Accept Refuse

EUR-Lex Access to European Union law

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC0326(02)

Bekendmaking van een enig document dat is gewijzigd naar aanleiding van de goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

C/2019/2332

OJ C 114, 26.3.2019, p. 15–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

26.3.2019   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 114/15


Bekendmaking van een enig document dat is gewijzigd naar aanleiding van de goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012

(2019/C 114/06)

De Europese Commissie heeft deze minimale wijziging goedgekeurd overeenkomstig artikel 6, lid 2, derde alinea, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie (1).

De aanvraag tot goedkeuring van deze minimale wijziging kan worden geraadpleegd in de DOOR-databank van de Commissie.

ENIG DOCUMENT

„ECHALOTE D’ANJOU”

EU-nr.: PGI-FR-01253-AM01 — 11.9.2018

BOB ( ) BGA ( X )

1.   Naam/Namen

„Echalote d’Anjou”

2.   Lidstaat of derde land

Frankrijk

3.   Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel

3.1.   Productcategorie

Categorie 1.6. Groenten en fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt

3.2.   Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

„Echalote d’Anjou” is een eenzaadlobbige die behoort tot de familie Liliaceae, het geslacht Allium en de soort cepa en die uitsluitend onder de Aggregatum-groep valt.

Het betreft een „traditionele” (via vegetatieve vermeerdering verkregen), lichtroze, lange en vers verkochte sjalot van het ras Jersey.

„Echalote d’Anjou” wordt gekweekt uit rassen die de aanvragende groepering op de lijst met toegestane rassen heeft geplaatst. Deze lijst wordt door de groepering bijgewerkt. Een nieuwe variëteit komt pas op de lijst te staan wanneer is voldaan aan, ten eerste, de technische criteria (met name opbrengst, mate van splitsing van de bollen, houdbaarheid, teeltmethode, vermogen tot aanpassing aan de omgeving, bestendigheid tegen ziekten, voedingsbehoeften, hoeveelheid afval, mechaniseringsmogelijkheden, wijze van oprapen, gebruik van kettingen in het verwerkingsstation) en, ten tweede, de belangrijkste kenmerken van „Echalote d’Anjou” (formaat, vorm, uiterlijk, lengte, kleur van de rokken, drogestofgehalte).

De lijst met toegestane rassen wordt na elke aanpassing onder de producenten verspreid en tevens aan het controleorgaan en de voor de controle bevoegde autoriteiten overgelegd.

Fysieke kenmerken

a)

De bollen moeten stevig en vast zijn en mogen geen holle of harde stengel en vrijwel geen wortelresten hebben. Ze mogen echter de volgende lichte afwijkingen vertonen, op voorwaarde dat deze het algemene uiterlijk, de kwaliteit, de houdbaarheid en de presentatie van het product niet schaden: een kleine afwijking qua vorm en oppervlakkige scheurtjes in de buitenste vliezen, mits het vruchtvlees beschermd blijft.

b)

Vorm: „Echalote d’Anjou” heeft een regelmatige en enigszins langwerpige en dunne vorm met een formaat tussen 20 en 55 mm en een verhouding hoogte/gemiddelde diameter (*) van meer dan 1,2.

(*) gemiddelde diameter = (grootste dwarsdoorsnede + kleinste dwarsdoorsnede)/2.

c)

De rokken van de bollen zijn dun en glanzend en hebben een licht rood-gele of lichtgele kleur die steeds meer naar de kleur van koper neigt naarmate de sjalot rijper en droger is en gedurende langere tijd vóór verzending wordt bewaard.

Chemisch kenmerk

Het (hoge) drogestofgehalte bedraagt ten minste 16 %.

Organoleptische kenmerken

„Echalote d’Anjou” heeft de volgende organoleptische kenmerken: hij voelt stevig aan en heeft lichtroze vruchtvlees en een malse consistentie. Hij ontwikkelt een oorspronkelijke aromatische intensiteit die qua geur en smaak scherp is te noemen.

Presentatie van het product

„Echalote d’Anjou” kan twee vormen aannemen:

de vroege of halfdroge sjalot, die in het begin van het seizoen wordt verzonden;

de bewaarsjalot of droge sjalot, die de rest van het jaar wordt verzonden en wordt gekenmerkt door een goed droog uiterlijk van de kraag.

3.3.   Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4.   Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

De bollen worden in het geografische gebied geplant, uitgetrokken en op de akker gedroogd.

3.5.   Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

De eerste opslag, het prepareren, het sorteren, de definitieve indeling op grootte en de goedkeuring van „Echalote d’Anjou” vinden plaats in het geografische gebied.

Door al deze handelingen kunnen de fysische, chemische en presentatie-eigenschappen worden gecontroleerd en de specifieke kenmerken behouden blijven.

Door hun knowhow verrichten de marktdeelnemers deze handelingen volgens een vast procedé, waarbij de sjalot handmatig wordt geprepareerd, gesorteerd en definitief op grootte wordt ingedeeld alvorens hij wordt goedgekeurd. Dankzij deze kennis kunnen de sjalotten het hele jaar door optimaal worden geprepareerd met het oog op een betere organisatie van de droging van de producten die voor de verkoop of de export zijn bestemd. Deze kennis is een extra waarborg voor de kwaliteit en het behoud van de kenmerken van „Echalote d’Anjou”. Dat geldt in elk geval wanneer de werkzaamheden in het geografische productiegebied worden verricht.

