1.12.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 318/9


UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1240/2011 VAN DE COMMISSIE

van 30 november 2011

tot vaststelling van buitengewone maatregelen inzake het tegen verlaagde overschotheffing op de markt van de Unie brengen van buiten het quotum geproduceerde suiker en isoglucose in het verkoopseizoen 2011/2012

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten („integrale-GMO-verordening”) (1), en met name artikel 64, lid 2, en artikel 187, juncto artikel 4,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De wereldmarktprijzen voor suiker liggen sinds enkele maanden dichtbij of zelfs boven de internemarktprijs van de Unie. Voorspellingen van de wereldmarktprijzen op basis van de termijnmarkten voor suiker van New York en Londen voor maart, mei en juli 2012 wijzen op een blijvend hoge wereldmarktprijs. Daarom wordt verwacht dat de invoer uit derde landen waarvoor bepaalde preferentiële overeenkomsten gelden, in het verkoopseizoen 2011/2012 slechts matig zal toenemen.

(2)

Voor het verkoopseizoen 2011/2012 wordt het tekort aan quotumsuiker op de suikermarkt van de Unie, dat wil zeggen het verschil tussen aanbod en vraag, op 700 000 ton geraamd. De daaruit voorvloeiende lage eindvoorraden dreigen het aanbod op de suikermarkt van de Unie te verstoren en de prijs voor suiker op de interne markt van de Unie op te drijven.

(3)

Daarentegen heeft een goede oogst in sommige delen van de Unie ertoe geleid dat er bijna 5 miljoen ton suiker is geproduceerd buiten het in artikel 56 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 vastgestelde quotum. Nadat rekening is gehouden met de ramingen inzake contractuele verplichtingen van suikerproducenten met betrekking tot bepaalde vormen van industrieel gebruik als bedoeld in artikel 62 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 en met de uitvoerverplichtingen voor 2011/2012 voor buiten het quotum geproduceerde suiker, is dus nog een aanzienlijke hoeveelheid buiten het quotum geproduceerde suiker van 1 000 000 ton beschikbaar. Een deel van deze suiker zou ter beschikking van de suikermarkt van de Unie kunnen worden gesteld om gedeeltelijk aan de vraag te voldoen en om buitensporige prijsstijgingen te voorkomen.

(4)

Bij artikel 187 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 is aan de Commissie de bevoegdheid gegeven om ten behoeve van de sector de nodige maatregelen te nemen indien de noteringen of de prijzen op de wereldmarkt voor suiker een niveau bereiken waarbij de voorziening van de markt van de Unie wordt verstoord of dreigt te worden verstoord. In dit verband blijven de mogelijke maatregelen niet beperkt tot de expliciet vermelde maatregel van volledige of gedeeltelijke schorsing van de invoerrechten.

(5)

In het verkoopseizoen 2010/2011 lag de wereldmarktprijs voor suiker in sommige perioden dichtbij of zelfs boven de vastgestelde gemiddelde marktprijs in de Unie. Tegen deze achtergrond en rekening houdend met de vervoerskosten en vertragingen in verband met de invoer, is het instrument van de verlaging van de invoerrechten alleen waarschijnlijk ontoereikend om het tekort aan quotumsuiker te verhelpen en de opwaartse druk op de prijzen op de EU-markt weg te nemen.

(6)

Krachtens artikel 64, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1234/2007 stelt de Commissie de overschotheffing op suiker en isoglucose die buiten het quotum worden geproduceerd, vast op een niveau dat hoog genoeg is om de opeenstapeling van overtollige hoeveelheden te voorkomen. Bij artikel 3, lid 1, van Verordening (EG) nr. 967/2006 van de Commissie van 29 juni 2006 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 318/2006 van de Raad met betrekking tot de productie buiten het quotum in de sector suiker (2) is die heffing vastgesteld op 500 EUR per ton.

(7)

Door het voordurend lage suikeraanbod op de interne markt in het verkoopseizoen 2011/2012 wordt de verkoop van 400 000 ton buiten het quotum geproduceerde suiker op de interne markt mogelijk. Omdat het voorzieningstekort minder ernstig is dan in het verkoopseizoen 2010/2011 en omdat de maatregel in een eerder stadium wordt getroffen dan in het verkoopseizoen 2010/2011, is de vaststelling van een verlaagde heffing een passende maatregel om de opeenstapeling van hoeveelheden te voorkomen, hoewel er nog wel enkele onzekerheden zijn over de precieze hoeveelheden die op de markt van de EU beschikbaar zijn. Voor die beperkte hoeveelheid die buiten het quotum wordt geproduceerd, moet een gereduceerde overschotheffing worden vastgesteld op een niveau per ton dat het verschil tussen de meest recente publiek beschikbare gemiddelde prijs in de Unie en de wereldmarktprijs weergeeft.

