19.7.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 214/29


UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 17 juli 2014

tot toelating van methoden voor de indeling van geslachte varkens in Zweden en tot intrekking van Beschikking 97/370/EG

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2014) 4946)

(Slechts de tekst in de Zweedse taal is authentiek)

(2014/476/EU)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1), en met name artikel 20, onder p),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Krachtens bijlage IV, punt B.IV.1, van Verordening (EU) nr. 1308/2013 moet, met het oog op de indeling van geslachte varkens, het aandeel mager vlees worden geschat volgens door de Commissie toegelaten indelingsmethoden en mogen in dit verband uitsluitend statistisch bewezen schattingsmethoden op basis van de fysieke opmeting van een of meer anatomische delen van het geslachte varken worden toegestaan. Indelingsmethoden mogen slechts worden toegelaten als een maximumtolerantie voor de statistische fout bij de schatting in acht wordt genomen. Deze tolerantie is vastgesteld in artikel 23, lid 3, van Verordening (EG) nr. 1249/2008 van de Commissie (2).

(2)

Bij Beschikking 97/370/EG van de Commissie (3) is het gebruik van drie methoden voor de indeling van geslachte varkens in Zweden toegelaten.

(3)

Aangezien de toegelaten indelingsmethoden uit technisch oogpunt moeten worden aangepast, heeft Zweden de Commissie verzocht om toestemming te verlenen voor de vervanging van de formules voor de methoden „Intra-scope (Optical Probe)”, „Hennessy Grading Probe (HGP II)” en AutoFom, en om twee nieuwe methoden voor de indeling van geslachte varkens op zijn grondgebied toe te laten, namelijk „Fat-O-Meat'er II (FOM II)” en „Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)”. Zweden heeft in het in artikel 23, lid 4, van Verordening (EG) nr. 1249/2008 bedoelde protocol een gedetailleerde beschrijving van de versnijdingsproef gegeven met opgave van de beginselen waarop de nieuwe formules zijn gebaseerd, de resultaten van de versnijdingsproef en de vergelijkingen die worden toegepast voor de beoordeling van het percentage mager vlees.

(4)

Uit het onderzoek van dit verzoek is gebleken dat aan de voorwaarden voor het toelaten van deze nieuwe formules en methoden is voldaan. Deze formules en methoden dienen derhalve te worden toegelaten in Zweden.

(5)

Wijzigingen van de apparatuur of van de indelingsmethoden zijn verboden, tenzij deze expliciet bij een uitvoeringsbesluit van de Commissie worden toegestaan.

(6)

Ter wille van de duidelijkheid en de rechtszekerheid dient een nieuw besluit te worden vastgesteld. Beschikking 97/370/EG moet daarom worden ingetrokken.

(7)

De in dit besluit vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Voor de indeling van geslachte varkens overeenkomstig bijlage IV, punt B.IV.1, bij Verordening (EU) nr. 1308/2013 mogen in Zweden de volgende methoden worden gebruikt:

a)

het „Intra-scope (Optical Probe)” genaamde apparaat en de bijbehorende schattingsmethoden, die nader zijn beschreven in deel I van de bijlage;

b)

het „Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)” genaamde apparaat en de bijbehorende schattingsmethoden, die nader zijn beschreven in deel II van de bijlage;

c)

het „AutoFom III” genaamde apparaat en de bijbehorende schattingsmethoden, die nader zijn beschreven in deel III van de bijlage;

d)

het „Fat-O-Meat'er II (FOM II)” genaamde apparaat en de bijbehorende schattingsmethoden, die nader zijn beschreven in deel IV van de bijlage;

e)

het „Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)” genaamde apparaat en de bijbehorende schattingsmethoden, die nader zijn beschreven in deel V van de bijlage.

Artikel 2

Wijzigingen van de toegelaten apparaten of indelingsmethoden zijn verboden, tenzij deze expliciet bij een uitvoeringsbesluit van de Commissie worden toegelaten.

Artikel 3

Beschikking 97/370/EG wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit is van toepassing met ingang van 1 juli 2014.

Artikel 5

Dit besluit is gericht tot het Koninkrijk Zweden.

Gedaan te Brussel, 17 juli 2014.

Voor de Commissie

Dacian CIOLOȘ

Lid van de Commissie


(1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.

