2005D0779 — NL — 06.01.2009 — 003.001


Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

►B

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 8 november 2005

tot vaststelling van maatregelen ter bescherming van de diergezondheid tegen vesiculaire varkensziekte in Italië

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2005) 4273)

(Voor de EER relevante tekst)

(2005/779/EG)

(PB L 293, 9.11.2005, p.28)

Gewijzigd bij:

 

 

Publicatieblad

  No

page

date

►M1

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 18 december 2006

  L 7

15

12.1.2007

►M2

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE 2008/297/EG van 27 maart 2008

  L 102

22

12.4.2008

►M3

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE van 18 december 2008

  L 2

8

6.1.2009




▼B

BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE

van 8 november 2005

tot vaststelling van maatregelen ter bescherming van de diergezondheid tegen vesiculaire varkensziekte in Italië

(Kennisgeving geschied onder nummer C(2005) 4273)

(Voor de EER relevante tekst)

(2005/779/EG)



DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt ( 1 ), en met name op artikel 10, lid 4,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

In bepaalde regio's van Italië zijn uitbraken van vesiculaire varkensziekte gemeld.

(2)

Italië heeft maatregelen genomen ter bestrijding van uitbraken overeenkomstig Richtlijn 92/119/EEG van de Raad van 17 december 1992 tot vaststelling van algemene communautaire maatregelen voor de bestrijding van bepaalde dierziekten en van specifieke maatregelen ten aanzien van de vesiculaire varkensziekte ( 2 ).

(3)

Italië heeft voorts aanvullende uitroeiings- en bewakingsmaatregelen ten aanzien van vesiculaire varkensziekte genomen, die voor geheel Italië gelden. Deze maatregelen worden in jaarlijkse programma's voor de uitroeiing en bewaking van vesiculaire varkensziekte vastgelegd; deze worden door Italië ingediend en overeenkomstig artikel 24, lid 6, en de artikelen 29 en 32 van Beschikking 90/424/EEG van de Raad van 26 juni 1990 betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied ( 3 ) goedgekeurd.

(4)

Bij Beschikking 2004/840/EG van de Commissie van 30 november 2004 tot goedkeuring van de programma’s voor de uitroeiing en bewaking van bepaalde dierziekten en van de controleprogramma’s ter voorkoming van zoönoses die de lidstaten voor 2005 hebben ingediend en tot vaststelling van de financiële bijdrage van de Gemeenschap ( 4 ) werd het door Italië voor 2005 ingediende programma voor de uitroeiing en bewaking van vesiculaire varkensziekte goedgekeurd.

(5)

De in de jaarlijkse programma's voor de uitroeiing en bewaking van vesiculaire varkensziekte vastgelegde maatregelen hebben tot doel varkensbedrijven als vrij van vesiculaire varkensziekte te erkennen en te waarborgen dat alle regio's van Italië deze status verwerven. De programma's bevatten ook voorschriften inzake de verplaatsing van en de handel in levende varkens uit regio's en bedrijven die niet dezelfde status ten aanzien van vesiculaire varkensziekte bezitten.

(6)

Naar aanleiding van de gunstige resultaten van herhaalde bemonstering van en tests bij varkens op alle onder de jaarlijkse uitroeiings- en bewakingsprogramma's vallende bedrijven zijn de meeste regio's van Italië, met uitzondering van de Abruzzen, Campanië, Calabrië en Sicilië, als vrij van vesiculaire varkensziekte erkend.

(7)

Gezien de aard van de ziekte en de hardnekkigheid ervan in bepaalde regio's van Italië moet de bewaking om vesiculaire varkensziekte vroegtijdig op het spoor te komen in als ziektevrij erkende regio's echter worden gehandhaafd.

(8)

De ziektesituatie in niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio's zou door de handel in levende varkens ook een gevaar voor varkensbedrijven in andere regio's kunnen betekenen. Daarom mogen varkens uit niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio's niet naar andere regio's in Italië worden vervoerd, tenzij zij afkomstig zijn van bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

(9)

Varkens uit niet als van vesiculaire varkensziekte erkende regio's mogen niet naar andere lidstaten worden verzonden. Varkens uit als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio's mogen alleen uit als ziektevrij erkende bedrijven worden verzonden.

(10)

De bepalingen van deze beschikking moeten onverminderd Richtlijn 92/119/EEG worden toegepast. Er moet een andere definitie van „verzamelcentrum voor varkens” dan de definitie in Richtlijn 64/432/EEG van de Raad van 26 juni 1964 inzake veterinairrechtelijke vraagstukken op het gebied van het intracommunautaire handelsverkeer in runderen en varkens ( 5 ) worden vastgelegd.