(8)

Aangezien bij Verordening (EG) nr. 1234/2007 quota voor zowel suiker als isoglucose zijn vastgesteld, moet voor een passende hoeveelheid buiten het quotum geproduceerde isoglucose een vergelijkbare maatregel gelden, daar dit product tot op zekere hoogte een commerciële suikervervanger is.

(9)

Om die reden, en om de voorziening te verhogen, moeten de producenten van suiker en isoglucose bij de bevoegde autoriteiten van de lidstaten certificaten aanvragen waarmee zij bepaalde buiten het quotum geproduceerde hoeveelheden met een verlaagde voorschotheffing kunnen verkopen op de markt van de Unie.

(10)

De geldigheid van de certificaten moet in de tijd worden beperkt om de voorzieningssituatie snel te verbeteren.

(11)

Door bovengrenzen te stellen aan de hoeveelheden waarvoor iedere producent in een aanvraagperiode een aanvraag kan indienen, en door de certificaten te beperken tot producten uit de eigen productie van de aanvrager, moet speculatie in het kader van het bij de onderhavige verordening ingestelde systeem worden voorkomen.

(12)

Met hun aanvraag moeten suikerproducenten zich ertoe verbinden de minimumprijs te betalen voor de suikerbieten die worden gebruikt om de hoeveelheid suiker te produceren waarvoor zij een aanvraag indienen. De minimumeisen waaraan aanvragen moeten voldoen, moeten worden vastgesteld.

(13)

De bevoegde autoriteiten van de lidstaten moeten de Commissie in kennis stellen van de ontvangen aanvragen. Om die mededelingen te vereenvoudigen en te standaardiseren moeten modellen ter beschikking worden gesteld.

(14)

De Commissie moet ervoor zorgen dat uitsluitend certificaten worden afgegeven binnen de bij de onderhavige verordening gestelde kwantitatieve grenzen. Daarom moet de Commissie zo nodig een toewijzingscoëfficiënt kunnen vaststellen die op de ontvangen aanvragen wordt toegepast.

(15)

De lidstaten moeten de aanvragers er onverwijld van in kennis stellen of de door hen aangevraagde hoeveelheid geheel of gedeeltelijk is toegekend.

(16)

De verlaagde overschotheffing moet na aanvaarding van de aanvraag en vóór afgifte van het certificaat worden betaald.

(17)

De bevoegde autoriteiten moeten aan de Commissie de hoeveelheden meedelen waarvoor certificaten met een verlaagde overschotheffing zijn afgegeven. De Commissie moet daartoe modellen beschikbaar stellen.

(18)

Op hoeveelheden op de markt van de Unie gebrachte suiker die groter zijn dan die waarvoor in het kader van de onderhavige verordening certificaten zijn afgegeven, moet de in artikel 64, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1234/2007 bedoelde overschotheffing worden toegepast. Daarom moet worden bepaald dat aanvragers die niet voldoen aan de verplichting de hoeveelheid op de markt van de Unie te brengen die door het aan hen afgegeven certificaat wordt gedekt, ook een bedrag van 500 EUR per ton moeten betalen. Deze consequente aanpak is erop gericht misbruik van de bij de onderhavige verordening ingestelde regeling te voorkomen.

(19)

Om overeenkomstig artikel 13, lid 1, van Verordening (EG) nr. 952/2006 van de Commissie van 29 juni 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 318/2006 van de Raad, wat betreft het beheer van de interne suikermarkt en het quotastelsel (3) de gemiddelde prijs voor de binnen en buiten het quotum geproduceerde suiker op de markt van de Unie vast te stellen, wordt suiker die door een overeenkomstig de onderhavige verordening afgegeven certificaat wordt gedekt, als quotumsuiker beschouwd.

(20)

De in de onderhavige verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Beheerscomité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Tijdelijke verlaging van de overschotheffing

In afwijking van artikel 3, lid 1, van Verordening (EG) nr. 967/2006 wordt de overschotheffing op een buiten het in bijlage VI bij Verordening (EG) nr. 1234/2012 vastgestelde quotum geproduceerde en in het verkoopseizoen 2011/2012 op de markt van de Unie gebrachte maximumhoeveelheid van 400 000 ton suiker, uitgedrukt in wittesuikerequivalent, en 21 000 ton isoglucose, uitgedrukt in droge stof, vastgesteld op 85 EUR per ton. De verlaagde overschotheffing wordt betaald nadat de in artikel 2 bedoelde aanvraag is aanvaard en voordat het in artikel 6 bedoelde certificaat wordt afgegeven.