(2)  Verordening (EG) nr. 1249/2008 van de Commissie van 10 december 2008 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor de communautaire indelingsschema's voor runder-, varkens- en schapenkarkassen en voor de mededeling van de prijzen daarvan (PB L 337 van 16.12.2008, blz. 3).

(3)  Beschikking 97/370/EG van de Commissie van 30 mei 1997 tot toelating van methoden voor de indeling van geslachte varkens in Zweden (PB L 157 van 14.6.1997, blz. 19.


BIJLAGE

METHODEN VOOR DE INDELING VAN GESLACHTE VARKENS IN ZWEDEN

DEEL I

Intrascope (Optical Probe)

1.

De in dit deel vastgestelde voorschriften zijn van toepassing wanneer de geslachte varkens worden ingedeeld met het „Intrascope” (Optical Probe) genaamde apparaat.

2.

De Intrascope is uitgerust met een zeshoekige sonde van maximaal 12 mm breed (en van 19 mm bij het mes aan de punt van de sonde) met een kijkvenster, een lichtbron en een schuifmaat.

3.

Het aandeel mager vlees van het geslachte varken wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

Formula

waarbij

SP_F1

:

rugspekdikte (met inbegrip van het zwoerd) in mm, gemeten op 8 cm van de middellijn vlak achter de laatste rib.

4.

De formule is geldig voor geslachte varkens met een gewicht tussen 50 en 120 kg.

DEEL II

Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)

1.

De in dit deel vastgestelde voorschriften zijn van toepassing wanneer de geslachte varkens worden ingedeeld met het „Hennessy Grading Probe 2” (HGP 2) genaamde apparaat.

2.

Met behulp van reflectiespectroscopie registreert de Hennessy-sonde profielen van de metingen die worden gegenereerd door, in fracties van millimeters, penetratieafstanden te registreren samen met het terugverstrooide lichtsignaal.

3.

Met het oog op een optimale gegevensverzameling tussen en in de verschillende weefsels van de objectief geanalyseerde soort, worden specifieke optische bandbreedten geselecteerd.

4.

De Hennessy-sonde is uitgerust met een sonde van 5,95 mm diameter, aan de top uitlopend op een puntvormig mesblad waarvan het breedste gedeelte 6,3 mm breed is, met een fotodiode (Siemens LED type LYU 260-EO) en fotodetector (type 58 MR) en met een werkbereik van 0 tot 120 mm.

5.

De meetwaarden worden door de HPG2 zelf en een daaraan gekoppelde computer omgerekend in een schatting van het aandeel mager vlees.

6.

Het aandeel mager vlees van het geslachte varken wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

Formula

waarbij

GP2_F1

:

rugspekdikte (met inbegrip van het zwoerd) in mm, gemeten op 8 cm van de middellijn vlak achter de laatste rib;

GP2_F2

:

rugspekdikte (met inbegrip van het zwoerd) in mm, gemeten op 6 cm van de middellijn, 12 cm richting kop ten opzichte van F1;

GP2_M

:

spierdikte in mm, in één handeling en op dezelfde plaats gemeten als F2.

7.

De formule is geldig voor geslachte varkens met een gewicht tussen 50 en 120 kg.

DEEL III

Autofom III

1.

De in dit deel vastgestelde voorschriften zijn van toepassing wanneer de geslachte varkens worden ingedeeld met het „Autofom III” genaamde apparaat.

2.

De Autofom III is gebaseerd op ultrageluidstechnologie en geeft een gedigitaliseerde driedimensionale scan van het geslachte varken. Het ultrasone beeld wordt gegenereerd door 16 transductoren die in een rij zijn opgesteld in een roestvrijstalen behuizing.

3.

