EU-strategie voor jongeren (2019-2027)
SAMENVATTING VAN:
Resolutie over een kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken: De van de Europese Unie voor jongeren voor de periode 2019-2027
WAT IS HET DOEL VAN DE STRATEGIE?
De strategie van de Europese Unie (EU) voor jongeren (2019-2027) is gericht op het aanpakken van de uitdagingen waarmee jongeren in Europa worden geconfronteerd door:
- een kader te bieden voor Europese samenwerking op het gebied van jeugdbeleid (2019-2027) met inbegrip van doelstellingen, beginselen, prioriteiten, kerngebieden en maatregelen waarbij alle personen die op dit gebied werkzaam zijn, betrokken zijn;
- de op nationaal niveau getroffen maatregelen aan te vullen.
KERNPUNTEN
EU-lidstaten bevestigen het volgende.
- Jongeren hebben hun eigen rol in de samenleving en worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen. Ze willen graag hun leven zelf in handen nemen en anderen tegemoet treden en steunen.
- Er is een Europese strategie voor jongeren nodig om jongeren te helpen de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, het hoofd te bieden. Hierbij zijn nationale, regionale en plaatselijke overheden, EU- en internationale organisaties, jeugdraden, jeugdwerkers, jeugdonderzoekers, organisaties die met jongeren werken en organisaties uit het maatschappelijk middenveld betrokken.
- Europese jeugddoelstellingen bieden een visie voor Europa. Deze variëren van de EU dichter bij jongeren brengen tot geestelijke gezondheid en geestelijk welzijn. In bijlage 3 worden de elf doelstellingen uiteengezet die door jongeren zelf zijn opgesteld.
De algemene doelstellingen van de strategie voor jongeren zijn om:
- jongeren de kans te geven hun eigen leven vorm te geven, hun persoonlijke ontwikkeling te steunen en hun veerkracht te verstevigen;
- hen aan te moedigen en toe te rusten met de nodige middelen om actieve burgers te worden;
- het beleid te verbeteren dat op hen van invloed is, met name op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs, gezondheidszorg en sociale inclusie;
- ertoe bij te dragen dat armoede onder jongeren en discriminatie, in welke vorm dan ook, verdwijnt, en sociale inclusie te bevorderen.
De volgende beginselen ondersteunen de strategie.
- Gelijkheid en non-discriminatie. Bestrijding van discriminatie en bevordering van gendergelijkheid.
- Inclusie. Erkenning dat jongeren uiteenlopende behoeften, levenssituaties en kansen hebben en op basis daarvan beleid ontwikkelen.
- Deelneming. Erkenning dat jongeren iets kunnen betekenen voor de samenleving en bevordering van hun betrokkenheid bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid.
- Wereldwijd. Inachtneming van de internationale, Europese, nationale, regionale en de lokale dimensie van de strategie.
- Tweeledige aanpak. Integratie van jeugdzaken in verschillende beleidsterreinen, naast specifieke initiatieven in de jeugdsector.
In de strategie worden drie belangrijke thema’s — betrekken, verbinden en versterken — geïdentificeerd en worden maatregelen uiteengezet die de regeringen van de lidstaten en de Europese Commissie kunnen nemen.
Betrekken
Het betrekken van jongeren is een hoeksteen van de strategie om zinvolle burgerlijke, economische, sociale, culturele en politieke participatie te waarborgen. Tot de maatregelen behoren:
- aanmoediging en bevordering van inclusieve democratische participatie van jongeren in de samenleving en in democratische processen;
- het betrekken van jongeren en jeugdorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid;
- het steunen van jeugdrepresentatie in het werk van lokale, regionale, nationale en Europese overheden;
- het ondersteunen van de EU-jeugddialoog (zie bijlage 1 voor meer informatie);
- het bevorderen van burgerschap, waarmee jongeren zich op participatie kunnen voorbereiden en alternatieve vormen van democratische participatie, zoals digitale democratie, kunnen onderzoeken.
Verbinden
Jongeren moeten de kans krijgen om culturele, maatschappelijke en andere uitwisselingen te ervaren met leeftijdsgenoten in de EU en andere Europese landen. Deze uitwisselingen bestaan al dankzij Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps. Tot de maatregelen behoren:
- het vergemakkelijken van grensoverschrijdende leermobiliteit voor jongeren en jeugdwerkers, met inbegrip van vrijwilligerswerk in het maatschappelijk middenveld;
- het aanmoedigen van participatie door te zoeken naar synergieën tussen EU-financiering en nationale, regionale en lokale regelingen;
- het betrekken van jongeren en jeugdorganisaties bij relevante EU-programma’s;
- het delen van beste praktijken en het ontwikkelen van regelingen voor het valideren van vaardigheden die verworven zijn door niet-formeel en informeel leren.