„Echalote d’Anjou” wordt het hele jaar door verkocht in afzonderlijke verpakkingen, waarbij het product geheel of gedeeltelijk zichtbaar is, of in beschermende verpakking voor verkoop per verkoopseenheid aan de eindverbruiker. De verpakkingen hebben een gewicht van maximaal 20 kg.

3.6.   Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Op elke verpakking of verkoopseenheid voor de consument, staat de volgende informatie:

de geregistreerde naam van het product en het BGA-symbool van de Europese Unie in hetzelfde gezichtsveld;

de handelscategorie;

de certificeringsinstantie.

4.   Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het geografische gebied omvat het grondgebied van de volgende gemeenten in het departement Maine-et-Loire (49):

Allonnes, Artannes-sur-Thouet, Beaufort-en-Anjou, Blaison-Saint-Sulpice, Blou, Bois d’Anjou (Les), Brain-sur-Allonnes, Brézé, Brissac-Loire-Aubance (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Alleuds (Les), Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance, Chemellier, Coutures, Saint-Rémy-la-Varenne, Saint-Saturnin-sur-Loire en Saulgé-l’Hôpital), Chacé, Cornillé-les-Caves, Dénezé-sous-Doué, Distré, Doué-en-Anjou (voormalig grondgebied van de deelgemeente Meigné), Epieds, Fontevraud-l’Abbaye, Gennes-Val-de-Loire, Jarzé-Villages (voormalig grondgebied van de deelgemeenten Chaumont d’Anjou, Jarzé en Lué-en-Baugeois), Loire-Authion, Longué-Jumelles, Louresse-Rochemenier, Mazé-Milon, Ménitré (La), Montsoreau, Neuillé, Parnay, Rosiers-sur-Loire (Les), Rou-Marson, Saint-Clément-des-Levées, Saint-Cyr-en-Bourg, Saint-Martin-de-la-Place, Saint-Philbert-du-Peuple, Sarrigné, Saumur, Sermaise, Souzay-Champigny, Tuffalun, Turquant, Ulmes (Les), Varennes-sur-Loire, Varrains, Vernantes, Verrie, Villebernier en Vivy.

5.   Verband met het geografische gebied

De BGA „Echalote d’Anjou” wordt bepaald door natuurlijke en menselijke factoren die het product zijn specifieke kenmerken verlenen, zoals zijn regelmatige, langwerpige vorm, zijn scherp organoleptisch profiel en zijn houdbaarheid. Deze specifieke kenmerken hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de reputatie van de „Echalote d’Anjou” tot ver buiten de Franse grenzen.

Het geografische gebied van „Echalote d’Anjou” ligt op de buitenste ring van het Bekken van Parijs en wordt van oost naar west doorkruist door het Loiredal, waar vooral alluviale gronden en sedimentformaties van klei en kalk te vinden zijn. De bodems zijn relatief licht en fijnkorrelig, en onder de grond bevindt zich een grote watervoorraad.

De Anjou kent een oceaanklimaat. „Douceur angevine” is de bekende term die vaak wordt gebruikt om het milde karakter van dit klimaat aan te duiden. Kenmerkend zijn de gematigde temperaturen, de geringe temperatuurverschillen in de loop van het jaar (ongeveer 15 °C), regelmatige en gematigde neerslag (ongeveer 650 mm) en een zwakke wind. In 1842 werd in de „Statistique horticole du Maine-et-Loire” in het commissierapport melding gemaakt van de aanwezigheid van sjalotten in het departement.

In 1962 bundelen de producenten uit de regio Mazé hun krachten en ontwikkelen zij geleidelijk de productie van sjalotten van het type Jersey.

Vanaf de jaren 1975-1980 krijgt de teelt van lange sjalotten een flinke impuls. Daarbij ontstaan langzamerhand de specifieke kenmerken van de sjalottenproductiebedrijven in Anjou: zij bezitten een redelijk groot stuk grond waarop gemiddeld 3 tot 4 ha sjalotten kunnen worden verbouwd, aangevuld met andere gespecialiseerde teelten.

De technieken die vandaag de dag worden gehanteerd, berusten op traditionele gebruiken en teeltmethoden waarvoor veel menskracht wordt ingezet, waaronder: selectie van de gebruikte rassen en vermeerdering van de jonge plantjes (systematische onderdompeling in warm water), wisselteelt, bodembedekking, handmatig planten en uittrekken, wijze van drogen op de akker of tijdens het opslaan, prepareren van de partijen sjalotten (ontstelen), sorteren (visuele controle) en indeling naar formaat vóór de goedkeuring. Dit alles zorgt ervoor dat dit kwaliteitsproduct gedurende bijna een jaar tot de volgende oogst kan worden verkocht.

