30.12.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 397/22


BESCHIKKING VAN DE RAAD

van 19 december 2006

tot wijziging van Beschikking 90/424/EEG betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied

(2006/965/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, met name op artikel 37,

Gelet op het voorstel van de Commissie,

Gelet op het advies van het Europees Parlement (1),

Gelet op het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (2),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Gemeenschap verleent medefinanciering voor activiteiten van de lidstaten in verband met de uitroeiing, bestrijding en bewaking van dierziekten en zoönosen op basis van jaarprogramma's die zijn goedgekeurd overeenkomstig de eisen en de procedure van artikel 24 van Beschikking 90/424/EEG van de Raad van 26 juni 1990 betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied (3).

(2)

Uit de beoordeling van de procedures voor communautaire medefinanciering van programma's voor de uitroeiing, bestrijding en bewaking van dierziekten en zoönosen - waarbij vooral rekening is gehouden met de ervaringen van de overeenkomstig actie 29 van het witboek over voedselveiligheid opgerichte taakgroep voor controle op de uitroeiing van ziekten in de lidstaten - blijkt dat een meerjarenaanpak voor deze programma's en een nieuwe lijst van ziekten en zoönosen betere resultaten zouden opleveren. Dankzij een meerjarenaanpak voor de programma's voor de uitroeiing, bestrijding en bewaking van dierziekten en zoönosen kunnen de doelstellingen van deze programma's efficiënter en doeltreffender worden verwezenlijkt, kan het beheer beter en transparanter worden gemaakt en kunnen de controles worden versterkt, zodat de financiële middelen van de Gemeenschap efficiënter worden gebruikt. Het is daarom raadzaam de bepalingen over deze programma's te wijzigen en te voorzien in de mogelijkheid om meerjarenprogramma's te financieren.

(3)

Uit die beoordeling bleek ook dat een lijst met een beperkt aantal voor medefinanciering in aanmerking komende dierziekten en zoönosen de efficiëntie en de doeltreffendheid van de uitroeiings-, bestrijdings- en bewakingprogramma's ten goede zou komen. De lijst van ziekten en zoönosen die dankzij de financiële bijdrage van de Gemeenschap kunnen worden uitgeroeid, weerspiegelt de prioriteiten van de Gemeenschap. Bij de opstelling van deze lijst moet rekening worden gehouden met de potentiële gevolgen van deze ziekten en zoönosen voor de volksgezondheid en de internationale en intracommunautaire handel in dieren en producten van dierlijke oorsprong. De specifieke bepalingen voor de bestrijding van zoönosen moeten daarom worden geschrapt. Het moet mogelijk zijn de lijst via de comitologieprocedure te wijzigen, teneinde rekening te houden met nieuwe dierziekten of nieuwe epizoötiologische en wetenschappelijke gegevens.

(4)

Om de procedure voor de goedkeuring van de door de lidstaten bij de Commissie ingediende uitroeiings-, bestrijdings- en bewakingsprogramma's te vereenvoudigen, moeten de twee momenteel vereiste besluiten - een eerste met een lijst van de voor een financiële bijdrage in aanmerking komende programma's en een tweede over de goedkeuring van de programma's - worden vervangen door één besluit ter goedkeuring van de voor een financiële bijdrage van de Gemeenschap in aanmerking komende programma's.

(5)

Om de Commissie in staat te stellen de uitvoering van de programma's te bewaken, moeten de lidstaten op gezette tijden verslag bij de Commissie uitbrengen over de uitgevoerde activiteiten, de resultaten en de uitgaven.

(6)

Beschikking 90/638/EEG van de Raad van 27 november 1990 tot vaststelling van communautaire criteria voor de maatregelen inzake de uitroeiing van en de controle op bepaalde dierziekten (4) stelt de technische en informatie-eisen vast voor uitroeiings-, bestrijdings- en bewakingsprogramma's waarvoor financiële middelen van de Gemeenschap worden gevraagd. De technische eisen en de informatie moeten regelmatig en tijdig worden geactualiseerd en aangepast in het licht van de technische en wetenschappelijke vooruitgang en de feedback naar aanleiding van de uitvoering van de programma's. De Commissie moet deze technische criteria daarom kunnen aanpassen en zo nodig actualiseren. Beschikking 90/638/EEG van de Raad moet bijgevolg worden ingetrokken.