(11)

Ter wille van de transparantie moeten de status van varkensbedrijven en regio's ten aanzien van vesiculaire varkensziekte en de verplaatsingen van en het intracommunautaire handelsverkeer in levende varkens uit bedrijven en regio's met een andere ziektestatus op communautair niveau geregeld worden.

(12)

De in deze beschikking vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid,

HEEFT DE VOLGENDE BESCHIKKING GEGEVEN:



HOOFDSTUK I

ONDERWERP, WERKINGSSFEER EN DEFINITIES

Artikel 1

Onderwerp en werkingssfeer

Bij deze beschikking worden veterinairrechtelijke voorschriften betreffende vesiculaire varkensziekte voor als ziektevrij erkende en niet als ziektevrij erkende regio's van Italië vastgelegd.

Artikel 2

Definities

Voor de toepassing van deze beschikking:

1) gelden de in Richtlijn 92/119/EEG gegeven definities;

2) wordt onder „verzamelcentrum voor varkens” verstaan het bedrijf van een handelaar waarin en waaruit geregeld aangekochte varkens binnen 30 dagen na aankoop worden verplaatst.



HOOFDSTUK II

▼M2

ERKENNING VAN REGIO'S, PROVINCIES EN BEDRIJVEN IN ITALIË ALS VRIJ VAN VESICULAIRE VARKENSZIEKTE

▼B

Artikel 3

Erkenning van regio's

1.  De in bijlage I vermelde regio's van Italië worden als vrij van vesiculaire varkensziekte erkend.

2.  De in bijlage II vermelde regio's van Italië worden niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkend.

▼M2

Artikel 3 bis

Opschorting van de erkenning van provincies in een als ziektevrij erkende regio

1.  Italië zorgt ervoor dat, wanneer een uitbraak van vesiculaire varkensziekte plaatsvindt in een als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio, de erkenning van die provincie als vrij van vesiculaire varkensziekte onmiddellijk wordt opgeschort, tenzij de oorsprong van de besmetting duidelijk is vastgesteld als een secundaire uitbraak en het overeenkomstig artikel 8 van Richtlijn 92/119/EEG uitgevoerde epizoötiologische onderzoek wat de uitbraak betreft, heeft aangetoond dat er een verwaarloosbaar risico van verdere verspreiding van die ziekte is.

2.  De maatregelen waarin in de artikelen 7, 8 en 9 wordt voorzien, zijn van toepassing op de in lid 1 bedoelde provincie.

3.  Italië kan de in lid 1 bedoelde provincie opnieuw erkennen als vrij van vesiculaire varkensziekte, als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

a) in alle in de provincie gelegen bedrijven zijn twee keer met een tussenpoos van 28 tot 40 dagen monsters genomen voor serologisch onderzoek op een aantal varkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen en de resultaten daarvan zijn negatief;

b) de maatregelen in de rond de uitbraken van vesiculaire varkensziekte in de provincie ingestelde beschermings- en toezichtsgebieden zijn niet langer van toepassing overeenkomstig punt 7, onder 3) en 4), en punt 8, onder 3), punt b), van bijlage II bij Richtlijn 92/119/EEG;

c) uit de resultaten van het overeenkomstig artikel 8 van Richtlijn 92/119/EEG uitgevoerde epizoötiologische onderzoek wat de uitbraken van vesiculaire varkensziekte betreft, is niet gebleken dat een risico van verdere verspreiding van die ziekte bestaat.

4.  Italië deelt de overeenkomstig de leden 1, 2 en 3 genomen maatregelen onmiddellijk aan de Commissie en de overige lidstaten mee en maakt die maatregelen bekend. De in lid 1 bedoelde opschorting duurt niet langer dan zes maanden.

▼B

Artikel 4

Erkenning van bedrijven

1.  Italië draagt er zorg voor dat de leden 2 tot en met 6 worden nageleefd.

2.  In als van vesiculaire varkensziekte vrij erkende regio's wordt een varkensbedrijf als ziektevrij erkend indien:

a) er twee keer met een tussenpoos van 28 tot 40 dagen monsters zijn genomen voor serologisch onderzoek van een aantal fokvarkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen en de resultaten daarvan negatief zijn, en

b) varkens die verplaatst worden naar bedrijven zonder fokvarkens in als van vesiculaire varkensziekte vrij erkende regio's uit als ziektevrij erkende bedrijven afkomstig zijn.

