02013D0034 — NL — 08.06.2017 — 004.001


Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie (te raadplegen in EUR-Lex) zijn authentiek. Deze officiële versies zijn rechtstreeks toegankelijk via de links in dit document

►B

BESLUIT 2013/34/GBVB VAN DE RAAD

van 17 januari 2013

betreffende een militaire missie van de Europese Unie om de Malinese strijdkrachten te helpen opleiden (EUTM Mali)

(PB L 014 van 18.1.2013, blz. 19)

Gewijzigd bij:

 

 

Publicatieblad

  nr.

blz.

datum

►M1

BESLUIT 2013/729/GBVB VAN DE RAAD van 9 december 2013

  L 332

18

11.12.2013

 M2

BESLUIT 2014/220/GBVB VAN DE RAAD van 15 april 2014

  L 113

27

16.4.2014

►M3

BESLUIT (GBVB) 2016/446 VAN DE RAAD van 23 maart 2016

  L 78

74

24.3.2016

►M4

BESLUIT (EU) 2017/971 VAN DE RAAD van 8 juni 2017

  L 146

133

9.6.2017


Gerectificeerd bij:

►C1

Rectificatie, PB L 116, 30.4.2016, blz.  39 (2016/446)




▼B

BESLUIT 2013/34/GBVB VAN DE RAAD

van 17 januari 2013

betreffende een militaire missie van de Europese Unie om de Malinese strijdkrachten te helpen opleiden (EUTM Mali)



Artikel 1

Missie

▼M3

1.  De Unie onderneemt een militaire opleidingsmissie in Mali (EUTM Mali), voor het verstrekken van advies op het gebied van militaire zaken en training aan de Malinese strijdkrachten die opereren onder het gezag van de rechtmatige burgerlijke autoriteiten, teneinde bij te dragen tot het herstel van hun militaire vermogen opdat zij gevechtsoperaties zullen kunnen uitvoeren die moeten leiden tot het herstel van de territoriale integriteit van Mali en tot het terugdringen van de dreiging van terroristische groeperingen. EUTM Mali wordt niet betrokken bij gevechtsoperaties. Het optreden van de missie strekt zich uit tot aan de lus die de rivier Niger maakt, met inbegrip van de gemeenten Gao en Timboektoe.

2.  Het doel van EUTM Mali is te voorzien in de operationele behoeften van de Malinese strijdkrachten door middel van het verstrekken van:

a) opleidingsondersteuning ten behoeve van de Malinese strijdkrachten;

b) opleiding en adviezen op het gebied van commando en controle, de logistieke keten en personele middelen, alsmede opleiding op het gebied van het internationale humanitaire recht, de bescherming van burgers en de mensenrechten;

c) een bijdrage, op verzoek van Mali en in overleg met MINUSMA, aan het proces van ontwapening, demobilisatie en re-integratie in het kader van het vredesakkoord, in de vorm van opleidingssessies om het herstel van inclusieve Malinese strijdkrachten te faciliteren;

d) steun aan het Sahelproces van de G5, in het kader van de activiteiten van EUTM Mali ter ondersteuning van de Malinese strijdkrachten, door bij te dragen aan een betere coördinatie en interoperabiliteit met de nationale strijdkrachten van de G5 in de Sahel.

▼B

3.  EUTM Mali is erop gericht de voorwaarden te verbeteren voor passend politiek toezicht door legitieme burgerlijke autoriteiten van de Malinese strijdkrachten.

4.  De activiteiten van EUTM Mali worden uitgevoerd in nauwe coördinatie met andere actoren die betrokken zijn bij de ondersteuning van de Malinese strijdkrachten, met name de Verenigde Naties (VN) en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas).

Artikel 2

Benoeming van de commandant van de EU-missie

▼M4

1.  De directeur van het militaire plannings- en uitvoeringsvermogen („Military Planning and Conduct Capability” — MPCC) is commandant van de missie EUTM Mali.

