22.2.2008   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 48/1


VERORDENING (EG) Nr. 150/2008 VAN DE RAAD

van 18 februari 2008

tot wijziging van het toepassingsgebied van de antidumpingmaatregelen die zijn ingesteld bij Verordening (EG) nr. 130/2006 inzake de invoer van wijnsteenzuur van oorsprong uit de Volksrepubliek China

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap (1) („de basisverordening”) en met name op artikel 11, lid 3,

Gezien het voorstel dat de Commissie na overleg met het Raadgevend Comité heeft ingediend,

Overwegende hetgeen volgt:

1.   GELDENDE MAATREGELEN

(1)

Bij Verordening (EG) nr. 130/2006 (2) („de oorspronkelijke verordening”) heeft de Raad een definitief antidumpingrecht op wijnsteenzuur van oorsprong uit de Volksrepubliek China („China”) ingesteld.

2.   ONDERHAVIG ONDERZOEK

2.1.   Procedure

(2)

De Commissie heeft van CU Chemie Uetikon GmbH („de indiener van het verzoek”), een importeur uit Duitsland, een verzoek ontvangen om een gedeeltelijk tussentijds nieuw onderzoek op grond van artikel 11, lid 3, van de basisverordening. De indiener van het verzoek betoogde dat het zogenaamde d-wijnsteenzuur een product is dat zich van andere soorten wijnsteenzuur onderscheidt door zijn specifieke moleculaire structuur, waardoor deze stof specifieke chemische eigenschappen bezit die andere soorten van het betrokken product niet hebben en dat deze stof dus niet onder de bovengenoemde maatregelen moet vallen.

(3)

Daar de Commissie na overleg in het Raadgevend Comité tot de conclusie was gekomen dat er voldoende bewijsmateriaal was om de opening van een gedeeltelijk nieuw onderzoek te rechtvaardigen, heeft zij dit op 17 maart 2007 overeenkomstig artikel 11, lid 3, van de basisverordening geopend (3). Het onderzoek betrof alleen de omschrijving van het product dat onder de geldende maatregelen valt.

(4)

De Commissie heeft de indiener van het verzoek, de autoriteiten van het land van uitvoer en alle haar bekende partijen officieel van de opening van dit nieuwe onderzoek in kennis gesteld. Aan de communautaire producenten, importeurs, gebruikers en producenten/exporteurs die medewerking verleenden aan het onderzoek dat tot de bestaande maatregelen heeft geleid, werd een vragenlijst toegezonden. Belanghebbenden werden in de gelegenheid gesteld hun standpunt schriftelijk kenbaar te maken en konden binnen de in het bericht van opening vermelde termijn een verzoek indienen om te worden gehoord.

(5)

Er werden twee ingevulde vragenlijsten ontvangen en er werd één partij gehoord.

(6)

De Commissie heeft alle gegevens ingewonnen en gecontroleerd die zij nodig achtte om te beoordelen of het toepassingsgebied van de maatregelen moest worden gewijzigd, en heeft bij de volgende ondernemingen ter plaatse een controle uitgevoerd:

CU Chemie Uetikon GmbH, Lahr, Duitsland

Longchem Corporation, Hangzhou, China.

(7)

Het onderzoek had betrekking op de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2006.

2.2.   Betrokken product

(8)

Het betrokken product, zoals gedefinieerd in de oorspronkelijke verordening, is wijnsteenzuur van oorsprong uit de Volksrepubliek China, momenteel ingedeeld onder GN-code 2918 12 00. Het betrokken product wordt gebruikt in wijn, dranken en voedingsadditieven, als vertragend middel in pleister en in talrijke andere producten. Het wordt verkregen uit de bijproducten van de wijnproductie (dit is het geval bij alle EG-producenten) of uit petrochemische verbindingen door middel van chemische synthese (dit is het geval bij alle Chinese producenten/exporteurs).