Het aandeel mager vlees dat het geslachte varken volgens de referentiemethode van de Unie heeft, wordt voorspeld aan de hand van een formule op basis van online variabelen die worden geëxtraheerd uit een met ultrasoontechnologie verkregen beeld. De beeldanalyse levert meer dan 50 online variabelen op. De statistische analyse brengt de informatie terug tot twee componenten, elk een lineaire combinatie van dezelfde zes online variabelen. De eindformule wordt uitgedrukt in online variabelen:

Formula

waarbij

R2P4

:

p2_selected_fat_mm. De P2-vetmeting op de geselecteerde positie in mm;

R2P11

:

minpair_value. Een filtermasker dat twee op 14 cm van elkaar gelegen posities selecteert, wordt toegepast op de dwarsdoorsnedevector. Dit is het minimum van de filterresultaat-vector;

R2P12

:

P2_skew. Relatie geselecteerde P2 en niet-geselecteerde P2. Het werkelijk gebruikte punt ligt iets dichter bij het midden, om de waarde toleranter te maken voor erg gekantelde karkassen. De waarde is altijd groter dan of gelijk aan 1,0;

R2P15

:

minpair_value v2. Een tweede versie van de minpairwaarde;

Meat/Rib interface

R3P5

:

max_meat_mm. De maximale vleesdikte. Maximale ribpositie minus minimale vetpositie, omgezet in mm;

Fat 1 Inter-fat interface.

De vet1-laag wordt gemeten bij de ham en bij de vijfde/zesde rib. Dit worden de B-punten genoemd.

R4P3

:

fat1_p2_selected.De vet1-metingen op het geselecteerde P2-punt.

4.

De formule is geldig voor geslachte varkens met een gewicht tussen 50 en 120 kg.

DEEL IV

Fat-O-Meat'er II (FOM II)

1.

De in dit deel vastgestelde voorschriften zijn van toepassing wanneer de geslachte varkens worden ingedeeld met het „Fat-O-Meat'er II” (FOM I) genaamde apparaat.

2.

Dit apparaat is een nieuwe versie van het Fat-O-Meat'er-meetsysteem. FOM II bestaat uit een optische sonde met een mes, een instrument voor dieptemeting met een werkbereik van 0 tot 125 mm en een systeem voor de verzameling en analyse van gegevens — Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K). De meetwaarden worden door het FOM II-apparaat zelf omgerekend in een schatting van het aandeel mager vlees.

3.

Het aandeel mager vlees van het geslachte varken wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

Formula

waarbij

FOM_F1

:

rugspekdikte in mm, gemeten op 8 cm van de middellijn van het hele geslachte varken, tussen de derde- en de vierdelaatste lendenwervel;

FOM_F2

:

rugspekdikte in mm, gemeten op 6 cm van de middellijn van het hele geslachte varken, tussen de derde- en de vierdelaatste rib;

FOM_M

:

spierdikte in mm, in één handeling en op dezelfde plaats gemeten als F2.

4.

De formule is geldig voor geslachte varkens met een gewicht tussen 50 en 120 kg.

DEEL V

Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)

1.

De in dit deel vastgestelde voorschriften zijn van toepassing wanneer de geslachte varkens worden ingedeeld met het „Hennessy Grading Probe 7” (HGP 7) genaamde apparaat.

2.

Met behulp van reflectiespectroscopie registreert de Hennessy-sonde profielen van de metingen die worden gegenereerd door, in fracties van millimeters, penetratieafstanden te registreren samen met het terugverstrooide lichtsignaal.

3.

Met het oog op een optimale gegevensverzameling tussen en in de verschillende weefsels van de objectief geanalyseerde soort, worden specifieke optische bandbreedten geselecteerd.

4.

De Hennessy-sonde is uitgerust met een sonde van 5,95 mm diameter, aan de top uitlopend op een puntvormig mesblad waarvan het breedste gedeelte 6,3 mm breed is, met een fotodiode (Siemens LED type LYU 260-EO) en fotodetector (type 58 MR) en met een werkbereik van 0 tot 120 mm.

5.

De meetwaarden worden door de HPG7 zelf en een daaraan gekoppelde computer omgerekend in een schatting van het aandeel mager vlees.

6.

De evaluatie van de meetcurve verschilt enigszins tussen HGP 2 en HGP 7.

7.

Het aandeel mager vlees van het geslachte varken wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

Formula

waarbij

GP7_F1

:

rugspekdikte (met inbegrip van het zwoerd) in mm, gemeten op 8 cm van de middellijn vlak achter de laatste rib;

GP7_F2

:

rugspekdikte (met inbegrip van het zwoerd) in mm, gemeten op 6 cm van de middellijn, 12 cm richting kop ten opzichte van F1;

GP7_M

:

spierdikte in mm, in één handeling en op dezelfde plaats gemeten als F2.

8.

De formule is geldig voor geslachte varkens met een gewicht tussen 50 en 120 kg.