2.  Brigadegeneraal Peter Devogelaere wordt benoemd tot commandant van de EU-missiestrijdkrachten van EUTM Mali.

▼B

Artikel 3

Aanwijzing van het missiehoofdkwartier

▼M4

1.  Het MPCC is de vaste commando- en controlestructuur op militair-strategisch niveau buiten het inzetgebied, die verantwoordelijk is voor de operationele planning en uitvoering van EUTM Mali.

2.  Het hoofdkwartier van de missiestrijdkrachten van EUTM Mali is gevestigd in Mali en opereert onder het bevel van de commandant van de EU-missiestrijdkrachten.

3.  Een in Brussel gevestigde ondersteuningscel van het hoofdkwartier van de missiestrijdkrachten wordt in het MPCC geïntegreerd totdat het MPCC zijn volledige operationele vermogen heeft bereikt.

▼M1

Artikel 3 bis

Projectcel

1.  EUTM Mali beschikt over een projectcel voor het in kaart brengen en uitvoeren van projecten. Op gebieden die verband houden met het mandaat van de missie en ter ondersteuning van de doelstellingen ervan, zal de missie, waar nodig, projecten die door de lidstaten en derde landen onder hun verantwoordelijkheid worden uitgevoerd, coördineren, faciliteren en van advies voorzien.

2.  Onder voorbehoud van lid 3 is de commandant van de EU-missie gemachtigd financiële bijdragen van de lidstaten of derde staten aan te wenden voor de uitvoering van projecten die zijn aangemerkt als een consistente aanvulling op de andere acties van EUTM Mali. In dat geval, sluit de commandant van de EU-missie een regeling met die staten, waarin met name wordt vastgelegd welke concrete procedures gelden voor het behandelen van klachten van derden betreffende schade die is opgelopen als gevolg van een handelen of nalaten van de commandant van de EU-missie bij de besteding van de middelen die door die staten ter beschikking zijn gesteld.

In geen geval wordt de Unie of de HV door de bijdragende staten aansprakelijk gesteld voor een handelen of nalaten van de commandant van de EU-missie in verband met de besteding van de middelen van die staten.

3.  Het PVC beslist over het aanvaarden van een financiële bijdrage van derde staten aan de projectcel.

▼B

Artikel 4

Planning en aanvang van EUTM Mali

Het besluit over de aanvang van EUTM Mali wordt door de Raad vastgesteld na goedkeuring van het missieplan en van de inzetregels.

Artikel 5

Politieke controle en strategische leiding

1.  Het PVC oefent, onder de verantwoordelijkheid van de Raad en de HV, de politieke controle op en de strategische leiding van EUTM Mali uit. De Raad machtigt het PVC hierbij om de noodzakelijke besluiten te nemen overeenkomstig artikel 38 VEU. Onder deze machtiging vallen met name de bevoegdheden om de planningsdocumenten, waaronder het missieplan en de commandostructuur, te wijzigen. Onder deze machtiging vallen ook de bevoegdheden om besluiten te nemen over de benoeming van de volgende ►M4  commandanten van de EU-missiestrijdkrachten ◄ . De beslissingsbevoegdheden met betrekking tot de doelstellingen en de beëindiging van EUTM Mali blijven bij de Raad berusten.

2.  Het PVC brengt op gezette tijden verslag uit aan de Raad.

3.  Het PVC ontvangt van de voorzitter van het EU Militair Comité (EUMC) op gezette tijden verslagen over het verloop van EUTM Mali. Het PVC kan, indien nodig, de commandant van de EU-missie ►M4  en de commandant van de EU-missiestrijdkrachten ◄ op zijn vergaderingen uitnodigen.

Artikel 6

Militaire leiding

1.  Het EUMC controleert of EUTM Mali, onder verantwoordelijkheid van de commandant van de EU-missie, correct wordt uitgevoerd.

