.

(63)

Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, wordt dan ook geoordeeld dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie zodanig moet worden gewijzigd dat de aan Iran Air opgelegde exploitatiebeperkingen uitsluitend van toepassing zijn op de luchtvaartuigen van het type Fokker F100 en Boeing B747 in bijlage B bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

(64)

De lidstaten moeten de effectieve naleving van de relevante veiligheidsnormen blijven controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van in Iran gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012.

(65)

Als uit relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat ten gevolge van het niet-naleven van internationale veiligheidsnormen acute veiligheidsrisico's ontstaan, kan de Commissie genoodzaakt zijn verdere actie te ondernemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

Luchtvaartmaatschappijen uit Kazachstan

(66)

Sinds juli 2009 geldt voor alle, behalve één, in Kazachstan gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, een volledig exploitatieverbod, voornamelijk vanwege het onvermogen van de autoriteit die belast is met het veiligheidstoezicht op de in Kazachstan gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, het comité burgerluchtvaart van Kazachstan (CAC), om de geldende internationale veiligheidsnormen toe te passen en te handhaven. De luchtvaartmaatschappij Air Astana, gecertificeerd in Kazachstan, is in december 2015 geschrapt uit bijlage B bij Verordening (EG) nr. 474/2006 en mag naar de Unie vliegen.

(67)

In april 2016 heeft in Kazachstan een door de ICAO gecoördineerde valideringsmissie plaatsgevonden. Het CAC heeft de Commissie meegedeeld dat de effectieve tenuitvoerlegging van internationale veiligheidsnormen als eerste resultaat is toegenomen van 64 % tot 74 %. Op basis van de voorlopige resultaten van de gecoördineerde valideringsmissie van de ICAO, heeft de ICAO op 20 april 2016 geoordeeld dat het CAC de SSC had weggewerkt. Het eindverslag van de gecoördineerde valideringsmissie van de ICAO zal in juli 2016 beschikbaar zijn.

(68)

Op basis van de informatie waarover de Commissie op dit moment beschikt, werd geconcludeerd dat Kazachstan opnieuw vooruitgang heeft geboekt met de hervorming van de regelgeving op het gebied van de burgerluchtvaart. Er is echter nog geen nauwkeurige informatie beschikbaar over de resultaten van de gecoördineerde valideringsmissie van de ICAO van april 2016. Alvorens een besluit over een wijziging van de beperkingen voor in Kazachstan gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen kan worden genomen, moeten de verbeteringen van het systeem voor toezicht op de veiligheid van de burgerluchtvaart door het CAC ter plaatse worden geverifieerd.

(69)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie te wijzigen voor luchtvaartmaatschappijen uit Kazachstan.

Luchtvaartmaatschappijen uit Madagaskar

(70)

De luchtvaartmaatschappij Air Madagascar, gecertificeerd in Madagaskar, is onderworpen aan exploitatiebeperkingen en is opgenomen in bijlage B bij Verordening (EG) nr. 474/2006. Er is overleg gepleegd met de bevoegde autoriteiten van Madagaskar, Aviation civile de Madagascar (ACM), en met Air Madagascar teneinde actuele informatie te krijgen over de vooruitgang die geboekt is bij de tenuitvoerlegging van de corrigerende maatregelen.

(71)

Op 2 oktober 2015 heeft technisch overleg plaatsgevonden tussen deskundigen van de Commissie, het EASA, een hoge vertegenwoordigers van ACM en Air Madagascar. Tijdens die vergadering hebben ACM en Air Madagascar informatie verstrekt over de vooruitgang die zij beide hebben geboekt met betrekking tot hun respectieve correctieve en preventieve actieplannen die zij hebben uitgevoerd om de in de overwegingen 66 tot en met 74 van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2011 van de Commissie (7) vermelde veiligheidstekortkomingen weg te werken. Overwegende dat de veiligheidstekortkomingen zijn verholpen, hebben ACM en Air Madagascar gevraagd de exploitatiebeperkingen voor Air Madagascar te herzien.

(72)

Dat verzoek is in november 2015 besproken. Rekening houdend met de vooruitgang die ACM en Air Madagascar hebben geboekt, heeft de Commissie geconcludeerd dat de daadwerkelijke tenuitvoerlegging van de internationale veiligheidsnormen ter plaatse moest worden geverifieerd alvorens het huidige gedeeltelijke verbod voor Air Madagascar kon worden aangepast.

(73)

In maart 2016 hebben deskundigen van het EASA, vergezeld van een deskundige waarnemer van een lidstaat, een audit van Air Madagascar uitgevoerd in het kader van haar aanvraag voor een vergunning voor exploitanten uit derde landen bij het EASA op grond van Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie.

(74)

In het kader van dit beoordelingsbezoek hebben de deskundigen van het EASA en de deskundige waarnemer ook de ACM bezocht. Tijdens het bezoek heeft de ACM het team van deskundigen bewijzen verstrekt van de effectiviteit van haar correctief en preventief actieplan dat is opgezet nadat aan Air Madagascar exploitatiebeperkingen waren opgelegd. De ACM heeft ook aangetoond dat het in staat is zijn verplichtingen uit hoofde van de ICAO-normen met betrekking tot certificering en toezichtsactiviteiten na te komen. ACM heeft aangetoond dat het, sinds het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in februari 2014, de certificering van negen luchtvaartmaatschappijen tot een goed einde heeft gebracht, de hernieuwing van het Air Operator Certificate van één luchtvaartmaatschappij heeft geweigerd en bezig is met de certificering van één nieuwe luchtvaartmaatschappij. De door het team van deskundigen geëvalueerde certificeringsdossiers waren goed opgebouwd en gestructureerd overeenkomstig de certificeringsprocedure van de ICAO. Voor vier exploitanten werd het toezichtsprogramma herzien en het team van deskundigen heeft geconstateerd dat ACM overgeschakeld is van een traditioneel nalevingsgericht toezichtsprogramma naar toezichtsplanning op basis van risico's. Het team van deskundigen heeft tevens akte genomen van het feit dat 90 % van de voor de periode 2014-2015 geplande activiteiten op het gebied van exploitatie, permanente luchtwaardigheid en vergunningen, daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

(75)

De audit van Air Madagascar heeft aangetoond dat de door de luchtvaartmaatschappij ontwikkelde en uitgevoerde preventieve en correctieve acties effectief zijn. Air Madagascar heeft met name aangetoond dat de Airbus A340-vloot op dezelfde manier wordt beheerd als al haar andere vloten en dat de A340-vloot ook volledig is opgenomen in haar systemen voor kwaliteits- en veiligheidsbeheer. Relevante monsters van de activiteiten van Air Madagascar hebben geen aanwijzingen opgeleverd dat er sprake is van veiligheidskritieke afwijkingen van de internationale veiligheidsnormen.