2.3.   Bevindingen

(9)

Wijnsteenzuur is een „chiraal” molecuul, d.w.z. dat er verschillende geometrische vormen van bestaan. De typen „L-(+)” en „D-(-)” (hierna respectievelijk „l-wijnsteenzuur” en „d-wijnsteenzuur”), waarvan de moleculen elkaars spiegelbeeld vormen, zijn van bijzonder belang. Deze soorten wijnsteenzuur worden van elkaar onderscheiden in algemeen aanvaarde industriële referenties zoals de Chemical Abstract Services (CAS) of de European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances (Europese Inventaris van bestaande chemische handelsstoffen — Einecs). Zij zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden door middel van een test waarmee de rotatie van gepolariseerd licht wordt gemeten. De rotatierichting van l-wijnsteenzuur is positief, terwijl die van d-wijnsteenzuur negatief is.

(10)

Het onderzoek dat tot de geldende maatregelen heeft geleid, was gericht op natuurlijk voorkomend wijnsteenzuur. De conclusie luidde dat het door de Chinese producenten vervaardigde en verkochte product dezelfde basiseigenschappen als het product van de bedrijfstak van de Gemeenschap had en dat het voor de meeste van de bovengenoemde toepassingen met het laatstgenoemde product concurreerde.

(11)

D-wijnsteenzuur komt daarentegen niet in de natuur voor en kan alleen door middel van chemische synthese worden verkregen. Dit type wijnsteenzuur wordt niet door de bedrijfstak van de Gemeenschap geproduceerd en wordt in de Gemeenschap niet als voedingsadditief erkend. De bekende toepassingen ervan zijn in de geneesmiddelenindustrie, namelijk bij de productie van bepaalde hulpstoffen die op hun beurt worden gebruikt om werkzame bestanddelen van geneesmiddelen te produceren. Voor dit type farmaceutische toepassingen kan zowel l- als d-wijnsteenzuur worden gebruikt, afhankelijk van de beoogde kenmerken van het eindproduct. Het d-type en het l-type zijn echter niet onderling uitwisselbaar voor elke toepassing. Deze conclusies werden bevestigd door het feit dat de indiener van het verzoek, een onderneming die hulpstoffen voor de geneesmiddelenindustrie vervaardigt, zowel l- als d-wijnsteenzuur voor de vervaardiging van zijn producten kocht en gebruikte, dus niet alleen het goedkoopste type wijnsteenzuur.

(12)

Uit het onderzoek bleek ook dat de prijs van d-wijnsteenzuur vier tot vijf keer hoger is dan die van andere typen wijnsteenzuur, aangezien er een ander productieproces wordt toegepast. Door deze hogere prijs wordt de markt voor d-wijnsteenzuur beperkt tot toepassingen zoals de bovengenoemde waarbij andere, goedkopere typen wijnsteenzuur niet kunnen worden toegepast. Als gevolg van deze verschillen in toepassing en kosten wordt de omvang van de markt voor d-wijnsteenzuur geschat op minder dan 1 % van de hele markt voor wijnsteenzuur.

(13)

Samenvattend kan uit het onderzoek worden geconcludeerd dat d-wijnsteenzuur wezenlijk andere fysische en chemische eigenschappen heeft dan het door de bedrijfstak van de Europese Gemeenschap geproduceerde l-wijnsteenzuur. Dit houdt in dat de twee soorten niet onderling uitwisselbaar zijn en niet met elkaar concurreren op de EG-markt. Gezien deze verschillen tussen d-wijnsteenzuur en het onderzochte product luidt de conclusie dat d-wijnsteenzuur niet onder de productomschrijving van de maatregelen dient te vallen.

(14)

Bovenstaande conclusies waren gebaseerd op de eigenschappen van zuiver d-wijnsteenzuur en zijn daarom niet van toepassing op mengsels van d-wijnsteenzuur met andere producten.

(15)

De belanghebbende partijen zijn van de bovenstaande conclusies in kennis gesteld.

(16)

De bedrijfstak van de Gemeenschap trok de conclusies van het onderzoek niet in twijfel, maar uitte de vrees dat het uitzonderen van één productsoort tot ontwijking van de maatregelen zou kunnen leiden.