2.  Het EUMC ontvangt op gezette tijden verslagen van de commandant van de EU-missie. Het kan, indien nodig, de commandant van de EU-missie ►M4  en de commandant van de EU-missiestrijdkrachten ◄ op zijn vergaderingen uitnodigen.

3.  De voorzitter van het EUMC treedt op als eerste contactpunt voor de commandant van de EU-missie.

Artikel 7

Samenhang van de respons van de Unie en coördinatie

1.  De HV draagt zorg voor de uitvoering van dit besluit en zorgt er tevens voor dat het consistent is met het externe optreden van de Unie als geheel, met inbegrip van de ontwikkelingsprogramma’s van de Unie.

▼M4

2.  De commandant van de EU-missiestrijdkrachten krijgt, onder volledige eerbiediging van de commandostructuur, ter plaatse politieke sturing van de speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor de Sahelregio, in coördinatie met het hoofd van de delegatie van de Unie in Bamako.

▼B

3.  EUTM Mali coördineert haar werkzaamheden met de GVDB-missie van de Unie in Niger (EUCAP SAHEL Niger) teneinde de mogelijkheden voor synergieën te verkennen.

4.  EUTM Mali coördineert haar werkzaamheden met de bilaterale activiteiten van de lidstaten in Mali, alsook met andere internationale actoren in de regio, in het bijzonder de VN en de Afrikaanse Unie (AU), Ecowas en bilaterale actoren waaronder de Verenigde Staten en Canada, alsook met cruciale regionale actoren.

Artikel 8

Deelname van derde staten

1.  Onverminderd de beslissingsautonomie van de Unie en haar ene institutionele kader, en overeenkomstig de desbetreffende richtsnoeren van de Europese Raad, mogen derde landen worden uitgenodigd aan EUTM Mali deel te nemen.

2.  Hierbij machtigt de Raad het PVC om derde landen uit te nodigen bijdragen te leveren en, op aanbeveling van de commandant van de EU-missie ►M4  in overleg met de commandant van de EU-missiestrijdkrachten ◄ en van het EUMC, de noodzakelijke besluiten betreffende de aanvaarding van de voorgestelde bijdragen te nemen.

3.  De nadere regelingen wat betreft de deelname van derde staten worden vastgelegd in overeenkomsten die vallen onder artikel 37 VEU en worden gesloten volgens de procedure van artikel 218 VWEU. Wanneer de Unie en een derde staat een overeenkomst hebben gesloten tot vaststelling van een kader voor de deelname van deze derde staat aan crisisbeheersingsmissies van de Unie, zijn de bepalingen van die overeenkomst van toepassing in het kader van EUTM Mali.

4.  Derde staten die belangrijke militaire bijdragen aan EUTM Mali leveren, hebben bij de dagelijkse aansturing van EUTM Mali dezelfde rechten en verplichtingen als de lidstaten die deelnemen aan EUTM Mali.

5.  De Raad machtigt hierbij het PVC de noodzakelijke besluiten te nemen betreffende de instelling van een Comité van contribuanten, indien derde landen aanzienlijke militaire bijdragen zouden leveren.

Artikel 9

Status van het personeel onder EU-leiding

Over de status van de eenheden en het personeel onder EU-leiding, inclusief de voorrechten en immuniteiten en overige waarborgen die nodig zijn voor de uitvoering en de soepele werking van hun opdracht, kan een overeenkomst worden gesloten overeenkomstig artikel 37 VEU en volgens de procedure van artikel 218 VWEU.

Artikel 10

Financiële regeling

1.  De gemeenschappelijke kosten van EUTM Mali worden beheerd overeenkomstig Besluit 2011/871/GBVB.

▼C1

2.  Het financiële referentiebedrag voor de gemeenschappelijke kosten van EUTM Mali voor de periode van 19 mei 2016 tot en met 18 mei 2018 bedraagt 33 400 000  EUR. Het in artikel 25, lid 1, van Besluit (GBVB) 2015/528 van de Raad ( 1 ) bedoelde percentage van het referentiebedrag bedraagt 10 % en het in artikel 34, lid 3, van dat besluit bedoelde vastleggingspercentage bedraagt 60 %.

