31992D0562

92/562/EEG: Beschikking van de Commissie van 17 november 1992 tot goedkeuring van alternatieve warmtebehandelingssystemen voor de verwerking van hoog- risicomateriaal

Publicatieblad Nr. L 359 van 09/12/1992 blz. 0023 - 0033
Bijzondere uitgave in het Fins: Hoofdstuk 3 Deel 46 blz. 0101
Bijzondere uitgave in het Zweeds: Hoofdstuk 3 Deel 46 blz. 0101


BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 17 november 1992 tot goedkeuring van alternatieve warmtebehandelingssystemen voor de verwerking van hoog-risicomateriaal (92/562/EEG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 90/667/EEG van de Raad van 27 november 1990 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften voor de verwijdering en verwerking van dierlijke afvallen, voor het in de handel brengen van dierlijke afvallen en ter voorkoming van de aanwezigheid van ziekteverwekkers in diervoeders van dierlijke oorsprong (vissen daaronder begrepen) en tot wijziging van Richtlijn 90/425/EEG (1), en met name op bijlage II, hoofdstuk II, punt 6, onder c),

Overwegende dat in hoofdstuk II, punt 6, onder a), van bijlage II bij Richtlijn 90/667/EEG is bepaald dat hoog-risicomateriaal moet worden verwarmd tot de deeltjes gedurende 20 minuten een inwendige temperatuur van ten minste 133 °C hebben bij een druk van 3 bar, nadat de deeltjesgrootte van het onverwerkte materiaal tot ten hoogste 50 mm is teruggebracht;

Overwegende dat het noodzakelijk is de alternatieve warmtebehandelingssystemen, welke de garanties bieden die overeenstemmen met het bepaalde in Richtlijn 90/667/EEG, met precisie te definiëren;

Overwegende dat de in deze beschikking vervatte maatregelen in overeenstemming zijn met het advies van het Permanent Veterinair Comité,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:

Artikel 1

Bedrijven voor de verwerking van hoog-risicomateriaal, die gebruik maken van een systeem, of een combinatie van systemen, als omschreven in de bijlage, kunnen door de bevoegde instantie worden erkend wanneer zij aan de bij Richtlijn 90/667/EEG vastgestelde voorwaarden voldoen en wanneer ten behoeve van de bevoegde instantie is aangetoond dat het eindprodukt gedurende een periode van één maand dagelijks is bemonsterd, ten einde na te gaan of aan de in hoofdstuk III, punten 1 en 2, van bijlage II bij voornoemde richtlijn vastgestelde microbiologische normen wordt voldaan.

Artikel 2

De gegevens inzake de kritieke controlepunten waaruit moet blijken dat een bedrijf aan de microbiologische normen voldoet, worden geregistreerd en bewaard, zodat de eigenaar, de bedrijfsleider of diens vertegenwoordiger, en, indien nodig, de bevoegde instantie, de werking van het bedrijf kunnen controleren. Geregistreerd en gecontroleerd worden de gegevens betreffende de deeltjesgrootte, de kritische temperatuur en eventueel de absolute tijd, het drukprofiel, de grondstoffenaanvoer en de vetrecyclage.

Desgevraagd worden de gegevens de Commissie ter beschikking gesteld.

Artikel 3

Deze beschikking is gericht tot de Lid-Staten. Gedaan te Brussel, 17 november 1992. Voor de Commissie

Ray MAC SHARRY

Lid van de Commissie

(1) PB nr. L 363 van 27. 12. 1990, blz. 51.

BIJLAGE

Definities

Natuurlijk vet: Het vet dat van nature in de meeste grondstoffen aanwezig is. Een kleine hoeveelheid gerecycleerde verwerkte talk kan worden toegevoegd om het droogproces te bevorderen, maar de tijd die ten minste vereist is om de deeltjes een volledige behandeling te laten ondergaan, moet steeds in acht worden genomen.

Toegevoegd vet: Aanzienlijke hoeveelheden talk die aan de grondstof worden toegevoegd voordat met het steriliseren wordt begonnen. Verhoudingen talk/grondstof van 0,5: 1 tot en met 5: 1 zijn gebruikelijk. Wijzigingen in het aandeel gerecycleerd vet kunnen invloed hebben op de behandelingsduur van de grondstof en op de in aanmerking te nemen parameters.

