Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document Ares(2024)5605846

Mid-term evaluation of the European Globalisation Adjustment Fund for Displaced Workers 2021-2027

VERZOEK OM INPUT VOOR EEN EVALUATIE

Titel van de evaluatie

Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontslagen werknemers — tussentijdse evaluatie

Leidend DG – verantwoordelijke eenheid

DG EMPL — Eenheid G.2

Indicatieve planning

(geplande begin- en einddatum)

Eerste kwartaal 2024 — tweede kwartaal 2025

Aanvullende informatie

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=nl 

Dit document dient slechts ter informatie. Het loopt niet vooruit op de eindbeslissing van de Commissie over de vraag of dit initiatief zal worden voortgezet en welke invulling dat uiteindelijk zal krijgen. Alle elementen van het initiatief dat in dit document is beschreven, waaronder de planning, kunnen veranderen.

A. Politieke context, doel en reikwijdte van de evaluatie

Politieke context

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering voor ontslagen werknemers (EFG) ondersteunt (voormalige) werknemers die door grote herstructureringen worden getroffen. Het is bedoeld om tijdige en gerichte steun te verlenen aan personen die hun baan verliezen als gevolg van wereldwijde economische verschuivingen, zoals veranderingen in handelspatronen, de nasleep van financiële en economische crises, digitalisering of de overgang naar een koolstofarme economie.

In geval van grootschalige herstructureringen kan een beroep op het EFG worden gedaan. Het vormt een aanvulling op de reguliere maatregelen voor hulp bij het zoeken naar werk door deze te intensiveren en door bijkomende actieve arbeidsmarktbeleidsmaatregelen aan te bieden. Het fonds draagt bij tot de inspanningen van de EU om het aanpassingsvermogen van werknemers te verbeteren en hen te helpen zich opnieuw in de beroepsbevolking te integreren. Het stemt zijn activiteiten af op de bredere doelstellingen van het sociaal en werkgelegenheidsbeleid van de EU, zoals uiteengezet in de Europese pijler van sociale rechten.

Doel en reikwijdte

De evaluatie is bedoeld om het EFG 2021-2027 halverwege de looptijd kritisch te beoordelen. Er zal worden gekeken naar de doeltreffendheid, efficiëntie, relevantie, samenhang en EU-meerwaarde van het fonds (de toegevoegde waarde vergeleken met wat de EU-landen alleen zouden kunnen verwezenlijken).

Aangezien momenteel weinig wordt gebruikgemaakt van het fonds, zal de evaluatie gericht zijn op de wijzigingen die voor de periode 2021-2027 zijn aangebracht. Bij deze evaluatie zal worden beoordeeld hoe en in welke mate het fonds zijn doelstellingen voor zover mogelijk heeft verwezenlijkt.

De evaluatie heeft ook tot doel de redenen te onderzoeken voor de geringe benutting van het fonds, ondanks de vereenvoudigde vereisten voor het aanvragen van financiering die zijn ingevoerd bij de EFG-verordening 2021-2027.

De evaluatie zal betrekking hebben op de periode vanaf de inwerkingtreding van de EFG-verordening (2021/691) tot eind 2024. Naast de geringe benutting zullen de eerste eindverslagen over EFG-interventies pas medio 2024 beschikbaar zijn, zodat concreet bewijsmateriaal naar verwachting beperkt zal zijn.

Met de evaluatie wordt getracht nieuwe uitdagingen en mogelijke manieren om deze aan te pakken, in kaart te brengen.

Het doel is inzichten te verzamelen die ervoor zorgen dat het EFG, binnen het huidige regelgevingskader, werknemers die door wereldwijde economische transformaties worden getroffen, doeltreffend blijft ondersteunen en zo aansluit bij de overkoepelende doelstellingen van het sociaal beleid van de EU.

B. Betere regelgeving

Raadplegingsstrategie

Een belangrijk kenmerk van het EFG 2021-2027 is de invoering van enquêtes onder begunstigden tijdens de afsluitingsfase van elk dossier. Deze enquêtes maken integraal deel uit van het evaluatieproces en worden door EFG-begunstigden ingevuld (in het kader van het EFG worden begunstigden gedefinieerd als de deelnemers aan de gefinancierde maatregelen).

