31998D0005

98/5/EG: Beschikking van de Commissie van 9 december 1997 betreffende de invoering op proef van een computersysteem voor het sanitaire beheer van de varkenshouderijen (Infoporc) in Frankrijk (Voor de EER relevante tekst)

Publicatieblad Nr. L 001 van 03/01/1998 blz. 0022 - 0025


BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 9 december 1997 betreffende de invoering op proef van een computersysteem voor het sanitaire beheer van de varkenshouderijen (Infoporc) in Frankrijk (Voor de EER relevante tekst) (98/5/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Beschikking 90/424/EEG van de Raad van 26 juni 1990 betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied (1), laatstelijk gewijzigd bij Beschikking 94/370/EG (2), en met name op artikel 37, lid 2,

Overwegende dat de Franse autoriteiten de Commissie hebben gevraagd financiële bijstand van de Gemeenschap te verlenen voor de invoering op proef van een computersysteem voor het sanitaire beheer van de varkenshouderijen (Infoporc) in Frankrijk;

Overwegende dat in het kader van dit systeem een gegevensbestand wordt bijgehouden inzake de varkenshouderijen en de verplaatsingen van de dieren; dat deze actie past in het kader van de bepalingen van artikel 37 van Beschikking 90/424/EEG;

Overwegende dat dit systeem wordt ingevoerd om de efficiëntie van de maatregelen op veterinair gebied te verbeteren, aangezien kan worden uitgegaan van de meest recente gegevens over de gezondheidstoestand van de varkensbeslagen en over de verplaatsingen van de dieren; dat door de invoering van dit systeem de verplaatsingen van de dieren beter kunnen worden geregistreerd en getraceerd, en de diergezondheidssituatie in de Gemeenschap daardoor kan worden verbeterd, zodat deze actie aansluit bij een van de prioritaire doelstellingen van de Gemeenschap;

Overwegende dat de Franse autoriteiten de Association Régionale Interprofessionnelle Porcine de Bretagne (ARIP) de opdracht hebben gegeven dit computersysteem op proef in te voeren, onder de controle en het toezicht van de overheid;

Overwegende dat te gelegener tijd een evaluatie moet worden gemaakt, zowel van de invoering van het systeem als van de resultaten daarvan voor de diergezondheid, teneinde na te gaan of het systeem op ruimere schaal kan worden toegepast;

Overwegende dat moet worden bepaald hoe deze actie moet worden opgezet, en de voorschriften inzake de financiële deelneming van de Gemeenschap moeten worden vastgesteld;

Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Veterinair Comité,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Voor de toepassing van deze beschikking wordt de Association Régionale Interprofessionnelle Porcine de Bretagne (ARIP), vertegenwoordigd door haar voorzitter, aangewezen als in technisch opzicht bevoegde autoriteit.

Deze autoriteit wordt daarbij gecontroleerd door het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

In dit verband geldt met name het volgende:

- de sanitaire aspecten worden gecontroleerd door de veterinaire diensten van Côtes d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan;

- de technische aspecten inzake de registratie worden gecontroleerd door de departementale diensten voor de varkenshouderij van Côtes d'Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan;

- op de financiële aspecten wordt toegezien door de regionale dienst voor land- en bosbouw van Bretagne.

Artikel 2

De bevoegde autoriteit verbindt zich ertoe:

- een computersysteem voor het sanitaire beheer van de varkenshouderijen (Infoporc) te ontwerpen, te ontwikkelen en op proef in te voeren; de inhoud en het tijdschema voor de tenuitvoerlegging zijn vastgesteld in bijlage I.

Deze actie loopt vanaf de datum van kennisgeving van deze beschikking tot en met 31 december 1998;

- de Commissie en de lidstaten in het kader van het Permanent Veterinair Comité een voortgangsverslag voor te leggen tegen 1 juni 1998 en een eindverslag tegen 31 maart 1999.

Artikel 3

1. De bijdrage van de Gemeenschap bedraagt 20 % van de subsidiabele kosten met een maximum van 200 000 ecu.

2. De in lid 1 bedoelde uitgaven hebben betrekking op:

- de aankoop en de installatie van computerapparatuur (centrale servers, werkstations voor de gebruikers);

- de aankoop en de ontwikkeling van software;

- de invoering van het systeem (algemeen beheer, informaticabeheer, opleiding en inschakeling van de gebruikers);

- het onderhoud en de eindevaluatie.

Artikel 4

1. De financiële bijdrage van de Gemeenschap wordt uitgekeerd aan de Franse autoriteiten na overlegging van de bewijsstukken. Deze laatste worden door de Franse autoriteiten bij de Commissie ingediend.

2. Het indicatief tijdschema voor de uitgaven is als volgt:

- 1997: 35 %;

- 1998: 65 %.