Empowerment
Jeugdwerk kan belangrijke persoonlijke en professionele vaardigheden ontwikkelen en een katalysator voor empowerment zijn. Tot de maatregelen behoren:
- het ontwikkelen van een Europese jeugdwerkagenda voor kwaliteit, innovatie en erkenning van jeugdwerk;
- het ondersteunen van activiteiten en ontwikkeling van jeugdwerk, en opleiding voor jeugdwerkers;
- het erkennen dat jeugdorganisaties helpen vaardigheden en sociale inclusie te ontwikkelen door jeugdwerk en niet-formeel onderwijs;
- het creëren van toegankelijke contactpunten voor jongeren voor het leveren van diensten en het verstrekken van informatie.
De strategie benadrukt het belang van empirisch onderbouwd beleid dat in de reële behoeften en situaties van jongeren is verankerd. Hiertoe zijn de volgende concrete elementen vastgesteld:
- Wederzijds leren en verspreiding. Deskundigengroepen blijven beleidsrichtsnoeren en praktische instrumenten ontwikkelen en goede praktijken delen.
- Participatieve governance. Deze rol wordt vervuld door een EU-jeugdstrategieplatform. De Commissie organiseert vergaderingen van belangrijke spelers.
- EU-programma’s en -middelen. Het daadwerkelijk inzetten van activiteiten en financiering, zoals Erasmus+, het Europees Solidariteitskorps, structuur- en investeringsfondsen en Horizon Europa, naast toezicht op de financiering.
- Communicatie. Het bevorderen van het bewustzijn van de EU-strategie voor jongeren kan, samen met de Europese jeugddoelstellingen, helpen het jeugdbeleid te vormen.
- Toekomstige nationale actieplanners. Hierdoor kunnen de lidstaten prioriteiten delen, transparantie vergroten en geschikte partners identificeren. In bijlage 2 worden nadere gegevens gegeven.
- EU-jeugddialoog. Deze biedt een forum zorgt voor een regelmatige beraadslaging tussen alle belangrijke spelers zoals jongeren, jeugdorganisaties, beleidsmakers, deskundigen en het maatschappelijk middenveld.
- EU-jeugdcoördinator. De Commissie heeft deze interne post ingesteld om de samenwerking op het gebied van jeugdzaken op de verschillende beleidsterreinen te verbeteren en samen te werken met belanghebbenden voor een samenhangende berichtgeving aan jongeren.
- Informatie voor en ondersteuning van jongeren. Dit zorgt voor kwalitatief hoogstaande diensten en platforms, met inbegrip van de Europese Jongerensite, voor het bevorderen van informatie over rechten, kansen en programma’s.
- EU-jeugdwerkplannen. De strategie wordt ten uitvoer gelegd door middel van driejaarlijkse programma’s. Het eerste gold voor 2019-2021. Bijlage 4 bevat dit eerste gedetailleerde werkplan.
De Commissie:
- brengt om de drie jaar verslag uit over de uitvoering van de strategie;
- legt uiterlijk op 31 december 2023 een tussentijds evaluatieverslag voor aan de lidstaten om een tussentijdse evaluatie uit te voeren.
ACHTERGROND
Sinds 2002 voert de EU een specifiek jeugdbeleid. Hierdoor wordt actieve deelname en gelijke toegang tot kansen bevorderd, naast andere beleidsterreinen zoals onderwijs, opleiding en werkgelegenheid, die gericht zijn op jongeren.
BELANGRIJKSTE DOCUMENT
Resolutie van de Raad van de Europese Unie en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen over een kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken: De EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (PB C 456 van 18.12.2018, blz. 1-22)
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Conclusies van de Raad over de uitvoering van de EU-strategie voor jongeren (2019-2021) (PB C 504 I van 14.12.2021, blz. 10-11)
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Jongeren betrekken, verbinden en versterken: een nieuwe EU-strategie voor jongeren (COM(2018) 269 final van 22.5.2018)
Laatste bijwerking 12.10.2022