(7)

Bij Beschikking 2004/292/EG van de Commissie van 30 maart 2004 betreffende de toepassing van het Traces-systeem (5) zijn de reeds bestaande computersystemen (Animo en Shift) in het nieuwe systeem geïntegreerd. Er moet daarom rekening worden gehouden met de technische ontwikkelingen bij de informatisering van de veterinaire procedures. Bovendien moet in de nodige middelen worden voorzien voor de hosting, het beheer en het onderhoud van de geïntegreerde veterinaire computersystemen, in voorkomend geval met inachtneming van bestaande nationale gegevensbestanden.

(8)

Het is zaak informatie in te winnen met het oog op een betere ontwikkeling en uitvoering van de wetgeving inzake diergezondheid en voedselveiligheid. Bovendien moet de informatie over de wetgeving inzake diergezondheid en voedselveiligheid dringend op zo groot mogelijke schaal in de Gemeenschap worden verspreid. Het is daarom wenselijk de werkingssfeer van Beschikking 90/424/EEG uit te breiden tot de financiering van het voorlichtingsbeleid inzake dierenbescherming, diergezondheid en voedselveiligheid van producten van dierlijke oorsprong.

(9)

Bij Beschikking 2006/53/EG van de Raad tot wijziging van Beschikking 90/424/EEG is vastgelegd dat de Gemeenschap een financiële bijdrage verleent voor bestrijdingsmaatregelen van de lidstaten bij de uitroeiing van aviaire influenza. Die bijdrage dient ook de kosten van de lidstaten te dekken voor de schadeloosstelling van de houders voor hun verliezen tengevolge van de vernietiging van eieren.

(10)

Momenteel is in Beschikking 90/24/EEG bepaald dat de lidstaten technische en wetenschappelijke steun wordt verleend voor de ontwikkeling van communautaire wetgeving en opleiding op veterinair gebied. Gelet op de ervaring is het wenselijk het beroep op deze bijstand uit te breiden tot internationale organisaties zoals de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

(11)

Duidelijkheidshalve is het ook passend om het woord „aangrenzende” in artikel 6 van Beschikking 90/424/EEG te schrappen, zodat een lidstaat de Commissie ervan in kennis kan stellen wanneer hij rechtstreeks bedreigd wordt door het uitbreken van een dierziekte in een derde land of in een andere lidstaat, en om de betrokken dierziekten uit te breiden met de in de bijlage opgenomen lijst.

(12)

Beschikking 90/424/EEG moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING VASTGESTELD:

Artikel 1

Beschikking 90/424/EEG wordt als volgt gewijzigd:

1)

in artikel 1 wordt het derde streepje vervangen door:

„—

programma's voor de uitroeiing, bestrijding en bewaking van dierziekten en zoönosen”;

2)

in artikel 3 bis, lid 3, wordt het eerste streepje vervangen door:

„—

50 % van de kosten van de lidstaat voor de schadeloosstelling van de veehouders voor het doden van pluimvee of andere in gevangenschap levende vogels en voor de waarde van de vernietigde eieren”;

3)

artikel 6, lid 1, wordt vervangen door:

„1.   Indien een lidstaat rechtstreeks door het uitbreken of de verspreiding van een van de ziekten als bedoeld in artikel 3, lid 1, onder a, artikel 3 bis, lid 1, artikel 4, leden 1 en 2, artikel 11, lid 1, of in de bijlage, op het grondgebied van een derde land of een lidstaat, wordt bedreigd, stelt hij de Commissie en de andere lidstaten in kennis van de maatregelen die hij voornemens is te treffen om zich te beschermen.”;