Artikel 2

Certificaataanvraag

1.   Om van de in artikel 1 bedoelde regeling gebruik te kunnen maken, vragen producenten van suiker en isoglucose een certificaat aan.

2.   Aanvragers zijn uitsluitend bietsuiker-, rietsuiker- of isoglucoseproducerende ondernemingen die overeenkomstig artikel 57 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 zijn erkend en waaraan een productiequotum voor het verkoopseizoen 2011/2012 is toegewezen overeenkomstig artikel 56 van die verordening.

3.   Iedere aanvrager mag per aanvraagperiode slechts één aanvraag voor suiker en één voor isoglucose indienen.

4.   Certificaataanvragen worden per fax of per e-mail ingediend bij de bevoegde autoriteiten van de lidstaat waar de onderneming is erkend. De bevoegde autoriteiten van de lidstaten mogen eisen dat per e-mail toegezonden aanvragen vergezeld gaan van een geavanceerde elektronische handtekening in de zin van Richtlijn 1999/93/EG van het Europees Parlement en de Raad (4).

5.   Aanvragen zijn ontvankelijk indien zij aan de volgende voorwaarden voldoen:

a)

de aanvraag bevat:

i)

de naam, het adres en het btw-nummer van de aanvrager, en

ii)

de aangevraagde hoeveelheden suiker en isoglucose, uitgedrukt in ton wittesuikerequivalent respectievelijk droge stof, afgerond op gehele getallen;

b)

de in deze aanvraagperiode aangevraagde hoeveelheden mogen niet meer bedragen dan 50 000 ton suiker, uitgedrukt in wittesuikerequivalent, en 2 500 ton isoglucose, uitgedrukt in droge stof;

c)

indien de aanvraag betrekking heeft op suiker, verbindt de aanvrager zich ertoe voor de hoeveelheid suiker die wordt gedekt door overeenkomstig artikel 6 van de onderhavige verordening afgegeven certificaten de in artikel 49 van Verordening (EG) nr. 1234/2007 bedoelde minimumprijs voor bieten te betalen;

d)

de aanvraag wordt opgesteld in de officiële taal of een van de officiële talen van de lidstaat waar de aanvraag wordt ingediend;

e)

de aanvraag bevat een verwijzing naar de onderhavige verordening en de uiterste datum voor indiening van de aanvragen voor de betrokken aanvraagperiode;

f)

de aanvrager mag aan de in de onderhavige verordening vastgestelde voorwaarden geen aanvullende voorwaarden toevoegen.

6.   Een aanvraag die niet overeenkomstig de leden 1 tot en met 5 is ingediend, is niet ontvankelijk.

7.   Een aanvraag mag na de indiening ervan niet worden ingetrokken of gewijzigd, zelfs al wordt de aangevraagde hoeveelheid slechts gedeeltelijk toegekend.

Artikel 3

Indiening van aanvragen

1.   De eerste periode waarin aanvragen kunnen worden ingediend, loopt af op 7 december 2011 om 12.00 uur (Brusselse tijd).

2.   Elk van de volgende aanvraagperioden begint op de eerste werkdag na afloop van de vorige periode. Zij lopen af om 12.00 uur (Brusselse tijd) op 14 december 2011, 11 januari 2012, 25 januari 2012, 1 februari 2012, 15 februari 2012, 6 juni 2012, 27 juni 2012 en 11 juli 2012.

3.   De Commissie kan de indiening van aanvragen voor één of meer aanvraagperioden schorsen.

Artikel 4

Verzending van aanvragen door de lidstaten

1.   De bevoegde autoriteiten van de lidstaten besluiten aan de hand van de in artikel 2 vastgestelde voorwaarden of de aanvragen ontvankelijk zijn. Wanneer de bevoegde autoriteiten besluiten dat een aanvraag onontvankelijk is, stellen zij de aanvrager daarvan onverwijld in kennis.

2.   De bevoegde autoriteit stelt de Commissie uiterlijk op vrijdag per fax of per e-mail in kennis van de tijdens de voorbije aanvraagperiode ingediende ontvankelijke aanvragen. In die mededeling worden de in artikel 2, lid 5, onder a), i), bedoelde gegevens niet vermeld. lidstaten die geen aanvragen hebben ontvangen maar waaraan in het verkoopseizoen 2011/2012 wel een suiker- of isoglucosequotum is toegewezen, stellen de Commissie er eveneens binnen dezelfde termijn van in kennis dat er geen aanvragen zijn ingediend.

3.   De vorm en de inhoud van de mededelingen worden vastgesteld op basis van de modellen die de Commissie ter beschikking van de lidstaten stelt.