(76)

Tijdens het bezoek ter plaatse in maart 2016, met betrekking tot de gemeenschappelijke criteria in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, hebben ACM en Air Madagascar aangetoond dat zij bereid en in staat zijn om de resterende tekortkomingen aan te pakken. Bovendien is aangetoond dat de ACM over de capaciteit beschikt om de relevante internationale veiligheidsnormen, waaronder de door de ACM uitgevaardigde regels inzake luchtvaartveiligheid, ten uitvoer te leggen en, indien nodig, te handhaven.

(77)

Op basis van alle op dit moment beschikbare informatie, waaronder de resultaten van de audit van maart 2016, is de Commissie van mening dat ACM en Air Madagascar duurzame vooruitgang hebben geboekt gedurende een ononderbroken periode. Tevens wordt erkend dat het ACM en Air Madagascar niet aan de wil ontbreekt om op permanente basis samen te werken met de Commissie. De Commissie is van oordeel dat ACM opgewassen is tegen haar taak op het gebied van toezicht op de in Madagaskar gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen en dat er voldoende bewijzen zijn dat Air Madagascar de geldende internationale veiligheidsnormen en aanbevolen praktijken naleeft.

(78)

Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, wordt dan ook geoordeeld dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie moet worden gewijzigd teneinde Air Madagascar, gecertificeerd in Madagaskar, te schrappen uit bijlage B bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

(79)

De lidstaten zullen de effectieve naleving van de relevante veiligheidsnormen door Air Madagascar blijven controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van deze luchtvaartmaatschappijen, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012. Als uit de resultaten van die inspecties of relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat ten gevolge van het niet-naleven van internationale veiligheidsnormen acute veiligheidsrisico's ontstaan, kan de Commissie genoodzaakt zijn verdere actie te ondernemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

Luchtvaartmaatschappijen uit Mozambique

(80)

In het kader van het project voor technische bijstand, dat is opgezet naar aanleiding van het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in april 2015, wordt op verschillende gebieden nog steeds ondersteuning geboden aan de bevoegde burgerluchtvaartautoriteiten van Mozambique, het Instituto de Aviação Civil de Moçambique (IACM). De wet tot oprichting van het IACM, met uitgebreide bevoegdheden en autonomie, is op 30 maart 2016 met een zelden geziene unanimiteit door het Parlement goedgekeurd en wacht op afkondiging door het staatshoofd. Een aantal juridische en specifieke technische verordeningen zijn grondig herzien en bevinden zich momenteel in verschillende stadia van ontwikkeling of goedkeuring. De opleiding van technisch personeel op het gebied van luchtwaardigheid, exploitatie, personeelsvergunningen, luchthavens, luchtverkeersbeheer, beheer van luchtvaartinlichtingen en beveiliging van de luchtvaart wordt voortgezet. Er heeft ook een nieuwe aanwervingsronde voor technisch personeel op het gebied van exploitatie, luchtwaardigheid en luchtvaartbeveiliging plaatsgevonden. Op basis van een samenwerkingsprotocol met Portugal zijn medische beoordelaars opgeleid. Er wordt verder gewerkt om alle openstaande bevindingen van de Universal Safety Oversight Audit van de ICAO systematisch op te lossen, teneinde de graad van effectieve tenuitvoerlegging aanzienlijk te verbeteren. De regelmatige contacten met alle bestaande exploitanten worden voortgezet en er hebben reeds verschillende besprekingen plaatsgevonden over verbeteringen van hun activiteiten. Er is een overzicht opgesteld van alle interne procedures en processen van het IACM die grondig moeten worden herzien en de werkzaamheden om belangrijke verbeteringen in te voeren gaan verder.

(81)

De luchtvaartmaatschappij Linhas Aéreas de Moçambique (LAM), gecertificeerd in Mozambique, heeft op 29 november 2013 een ongeval gehad in Namibië. Het eindverslag van het ongeval is op 30 maart 2016 officieel gepubliceerd door het directoraat voor het onderzoek van luchtvaartongevallen van het ministerie van vervoer en werkzaamheden van de Republiek Namibië. De conclusie luidde dat de crash het gevolg was van een opzettelijke daad van de gezagvoerder. In het verslag staan vijf aanbevelingen aan de ICAO en één aan de IACM om tijdens alle fasen van de vlucht de aanwezigheid van twee bemanningsleden in de cockpit toe te staan. Het IACM heeft de aanbeveling ten uitvoer gelegd middels richtlijn DOS-02/16 van mei 2016.

(82)

Het IACM is in dit stadium echter nog niet helemaal in staat om erop toe te zien dat de burgerluchtvaartactiviteiten in Mozambique volledig aan de internationale veiligheidsnormen voldoen. Er zijn dan ook onvoldoende aanwijzingen om een besluit tot aanpassing van het exploitatieverbod voor alle in Mozambique gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen te rechtvaardigen.

(83)

Hoewel de verbeteringen niet toereikend zijn om een aanpassing van het huidige verbod te rechtvaardigen, zijn de perspectieven wel voldoende gunstig om een extra beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in de komende maanden te rechtvaardigen.

(84)

Volgens een lijst die op 13 mei 2016 door het IACM is verstrekt, zijn in Mozambique twee nieuwe luchtvaartmaatschappijen gecertificeerd: CHC Helicópteros Lda (AOC MOZ-22) en Inter Airways Lda (AOC MOZ-24). Het IACM kon echter niet bewijzen dat het veiligheidstoezicht op die luchtvaartmaatschappijen plaatsvindt overeenkomstig de internationale veiligheidsnormen. Via dezelfde lijst, heeft het IACM de Commissie meegedeeld dat de AOC's van de luchtvaartmaatschappijen Kaya Airlines Lda (AOC MOZ-09) en Trabalhos e Transportes Aéreos Lda (AOC MOZ-16) zijn ingetrokken.

(85)

Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, wordt dan ook geoordeeld dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie moet worden aangepast om de luchtvaarmaatschappijen CHC Helicópteros Lda en Inter Airways Lda op te nemen in bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006 en om de maatschappijen Kaya Airlines Lda en Trabalhos e Transportes Aéreos Lda uit die bijlage te schrappen.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Russische Federatie

(86)

De Commissie, het EASA en de lidstaten hebben de jongste tijd nauwlettend toegezien op de veiligheidsprestaties van luchtvaartmaatschappijen die gecertificeerd zijn in de Russische Federatie en vluchten uitvoeren in de Unie, onder meer door bij het uitvoeren van platforminspecties overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 prioriteit te geven aan bepaalde Russische luchtvaartmaatschappijen

(87)

Op 4 maart 2016 heeft een ontmoeting plaatsgehad tussen de Commissie, bijgestaan door het EASA, en vertegenwoordigers van het Russische federale agentschap voor luchtvervoer (het FATA). Het doel van deze ontmoeting was de veiligheidsprestaties van Russische luchtvaartmaatschappijen te bekijken aan de hand van verslagen van SAFA-platforminspecties voor de periode tussen 21 februari 2015 en 20 februari 2016 en na te gaan welke gevallen bijzondere aandacht verdienen.