4)

de titel van hoofdstuk 3 van Titel I wordt vervangen door:

5)

artikel 16 wordt vervangen door:

„Artikel 16

De Gemeenschap levert een financiële bijdrage aan de ontwikkeling van een voorlichtingsbeleid met betrekking tot diergezondheid, dierenwelzijn en de voedselveiligheid van producten van dierlijke oorsprong, onder meer door:

a)

de installatie en ontwikkeling van voorlichtingsinstrumenten, met inbegrip van een adequate database voor:

i)

het verzamelen en opslaan van alle informatie over het Gemeenschapsrecht inzake diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid van producten van dierlijke oorsprong;

ii)

de verspreiding van de onder i) vermelde informatie bij de bevoegde autoriteiten, de producenten en de consumenten, in voorkomend geval rekening houdend met interfaces van nationale gegevensbestanden;

b)

de uitvoering van de nodige studies ter voorbereiding en ontwikkeling van wetgeving inzake dierenwelzijn.”;

6)

de titel van Titel II wordt vervangen door:

„Programma's voor de uitroeiing, bestrijding en bewaking van dierziekten en zoönosen”;

7)

artikel 19 wordt vervangen door:

8)

artikel 24 wordt vervangen door:

„Artikel 24

1.   Er wordt voorzien in een financiële maatregel van de Gemeenschap om de onkosten van de lidstaten voor de financiering van nationale programma's voor de uitroeiing, bestrijding en bewaking van de in de bijlage vermelde dierziekten en zoönosen („programma's”) te vergoeden.

De lijst in de bijlage kan overeenkomstig de procedure van artikel 41 worden gewijzigd, vooral wanneer er sprake is van nieuwe dierziekten die een risico voor de diergezondheid en indirect voor de volksgezondheid vormen, of in het licht van nieuwe epizoötiologische of wetenschappelijke gegevens.

2.   De lidstaten dienen jaarlijks uiterlijk 30 april bij de Commissie de jaar- of meerjarenprogramma's in die het volgende jaar beginnen en waarvoor zij een financiële bijdrage van de Gemeenschap wensen te ontvangen.

Na 30 april ingediende programma's komen het volgende jaar niet in aanmerking voor financiering.

De door de lidstaten ingediende programma's bevatten ten minste de volgende elementen:

a)

een beschrijving van de epizoötiologische situatie van de ziekte vóór de begindatum van het programma;

b)

een beschrijving en afbakening van het geografische en bestuurlijke gebied waar het programma wordt uitgevoerd;

c)

de vermoedelijke duur van het programma, de te treffen maatregelen en de op de einddatum van het programma te verwezenlijken doelstelling;

d)

een kosten-batenanalyse van het programma.

De nadere criteria, waaronder criteria die betrekking hebben op meer dan een lidstaat, worden vastgesteld volgens de in artikel 41 omschreven procedure.

In elk door de lidstaten ingediend meerjarenprogramma's wordt de informatie die overeenkomstig de in dit lid vermelde criteria is vereist reeds voor elk programmajaar verstrekt.

3.   De Commissie kan een lidstaat verzoeken een meerjarenprogramma in te dienen of de duur van een ingediend jaarprogramma eventueel te verlengen als een meerjarenprogramma noodzakelijk wordt geacht voor een efficiëntere en doeltreffendere uitroeiing, bestrijding en bewaking van een ziekte, vooral wanneer er potentiële gevaren voor de diergezondheid en indirect voor de volksgezondheid bestaan.

De Commissie kan de regionale programma's die betrekking hebben op meer dan een lidstaat in samenwerking met de betrokken lidstaten coördineren.

4.   De Commissie beoordeelt de door de lidstaten ingediende programma's uit zowel veterinair als financieel oogpunt.

De lidstaten delen de Commissie alle toepasselijke informatie mee die zij nodig heeft om het programma te beoordelen.

De periode voor het verzamelen van alle informatie over de programma's loopt jaarlijks op 15 september af.