(17)

Gezien de verschillen in prijzen en de betrokken hoeveelheden kan ontwijking echter snel door middel van statistische gegevens worden opgespoord. Bovendien is d-wijnsteenzuur gemakkelijk van andere soorten te onderscheiden door middel van de reeds genoemde optische test.

(18)

De Commissie zal toezicht houden op de invoergegevens van d-wijnsteenzuur en de andere soorten waarop de maatregelen van toepassing zijn. Indien de hoeveelheden en/of prijzen van de invoer van d-wijnsteenzuur in een lidstaat afwijken van de normale tendens, zal de Commissie de bevoegde douane-instanties onmiddellijk waarschuwen.

3.   TOEPASSING MET TERUGWERKENDE KRACHT

(19)

Gezien het bovenstaande wordt het passend geacht de oorspronkelijke verordening te wijzigen om de productomschrijving te verduidelijken en d-wijnsteenzuur van de maatregelen uit te sluiten.

(20)

Aangezien dit nieuwe onderzoek beperkt is tot de verduidelijking van de productomschrijving en het niet de bedoeling was dat deze productsoort onder de oorspronkelijke maatregelen viel, moeten de conclusies worden toegepast vanaf de datum van inwerkingtreding van de oorspronkelijke verordening, inclusief de invoer waarop tussen 30 juli 2005 en 28 januari 2006 voorlopige rechten van toepassing waren, om te voorkomen dat importeurs van het product schade ondervinden. Vooral omdat de oorspronkelijke verordening betrekkelijk recent in werking is getreden en het aantal terugbetalingsaanvragen naar verwachting beperkt zal blijven, zijn er bovendien geen doorslaggevende redenen om van een toepassing met terugwerkende kracht af te zien.

(21)

Bijgevolg moeten de krachtens artikel 1, lid 1, van de eerste versie van Verordening (EG) nr. 130/2006 betaalde of geboekte definitieve antidumpingrechten voor goederen die niet onder artikel 1, lid 1, van de bij deze verordening gewijzigde Verordening (EG) nr. 130/2006 vallen, worden terugbetaald of kwijtgescholden.

(22)

De terugbetaling of kwijtschelding dient overeenkomstig de douanewetgeving bij de nationale douaneautoriteiten te worden aangevraagd.

(23)

Dit nieuwe onderzoek is niet van invloed op de datum waarop Verordening (EG) nr. 130/2006 overeenkomstig artikel 11, lid 2, van de basisverordening vervalt,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Artikel 1, lid 1, van Verordening (EG) nr. 130/2006 komt als volgt te luiden:

„1.   Er wordt een definitief antidumpingrecht ingesteld op wijnsteenzuur, met uitzondering van d-wijnsteenzuur met een negatieve optische rotatie van ten minste 12,0 graden, gemeten in een wateroplossing volgens de in de Europese Farmacopee beschreven methode, ingedeeld onder GN-code ex 2918 12 00 (Taric-code 2918120090), van oorsprong uit de Volksrepubliek China.”.

Artikel 2

De krachtens artikel 1, lid 1, van de eerste versie van Verordening (EG) nr. 130/2006 betaalde of geboekte definitieve antidumpingrechten voor goederen die niet onder artikel 1, lid 1, van de bij deze verordening gewijzigde Verordening (EG) nr. 130/2006 vallen, moeten worden terugbetaald of kwijtgescholden overeenkomstig artikel 236 van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (4). De terugbetaling of kwijtschelding dient overeenkomstig de douanewetgeving bij de nationale douaneautoriteiten te worden aangevraagd.

Artikel 3

Deze verordening treedt in werking op de dag volgend op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 28 januari 2006.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 18 februari 2008.

Voor de Raad

De voorzitter

D. RUPEL


(1)  PB L 56 van 6.3.1996, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2117/2005 (PB L 340 van 23.12.2005, blz. 17).

(2)  PB L 23 van 27.1.2006, blz. 1.

(3)  PB C 63 van 17.3.2007, blz. 2.

(4)  PB L 302 van 19.10.1992, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1791/2006 (PB L 363 van 20.12.2006, blz. 1).