„Echalote d’Ajou” wordt in het bijzonder gekenmerkt door:

zijn vorm, die langer en dunner is dan die van de halflange variant. Zijn buitenkant is aantrekkelijker voor klanten en consumenten; wanneer hij volgroeid is, heeft hij een meer rood-gele of nog lichtere kleur, tot lichtgeel;

zijn chemische profiel: het (hoge) drogestofgehalte bedraagt ten minste 16 %;

zijn organoleptische profiel: hij voelt stevig aan en heeft lichtroze vruchtvlees en een malse consistentie. Hij ontwikkelt een oorspronkelijke aromatische intensiteit die qua geur en smaak scherp is te noemen en die hem onderscheidt van sjalotten die in andere regio’s worden verbouwd. Ook wordt hij daardoor vaker in de keuken gebruikt;

zijn houdbaarheid: hij wordt volledig rijp geoogst, waardoor hij onder geschikte omstandigheden maanden kan worden opgeslagen en de bollen zeer stevig blijven, met minimaal gewichtsverlies;

zijn regelmatige samenstelling: alle via vegetatieve vermeerdering verkregen bollen die worden geoogst, zijn genetisch volkomen identiek, wat niet mogelijk is bij materiaal dat via geslachtelijke voortplanting is verkregen (banaansjalot en zaaisjalot).

Door de vorm, textuur en kleur onderscheidt hij zich van hetzelfde product dat in andere regio’s wordt verbouwd. „Echalote d’Anjou” geniet tevens een grote bekendheid die de grenzen van de productieregio en zelfs van Frankrijk ruimschoots overschrijdt.

De afbakening van het geografische gebied is gebaseerd op een wisselwerking tussen natuurlijke en menselijke factoren waardoor de specifieke kenmerken van „Echalote d’Anjou” (langwerpige vorm, hoog drogestofgehalte, organoleptisch profiel, houdbaarheid en regelmatigheid) worden bepaald en waardoor deze zich van de productie van andere sjalotten onderscheidt.

De bodems hebben een fijne en regelmatige korrel, zodat de sjalotten gemakkelijk en diep kunnen wortelen en er zich op termijn op harmonieuze wijze een bol met een karakteristieke regelmatigheid en vorm ontwikkelt.

De grote beschikbaarheid van water in het geografische gebied draagt bij tot een regelmatige watertoevoer naar de plant; dat er in mei iets meer regen valt, correspondeert exact met de behoeften van de „Echalote d’Anjou”, die dan in de fase van bolvorming verkeert.

De „douceur angevine” komt overeen met de temperatuur die de „Echalote d’Anjou” nodig heeft en zorgt ervoor dat de plant geen schroeiplekken oploopt die de organoleptische kwaliteit ervan zouden kunnen aantasten.

De specifieke kenmerken van de „Echalote d’Anjou” vloeien tevens voort uit de knowhow die de producenten op basis van oude lokale praktijken hebben verworven. Het betreft praktijken die teruggaan tot de negentiende eeuw en die vanaf 1960 geleidelijk zijn gebundeld en zich verder hebben ontwikkeld.

Binnen de gespecialiseerde bedrijven is er altijd veel aandacht besteed aan de selectie van de rassen en de jonge plantjes, die bovendien aan technisch toezicht worden onderworpen. Door onderdompeling in warm water vóór de aanplant worden de bollen beschermd tegen eventuele aanvallen van bodemparasieten.

Nadat de bodem zorgvuldig is geprepareerd, worden de plantjes met de hand gepoot. Op deze wijze kan de plantdiepte worden aangepast om een zo harmonieus mogelijke ontwikkeling van „Echalote d’Anjou” te verkrijgen. Bij het uittrekken met de hand wordt een beroep gedaan op de kennis van de producenten. Zij weten wanneer de sjalotten voldoende rijp zijn.

De sjalotten worden op natuurlijke wijze op de akker gedroogd, waardoor een hoog drogestofgehalte wordt verkregen en een concentratie van de aroma’s van „Echalote d’Anjou” optreedt. Dat verleent hem zijn kenmerkende scherpe geur en smaak.

„Echalote d’Anjou” geniet nationale bekendheid en zijn faam heeft zich inmiddels tot buiten de Franse grenzen verspreid. Momenteel wordt bijna 40 % van de productie van „Echalote d’Anjou” in enkele Noord-Europese landen verkocht en naar de Verenigde Staten, Canada en Zuidoost-Azië geëxporteerd.

„Echalote d’Anjou” is bestemd voor de verkoop in supermarkten en vindt aftrek bij een groot, gespecialiseerd publiek dat dit product al lange tijd vooral om zijn regelmatige kwaliteit en houdbaarheid bijzonder waardeert. Ook dankzij volksevenementen als het „Grande fête de l’Echalote” (het grote sjalotfeest), dat de Confrérie des amis de l’Echalote d’Anjou (de vereniging van de vrienden van de sjalot van de Anjou) in Chemellier organiseert, wordt de bekendheid van dit product bij het grote publiek in stand gehouden en vergroot.

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-e6b6e010-dc41-48c8-99e1-3080eb6d5cf2


(1)  PB L 179 van 19.6.2014, blz. 17.


Top