5.   De volgende zaken worden jaarlijks uiterlijk 30 november goedgekeurd overeenkomstig de procedure van artikel 42:

a)

de programma's, eventueel gewijzigd in het licht van de in lid 4 vastgestelde beoordeling;

b)

het bedrag van de financiële bijdrage van de Gemeenschap;

c)

de bovengrens van de financiële bijdrage van de Gemeenschap;

d)

de voorwaarden waaraan de financiële bijdrage van de Gemeenschap eventueel onderworpen is.

Programma's worden voor hoogstens zes jaar goedgekeurd.

6.   Wijzigingen van de programma's worden goedgekeurd overeenkomstig de procedure van artikel 42.

7.   Voor elk goedgekeurd programma dienen de lidstaten de volgende verslagen bij de Commissie in:

a)

tussentijdse technische en financiële verslagen;

b)

jaarlijks uiterlijk 30 april een gedetailleerd technisch jaarverslag met onder meer een beoordeling van de resultaten en een gedetailleerd verslag van de uitgaven van het voorafgaande jaar.

8.   De betalingsaanvragen met betrekking tot de uitgaven van een lidstaat in het kader van een programma tijdens het voorafgaande jaar, worden uiterlijk 30 april bij de Commissie ingediend.

Bij te laat ingediende betalingsaanvragen wordt de financiële bijdrage van de Gemeenschap op 1 juni, 1 augustus, 1 september en 1 oktober van dat jaar respectievelijk met 25 %, 50 %, 75 % en 100 % verlaagd.

De Commissie beslist jaarlijks uiterlijk 30 oktober over de betalingen van de Gemeenschap en houdt daarbij rekening met de overeenkomstig lid 7 door de lidstaten ingediende technische en financiële verslagen.

9.   Deskundigen van de Commissie kunnen ter plekke en in samenwerking met de bevoegde autoriteiten controles uitvoeren voor zover het noodzakelijk is een uniforme toepassing van deze beschikking te waarborgen overeenkomstig artikel 45 van Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn (6).

De deskundigen van de Commissie kunnen bij deze controles worden bijgestaan door een overeenkomstig de procedure van artikel 41 opgerichte groep deskundigen.

10.   De gedetailleerde voorschriften voor de toepassing van dit artikel worden goedgekeurd overeenkomstig de procedure van artikel 41.

11.   De lidstaten kunnen in het kader van de overeenkomstig artikel 17 van Verordening (EG) nr. 1198/2006 (7) opgestelde operationele programma's middelen bestemmen voor de uitroeiing van de in de bijlage genoemde ziekten bij aquacultuurdieren.

De middelen worden overeenkomstig de in dit artikel vastgelegde procedures toegewezen, met de volgende aanpassingen:

a)

het steunpercentage is in overeenstemming met de in Verordening (EG) nr. 1198/2006 vastgestelde steunpercentages;

b)

lid 8 van dit artikel is niet van toepassing.

De uitroeiing vindt plaats overeenkomstig artikel 38, lid 1, van Richtlijn 2006/88/EG van de Raad van 24 oktober 2006 betreffende veterinairrechtelijke voorschriften voor aquacultuurdieren en de producten daarvan en betreffende de preventie en bestrijding van bepaalde ziekten bij waterdieren (8) of in het kader van een overeenkomstig artikel 44, lid 2, van die richtlijn opgesteld, goedgekeurd en uitgevoerd uitroeiingsprogramma,

9)

artikel 26 wordt vervangen door:

„Artikel 26

De communautaire vastleggingen voor de medefinanciering van de programma's worden jaarlijks vastgesteld. De vastleggingen voor de meerjarenprogramma's worden goedgekeurd overeenkomstig artikel 76, lid 3, van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen (9). Voor meerjarenprogramma's volgt de eerste vastlegging na de goedkeuring van de programma's. Alle volgende vastleggingen gebeuren door de Commissie op basis van de in artikel 24, lid 5, vermelde beslissing tot het verlenen van een bijdrage.”;

10)

de artikelen 29, 29 bis, 32 en 33 worden geschrapt;