(88)

Tijdens dat overleg heeft de Commissie de SAFA-resultaten van vier luchtvaartmaatschappijen uit de Russische Federatie grondiger geëvalueerd. Het FATA heeft de Commissie ervan in kennis gesteld dat het AOC van één van die vier maatschappijen in december 2015 is ingetrokken en haar op de hoogte gebracht van de maatregelen die twee andere van die vier maatschappijen zelf hebben genomen.

(89)

Bovendien heeft het FATA er zich tijdens de vergadering toe verbonden nauwer samen te werken met de vierde maatschappij om ervoor te zorgen dat zij haar SAFA-resultaten verbetert. Aangezien die luchtvaartmaatschappij bij het EASA reeds een vergunning voor een exploitant uit een derde land had aangevraagd op grond van Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie, heeft de Commissie de gelegenheid te baat genomen om het verband tussen Verordening (EG) nr. 2011/2005 en Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie te verduidelijken. Als gevolg van de verdere besprekingen tussen het FATA en die vierde luchtvaartmaatschappij heeft het FATA de vergunning van die maatschappij om vluchten naar de EU uit te voeren uit haar AOC geschrapt. Daarna heeft die maatschappij besloten haar aanvraag bij het EASA in te trekken.

(90)

Op basis van de beschikbare informatie werd geconcludeerd dat de Russische luchtvaartautoriteiten of luchtvaartmaatschappijen die in de Russische Federatie zijn gecertificeerd, niet voor de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart hoeven te verschijnen. Desondanks werd besloten dat de regelmatige vergaderingen tussen de veiligheidsdeskundigen van de Commissie en de Russische autoriteiten, die minstens één keer voor elke vergadering van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart plaatsvinden, moeten worden voortgezet.

(91)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om luchtvaartmaatschappijen uit de Russische Federatie op te nemen in de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie.

(92)

De lidstaten zullen echter blijven nagaan of de luchtvaartmaatschappijen uit de Russische Federatie voldoen aan de relevante veiligheidsnormen door overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 bij platforminspecties prioriteit te geven aan deze luchtvaartmaatschappijen.

(93)

Als uit deze controles blijkt dat er een dreigend veiligheidsrisico bestaat ten gevolge van de niet-naleving van de relevante veiligheidsnormen, kan de Commissie genoodzaakt zijn maatregelen te nemen tegen luchtvaartmaatschappijen uit de Russische Federatie overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

Luchtvaartmaatschappijen uit Sudan

(94)

De burgerluchtvaartautoriteit van Sudan (SCAA) heeft de jongste tijd regelmatig overleg gepleegd met de Commissie, met name over de beoordeling van in Sudan geregistreerde luchtvaartmaatschappijen. Volgens een bijgewerkte lijst van luchtvaartmaatschappijen uit Sudan, die op 22 december 2015 door de SCAA is meegedeeld, zijn er geen nieuwe luchtvaartmaatschappijen gecertificeerd en werd het AOC van zes luchtvaartmaatschappijen ingetrokken: Almajal Aviation Service, Bentiu Air Transport, Dove Airlines, Fourty Eight Aviation, Marsland Company en Mid Airlines. In diezelfde brief heeft de SCAA de Commissie meegedeeld dat Sudan een handboek voor zijn nationaal veiligheidsprogramma heeft opgesteld en haar in kennis gesteld van reglement 19 voor de burgerluchtvaart — veiligheidsbeheer, waarin normen en regelgevende eisen zijn vastgesteld voor de invoering en het onderhoud van veiligheidsbeheersystemen door dienstverleners.

(95)

Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, wordt derhalve geoordeeld dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie moet worden gewijzigd teneinde de luchtvaartmaatschappijen Almajal Aviation Service, Bentiu Air Transport, Dove Airlines, Fourty Eight Aviation, Marsland Company en Mid Airlines te schrappen uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

Luchtvaartmaatschappijen uit Taiwan

(96)

De Commissie heeft het overleg met de bevoegde autoriteiten van Taiwan, de Civil Aeronautics Administration (CAA Taiwan), voortgezet. Op 23 mei 2016 heeft overleg plaatsgevonden tussen de Commissie, het EASA, deskundigen van CAA Taiwan en de luchtvaartmaatschappij TransAsia Airways (TNA), die in Taiwan is gecertificeerd.

(97)

Tijdens dat overleg heeft CAA Taiwan een overzicht gegeven van de voortgang bij de uitvoering van de maatregelen die na de ongevallen en incidenten met TNA zijn gelanceerd en de resultaten meegedeeld van het toezichtsprogramma voor TNA. CAA Taiwan heeft ook meegedeeld dat alle door externe instanties geformuleerde aanbevelingen, naar aanleiding van hun bezoeken ter plaatse in 2015, werden aanvaard en ten uitvoer zijn gelegd.

(98)

Bovendien heeft CAA Taiwan de Commissie meegedeeld dat het TNA slechts zal toestaan zijn activiteiten uit te breiden nadat het de effectiviteit van de door TNA genomen risicobeperkende maatregelen heeft gevalideerd. Ten slotte hebben CAA Taiwan en TNA ingestemd met verder technisch overleg om de Commissie in staat te stellen de toepassing van de correctieve en preventieve actieplannen te volgen en ervoor te zorgen dat alle veiligheidsaspecten desgevallend kunnen worden besproken.

(99)

Op basis van de informatie waarover de Commissie beschikt, werd geoordeeld dat CAA Taiwan en TNA niet voor de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart hoefden te verschijnen, en dat een exploitatieverbod voor luchtvaartmaatschappijen uit Taiwan niet noodzakelijk is.

(100)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie te wijzigen voor luchtvaartmaatschappijen uit Taiwan.

Luchtvaartmaatschappijen uit Thailand

(101)

Op 2 mei 2016 heeft technisch overleg plaatsgevonden in het kader van de actieve samenwerking met de Thaise burgerluchtvaartautoriteit (CAAT) teneinde de Commissie op de hoogte te brengen van de sinds november 2015 geboekte vooruitgang. Het CAAT heeft actuele informatie verstrekt over de belangrijkste activiteiten om de veiligheidsborging te handhaven, waaronder de intrekking van een AOC, een vliegverbod voor een luchtvaartuig vanwege veiligheidsproblemen, de uitschrijving van een luchtvaartuig vanwege de insolvabiliteit van een luchtvaartmaatschappij en de inspectie van vluchten en arbeidstijden. Voorts heeft de CAAT informatie verstrekt over de voortgang bij de hernieuwing van de AOC-certificering met steun van externe instanties, de duurzaamheid en capaciteitsopbouw van de CAAT-organisatie en over haar huidige organisatiestructuur.

(102)

De CAAT heeft meermaals gesteld dat het meer belang hecht aan duurzame correctieve maatregelen dan aan snelle oplossingen. De CAAT heeft uitgelegd dat die aanpak voldoende politieke steun geniet, maar tijd vergt. Na de sluiting van een contract met een externe instantie, gaat de hercertificering van de luchtvaartmaatschappijen binnenkort van start. Het is de bedoeling alle internationale exploitanten de volgende negen maanden opnieuw te certificeren. Dat zal ook de basis vormen voor de oplossing van de SSC van de ICAO.