Ontvet: De grondstof wordt geschikt gemaakt om te worden ontvet door coagulatie onder invloed van warmte, gevolgd door mechanische persing. Het eiwitresidu met een laag vetgehalte wordt vervolgens gedroogd en gesteriliseerd.

Scheiding: De eerste scheiding of voorscheiding van vet uit gedroogd en gesteriliseerd materiaal. Deze scheiding kan plaatsvinden door indrogen of centrifugeren.

Meelproduktie: Hierbij wordt meestal het gescheiden materiaal geperst tot een perskoek, tenzij dit reeds vooraf is gebeurd. Vervolgens wordt de perskoek/het meel gemalen en wordt voor distributie geschikt meel verkregen.

HOOFDSTUK I

NATUURLIJK VET

BATCH- OF DISCONTINUPROCÉDÉ ATMOSFERISCH (BATCH (1)) I. Beschrijving van het systeem

/* Tabellen: zie PB */

een met stoom verwarmde rotor) verwarmd om het vocht te verwijderen. Het vocht wordt als waterdamp onder atmosferische druk verwijderd. Na het drogen/koken wordt het materiaal, mechanisch of met een oplosmiddel, gescheiden in een vloeibare fractie/talkfractie en een eiwitfractie/meelfractie, om vervolgens tot eiwitrijk diermeel te worden verwerkt.

II. Kritieke controlepunten op individuele bedrijven

1. Deeltjesgrootte: De openingen moeten nominaal . . . mm bedragen. De apparatuur voor het verkleinen van de deeltjes moet dagelijks worden gecontroleerd en de staat ervan worden geregistreerd. Wanneer openingen van meer dan . . . mm worden geconstateerd, zijn herstellingen nodig.

2. Absolute tijd: Elke batch moet gedurende ten minste . . . minuten worden behandeld bij de in punt 3 aangegeven minimumtemperatuur.

3. Kritieke temperatuur: Bij de behandeling moet de temperatuur ten minste . . . °C bedragen. De temperatuur moet voor elke batch worden geregistreerd met behulp van een vaste thermograaf. Produkten die zijn behandeld bij een temperatuur beneden de minimumtemperatuur, moeten samen met andere grondstoffen opnieuw worden behandeld.

(1) Firmanaam tussen haakjes.

HOOFDSTUK II

NATUURLIJK VET

BATCH- OF DISCONTINUPROCÉDÉ DRUK (BATCH/PRESSURE (1)) I. Beschrijving van het systeem

/* Tabellen: zie PB */

materiaal wordt vervolgens, rechtstreeks of na voordrogen, verwarmd in een volledig gesloten ketel, nadat de omgevingslucht is uitgedreven, totdat de vereiste druk en temperatuur zijn bereikt. Door bijsturing van de verwarmings- en/of stoomafvoerregeling worden de behandelingsomstandigheden voor de voorgeschreven duur ongewijzigd gehouden; vervolgens wordt de luchtdruk geleidelijk weer op zijn normale peil gebracht. Het materiaal wordt dan gedroogd om alle vocht eruit te verwijderen, in dezelfde ketel of in een ander beschreven systeem, ten einde een produkt te verkrijgen dat, meestal door mechanisch persen, kan worden gescheiden in een vloeibare fractie/talkfractie en een eiwitfractie/meelfractie, om vervolgens tot eiwitrijk diermeel te worden verwerkt.

II. Kritieke controlepunten op individuele bedrijven

1. Deeltjesgrootte: De openingen moeten nominaal . . . mm bedragen. De apparatuur voor het verkleinen van de deeltjes moet dagelijks worden gecontroleerd en de staat ervan worden geregistreerd. Wanneer openingen van meer dan . . . mm worden geconstateerd, zijn herstellingen nodig.

2. Absolute tijd: Elke batch moet gedurende ten minste . . . minuten worden behandeld bij de in punt 4 aangegeven minimumtemperatuur.

3. Drukprofiel: Het materiaal moet worden blootgesteld aan ten minste . . . pascal (bar) gedurende ten minste . . . minuten. Deze parameters moeten voor elke behandelde batch worden geregistreerd.