3.  In niet als van vesiculaire varkensziekte vrij erkende regio's wordt een varkensbedrijf als ziektevrij erkend indien er twee keer met een tussenpoos van 28 tot 40 dagen monsters zijn genomen voor serologisch onderzoek van een aantal varkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen en de resultaten daarvan negatief zijn;

4.  Een als van vesiculaire varkensziekte vrij erkend bedrijf behoudt die status indien:

a) er bemonsterings- en controleprocedures overeenkomstig artikel 5, lid 1, en artikel 6, worden uitgevoerd en de resultaten daarvan negatief zijn, en

b) naar een dergelijk bedrijf verplaatste varkens van als ziektevrij erkende bedrijven afkomstig zijn.

5.  De erkenning van een bedrijf als vrij van vesiculaire varkensziekte:

a) wordt opgeschort indien er een seropositief geval wordt vastgesteld en door nader onderzoek wordt bevestigd, totdat het varken in kwestie onder officieel toezicht wordt geslacht, of

b) wordt ingetrokken wanneer twee of meer seropositieve gevallen worden vastgesteld.

6.  Een varkensbedrijf wordt opnieuw als van vesiculaire varkensziekte vrij erkend, indien, al naargelang het geval, de in lid 2 of 3 vastgelegde bemonsterings- en controleprocedures met negatief resultaat zijn uitgevoerd en de resultaten daarvan negatief zijn.



HOOFDSTUK III

BEWAKING

Artikel 5

Bewaking in als van vesiculaire varkensziekte vrij erkende regio's

1.  Italië draagt er zorg voor dat de bemonsterings- en controleprocedures om vesiculaire varkensziekte op te sporen overeenkomstig de leden 2 en 3 worden uitgevoerd in als ziektevrij erkende regio's.

▼M1

2.  Op bedrijven waar fokvarkens worden gehouden, vindt de bemonstering voor serologisch onderzoek plaats aan de hand van een aselecte steekproef van 12 fokvarkens of, wanneer er minder dan 12 fokvarkens op het bedrijf worden gehouden, van alle varkens, en wel met de volgende tussenpozen:

▼B

a) één keer per jaar als het bedrijf hoofdzakelijk slachtvarkens produceert,

b) twee keer per jaar in alle andere gevallen.

▼M2

3.  In de verzamelcentra voor varkens worden maandelijks monsters genomen:

a) voor serologisch onderzoek van een aantal varkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen;

b) voor virologisch onderzoek van feces, verzameld in ieder hok waar varkens worden of zijn gehouden..

▼M1

Artikel 6

Bewaking in niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio’s

1.  Italië draagt er zorg voor dat de bemonsterings- en controleprocedures om vesiculaire varkensziekte op te sporen overeenkomstig de leden 2, 3 en 4 worden uitgevoerd in niet als ziektevrij erkende regio’s.

2.  Op als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende bedrijven waar fokvarkens worden gehouden, zijn de bepalingen van artikel 5, lid 2, van toepassing.

3.  Op als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende bedrijven waar geen fokvarkens worden gehouden, wordt de bemonstering voor serologisch onderzoek uitgevoerd aan de hand van een aselecte steekproef van 12 fokvarkens of, wanneer er minder dan 12 fokvarkens op het bedrijf worden gehouden, van alle varkens.

▼M2

4.  In de verzamelcentra voor varkens worden maandelijks monsters genomen:

a) voor serologisch onderzoek van een aantal varkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen;

b) voor virologisch onderzoek van feces, verzameld in ieder hok waar varkens worden of zijn gehouden.

▼B



HOOFDSTUK IV

VERPLAATSING VAN VARKENS BINNEN ITALIË EN NAAR ANDERE LIDSTATEN



DEEL I

Verplaatsing binnen Italië

Artikel 7

Maatregelen betreffende de verplaatsing van levende varkens binnen Italië

▼M1

1.  Italië draagt er zorg voor dat ten aanzien van de verplaatsing van levende varkens binnen Italië de leden 3 en 4 worden nageleefd.

▼M1 —————

▼M1

3.  De verplaatsing van varkens uit een niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkend bedrijf is verboden totdat dat bedrijf als vrij van vesiculaire varkensziekte is erkend.

4.  De verplaatsing van varkens uit niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio’s naar andere regio’s in Italië is verboden.

▼B

Artikel 8

Afwijkingen en voorwaarden

In afwijking van artikel 7, lid 4, kunnen de Italiaanse autoriteiten de verplaatsing van varkens van bedrijven in niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio's naar andere regio's van Italië toestaan op voorwaarde dat:

a) het bedrijf van herkomst gedurende ten minste twee jaar zonder onderbreking als vrij van vesiculaire varkensziekte is erkend;

b) het bedrijf van herkomst gedurende 60 dagen vóór de verplaatsing niet na een uitbraak van vesiculaire varkensziekte in een beschermings- of toezichtsgebied heeft gelegen;

c) er gedurende 12 maanden vóór de verplaatsing van de bedrijven waar een vermoeden van vesiculaire varkensziekte bestond, geen varkens het bedrijf van herkomst zijn binnengebracht;

d) varkens op het bedrijf van herkomst tussen 20 en 30 dagen vóór de verplaatsing worden bemonsterd en dat een aantal varkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen, aan een serologisch onderzoek worden onderworpen.