(103)

Met betrekking tot de capaciteitsopbouw op lange termijn die de CAAT met steun van het EASA in het kader van het Memorandum van Overeenstemming van 2015 wil realiseren, wenst de CAAT op zeven belangrijke departementen een beroep te doen op EASA-deskundigen, die voor de tenuitvoerlegging van internationale veiligheidsnormen als coach van de CAAT-managers zouden fungeren.

(104)

De Thaise regering en de CAAT geven blijk van een sterke wil om het systeem voor veiligheidstoezicht in Thailand te verbeteren en hebben bewijsmateriaal verstrekt waaruit blijkt dat ze het voorbije jaar vooruitgang hebben geboekt. Bovendien ziet de Commissie op basis van de beschikbare veiligheidsinformatie over in Thailand gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen geen reden om een verbod of exploitatiebeperkingen op te leggen. Om van nabij toezicht te houden op de situatie, zal het overleg met de autoriteiten van Thailand worden voortgezet overeenkomstig artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 473/2006.

(105)

Daarom wordt, overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, geoordeeld dat er in dit stadium geen redenen zijn om de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie te wijzigen voor luchtvaartmaatschappijen uit Thailand.

(106)

De lidstaten moeten de effectieve naleving van de relevante veiligheidsnormen blijven controleren door bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van in Thailand gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen, overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012.

(107)

Als uit relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat ten gevolge van het niet-naleven van internationale veiligheidsnormen acute veiligheidsrisico's ontstaan, kan de Commissie genoodzaakt zijn verdere actie te ondernemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

Luchtvaartmaatschappijen uit Zambia

(108)

In april 2016 heeft in Zambia een beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie in plaatsgevonden. Deskundigen van de Commissie, het EASA en de lidstaten hebben daaraan deelgenomen. Het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie werd uitgevoerd in de kantoren van de Zambiaanse burgerluchtvaartautoriteit (ZCAA) en bij wijze van steekproef bij de luchtvaartmaatschappijen Proflight Commuter Services (dba Proflight Zambia) en Royal Air Charters, gecertificeerd in Zambia.

(109)

De belangrijkste conclusies van het beoordelingsbezoek ter plaatse aan de ZCAA kunnen als volgt worden samengevat. In het algemeen is de ZCAA is al bereid en in staat om veiligheidstekortkomingen aan te pakken en beschikt over de nodige capaciteit om de geldende internationale veiligheidsnormen en de eigen Zambiaanse voorschriften voor de burgerluchtvaart, toe te passen en desgevallend te handhaven. De ZCAA heeft kunnen aantonen dat haar personeel doorgaans over voldoende ervaring en kwalificaties beschikt voor de uitvoering van toezichtsactiviteiten. Anderzijds hebben de deskundigen aangegeven dat de ZCAA er, op het gebied van de standaardisering van haar toezichtsactiviteiten, waaronder de nascholing van inspecteurs, goed zou aan doen voort te bouwen op de reeds geboekte vooruitgang. Tegelijk zou de ZCAA specifieke aandacht kunnen besteden aan de verdere verbetering van haar processen en procedures inzake de controle en toegang tot documenten.

(110)

De belangrijkste conclusie van het beoordelingsbezoek ter plaatse door de Unie voor Proflight Commuter Services (dba Proflight Zambia) luidt dat de maatschappij bereid is en in het algemeen in staat is om veiligheidstekortkomingen aan te pakken. Bovendien hebben de deskundigen geoordeeld dat er voldoende elementen zijn die erop wijzen dat Proflight Commuter Services (dba Proflight Zambia) in het algemeen in staat is de naleving van de geldende internationale veiligheidsnormen en van de Zambiaanse burgerluchtvaartvoorschriften te waarborgen.

(111)

De belangrijkste conclusie van het beoordelingsbezoek ter plaatse aan Royal Air Charters luidt dat de maatschappij bereid is en in staat is om veiligheidstekortkomingen aan te pakken. Bovendien hebben de deskundigen geoordeeld dat er voldoende elementen zijn die erop wijzen dat Royal Air Charters in staat is de naleving van de geldende internationale veiligheidsnormen en van de Zambiaanse burgerluchtvaartvoorschriften te waarborgen.

(112)

De ZCAA is op 1 juni 2016 gehoord door de Commissie en het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart. Bij die gelegenheid werd ook Proflight Commuter Services (dba Proflight Zambia) gehoord.

(113)

De ZCAA heeft haar huidige organisatiestructuur voorgesteld, met inbegrip van de opleiding en kwalificaties van haar inspecteurs. Zij heeft zich ertoe verbonden haar inspectiemiddelen te standaardiseren. Wat de certificerings- en toezichtsactiviteiten betreft, heeft de ZCAA meegedeeld dat zij op dit moment verantwoordelijk is voor het toezicht op slechts tien AOC-houders. De ZCAA heeft informatie verstrekt over hun certificering en een overzicht gegeven van de belangrijkste toezichtsaspecten waaraan zij onderworpen worden. Voorts verbindt de ZCAA zich ertoe om te blijven werken aan de permanente verbetering van haar prestaties, waaronder essentiële inspanningen voor de standaardisering van het toezicht.

(114)

Voorts heeft de ZCAA een samenvatting gegeven van de correctieve maatregelen die zij heeft genomen naar aanleiding van de opmerkingen die in april 2016 tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie zijn geformuleerd.

(115)

Proflight Commuter Services (dba Proflight Zambia) heeft toelichting verschaft over zijn organisatiestructuur, zijn ontwikkelingsplannen en specifieke aspecten in verband met zijn systemen voor veiligheids- en kwaliteitsbeheer, waaronder het proces en nadere gegevens over de verwerking van beoordelingen en veiligheidsverslagen. Voorts heeft het een samenvatting gegeven van de correctieve maatregelen die het heeft genomen naar aanleiding van de opmerkingen die in april 2016 tijdens het beoordelingsbezoek ter plaatse van de Unie zijn geformuleerd.

(116)

De Commissie heeft geconstateerd dat Proflight Commuter Services (dba Proflight Zambia) tijdens de hoorzitting een toereikende presentatie heeft gegevens en specifieke details kon verstrekken over het veilig verloop van zijn activiteiten.

(117)

Op basis van alle beschikbare informatie, waaronder de resultaten van het bezoek ter plaatse van de Unie en de tijdens de hoorzitting verstrekte informatie, is de Commissie van oordeel dat er voldoende bewijzen zijn dat de toepasselijke internationale veiligheidsnormen en aanbevolen praktijken worden nageleefd door de luchtvaartmaatschappijen die in Zambia gecertificeerd zijn.