4. Kritieke temperatuur: Bij de behandeling moet de temperatuur ten minste . . . °C bedragen. Deze temperatuur moet voor elke batch worden geregistreerd met behulp van een vaste thermograaf. Produkten die zijn behandeld bij een temperatuur beneden de minimumtemperatuur, moeten samen met andere grondstoffen opnieuw worden behandeld.

(1) Firmanaam tussen haakjes.

HOOFDSTUK III

NATUURLIJK VET

CONTINUPROCÉDÉ ATMOSFERISCH (STORD (1)) I. Beschrijving van het systeem

/* Tabellen: zie PB */

druk wordt afgevoerd in de vorm van waterdamp. Door middel van mechanische en andere voorzieningen wordt ervoor gezorgd dat het materiaal met een zodanige snelheid door de stoomketel wordt gevoerd dat wordt gegarandeerd dat het eindprodukt, na het koken/drogen, lang genoeg en bij een voldoende hoge temperatuur is behandeld om volledig steriel te zijn. Na het drogen/koken wordt het materiaal, meestal door mechanisch persen, gescheiden in een vloeibare fractie/talkfractie en een eiwitfractie/meelfractie, om vervolgens tot eiwitrijk diermeel te worden verwerkt.

II. Kritieke controlepunten op individuele bedrijven

1. Deeltjesgrootte: De openingen moeten nominaal . . . mm bedragen. De apparatuur voor het verkleinen van de deeltjes moet dagelijks worden gecontroleerd en de staat ervan worden geregistreerd. Wanneer openingen van meer dan . . . mm worden geconstateerd, zijn herstellingen nodig.

2. Grondstoffenaanvoer: De aangevoerde hoeveelheid grondstoffen kan variëren van . . . tot . . . ton per tijdseenheid (TPT). De maximumaanvoer bedraagt . . . ton per tijdseenheid. In de begin- en eindfase van het procédé moeten de andere kritieke controlepunten, met name de in punt 3 genoemde kritieke temperatuur, nauwkeurig worden gecontroleerd.

3. Kritieke temperatuur: Bij de behandeling moet de temperatuur ten minste . . . °C bedragen. De temperatuur moet continu worden geregistreerd met behulp van een vaste thermograaf. Produkten die zijn behandeld bij een temperatuur beneden de minimumtemperatuur, moeten samen met andere grondstoffen opnieuw worden behandeld.

(1) Firmanaam tussen haakjes.

HOOFDSTUK IV

TOEGEVOEGD VET

CONTINUPROCÉDÉ ATMOSFERISCH (STORK DUKE (1)) I. Beschrijving van het systeem

/* Tabellen: zie PB */

stoomketel overgebracht, waarin de hoeveelheid warm vloeibaar vet/talk op een constant peil wordt gehouden. Terwijl de grondstoffen door de stoomketel worden gevoerd, ondergaan zij een bakproces en door middel van mechanische en andere voorzieningen wordt gezorgd voor een voldoende lange behandelingstijd om te garanderen dat het materiaal, na koken/drogen, ontdaan is van alle restvocht, dat bij atmosferische luchtdruk als waterdamp wordt afgevoerd. Vervolgens wordt eventueel nog aanwezig overtollig vet, dat niet meer vereist is om het kookproces/droogproces aan de gang te houden, verwijderd, normaal door dehydrering en langs mechanische weg, en wordt de vaste eiwitfractie/meelfractie tot eiwitrijk diermeel verwerkt.

II. Kritieke controlepunten voor individuele bedrijven

1. Deeltjesgrootte: De openingen moeten nominaal . . . mm bedragen. De apparatuur voor het verkleinen van de deeltjes moet dagelijks worden gecontroleerd en de staat ervan worden geregistreerd. Wanneer openingen van meer dan . . . mm worden geconstateerd, zijn herstellingen nodig.

2. Grondstoffenaanvoer: De aangevoerde hoeveelheid grondstoffen kan variëren van . . . tot . . . ton per tijdseenheid (TPT). De maximumaanvoer bedraagt . . . ton per tijdseenheid. In de begin- en eindfase van het procédé moeten de andere kritieke controlepunten, met name de in punt 4 genoemde kritieke temperatuur, nauwkeurig worden gecontroleerd.