11)

in artikel 37 bis wordt lid 1 vervangen door:

„1.   De Gemeenschap kan financiële steun verlenen voor de informatisering van de veterinaire procedures inzake:

a)

de intracommunautaire handel in en de invoer van levende dieren en producten van dierlijke oorsprong;

b)

de hosting, het beheer en het onderhoud van geïntegreerde veterinaire computer systemen, in voorkomend geval rekening houdend met interfaces van nationale gegevensbestanden.”;

12)

artikel 43 wordt vervangen door:

„Artikel 43 bis

De Commissie dient om de vier jaar bij het Europees Parlement en de Raad een verslag in over de gezondheidssituatie van dieren en een kosten- en batenanalyse van de uitvoering van de programma's in de diverse lidstaten, met inbegrip van een uitleg van de toegepaste criteria.”;

13)

de bijlage wordt vervangen door de bijlage bij deze beschikking.

Artikel 2

Beschikking 90/638/EEG van de Raad wordt ingetrokken vanaf de datum van inwerkingtreding van de beschikking tot vaststelling van de in de vierde alinea van artikel 24, lid 2, van Beschikking 90/424/EEG vermelde criteria en de in artikel 24, lid 10, van die beschikking vermelde gedetailleerde voorschriften.

Artikel 3

Voor programma's die zijn goedgekeurd voordat deze beschikking van kracht is geworden, blijven de bepalingen van Beschikking 90/424/EEG gelden die van toepassing waren voordat zij door onderhavige beschikking werd gewijzigd. In afwijking van artikel 24, lid 1, kunnen programma's voor endemische runderleukose gefinancierd worden tot en met 31 december 2010.

Artikel 4

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.

Gedaan te Brussel, 19 december 2006.

Voor de Raad

De voorzitter

J. KORKEAOJA


(1)  Advies uitgebracht op 12 december 2006.

(2)  Advies uitgebracht op 26 oktober 2006.

(3)  PB L 224 van 18.8.1990, blz. 19. Beschikking laatstelijk gewijzigd bij Beschikking 2006/53/EG (PB L 29 van 2.2.2006, blz. 37).

(4)  PB L 347 van 12.12.1990, blz. 27. Beschikking gewijzigd bij Richtlijn 92/65/EEG (PB L 268 van 14.9.1992, blz. 54).

(5)  PB L 94 van 31.3.2004, blz. 63. Beschikking gewijzigd bij Beschikking 2005/123/EG (PB L 39 van 11.2.2005, blz. 53).

(6)  PB L 165 van 30.4.2004, blz. 1; gerectificeerd in PB L 191 van 28.5.2004, blz. 1.

(7)  Verordening (EG) nr. 1198/2006 van de Raad van 27 juli 2006 inzake het Europees Visserijfonds (PB L 223 van 15.8.2006, blz. 1).

(8)  PB L 328 van 24.11.2006, blz. 14.”.

(9)  PB L 248 van 16.9.2002, blz. 1.


BIJLAGE

Dierziekten en zoönosen

Rundertuberculose

Runderbrucellose

Schapen- en geitenbrucellose (B. melitensis)

Bluetongue in gebieden waar de ziekte enzoötisch is, of in hoogrisicogebieden

Afrikaanse varkenspest

Vesiculaire varkensziekte

Klassieke varkenspest

Infectieuze hematopoëtische necrose

Infectieuze anemie bij zalm

Miltvuur

Besmettelijke boviene pleuropneumonie

Vogelgriep

Hondsdolheid

Echinokokkose

Overdraagbare spongiforme encefalopathieën (TSE)

Campylobacteriose

Listeriose

Salmonellose (zoönotische salmonella)

Trichinellose

Verocytotoxine-producerende E. coli

Voorjaarsviremie van de karper (SVC)

Virale hemorragische septikemie (VHS)

Koi-herpesvirus (KHV)

Besmetting met Bonamia ostreae

Besmetting met Marteilia refringens

White spot disease bij schaaldieren