(118)

Op basis van alle op dit moment beschikbare informatie, waaronder de resultaten van het beoordelingsbezoek van de Unie ter plaatse en de tijdens de hoorzitting verstrekte informatie, is de Commissie van oordeel dat de ZCAA duurzame vooruitgang heeft geboekt. Voorts erkent de Commissie dat het de ZCAA niet aan de wil ontbreekt om op permanente basis met de Commissie samen te werken en dat de ZCAA op transparante wijze erkent dat zij nog meer vooruitgang moet boeken bij de verbetering van haar veiligheidstoezicht en de toezichtsprocedures. De Commissie is van oordeel dat de ZCAA in staat is haar verantwoordelijkheden op te nemen met betrekking tot het toezicht op in Zambia gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen. Tijdens de hoorzitting heeft de ZCAA ermee ingestemd om de veiligheidsdialoog met de Commissie voort te zetten, onder meer via extra vergaderingen of bezoeken, als en wanneer de Commissie dit noodzakelijk acht.

(119)

Overeenkomstig de gemeenschappelijke criteria die zijn vastgesteld in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 2111/2005, wordt dan ook geoordeeld dat de lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Unie moet worden gewijzigd teneinde alle in Zambia gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen te schrappen uit bijlage A bij Verordening (EG) nr. 474/2006.

(120)

De lidstaten moeten de effectieve naleving van de relevante veiligheidsnormen blijven controleren door overeenkomstig Verordening (EU) nr. 965/2012 bij platforminspecties prioriteit te geven aan luchtvaartuigen van in Zambia gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen.

(121)

Als uit relevante veiligheidsinformatie zou blijken dat ten gevolge van het niet-naleven van internationale veiligheidsnormen acute veiligheidsrisico's ontstaan, kan de Commissie genoodzaakt zijn verdere actie te ondernemen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 2111/2005.

(122)

Verordening (EG) nr. 474/2006 moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.

(123)

De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité inzake veiligheid van de luchtvaart,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Verordening (EG) nr. 474/2006 wordt als volgt gewijzigd:

1)

Bijlage A wordt vervangen door de tekst in bijlage I bij deze verordening.

2)

Bijlage B wordt vervangen door de tekst in bijlage II bij deze verordening.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 16 juni 2016.

Voor de Commissie,

namens de voorzitter,

Violeta BULC

Lid van de Commissie


(1)  PB L 344 van 27.12.2005, blz. 15.

(2)  Bij Verordening (EG) nr. 474/2006 van de Commissie van 22 maart 2006 is de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst opgesteld van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 84 van 23.3.2006, blz. 14).

(3)  Verordening (EEG) nr. 3922/1991 van de Raad van 16 december 1991 inzake de harmonisatie van technische voorschriften en administratieve procedures op het gebied van de burgerluchtvaart (PB L 373 van 31.12.1991, blz. 4).

(4)  Verordening (EG) nr. 473/2006 van de Commissie van 22 maart 2006 tot vaststelling van uitvoeringsregels voor de in hoofdstuk II van Verordening (EG) nr. 2111/2005 van het Europees Parlement en de Raad bedoelde communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 84 van 23.3.2006, blz. 8).

(5)  Verordening (EU) nr. 965/2012 van de Commissie van 5 oktober 2012 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures voor vluchtuitvoering, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 296 van 25.10.2012, blz. 1).

(6)  Verordening (EU) nr. 452/2014 van de Commissie van 29 april 2014 tot vaststelling van technische eisen en administratieve procedures voor vluchtuitvoering door exploitanten uit derde landen, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 133 van 6.5.2014, blz. 12).

(7)  Uitvoeringsverordening (EU) nr. 390/2011 van de Commissie van 19 april 2011 houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 474/2006 tot opstelling van de communautaire lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de Gemeenschap (PB L 104 van 20.4.2011, blz. 10).


BIJLAGE I

„BIJLAGE A

LIJST VAN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN WAARAAN EEN VERBOD IS OPGELEGD OM VLUCHTEN UIT TE VOEREN IN DE UNIE, MET UITZONDERINGEN  (1)

Naam van de juridische entiteit van de luchtvaartmaatschappij, zoals vermeld op het AOC (en handelsnaam, indien verschillend)

Nummer van het Air Operator Certificate (AOC) of van de exploitatievergunning

ICAO-nummer van de luchtvaartmaatschappij

Land van de exploitant

BLUE WING AIRLINES

SRBWA-01/2002

BWI

Suriname

IRAQI AIRWAYS

001

IAW

Irak

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Afghanistan welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Islamitische Republiek Afghanistan

ARIANA AFGHAN AIRLINES

AOC 009

AFG

Islamitische Republiek Afghanistan

KAM AIR

AOC 001

KMF

Islamitische Republiek Afghanistan

PAMIR AIRLINES

Onbekend

PIR

Islamitische Republiek Afghanistan

SAFI AIRWAYS

AOC 181

SFW

Islamitische Republiek Afghanistan

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Angola welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van TAAG Angola Airlines, dat in bijlage B wordt geplaatst

 

 

Republiek Angola

AEROJET

AO 008-01/11

TEJ

Republiek Angola

AIR GICANGO

009

Onbekend

Republiek Angola

AIR JET

AO 006-01/11-MBC

MBC

Republiek Angola

AIR NAVE

017

Onbekend

Republiek Angola

AIR26

AO 003-01/11-DCD

DCD

Republiek Angola

ANGOLA AIR SERVICES

006

Onbekend

Republiek Angola

DIEXIM

007

Onbekend

Republiek Angola

FLY540

AO 004-01 FLYA

Onbekend

Republiek Angola

GIRA GLOBO

008

GGL

Republiek Angola

HELIANG

010

Onbekend

Republiek Angola

HELIMALONGO

AO 005-01/11

Onbekend

Republiek Angola

MAVEWA

016

Onbekend

Republiek Angola

SONAIR

AO 002-01/10-SOR

SOR

Republiek Angola

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Benin welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Republiek Benin

AERO BENIN

PEA nr. 014/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS

AEB

Republiek Benin

AFRICA AIRWAYS

Onbekend

AFF

Republiek Benin

ALAFIA JET

PEA nr. 014/ANAC/MDCTTTATP-PR/DEA/SCS

Onbekend

Republiek Benin

BENIN GOLF AIR

PEA nr. 012/MDCTTP-PR/ANAC/DEA/SCS.

BGL

Republiek Benin

BENIN LITTORAL AIRWAYS

PEA nr. 013/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS.

LTL

Republiek Benin

COTAIR

PEA nr. 015/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS.

COB

Republiek Benin

ROYAL AIR

PEA nr. 11/ANAC/MDCTTP-PR/DEA/SCS

BNR

Republiek Benin

TRANS AIR BENIN

PEA nr. 016/MDCTTTATP-PR/ANAC/DEA/SCS

TNB

Republiek Benin

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Republiek Congo welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Republiek Congo

AERO SERVICE

RAC06-002

RSR

Republiek Congo

CANADIAN AIRWAYS CONGO

RAC06-012

Onbekend

Republiek Congo

EMERAUDE

RAC06-008

Onbekend

Republiek Congo

EQUAFLIGHT SERVICES

RAC06-003

EKA

Republiek Congo

EQUAJET

RAC06-007

EKJ

Republiek Congo

EQUATORIAL CONGO AIRLINES S.A.