Naast de enquêtes onder begunstigden omvatten de geplande raadplegingsactiviteiten het volgende:

-een feedbackperiode van vier weken over het verzoek om input in het derde kwartaal van 2024 via de website “Geef uw mening” van de EU. De raadpleging zal beschikbaar zijn in alle 24 officiële talen van de EU. De antwoorden kunnen in elk van de 24 officiële talen van de EU worden ingediend; deze raadpleging biedt het publiek en belanghebbenden de mogelijkheid om feedback te geven;

-gerichte interviews en raadplegingen van nationale en EU-belanghebbenden die betrokken zijn bij het ontwerpen, beheren en uitvoeren van het EFG, in combinatie met een online netwerkseminar betreffende het EFG en een vergadering van EFG-contactpersonen, die in het vierde kwartaal van 2024 zal worden georganiseerd. De EFG-begunstigden zullen worden geraadpleegd via de online enquête onder EFG-begunstigden die voor elk EFG-dossier wordt gehouden.

Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, zullen deze raadplegingsactiviteiten worden aangekondigd via de communicatiekanalen van de Europese Commissie, beheerautoriteiten en andere relevante belanghebbenden. Een samenvattend verslag van de raadpleging met een samenvatting van de resultaten van alle raadplegingsactiviteiten zal bij de evaluatie worden gevoegd.

Een samenvattend feitenverslag met de belangrijkste elementen en resultaten van de openbare raadpleging zal acht weken na afloop van de raadpleging op de webpagina van de raadpleging worden gepubliceerd.

Waarom deze raadpleging? 

Het doel van de raadplegingen is na te gaan of het fonds zijn doelstellingen bereikt in het licht van zijn gewijzigde opzet en een veranderende institutionele, sociale en economische context.

Enkele van de kenmerken van de nieuwe opzet zijn: een verruimd toepassingsgebied; een gestroomlijnde aanvraagprocedure; lagere drempels van ontslagen werknemers; verplichte horizontale vereisten voor de bevordering van groene en digitale vaardigheden, en de afstemming van het EFG-medefinancieringspercentage op het hoogste ESF+-medefinancieringspercentage in elke lidstaat.

Zie voor meer informatie ook de EFG-website 1 .

Wij houden deze raadpleging om:

• bij doelgroepen en bij het grote publiek gegevens te verzamelen over de resultaten die met EFG-steun zijn bereikt;

•de factoren die bijdragen tot of een belemmering vormen voor de doeltreffendheid, efficiëntie, relevantie, samenhang en EU-meerwaarde van het EFG in kaart te brengen, en

• lessen te trekken.

Doelgroep

Begunstigden (via verplichte enquêtes onder begunstigden).

Instellingen en organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van het EFG.

Openbare diensten voor arbeidsvoorziening.

Vakbonden en representatieve werknemersorganisaties, vertegenwoordigers van deelnemers.

Instellingen die verantwoordelijk zijn voor het opstellen en uitvoeren van maatregelen die mede door het EFG worden gefinancierd.

Academische instellingen en onderzoeksinstanties.

Gegevensverzameling en methode

Bij de evaluatie zal een combinatie van bestaande middelen worden gebruikt om tot evenwichtige conclusies te komen.

Dit omvat:

·deskresearch (eerdere evaluaties en effectbeoordelingen, verordeningen, programmeringsdocumenten, literatuuronderzoek enz.)

·gegevens van en verslagen over programmamonitoring, zoals tweejaarlijkse verslagen van het EFG

·verslagen van de lidstaten, zoals eindverslagen over elk uitgevoerd EFG-dossier

·nationale controleverslagen of evaluaties.

Om de relevantie van het EFG te beoordelen, zal gebruik worden gemaakt van ander gerelateerd onderzoek naar herstructurering, globalisering, de toekomst van werk enz.

Bij de beoordeling wordt triangulatie van gegevens gebruikt, waarbij kwantitatieve gegevens (zoals gegevens afkomstig van de monitoringsystemen) gecombineerd worden met kwalitatieve gegevens (bv. feedback van belanghebbenden).

Een nieuwigheid is de invoering bij de EFG-verordening van enquêtes onder begunstigden bij de afsluiting van elk dossier. Deze enquêtes maken integraal deel uit van de EFG-evaluaties.

Deze enquêtes zullen worden aangevuld met raadplegingen van belanghebbenden. Belanghebbenden zal worden verzocht opmerkingen te maken over de ontwikkeling van het fonds ten opzichte van het verleden en de veranderende rol ervan naast de andere instrumenten voor het actieve arbeidsmarktbeleid.

Dit houdt ook in dat belanghebbenden worden geraadpleegd over hun standpunten over vereenvoudiging en vermindering van de administratieve lasten, en dat gebruik wordt gemaakt van onlinefora en openbare raadplegingen.

Deze geïntegreerde methode heeft tot doel een duidelijke, empirisch onderbouwde evaluatie van het fonds te bieden, die wordt afgesloten met uitvoerbare aanbevelingen voor de toekomstige verbetering ervan.

(1)  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=nl.
Top