Artikel 5

Overschreden maxima

Wanneer uit de door de bevoegde autoriteiten van de lidstaten overeenkomstig artikel 4, lid 2, aangemelde gegevens blijkt dat de aangevraagde hoeveelheden de in artikel 1 gestelde maxima overschrijden, doet de Commissie het volgende:

a)

zij stelt een toewijzingscoëfficiënt vast die de lidstaten toepassen op de door elke aangemelde certificaataanvraag gedekte hoeveelheid;

b)

zij wijst nog niet aangemelde aanvragen af;

c)

zij sluit de periode voor het indienen van de aanvragen.

Artikel 6

Afgifte van certificaten

1.   Onverminderd artikel 5 geeft de bevoegde autoriteit op de tiende werkdag na de week waarin een aanvraagperiode ten einde liep, certificaten af voor de aanvragen waarvan overeenkomstig artikel 4, lid 2, tijdens die aanvraagperiode kennis is gegeven aan de Commissie.

2.   De lidstaten stellen de Commissie elke maandag in kennis van de hoeveelheden suiker en/of isoglucose waarvoor zij de voorbije week certificaten hebben afgegeven.

3.   In de bijlage bij de onderhavige verordening is een model van het certificaat opgenomen.

Artikel 7

Geldigheid van de certificaten

De certificaten zijn geldig tot het einde van de tweede maand die volgt op de maand van afgifte.

Artikel 8

Overdraagbaarheid van de certificaten

Noch de rechten, noch de verplichtingen die voortvloeien uit de certificaten zijn overdraagbaar.

Artikel 9

Prijsnotering

Voor de doeleinden van artikel 13, lid 1, van Verordening (EG) nr. 952/2006 wordt de hoeveelheid suiker die door een overeenkomstig de onderhavige verordening afgegeven certificaat wordt gedekt, beschouwd als quotumsuiker.

Artikel 10

Monitoring

1.   Aanvragers voegen aan hun in artikel 21, lid 1, van Verordening (EG) nr. 952/2006 bedoelde maandelijkse mededelingen de hoeveelheden toe waarvoor zij certificaten hebben ontvangen overeenkomstig artikel 6 van deze verordening.

2.   Vóór 31 oktober 2012 levert elke houder van een op grond van de onderhavige verordening afgegeven certificaat de bevoegde autoriteiten van de lidstaat het bewijs dat alle door deze certificaten gedekte hoeveelheden op de markt van de Unie zijn gebracht. Voor door het certificaat gedekte, maar om andere redenen dan overmacht niet op de markt van de Unie gebrachte hoeveelheden wordt een bedrag van 415 EUR per ton betaald.

3.   De lidstaten delen de Commissie mee welke hoeveelheden niet op markt van de Unie zijn gebracht.

4.   De lidstaten berekenen het verschil tussen de totale door elke producent buiten het quotum geproduceerde hoeveelheid suiker en isoglucose en de hoeveelheden die door de producenten zijn afgezet overeenkomstig artikel 4, lid 1, tweede alinea, van Verordening (EG) nr. 967/2006 en stellen de Commissie van dat verschil in kennis. Indien de overblijvende hoeveelheden buiten het quotum geproduceerde suiker of isoglucose van een producent lager zijn dan de hoeveelheden waarvoor in het kader van de onderhavige verordening voor die producent certificaten zijn afgegeven, betaalt de producent een bedrag van 500 EUR per ton over dat verschil.

Artikel 11

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de derde dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij verstrijkt op 31 december 2012.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 30 november 2011.

Voor de Commissie

De voorzitter

José Manuel BARROSO


(1)  PB L 299 van 16.11.2007, blz. 1.

(2)  PB L 176 van 30.6.2006, blz. 22.

(3)  PB L 178 van 1.7.2006, blz. 39.

(4)  PB L 13 van 19.1.2000, blz. 12.


BIJLAGE

Model van het certificaat als bedoeld in artikel 7, lid 3

CERTIFICAAT

voor de verlaging, voor het verkoopseizoen 2011/2012, van de in artikel 3 van Verordening (EG) nr. 967/2006 bedoelde heffing

Lidstaat:

Quotumhouder:

 

Product

 

Aangevraagde hoeveelheden:

 

Hoeveelheden waarvoor een certificaat is afgegeven:

 

Betaalde heffing (EUR/t):

85 EUR/ton

Voor het verkoopseizoen 2011/2012 is de in artikel 3 van Verordening (EG) nr. 967/2006 bedoelde heffing niet van toepassing op de hoeveelheden waarvoor dit certificaat is afgegeven, mits de voorschriften van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1240/2011, met name artikel 2, lid 5, onder c), worden nageleefd.

Handtekening van de bevoegde autoriteit van de lidstaat

Datum van afgifte

Dit certificaat is geldig tot het einde van de tweede maand die volgt op de datum van afgifte.