RAC06-014

Onbekend

Republiek Congo

MISTRAL AVIATION

RAC06-011

Onbekend

Republiek Congo

TRANS AIR CONGO

RAC 06-001

TSG

Republiek Congo

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Democratische Republiek Congo (RDC) welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

 

 

Democratische Republiek Congo (RDC)

AIR FAST CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0112/2011

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

AIR KASAI

409/CAB/MIN/TVC/0053/2012

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

AIR KATANGA

409/CAB/MIN/TVC/0056/2012

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

AIR TROPIQUES

409/CAB/MIN/TVC/00625/2011

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

BLUE AIRLINES

106/CAB/MIN/TVC/2012

BUL

Democratische Republiek Congo (RDC)

BLUE SKY

409/CAB/MIN/TVC/0028/2012

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

BUSY BEE CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0064/2010

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

COMPAGNIE AFRICAINE D'AVIATION (CAA)

409/CAB/MIN/TVC/0050/2012

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

CONGO AIRWAYS

019/CAB/MIN/TVC/2015

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

DAKOTA SPRL

409/CAB/MIN/TVC/071/2011

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

DOREN AIR CONGO

102/CAB/MIN/TVC/2012

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

GOMAIR

409/CAB/MIN/TVC/011/2010

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

KIN AVIA

409/CAB/MIN/TVC/0059/2010

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

KORONGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/001/2011

KGO

Democratische Republiek Congo (RDC)

MALU AVIATION

098/CAB/MIN/TVC/2012

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

MANGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/009/2011

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

SERVE AIR

004/CAB/MIN/TVC/2015

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

SERVICES AIR

103/CAB/MIN/TVC/2012

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

SWALA AVIATION

409/CAB/MIN/TVC/0084/2010

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

TRANSAIR CARGO SERVICES

409/CAB/MIN/TVC/073/2011

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

WILL AIRLIFT

409/CAB/MIN/TVC/0247/2011

Onbekend

Democratische Republiek Congo (RDC)

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Djibouti welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

 

 

Djibouti

DAALLO AIRLINES

Onbekend

DAO

Djibouti

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Equatoriaal Guinea welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

 

 

Equatoriaal Guinea

CEIBA INTERCONTINENTAL

2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

CEL

Equatoriaal Guinea

Cronos AIRLINES

2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

Onbekend

Equatoriaal Guinea

PUNTO AZUL

2012/0006/MTTCT/DGAC/SOPS

Onbekend

Equatoriaal Guinea

TANGO AIRWAYS

Onbekend

Onbekend

Equatoriaal Guinea

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Eritrea welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, inclusief

 

 

Eritrea

ERITREAN AIRLINES

AOC nr. 004

ERT

Eritrea

NASAIR ERITREA

AOC nr. 005

NAS

Eritrea

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van de Republiek Gabon welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Afrijet en SN2AG, die in bijlage B worden geplaatst

 

 

Republiek Gabon

AFRIC AVIATION

010/MTAC/ANAC-G/DSA

EKG

Republiek Gabon

ALLEGIANCE AIR TOURIST

007/MTAC/ANAC-G/DSA

LGE

Republiek Gabon

NATIONALE REGIONALE TRANSPORT (N.R.T)

008/MTAC/ANAC-G/DSA

NRG

Republiek Gabon

SKY GABON

009/MTAC/ANAC-G/DSA

SKG

Republiek Gabon

SOLENTA AVIATION GABON

006/MTAC/ANAC-G/DSA

SVG

Republiek Gabon

TROPICAL AIR-GABON

011/MTAC/ANAC-G/DSA

Onbekend

Republiek Gabon

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Indonesië welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Garuda Indonesia, Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua, Indonesia Air Asia, Citilink, Lion Air en Batik Air, evenwel met inbegrip van

 

 