3. Op verzoek van de Franse autoriteiten kan een voorschot van ten hoogste 40 % van de totale communautaire bijstand worden toegekend. Dit voorschot moet vóór 15 december 1997 zijn aangevraagd door de Franse autoriteit.

4. De bewijsstukken moeten uiterlijk op 30 juni 1999 worden ingediend.

Artikel 5

Op basis van het door de bevoegde autoriteit ingediende eindverslag gaat de Commissie na in welke mate het systeem heeft bijgedragen tot het sanitaire beheer van de varkenshouderijen en legt zij haar conclusies aan de lidstaten voor in het kader van het Permanent Veterinair Comité.

Naar gelang van deze conclusies kan eventueel worden besloten het systeem aan te passen.

Artikel 6

Deze beschikking is gericht tot Frankrijk.

Gedaan te Brussel, 9 december 1997.

Voor de Commissie

Franz FISCHLER

Lid van de Commissie

(1) PB L 224 van 18. 8. 1990, blz. 19.

(2) PB L 168 van 2. 7. 1994, blz. 31.

BIJLAGE I

Het computersysteem is ontworpen om controle te houden op de ziekte van Aujezsky. In het kader van dit experiment wordt een gestandaardiseerd systeem toegepast voor het sanitaire beheer in gebieden met een hoge varkensdichtheid.

De voor dit systeem gekozen architectuur zou als referentiebasis kunnen dienen voor de ontwikkeling van gegevensbestanden inzake de varkenshouderijen en de verplaatsingen van varkens.

Het project past in het kader van de actie betreffende de registratie en de traceerbaarheid van de verplaatsingen van dieren, die het mogelijk moet maken de gezondheidssituatie op de bedrijven te bewaken en te verbeteren.

1. Inhoud

De gekozen oplossing omvat twee belangrijke acties:

- het bijhouden van een gegevensbestand inzake de varkenshouderijen

- de registratie van de verplaatsingen van de dieren.

Het doel hiervan is de efficiëntie van de maatregelen op veterinair gebied te verbeteren, aangezien kan worden uitgegaan van de meest recente gegevens over de gezondheidstoestand van de varkensbeslagen en over de verplaatsingen van de dieren.

A. Bijhouden van een gegevensbestand inzake de varkenshouderijen

Voor het bijhouden van het gegevensbestand inzake de varkenshouderijen wordt uitgegaan van een gemeenschappelijk referentiebestand. Alle partners (veterinaire diensten, laboratoria, diensten voor de varkenshouderij, producentengroeperingen en dierenartsen) verbinden zich ertoe bij te dragen tot de bijwerking van dit bestand door de gegevens waarover zij beschikken, elektronisch mee te delen. Voor de validatie van de gegevens zijn regels vastgesteld. Deze informatie wordt via een daartoe bestemd invulscherm ingevoerd (identificatie van de varkenshouderij, geografische gegevens, soort activiteit, sanitaire gegevens enz.).

Elke partner krijgt naar gelang van zijn taken en bevoegdheden toegang tot het gemeenschappelijke bestand.

Het computersysteem omvat een telematicaverbinding tussen de werkstations (een veertigtal) en het centrale systeem voor gegevensverwerking.

B. Registratie van de verplaatsingen van de dieren

Het is de bedoeling om uiteindelijk alle verplaatsingen van varkens met dit systeem te registreren.

In een eerste fase zal de nadruk worden gelegd op de registratie van de verplaatsingen van biggen (van de fokbedrijven naar de vetmesterijen).

Voor de registratie van de verplaatsingen van de dieren kan hetzelfde computersysteem worden gebruikt als voor het bijhouden van het gegevensbestand inzake de varkenshouderijen. In het invulscherm moeten voor elke verplaatsing de gegevens over het bedrijf van oorsprong, het bedrijf van herkomst en het bedrijf van bestemming, en over de wijze van vervoer worden ingevoerd.

2. Tijdschema

A. Eerste fase: datum van kennisgeving van deze beschikking tot en met 1 mei 1998

Deze fase heeft betrekking op:

- de ontwikkeling van software (applicatie- en communicatiesoftware);

- de aankoop en de installatie van de computerapparatuur (centrale servers, op het net aangesloten werkstations);

- de aankoop en de installatie van communicatiemateriaal (modems enz.);

- het aanmaken van een gemeenschappelijk referentiebestand;

- het uitvoeren van tests in specifieke gebieden.

B. Tweede fase: 1 mei 1998 tot en met 31 december 1998

Dit is een operationele fase, waarin:

- wordt nagegaan of het systeem goed functioneert;

- eventuele tekortkomingen worden gecorrigeerd;

- een evaluatie wordt gemaakt, zowel van de technische aspecten als van de mate waarin het systeem bijdraagt tot een beter sanitair beheer van de varkenshouderijen.

BIJLAGE II

GERAAMDE KOSTEN

Voor de gehele actie wordt een aanbesteding gehouden overeenkomstig de geldende wetgeving.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>