▼B

Artikel 11

Vrijgeven van informatie

1.  De HV is gemachtigd de bij dit besluit betrokken derde staten, waar passend en in overeenstemming met de behoeften van EUTM Mali, gerubriceerde EU-informatie te verstrekken die voor EUTM Mali is vergaard, overeenkomstig Besluit 2011/292/EU van de Raad van 31 maart 2011 betreffende de beveiligingsvoorschriften voor de bescherming van gerubriceerde EU-informatie ( 2 ):

a) tot en met het niveau waarin de toepasselijke overeenkomst voor de beveiliging van informatie voorziet die tussen de Unie en de betrokken derde staat gesloten is, of

b) in andere gevallen, tot en met het niveau „CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL”.

2.  De HV is tevens gemachtigd, naar gelang van de operationele behoeften van EUTM Mali, gerubriceerde EU-informatie tot en met het niveau „RESTREINT UE/EU RESTRICTED” die ten behoeve van EUTM Mali is opgesteld, overeenkomstig Besluit 2011/292/EU van de Raad vrij te geven aan de VN en de Ecowas. Daartoe worden regelingen tussen de HV en de bevoegde autoriteiten van de VN en de Ecowas opgesteld.

3.  Indien er sprake is van een specifieke en onmiddellijke operationele behoefte, is de HV voorts gemachtigd ten behoeve van EUTM Mali opgestelde, gerubriceerde EU-informatie tot en met het niveau „RESTREINT UE/EU RESTRICTED” overeenkomstig Besluit 2011/292/EU vrij te geven aan het gastland. Daartoe worden regelingen tussen de HV en de bevoegde autoriteiten van het gastland opgesteld.

4.  De HV is gemachtigd niet-gerubriceerde documenten van de Unie betreffende de beraadslagingen van de Raad over EUTM Mali die vallen onder de geheimhoudingsplicht van artikel 6, lid 1, van het reglement van orde ( 3 ), vrij te geven aan de derde landen die bij dit besluit zijn betrokken.

5.  De HV kan de in de leden 1 tot en met 4 bedoelde bevoegdheden, alsook de bevoegdheid om de in de leden 2 en 3 bedoelde regelingen te sluiten, delegeren aan functionarissen van de Europese dienst voor extern optreden en/of de commandant van de EU-missie ►M4  en/of de commandant van de EU-missiestrijdkrachten ◄ .

Artikel 12

Inwerkingtreding en beëindiging

1.  Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

▼M3

2.  Het mandaat van EUTM Mali verstrijkt op 18 mei 2018.

▼B

3.  Het besluit wordt ingetrokken op de dag van de sluiting van het missiehoofdkwartier overeenkomstig de plannen die zijn goedgekeurd voor de beëindiging van EUTM Mali, onverminderd de in Besluit 2011/871/GBVB vastgestelde procedures voor de controle en het afleggen van rekening en verantwoording van EUTM Mali.



( 1 ) Besluit (GBVB) 2015/528 van de Raad van 27 maart 2015 tot instelling van een mechanisme voor het beheer van de financiering van de gemeenschappelijke kosten van de operaties van de Europese Unie die gevolgen hebben op militair of defensiegebied (Athena) en tot intrekking van Besluit 2011/871/GBVB (PB L 84 van 28.3.2015, blz. 39).

( 2 ) PB L 141 van 27.5.2011, blz. 17.

( 3 ) Besluit 2009/937/EU van de Raad van 1 december 2009 houdende vaststelling van zijn reglement van orde (PB L 325 van 11.12.2009, blz. 35).