Republiek Indonesië

AIR BORN INDONESIA

135-055

Onbekend

Republiek Indonesië

AIR PACIFIC UTAMA

135-020

Onbekend

Republiek Indonesië

ALDA TRANS PAPUA

135-056

Onbekend

Republiek Indonesië

ALFA TRANS DIRGANTATA

135-012

Onbekend

Republiek Indonesië

ANGKASA SUPER SERVICES

135-050

LBZ

Republiek Indonesië

ASI PUDJIASTUTI

135-028

SQS

Republiek Indonesië

AVIASTAR MANDIRI

135-029

VIT

Republiek Indonesië

DABI AIR NUSANTARA

135-030

Onbekend

Republiek Indonesië

DERAYA AIR TAXI

135-013

DRY

Republiek Indonesië

DERAZONA AIR SERVICE

135-010

DRZ

Republiek Indonesië

DIRGANTARA AIR SERVICE

135-014

DIR

Republiek Indonesië

EASTINDO

135-038

ESD

Republiek Indonesië

ELANG LINTAS INDONESIA

135-052

Onbekend

Republiek Indonesië

ELANG NUSANTARA AIR

135-053

Onbekend

Republiek Indonesië

ENGGANG AIR SERVICE

135-045

Onbekend

Republiek Indonesië

ERSA EASTERN AVIATION

135-047

Onbekend

Republiek Indonesië

GATARI AIR SERVICE

135-018

GHS

Republiek Indonesië

HEAVY LIFT

135-042

Onbekend

Republiek Indonesië

INDONESIA AIR ASIA EXTRA

121-054

Onbekend

Republiek Indonesië

INDONESIA AIR TRANSPORT

121-034

IDA

Republiek Indonesië

INTAN ANGKASA AIR SERVICE

135-019

Onbekend

Republiek Indonesië

JAYAWIJAYA DIRGANTARA

121-044

JWD

Republiek Indonesië

JOHNLIN AIR TRANSPORT

135-043

JLB

Republiek Indonesië

KAL STAR

121-037

KLS

Republiek Indonesië

KARTIKA AIRLINES

121-003

KAE

Republiek Indonesië

KOMALA INDONESIA

135-051

Onbekend

Republiek Indonesië

KURA-KURA AVIATION

135-016

KUR

Republiek Indonesië

MARTABUANA ABADION

135-049

Onbekend

Republiek Indonesië

MATTHEW AIR NUSANTARA

135-048

Onbekend

Republiek Indonesië

MIMIKA AIR

135-007

Onbekend

Republiek Indonesië

MY INDO AIRLINES

121-042

Onbekend

Republiek Indonesië

NAM AIR

121-058

Onbekend

Republiek Indonesië

NATIONAL UTILITY HELICOPTER

135-011

Onbekend

Republiek Indonesië

NUSANTARA AIR CHARTER

121-022

SJK

Republiek Indonesië

PEGASUS AIR SERVICES

135-036

Onbekend

Republiek Indonesië

PELITA AIR SERVICE

121-008

PAS

Republiek Indonesië

PENERBANGAN ANGKASA SEMESTA

135-026

Onbekend

Republiek Indonesië

PURA WISATA BARUNA

135-025

Onbekend

Republiek Indonesië

RIAU AIRLINES

121-016

RIU

Republiek Indonesië

SAYAP GARUDA INDAH

135-004

Onbekend

Republiek Indonesië

SMAC

135-015

SMC

Republiek Indonesië

SRIWIJAYA AIR

121-035

SJY

Republiek Indonesië

SURYA AIR

135-046

Onbekend

Republiek Indonesië

TRANSNUSA AVIATION MANDIRI

121-048

TNU

Republiek Indonesië

TRANSWISATA PRIMA AVIATION

135-021

TWT

Republiek Indonesië

TRAVEL EXPRESS AVIATION SERVICE

121-038

XAR

Republiek Indonesië

TRAVIRA UTAMA

135-009

TVV

Republiek Indonesië

TRI MG INTRA ASIA AIRLINES

121-018

TMG

Republiek Indonesië

TRIGANA AIR SERVICE

121-006

TGN

Republiek Indonesië

UNINDO

135-040

Onbekend

Republiek Indonesië

WESTSTAR AVIATION INDONESIA

135-059

Onbekend

Republiek Indonesië

WING ABADI AIRLINES

121-012

WON

Republiek Indonesië

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Kazachstan welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, met uitzondering van Air Astana, evenwel met inbegrip van

 

 

Republiek Kazachstan

AIR ALMATY

AK-0483-13

LMY

Republiek Kazachstan

ATMA AIRLINES

AK-0469-12

AMA

Republiek Kazachstan

AVIA-JAYNAR/AVIA-ZHAYNAR

AK-0467-12

SAP

Republiek Kazachstan

BEK AIR

AK-0463-12

BEK

Republiek Kazachstan

BEYBARS AIRCOMPANY

AK-0473-13

BBS

Republiek Kazachstan

BURUNDAYAVIA AIRLINES

KZ-01/001

BRY

Republiek Kazachstan

COMLUX-KZ

KZ-01/002

KAZ

Republiek Kazachstan

EAST WING

KZ-01/007

EWZ

Republiek Kazachstan

EURO-ASIA AIR

AK-0472-13

EAK

Republiek Kazachstan

FLY JET KZ

AK-0477-13

FJK

Republiek Kazachstan

INVESTAVIA

AK-0479-13

TLG

Republiek Kazachstan

IRTYSH AIR

AK-0468-13

MZA

Republiek Kazachstan

JET AIRLINES

KZ-01/003

SOZ

Republiek Kazachstan

KAZAIR JET

AK-0474-13

KEJ

Republiek Kazachstan

KAZAIRTRANS AIRLINE

AK-0466-12

KUY

Republiek Kazachstan

KAZAVIASPAS

AK-0484-13

KZS

Republiek Kazachstan

PRIME AVIATION

AK-0478-13

PKZ

Republiek Kazachstan

SCAT

KZ-01/004

VSV

Republiek Kazachstan

ZHETYSU AIRCOMPANY

AK-0470-12

JTU

Republiek Kazachstan

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Kirgizië welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Kirgizische Republiek

AIR BISHKEK (voorheen EASTOK AVIA)

15

EAA

Kirgizische Republiek

AIR MANAS

17

MBB

Kirgizische Republiek

AVIA TRAFFIC COMPANY

23

AVJ

Kirgizische Republiek

CENTRAL ASIAN AVIATION SERVICES (CAAS)

13

CBK

Kirgizische Republiek

HELI SKY

47

HAC

Kirgizische Republiek

AIR KYRGYZSTAN

03

LYN

Kirgizische Republiek

MANAS AIRWAYS

42

BAM

Kirgizische Republiek

S GROUP INTERNATIONAL

(voorheen S GROUP AVIATION)

45

IND

Kirgizische Republiek

SKY BISHKEK

43

BIS

Kirgizische Republiek

SKY KG AIRLINES

41

KGK

Kirgizische Republiek

SKY WAY AIR

39

SAB

Kirgizische Republiek

TEZ JET

46

TEZ

Kirgizische Republiek

VALOR AIR

07

VAC

Kirgizische Republiek

Alle luchtvaartmaatschappijen die zijn gecertificeerd door de autoriteiten van Liberia die verantwoordelijk zijn voor de controle op de naleving van de regelgeving.

 

 

Liberia

Alle luchtvaartmaatschappijen die zijn gecertificeerd door de autoriteiten van Libië die verantwoordelijk zijn voor de controle op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Libië

AFRIQIYAH AIRWAYS

007/01

AAW

Libië

AIR LIBYA

004/01

TLR

Libië

BURAQ AIR

002/01

BRQ

Libië

GHADAMES AIR TRANSPORT

012/05

GHT

Libië

GLOBAL AVIATION AND SERVICES

008/05

GAK

Libië

LIBYAN AIRLINES

001/01

LAA

Libië

PETRO AIR

025/08

PEO

Libië

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Mozambique welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Republiek Mozambique

AMBASSADOR LDA

MOZ-21

Onbekend

Republiek Mozambique

CFM — TRABALHOS E TRANSPORTES AÉREOS LDA

MOZ-07

Onbekend

Republiek Mozambique

CHC HELICÓPTEROS LDA

MOZ-22

Onbekend

Republiek Mozambique

COA — COASTAL AVIATION

MOZ-15

Onbekend

Republiek Mozambique

CPY — CROPSPRAYERS

MOZ-06

Onbekend

Republiek Mozambique

CRA — CR AVIATION LDA

MOZ-14

Onbekend

Republiek Mozambique

ETA — EMPRESA DE TRANSPORTES AÉREOS LDA

MOZ-04

Onbekend

Republiek Mozambique

EVERETT AVIATION LDA

MOZ-18

Onbekend

Republiek Mozambique

HCP — HELICÓPTEROS CAPITAL LDA

MOZ-11

Onbekend

Republiek Mozambique

INAER AVIATION MOZAMBIQUE LDA

MOZ-19

Onbekend

Republiek Mozambique

INTER AIRWAYS LDA

MOZ-24

Onbekend

Republiek Mozambique

LAM — LINHAS AEREAS DE MOÇAMBIQUE LAM S.A.

MOZ-01

LAM

Republiek Mozambique

MAKOND, LDA

MOZ-20

Onbekend

Republiek Mozambique

MEX — MOÇAMBIQUE EXPRESSO, SARL MEX

MOZ-02

MXE

Republiek Mozambique

OHI — OMNI HELICÓPTEROS INTERNATIONAL LDA

MOZ-17

Onbekend

Republiek Mozambique

SAF — SAFARI AIR LDA

MOZ-12

Onbekend

Republiek Mozambique

SAM — SOLENTA AVIATION MOZAMBIQUE, SA

MOZ-10

Onbekend

Republiek Mozambique

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Nepal welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Republiek Nepal

AIR DYNASTY HELI. S.