▼M1

e) de bemonstering en het serologisch onderzoek worden als volgt uitgevoerd:

i) varkens op het bedrijf van bestemming worden ten minste 28 dagen na de verplaatsing bemonsterd en het serologisch onderzoek wordt uitgevoerd op een aantal varkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen; de bemonstering omvat de varkens die het bedrijf van bestemming zijn binnengebracht en de verplaatsing van varkens uit dat bedrijf is verboden totdat de tests zijn uitgevoerd en de resultaten daarvan negatief zijn;

ii) varkens die naar een slachthuis moeten worden vervoerd, worden binnen 10 dagen vóór de verplaatsing bemonsterd en het serologisch onderzoek wordt uitgevoerd op een aantal varkens dat voldoende is om een prevalentie van vesiculaire varkensziekte van 5 % met een betrouwbaarheid van 95 % vast te stellen; deze varkens mogen het bedrijf van oorsprong niet verlaten totdat de tests zijn uitgevoerd en de resultaten daarvan negatief zijn;

▼B

f) de dieren onder toezicht van de autoriteiten in verzegelde voertuigen worden vervoerd;

g) de verplaatsing van de varkens ten minste 48 uur van tevoren bij de voor het bedrijf van bestemming verantwoordelijke veterinaire autoriteit wordt gemeld;

h) de voor het vervoer van de varkens gebruikte voertuigen onder officieel toezicht vóór en na de verplaatsing worden gereinigd en ontsmet.



DEEL II

Intracommunautair verkeer

Artikel 9

Verzending van levende varkens uit Italië naar andere lidstaten

1.  Italië draagt er zorg voor dat de leden 2 en 3 worden nageleefd.

2.  De verzending van varkens uit niet als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio's naar andere lidstaten is verboden.

3.  Varkens die uit als vrij van vesiculaire varkensziekte erkende regio's naar andere lidstaten worden verzonden, zijn afkomstig uit als ziektevrij erkende bedrijven.

Artikel 10

Verplichting tot certificering

Italië draagt er zorg voor dat de in artikel 5, lid 1, van Richtlijn 64/432/EEG bedoelde gezondheidscertificaten die overeenkomstig artikel 9 van deze beschikking uit Italië naar andere lidstaten verzonden varkens vergezellen, voorzien zijn van de volgende mededeling:

„Dieren in de zin van Beschikking 2005/779/EG van de Commissie tot vaststelling van maatregelen ter bescherming van de diergezondheid tegen vesiculaire varkensziekte in Italië.”

.



HOOFDSTUK V

VERPLICHTING TOT INFORMATIEVERSTREKKING

Artikel 11

Informatieverstrekking aan de Commissie en aan de andere lidstaten

De Italiaanse autoriteiten verstrekken om de zes maanden via het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid alle relevante informatie over de toepassing van deze beschikking aan de Commissie en aan de lidstaten.



HOOFDSTUK VI

SLOTBEPALINGEN

Artikel 12

Adressaten

Deze beschikking is gericht tot de lidstaten.




BIJLAGE I

Als van vesiculaire varkensziekte vrij erkende regio's van Italië

De regio's:

 Basilicata

 Emilia-Romagna

 Friuli-Venezia Giulia

 Lazio

 Ligurië

 Lombardije

 Marche

 Molise

 Piëmont

 Apulië

 Sardinië

▼M3

 Sicilië

▼B

 Toscane

 Trentino-Alto Adige

 Umbrië

 Valle d'Aosta

 Veneto




BIJLAGE II

Niet als van vesiculaire varkensziekte vrij erkende regio's van Italië

De regio's:

 Abruzzen

 Campanië

 Calabrië.

▼M3 —————



( 1 ) PB L 224 van 18.8.1990, blz. 29. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Richtlijn 2002/33/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 315 van 19.11.2002, blz. 14).

( 2 ) PB L 62 van 15.3.1993, blz. 69. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003. (PB L 122 van 16.5.2003, blz. 1).

( 3 ) PB L 224 van 18.8.1990, blz. 19. Beschikking laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 806/2003.

( 4 ) PB L 361 van 8.12.2004, blz. 41.

( 5 ) PB 121 van 29.7.1964, blz. 1977. Richtlijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 21/2004 van 17 december 2003 (PB L 5 van 9.1.2004, blz. 8).