3. Vetrecyclage: De vetrecyclage bedraagt maximaal . . . liter per seconde (LPS) en moet om het uur worden geregistreerd.

4. Kritieke temperatuur: Bij de behandeling moet de temperatuur ten minste . . . °C bedragen. De temperatuur moet continu worden geregistreerd met behulp van een vaste thermograaf. Produkten die zijn behandeld bij een temperatuur beneden de minimumtemperatuur, moeten samen met andere grondstoffen opnieuw worden behandeld.

(1) Firmanaam tussen haakjes.

HOOFDSTUK V

TOEGEVOEGD VET

CONTINUPROCÉDÉ VACUUEM (CARVER-GREENFIELD (1)) I. Beschrijving van het systeem

/* Tabellen: zie PB */

samen met heet vloeibaar vet gemalen of verkleind; daarbij wordt een dik, vloeibaar talkmengsel verkregen dat door een serie met stoom verwarmde buisvormige warmtewisselaars, met vacuuemkamers, wordt gepompt, waarbij het aanwezige vocht in de vorm van waterdamp wordt afgevoerd. Bij dit systeem wordt tussen de diverse fasen telkens een bepaalde hoeveelheid grondstof opnieuw in de bewerkingskring gebracht, ten einde te garanderen dat het uiteindelijke produkt, na koken/drogen, volledig vochtvrij is. Het produkt wordt vervolgens, normaal door centrifugering, gescheiden in een vloeibare fractie/talkfractie en een eiwitfractie/meelfractie. De vloeibare vetfractie wordt weer naar het begin van het behandelingssysteem gevoerd en de vaste eiwitfractie/meelfractie wordt tot eiwitrijk diermeel verwerkt.

II. Kritieke controlepunten op individuele bedrijven

1. Deeltjesgrootte: De openingen moeten nominaal . . . mm bedragen. De apparatuur voor het verkleinen van de deeltjes moet dagelijks worden gecontroleerd en de staat ervan worden geregistreerd. Wanneer openingen van meer dan . . . mm worden geconstateerd, zijn herstellingen nodig.

2. Grondstoffenaanvoer: De aangevoerde hoeveelheid grondstoffen kan variëren van . . . tot . . . ton per tijdseenheid (TPT). De maximumaanvoer bedraagt . . . ton per tijdseenheid. In de begin- en eindfase van het procédé moeten de andere kritieke controlepunten, met name de in punt 4 genoemde kritieke temperatuur, nauwkeurig worden gecontroleerd.

3. Vetrecyclage: De vetrecyclage bedraagt maximaal . . . liter per seconde (LPS) en moet om het uur worden geregistreerd.

4. Kritieke temperatuur: Bij de behandeling moet de temperatuur ten minste . . . . °C bedragen. De temperatuur moet continu worden geregistreerd met behulp van een vaste thermograaf. Produkten die zijn behandeld bij een temperatuur beneden de minimumtemperatuur, moeten samen met andere grondstoffen opnieuw worden behandeld.

(1) Firmanaam tussen haakjes.

HOOFDSTUK VI

TOEGEVOEGD VET

CONTINUPROCÉDÉ DRUK (MODIFIED CARVER-GREENFIELD (1) ) I. Beschrijving van het systeem

/* Tabellen: zie PB */

grondstoffen, na voorbreken of vermalen, normaal samen met heet vloeibaar vet gemalen of verkleind; daarbij wordt een dik, vloeibaar talkmengsel verkregen dat door een serie met stoom verwarmde buisvormige warmtewisselaars, met vacuuemkamers, wordt gepompt, waarbij het aanwezige vocht in de vorm van waterdamp wordt afgevoerd. In enkele warmtewisselaars en vacuuemkamers wordt een hogere druk dan de atmosferische druk gehandhaafd. Bij dit systeem wordt tussen de diverse fasen telkens een bepaalde hoeveelheid grondstof opnieuw in de bewerkingskring gebracht, ten einde te garanderen dat het uiteindelijke produkt, na koken/drogen, volledig vochtvrij is. Het produkt wordt vervolgens, normaal door centrifugering, gescheiden in een vloeibare fractie/talkfractie en een eiwitfractie/meelfractie. De vloeibare vetfractie wordt weer naar het begin van het behandelingssysteem gevoerd en de vaste eiwitfractie/meelfractie wordt tot eiwitrijk diermeel verwerkt.