035/2001

Onbekend

Republiek Nepal

AIR KASTHAMANDAP

051/2009

Onbekend

Republiek Nepal

BUDDHA AIR

014/1996

BHA

Republiek Nepal

FISHTAIL AIR

017/2001

Onbekend

Republiek Nepal

GOMA AIR

064/2010

Onbekend

Republiek Nepal

HIMALAYA AIRLINES

084/2015

Onbekend

Republiek Nepal

MAKALU AIR

057A/2009

Onbekend

Republiek Nepal

MANANG AIR PVT LTD

082/2014

Onbekend

Republiek Nepal

MOUNTAIN HELICOPTERS

055/2009

Onbekend

Republiek Nepal

MUKTINATH AIRLINES

081/2013

Onbekend

Republiek Nepal

NEPAL AIRLINES CORPORATION

003/2000

RNA

Republiek Nepal

SAURYA AIRLINES

083/2014

Onbekend

Republiek Nepal

SHREE AIRLINES

030/2002

SHA

Republiek Nepal

SIMRIK AIR

034/2000

Onbekend

Republiek Nepal

SIMRIK AIRLINES

052/2009

RMK

Republiek Nepal

SITA AIR

033/2000

Onbekend

Republiek Nepal

TARA AIR

053/2009

Onbekend

Republiek Nepal

YETI AIRLINES DOMESTIC

037/2004

NYT

Republiek Nepal

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Sao Tomé en Principe welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Sao Tomé en Principe

AFRICA'S CONNECTION

10/AOC/2008

ACH

Sao Tomé en Principe

STP AIRWAYS

03/AOC/2006

STP

Sao Tomé en Principe

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Sierra Leone welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Sierra Leone

AIR RUM, LTD

Onbekend

RUM

Sierra Leone

DESTINY AIR SERVICES, LTD

Onbekend

DTY

Sierra Leone

HEAVYLIFT CARGO

Onbekend

Onbekend

Sierra Leone

ORANGE AIR SIERRA LEONE LTD

Onbekend

ORJ

Sierra Leone

PARAMOUNT AIRLINES, LTD

Onbekend

PRR

Sierra Leone

SEVEN FOUR EIGHT AIR SERVICES LTD

Onbekend

SVT

Sierra Leone

TEEBAH AIRWAYS

Onbekend

Onbekend

Sierra Leone

Alle luchtvaartmaatschappijen die geregistreerd zijn door de autoriteiten van Sudan welke verantwoordelijk zijn voor toezicht op de naleving van de regelgeving, waaronder

 

 

Republiek Sudan

ALFA AIRLINES SD

54

AAJ

Republiek Sudan

BADR AIRLINES

35

BDR

Republiek Sudan

BLUE BIRD AVIATION

11

BLB

Republiek Sudan

ELDINDER AVIATION

8

DND

Republiek Sudan

GREEN FLAG AVIATION

17

Onbekend

Republiek Sudan

HELEJETIC AIR

57

HJT

Republiek Sudan

KATA AIR TRANSPORT

9

KTV

Republiek Sudan

KUSH AVIATION CO.

60

KUH

Republiek Sudan

NOVA AIRWAYS

46

NOV

Republiek Sudan

SUDAN AIRWAYS CO.

1

SUD

Republiek Sudan

SUN AIR

51

SNR

Republiek Sudan

TARCO AIR

56

TRQ

Republiek Sudan”


(1)  De in bijlage A vermelde luchtvaartmaatschappijen kunnen toestemming krijgen om verkeersrechten uit te oefenen door luchtvaartuigen met bemanning te huren („wet lease”) van luchtvaartmaatschappijen waaraan geen exploitatieverbod is opgelegd, voor zover de geldende veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.


BIJLAGE II

„BIJLAGE B

LIJST VAN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN WAARAAN EXPLOITATIEBEPERKINGEN ZIJN OPGELEGD IN DE UNIE  (1)

Naam van de juridische entiteit van de luchtvaartmaatschappij, als vermeld op het AOC (en handelsnaam, indien verschillend)

Nummer van het Air Operator Certificate (AOC)

ICAO-nummer luchtvaartmaatschappij

Land van de exploitant

Type luchtvaartuig waaraan beperkingen worden opgelegd

Registratie-merkteken(s) en, voor zover beschikbaar, constructieserienummers van luchtvaartuigen waaraan beperkingen zijn opgelegd

Land van registratie

TAAG ANGOLA AIRLINES

001

DTA

Republiek Angola

De volledige vloot, met uitzondering van: luchtvaartuigen de types Boeing B737-700, Boeing B777-200 en Boeing B777-300

De volledige vloot, met uitzondering van: luchtvaartuigen van de vloot B737-700, als vermeld op het AOC; luchtvaartuigen van de vloot B777-200, als vermeld op het AOC; luchtvaartuigen van de vloot B777-300, als vermeld op het AOC

Republiek Angola

AIR SERVICE COMORES

06-819/TA-15/DGACM

KMD

Comoren

De volledige vloot, met uitzondering van: LET 410 UVP

De volledige vloot, met uitzondering van: D6-CAM (851336)

Comoren

AFRIJET BUSINESS SERVICE  (2)

002/MTAC/ANAC-G/DSA

ABS

Republiek Gabon

De volledige vloot, met uitzondering van: twee luchtvaartuigen van het type Falcon 50 en twee van het type Falcon 900

De volledige vloot, met uitzondering van: TR-LGV; TR-LGY; TR-AFJ; TR-AFR

Republiek Gabon

NOUVELLE AIR AFFAIRES GABON (SN2AG)

003/MTAC/ANAC-G/DSA

NVS

Republiek Gabon

De volledige vloot, met uitzondering van: één luchtvaartuig van het type Challenger CL-601, één van het type HS-125-800

De volledige vloot, met uitzondering van: TR-AAG, ZS-AFG

Republiek Gabon; Republiek Zuid-Afrika

IRAN AIR

FS100

IRA

Islamitische Republiek Iran

Alle lucht-vaartuigen van het type Fokker F100 en Boeing B747

Toestellen van het type Fokker F100, als vermeld in het AOC; toestellen van het type Boeing B747, als vermeld in het AOC

Islamitische Republiek Iran

AIR KORYO

GAC-AOC/KOR-01

KOR

Democratische Volksrepubliek Korea

De volledige vloot, met uitzondering van: twee luchtvaartuigen van het type TU-204

De volledige vloot, met uitzondering van: P-632, P-633

Democratische Volksrepubliek Korea


(1)  De in bijlage B vermelde luchtvaartmaatschappijen kunnen toestemming krijgen om verkeersrechten uit te oefenen door luchtvaartuigen met bemanning te huren („wet lease”) van luchtvaartmaatschappijen waaraan geen exploitatieverbod is opgelegd, voor zover de geldende veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

(2)  Afrijet mag voor zijn huidige activiteiten in de Europese Unie alleen gebruikmaken van de vermelde luchtvaartuigen.”