II. Kritieke controlepunten op individuele bedrijven

1. Deeltjesgrootte: De openingen moeten nominaal . . . mm bedragen. De apparatuur voor het verkleinen van de deeltjes moet dagelijks worden gecontroleerd en de staat ervan worden geregistreerd. Wanneer openingen van meer dan . . . mm worden geconstateerd, zijn herstellingen nodig.

2. Grondstoffenaanvoer: De aangevoerde hoeveelheid grondstoffen kan variëren van . . . tot . . . ton per tijdseenheid (TPT). De maximumaanvoer bedraagt . . . ton per tijdseenheid. In de begin- en eindfase van het procédé moeten de andere kritieke controlepunten, met name de in punt 5 genoemde kritieke temperatuur, nauwkeurig worden gecontroleerd.

3. Vetrecyclage: De vetrecyclage bedraagt maximaal . . . liter per seconde (LPS) en moet om het uur worden geregistreerd.

4. Drukprofiel: Het materiaal moet worden blootgesteld aan ten minste . . . pascal (bar) gedurende ten minste . . . uur. De parameters moeten voor elke behandelde batch worden geregistreerd.

5. Kritieke temperatuur: Bij de behandeling moet de temperatuur ten minste . . . °C bedragen. De temperatuur moet continu worden geregistreerd met behulp van een vaste thermograaf. Produkten die zijn behandeld bij een temperatuur beneden de minimumtemperatuur, moeten samen met andere grondstoffen opnieuw worden behandeld.

(1) Firmanaam tussen haakjes.

HOOFDSTUK VII

ONTVET

CONTINUPROCÉDÉ ATMOSFERISCH

(STORD/ATLAS/ALPHA LAVAL (1)) I. Beschrijving van het systeem Kritieke controlepunten

/* Tabellen: zie PB */

worden, indien nodig, verkleind. Vervolgens worden zij verwarmd tot een temperatuur waarbij coagulatie optreedt. Langs mechanische weg, gewoonlijk door persen, worden dan de vloeibare vetfase en de waterfase van de vaste fase gescheiden. De vaste fase wordt vervolgens gedroogd/gekookt, ten einde alle nog aanwezige vocht te verwijderen en een steriele vaste eiwitfractie/meelfractie te verkrijgen die nadien tot eiwitrijk diermeel wordt verwerkt. De vloeibare fase wordt verder behandeld om, meestal door centrifugering, het vet/de talk te scheiden en te recupereren. De waterfase wordt gewoonlijk verdampt voordat het drogen volledig is voltooid.

II. Kritieke controlepunten op individuele bedrijven

1. Deeltjesgrootte: De openingen moeten nominaal . . . mm bedragen. De apparatuur voor het verkleinen van de deeltjes moet dagelijks worden gecontroleerd en de staat ervan worden geregistreerd. Wanneer openingen van meer dan . . . mm worden geconstateerd, zijn herstellingen nodig.

2. Grondstoffenaanvoer: De aangevoerde hoeveelheid grondstoffen kan variëren van . . . tot . . . ton per tijdseenheid (TPT). De maximumaanvoer bedraagt . . . ton per tijdseenheid. In de begin- en eindfase van het procédé moeten de andere kritieke controlepunten, met name de in punt 3 genoemde kritieke temperatuur, nauwkeurig worden gecontroleerd.

3. Kritieke temperatuur: Bij de behandeling van meel moet de temperatuur ten minste . . . °C bedragen, bij de behandeling van vet ten minste . . . °C. De temperatuur moet continu worden geregistreerd met behulp van een vaste thermograaf. Produkten die zijn behandeld bij een temperatuur beneden de minimumtemperatuur, moeten samen met andere grondstoffen opnieuw worden behandeld.

(1) Firmanaam tussen haakjes.